Ohjeet laboratoriokokeisiin

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Tälle sivulle on kasattu perusohjeet laboratoriokokeita varten, näillä ohjeilla varmistut että tulos on oikein.

 

 • Mene laboratorioon mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, mitä aikaisemmin sitä parempi. TSH laskee hereillä ollessa ja päivän kuluessa.
 • Pyri välttämään stressiä ja nukkumaan hyvät yöunet parina yönä ennen kokeita.
 • Vältä alkoholia ainakin muutama päivä ennen kokeita, alkoholi tukkii T3-reseptorit.
 • Ennen kokeita: Älä juo kahvia, älä syö aamupalaa äläkä käytä nikotiinituotteita. Mene tyhjällä vatsalla kokeisiin. (Etenkin kofeiini ja nikotiini voivat vaikuttaa kilpirauhasarvoihin)
 • Kilpirauhasarvojen testaamisen takaraja on klo 10 aamulla. Huomioi kuitenkin ensimmäinen kohta, mikäli heräät jo klo 7 ja menet kokeisiin klo 10, on arvosi jo muuttuneet hereillä ollessa.

Ohjeet potilaan esivalmisteluun, pätevät yleisesti laboratoriokokeisiin.

Puhdin ohjeet laboratoriokokeisiin.

Tämän sivun ohjeet (ei päde esivalmistelu ohjeisiin) on tehty vajaatoimintaisten kokemuksien ja tietojen perusteella.

91 thoughts on “Ohjeet laboratoriokokeisiin

 1. Labroihin valmistautumisesta. Sain alkuvuodesta vihdoin tyroksiini-lääkityksen monen vuoden oireilun jälkeen, ja nyt pitäisi mennä ensimmäisiin kontrollilabroihin. Aamulla syömättä, juomatta, tupakoimatta, lääkkeettä mutta täytyykö paaston alkaa jo kunnolla illasta asti eli se 10-12h? Ennen lääkitystä olen tehnyt niin mutta silloin on otettu muitakin kokeita. Käytän säännöllisesti melatoniinia, vaikuttaako se tuloksiin eli olisiko se parempi jättää edelliseltä illalta pois? Jos hyvät yöunet on tärkeää, pelkään että en saa niitä ilman melatoniinia, joten olisiko parempi mennä mahdollisesti lyhyiksi jääneillä yöunilla vai että on nukkunut melatoniinin avulla riittävät yöunet? Vaikuttaako flunssa arvoihin? Ajattelin odottaa jotta menisi kunnolla ohi ennenkuin menen, mutta ei meinaa mennä ohi millään ja tahtoisin jo mennä jotta saisin nostoa lääkitykseen.

  1. älä mene flunssassa labroihin.
   jos otat melatoniinin edellisenä iltana niin ota vähintään 11h ennen labroja, ja mielellään syömättä se 10h..

 2. Aloin siis ihmettelemään kun mitään T4-V tai TSH -arvoja ei lue ainakaan näiillä nimillä tuloksissani

 3. Hei! Kävin verikokeissa, pääpainona piti olla kilppari. Noh sain verikoe tulokset (työterveyslääkäri) ja niissä ei mitään poikkeavaa, suorastaan hyvät. Olotila vaan kun sanoo muuta.

  Ainoat kilppariin viittaavat mitatut arvot ovat tyroksiini, vapaa 15. En tiedä sitten ovatko Tyreotropiini 2,5 ja Tyreoideaperoksidaasi <35 myös kilppari arvoja.?? Nekin mitattiin ja nekin ok. Eikai tässä ole sama tilanne kuin monilla muilla, arvot näyttävät ok, mutta kilppari huutaa hoosiannaa? Mitä suosittelette jatkoon? KIITOS!

 4. Sain tänään omat labratulokset:

  T4V 15.4 (10.2 – 21)
  TSH 5.37 (0.4 – 4.5)

  Kokeet otettiin 8:30, mutta 5h päikkäreiden takia heräsin jo 00:30, niin mitenkähän korkea tuo TSH on todellisuudessa ollutkaan =/

  Pelottaa jo valmiiksi lähiviikkojen lääkärikäynti, kun ovat puskeneet aiemminkin mielialalääkkeitä. Nuorempana en osannut yhdistää jatkuvaa väsymystä, alakuloisuutta ja paniikkioireita varjariin, vaan uskoin naiivisti lääkäreitä. Vähemmän yllättäen em. lääkkeistä tuli vaan huonompi olo, kun ei vika tainnutkaan olla päässä. Terapiakin keskeytettiin koska siihen ei nähty syytä.

  1. Muina oireina mainittakoon jo vuosia jatkunut painonnousu reilusta liikunnasta huolimatta (+10kg pelkästään tänä vuonna), kiloakaan en ole saanut pois tiukemmallakaan kuurilla, silmien kuivuminen & vuotaminen tuulisella säällä, lihasjäykkyys, vapina, “aivosumu”, muistivaikeudet ja ajatuksen hidastuminen.

  2. Kyllä nuo arvot jo kertoo että ovat siellä painonnousun ja masennuksen/paniikkihäiriöiden takana. tiukkana vaan lääkärin kanssa ja vaadit lääkityksen!

 5. Kävin tänään labrassa. Heräsin klo 7 ja olin paikalla ennen 8. Pääsin sisään klo 9.45. Harmistelin viivettä, johon hoitaja kommentoi, että kilpirauhasarvot voi hyvin mitata klo 14 iltapäivään saakka. En viitsiny alkaa väittämään vastaan, hymähdin vain ja menen uudestaan, jos noi ei riitä. Järjestäen menny ainakin sukulaisilla pieleen jo aamupäivän puolella.

  1. Hoitaja oli puoliksi oikein, T4V arvon voi mitata myös iltapäivällä. TSH arvoa ei.

 6. Hei,

  Osaatteko sanoa melatoniinin vaikutuksesta arvoihin. Jos unet pitäisi olla hyvät, jotta arvot olisi oikein, niin onko parempi nukkua toisen hormoonin avulla? Käsittääkseni melatoniini vaikuttaa myös tyroksiinin erittymiseen. Eli vääristääkö melatoniinin avulla nukuttu hyvä yö tuloksia, olisiko parempi mennä huonosti nukkuneena “luomuna”?

 7. Anteeksi tuplapostaus, mutta lisäisin vielä että kilpparioireita on pikemminkin palannut takaisin kuin hävinnyt viimeisimmän lääkkeen noston myötä, mm turvotus. Viitearvot ovat 11-22. Kun lähinnä odotin noita labroja että voisin nostaa lääkitystä lisää, mutta näemmä sitä en ehkä voikkaan tehdä?

 8. Miten stressi, unirytminmuutokset yms vaikuttaa t4v-arvoon, nousevasti vai laskevasti? Minulla kilpparilääkitys jota nostettiin vain 25mikroa, mutta arvot nousivat tuolla 14.9 –> 19.3. Ennen tuollainen nosto on vaikuttanut todella minimaallisesti. Nyt ihmettelenkin tässä että vaikuttaako tilapäinen unirytmin nurin kääntö+ stressi tuohon arvon huimaan nousuun, vai alkaako lääkitys nyt oikeasti tepsiä?

  1. Joskus muutos voi olla iso johtuen jostain yhdistelmävaikutuksesta. esim kevään myötä monella paranee arvot vs. talviaikaan, mikäli vitamiinit on imeytyneet paremmin niin sekin voi vaikuttaa.
   Ja tulee muistaa että liikatoiminnan oireet voi olla samanlaisia kuin vajaatoiminnan oireet,eli jos sinun elimistöösi suhteutettuna arvot onkin jo liian korkealla,se voi selittää oireiden paluun.

   mutta nämä ovat vain esimerkkejä,harvoin näihin selkeää vastausta löytyy.

   ja siis yleensä stressi ja univaje huonontaa t4v arvoa,mutta yksilöllistä tämäkin..

 9. Minua kiinnostaisi tietää, miksi tsh arvojen viitearvot ovat hyvinkin vaihtelevat paikkakunnittain jopa?Minun Tsh on asuinpaikkakuntani viitearvoissa juuri ja juuri,mutta luin ja sain tietää, että Helsingin alueella minulla olisi selkeä vajaatoiminta.
  Minulla on ollut lukuisia oireita vajaatoiminnasta jo 2-3 vuotta ja työssäjaksaminen ja perheelämän ja avioliiton hoitamisen ja harrastamisten kanssa jaksaminen tekee todella tiukkaa. Kaikki mahdolliset oireeni ovat nyt pahentuneet 3 kk sisällä. Ja uusiakin oireita tullut. Huomenna meen sovitusti uudestaan kilpparikokeisiin ja ensi viikolla kuulen lekurilta tuomion onko ne viitearvoissa yhä ja mitäs sitten…koetan kyllä vaatia lääkitystä edes kokeille, koska minulla on niin pahat oireet, jotka haittaavat työssä jaksamista, muistamista ja monia muitakin asioita, minulle tärkeimmissä asioissa. Pahimmat oireet ovat jatkuva väsymys, uniongelmat, mivelkivut, painon nousu vaikka elän yhä terveellisemmin ja muistihäiriöt. Jos en saa lääkitystä tk lääkäriltä, pakko kait se on ainakin uhata menevänsä yksityiselle. Pitääpä vaan muistuttaa lekuria oireiden mukaisesta hoidosta. Yksilöitä kun ollaan kuitenkin kaikki.

  1. Lisäksi siis suvussani äidin puolen naisilla on kohta kaikilla puhjennut kilpirauhasen vajaatoiminta minun iässäni….äitini, 3 tätiäni ainakin, pari serkkuani.
   Luulisi tämänkin ottavan huomioon lääkäri eikä vain ne viitearvot. Ainoallakaan tädilläni, äidilläni tai serkuillani ei ole ollut tsh kuin viitearvojen ylärajoilla saatuaan lääkityksen ja kaikille se lääkitys on tuonut suuren avun vaivoihin.

 10. Hei! Pahoittelen etukäteen jos ja kun esitän miljoonasti kysyttyjä kysymyksiä, olen lukenut aiheesta paljon mutta nyt en jaksa selata posteja läpi.
  1. Kannattaako kilppariarvot mittauttaa yksityisellä vai julkisella? Ja siis kumpaan ylipäätään mennä valittamaan aiheesta?
  2. Itse olen kärsinyt stressistä aika rajusti ja mietin voisiko kova stressi vetää itseni niin loppuun ja aiheuttaa vajaatoiminnan kaltaiset oireet? Minulla on melko lailla kaikki vajaatoimintaan täsmäävät oireet, ja niitä on jumalattomasti. Olen kuitenkin nuori mies ja olotilani ei todellakaan ole kuten tämän ikäisellä miehellä kuuluisi olla. Asia joka viimeisenä on tilanteessa vituttanut on läski. Harrastan kuntosalia tosissani ja olen koittanut pudottaa rasvaa, mutta mitään ei tapahdu vaikka reilusti ollaan miinuskaloreilla oltu pitkään. Onko kilpparin vajaatoiminnalla yhteyttä testosteronitasoihin? Nekin tuntuvat olevan täysin nollassa kaikkien merkkien perusteella. En ala oireita edes luettelemaan koska niitä on niin paljon.
  Olen miettinyt että stressi tekisi kaiken tämän, mutta alan luovuttamaan sen ajatuksen suhteen, koska tuntuu että nyt on fyysisesti jotain pielessä.
  Kiitos ja kumarrus jos vastauksia saan kanssakärsijöiltä/alan ammattilaisilta

 11. Kirjoitin tästä jo osan toisaalla, mutta laitanpa vielä tännekin ja vähän lisääkin laboratorionäkemystä, jotta ymmärrätte miksi tiettyjä esivalmisteluja kysytään ja joitakin ei. Sorry, että ei ole näihin lähdettä, nämä asiat ovat laboratorioasiantuntijoilta kuultua.

  TSH alkaa laskea heräämisen jälkeen ja muistaakseni iltapäivällä on n. 30 % matalampi kuin aamulla jonkun tutkimuksen mukaan. Huslabin ohjekirja (päivitetty 3/2013) sanoo kuitenkin näin: “TSH:n pitoisuusvaihtelu aamupäivän aikana on rajallista, joten S-TSH näyte voidaan ottaa polikliinisesti laboratoriossa ennen klo 14 ilman merkittävää vaaraa virhetulkinnasta.”

  Labroissa suositellaan, että kokeissa käydään ennen kymmentä, mutta esimerkiksi yötyöläiselle ei päde ja jos heräilee normaalisti vasta klo 10, voi hyvin käydä laboratoriokokeissa vielä puolen päivän aikaan. HUS:n mukaan siis klo 14 saakka.

  T4-V ei puolestaan ole niinkään herkkä vuorokauden ajoille, mutta jos on lääkitys, niin sen voi mitata luotettavasti vasta neljän tunnin päästä lääkkeen otosta. Suositellaan otettavaksi aamulla ennen lääkkeenottoa.

  Syömättömyyttä labroissa ei velvoiteta hormonikokeisiin, koska tutkimusmenetelmät eivät sitä vaadi eikä näyttöön perustuvaa tietoa ravinnotta olemisesta ole näihin hormoneihin. Kuitenkin elimistöön aina jollain tapaa ravinto vaikuttaa ja yleensä laboratoriokokeiden viitearvot on tehty ravinnotta olleita tutkimalla.
  Lisäksi tyroksiinia syövät ottavat lääkkeensä mielellään tyhjään vatsaa sen imeytymisen vuoksi, ja lääkkeen voi ottaa vasta verikokeiden jälkeen, joten syödäkin kannattaa vasta sen jälkeen.

  Hormoneissa tärkeintä on siis tuo vuorokausirytmi. Joihinkin hormoneihin vaikuttaa naisilla myös kuukautisrytmi.

  Labroissa käydessä pitää myös huomioida, että joskus joillekin on saatettu määrätä hormonikokeiden lisäksi muitakin kokeita, jotka vaativat ehdottoman paastoon ennen tutkimuksia tai muita kellon aikoja.

  Huomioitavaa on, että jokainen henkilö on myös yksilö, jokaisen hormonituotanto ja aineenvaihdunta on omanlaisensa. Yleensä, kun menee laboratoriokokeisiin jonkun jatkuvasti seurattavan arvon takia kannattaa mennä suurin piirtein samassa rytmissä, samoihin kelloaikoihin kuin aikaisemminkin niin arvot ovat paremmin vertailukelpoisia.

  Näihin asioihin siis laboratoriohenkilökunta perustaa tietonsa ja vaatii sen mukaiset esivalmistelut asiakkaalta.

 12. Hei ! Olen itse taiteillut kilirauhas/ lisäm. ongelmien kanssa jo pitkään. Kun tapaan lääkärin, niin mikäli hän ei ota tosissaan pyyntöäni erikoislääkäristä, niin sit mennään tähän:
  Terveydenhuoltolaki 1326/2010 (Finlex)
  Erikoissairaanhoitolaki 1062/1989 (Finlex)
  eli olen jo tovin seurannut eri blokeja ja todennut sen, että Suomen perus terveydenhuollossa alkaa olla kaikki aikalailla pielessä? Minun ja muidenkaan ongelma ei todellakaan ole tässä ” hyvinvointivaltiossa” ettei kunnilla rahaa. Sorry vaan, mutta laki on laki ja mikäli lakia ei noudateta on se juridinen ongelma ja häviäjä on sit kunta.Toinen ongelma perusterveyden huollossa on se, että on kehitetty kaiken maailman omahoitosysteemejä, jossa potilas, anteeksi asiakas itse kattoo esim. labratulokset ja jos ne ovat viitealueella, ei potilasta lääkäri tapaa. Labratulokset ovat AINA vain apuväline. Lääkärin pitää olemassaolevan lain mukaan tavata potilas ja tutkia, keskustella ja verrata labratuloksia olemassa olevaan potilaan kliiniseen olotilaan.Tällä hetkellä rikotaan lakia ja todella räikeästi.Ja lisäksi kun kyseessä on hormonisairaudet, sitä suuremmalla syyllä lääkärin pitää tavata potilas. Suomen terveydenhoito ja huolto on yksityistämisen myötä eriarvoistanut tätä yhteiskuntaa. Terveyskeskukset ovat ylikuormitettuja ja kuntaliitoksia tehdään, mutta yhtään resursseja ei lisätä. Mitä tulee Suomen sairaudenhoitoon ja hormisairauksiin. Suomessa ei jostain syystä tutkita laajemmilla labrakokeilla esim lisämunaista tai kilpirauhasta niinkuin “maailmalla “tehdään. Kun saan itseni kuntoon, niin täältä alkaa sit tulla. Olen valmistellut yli 2 vuotta videoblokiani ( jaksamisen mukaan ) . Aiheina mm. terveyden- ja sairaudenhoito Suomessa. Ja voitte olla varma et sit pistetään kaikki peliin ja olen jo nyt varma että asiat tulee muuttumaan….

 13. Hei, joitakin täällä saattaisi kiinnostaa tällainen: http://erityisherkat.wix.com/erityisherkat

  Yhdistyksen keskusteluryhmässä oli juttua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, ja moni erityisherkkä sanoi kärsineensä tästä, niin päädyin tätä keskustelua lukemaan 🙂

  Jos ihmisellä on lääkäreiden huonosti tuntema sairaus JA on erityisherkkä ihminen (ylivirittyy helposti ulkoisista ärsykkeistä, n. 20 % ihmisistä arvellaan olevan) niin ei kumma jos on tarvetta masennuslääkkeille myös.

  Voimia kaikille!

 14. Ääh. Pää lyö just nyt tyhjää. Mitäs kun noissa kilppariarvoissa on sahaamista molempiin suuntiin? Kävin tänään lääkärillä refluksiin liittyen ja samalla muistin pyytää toukokuiset tulokset (edellinen lääkäri sai mut tuntemaan itseni vain luuloharhaiseksi.)

  Fyysinen olo on vuosia jo ollut väsynyt, psyykkinenkin tila välillä täyttä sontaa ahdistuksen/paniikkikohtausten takia. Mutta eivät ole oireet selittyneet psyykkisen puolen hoidolla.

  TSH on 0.08. Muissa arvoissa sahaamista ei kaiketi tulkinnallisesti yhtä paljon, mutta viitearvojen yli sekä ali mennään muutamassa kohdassa. Muutoinkin oireita on jokunen sekä liika että vajaatoiminnasta.

  Eikai nyt kuitenkaan molempia voi olla?

  1. Refluksioireita kannattaa hoitaa ruokavaliolla. Viljat (myös kaura), sokeri ja maitotaloustuotteet pois ruoista, kuuntelet kehoasi ja huomaat selvän eron. Kuituja on syötävä riittävästi, että aineenvaihdunta tehostuisi. Myös veden juomista on tehostettava. Psyllium- ja sokerijuurikaskuitu sekä pellavansiemenrouhe ovat edullisia ja löytyvät tavallisista ruokakaupoista. Valitse luontaisesti gluteenitonta. Kun elimistösi rauhoittuu, et tarvitse mahahappoja laimentavia lääkkeitä, jolloin vatsasi saa tehdä sitä työtä, johon se on tarkoitettu. Soija ja maissi lamaavat kilpirauhasta, älä käytä niitä(kään).

   Ei kilpparisi tervehdy näillä neuvoilla, mutta pääset eroon kooma-väsymyksestäsi, joka aiheuttaa masennuksenkaltaisia oireita (joka on täysin ymmärrettävää) edes hiukan eroon ja jaksat olla kartalla paremmin.

   Täällä lisää luettavaa: http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiologiset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/

 15. Vaikuttaako kuukautiset tai kuukautikierron vaihe labra testin tuloksiin?

 16. Mitenkäs e-pillereiden syönti vaikuttaa testituloksiin? Vai vaikuttaako mitenkään?

  1. e-pillerit saattaa lisätä tyroksiinin tarvetta, mutta ei vaikuta tuloksiin suoranaisesti.

 17. Viikon olen selaillut näitä kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä sivuja ja ammentanut kaiken tiedon kunhan vaan muistaisin oikeat sanat sanoa lääkärille että antaisi kokeeksi edes thyroxin lääkityksen.. Ja yksityisellehän se on siis mentävä yleisen puolen lääkäreihin olen saanut pettyä niin karvaasti 7 vuoden ajan kun olen ollut todella huonossa kunnossa.. kaikki kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet täyttyy kohdallani.. mutta helpoin tapa näille lääkäreille on työntää masennus/ahdistus lääkeresepti kouraan vaikka heille kuin koittaa sanoa etten ole masentunut ainoastaan ahdistunut tästä fyysisestä huonosta voinnista joka on kestänyt jo 7 VUOTTA! kuka tahansa normaali ihminen tällaisesta tilanteesta ahdistuu.
  Vuosia sitten olen testeissä käynyt useamminkin kun tulokset välillä heittelivät ja viime kerralla TSH ja T4-V testit otettua sairaanhoitaja ilmoitti että viiterajojen sisällä on eli ei ole vajaatoimintaa.. Turhauttavaa kun olen lukenut että vaikka nuo testit olisivatkin viite arvojen sisäpuolella se ei pois sulje vajaa toimintaa. Pitäisi ottaa myös T3-v ja kilpirauhasen vasta-aineet ja lisämunuaisen stressi testi.
  Onko kellään tietoa pätevästä lääkäristä Oulussa joka oikeasti ottaa potilaan hoidettavaksi oireiden perusteella eikä pelkästään viite arvoja tuijottele? En kohta jaksa enää tämä vointi on jotain järkyttävää.. en toivo samaa kohtaloa kenellekkään mutta valitettavasti meitä suomen huonon terveydenhuollon uhreja on ihan liikaa.

 18. Kävin puoli vuotta sitten labrakokeissa, tulokset olivat tietenkin kunnossa, ei edes lähelläkään raja-arvoja, vaikka oireita millä mitalla. Nyt ovat oireet pahentuneet varsinkin parin viime kuun aikana. Hiukset lähtee kokonaan päästä tällä menolla ja koko ajan niin kylmä. Varasin nyt sitten lääkärille ajan huomiselle, jos vaikka uudestaan pääsisin labroihin. Ärsyttää kun koko ajan itkettää ja veto poissa. Olen oikeasti niitä erittäin ärsyttäviä ilopillereitä, joka on aina menossa, mutta nykyään haluaisin vain jäädä sänkyyn nukkumaan. Pelkään että huomenna lääkärillä alana vaan parkumaan. Mutta nyt on ainakin työterveyslääkäri ja se voi sitten lähettää erikoislääkärille, jos se suostuu uskomaan, että mulla ei oo kaikki kunnossa.

 19. Minä en kyllä ikinä saa nukuttua montaa tuntia yössä. nytkin ollut hereillä jo ties kuinka kauan ja tässä odottelen labraan lähtöä joka aukeaa 7.45 mietin vaa mitenköhän oikeita arvoja tulee.. mutta minkäs teet kun kärsii univaikeuksista..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.