Raudan ja ferritiinin merkitys kilpirauhasen vajaatoiminnassa

Tässä postauksessa kerron kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ferritiinistä ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Ferritiinikoe on yksinkertainen verikoe, ja se on yksi tärkeimmistä testeistä, jotka sinun tulisi tehdä, jos sinulla on Hashimoton tauti, Gravesin tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ferritiini on raudan varastointimuoto, ja ferritiinitasotesti voi kertoa, ovatko rautavarastosi pienet ja onko niitä lisättävä.

Perinteiset lääkärit määräävät ferritiinitestiä harvoin, joten monille potilaille jää kilpirauhasen vajaatoiminnan merkkejä ja oireita, vaikka itse asiassa heidän terveysongelmansa johtuvat alhaisista ferritiinitasoista.

Ensimmäinen rautaan liittyvä ongelma on se, että raudanpuute voi olla melko vakava, mutta veren merkkiaineet, kuten hemoglobiini ja punasolujen määrä, voivat olla normaalit. Tämän vuoksi monilla potilailla, erityisesti naisilla, diagnosoidaan virheellisesti, ettei heillä ole anemiaa.

Mitkä ovat alhaisen ferritiinin oireet?

  • Heikkous
  • Väsymys
  • Keskittymisvaikeudet
  • Huono työn tuottavuus
  • Kylmät kädet ja jalat
  • Huono lyhytkestoinen muisti
  • Vaikeus muistaa nimiä
  • Huimaus
  • Korvien jyskytys
  • Hengenahdistus
  • hauraat kynnet
  • Päänsärky
  • Levottomat jalat

Edellä mainitut oireet ovat päällekkäisiä Hashimoton taudin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa, joten voi olla vaikeaa selvittää, mikä oireet aiheuttaa.

Mikä aiheuttaa raudanpuutetta ja matalaa ferritiinia?

Elinikäinen verenhukka, joka johtuu runsaista kuukautisvuodoista, verenluovutuksista, raskauksista, leikkauksista, onnettomuuksista, atrofisesta gastriitista, antasidilääkkeistä ja keliakiasta.

Jos sinulla on suolisto-ongelmia, jotka aiheuttavat ravintoaineiden imeytymishäiriöitä, ferritiinipitoisuutesi voi olla alhainen. Lisäksi, jos joku on huippu-urheilija tai vegaani/vegetaristi, hänellä on myös riski alhaiseen rautapitoisuuteen.

Nämä johtavat liialliseen raudan menetykseen tai raudan huonoon imeytymiseen, mikä johtaa alhaisiin ferritiinitasoihin.

Mitkä ovat optimaaliset ferritiinitasot kilpirauhasen terveyden kannalta?

Kun ferritiini laskee alle 30:n, sitä pidetään raudanpuutteena huolimatta siitä, että laboratorion raja-arvon alaraja on yleensä 10-20. Ferritiinitaso voi kuitenkin olla jopa normaali, noin 50-100, ja potilas voi silti olla raudanpuutteessa. Tämä tekee diagnoosista tietyissä tapauksissa hieman hankalan.

Optimaalinen ferritiinitaso kilpirauhasen vajaatoiminnassa on >100, ja rautahoitoa on jatkettava, kunnes oireet ovat hävinneet. Ferritiinitaso tulee tarkistaa säännöllisesti, jotta voidaan varmistua siitä, että tasot pysyvät normaaleina.

Jos poitlalala on levottomat jalat -oireyhtymä ja hänen ferritiininsä on <75, häntä tulisi pitää raudanpuutteellisena.

Tämä on mielenkiintoista, koska olen huomannut, että monet potilaat, joilla on Hashimoton tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta, alkavat voida huonommin, kun ferritiini laskee alle 80:n, ja yleensä hiustenlähtöä esiintyy, kun se laskee alle 50:n.

10-20 prosenttia kuukautisten aikana olevista naisista on raudanpuutteessa. Jos ajattelemme syitä, miksi tämä voisi olla yleistä niillä, joilla on Hashimoton tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta, voimme nähdä, miten suuri ongelma tämä voi olla.

Hashimoton tauti on hyvin yleinen niillä, joilla on keliakia, ja keliakia johtaa usein raudanpuutteeseen, koska gluteenin suolistossa aiheuttama imeytymishäiriö aiheuttaa vaurioita suolistoesteelle. Sen lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa matalaan vatsahappotasoon, mikä myös heikentää raudan imeytymistä. Kilpirauhashormoni on myös erittäin tärkeä raudan hyödyntämiselle, joten voitte nähdä, millainen noidankehä tämä voisi olla jollekin, jolla on Hashimoton tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on oireiden perusteella erottamaton raudanpuutteesta

Monet kilpirauhas potilaat tulevat vastaanotolle seuraavien oireiden kanssa:

  • Väsymys
  • Aivosumu
  • Lihas- ja nivelkipu
  • Painonnousu
  • Päänsärky
  • Hengitysvaikeudet
  • Sydämen tykytys ja rytmihäiriöt
  • Unihäiriöt
  • Kyhmy kurkussa
  • Nielemisvaikeudet
  • Levottomat jalat

Usein näillä naisilla diagnosoidaan subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta, krooninen väsymysoireyhtymä, fibromyalgia, krooninen Lymen tauti, ylikunto ja burnout, vaikka verikokeet ovatkin normaalit. Jos ferritiinipitoisuus on >50 ilman ilmeistä syytä raudanpuutteelle, on mietittävä maksa- ja munuaissairauksia, verta ulosteessa, IgA:n puutosta, kalsiumhäiriöitä sekä D- ja B12-vitamiinin puutosta.

Miksi rauta on niin tärkeää kilpirauhaselle?

Rautaa tarvitaan kilpirauhashormonien T4 ja T3 tuotantoon kilpirauhasessa, T4:n muuntamiseen aktiivisemmaksi T3:ksi ja rautaa tarvitaan T3:n hyödyntämiseen solun sisällä. Voit siis nähdä, miten tuhoisia alhaiset rautavarastot voivat olla kilpirauhaselle, sillä ne vaikuttavat kilpirauhashormonin tuotantoon, muuntamiseen ja hyödyntämiseen.

Vaikka TSH, vapaa T4 ja vapaa T3 näyttäisivät kaikki normaaleilta, alhaiset rautavarastot heikentävät kilpirauhashormonin hyödyntämistä solussa reseptoritasolla, mikä luo kuvan, että kaikki numerosi ovat normaalit, mutta et silti voi hyvin. Lisäksi matalat ferritiinitasot voivat lisätä käänteisen T3:n tuotantoa, joka on T3:n inaktiivinen muoto, joka sitoutuu T3-reseptoreihin ja estää näin T3:n sitoutumisen.

Alhaiset ferritiinitasot voivat nostaa TSH-tasoja, mikä antaa kuvan kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta todellisuudessa kyse on vain alhaisista ferritiinitasoista.

Alhaiset ferritiinitasot on tämän tutkimuksen mukaan yhdistetty myös lasten struuman muodostumiseen. Tämä johtuu siitä, että raudanpuutteen on osoitettu vähentävän jodilisän tehoa, ja tiedämme, että jodin puute voi johtaa struuman syntyyn. Tämä tarkoittaa, että jotta struuma voidaan ehkäistä asianmukaisesti, myös rauta- ja ferritiinitasot olisi tarkistettava, jotta voidaan varmistaa, että ne ovat riittävät tehokkaan jodilisän antamisen kannalta.

Kilpirauhashormonikorvaus voi nostaa ferritiinitasoja melko nopeasti. Kysymys siitä, pitäisikö rautaa täydentää pelkästään raudalla, on sinun ja lääkärisi välinen kysymys. Jos et kuitenkaan reagoi rautalisään, saatat tarvita reseptillä saatavaa kilpirauhashormonia.

Kilpirauhashormonia tarvitaan raudan asianmukaiseen hyödyntämiseen maksassa, joten myös maksasi terveys on tarkistettava. Liian vähäinen kilpirauhashormonin määrä voi alentaa ferritiinitasoja, ja liiallinen kilpirauhashormonin määrä, kuten Gravesin taudissa, nostaa ferritiinitasoja joskus yli normaalin. Tässä tutkimuksessa todettiin myös, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa alhaisiin ferritiinitasoihin.

Jos ferritiinitasosi ovat todella koholla, kyse voi olla jostain vakavasta asiasta, kuten syövästä. Muita syitä kohonneeseen ferritiiniin ovat tulehdukset, infektiot ja altistuminen suurille rautamäärille, kuten kaivovedestä, rautaisista keittoastioista tai ravintolisistä.

Saan hyviä tuloksia potilaiden kanssa, kun tasapainotamme heidän rauta- ja ferritiinitasojaan, mikä usein johtaa oireiden nopeaan paranemiseen. Jotkut potilaat tarvitsevat jopa paljon vähemmän kilpirauhashormonia tai eivät lainkaan, kun heidän rauta- ja ferritiinitasonsa ovat optimaalisella alueella.