Keliakia ja vajaatoiminta

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Olen sairastanut keliakiaa 20v. tämäkin on sukurasite ihan niinkuin kilpirauhasen vajaatoimintakin.
Jopa minulta kesti hetken aikaa ymmärtää että keliakiakin on autoimmuunisairaus, niinkuin usein kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttava autoimmuunitulehdus (autoimmuunityreoidiitti).

Alettuani perehtyä asiaan, huomasin kuinka monta sairautta on kytköksissä toisiinsa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta lisää riskiä sairastua keliakiaan 2-4%.

Muista liitännäissairauksista voit lukea täältä.

Keliakian ainoa hoitokeinohan on gluteiiniton ruokavalio, karsia kaikki kotimaiset viljat pois ruokavaliosta.

v. 2006 antamassa haastattelussa professori Markku Mäki joka on kirjoittanut Keliakia-kirjan, sanoi keliakin toteamisesta näin:

Myös suoliston ulkopuoliset oireet kuten luukato, osteoporoosi tai liitännäissairaudet, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, johtavat usein diagnoosiin.

Moni kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.
 
Miksi?
 
Luultavasti siksi että vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja hiilihydraatit kertyvät helposti vyötärölle, näin ainakin on minun kohdallani. Monet ovat todenneen VHH ruokavalion parhaaksi valinnaksi heille, hiilihydraatit jota syödään koostuu kasviksista,hedelmistä ja täysjyvätuotteista.
Iloinen uutinen on se että nykyään kaupassa on myytävänä karppileipää, (perheleipureiden Karppileipä) joka sisältää enemmän proteiini ja vain 3g hiilihydraattia/ viipale. Leipähän on monelle se kompastuskivi josta ei voi luopua, se on niin helppo syödä kiireessä. HUOM! Karppileipä ei ole gluteiiniton joten se ei sovi keliaakikoille.

Keliaakikko taas voi helposti leipoa itse proteiinipitoisempaa leipää, lisäämällä joukkoo esim. raejuustoa, porkkanaa ja minimoimalla jauhojen käytön. siemenet sisältävät runsaasti proteiinia (7-18%) joten niitä kannattaa myös käyttää.

8 thoughts on “Keliakia ja vajaatoiminta

 1. Minulle tuli kilpirauhas sairauden myötä gluteiinin sietämättömyys. Paljon parempi olo vatsasta ja muutenkin , kun käyttää gluteiinittomia tuotteita.

 2. no onhan jotkut entsyyminvalmistteet jotka pilkkoo gluteiinia mutta ei niiden keliaakikko käyttäjä voi silti syödä gluteiini viljoja vaikka sösikin entsyymivalmistetta.

 3. Minuakin kiinnostaa hapanjuuren gluteiinia tuhoava ominaisuus. Kuulisin mielelläni asiasta lisää.

 4. Hei,

  Paul Eskelinen, onko tutkittua tietoa että hapanjuuri tuhoaa gluteenin?
  Itse olen keliaakikko, enkä todellakaan usko tuohon väitteeseen, ennen kuin näen
  tutkimustuloksen.

  Tiia, olen varma, että itselläni myös kilpparin vajaatoiminnan kakkostyyppi. Sitä ei labrat näytä, jollei niitä osaa lääkäri oikein lukea. Liityin facessa Kilpirauhashormonit- suljettuun ryhmään, josta saa tietoa sairaudesta, vertaistukea ja myöskin tietoa lääkäreistä, jotka hoitavat oireiden perusteella. Itse menossa 5.9 Mehiläiseen Juha Varikselle. Liity ryhmään, se kannattaa.

 5. Minulla on ollut jo 5vuotta keliakia todettuna, siltikin ruokavalio muutosten myötä ei oloon ole tullut juurikaan muutoksia. Ainoastaa raju painon putoaminen saatiin aisoihin. Myös minulla todettiin sydämen vajaatoimintaa, johon sain lääkityksen. Mutta yllätys yllätys, kun otin puheeksi siskojeni ja äitini sairastavan kilpirauhasen vajaatoimintaa, se sysättiin syrjään vaikka selviä muutoksia on löytynyt. Todennäköistä silloin on, että minullakin on kilpparin vajaatoimintaa. Siltikään lääkärit eivät ota kantaani kuuleviin korviin, eikä jatko tutkimuksiin ole ollut pääsyä.
  Missä on syy????

 6. Oletteko lukeneet kirjan vaaralliset viljat.

  Monet ihmiset joilla on autoimmuuni sairaus. heillä on niitä useampia. ei ole siis poikkeuksellista että on sekä keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta tai jotain muita suolistosairauksia, reumaa yms.

 7. Hei!

  Jenkeissä jo tullut uusi termi, viljaintoleranssi. Se kuvaa oireyhtymää, joka poistuu viljattomalla ruokadieetillä, vaikka labra- ja suolistokoepalatulokset olisvat olleet negatiiviset.

  USA:ssa on tehty lääketieteellinen laaja tutkimus, johon otettiin keliakia-oireisiin sopivia koehenkilöitä. VAIN n. 10%:llä löytyi gastroskopian ja verikokeen avulla selvät viitteet keliakiaan, mutta lopuista yli 24%:lla gluteeniton ruokadieetti poisti oireet, vaikka labratuloksia ei ollut.

  Hapanjuuri tuhoaa leivonnassa Gluteiinin. Hapanjuurileivät ovat palanneet kauppoihin.

  Historiallisesti vielä 60-luvun alussa koko Suomen ja muiden Länsimaiden väestö käytti pääsääntöisesti hiivan sijasta hapanjuurta leivonnassa. Näin oli äitini mukaan omassakin perheessä. Syynä oli jääkaappien puute. Hiiva säilyy vain kylmässä. Kun jääkaapit yleistyivät (myös leipomoissa!), alkoivat viljojen aiheuttamat ongelmat kasvaa. Hiiva lisäksi voi edistää suliston epäedullisten mikrobien kasvua.

 8. Minulla ei ole keliakiaa mutta elimistöni ei siedä gluteeniopitoisia viljoja. Minulla on todennäköisesti ns. ei keliaakinen gluteeniherkkyys ja/tai mahdollisesti viivästynyt gluteenivilja-allergia. Olen myös vhh-ruokavaliolla ja todennut sen parjhaimmaksi tällä hetkellä.
  Tätä ongelmaa ei vielä lääketieteessä tiedosteta mutta on todennäköisesti yleisempi kuin keliakia. Kuinkahan moni tästä kärsivälle syötetään kuukausikaupalla happopumpunsalpaajia (vahvempia reseptilääkkeitä) jatkuviin närästys ja ylävatsavaivoihin??
  Kannattaa tutustua kirjaan “vaaralliset viljat” josta selviää todella paljon asioita vijoihin liittyen.
  Tampereen yliopistossa on julkasitu tuore tutkimus, joka viittaa myös tähän.
  Linkki: http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/julkaisukeskus/vaitos.php?item=52735

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.