Kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio

Jos sinulla on diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, saatat olla kiinnostunut tutustumaan erityiseen ruokavalioon, joka voi auttaa parantamaan kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Tavallisesti kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitava ruokavalio sisältää vain vähän hiilihydraatteja sekä runsaasti terveellisiä rasvoja. Tällainen ruokavalio voi myös auttaa vähentämään kehon matala-asteista tulehdusta.

Kilpirauhasen toimintaa hoitavasta ruokavaliosta on monia eri versioita, joten saatat joutua kokeilemaan hieman löytääksesi sinulle parhaiten sopivan version.

Tässä artikkelissa parhaita vinkkejä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon ruokavaliolla. Jos noudatat näitä ohjeita, oireesi saattavat parantua merkittävästi.

Miksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle suositellaan erityistä ruokavaliota?

Syy on varsin yksinkertainen. Kilpirauhashormoni auttaa hallitsemsemaan aineenvaihdtunaa. Mitä nopeampi aineenvaihdunta, sitä enemmän kaloreita elimistö polttaa.

Henkilöt, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, tuottavat vähemmän kilpirauhashormonia. Tämä tarkoittaa, että heillä on hitaampi aineenvaihduntaa, joten he polttavat vähemmän kaloreita.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttama hidastunut aineenvaihdunta aiheuttaa useita terveysriskejä. Tavallisimpia ovat mm. väsymys sekä veren kolesterolitasojen nousu. Myös laihduttaminen on haastavampaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio on hieman tavallisesti hoitaa oireita, sekä auttaa pitämään painon kurissa. Ruokavaliosta on myös useita versoita, esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio voidaan soveltaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle sopivaksi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitavaa ruokavaliota noudattaessa on myös tärkää varmistaa, että ruokavaliosta saadaan kaikki tarvittavat ravinto-aineet. Ravintolisät ovat kätevä apuväline, jos uskot, ettet saa kaikkia tarvittavia ravinto-aineita ruokavaliosta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta kielletyt ruoka-aineet

Kilpirauhasen vajaatoiminta valitettavasti vaikuttaa ruokavalioon siten, että joitain ruoka-aineita tulisi välttää.

Kiellettyjä ruoka-aineita ovat mm goitrokeenejä sisältävät elintarvikkeet, joita tulisi syödä vain kohtuudella, mieluusti keitettynä.

Pitkälle prosessoituja ruokia tulisi myös välttää, sillä ne sisältävät usein paljon kaloreita. Tämä voi olla ongelma sillä lihominen on yleinen kilpirauhasen vajaatoiminnan oire.

Myös ravintolisät ovat kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle tärkeitä, varsinkin silloin jos ruokavaliosta ei saada kaikkia tarvittavia ravinto-aineita.

Tässä luettelo kielletyistä ruoka-aineista:

 • Hirssi: kaikki lajikkeet
 • Pitkälle jalostetut elintarvikkeet: hampurilaiset, kakut, keksit jne.
 • Lisäravinteet: Riittävä seleenin ja jodin saanti ovat välttämättömiä kilpirauhasen terveydelle, mutta liiallisena ne voivat aiheuttaa haittaa. Käytä seleeniä ja jodia lisäravinteena vain, jos terveydenhuollon ammattilainen on neuvonut sinua tekemään niin.

Näitä elintarvikkeita voit syödä kohtuudella. Nämä elintarvikkeet sisältävät goitrogeeneja tai ovat tunnettuja ärsyttäviä aineita, jos niitä nautitaan suuria määriä:

 • Soijapohjaiset elintarvikkeet: tofu, tempeh, edamame-pavut, soijamaito jne.
 • Tietyt hedelmät: persikat, päärynät ja mansikat
 • Juomat: kahvi, vihreä tee ja alkoholi – nämä juomat voivat ärsyttää kilpirauhassta

Kilpirauhasen vajaatoiminta ruokavalio sallitut ruoka-aineet

Tärkeintä on välttää runsaasti hiilihydraatteja ja nauttia terveellisiä rasvoja sisältäviä ruokia. On myös tärkeää saada riittävästi proteiinia ja kuituja. 

Hyviä esimerkkejä syötävistä elintarvikkeista ovat:

 • Kala: lohi, taimen, sardiini jne.
 • Lihatuotteet: Nauta, possu, kana
 • Munat: kokonaiset munat tai munanvalkuaiset
 • Terveelliset öljyt: oliiviöljy, kookosöljy, avokadoöljy jne.
 • Pähkinät ja siemenet: mantelit, saksanpähkinät, chia-siemenet, kurpitsansiemenet, jne.
 • Palkokasvit: mustapavut, kidneypavut jne.
 • Tärkkelyksettömät vihannekset: parsakaali, kukkakaali, kaali, lehtikaali, pinaatti jne.
 • Viljat: gluteenittomat viljat, kuten kvinoa ja tattari
 • satunnaiset herkut: tumma suklaa, marjat

Kuten varmaan nopeasti huomaat, ruokavalio on rajoittava, eikä sitä välttämättä ei ole helppo aluksi noudattaa, mutta se on sen arvoista, jos haluat parantaa kilpirauhasen toimintaa

On tärkeää olla kärsivällinen ja antaa itsellesi aikaa sopeutua tähän ruokailutapaan ennen luovuttamista. Ajan myötä totut siihen ja huomaat, että olosi on parempi kuin ennen.

Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja miten sitä voidaan hoitaa ruokavaliolla?

Kilpirauhasen vajaatoiminta on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä, painonnousua, hiustenlähtöä ja vaikeuksia kehon lämpötilan säätelyssä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei ole olemassa yhtä ainoaa hoitoa, mutta monet ihmiset kokevat, sopivan ruokavalion auttavan.

Käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen jos sinulla on vaikeuksia.

Jos sinulla on ongelmia kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitavan ruokavalion kanssa kanssa, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. He voivat auttaa sinua varmistamaan, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet, ja he voivat tarvittaessa mukauttaa ruokavaliota.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja keliakia

Kilpirauhasen vajaatoiminta lisää riskiä sairastua keliakiaan muutamalla prosentilla. Keliakia hoidetaan yleensä gluteenittomalla ruokavaliolla.

Gluteeniton ruokavalio on muutenkin hyvä vaihtoehto kilpirauhaspotilaalle. Tämä johtuu siitä, että vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni voi vahingoittaa kilpirauhasta.

Paras tapa aloittaa noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota on jutella ravitsemusterapeutin kanssa. Hän voi auttaa sinua varmistamaan, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet, ja hän voi laatia tarpeisiisi sopivan ateriasuunnitelman.