Kilpirauhasen vajaatoiminta ja laihdutus & lihominen – näin painonhallinta onnistuu

Lihominen on yksi yleisimpiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Myöskin laihdutus on tavallista vaikeampaa – vaikka henkilön kilpirauhasarvot olisivat hyvät, monet kertovat lahdutuksen olevan haastavaa.

Jos sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa ja tavoitteenasi on laihdutus, tämä kirjoitus auttaa sinua alkuun.

Miksi laihdutus on haastavaa kilpirauhasen vaajaatoimintaa sairastavalle?

Kilpirauhasen vajaatoiminta laihdutus

Kilpirauhanen vastaa aineenvaihduntaa säätelevien hormonien tuottamisesta. Jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, se voi hidastaa aineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa laihdutusta riippumatta siitä, kuinka paljon panostat ruokavalioon tai harrastat liikuntaa.

Myös muut kilpirauhasen sairaudet voivat aiheuttaa painonnousua, kuten subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta, Hashimoton kilpirauhastulehdus ja Gravesin tauti.

Subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta on sitä, että elimistössäsi on sairauden oireita kuulumatta yhteen tiettyyn diagnoosiin. Keskimääräinen painonnousu tässä tilassa on 5-10 kiloa.

Hashimoton kilpirauhastulehdus on maailman yleisin kilpirauhastulehduksen muoto, ja se on autoimmuunisairaus. Noin 90 %:lla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista on Hashimoton tauti.

Gravesin tauti on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa kilpirauhaseen. Se on tavallisin syy kilpirauhasen liikatoimintaan eli liialliseen kilpirauhashormonin tuotantoom.

Lihominen kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä

Lihominen ja kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuva hidastunut aineenvaihdunta aiheuttaa lihomista. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistösi polttaa vähemmän kaloreita päivässä, mikä puolestaan johtaa painonnousuun.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla on myös usein korkeampi stressihormonitaso, joka on yhteydessä painonnousuun. Hitaamman aineenvaihdunnan ja korkeamman stressihormonipitoisuuden yhdistelmä voi tehdä laihdutuksesta vaikeaa ja lihomisesta yllättävänkin helppoa.

Ravintolisät voivat olla hyvä apu joidenkin kohdalla stressihormonitasojen laskemiseen sekä aineenvaihdunnan nopuettamiseen.

5 Vinkkiä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan laihdutukseen

Vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta vaikeuttaa laihduttamista, voit tehdä muutamia asioita, joiden avulla pystyt ehkä helpottamaan prosessia.

Alla 4 asiaa, jotka tulisi huomioida kun aloitat laihduttamista.

Varmista, että kilpirauhaslääkityksesi on optimaalinen

Jos käytät kilpirauhaslääkitystä, eikä lääkärisi ole vielä optimoinut annostustasi, pyydä lähete endokrinologille. Kun kilpirauhaslääkityksesi on optimoitu, sinun pitäisi huomata huomattava ero painossasi.

Kokeile kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitavaa ruokavaliota

Hyvä kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa sekä proteiinia, mutta vain vähän hiilihydraatteja. Näin painonhallinta on helpompaa, eikä lihominen pitäisi olla enää ongelma.

Jos ruokavaliosta karsii pois hiilihydraatteja, myös laihdutus pitäisi olla helpompaa.

Tarkkaile kalorien saantia

Jos et laihdu, syöt todennäköisesti liikaa kaloreita. Yritä vähentää syömäsi ruoan määrää ja varmista, että syöt enimmäkseen terveellisiä ruokia.

Proteiini ja terveelliset rasvat auttavat sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi pidempään, mikä voi auttaa sinua syömään vähemmän kaloreita. Yritä sisällyttää ruokavalioosi runsaasti proteiinipitoisia ruokia sekä terveellisiä rasvoja, kuten avokadoa, pähkinöitä ja oliiviöljyä.

Liiku säännöllisesti

Säännöllinen liikunta on tärkeää terveen ja terveellinen paino. Se voi auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa ja polttamaan kaloreita Muista kuitenkin aloittaa hitaasti ja lisätä harjoittelun intensiteettiä vähitellen. Liikaa tai liian pian harjoittelu voi vahingoittaa lihaksia, mikä voi vaikeuttaa laihtumista.

Muista riittävä uni

Liian vähäinen tai liiallinen nukkuminen voi aiheuttaa painonnousua. Tavoittele 7-8 tunnin unta yössä. Jos unen saaminen on vaikeaa, yritä mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan joka päivä.

Vältä sokeria

Sokeri on yksi pahimmista asioista, joita voit syödä, jos yrität laihduttaa. Sen lisäksi, että se sisältää paljon kaloreita, se voi myös lisätä painoa, koska se aiheuttaa verensokerin nousua.

Sokeria lisätään moniin jalostettuihin elintarvikkeisiin, joten on tärkeää lukea ravintoarvomerkinnät huolellisesti ja välttää paljon sokeria sisältäviä elintarvikkeita. Valitse sen sijaan elintarvikkeita, joissa on luonnostaan vähän sokeria, kuten hedelmiä ja vihanneksia.

Jos sokerista luopuminen tuottaa vaikeuksia, yritä vähitellen vähentää syömääsi määrää, kunnes syöt vain pieniä määriä. Korvaa sokeripitoiset juomat vedellä tai makeuttamattomalla teellä, äläkä pidä kotona sokeripitoisia välipaloja.

Terveellisiä välipaloja laihduttajalle

Kilpirauhaspotilaan laihdutus välipalat

Tässä on luettelo terveellisistä välipaloista, joita laihduttajat usein nauttivat. Ne ovat yleensä vähäkalorisia ja vähärasvaisia, ja ne voivat olla hyvä tapa hillitä nälkää aterioiden välillä

  • Murot rasvattoman maidon kanssa
  • Maapähkinävoilla täytetyt selleritikut
  • Tuoreita hedelmiä, kuten viinirypäleitä, mansikoita ja melonia
  • Porkkanat, jotka on kastettu hummukseen
  • Kuivattuja hedelmiä, kuten aprikooseja, rusinoita
  • Vähärasvainen jogurtti
  • Uunissa tehdyt lehtikaalisipsit

Yhteenveto

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville laihduttaminen voi olla haasteellista, koska kilpirauhanen ei toimi kunnolla ja se voi hidastaa aineenvaihduntaa.

On kuitenkin olemassa muutamia asioita, joita kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat voivat tehdä prosessin helpottamiseksi. Niitä ovat esimerkiksi kilpirauhaslääkityksen optimaalisen tason varmistaminen, kalorien saannin seuranta, säännöllinen liikunta ja riittävä uni. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi välttää sokeria ja syödä terveellisiä välipaloja aterioiden välillä.

Nämä ovat vain muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua laihtumaan, jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Muista, että jokainen on erilainen, ja se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Keskustele lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa, jos tarvitset apua sinulle sopivan laihdutussuunnitelman laatimisessa.