Kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia

Tiesitkö, että keliakian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan välillä on yhteys?

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa ohutsuoleen, kun taas kilpirauhasen vajaatoiminta on tila, joka johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Vaikka nämä kaksi sairautta eivät aina liity toisiinsa, niitä esiintyy useammin yhdessä.

Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Kilpirauhashormoni on tärkeä elimistön aineenvaihdunnan säätelyssä. Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, voit tuntea olosi väsyneeksi ja vaisuksi sekä laihduttaminen saattaa olla haastavaa.

Mikä on keliakia?

Keliakia on sairaus, jossa elimistö ei siedä gluteenia, vehnässä, ohrassa ja rukiissa olevaa proteiinia.

Jos sinulla on keliakia, gluteenia sisältävien elintarvikkeiden syöminen voi vahingoittaa ohutsuoltasi. Keliakia voi aiheuttaa myös muita terveysongelmia, kuten anemiaa ja osteoporoosia

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia ovat vakavia sairauksia

Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että keliakia ovat vakavia sairauksia, ja on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, jos epäilet, että sinulla on jompikumpi niistä. Molempien sairauksien hoito voi auttaa sinua voimaan paremmin ja parantaa elämänlaatuasi.

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia, on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita huolellisesti. Varmista, että syöt gluteenitonta ruokavaliota ja otat kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkityksen määräysten mukaisesti.

Mitkä ovat kummankin sairauden oireet, ja miten voit todeta, onko sinulla niitä?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta joitakin yleisiä oireita ovat väsymys ja vaisu olo, helppo lihominen, ihon ja hiusten kuivuminen, kylmän tunne ja ummetus

Keliakian oireet voivat vaihdella henkilöittäin, mutta joitakin yleisiä oireita ovat vatsakipu ja turvotus, ripuli, ummetus, pahoinvointi, oksentelu, anemia ja selittämätön laihtuminen

Jos sinulla on jokin näistä oireista, on tärkeää mennä lääkäriin diagnoosin saamiseksi. Vain lääkäri voi diagnosoida kunnolla kilpirauhasen vajaatoiminnan tai keliakian

Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa ja keliakiaa hoidetaan?

Kumpaankaan kilpirauhasen vajaatoimintaan ei ole parannuskeinoa tai keliakiaa, mutta molempia sairauksia voidaan hoitaa. Kilpirauhasen vajaatoiminta edellyttää kilpirauhaslääkitystä loppuelämäsi ajan

Keliakian paras hoito on gluteeniton ruokavalio. Tämä tarkoittaa kaikkien gluteenia sisältävien elintarvikkeiden välttämistä

On tärkeää, että noudatat lääkärisi neuvoja huolellisesti, jos olet jota hoidetaan sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan että keliakian vuoksi. Varmista, että syöt gluteenitonta ruokavaliota ja otat kilpirauhaslääkkeesi ohjeiden mukaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja kelia kokemuksia

Olen sairastanut keliakiaa 20 vuotta. tämäkin on sukurasite ihan niinkuin kilpirauhasen vajaatoimintakin.

Jopa minulta kesti hetken aikaa ymmärtää että keliakiakin on autoimmuunisairaus, niinkuin usein kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttava autoimmuunitulehdus (autoimmuunityreoidiitti).

Alettuani perehtyä asiaan, huomasin kuinka monta sairautta on kytköksissä toisiinsa. Kilpirauhasen vajaatoiminta lisää riskiä sairastua keliakiaan 2-4%.

Keliakian ainoa hoitokeinohan on gluteiiniton ruokavalio, joten karsin kaikki kotimaiset viljat pois ruokavaliosta.

Moni kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

VHH ruokavalio on suosittu kilpirauhaspotilaiden keskuudessa luultavasti siksi että vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja hiilihydraatit kertyvät helposti vyötärölle, näin ainakin on minun kohdallani. Hiilihydraatit joita kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio koostuu kasviksista,hedelmistä ja täysjyvätuotteista.

Iloinen uutinen on se että nykyään kaupassa on myytävänä karppileipää, (perheleipureiden Karppileipä) joka sisältää enemmän proteiini ja vain 3g hiilihydraattia/ viipale.

Leipähän on monelle se kompastuskivi josta ei voi luopua, se on niin helppo syödä kiireessä. HUOM! Karppileipä ei ole gluteiiniton joten se ei sovi keliaakikoille.

Keliaakikko taas voi helposti leipoa itse proteiinipitoisempaa leipää, lisäämällä joukkoo esim. raejuustoa, porkkanaa ja minimoimalla jauhojen käytön. siemenet sisältävät runsaasti proteiinia (7-18%) joten niitä kannattaa myös käyttää.

Usein kysyt kysymykset

Miten voit estää kilpirauhasen vajaatoiminnan ja keliakian kehittymisen?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ja keliakiaa nykytiedon mukaan voida hoita ennaltaehkäisevästi, mutta lääkärin neuvojen tarkka noudattaminen on tärkeää. Varmista, että otat lääkkeesi määräysten mukaisesti ja noudatat gluteenitonta ruokavaliota, jos sinulla on keliakia.

Kumpi sairaus on yleisempi – kilpirauhasen vajaatoiminta vai keliakia – ja miksi näin on?

Keliakia on yleisempi kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Se on autoimmuunisairaus, johon sairastuu noin 1 henkilö 100:sta. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleisempi sairaus, ja siihen sairastuu noin 1 henkilö 20:stä. Syytä tähän ei vielä tiedetä.

Voidaanko kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia molemmat parantaa?

Tällä hetkellä ei ole mahdollista parantaa sen enempää kilpirauhasen vajaatoimintaa kuin keliakiaa. Molempia sairauksia voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti.

Jätä kommentti