Uneton Seatlessa

Unettomuus on raivostuttava oire.
Olet ihan kuoleman väsynyt, silmät painaa kilon, mutta uni vain ei tule.

Unettomuutta voi esiintyä monien fyysisten sairauksien yhteydessä. Kyse on harvoin itse sairauden aiheuttamasta unen häiriintymisestä, vaan unettomuuden taustalla on sairauden aiheuttama elämänmuutos tai sairauden oireet, kuten kipu. Esimerkiksi kipua aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, neurologiset sairaudet, sydämen ja verenkiertoelimistön sairaudet, keuhkosairaudet, tihentynyt virtsaamisen tarve, Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti sekä kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa unettomuutta. Lähde

Viimeyön unet jäivät alle 5 tunnin mittaisiksi, pyörin sängyssä ensin kahteen asti yöllä, hetkittäin mietin että nousen kokonaan ylös ja juon vaikka energiajuomaa tämän päivän. Lopulta nukahdin, vain herätäkseni klo 4 uudelleen. Taas nukahtaminen kesti, virkistyin hetkessä ja perässä seurasi yskänkohtaus joka ajoi minut sohvalle hakemaan unta… Klo 7 heräsin johonkin epämääräiseen ääneen ja yöunet olikin sitten siinä.

En ole väsynyt, oloni on vain ihan krapulainen. Väitän että jälkimmäinen on pahempi olotila. Kuinka tehokas voit päivän aikana olla jos päätä särkee, suussa on samanlainen maku kuin olisit nuolaissut kengän pohjaa ja mahassa velloo?

Unettomuus vaikuttaa elämään hyvin kokonaisvaltaisesti. Fyysisten ja psyykkisten vaikutusten lisäksi unettomuus aiheuttaa monille sosiaalisia haittoja. On myös todettu, että pelkkä nukkuminen ei riitä, vaan unen on oltava laadultaan hyvää. Syvän unen aikana aivot ovat lepotilassa, minkä seurauksena ihminen tuntee olonsa levänneeksi ja virkeäksi. Syvä uni auttaa elimistön puolustusjärjestelmää pysymään kunnossa ja vaikuttaa siten ruumiilliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Lähde

Yöllä valvoessani oli aikaa miettiä.. Jäin miettimään elimistön kortisolin tuotantoa (stressihormoni /lähde) joka jäi mieleeni eräästä keskustelusta.
Joskus kilpirauhasen vajaatoiminta voi hoitamattomana rasittaa lisämunuaisia niin että kortisolin tuotanto häiriintyy.

Lisämunuaisten uupumus on tila, jossa lisämunuaiset eivät enää jaksa tuottaa hormoneita, erityisesti kortisolia, normaalisti pitkittyneen stressin tai sairauden vuoksi. Pitkään jatkuneen stressitilan tuloksena lisämunuaisten kortisolivarastot tyhjenevät, eivätkä lisämunuaiset tuota enää hormoneita normaalisti. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä lisämunuaiset pääsevät toipumaan vasta, kun sekä kilpirauhanen että lisämuinuaiset ovat kunnolla tuettuja. Stressi voi olla jokapäiväisestä kiireestä, sairaudesta tai elimistöön joutuneista myrkyistä, kuten amalgaamien elohopeasta tai homeesta johtuvaa. Myös vääränlainen ruokavalio (runsaasti valkoisia jauhoja, sokereita ja muita prosessoituja elintarvikkeita) ja nautintoaineet rasittavat lisämunuaisia.
Kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätään yleensä tyroksiinia, joka on synteettistä T4 -hormonia. Terve kilpirauhanen tuottaa kuitenkin yhdeksää tunnettua hormonia, ja muiden kahdeksan puute aiheuttaa pysyvän stressitilan lisämunuaisille. Jos potilaalla on oireita tyroksiinilääkityksestä huolimatta, tulisi tämän vaihtaa eläinperäiseen lääkkeeseen, Armour Thyroidiin, joka sisältää kaikki terveen kilpirauhasen tuottamat hormonit.
Kortisoli auttaa viemään kilpirauhashormoneita verestä solutasolle, joten alhainen kortisoli aiheuttaa kilpirauhashormonien kerääntymistä verenkiertoon. Sen seurauksena T3V ja T4V arvot voivat olla korkeat, vaikka potilaalla on runsaasti kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Pienetkin kilpirauhashormoniannokset voivat siten aiheuttaa liikatoimintaa muistuttavia oireita. Sen vuoksi lisämunuaiset tulisi aina tutkia ennen siirtymistä tyroksiinista Armour Thyroidiin. Armour ei siis aiheuta oireita, vaan lisämunuaisten heikko tila. Lähde

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä esiintyy, harvemmin kylläkin, myös Addisonin tautia joka on myös autoimmuunisairaus ja kuten olen jo esille tuonut, autoimmuunisairaudet esiintyvät usein yhdessä.

Kaikkea sitä saa päähänsä tutkia, kun ei saa unta.

2 thoughts on “Uneton Seatlessa

  1. On voinut alkaa piilevänä raskauden aikana, vuosien aikana pahentuen tai tietenkin hyvässä lykyssä lievänä pysyen. Mutta kuten itse sanoit niin on se kumma jos ei kr vajaatoiminta diagnoosia tule, oireita on vaikka muille jakaa ja sukurasitteenakin on. Jos olisin tiennyt aiemmin että tämä on meidän suvussa molemmin puolin, olisin jo 2v sitten vaatinut ne kokeet. Pitää muistaa että lääkäreille tämä ei ole kovin tuttu/helppo sairaus ymmärtää, he löytävät paljon “helpompia” sairauksia joihin oireet sopivat ja mielummin syyttävät vaikka viime kädessä masennusta, se on niin sopivaa.. Jos vielä kerran lääkäri sinulle sanoo että höpö höpö, niin lyö oirelista käteen ja viereen vaikka tuolta linkkilistasta tekstiä. Johan hiljenee siinä kohtaa tk lääkärikin. 😉

  2. Että tosiaan unettomuuskin voi olla oire! Aloin kärsimään siitä(kin) esikoisen syntymän jälkeen. Samoin nivelkivuista ja monesta monesta muusta kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvästä oireesta.

    Huhhuh, jos mulla ei tuota kr vajaatoimintaa ole, niin jo on kumma. Toki tässä on voinut käydä niin, että kun tarpeeksi lukee eri sairauksien oireista, sitä alkaa löytää itseltään sitä ja tätä, mutta tosiaan mulla on ihan vaivaksi asti monia kr vt:lle tyypillisiä oireita, joiden vuoksi olen jopa juossut lääkärilläkin jo vuosien ajan. Ja siis ainoa diagnoosi tähän mennessä on masennus, ja ainoat verikokeet on olleet reumatestit pariin otteeseen (nivelkipujen vuoksi).

    Mutta siis näinköhän tämä voisi olla ollut mulla 7 vuotta? Tosiaan nyt kiinnostaa ja kovasti, että mitä sieltä testeistä paljastuu, kunhan sinne asti pääsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.