Sitkeä sissi

Jaksan edelleen ällistyä kuinka kilpirauhas-arvoni jaksavat harata lääkitystä vastaan.
Raskauden aikana (6kk) annostusta on nostettu 4 krt ja väkisin T4V arvo painuu kohti alarajaa.
Raskauden alettua arvo oli 18,5 mutta siitä eteenpäin se on hilautunut väkisin alaspäin, 2 arvoa on ollut 14 pintaan ja edellinen 15.9. Nyt uusin arvo oli taas 14,8.

Arvot siis tänään:
TSH 0,44 (viimeksi 0,77)
T4V 14,8 (viimeksi 15,9)
T3V 4 (ei mitattu aiemmin)

viiterajat
T4V 11-22
T3V 3,1-6,7

Eli sekä T4 että T3 laahaavat alakolmanneksella vaikka niiden tulisi olla yläkolmanneksella.

elokuussa ennen raskauden alkua annostukseni oli 0,1mg. Tällä hetkellä se on 0,225mg (tänään nostin 25 mikroa). Vielä 3kk jäljellä ja ehkä sen jälkeen saan arvot taas palautumaan normaaleiksi?

Alkuperäisistä oireista onneksi suurinosa on pysynyt pois, mutta tämä väsymys, tämä piinaava väsymys on laahannut mukana koko ajan (sitä yhtä jaksoa lukuunottamatta jolloin T4V oli tarpeeksi korkealla). Onhan tuo ihokin kuiva, mutta rasva auttaa.. ärtymystäkin on mutta on onneksi parempiakin päiviä..

Pelonsekaisin tuntein odotan että minkälaista hoitoa saan tai saanko ollenkaan kesäkuusta eteenpäin. Muutamme silloin pohjoisempaan pienelle paikkakunnalle joten odotettavissa on ihan mitä vain. Olen kylläkin varautunut tarvittaessa matkaamaan vaikka ouluun asti jotta saisin hyvää hoitoa.

positiivista on kuitenkin se, että vauva on kasvanut koko ajan niinkuin pitää. Luultavasti näin ei olisi ellen olisi itse pitänyt huolen, tavalla tai toisella, että annosta nostetaan jokaisten labrojen jälkeen kun arvot ei parane.

7 thoughts on “Sitkeä sissi

 1. Tässä kun selasin blogiasi huomasin, että meillä on muutamia muitakin yhtäläisyyksiä. Tässä kolmannessa raskaudessa olen kärsinyt kovista migreeneistä 1-2 vkon välien ja Panacodia on kulunut järkyttävä määrä… Lisäksi mulla on kans pahat selkäongelmat, erityisesti ristiselkä on heikko kohta ja epäilenkin, että migreeni johtuu juuri selkävaivoista ja niskajännityksistä. Jostain joskus luinkin, että kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa myös niveliin ja nikamiin. Nuo migreenit alkoi vähän ennen kuin tulin raskaaksi. Niihinkään neuvolassa ei ole otettu mitään kantaa muuta kuin, että “katotaan nyt sitten synnytyksen jälkeen”. Siis what!!? Viimeksi neuvolalääkäriltä kysyin, että eikö tätä migreeniä tosiaan voi jo alkaa tutkia, kun on kestänyt yli puoli vuotta ja keskimäärin 1-2 päivää viikossa menee lepäillen, kun Panacodkaan ei vie päänsärkyä kokonaan pois. Sitten lääkäri jotenkin tajusi, että niin onhan se varmaan aika raskasta, jos 1-2 päivää viikosta on lähes toimintakyvytön. Sain lähetteen fysioterapiaan, että jos se johtuu niskajännityksistä. Jos siitä ei ole apua, niin SITTEN saan lähetteen neurologille… Nuo lähetteet erikoislääkäreille tuntuu olevan niin kiven alla ja niitä saa melkein polvillaan rukoilla. Sitä tosiaan ihmettelen. Niinkuin tuo kilpirauhasen vajaatoimintakin, vaikka TK-lääkärit eivät ole siihen erityisemmin perehtyneet, eivät he kuitenkaan näe tarvetta kirjoittaa lähetettä endolle, vaikka potilas voi huonosti. Neuvolassakin ollaan kiinnostuneempia kaikista rutiineista, kuten painon viikottaisesta mittaamisesta, mutta jos oikeasti valittaa jotain vaivaa tai joku asia mietityttää, niin vakiovastaus on että “se nyt kuuluu tähän raskauteen” tai aihe vaan sivuutetaan mahdollisimman nopeasti, että päästään jatkamaan niitä käyriä sinne koneelle.

  1. Hyvä kuitenkin että sinulla on ollut “vain noin harvoin”..itselläni oli tuossa juuri 1,5 viikkoa sitten VIIKON putkeen migreeni. se oli aivan kamalaa ja päässä vaan soi lääkärien sanat “kyllä ne ennen viimeistä kolmannesta loppuu” ja siis viimeinen kolmannes alkoi juuri silloin kun tuo viikon putki alkoi… ja oikeastaan 12-20 viikot meni jatkuvassa päänsäryssä, ilman estolääkkeitä en olisi varmaan enään tervejärkisten kirjoissa (jos olen muutenkaan)…hyih kamala… toivottavasti nyt lääkärit auttaisivat sinuakin!

 2. Luin jutun uusimmasta vauvalehdestä ja se oli kuin suoraan omasta elämästä! Mulla kilpirauhasen vajaatoiminta todettiin 2010, kun raskauteni oli ihan loppuvaiheessa. Siihen asti olin joka ikinen kerta neuvolassa käydessä valittanut, että olen todella väsynyt ja missä se “energinen” keskiraskauskin on, kun en sitä millään lailla huomannut. Kun tiskikoneen täyttäminenkin otti niin voimille, että piti ottaa päiväunet, kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava äitini sanoi, että varaa nyt aika lääkärille ja pyydä päästä kilpirauhaskokeisiin. Sain lähetteen ja vajaatoiminta todettiin, TSH oli 4,12 ja T4V 9. Silloinkin lääkäri sanoi tyyliin, että “tuskin se sitä nyt on, mutta otetaan nyt kumminkin ne kokeet, että saat mielenrauhan” ja varmaan perusteluksi riitti sekin, että äiti, äidinäiti ja äidin sisko kaikki sairastivat samaa tautia. Onneksi minulla oli nuori lääkäri, joka oli konsultoinut peräti endokrinologia ja oli saanut ohjeet aloittaa lääkityksen välittömästi. Raskaus oli jo tosi lopuillaan ja mietinkin aina välillä, että onko se vaikuttanut poikamme kehitykseen. Esikoinen oli vuoden vanha, kun osasi jo vaikka kuinka paljon sanoja, mutta tällä 1v 9kk ei ole sanoja oikeastaan ollenkaan. Nyt odotan taas ja onneksi lääkitys on hallussa, mutta joka ikinen kerta, kun soitan TK:een ja kysyn kilpirauhasarvoja, niin vastaus on että “juu, on ne ihan viitearvoissa” ja aina saa erikseen pyytää, että kertoisitko nyt ne arvot sitten. Viimeksikin TSH oli noussut 1,23 –> 2,17 ja todellakin huomaan muutoksen voinnissa! T4V-arvoa ei ollut tarkistettu ollenkaan, se on ollut jo pitkään 14 ja toivottavasti ei ole tipahtanut alle sen! Suututtaa todella, kun TK:ssa monesti suhtaudutaan täysin yliolkaisesti tähän sairauteen eikä ymmärretä miten invalidisoivaa se on. Varasinkin ajan yksityiselle kilpirauhasen vajaatoimintaan perehtyneelle lääkärille, tai jonotan vapaata aikaa ensi syksylle, että edes kerran elämässä pääsisi lääkärille, joka ottaa tämän vaivan vakavasti ja osaa antaa ohjeita lääkityksen säätämiseen. Kun kilpirauhanen reistaa, olo voi olla todella kamala. Itse sain masennustestissä tuloksen “vaikea masennus”, kun lääkitys on kunnossa, mielialakin on ihan toisenlainen eikä masentuneisuudesta ole tietoakaan. Ihanaa, että juttusi oli lehdessä, näytin sen miehellenikin, kun joskus tulee tunne, ettei hänkään oikein ymmärrä aina näitä mun “vaikeita aikoja”.

  1. Kiitos palautteesta, mukava kuulla että artikkelista on oikeasti ollut jotain apua 🙂
   ja hyvä että sait edes loppuviimein lääkityksen 🙂

 3. Aivan, se saattaa hilata sitä sun t4-v:n arvoa alaspäin :o( Aika inhottava tilanne sulla.

 4. Moi!
  Syötkö sinä vielä sitä beetasalpaajaa? Tuonne alemmas jo kommentoinkin, että se heikentää thyroxinin tehoa.

  1. syönhän minä kun se on ainoa joka pitää migreeniä vähänkään kurissa tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.