14 thoughts on “Kilpirauhasen liikatoiminta

 1. Laitanpa tähän omat arvoni. Lääkäri todennut ne normaaleiksi. Eli arvot 2009 tsh 0,97 t4v 14 (viitearvot tsh 0.3-4,5, t4v 10-21) ja 2013 tsh 0.78 t4v 18 (viitearvot tsh 0,3-4,2 ja t4v 12-22) Viimevuonna otettu arvot viimeksi kun kuvioihin tullut lisääntyvässä määrin häiritsevää sydämen tykyttelyä (sain Propralin käyttöön), leposyke toisinaan korkea, paniikkikohtaukset, heikkous, väsymys, tuntuu ettei saa tarpeeksi happea, lihasjäykkyys jaloissa, kuiva iho ja hiukset, kynsimuutokset, ihottuma, sumupäisyys/poissaoleva olo jne.

 2. pikkusiskollani todettiin myös masennus ja muita vaikeuksia ja syö 40 mg citalopramia. itse söin 20 mg citalopramia. toivon todella että tää ei ole masennusta vaan jotain muuta ja jos ei ole kilpirauhasesta niin toivon että on ohimenevää. koska tätä on jatkunut jo yli viikon :/

 3. Sairastuin synnytyksen jälkeiseen masennukseen vuoden alussa ja paranin siitä aika nopeasti. Lopetin lääkkeen syömisen syyskuun alussa. Pari kuukautta vähän yli oireilu on alkanut,lievänä yhtäkkiä yhdessä yössä. Kaikkea epämääräistä: lievää masentavaa oloa, alivireyttä, lievää ahdistuneisuutta, paniikinomaista käyttäytymistä, aamulla kun herään tuntuu sellainen ahdistava tunne rintakehässä ja palleassa (sydän sykkii kovaa, levoton olo, masentava olo siitä että onko masennus tullut takaisin ja mieli maassa vaihtelevasti koko päivän), ei oikein innostu mistään kauhean helposti, lihaskunto tuntuu käsissä ja jaloissa vähän alenevan, pääkipuakin on ollut vähäsen, ruokahaluttomuutta varsinkin aamulla ja ilapäivällä, vaihtelevasti maistuu ruoka, kylmän tuntu välillä ja pitää laittaa enemmän päälle. Meidän suvussa on paljon kilpirauhasvaivoja, äitini sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa ja pikkusiskoni vajaatoimintaa. Sitten rupes herätyskellot soimaan että voisikohan mullakin olla jotain sellaista.

 4. Sain kaksi vuotta sitten vajismäärityksen (arvoilla tsh 2,7 ja t4V 8,1). Vuodessa arvot saatiin kohoamaan normaaliksi ja lääkitys 2x25mikrog.
  Puoli vuotta sitten tunsin kuinka aloin vajoamaan taas alaspäin ja aloin omatoimisesti nostamaan lääkitystä ja nyt syön 4x25mikrog päivässä. Kun olin ollut 6viikkoa tuolla annostuksella tunsin olevani hyvässä kunnossa ja varasin ajan labraan.
  Lääkäri kutsui minut vastaanotolle ja arvot olivat TSH 0,17 ja T4V 16,5. Lääkäri sanoi että olen ylitoiminnan puolella? Miksi se ei tunnu minulla ollenkaan? Olen ymmärtänyt että ylitoiminta tuntuu kuitenkin helposti. Kliinisen tutkinnan jälkeen lääkäri kuitenkin sanoi, että jos olo on hyvä, niin voin jatkaa tuolla 100mikrog annoksella.
  Meneekö arvojen tasaantumiseen aikaa enemmän kuin 6 viikkoa? VAi olisiko kuitenkin parempi “peruuttaa” kolmeen lastentablettiin.
  Anteeksi että en voi sanoa noita viitearvoja, minulle ei ole niitä annettu (tai lääkäri saattoi mainita että pitäisi olla yli 0,4 TSH)

  1. lääkäri on perustellut liikatoiminnan tsh:n perusteella,oikeaann liikatoimintaan tarvitaan myös korkea t4v. jos olo on hyvä,pidä sama annostus.

 5. Moi, ajattelin kysellä täältä kun on jäänyt vaivaamaan nuo labra-arvot ja muut oireet. Kesän alussa oli siis kaikenlaista huimaamisesta silmienkirvelyyn ja valonarkuuteen, taisipa olla kausia jolloin silmien liikuttelukin sattui. Jatkuva väsymys, oli pakko nukkua päiväunia eikä minkään tekeminen juuri kiinnostanut. Heinäkuussa alkoi takykardiakohtaukset ja mielettömät ahdistuksen puuskat joihin tk-lekuri tarjosi SSRI-lääkitystä ohjeistuksella “ei tässä taida seurantaa tarvinta, tätä joudut sitten syömään loppu ikäsi”. Pari kuukautta söinkin kunnes huomasin ettei siitä sen enempää apuja ole ja lopettelin vähin äänin. Kävin sittemmin yksityisellä mittauttamassa kilpirauhasarvot ja tarkistuttamassa pumpun toiminnan, takykohtauksiin hän sitten määräsi beetasalpaajaa joka toimiikin kohtuullisen hyvin (vähän yllättäen myös muihinkin oireisiin).

  Arvot olivat T4V oli 19 (raja 10-21) ja TSH 1.9 (0.3-4.5). Jotain ihme aggressiokohtauksia tulee ja joskus säikäytän itsenikin niillä, jotenkin puuttuu kaikki myönteiset tunteet vaikka ilonaiheita olisi tälläkin hetkellä todella paljon. Ihme sumussa tarpomista vain päivästä toiseen… Kravattikin puristaa, joutuu aina hölläämään kaulusta kun painaa ikävästi.

  Lieneekö tuossa kilpparissa olisi arvojen perusteella sen enempää epäilyn aihetta vai pitäisikö tässä tyytyä vain siihen että näillä mennään ja joskus helpottaa?

 6. Hei!
  Mihin sitten kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän ihminen pitäisi kirjoittaa? Kun näillä sivuilla ei ole erikseen vajaatoiminnalle omaa osoiota!

 7. Kysyisin? Mitkä on ne oikeat arvot, milloin lääkitys on aloitettava
  minulla arvot oli 6,8 vaajatoiminta todettiin ja nyt on lääkitys menossa
  en muuten huomaa olossani mitään kummempaa väsyttää tavallista enemmän
  Mietityttää vaan onko tarpeellista lääkitykseni viikko 1 pilleri sitten 3kk 2pilleriä päivässä
  olis kiva kuulla muidenkin kommenteja.

  1. mikä vahvuus pillerissä? 0,025mg (siis 25 mikroa) vai 0,1mg?
   kyllä tuolla arvolla jo lääkitys on tarpeen jos oireitakin on (väsymys).

   ja tämä viestisi on ihan väärässä osiossa,kirjoitit LIIKATOIMINNAN puolelle kun sinulla kyse on vajaatoiminnasta.

 8. Tällä hetkellä arvoni ovat lääkäreiden mukaan hyvät!!! En laita niitä nyt tänne, kun ei ole niitä viitearvoja. Oon kuitenkin reilun kuukauden kärsinyt liikatoiminnan oireista ja kolme kertaa olen käynyt eri työpaikkalääkärillä asiasta. Sydäntykyttää, ahdistaa, menkat jääneet pois, uloste löysää jne jne…Viiminen lääkäri passitti minut heti päivystykseen, jossa otettii verikokeet ja ultrattiin sydän…Sydän normaali ja arvot kunnossa. Kuitenkin sydämessä veren virtaus vilkasta, joka myös viittaisi liikatoimintaan….Ihanaa kerrankin tämä lääkäri kuunteli minua ja sanoi, että vaikka arvoni ovat ihanteelliset, niin minun kokoinen ja oireet huomioon ottaen tämä todennäköisesti on liikatoimintaa. Nyt thyroxinia pudotettiin reilusti. Oottelen tässä, koska pudotus alkaa tuntumaan myös kehossani… Aikamoista venkslaamista näiden arvojen kanssa…

 9. Hei,

  kilpirauhasen vajaatoiminnassa on syyta valttaa nk. goitrogeenisten ruoka-aineiden syontia raakana. Naita ovat kaali, sinappi, soija, parsa, kukkakaali, kale kaali, brysselin kaali, retiisi, maapahkinat, mannyn siemenet, kapris, persikat, aprikoosi, mansikka ja millet vilja (Lahde: R.Arem: The thyroid solution, 2008). Seleenilla, sinkilla ja beta-karoteenilla on todettu saman kirjan mukaan kilpirauhasta stimuloivia vaikutuksia. Seleenia saa sesamin siemenista, sinkkia kurpitsan siemenista ja beta karoteenia porkkanasta runsaasti.

  1. Minulla on kilpirauhasen vajaatoininta ja olen aika paljn lihonut juuri vyötärön kohdalta. Olisiko tuosta ruokavaliosta apua laihduttamiseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.