Kilpirauhasen vajaatoiminta kokemuksia

Monet ihmiset kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta eivätkä edes tiedä sitä. Tämä johtuu siitä, että tämän sairauden oireet sekoitetaan usein muihin sairauksiin.

Tässä artikkelissa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien omia kokemuksia

Milla 41v, Kilpirauhasen vajaatoiminta kokemuksia

Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta muutama vuosi sitten, ja siitä lähtien elämäni on ollut yhtä taistelua. Olen jatkuvasti väsynyt ja vaisu, en pysty pysymään hereillä tai nukkumaan kuin muutaman tunnin kerrallaan, motivaationi on olematon, olen lihonut ja olen menettänyt kaiken kiinnostukseni läheisyyteen tai ihmissuhteisiin. Myös ruokahaluni on lisääntynyt merkittävästi.

Aluksi olin todella järkyttynyt diagnoosista ja tunsin, että se oli maailmanloppu. Mutta ajan myötä olen alkanut hyväksyä sen ja oppinut hallitsemaan tilaani mahdollisimman hyvin. On päiviä, jolloin voin todella hyvin, ja päiviä, jolloin voin todella huonosti, mutta kaiken kaikkiaan pärjään ihan hyvin .

Jaana 49v, Kilpirauhasen vajaatoiminta kokemuksia

Olin aina hieman erilainen kuin muut lapset. Minulla ei koskaan ollut energiaa pysyä heidän vauhdissaan, ja aivosumun takia minun oli vaikea ajatella tai keskittyä mihinkään pitkään.

Vanhempani veivät minut lääkäriin, kun olin vain 6 kuukauden ikäinen, koska he tiesivät, että jokin oli vialla. Monien testien jälkeen selvisi lopulta, että minulla oli kilpirauhasen vajaatoiminta. Olen siitä lähtien käyttänyt siihen lääkkeitä ja lisäravinteita, kuten ashwagandha nimistä yrttiä, mutta ne eivät tunnu auttavan aivosumuun tai energian puutteeseen.

Olen lukenut, että joidenkin ihmisten on vältettävä tiettyjä ruoka-aineita voidakseen paremmin, joten kokeilen parhaillaan muutamaa eri ruokavaliota nähdäkseni, toimiiko jokin ruokavalio minulle paremmin.

Lindan, 41v, kokemuksia kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Olin parikymppinen, kun minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Se oli minulle valtava järkytys, koska olin aina ollut terve ja aktiivinen. Oireet olivat aluksi hyvin hienovaraisia, mutta ajan mittaan ne pahenivat vähitellen

Diagnoosini aikaan tein kahta työtä ja kävin koulua täysipäiväisesti. Olin koko ajan uupunut eikä minulla ollut energiaa tehdä mitään. Hiukseni putosivat rykelminä, olin lihonut ja palelin aina.

Se oli minulle hyvin vaikeaa aikaa, mutta opin lopulta hallitsemaan tilaani. Käytän nyt lääkkeitä ja yritän syödä terveellistä ruokaa. Minulla on edelleen huonoja päiviä, mutta kaiken kaikkiaan voin hyvin.

Marja 55v, Kilpirauhasen vajaatoiminta kokemukset

Heräsin eräänä aamuna, ja kaulani etuosa oli aivan turvoksissa. Näytin härkäsammakolta. Lääkäri otti verikokeen ja totesi kilpirauhasen vajaatoiminnan. Hän määräsi kilpirauhaslääkityksen, ja olin kunnossa pari vuotta, kunnes toinen rutiiniverikoe osoitti, että kilpirauhaslääkitystäni piti säätää. Olin taas kunnossa useita vuosia. Äskettäisen vuosittaisen lääkärintarkastuksen jälkeen lääkäri kuitenkin totesi, että minulla on nyt kilpirauhasen liikatoiminta.

Minun on edelleen otettava kilpirauhaslääkkeitä, mutta pienemmällä annoksella. Tämän tarinan ”opetus” on, että jos ihmisellä on kilpirauhasongelmia, verikokeita on tehtävä säännöllisesti tilan seuraamiseksi, koska se voi muuttua ajan myötä.

Miisa 35v, Kokemukset kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Minulla ei koskaan ollut mitään kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, joten kun vuosittainen verikokeeni osoitti, että minulla oli vajaatoiminta, olin yllättynyt.

Lääkäri kertoi, että TSH-arvoni oli 28, mikä on korkea sellaiselle, jolla ei ole mitään oireita. Minua seurattiin kuuden kuukauden ajan, ja sinä aikana TSH-tasoni laski vähitellen 12:een. Siinä vaiheessa lääkärit päättivät antaa minulle 50 mcg levotyroksiinia – lääkettä, jota käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.

Ensimmäinen viikko lääkityksen aloittamisen jälkeen oloni oli loistava! Minulla oli enemmän energiaa kuin koskaan ennen, ja tuntui kuin voisin valloittaa maailman. Mutta sitten tapahtui jotain outoa – energiatasoni romahti ja tunsin itseni entistäkin väsyneemmäksi.

Tutkittuani asiaa sain selville, että tämä on levotyroksiinin yleinen sivuvaikutus. Otan sitä nyt joka toinen päivä, ja se näyttää toimivan minulle paremmin. Minulla on edelleen huonoja päiviä, mutta kaiken kaikkiaan voin hyvin.

Mikko 54v, Kilpirauhasen vajaatoiminta tarina

Vasta Mikko hän alkoi saada muita oireita, hän tajusi, että jokin oli vialla. Lihaskouristukset, nivelkivut, painonnousu, turvotus silmien ja kasvojen ympärillä, turvonneet kädet ja jalat, ummetus ja masennus.

Mikko oli käyttänyt masennuslääkkeitä ja anksiolyyttejä jo noin puoli vuotta, mutta vasta kun hän alkoi saada muita oireita, hän tajusi, että jokin oli pahasti pielessä.

Mikko meni lääkäriin ja teetti kilpirauhasen toimintakokeen. Kävi ilmi, että hänen TSH-arvonsa olivat koholla, joten hänelle annettiin 50 mcg:n annos levotyroksiinia. Kuukauden lääkityksen jälkeen hän alkoi voida paremmin. Ahdistus hälveni, eikä hän enää kokenut paniikkikohtauksia. Myös hänen lihaskouristuksensa ja nivelkipunsa paranivat.

Vaikka levotyroksiini on auttanut parantamaan hänen elämänlaatuaan, Mikko kokee edelleen huonoja päiviä. Kaiken kaikkiaan hän voi kuitenkin paljon paremmin kuin ennen kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosia.