Testaa voiko sinulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Tämä testi antaa sinulle viitteitä voiko oireesi johtua kilpirauhasesta:

Jos vastaat myöntävästi vähintään 10 kohtaan, voi olla syytä hakeutua lääkäriin ja pyytää kilpirauhaskokeet.

 

Äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi.

kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut.

Ihosi on kuiva ja kutiava.

Kynnet ohuet,hauraat ja lohkeilevat.

Hiustesi laatu muuttunut huonommaksi,katkeilee,irtoilee.

Hikoilu vähentynyt tai lisääntynyt.

kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan.

kyynärpäiden iho muutunut karkeaksi.

Väsyt normaalia helpommin,etkä jaksa liikkua kuin ennen.

Sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia,kuume ei nouse.

Olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös agressiivinen.

Suvussa kilpirauhassairauksia.

Kehonlämpötila jatkuvasti alhainen.

Olet  huomannut että turvotusta esiintyy helposti,esim nilkoissa,vyötäröllä,kasvoissa.

Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi.

Sairastat jatkuvasti tulehduksia.

Kolesterolisi on noussut (tutkitusti).

Painosi nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan.

On muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät.

On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita.

Normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia.

Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happiloppuu).

Energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta.

Kuukautishäiriöitä tai Sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja).

Seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli.

Olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia.

Pulssisi on levossa alhainen? – alle 50 krt. min. – ei koske urheilijoita.

 

Ruumiinlämpö kertoo myös paljon.

Täältä (kohdasta 5.) löydät ohjeet lämmön seurantaan.

 

Mikäli oireet täsmäävät, on syytä vaatia verikokeisiin pääsyä, jossa mitataan S -TSH tyreotropiini ja S -T4-V tyroksiini, vapaa, . Kannattaa vaatia samalla TPO-vasta-aineet,TPO:lla suljetaan pois autoimmuunityreoidiitti. Voit myös mennä suoraan testeihin ilman lääkärin lähetettä. Puhdilla on valmis kilpirauhasen tutkimuspaketti. Siihen kannattaa yhdistää ainakin ferritiini tai koko Puhti-terveystarkastus johon kuuluu myös ferritiini ja sen lisäksi esim. d-vitamiini.

Viitearvot on suuntaa antavia, koska joka laboratorioissa on omat määritellyt rajat.Oman laboratoriosi rajat löydät heidän sivuilta.

S -TSH 0.4 – 4.5mU/I vähän paikasta riippuen (0.3 – 4.5)

Uusin tieto: 0.3 – 2.5 jopa 2

Vaikka arvosi olisivat lähellä viitearvojen sisällä mutta lähellä rajaa (TSH ylärajalla) niin ei pidä luovuttaa ja todeta että “no ei se ollutkaan vajaatoiminta”. TSH ei reagoi kaikilla ihmisillä yhtä nopeasti eikä nouse yhtä rajusti. Monen olo on huono jo arvolla 3.5.

Suositus nykyään maailmalla on alle 2.5mU/I ja hyvä lääkäri ottaa huomioon myös oireet.

S -T4-V 9 – 22 pmol/I (viitearvot voi olla alkaen 9-11 ja yläraja 16-22)

T4V- arvon tulisi olla viiteasteikon yläkolmanneksella, alarajalla kiikkuvilla yleensä on väsymys jo sitä luokkaa että haittaa normaalia elämää.

 

TPO-vasta-aineet alle 50kU/I (35)

 

48 thoughts on “Testaa voiko sinulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

 1. Keväästä saakka ollut väsymystä ja lukuisia muita vajaatoiminnasta kertovia oireita, Toukokuussa tsh oli 5,7 t4v 12,6. Aloitettiin oireiden vuoksi kokeiluna Thyroxin 25 mikrogr. Söin sitä runsaan kuukauden ja siitä oli vain vähän apua. Päätin lopettaa lääkityksen ja testata pärjäänkö ilman. Nyt olo on ollut todella väsynyt ja masentunut. Ajatus ei kulje eikä töihinkään pysty tässä kunnossa. Otettiin uudet kilpparikokeet ja tsh on nyt 10,2 ja t4v 9,5.. En ole mistään löytänyt tietoa voiko tyroksiinilääkitys ja sen lopettaminen nostaa tsh:ta ohimenevästi ja tilanne korjautua itsekseen vai onko vain hyväksyttävä, että Thyroksiinia on pakko käyttää?

  1. Moi Miisa!
   selvää lienee se, että sun tyroksiiniannos ei ollut tarpeeksi suuri. tuo kaksviitonenhan on se lastenannos.. joten jos et kokenut saavasi siitä tarpeeksi apua, niin varmasti ois pitänyt nostaa annosta eikä lopettaa kokonaan.
   joku muu varmaan osaa paremmin kommentoida, että voiko sit käydä jotenkin niin, että kilpirauhanen laiskistuu entisestään kun on sannut ulkopuolista apua vähän aikaa. vai onko vaan muuten vain hiipumaan päin. selvää lienee myös, että tarttet lääkityksen! mitä lääkärisi sanoi noista arvoista?

   1. Tottakai kilpirauhanen laiskistuu koska sen tuottama T4V tulee purkista. Ehdottomasti oikea teko olisi ollut nostaa annosta eikä lopettaa, nyt siinä on käynyt juuri niin että oma kilppari ei toimi senkään vertaa ja arvoistahan sen suoraan näkee. Voisin sanoa että itseaiheutettua.

    Jos kilpirauhasen vajaatoiminta kertaalleen tulee niin ei sen jälkeen ilman lääkitystä pärjää. Lääkityksen loputtua voi olla että kilpirauhanen virkoaa siihen tilaan missä se oli ennen lääkitystä,mutta ei se siitä parane mitenkään maagisesti. hetkellisesti voi toiminta häiriintyä esim stressistä ja sittemin korjaantua,mutta jos oireita on ollut jo kuukausia niin suuresti epäilen.

 2. Mulla tarina vasta alkamassa. Kävin tiistaina työterkalla kun peukalo kipeä nyt jo lähes 2 viikkoa, muutama viikko takaperin oli 3 viikkoa jännetupentulehdus vas. ranteessa vaikka olen oikeakätinen. Kummassakaan tapauksessa ei ole erityistä rasitusta takana. Särkkärit ibuprofeiini/panacod yhditelmä esim ei auta pätkääkään. Reumakokeet teetetty, arvot ok. Nyt sit kävin tällä viikolla kilpparitesteissä ja maksa/munuaistesteissä, kun lääkäri kysyi onko muuta oiretta, no sanoin että jatkuva väsymys ja käytiin myös vaa’alla, paino noussut. Muuta en osannut sanoa. Lueskelin sitten tästä vajaatoiminnasta, kun tosiaan lääkäri väläytti mahdollisuudesta; oireeita jotka täsmää on paljon. Nivelkivut, jatkuvat tulehdukset, kuume ei nouse, mutta pienikin lämmön nousu lähelle 37, niin johan on jo kipeä, painon nousu, turvotus jaloissa ja sormissa, tajuton väsymys, saamattomuus, sanojen sekoilu, iho-ongelmia, tosin atooppinen ihottuma jo löytyy sekä astma. Ja ne muistiongelmat, eli tässä nyt suurin osa oireista. Tänään sain sitten labrat: T4V=13 ja TSH=2,6. Oltiin sitä mieltä että T4V on viitearvojen alarajoilla, joten sain lähetteen endolle. Aika sitten Lääkärikeskus AAvan endoklinikalle ensiviikoksi. Katsotaan mitä lääkäri sitten tuumaa.

 3. Mulla seikkaili TSH muutaman vuoden 4,2-6,5 välillä ja aina vain seurailtiin, T4V oli 15. Sain syksyllä lääkityksen kokeiluksi vuosia kestäneisiin vatsa ongelmiin (vatta aina kuralla), nyt arvot oli keväällä 2.15 ja 14 ja olo on kuin uudella ihmisellä, mutta vatta samanlainen kuramaha.
  Päätin sit itte nostaa annostusta vielä inasen kokeiluksi jos vatta siitä rauhottuisi, no TSH meni jonkun verran alle 2, ja tulin raskaaksi 🙂 Nyt TSH 1,16 ja T4V 14 ja olo on hyvä entiseen verrattuna.
  Siskolla oli TSH 6,9 ja ei meinannut saada lääkettä, seurantaa vain. Juttelin jo kesällä kätilöni kanssa siitä, että siskolle ei lääkettä ole annettu vaikka TSH ollut yli viiterajan jo kolme vuotta sitten, niinkuin ittelläni. Kätilöni mielipide oli tottakai lääkitys heti,että miks pittää odotella turhaan jos oireet on ja arvot kohollaan. Siskoni sanoi siitä sitten lääkärilleen niin terveyskeskuslääkärin mielipide reseptin kirjottamisesta muuttui samantien…

  1. kiva kuulla et oot saanu lääkityksen ja voit paremmin!
   onko tota vatsahommaa tutkittu muuten, ehkä kilppari ei ole syynä siihen oireeseen? onko esim. testattu keliakian varalta (sehän liittyy monesti kilppariin myös)? tai tähystetty?

 4. Hei!

  Kävin tässä taannoin työterveyslääkärillä 1,5 vuotta kestäneen kovan väsymyksen ja palelun vuoksi. Nukun yössä noin 11 tuntia ja pahimpina päivinä täytyy ottaa vielä parin tunnin päikkärit. Syömisten kanssa täytyy olla supertarkkana, jotta pysyn normaalipainossa, koska lihon todella helposti. Verenpaine on matala (yläpaine noin 105 ja alapaine noin 55-65) ja minulla on kuukautishäiriöitä. Kaikkein rasittavinta on tuo väsymys, kun ei jaksa tehdä mitään muuta kuin nukkua. Suvussa on muillakin kilpirauhasjuttuja (mm. struumaa).

  Kävin sitten labrakokeissa, josta tuli lääkäriltä pelkkä tekstiviesti, että arvot ok! Piti sitten lähteä hakemaan ne labratulokset nähtäville, koska en luottanut tuohon pelkkään ok-ilmoitukseen. Terkkari, joka mulle ne tulokset sitten antoi, sanoi, että nämä arvot ovat ihan normaalit, kun kerran ovat viitearvojen sisällä.

  TSH 2,26 (viitearvot 0,3-3,5)
  T4V 10.0 (viitearvot 7,5-18)

  Kun olen lukenut täällä noita eri viitearvoja, niin tuo 7,5-18 on melko alhainen. Mitä olette muut mieltä?

  Työterveyslääkäri sanoi ennen labroja, että jos ei löydy mitään syytä väsymykseen, niin sitten pitää mennä psykologin juttusille. Edessä olisi vielä kaulan ultraus, koska lääkäri ihmetteli turvonneita imusolmukkeita.

  Tympii, kun tuntuu, että mistään ei saa apuja. Hyvä tietää, että en ole kuitenkaan yksin tämän asian kanssa.

 5. Olen koittanut löytää Jyväskylän alueelta lääkäriä jolle mennä, mutta en oikein tiedä minne. Hiukan hakusessa kun erikoislääkäriä ei oikein löydy.

 6. Oireina ollut pitkään väsymys, aloitekyvytön, muistamattomuus, ärtyneisyys, näkö huonontunut, paino ei laske yms.

  Sain TK:sta terveen paperit tuloksilla:
  P-TSH 1.8 (0.3-4.2)
  P-T4-V 10 (12-22)
  S-T3-V 4.8 (3.1-6.8)

  Itse en koe olevani työkuntoinen kun aina en ole edes ajokuntoinen.
  Luulin että väsymykseen ja olotilaani löytyi vihdoin syy, mutta lääkärin mukaan en tarvitse mitään. Mitä nuo kyseiset luvut kertovat?

  1. Hei,

   Nuo arvot ovat hieman ristiriitaisia, TSH on kohtuullinen, T4V on rajojen alle ja väittäisin oireiden johtuvan siitä ELLEI T3V olisi kuitenkin rajojen keskipaikkeilla. suosittelisin kuitenkin käymään yksityisellä noiden tuloksien kanssa jotta saisit vähän paremman selvityksen kuin “Et tarvitse mitään”.

 7. Hei,

  Ihan vertailun vuoksi aikoinaan mulla oli TSH yli 200 ja T4V alle 1… ei tarvinu lääkärin arvailla aloittaako lääkityksen 🙂

  1. Niin, toki on potilaita, joilla vajaatoiminta on niin selvää verikokeissa, että lääkitys on selvä juttu. Sehän on vain helpotus. En tiedä onko tarpeen vertailla verikokeita siinä mielessä, kuka on “sairain”. Monesti on vielä niin, että toisilla suurempikaan veriarvojen heitto ei tunnu missään (tälläkin keskustelufoorumilla joku sanoi olleensa ehkä hieman väsynyt ja tsh oli muistaakseni 70), kun taas toisilla pienetkin heitot vievät toimintakyvyn kokonaan. Ihmiset ovat erilaisia ja niin ovat vajaatoiminnan tuomat oireet ja niiden voimakkuuskin. Kuten niin monet muutkin, minäkin toivon, että lääkärit kiinnittäisivät enemmän huomiota potilaan vointiin eikä pelkkiin veriarvoihin. Epäilemättä moni täälläkin toivoisi tuollaiset veriarvot että vihdoin saisi lääkityksen ja asianmukaista hoitoa.
   Hienoa, että sinä olet saanut hoidon 🙂

 8. Hei keskustelijat!
  Olen nyt vuoden ollut Thyroxin-lääkityksellä; ma-ke-pe kokonainen 0,1 mg tabletti ja muina
  päivinä puolikas. Kun luin teidän listauksianne oireista, tunnistin niistä jokaisen itselläni olleen. Meillä tk:ssa oli onneksi lääkäri joka otti oireeni tosissaan vaikka arvot verikokeissa olivat kauniisti viitearvojen sisällä. ARvoja en tietenkään muista. 🙂
  Siis vuosi on mennyt ja kunto on kohentunut. Nyt kuitenkin olen saanut samoja oireita kuin ennen lääkityksen aloittamista; lisäksi hiusten lähtö ja haurastuminen on runsaampaa kuin ennen, samoin kynnet murenee puoleen väliin kynttä. Ensin vain oikean käden etusormi ja siitä
  sitten keskari yms. Vasemman käden kynnet ovat vielä suht normaalin näköisiä, etusormi siinäkin murenee. Sormen päät ovat kipeitä kun joudun käyttämään niitä kynsien tilalla.
  Hikoilu on palannut entistä kaameampana, ja nämä kirjoitusvirheet sekä keskittymiskyvyn puute ovat kynsien ja hiusten ohella niitä näkyvimpiä.
  Tulossa on syyskuussa vuosikontrolli, onneksi hoitosuhde lääkärin kanssa on hyvä ja hän kuuntelee potilaitaan kiitettävästi.
  Tsemppiä kaikille jotka kamppailette oireidenne kanssa, älkää kelpuuttako vastaukseksi että “arvot on normaalieja ei tässä mitään lääkitystä tarvita”!

Comments are closed.