Ohjeet laboratoriokokeisiin

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Tälle sivulle on kasattu perusohjeet laboratoriokokeita varten, näillä ohjeilla varmistut että tulos on oikein.

 

 • Mene laboratorioon mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, mitä aikaisemmin sitä parempi. TSH laskee hereillä ollessa ja päivän kuluessa.
 • Pyri välttämään stressiä ja nukkumaan hyvät yöunet parina yönä ennen kokeita.
 • Vältä alkoholia ainakin muutama päivä ennen kokeita, alkoholi tukkii T3-reseptorit.
 • Ennen kokeita: Älä juo kahvia, älä syö aamupalaa äläkä käytä nikotiinituotteita. Mene tyhjällä vatsalla kokeisiin. (Etenkin kofeiini ja nikotiini voivat vaikuttaa kilpirauhasarvoihin)
 • Kilpirauhasarvojen testaamisen takaraja on klo 10 aamulla. Huomioi kuitenkin ensimmäinen kohta, mikäli heräät jo klo 7 ja menet kokeisiin klo 10, on arvosi jo muuttuneet hereillä ollessa.

Ohjeet potilaan esivalmisteluun, pätevät yleisesti laboratoriokokeisiin.

Puhdin ohjeet laboratoriokokeisiin.

Tämän sivun ohjeet (ei päde esivalmistelu ohjeisiin) on tehty vajaatoimintaisten kokemuksien ja tietojen perusteella.

91 thoughts on “Ohjeet laboratoriokokeisiin

 1. Hei, mulla pyörii tällanen kyssäri päässä ja tarttisin nopeen vastauksen elikkä: Onko panacodilla ja buranalla vaikutusta kilpirauhasen vajaatoiminnan verikokeeseen, joka on mulla ny tänä aamuna ja mun tarvis ottaa särkylääkettä alaselän kipuun ?
  Kiitokset nopeasta avusta 😉

  1. ei nyt varmaan ehtinyt vastaus, mutta en kyllä tiedä.
   itse käytän molempia kipuun enkä ole huomannut vaikutusta tuloksiin…

 2. Ja nyt vasta huomasin, että olisiko minun kannattanut toiseen kohtaan (sinne yleisten keskustelujen joukkoon) laittaa tuo edellinen kommenttini ? Vasta-alkajan sekoilua. 😀

  1. Muita kokeita? TPOab ainakin, mielellään T3v. Oma tutkintalinjansa on sitten ravinteet ! Eli tarkistaa että hyvin yleisesti samoja oireita aiheuttavat ferritiini, D-vitamiini ja folaatti ovat viitealueidensa puolivälissä sekä B12 viitealueensa ylärajalla. (Sitten on harvinaisempia tarkistettavia useita.)
   .
   valvira vainoaa osaavia kilpparilääkäreitä, turha kysellä nimiä avoimilla foorumeilla! CFS-lista on vapaasti googlattavissa ja sitä voi tutkiskella.

 3. Hei ! Tälle palstalle ei ilmeisesti tarvitse rekisteröityä / liittyä ? Itselläni nyt ajankohtaista tämä vajaatoiminta-asia, kun ensimmäistä kertaa kilppariarvoni (T4-V) oli pudonnut alle viitearvon, ja jännitän onko minulla sentraalinen vajaatoiminta, jonka lääkärikin myönsi mahdolliseksi. P-TSH oli 0.8 (viitearvot 0.4 – 4.5) ja P-T4-V oli 9.7 (viitearvot 10.2 – 21). Työterveyslääkäri lopulta halusi katsoa nämä arvot uudestaan jo 2,5 viikon kuluttua edellisten ottamisesta, ja aikoi laittaa lähetettä eteenpäin, jos arvot pysyvät tuollaisina. Vajaatoimintaan sopivia oireita ollut jo varmaan pari vuosikymmentä jo (!), nyt viimeisimpänä hiustenlähtöä keväästä lähtien (joka ainoalla pesulla lähtee hiuksia), väsymystä, palelua rytmihäiriöitä, hengenahdistusta… Anemiakin todettiin. Sykekin ollut omituisen matala pitkään (usein vain 50), verenpaineet ovat aina olleetkin matalat (mutta eivät nuo sykkeet…).
  Itseäni mietityttää, olisiko nyt pitänyt otattaa muitakin kilpirauhasarvoja kuin nuo 2 ? Kun kysyin siitä, lääkäri sanoi että ei, nuo riittää. Ja sitäkin mietin, että olisiko kannattanut nyt heti lähteä yksityiselle lääkärille selvittämään asiaa ? Toisaalta tämä lääkärini kyllä kuulosti halukkaalta laittamaan lähetteen erikoissairaanhoitoon, mikäli arvot vielä ovat huonot, joten kaipa asiani etenee.
  Ainakin 2-3 krt aiemmin joskus otettu nuita verikoearvoja, ja pikkuhiljaa laskeneet molemmat.
  Sitäkin kyselisin, että löytyykö jostain listaa, jossa olisi eri paikkakuntien hyvät endokrinologit / sisätautilääkärit / kilpirauhassairauksien asiantuntijat ? Kiitoksia jo etukäteen, jos joku viitsii kommentoida tätä.

  1. Hei!

   Kommentoin kysymystäsi hyvästä endokrinologista, että Timo Korhosen vastaanotolle en suosittele menemään, mikäli haluat lääkärin, joka välittää ja kuuntelee potilasta.

   Itselläni on todettu kilpirauhasen koepalasta Hashimoton tyreoidiitti vuosi sitten. Sairastan myös anemiaa, jonka syytä ei ole selvitetty. Lisäksi palelen paljon, ruumiinlämpö on 35,6 astetta, hiuksia lähtee tukkukaupalla, ne ovat haperot, kynnet murtuvat, minulla on runsaat kuukautiset, kielessä on kipua jne. Kärsin unihäiriöistä, välillä pystyn nukkumaan yössä muutaman tunnin. Syke on päälle 50 lyöntiä minuutissa. Jne. Kävin Kuopiossa endokrinologi Timo Korhosen vastaanotolla. Häntä en voi kokemani perusteella suositella. Hän oli välinpitämöttömin lääkäri, jonka olen tavannut. Hän sanoi, että koska kilpirauhasarvot ovat viitealueiden sisällä (vapaa tyroksiini on alarajalla), nuo oireeni eivät liity todettuun Hashimoton tyreodiittiin. Eikä minun tutkimistani kannata jatkaa. Olen todella pettynyt hänen toimintaansa, koska kyllä itse tiedän, kun olo ei ole ollut normaali moneen vuoteen. Ja menin lääkäriin saadakseni apua oireisiin ja tietoa esimerkiksi siihen, että liittyykö anemia (ferritiini -arvo 2,9) kilpirauhassairauteen. Mutta apua ei tullut.

 4. nykyään saa ottaa omakustanteena verikokeita fimlabista mm kilppariarvon hinnaksi tulee 19,88e ei oo paha hinta ja ei tarvitse odotella lääkäri aikoja

  1. Laboratoriossa voi tulla analyysimaksun lisäksi näytteenotto- ja/tai toimistomaksu. Ystävätär käytti joskus Fimlabia, viimeksi Cityterveyttä http://cityterveys.fi/hinnasto/ (esim. näytteenottomaksu 7½e, T4v 8e, T3v 14e)
   .
   Yksityislääkärillä itse maksetut verikokeet voivat säästää rahaakin kun jo yhdellä käynnillä pääsee hoitoon

 5. TSH 0.25-2.12 mIU/l – T3v 3.8-7.0 pmol/l – T4v 8.3-18.9 pmol/l
  Nämä viitearvot sai Völzke mitatessaan vain oikeasti tervettä väestöä: http://1.usa.gov/1RWms7T
  .
  Viitearvojen vinksahtaneisuus (vertailuryhmässä ollut piilosairaita) on diagnoosin kakkosongelma.
  YKKÖSONGELMA on että verikokeet saattavat olla näyttämättä vajista: http://bit.ly/1RUrPGD
  Kakkosongelma tietysti vahvistaa ykkösen haittavaikutusta.
  .
  TSH yksin on erityishuono, paljon häiriötekijöitä. Erään potilaanTSH nousi vasta 22 vuoden jälkeen.
  T4v-mittaus vie lähemmäksi tositilannetta, samoin mittaus aamuvarhaisella: http://bit.ly/1PL1fwC
  Jos lääkitystä ei saa, on muutamia huonompia vaihtoehtoja olon korjaamiseksi

 6. Sain tällä viikolla tietää, että keväällä -15 otetussa verenkuvassa ollut tsh-arvo 5,3. Tästä ei kuitenkaan lääkäri ole kertonut mitään, samoisissa tuloksissakin lukee, että kaikki ok. Nyt asia huomattiin ihan eri taholta, että menepäs kipin kapin uusintalabroihin… Suututtaa. Pitkään ollut niin paha olla fyysisesti – unentarve jotain käsittämätöntä, fyysinen jaksaminen ihan olematonta, masennusta, painonnousua, päänahka auki antibioottilitkuista huolimatta yms. Kattelin vajaatoiminnan oireita, 21/35 pystyin realistisesti tunnistamaan osaksi omaa arkeani. Olin järkyttynyt. Aikamoinen sattumusten sarja olisi, jos mitään ei ole.

  Nyt on maanantaille 18.4 aika labraan klo 9.00… Stressaan hirveästi, että jos arvot onkin ok ja lääkäri kuittaa asian sillä – että jään yksin ongelmieni ja oirekirjoni kanssa. Esim. siskoni joutui tappelemaan pitkään, että sai lääkkeen vajaatoimintaan, joka lääkärin mielestä ei ollut “tarpeellinen lääkkeellä hoidettavaksi”…

 7. Vaikuttaako krooninen unettomuus kilpitauhasarvoihin ja jos niin miten? Yöunet noin 1-3,5,h yössä.

  1. Ainakin kilpirauhashäiriöt voivat vaikuttaa unirytmiin! Usein kuitenkin vajaatoiminnassa niin, että unen tarve lisääntyy. Esim. kymmenenkin tunnin yöunien jälkeen voi olla vetämätön ja väsynyt ja nukkua vielä kolmenkin tunnin päiväunet päälle.
   Ihminen on kuitenkin yksilö, kaikilla ei vajaatoiminnan oireet ilmene juuri samalla tavoin.
   Väsymystä vajaatoiminta kuitenkin yleensä aiheuttaa lähes poikkeuksetta, samoin kuin palelua.

 8. Hei olen reilu vuoden kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminta oireista, minulle tehtiin kesällä testit ja nuo arvot olivat Tsh. 3.88 ja T4v oli 14, neuvola täti tulkitsi kokeet ja sanoi että arvot on viiteen sisällä minulla ei ole vajaatoimintaa, samoissa kokeissa myös kolesteroli arvot oli kohollaan mutta oireita on mm. 4 kuukauden aikana lihonut 12 kiloa eikä ne ole hievahtanut minnekään vaikka olen jopa 1 kuukauden paastonnut, hiuksia lähtee tukkoina, ollut selittämättömiä nivel kipuja, väsyttää ja ärsyynnyn helposti. Synnytin lapsen vuosi sitten ja lapsi oli 2 viikkoa yli aikainen, tätä edellisessä raskaudessa oli turvotuksia, olen ollut 3 kertaa raskaana 4 vuoden aikana ja kaikissa raskauksisaa on ollut raskausajan diabetes, kävin yksityisellä ja lääkäri antoi minulle tyroxiini reseptin mutta en ole vielä syönyt valmistetta kun siinä on liivatetta ja vakaumukseni takia en voi sitä syödä onko kilpirauhasen vajaatoimintaan siattomia ja ei eläinperäisiä valmisteita? Haluaisin kysyä että kun tämä kilpirauhasen vajaatoiminta on niin yleistä täällä Suomessa että onko tuolla Tsernobilin räjähdyksellä ollut tähän vajaatoimintaan vaikutusta? Sitähän saastetta on laskeutunut silloin Suomen ylle ja luontoon josta on kulkeutunut myös ravinnon kautta lisää meidän elimistöihin. Siksikö Valtio ja lääkärit välttelee aihetta kun eivät silloin turvanneet kansalaisia jodi valmisteilla etteivät he nyt joutuisi sen takia silmätikuiksi ja syyllisiksi näihin sairauksiin. Vielä tulossa lisää kilpirauhasen vajaatoimintaan vaikuttavaa ydinvoimaa myös meille Suomeen.

  1. Onhan sinulla selvät vajaatoiminnan oireet. Katsoin Thyroxin purkin kyljestä, mutta ainakan siinä ei mainita liivatetta. Thyrox on kemiallinen valmiste.

   Eläinperäinen, Armour Thyroid, eli luonnonmukainen kilpirauhasen vajaatoimintalääke puolestaan on valmistettu kuivatusta sian kilpirauhashormoonista. Tätä tuotetta ei saa kuin erityisluvalla.

   1. Tarkistin vielä paremmin ja totesin, että Thyroxinissa on tosiaankin liivatetta, kuten lähes kaikkien tabletti tai kapsellimuodossa olevien lääkkeiden ja lisäravinnevalmisteiden (vitamiinilisien) pintakerroksessa.

    Siihen en osaa vastata, onko olemassa kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkettä, jossa ei liivatetta ole.

 9. Pitääkö olla syömättä 12h vai riittääkö esim. 10h ennen noita kilpirauhastestejä?

   1. Kilpirauhaskokeisiin ei normaalisti tarvitse ola syömättä eikä juomatta.

    Jos on Thyroxin-lääkitys, niin lääke otetaan vasta labrassa käynnin jälkeen ja jos haluaa varmistaa, että lääke tulee otettua tyhjään vatsaan, on sen vuoksi viisainta jättää aamumurkinat syömättä ja syödä vasta labran ja tabletin oton jälkeen, aikaisintaan noin 15 min. päästä tabletin otosta.

 10. Hei,
  sellaista tässä pohdin että onkohan aamuliikunnalla vaikutusta arvoihin? Olen koittanut etsiä tietoja mutta en ole onnistunut.. Itse omistan koiran ja sen takia sellainen puolen tunnin lenkki on aika pakollinen aamuisin. Esim. aamulla on verikoeaika klo 8, niin herään 6.45, puolen tunnin lenkki, suihku ym ja sitten kokeeseen. Ja ihan kontrollikäynti, t4v ja tsh katsotaan. 15v ollut jo vajaatoiminta mutta enpä ole aiemmin miettinyt tuon liikunnan vaikutusta.

  1. Kyllä sillä voi olla vaikutusta. Kokeeseen pitäisi mennä “suoraan sängystä”.

   1. Onkohan tietoa mihin suuntaan voi olla vaikutusta? Minulla nimittäin on sellanen tilanne että arvoja pidetään hiukan liikatoiminnan puolella tarkoituksella, koska silloin olo on hyvä. (Endokrinologi on katsonut minun labra-arvot ja ne ovat vain sen verran liikatoiminnan puolella että niin kauan kuin olo on hyvä, ei siitä pitäisi olla mitään haittaa.) Aloin tässä tietenkin pohtimaan että onkohan mahdollisesti tuo aamulenkkeily vaikuttanut sitten arvoihin niin että ne ovat voineet nousta sen verran että vaikuttavat hyviltä aina mitattaessa.. eli periaatteessa jos menisin “suoraan sängystä”, arvot eivät välttämättä olisikaan siellä liikatoiminnan puolella.. Hmm, pitää melkeen koittaa kaivella jostain netin syövereistä tietoa tähän liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.