Pirulliset vasta-aineet

Tämä aihe onkin jo ydinfysiikkaan verrattava, niin vaikea on löytää tietoa syistä.. Ainoa mistä löytyy tietoa on se että mitä vasta-aineet tekevät.

Tästä johtuen kaikki mihin ei ole linkkiä, on oma käsitykseni siitä kuinka asia menee.

Kilpirauhasen vasta-aineet tuhoavat kilpirauhasta pikkuhiljaa,siihen voi mennä vuosi tai 2 vuosikymmentä. Usein se johtaa kilpirauhasen suurenemiseen tai/ja surkastumiseen ja valitettavasti on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Kilpirauhasessa voi esiintyä kahdenlaisia tulehduksia. Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus eli autoimmuunityreoidiitti liittyy vasta-ainetuotantoon kilpirauhasen omia rakenteita kohtaan.

Noin 1–4 %:lla suomalaisia kilpirauhasvasta-aineita löytyy suurempina pitoisuuksina. Pelkät vasta-aineet eivät vielä merkitse sairastumista, mutta silloin erilaisten kilpirauhashäiriöiden vaara on suuri. Seuraukset vaihtelevat eri ihmisillä. Tulehdus sinänsä ei juuri koskaan aiheuta kilpirauhasen seudun kipuja tai muita oireita, mutta vuosien mittaan kilpirauhaseen voi kehittyä erilaisia häiriöitä.

Useimmiten kilpirauhanen vähitellen vuosien kuluessa surkastuu, jolloin kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta. Lähde

Vasta-aineet ovatkin pahimpia ajatellen raskautta, seurauksena voi olla toistuvat keskenmenot,kohtukuolema ja ennenaikainen synnytys.

Lisääntymisikäisillä naisilla melko yleisesti esiintyvät kilpirauhasvasta-aineet kolminkertaistavat keskenmenon riskin ja kaksinkertaistavat ennenaikaisen synnytyksen riskin. Tämä käy ilmi BMJ:ssä julkaistusta meta-analyysistä.

Kilpirauhasvasta-aineet voivat myös olla merkki laajemmasta elimistön immuunipuolustuksen häiriöstä, mikä voi aiheuttaa immuunireaktion sikiötä vastaan.

Levotyroksiinin keskenmenoja vähentävästä vaikutuksesta sekä muista terveysvaikutuksista tarvitaan tutkijoiden mukaan laajoja ja kontrolloituja lisätutkimuksia.
Lähde

Vasta-aineille ei voi tehdä mitään, tyroksiinihoito saattaa auttaa mutta takuita ei siitäkään ole. Lopullinen vasta-aineiden poistuminen tapahtuu kun kilpirauhasen toiminta on ajettu kokonaan alas, tällöin vasta-aineilla ei ole enään mitään tehtävää.

Tieto lisää tuskaa.

One thought on “Pirulliset vasta-aineet

 1. “Tulehdus sinänsä ei juuri koskaan aiheuta kilpirauhasen seudun kipuja”
  Ilmottaudun henkilöksi nimeltä “juuri koskaan”!
  Kurkussa, kilpirauhasen kohdalla, jatkuva kuristava tunne,
  lämpimissä olosuhteissa kuten suihku, sauna tai peiton alla hikoilu
  aiheuttaa kamalan ahdistuskohtauksen, josta seuraa yskänkohtaus
  ja tämän jälkeen saa istua kyyneleet silmissä kun henki ei kulje
  ja kurkkua viiltää niin pirusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.