Kilpirauhasen vajaatoiminta ja nivelkivut & lihasheikkous

Monille kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa lihasheikkoutta ja nivelkipuja erityisesti polvissa.

Joissakin tapauksissa kipu voi olla niin voimakasta, että on vaikea kävellä tai seistä. Kipu voi myös pahentua kylmällä tai kostealla säällä.

Lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla on riski sairastua karpaalitunneli-oireyhtymään, jossa ranteen keskihermo puristuu ja aiheuttaa puutumista ja pistelyä kädessä ja sormissa.

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja nivelkipuja, jatka lukemista. Tässä artikkelissa parhaat vinkit niiden hoitamiseksi.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja nivelkipu

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa nivelkipuja sen aiheuttaman hormonien epätasapainon vuoksi. Hormonit aiheuttavat lihasheikkoutta ja liiallisia proteiinikertymiä. Nämä kerrostumat kerääntyvät lihas- ja nivelväleihin, jolloin nivelet paksuuntuvat, kun taas nivelen luut ohenevat. Tämä aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä.

Polvi-, nilkka-, jalka- ja käsinivelet ovat yleisimmät paikat, joissa kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät potilaat kokevat kipuja.

Hyvä uutinen on, että kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito voi lievittää kipua. Kun kilpirauhashormonitasosi on palautunut normaaliksi, olosi pitäisi alkaa parantua. Lääkärisi voi myös määrätä lääkkeitä tai fysioterapiaa nivelkivun lievittämiseksi.

Jos sinulla on nivelkipuja ja uskot, että ne voivat liittyä kilpirauhasen vajaatoimintaan, ota yhteyttä lääkäriisi. Hän voi auttaa sinua saamaan hormonitasosi takaisin normaaliksi ja lievittämään nivelkipuasi.

Kilpirauhasen auheuttama lihasheikkous

Oireita ovat väsyneet, kipeät ja kouristavat lihakset ja harvoin lihaskudoksen hajoaminen.

Kilpirauhaspotilaat saattavat huomata lihasten olevan heikkoja tai kipeitä arkipäiviäissä askeriessa, kuten portaita kiivetässä tai nostaessaan käsiään päänsä yläpuolelle.

Vaikka lihasheikkouden ja kilpirauhasen vajaatoiminnan tarkka syy on epäselvä, jotkut asiantuntijat sanovat, että tyroksiinin puute johtaa epänormaaliin aineenvaihduntaan, joka vaikuttaa lihasten heikkouteen.

Lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä on myös korkeampia kreatiniinitasoja (lihasentsyymi) kehossaan. Korkea kreatiniini voi lisätä lihasvaurioita, kun ne ovat jännittyneitä tai paineistettuja.

Jos sinulla on lihasheikkoutta ja kipua, ota yhteys lääkäriin. Hän voi auttaa sinua saamaan hormonitasosi takaisin normaaliksi ja lievittämään lihasheikkouttasi ja kipujasi.

Kuinka hoitaa kilpirauhasen aiheuttamat nivelkivut?

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta sekä nivelkipuja, voit tehdä muutamia asioita niiden hoitamiseksi.

Lihasten treenaaminen

Lihasten treenaaminen (erityisesti jalkojen) On loistava tapa hoitaa nivelkipuja. Lihakset poistavat painetta nivelistäsi, joten tunnet vähemmän särkyä ja kipua. Lisäksi liikunta voi parantaa yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio on tärkeää kaikille, mutta se on erityisen tärkeää, jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta.

Tasapainoisten aterioiden syöminen, joissa on runsaasti proteiinia, hedelmiä ja vihanneksia, auttaa pitämään energiatasosi korkealla ja kehosi toimintakyvyn kunnossa.

Myös lihominen on yleinen kilpirauhasen vajaatoiminnan oire, pyri pitämään paino kurissa, näin nivelille ei tule ylimääräistä työtä