Unholaan jäi armas tieto?

Keskustelin tänään anoppini kanssa siitä että lääkäri totesi piilevän kilpirauhasen vajaatoiminnan muutama viikko sitten.

Anoppini kertoi kuinka hänen siskoltaan löydettiin samainen sairaus 20 vuotta sitten ja lääkkeillä hän palasi aivan ennalleen. Oire josta lääkäri oli diagnoosin tehtyt (verikokeiden lisäksi) oli väsymys. Anopin sisar oli nukahdellut työpaikalla.


Kerroin omista kokemuksistani arvojen ja lääkärin mielipiteiden suhteen ja hän oli järkyttynyt. Hänen sanansa aika tarkalleen olivat ” Ei se mikään vaikea ole diagnosoida. Jo 20 vuotta sitten sitä osattiin hoitaa”

Olin ymmälläni. Oliko hänen sisarensa lääkäri vain poikkeus muiden joukossa, vai osattiinko tätä sairautta hoitaa ja diagnosoida paremmin 1990-luvulla?

Joten innostuin tutkimaan ystävääni Internettiä.

Synnynnäisen hypotyreoosin seulomiseksi jokaisen vastasyntyneen kilpirauhasen toiminta tutkitaan määrittämällä napaverestä S-TSH (taulukko 19) Synnynnäisen hypotyreoosin seulonta alkoi Suomessa syksyllä -79 ja vuoden kuluttua kattavuus oli 100 %. Seulonta keskitettiin Kansanterveyslaitokselle ja jatkui keskitettynä 1990-luvun alkupuolelle, jolloin eräät sairaalapiirit erkanivat siitä ryhtyen itse seulontaan. Koska tauti on verrattain harvinainen merkitsee se sitä, että keskitetystä seulasta irtaantuneissa pienissä keskuksissa seulontatulosten tulkitseminen voi tuottaa vaikeuksia.lähde

Eli jo 30 vuotta sitten hypotyreoosia oli seulottu vastasyntyneiltä. Mutta asia unohdettiin koska se oli niin “Harvinaista”?

Ei ole kauaakaan, kun luin lehdestä naisesta joka oli mennyt sairaalaan kuumeen,ihottuman ym. oireiden vuoksi. Lääkärit olivat ymmällään mikä hänellä on. Kunnes joku kokeneempi (vanhempi) lääkäri oli osunut paikalle ja diagnosoinut oireiden perusteella että potilaalla on tuhkarokko. Eihän kukaan osaa sitä diagnosoida kun tapauksia on niin vähän vuosittain.

Onko kilpirauhasen vajaatoiminta kokenut saman? Masennus on niin paljon sopivampi, ja tietysti helppo diagnosoida. Helpostikos ne sekoittaa…ja tämä tietenkin sotkee tilastoja jonka mukaan kilpirauhasen vajaatoiminta ei olisi kovin yleinen sairaus.

Entäpä sitten raskaus? Vaikea pahoinvointi raskauden aikana,voimakas väsymys myös myöhemmässä raskauden vaiheessa, nehän sopivat raskauden normaaleihin “oireisiin”?
Kyllä, tietyissä määrin näin on. Mutta entäpä silloin kun ne johtuvatkin hypo- tai hypertyreoosista?

Raskaushypertyreoosi. Vasta 1990-luvulla on kiinnitetty huomiota aiemmin terveiden naisten raskaudenaikaiseen hypertyreoosiin, jossa ei ole todettavissa Basedowin taudin immunopatologiaa eikä kliinisiä piirteitä (Glinoer 1997). Järjestelmällisissä seulonnoissa tällaista kilpirauhasen liikatoimintaa on löydetty 2–3 %:lta odottavista äideistä. Hypertyreoosi on biokemiallisesti lievä, ja vain puolet näistä äideistä on oireisia (kilpirauhasen liikatoiminnan oireet, vaikea raskauspahoinvointi). lähde

Eutyreoottinen autoimmuunityreoidiitti ja subkliininen hypotyreoosi. Kilpirauhasvasta-aineita esiintyy ilman kilpirauhasen toimintahäiriöitäkin (eutyreoottinen autoimmuunityreoidiitti) 3–14 %:lla odottavista äideistä (Glinoer 1997). Tällöin kilpirauhanen ei aina kykene lisäämään hormonituotantoaan raskauden edellyttämässä määrin, ja hypotyreoosi saattaa kehittyä loppuraskaudessa jopa joka toiselle näistä äideistä. Lähde

Minusta ei ainakaan ollut kovin normaalia nukahtaa kesken työpäivän raskausviikoilla 25, silloin kun pitäisi olla se energisempi keskiraskaus menossa. Neuvolassa vain satuttiin olemaan erimieltä.

Mutta hei, mitäs pienistä…sainhan 2 vuotta myöhemmin diagnoosin, vihaisena ja kyllästyneenä, valmiina vastataistoon!

8 thoughts on “Unholaan jäi armas tieto?

  1. Kaikkea sitä saakin selville kun alkaa kaivelemaan 🙂 jos vielä laitokselle joskus päädytään niin kysympä että mikseivät kerro 😛

  2. Vastasyntyneen TSH mitataan napaverestä heti syntymän jälkeen, siis valutetaan napanuorasta verta putkeen ja toimitetaan labraan yhdessä pH-näytteiden kanssa (jotka myös siis aina otetaan). Ei näistä tosiaan tule kerrottua, ellei niissä ole jotain poikkeavaa. Ehkä pitäisi tosiaan aina mainita, että otetaan nyt nämä.

  3. No mutta nuo tiedothan kerätään kaikki yhteen, joten tuolla periaatteella pitäisi kysyä lupa 😀

  4. En tiedä varmuudella, mutta olisiko niin, että jos samalla kerätään niitä tietoja jotain tutkimusta varten, niin silloin kysytään lupa. Meilläkin kysyttiin lupa keliakiaperimän tutkimiseen (verinäyte napaverestä) koska tiedot tallennettiin tutkimukseen. Jos ei tietoja mene muualle kuin omiin potilastietoihin, niin sitten ei lupaa kysytä?

  5. itseasiassa tuon k-vitamiini jutun tiesin…
    on kyllä ihme että tuosta seulonnasta ei kerrota koska nuorimmaisen pojan syntymän aikaan tutkivat diabetes taipumusta ja siihen pyysivät kirjallisen luvan. Miksi jotain saa tutkia mutta toista ei?

  6. Niinpä… miksiköhän se asenne terveydenhuollossa on vielä paljolti sitä, ettei potilasta “osallisteta” toimenpiteisiin, joita hänelle tai hänen vauvalleen tehdään.. Muistakseni/käsittääkseni kaikille vastasyntyneille annetaan myös K-vitamiinipistos, eikä sitäkään taideta kertoa. Meidän vastasyntynyttä hoidettiin lastenklinikalla viikko eikä meille ainakaan etukäteen kerrottu paljon mistään mitään, hoitivat kuin omaa omaisuuttaan. Se ei varmaan tule siellä ees mieleen, että miten tiedonhaluisia ihmiset tänäpäivänä on. Ja sitten olisi lisätyötä, kun täytyisi “sivistää” kansaa. Helpompi varmaan tehdä vaan 🙁

  7. Jos tuo seulotaan joka lapsellta edelleen, miksei siitämainita esim sairaalassa? 3 lasta maailmaan tuonut ja kukaan ole kertonut tuollaista aiemmin..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.