Ashwagandha ja kilpirauhasen vajaatoiminta

Ashwagandha on Intiasta kotoisin oleva kasvi. Sitä on käytetty ayurveda-lääketieteessä vuosisatojen ajan, ja siihen viitataan jopa muinaisessa hindulaisessa Charaka Samhita -tekstissä. Tällä yrtillä on monia hyötyjä, mutta ashwagandhan kyky auttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa saattaa olla sen arvokkain panos tähän mennessä!

Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa vuosittain miljooniin amerikkalaisiin, ja ashwagandha voi tarjota luonnollisen ratkaisun, jolla ei ole sivuvaikutuksia! Käymme läpi, mitä kilpirauhasen vajaatoiminta on ja miten ashwagandha auttaa, ennen kuin sukellamme 11 askeleeseen, jotka sinun on otettava sen jälkeen, kun sinulla on diagnosoitu tämä tila.

Kilpirauhassairaudet voidaan jakaa useisiin luokkiin.

Kilpirauhanen on kaulan tyvessä sijaitseva perhosen muotoinen elin, joka on välttämätön aineenvaihdunnan, luuston terveyden sekä kasvun ja kehityksen kannalta.

Kilpirauhashormonit ovat kolme kilpirauhasen terveyden kannalta tärkeintä hormonia.

Niihin kuuluvat:

  • tyroksiini (T4)
  • trijodityroniini (T3)
  • käänteinen T3, jotka kaikki auttavat säätelemään aineenvaihduntaa ja energiankulutusta.

TSH on lyhenne kilpirauhasta stimuloivasta hormonista, joka on aivolisäkkeen tuottama kemikaali ja jota erittyy vastauksena alhaisiin T3- ja T4-tasoihin. Kun T3- ja T4-tasot ovat riittämättömät, aivolisäke vapauttaa TSH:ta, jotta näitä hormoneja voidaan tuottaa enemmän. Niiden välinen epätasapaino saattaa viitata

Kilpirauhashäiriöitä on kahta päätyyppiä – kilpirauhasen vajaatoiminta ja kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta ilmenee, kun kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Se liittyy yleensä tiettyihin lääkkeisiin, jodin puutteeseen tai Hashimoton kilpirauhastulehdukseen, autoimmuunisairauteen, jossa elimistö hyökkää tervettä kilpirauhaskudosta vastaan

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisiä oireita ovat painonnousu, väsymys, ummetus, struuma ja kuiva iho. Vaikeampia oireita ovat kuitenkin ahdistuneisuus ja masennus.

Kilpirauhasen liikatoiminta on kilpirauhasen liikatoimintaa, joka tuottaa liikaa tyroksiinia (rauhasen tuottama hormoni). Oireita voivat olla nopea tai epäsäännöllinen syke, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn heikkous ja unettomuus.

Kilpirauhasen liikatoiminnalle sen sijaan on ominaista kilpirauhashormonin ylituotanto. Tätä tilaa sairastavilla esiintyy yleensä hengenahdistusta, epäsäännöllistä sydämen sykettä, väsymystä, hiustenlähtöä ja tahatonta laihtumista

Länsimaissa 1-2 prosentilla väestöstä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja 0,2-1,3 prosentilla kilpirauhasen liikatoiminta

Molempia tiloja hoidetaan yleensä synteettisillä lääkkeillä. Jotkut saattavat kuitenkin etsiä luonnollisia vaihtoehtoja ashwagandhalle.

Yhteenveto:

Kilpirauhassairaus voi olla joko kilpirauhasen vajaatoiminta, jolloin kilpirauhashormoni on riittämätön, tai liikatoiminta. Kilpirauhasen vajaatoiminnalle on ominaista alhainen kilpirauhashormonipitoisuus, kun taas kilpirauhasen liikatoimintaan liittyy korkea määrä. Sen sijaan, että näiden ongelmien hoitoon käytettäisiin lääkkeitä, jotkut yksilöt ottavat ashwagandhaa.

Onko totta, että ashwagandha parantaa kilpirauhasen terveyttä?

Saatat miettiä, kannattaako ashwagandhan käyttö kilpirauhasen terveyden kannalta, kun otetaan huomioon yrtin monet edut.

Yleisesti ottaen ashwagandha-valmisteita ja kilpirauhasen vajaatoimintaa ei ole tutkittu perusteellisesti. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin lupaavia tuloksia ashwagandhan ja kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta

Kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa, johon osallistui 50 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa henkilöä, havaittiin, että ashwagandha-juuresta saatu uute johti merkittäviin parannuksiin kilpirauhasarvoissa lumelääkkeeseen verrattuna. Ashwagandharyhmän osallistujien trijodityroniini- (T3) ja tyroksiinitasot (T4) kasvoivat merkittävästi, 41,5 % ja 19,6 %. Lisäksi kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) tasot laskivat 17,5 %.

Ashwagandha voi olla ratkaisu kilpirauhasen terveysongelmiin.

Krooninen stressi nostaa kortisolitasoja, mikä johtaa T3- ja T4-tasojen alenemiseen. Ashwagandha näyttää stimuloivan hormonijärjestelmääsi ja lisää kilpirauhashormonitasoja vähentämällä kortisolia.

Toisessa kahdeksan viikon tutkimuksessa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville aikuisille annettiin ashwagandhaa. Vaikka kolme osallistujaa koki T4-tasojen nousua, tämä tutkimus oli rajallinen

Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta ashwagandhan pitkän aikavälin vaikutuksia kilpirauhasen vajaatoimintaan voidaan ymmärtää paremmin.

Mitä ashwagandha tekee ihmisille, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta?

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei ole tutkittu ashwagandha-valmisteita ja kilpirauhasen liikatoimintaa. Ashwagandha voi kuitenkin pahentaa kilpirauhasen liikatoiminnan oireita nostamalla T3- ja T4-tasoja, mikä voi johtaa kilpirauhasen liikatoiminnan vakavaan muotoon, jota kutsutaan kilpirauhastoksikoosiksi. Tyrotoksikoosi ilmenee, kun elimistössäsi on erittäin korkeat kilpirauhashormonipitoisuudet mutta alhaiset TSH-pitoisuudet. Hoitamattomana tämä tila voi johtaa sydämen vajaatoimintaan, laihtumiseen, äärimmäiseen janoon ja iho-ongelmiin. Siksi on tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen ashwagandhan käyttöä, erityisesti jos sinulla on kilpirauhasen liikatoiminta.

Miten ottaa ashwagandhaa?

ashwagandha voidaan ottaa lisäravinteena, ja se tulee 300 mg tabletteina, joita nautitaan kahdesti päivässä ruokailun jälkeen. Sitä voi myös lisätä veteen, maitoon, mehuihin tai smoothieen. Jotkut ihmiset sekoittavat ashwagandhaa ruokiin tai ripottelevat ashwagandhaa jogurtin päälle

Lisäksi voidaan valmistaa ashwagandha-teetä. Koska ashwagandhan myrkyllisyydestä ihmiselle ei kuitenkaan ole tietoa, ashwagandhan käyttöä pidetään yleisesti ottaen turvallisena. Noudata valmistajan suosittelemaa annosta, ellei terveydenhuollon ammattilainen toisin määrää.

Yhteenveto

Ashwagandhaa on käytetty vuosisatojen ajan vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Alustavat tutkimukset osoittavat, että ashwagandha voi parantaa kilpirauhasarvoja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla. Ashwagandha voi kuitenkin pahentaa kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Siksi sinun tulisi neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin käytät ashwagandhaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.