Nettitohtorit

Monella keskustelupalstalla on kiivasta keskustelua kilpirauhasen toimintahäiriöistä, usein alkuperäinen aihe on ollut “paino ei tipu, voiko olla vajaatoimintaa?”.

Tänään minussa heräsi ensimmäisen kerran ärsytys kun luin erästä keskustelua, aiheena oli vajaatoiminta ja joku kysyi “voisiko hänellä olla vajaatoimintaa vaikka arvot ovat hyvät mutta aina välillä väsyttää ja on masennusoireita.Mitään fyysisiä oireita ei ole.”

Tästä mieleeni tuli muutama aiempi keskustelu jossa ihmiset ovat vetäneet herneet nenään kun toinen ihminen on heitellyt ilmaan vajaatoiminta epäilyä jonkun yksittäisen asian perusteella, esim. hiusten katkeilun vuoksi.

Mediakohu on näemmä aiheuttanut myös sen (mitä lääkärit kavahtavat) että ihmiset alkavat yksittäisen oireen perusteella vaatimaan kokeita ja epäilemään itsellään kr. sairautta.
Ja ymmärrän miksi se ärsyttää, meitä on tuhansia joilla on oikeasti oireita ja arvot heittää eikä lääkärit jaksa kuunnella silloinkaan. Jos terveyskeskukset täyttyvät potilaista joiden epäilyille ei ole mitään pohjaa, lääkärien asenne huonontuu entisestään ja tilanne jatkaa alamäkeen luisumista.

Olemme siis pattitilanteessa, Lääkärien ammattitaitoa joudutaan kyseenalaistamaan heidän omien toimien vuoksi mutta potilaiden netti-diagnosointi ruuhkauttaa entisestään terveysasemia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.