Testaa voiko sinulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Tämä testi antaa sinulle viitteitä voiko oireesi johtua kilpirauhasesta:

Jos vastaat myöntävästi vähintään 10 kohtaan, voi olla syytä hakeutua lääkäriin ja pyytää kilpirauhaskokeet.

 

Äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi.

kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut.

Ihosi on kuiva ja kutiava.

Kynnet ohuet,hauraat ja lohkeilevat.

Hiustesi laatu muuttunut huonommaksi,katkeilee,irtoilee.

Hikoilu vähentynyt tai lisääntynyt.

kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan.

kyynärpäiden iho muutunut karkeaksi.

Väsyt normaalia helpommin,etkä jaksa liikkua kuin ennen.

Sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia,kuume ei nouse.

Olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös agressiivinen.

Suvussa kilpirauhassairauksia.

Kehonlämpötila jatkuvasti alhainen.

Olet  huomannut että turvotusta esiintyy helposti,esim nilkoissa,vyötäröllä,kasvoissa.

Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi.

Sairastat jatkuvasti tulehduksia.

Kolesterolisi on noussut (tutkitusti).

Painosi nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan.

On muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät.

On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita.

Normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia.

Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happiloppuu).

Energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta.

Kuukautishäiriöitä tai Sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja).

Seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli.

Olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia.

Pulssisi on levossa alhainen? – alle 50 krt. min. – ei koske urheilijoita.

 

Ruumiinlämpö kertoo myös paljon.

Täältä (kohdasta 5.) löydät ohjeet lämmön seurantaan.

 

Mikäli oireet täsmäävät, on syytä vaatia verikokeisiin pääsyä, jossa mitataan S -TSH tyreotropiini ja S -T4-V tyroksiini, vapaa, . Kannattaa vaatia samalla TPO-vasta-aineet,TPO:lla suljetaan pois autoimmuunityreoidiitti. Voit myös mennä suoraan testeihin ilman lääkärin lähetettä. Puhdilla on valmis kilpirauhasen tutkimuspaketti. Siihen kannattaa yhdistää ainakin ferritiini tai koko Puhti-terveystarkastus johon kuuluu myös ferritiini ja sen lisäksi esim. d-vitamiini.

Viitearvot on suuntaa antavia, koska joka laboratorioissa on omat määritellyt rajat.Oman laboratoriosi rajat löydät heidän sivuilta.

S -TSH 0.4 – 4.5mU/I vähän paikasta riippuen (0.3 – 4.5)

Uusin tieto: 0.3 – 2.5 jopa 2

Vaikka arvosi olisivat lähellä viitearvojen sisällä mutta lähellä rajaa (TSH ylärajalla) niin ei pidä luovuttaa ja todeta että “no ei se ollutkaan vajaatoiminta”. TSH ei reagoi kaikilla ihmisillä yhtä nopeasti eikä nouse yhtä rajusti. Monen olo on huono jo arvolla 3.5.

Suositus nykyään maailmalla on alle 2.5mU/I ja hyvä lääkäri ottaa huomioon myös oireet.

S -T4-V 9 – 22 pmol/I (viitearvot voi olla alkaen 9-11 ja yläraja 16-22)

T4V- arvon tulisi olla viiteasteikon yläkolmanneksella, alarajalla kiikkuvilla yleensä on väsymys jo sitä luokkaa että haittaa normaalia elämää.

 

TPO-vasta-aineet alle 50kU/I (35)

 

48 thoughts on “Testaa voiko sinulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

 1. Onpa hyvä lukea näitä sivuja ja saada lisätietoa!
  Sain tänään verikokeen tulokset THS 4.0 ja T4V 14. Lääkäri suositteli uutta verikoetta 6kk päästä jotta voi verrata. Mutta tuo THS on kyllä aika korkea!
  Kaikkia oireita ei ole, mutta minulla on ollut jo noin 4v ajan outoja särkyjä ja voimattomuuden tunnetta käsissä. Monenlaisia hoitoja olen kokeillut ja osa niistä on ollut hyvää (LPG ja akupunktio), mutta koska oireet eivät kokonaan mene pois, on vihdoin hyvä löytää niiden aiheuttaja! Yksi ainoa ihminen, jolla tiedän samanlaisia (käsi)oireita olleen, on 20v minua vanhempi ystävätär Tanskassa. Hänellä on Hashimoton tauti.
  Toivon kovasti, että jo nyt voisin “luontaisilla tukihoidoilla” korjaamaan asiaa etten tarvitsisi lääkitystä, jos mulla on kehittymässä tämä huonompaan suuntaan.
  Lääkäri kyllä sanoi, että mitään en voi itse tehdä, koska tämä on “sisäsyntyistä”. Minä olen eri mieltä, ja näiltä sivuilta olen saanut lisävahvistusta sille, että jotain VOI tehdä.

 2. välillä pidän itseäni vajaana ja välillä muuten vaan päästäni vajaana, eli luulotautisena 😉

  lähimmät endot tai muut suositellut yksityislääkärit löytys 250 km päästä. mietin vain, että jos joltain yksityiseltä saa koelääkityksen, pääseekö julkiselle puolelle niitä seurantaverikokeita ollenkaan tekemään ku he ovat katsoneet minut terveeksi.. ja vaikka pääsiskin, niin pitäskö sit jatkossa kuitenkin asioida siellä 250 kilsan päässä kun on lääkärille asiaa..?

  ois täällä muutama vielä testaamaton sisätautilääkäri samassa kaupungissa, mut on vähä arpapeliä, että onko se jokaisen kans 80e kankkulan kaivoon ku eivät oo ajan tasalla ja sanovat että ei ole mitään vikaa. no, jos ei veikkaa, ei voi voittaa.

 3. voi kehveli että toisessa paikkaa on pätevämpää porukkaa.. enhän toki itekään tiedä että olenko lopulta vajis, mutta eikö sitä koelääkitystä etes voisi antaa muutamaks kuukautta… on hankala kuvitella että edes pystyisin tekemään kokopäivätyötä jos sellaisen sattuisin täältä peräkyliltä saamaan. väsymys, ahdistus, saamattomuus, ärtyisyys ja hömelyys on tämän hetken suurimman vaivat. kolesteroli mulla on korkea ja alapaine. mutta toisaalta taas olen enempi laihan ku lihavan puolella ja ruumiinlämpö on enempiki koholla ku alhaalla..

  mutta kävi siis niin että lääkärin lausuman mukaan minussa EI ole vikaa, seuraava kilpirauhaskoe otetaan ensi helmikuussa(!!!).

  kyllä minäkin suosittelisin että jaana testaisit noita tyroksiineja.. pahimmillaan kai niistä voi tulla vaan sit ylitoimintaan viittaavia oireita, ja kokeilunhan voi lopettaa jos alkaa kovasti hikoiluttaan tai tykyttämään. tai lähetä ne pillerit sit mulle 😉 oon jo miettiny että mistä katukaupasta niitä vois saada kun ei lääkärit halua antaa.

  1. Mirkku hanki nyt itsellesi joku pätevämpi lääkäri. Noilla arvoilla, ja jos on oireita, saat lääkityksen jo vähänkin ajan tasalla olevalta lääkäriltä. Arvojenkin perusteella olet vajis. Mene lähimmälle yksityiselle endokrinologille, luulisi että antaisi koelääkityksen ilman ongelmia.

 4. miten mirkku kävi?

  mä sain tänään tuloksena
  TSh 5,1 ja T4V 13,4

  ja heti tarjottiin lääkkeet… jotenkin karsastan lääkkeitä ja tuntuu, että onko järkevä vielä aloittaa. Hiukset lähtee ja sitten pienempiä vaivoja, mut ei mitään isompaa.

 5. On hankalaa, kun lääkärit ei halua kuunnella ollenkaan potilaan oireita. Aina vaan iänikuisia mielialalääkkeitä.. Juuri sain omat tulokset, TSH 5,25 ja t4v 14. Hoitaja lupasi pyytää lääkärin lausunnon, josta saan soittaa viikon päästä. Mut tämä on nähty ennenkin! Lääkäri sanoo että hyvä on! En etes pääse käymään lääkärissä! Lisäks tässä onnettomassa pikkukaupungissa ei ole yksityistä endokrinologia ja sisätautilääkäri nauraa pihalle ja sanoo että “80-luvulla TSH:n piti olla yli 20 että lääkityksestä puhuttiinkaan”. Tosi ajan tasalla!!! Mut onneks olen työtön niin joudan nukkumaan elämäni ohi.

 6. Sain juuri vastaukset verikokeista, täti sanoi ensin, että nämä arvot ovat ihan normaalit. Kysyin sitten lukuja ja TSH oli 2,7 ja toinen arvo ei jäänyt mieleen. Molemmat labrantäti ja lääkäri olivat ehdottoman järkkymättömiä siitä, että arvo on normaali. Jos ei oireita olisi, niin en olisi edes lääkäriin mennyt. Tosi paha mieli, luulosairaaksi kai leimasivat…

 7. Heips! Miten pärjäätte muistiongelmien kanssa? Viime syyskuussa sain thyroxin lääkityksen, arvot silloin TSH 3.5, T4V 10.7. (2003 TSH1.0, T4V 14.1). Todennäköisesti olen sairastanut jo vuodesta -91. Eli silloin alko ihan mieletön väsymys, mutta suomalaisella sisulla oon sinnitellyt eteenpäin. Väsymys tosiaan hellitti thyroxinin myötä, mutta sitten huomattiin vaikeudet muistin ja ymmärtämisen ja keskittymisen kanssa. Kirjottaminen tuottaa tuskaa, samoin puhe on toisinaan ihan mössöä. Työssäni tarvin ehdottomasti hyvää muistia ja keskittymiskykyä. Tänään neuropsykologi suositteli osa-aikatyötä, mutta työnantaja ei siihen suostu. Umpikujassa siis. Palaan töihin ensi maanantaina kesäloman päätyttyä, hirvittää.
  Onko kokemuksia?

  1. Hei Eija! Minulla muistin ja keskittymiskyvyn ongelmiin auttoi Levothyronin. Olen nyt yhdistelmälääkityksellä Thyroxin + Levothyronin. Minulla on myös sellainen työpaikka jossa on oltava pää terävänä, joten minulle tämä oli tosi tärkeää. Kannattaa ainakin kokeilla!

 8. Kuin puurossa eläisi…ulkoisesti ja sisäisesti.

  Paino noussut 46 kg viimeisen kahden vuoden aikana. Ja muitakin oireita löytyy reippaasti…muistihäiriöitä, puheen puuroutumista, silmien oireilua, turvotusta/kipua nivelissä sekä jaloissa että käsissä ja se hirvittävä väsymys/voimattomuus/tahdottomuus. Voi itku 🙁
  Ultrassa tuli sivulöydöksenä kilpirauhasen koko: 1.3 cm ja toinen puoli 0,8 cm, lisäksi kaiussa jotain muutosta… T4V 11,00 ja THS 2,2 muita arvoja en muista.

  Olen menossa endokrinologille mutta pelottaa, että sieltä minut nauretaan ulos ja käsketään vain läskilaiskapa**a lenkille ja kunnon dieetille eli pidetään täyspäisesti luulotautisena.

 9. Olen ihmetellyt kun muutoman kuukauden olen ollut todella aikaansaamaton ja väsynyt, välillä ajatellut että olen sairaaksi tulossa, mutta mitään ei ole kuitenkaan tullut. kilpirauhaskokeet otettu puoli vuotta sitten ja T4V 12 ja THS 4,6 liekö tuollaset arvot vielä syynä väsymykseen.

 10. Menin kans itse valittelemaan olojani työterveyshoitajalle ja oon kuulemma hyvässä kunnossa labroista päätellen, vaikkei siltä kyllä tunnu todellakaan. Heräsin todellisuuteen kun kasvojen iho alkoi oireilla tosi pahasti ja väsymys iski samaan aikaan. Salilla ja muuten urheillessa ollut jo kauan mystisiä puutumisia ja lihasvoimattomuutta, etenkin jaloissa. 2009 vuonna aloin harvakseltaan saada raivokohtauksia, koko-ajan useammin. Tämän takia pitänytkin itteäni mielenvikaisena, en oo uskaltanut puhua ees miehelleni asiasta.
  Miehestä puheenollen, seksielämää ei ole ollut aikoihin ja kuukautisetkin olleet pitkään ärsyttävän epäsäännöllisiä.
  Aloitin maaliskuussa oppisopimuksen ja yhtä helvettiä on ollut, en kehtaa pomolle puhua mistä saattais johtua koska pelkään potkuja. Työkaverit saleen pitää mua vajakkina, joka ei kuuntele eikä opi/ muista mitään… :´( Voin niin samaistua näihin olotiloihin, joita muut kirjoittaa.

  Luulin ennen että oon oikeesti hullu ja luulotautinen tai jotenkin vajaa, mut olis helpotus kuulla että oireisiin on syy. Oireita on vielä pitkä litania, ei oo inspiraatiota koko sairaushistoriaa käydä tähän aikaan läpi… Mut sanoma tuli varmaankin selväksi; vitun väsynyt näihin oireisiin ollaan ja apua saatava ja ÄKKIÄ.
  Siis THS 2.1mU/l (viitearvo:0.4-4.5). Tuota T4V.arvoa ei olla otettukkaan, mikä se ees on?
  Kiitosta vaan etukäteen ylläpitäjälle ja jaksuja kaikille <3

  1. T4V kertoo vapaan tyroksiinin määrän elimistössä eli kilpirauhashormonin.
   TSH kertoo vain aivolisäkkeen toiminnasta joten pelkästään sen arvon perusteella ei voi tehdä diagnoosia.

   1. 5.7 kävin taas kokeissa yleislääkärillä: (viitearvot)
    THS 2.12(0.4-4)
    T4V 14(10-23)

    Yksityisellä lääkäri määräsi vain rauhoittavia joista tiedän että tulee aivan järkyttävä olo. Ei kuunnellut minua lainkaan, sentään lähetti jonkinnäköisiin kokeisiin. Oma lääkäri perusturvan alueella nauroi minut ulos huoneesta kun kysyin kokeita kilpirauhasesta ja sanoin että on oireita.
    Ja nyt tuli potkut töistäkin, en sovi työhöni muistiongelmien ja sumupäisyyteni takia…
    Btv, mitä on kilpirauhas-näppylät…? Mulla on kuivuuden lisäksi tullut jotain näppyjäkin.

 11. Jännä juttu, oireet täsmää niin että noista yllä mainituista pistin 18-20 kohtaan plussan, laskentatavasta riippuen. Silti TSH 0,99 ja T4V 16. Onko teillä ajatusta mikä hiivatti mussa vois olla vikana jos se nyt sitten ei ole se kilppari?

 12. Huoh! Itselleni alkoi ilmaantumaan omituista väsymystä tässä jonkin aikaa sitten. En jaksa liikkua kuten ennen, ainoastaan käveleminen onnistuu, sekin hitaasti. En oikein jaksa normaaleita arkiaskareitakaan, pakko kuitenkin, kun on melkein 6kk vauva hoidettavana. Unenpäästä on vaikea saada kiinni, sängyssä menee helposti pyöriessä 2-4h, sitten ku nukahtaa, niin 10-12h unta ei riitä. Vaikea aloittaa mitään tekemistä tai lähteä edes ulos. Joutuu tsemppaamaan ihan hirveästi. Ummetusta, ilmavaivoja, niitä riittää. Iho on kuivahko, kynnet olleet lapsesta asti tosi pehmeät. Kuumetta minulla ei ole koskaan jos olen vaikka flunssassa, 37,2 korkeintaan ja silloinkin tuntuu, että kuolee. Viimeaikoina on alkanut tulla myös runsaasti esim. kirjoitusvirheitä, joudun kysymään asioita uudelleen, Kun tuntuu ettei heti tajua, myös unohtuu asioita. Esim. jos aion pestä vaikka pyykkiä, niin hetken päästä mietin, että mitä pitikään tehdä. Tuntuu tyhmälle. En osaa selittää. Itse rupesin epäilemään, että voisiko tää olla esim. raskauden jälkeistä vajaatoimintaa. Toivottavasti menisi edes ohi. =(

  Tk-lääkärille kävin valittelemassa oloa, ja pääsinkin kokeisiin. Mitään vikaa ei kuulema ole. Kilpirauhasarvot oli: THS 3,9 (viite 0,27-4,2) ja T4V 15,6 (viite 11,0-22,0). Kesällä 2010 on mitattu kanssa, silloin THS oli 2,2 ja T4V 16.

  Ei auta, yksityiselle on mentävä. Tk-lääkäri neuvoi vaan nukkumaan enemmän?! , ja kyllähän lapsenhoito raskasta on. Vauva on nukkunut yönsä 2kk ikäisestä lähtien, että tuskin vetämätön olo siitä johtuu…

  Kiitos ja anteeksi!

 13. Hei

  Täällä nyt jännitetään tiistaita. Silloin on vihdoin aika yksityiselle lääkärille..pari viikkoa sitten kävin labrat siellä ottamassa ja tuomion saan sitten tiistaina.
  Kyllä tätä aikaa on odotettukkin…3kk meni ennenkö aika tuli.

  Aiemmat arvot oli joulukuussa otettu TSH 2,16 (viitettä en muista) ja T4V 12,5 (viite 9-19).
  Tk:n lekurit ei tee mitään asialle, vaikka oireita on vino pino ja vähä muillekkin jaettavaksi. Myös sukurasite isän puolelta 3ssa polvessa. Mutta kunnallisen puolen lääkäreiden mielestä näillä ei ole väliä, kun arvot on viitteiden sisällä…

  Hieman jännittää ja niin toivon, että saisin koelääkityksen edes…oon niin kyllästynyt taistelemaan näiden oireiden kanssa…

 14. Hei!

  Onkos niin, että “alhainen” T4v arvo haittaa varmuudella raskaaksi tuloa? Ja lisää keskenmenoriskiäkin?
  Mulla eilen (työtervlääkäri) soitti tuloksia jotka olivat
  THS 1,4 ja
  T4V 12.

  Hänen mielestään ei aihetta jatkotutkimuksille, mutta duodecimin yms tutkimuksia luettuani alkoi epäilyttää johtuisiko keskenmenot yms tästä…
  ( ja anteeksi jos tää näkyy lihavoituna tää teksti, en osaa muuttaa sitä ja on tällainen automaattisesti =( (

  1. Vasta-aineet aiheuttavat tutkitusti keskenmenoja. Alhainen T4 arvo suurimmaksi osaksi vaikuttaa sikiön neurologiseen kehitykseen ensimmäisen 12 viikon aikana.

   Mutta sitä ei voi sanoa että T4 arvolla ei olisi mitään tekemistä asian kanssa tai että olisi varmuudella.

   jos yritystä on jo kauemmin takana sekä useampi keskenmeno, niin ottaisin yhteyttä endokrinologiin ja menisin tätä asiaa puimaan sinne. koelääkitys voisi olla mahdollista saada vain selvittääkseen että vaikuttaako se raskautumiseen.

 15. Aloin pitkästä aikaa kaivelemaan omia arvojani jotka on otettu 2011 huhtikuulla jolloin työterveyslekuri tuumi että viitearvoissa ovat, ihan ok…
  TSH 3,36 ja T4V 13,8

  Mummilla on thyroxinit käytössä. Itse oon vuosia ollu jo tiukkauninen. Voin nukkua melkeenpä kuinka paljon vaan. Paino jumittuu aina samaan kohtaan, kun joitakin kiloja saakin tiputettua. Syö tai on syömättä miten vaan. Saamattomuus on tuttu tunne, liikun hyötyliikuntaa, eli pyöräilen kun pitää johonkin siirtyä (paitsi talvella) ja lenkkeilen, jos joku muu raahaa lenkille. Yksin ei saa aikaiseksi. Salilla taistelin alkutalvesta, kunnes sekin taas lopahti. Ei kertakaikkiaan huvita. Kodinhoidosta puhumattakaan. On tietenkin parempia päiviä ja hetkiä, kun tulee joku ihme puuska ja saa hommat hoidettua. Yleensä sitten kun ahdistus ympärillä olevasta sekasorrosta kasaantuu tarpeeksi.
  Sitten tää lämpö. Normaali lämpö on 36,2-36,4 välillä… Jo 36,8 aiheuttaa kuumeisen olon. Korkeimmillaan lämpö on noussut 37,5 vuosi sitten kipeillessäni. Normaalisti 37 ylemmäs ei kipua vaikka kuinka kipeä olisin muuten… Ja onhan noita muitakin juttuja… Plah….

  Olen ajatellu hakeutuu uusiin verikokeisiin ja koittaa vonkua testilääkkeet. Eihän noi arvot vuosi takaperinkään kauheen valosalta oo näyttäny… Josko auttais myös tähän painon jumittamiseenkin…
  Toivottavasti eivät taas sano, että viitearvoissa, ei lääkkeitä…

 16. Voisiko joku auttaa: sain juuri tulokset jotka rajojen sisällä ( ths: 1,75 ja t4-v 13). Minulla on pari kuukautta jatkunut väsymys, kuumat aallot 2-3 kertaa päivässä (ikää minulla 33-v.), kosmetologin mukaan kilpirauhasnäppylöitä, kuiva ja kutiava iho, ruumiin lämpötila ollut aina alhainen (35,4-35,6), lepopulssi alhainen (olen ent. Urheilija), äänen madaltumista ja käheyttä (poltan tosin myös tupakkaa) sekä ns. Masentuneisuutta ilman masennusta, eli puhdettomuutta ja suoranaista laiskottelun tarvetta kun ei jaksa tehdä mitään.

  Tilani on siis huomattavasti “heikompi” kuin aikaisemmin, en jaksa tehdä oikeastaan mitään ja mietin vain koska pääsen nukkumaan. Paino on ollut aina ylärajoilla runsaasta liikunnasta huolimatta, ja se on taas noussut noin 4 kiloa parissa kuukaudessa, tosin en ole ollut laihdutuskuurillakaan tänä aikana joten se on minulle normaalia.

  En saa aikaa kunnalliselle lääkärille vaan labratkin sain soittamalla varattua. Kun luen listaa vajaatoiminnan oireista, miulla on melkein ne kaikki. Osaako joku suositella erityisen hyvää yksityistä tai kunnallista lääkäriä Hgin alueelta joka olisi erikoistunut näihin asioihin?

  Kiitos jo etukäteen.

  1. Pitäisi tietää viiterajat että osaisi sanoa tuohon T4V:n jotain?
   lääkäri suosituksissa on helsingin alueelta hyviä yksityisiä.

  2. Moi! Sullahan on melkein samat arvot ko mulla, itsellä vaan oli TSH vähän korkeammalla, mie sain koelääkityksen yksityiseltä yleislääkäriltä toisessa kaupungissa, mutta kuulemani mukaan ainakin Erkki Antila ja Antti Virkamäki (mehiläisessä molemmat, googlella löytyy) hoitavat huolella Helsingissä. 🙂 Antila on tosin eläkkeelle kuulemma jäämässä mutta mistäs sen tietää jos ehtisit vielä aikoja nappaamaan 🙂 Itselläki tutka päällä näiden lääkäreiden kanssa pääkaupunkiseudulla, mikäli terveyskeskuksesta ei koelääkityksestä ja sen auttamisesta huolimatta lisää apua heru. Tsemppiä! 🙂

  3. Toivottavasti olet jo päässyt hyvän lääkärin hoiviin siellä pk-seudulla!
   Jos vielä joskus olet linjoilla, valaisetko vähän, missä ja millaisia nuo kosmetologin diagnosoimat kilpirauhasnäppylät ovat. Sellaisista en ole ennen kuullutkaan. Olen kyllä epäillyt, että omilla näppylöilläni olisi jotain tekemistä kilpirauhasen ja rasva-aineenvaihdunnan kanssa. Mutta pikku juttu, kyllähän näppylöiden kanssa aina jotenkin pärjää, kunhan vain energiaa riittää ja olo muuten on hyvä.

 17. Hei, oon lueskellu varmaan kohta kaiken kilppariongelmista. Vuosia oon kärsinyt paniikkokohtauksista johon lääkitys Sepram. Viime kesänä sairastuin “työuupumukseen” jossa tolkuton väsymys, saamattomuus, keskittymiskyvyn puute sekä pää oli sellasessa sumussa. Työnteosta ei enää tullut mitään ja jäin sairaslomalle. Masennuslääkitystä nostettiin ½ tablettia. Kilppariongelmista olen puhunut useaan otteeseen. Mutta aina vaan sanotaan että vika on jossain muualla. TSH ja T4V on otettu ja nyt vasta vasta-aineet. TSH oli 0.11, T4V 12.3 T3V 4.4 TPOAb alle 3 ja TSHRAb 3.1 (tämän arvon pitäisi olla alle 1) Nyt sain lähetteen endogrinologille. Oireita on tällä hetkellä mm. tolkuton väsymys, otan päikkärit töissä, muistiongelmia, ärtymystä, sydämen tykytystä, kutinaa, paniikkikohtauksia, seksiä ei haluta tai haluttaa mutta ei jaksa, tuntuu että happi loppuu ja klimpin tunne kurkussa pitää rykiä ja niellessä tuntuu oikealla alhaalla klimppi. Rakastan laulamista mutta kolmannen kappaleen jälkeen ääni tuntuu häviävän ja happi loppuu. Itkettää vaan. Miehelle olen yrittänyt selittää ettei tämä pahaolo johdu hänestä vaan itsestäni.. APUA!!!

  1. lisään vielä että, ihon kutinaa sekä olen yrittänyt laihduttaa pitkään, aktiivisesti viimeset 6 kk terveydenhoitajan valvonnassa (tavoitteena laihdutusleikkaukseen pääsy) paino on vaihdellut 2-3 suuntaan, ei muuta…

 18. luin, tietoja minkälaisia oireita .väsymystä ,silmienympärykset turvoksissa ,hiustenlähtö kuuja niinedeleen löysin testistä18 joita on minulla.

 19. Olen tässä ravannut verikokeissa jo moneen otteeseen, TSH oli pahimmillaan 4.9 ja T4-V 13.4

  Tällöin kyseinen lääkäri määräsi minulle tyroksiini lääkityksen jonka jälkeen arvot laskivat(oireet ehkä hiukan helpoittivat, lääkitys oli kuitenkin hyvin mieto).

  Nyt kun kävin kokeissa lääkityksen aikana TSH oli 1.8 ja T4-V jossain 14 paikkeilla. n. 1½ kuukauden lääkityksen lopetuksen jälkeen TSH on noussut jo 3.6 & T4-V n. 14

  Lääkäri ei halunnut määrätä uusia kokeita koska arvot hyvät, vaikka TSH oli n. 1½ kuukauden aikana noussut 100%

  Oireiluuni kuuluu mm:

  -Hengitysvaikeudet
  -Jatkuva hengästyminen
  -Epätasainen pulssi(korkea~100, normaali pulssi ennen oireilua ~60)
  -Hiustenlähtö
  -Painonnousu
  -Jatkuva väsymys
  -Kuumassa huoneessa olo huononee
  -Hikoilen hieman enemmän kuin ennen
  -Kyynerpäitten iho karkea
  -muistikatkoksia
  -vaikeuksia keskittyä
  -Urheilusta ei tule mitään kun hengästyy todella nopeasti(ennen ei mitään ongelmia)

  Ottaa hermoon kun lääkärit eivät voi määrätä uusiin kokeisiin.

  1. Niin ja voimas palan tunne kurkussa lisätään vielä se

  2. Sami, et sinä juuri nyt uusia kokeita tarvitse vaan Thyroxin -reseptin. Miksi ihmeessä lääkityksesi lopetettiin?

 20. Minulle lääkäri aloitti Thyroxin lääkityksen lapsettomuutta tutkiessaan. Arvot olivat ok, “vähän yläkanttiin” kuulema. No reseptin kouraan saatuani aloin tutkimaan, et mihinkäs vaivaan ne nämä onkaan.. No oirelistasta napsahtaa melkein kaikki plussalle omalla kohdalla. Vuosikausia minua hoidettiin masentuneena ja koitettiin “aktivoida” jatkuvien päikkäreiden sijaan. Minkäs teet kun aina vaan väsytti ja vitutti. Nyt 2kk lääkitystä takana, veriarvot ei oo huimasti parantuneet, mutta olo on kuin uudesti syntyny. Huomenna kontrolli ja jatkon suunnittelu.

Comments are closed.