Wilsonin syndrooma

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

T3 dominanssi eli Wilssonin syndrooma tarkoittaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy normaaleissa kilpirauhastutkimuksissa. TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, sillä T4 ei muutukaan T3v:ksi, vaan ei aktiiviseksi, käänteiseksi T3 hormoniksi. Oireina ovat tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mm. voimakas väsymys, uupumus, aineenvaihdunnan heikkous, alilämpöisyys ja myös masennus.

Syy tähän ongelmaan on yleensä pitkittynyt stressi. Elimistön liiallinen kortisolituotanto estää T4 hormonia muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi, jonka seurauksena T4 muuttuukin käänteiseksi T3:ksi. Vaikka liian korkea stressitaso palautuisi normaalille tasolle, T4:n virheellinen muuntuminen käänteiseksi T3:ksi jatkuu edelleen. Käänteisellä T3:lla on sama molekyylirakenne, kuin aktiivisella T3:lla, mutta se on T3:n peilikuva ja näin ollen se sitoutuu reseptoriin ylösalaisin. Käänteinen T3 siis estää aktiivisen T3:n sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhashormonituotanto häiriintyy.

Lähde