Subkliininen hypotyreoosi – onko se jotain syötävää?

Käsite subkliininen hypotyreoosi eli piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta, tuntuu olevan niin tuntematon käsite että voisi luulla että se on vaikka grilliruokaa.

Googlestakaan ei löydy järkitietoa, muutama hassu sivu jossa on tämä pätkä tekstiä:

Piilevä vajaatoiminta (subkliininen hypotyreoosi)

Jos TSH on alkanut nousta, mutta T4V ei ole vielä laskenut, puhutaan piilevästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ihmisen ei vielä tarvitse tuntea oireita. Kolesteroli saattaa hieman nousta. Jos TSH on 5-10 eikä oireita ole, seurataan usein tilannetta. Jos hypotyreoosiin sopivia oireita on, yleensä aloitetaan tyroksiini-hoito.


Keskustelupalstoilta taas sen sijaan löytyy miljoona kysymystä aiheesta.
Eikö tämä jo kerro jotain? Pitääkö asian mennä niin että potilaat heittävät keskenään noppaa että mikä oire täsmää mihinkin?

Sain eilen tuttavaltani Päiviltä linkin yle areenaan,Ykkösen aamu-tv: Aamutohtori-ohjelmaan. Hetken jo ajattelin että hyvä, siellä on erikoislääkäri puhumassa asioista joten nyt täytyy tulla faktatietoa.

Katso ohjelma

Sain kuitenkin karvaasti pettyä ja suoraan sanoen vedin herneet,maissit ja vielä paprikatkin nenään, kun sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen sanoi (kohdassa 07.48):

nämä oireet ovat hyvin yleisiä,hiusten katkeilu ja painonnousu johtuvat useimmiten jostain muusta syystä

Väänänen myös hienosti onnistui vähättelemään oireita:

pieni palelu, iho voi olla karheaa tai vähän kuivaa. oireet ovat epämääräisiä.

Mutta olipahan tuossa haastattelussakin loppukevennys,

tästä puhutaan paljon ja lääkärit määräävät paljon kokeita

Miksi tämä lääkärien kiinnostus kilpirauhasen vajaatoimintaa kohtaan ei ilmene mitenkään potilaiden puolelta?

Olen lukenut kymmeniä ellen satoja tarinoita, kaikki ovat noudattaneet samaa kaavaa: Potilas itse diagnosoi itsellään kr vajaatoiminnan, menee lääkäriin ja pyytää labrakokeita, arvot ovat kohollaan mutta mikäli TSH ei ole yli 10 tai T4V alle viitteen, lääkitystä joutuu nelinkontin anelemaan. Tiedän monta tarinaa siitäkin että on jouduttu menemään yksityiselle sisätautien erikoislääkärille toiseen kaupunkiin vain siksi että siellä omassa terveyskeskuksessa ei lääkärillä ole tietoa tästä sairaudesta.

Olisiko nyt aika herätä? Miten saamme lääkärit ravisteltua hereille ja miten Suomeen saadaan tasa-arvoinen hoito?

6 thoughts on “Subkliininen hypotyreoosi – onko se jotain syötävää?

 1. “Jos TSH on alkanut nousta, mutta T4V ei ole vielä laskenut, puhutaan piilevästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.” Edellisvuoden endokrinologini sanoi, että minulla on subkliininen vajis (TSH 0,9 ja T4V 11, aikaisemmin TSH 2 ja T4V 9).

  Pystyykö edes endokrinologiin luottamaan diagnosoinnissa? Mielestäni TSH oli laskenut toisin kuin määritelmässä.

 2. Kyllä asia on juuri niin kuin Väänänen sanoo. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat todella yleisiä ja sopivat kaikille jossain vaiheessa elämään. Pelkkä masennus- hiusten lähtö- kuiva iho eivät kerro vielä mitään onko todella hyvä aloittaa lääkitys . Lääkärit eivät tiedä paljoakaan tästä sairaudesta tai kuten ei muistakaan sairauksista. Pelkkään labra kokeisiin ei voi tuijottaa jos TSH on koholla niin se voi olla toisena päivänä taas normaalin rajoissa kuten minulla kävi. Minusta ongelma on siinä että lääkärit katsoo liian tarkasti labra arvoja ja ei kokonaistilannetta. Muuten kukaan ei voi sanoa kumpi oli ensin muna vai kana kun katsotaan kilpirauhasen oireita- kuten masennus- Se on turhaa tai typerää kenenkään väittää että sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta jos TSH arvo on vielä subkliinisellä puolella . Se on totta että itse pitää tehdä oma hoitoarvio – aloittaako lääkityksen mutta tästäkin ollaan eri mieltä. Jotkut tutkijat väittävät että läääkityksen aloittaminen ei ole suoranaista hyötyä kun ollaan subkliinisella arvojen sisällä- Minä olen saanut reseptin heti TK:sta mutta se on on ollut minun mielestä turhaa. Itsellä oli kesällä arvo TSH arvo 8 ja kuuden viikon päästä se oli ilman lääkitystä normaali ja sitten nyt se oli 6, 43. Minusta tätä sairautta pitäisi hoitaa juuri potilaan tuntemuksen mukaan ja se vaatii pitkäaikaista seuraamista ja asiantunetvaa lääkäriä jolla on myös hyvät vuorovaikutusvalmiudet ja kyky nähdä potilas kokonaisvaltaisesti. Hyvä sääntö on se miten itse voi ja onko sairauden oireet olleet ennenkin ja voiko muut sairauden oireet selittää juuri tyroksiini vajauksella. On valitettavaa että ei ole mitään luotettavaa tietoa tästä sairaudesta. Pilkkulääketiede ja rahastus on tässä suuri tekijä. Eräs erikoislääkäri ottaa vastanotolla 180 ja kirjoittaa sinulle respetin ja loppujen lopuksi sinulle jää vain tunne että olet yksin vakavan asian kanssa. Minä itse aion odottaa vielä toista verikoetta ja katsoa kokonaistilanetta ja seurata nouseeko esim kolestroli arvo tai muut arvot. Se on niin että kun lääketiede ei itse teidä paljoakaan tästä sairaudesta niin ei lääkäritkään tiedä silloin mitään kuin oletus tietoja ja kokonaisvaltainen arvio lääkkeen tarpeesta on vielä keskeneräinen. Se on raha joka ratkaisee mitä hoidetaan ja miten . Kiitos

 3. Hei Timo,
  Olen todella pahoillani että olet saanu kyseiset kusipää-lääkärit osaksesi.
  Nykyään taitaa lääkärin työhön ihmisiä vetää vain palkka, ei intohimo auttaa ihmisiä.

  Mikäli varat riittää niin etsi toinen endo, kilpirauhas.info sivulta varmasti sinulle ohjataan lähin asiantuntija joka on auttanut monia samassa tilanteessa!

  Ymmärrän erittäin hyvin tuskasi väsymyksen kanssa, se raastaa koko ihmisen hajalle! 🙁

 4. Surullista, että tähän on tultu… Vielä surullisempaa, että olen mies joilla ei etelä-suomessa kertakaikkiaan voi tuota “naisten vaivaa” olla.. Varsinkaan piilevänä.
  Vaikka sitä olisikin joka toisella sukulaisella, niin mitä sitten?

  Yksityinen käski melkein painumaan ******** ja otti nenäänsä nyrpistellen
  2 koetta vaikka pyysin kaikkea mahdollsita, lupasi lähettää alku viikosta
  sanoi, että saan tulokset ke mennessä… Soitin tänään (pe) ne toiselta lääkäriltä… Tämä toinen ei osannut kuin laskuttaa ja lähti kuulemma himaan jo
  keskipäivällä..niin plajon kiinnosti.

  Oma lääkäri on sitä mieltä, että olen luulotautinen ja ollut sitä jo hänen
  mielestään kuulemma 12 vuotta… masennuslääkkeitä on 4 monitoimikoria vaatehuoneessa, mutta masennus ei vain voi hänelle olla oire,
  sen on pakko olla diagnoosi…

  Tiedän, että minulla on piilevä KrVt…ja näyttää siltä ,
  että täytyy se dignoosi kaivaa jollain tapaa sitten esiin…
  Onnelisia ne joita paleltaa… Itse nukun 15-24 tuntia vuorokaudessa,
  välistä jopa 48 tuntia yhtä soittoa… Silloin kun olen hereillä niin
  kuukaudesta 29 päivää olo on kun joku olisi ajanut ylitseni autolla
  tai mureuttanut minua pesäpallomailalla..Kuvittelen tämänkin…20 vaivasta
  18 sopii minuun.. Joista palelu uusin. Käyttänyt mm. toppatakkia
  +30 asteen helteet eli melkein koko
  kesän 2011. Nivelkivut ja palelu menee..Mutta toi väsymys ajaa hulluksi…

  Älkää antako periksi!

  ehkä sitä hoitoa saa sitten jossain toisessa maassa..onneksi on säästöjä.

 5. Lohari: kiitos kiitos,

  olen ihan samaa mieltä tuosta mitätöinnistä, vai pientä?
  Sekö on pientä että olet kuin syvä jäässä peiton alla kun muut ovat shortsit päällä? Sekin on pientä että et herää vaikka lapsi itkee kuinka lujaa?

  Hyväksyn sen että lääkärillä voi olla tieteellisiä näkökulmia, mutta jos ei ole kokenut kilpirauhassairauden oireita, ei pidä puhua niiden voimakkuudesta yhtään mitään.

 6. Hyvät sivut, onnea!! ja toivotaan runsasta osallistumista!!
  Oma liki 10v. kokemukseni tästä sairaudesta (minulla basedow) on että kilpirauhasen hoito ei ole mitenkään heroisitista eikä mediaseksikästä, eikä sillä pääse otsikoihin, eikä sillä niitetä mainetta ja kunnia. Siis minun käsitys on ettei se yleensä kiinnosta lääkäreitä.. se on tylsää, se hoituu pillerillä.
  Ja tuosta haastattelusta..”pieni palelu, vähän iho kuiva” ..vähän sitä ja vähän tätä ja pientä sitä ja pientä tätä.. vai että vähän!! Melkoista mitätöintiä.
  Minä kärsin jatkuvasta julmetusta palelusta, joka oli ajoittain horkkamaista niinkuin kuumeen noustessa, yleensä rasvainen ihoni oli todella paksu ja kuivan karhea, kasvot turpeat niinkuin olisi ollut vuoden ryyppyputki menossa (en juo edes saunaolutta tms.). Väsymys voimakasta johon ei mikään lepo, eikä uni auttanut, alakuloon ja masennukseen, ajatuksen kulun puurouteen tarjoiltiin lääkettä. Hiuksia lähti tukuttain.
  Minulla oli todella graavit oireet mutta silti ei lääkitystä herunut, en päässyt edes lääkärillle ” kun nämä arvot ovat viitteissä”, en päässyt tämän vuoksi edes lääkärille vaan terveydenhoitaja teki numeroiden perusteella “diagnoosin” piittaamatta oireistani.
  Jouduin menemään yksityisesti endokrinologille: vastaanotolla 7minuuttia ja maksoi 60€ ja thyroxin resepti kourassa lähdin.
  Ei apua saa jos itse sitä ei jaksa hankkia ja taistella. Eikä meinaa saada silloinkaan vaan leimataan hankalaksi potilaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.