Masennus

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

….Tai sitten ei?

Masennus eli depressio on mielialahäiriöiden (ICD-10 F3) ryhmään kuuluva psykiatrinen sairaus. Sitä luonnehtii koettu ja usein muillekin nähtävissä oleva apeuden, melankolian, alavireisyyden ja toivottomuuden tila, joka häiritsee sosiaalista ja päivittäistä elämää kuten unen saantia. Lähde

 

 

 

Masennuksesta on viime vuosien saatossa tullut trendi-sairaus.

Media kertoo oireista, rohkaisee hyväksymään masennuksen ja hakeutumaan hoitoon. Ja moni on näin tehnytkin, tilastotkin sen kertovat koska niiden mukaan masennus on lisääntynyt viime vuosina.
Mutta kuinka moni ihminen nykypäivänä syö masennuslääkkeitä, ja miettii yksin kun lääkitys ei auta?

 

 

Masennusta aiheuttaa myös hyvin usein kilpirauhasen ns. subkliininen vajaatoiminta. Tällä tarkoitetaan sitä, että normaalissa kilpirauhasen toimintaa mittaavassa veritestissä saattavat arvot olla vielä viitearvojen sisällä, mutta tosiasiassa ko. henkilö jo kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja on myös masentunut. Valitettavasti tätä oireisiin perustuvaa kilpirauhasen vajaatoiminnan arviointia ei pidetä tärkeänä asiana normaalissa lääketieteessä.Lähde

 

 

Yksi tämän sivuston tarkoitus on tuoda ihmisten tietoisuuteen kilpirauhasen vajaatoiminta sekä tieto siitä että aina masennus ei ole vain ”korvien välissä” vaan se voi sijaita hieman alempana, kaulalla sijaitsevassa kilpirauhasessa. Myös kilpirauhasen liikatoiminta voi oireilla masennuksena mutta keskitymme pääosin vajaatoiminnan käsittelyyn.

 

Psykiatrian erikoislääkäri Johan Spoov piti luennon v. 2008 jossa hän sanoi näin:

Masennussairaudet ja ahdistuneisuushäiriöt ovat väestössä kilpirauhassairauksia yleisempiä. Etenkin kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta jonkin verran myös liikatoiminta lisäävät edelleen masennuksen riskiä etenkin ensimmäisenä vuotena kilpirauhassairauden puhkeamisesta (Thomsen ym. 2005).

 

Tämä on ollut hänen mielipide 3 vuotta sitten. Jos kaikilta masennusta sairastavilta otettaisiin kilpirauhaskokeet, olisiko tilanne päinvastainen?

11 thoughts on “Masennus

 1. Mistä saisi apua tädilleni. Hänellä on todettu erilaisia mielemterveys ongelmia. Myöskin on vasen kilpirauhaslohko operoitu pois kasvaimen takia.
  Hän syö neljää eri mieliala lääkettä. Unilääkettä, verenpainetta tasaavaa,kolesterolilääkettä. Olen kysellyt,että mikä on kilpirauhaskokeiden tulokset vastaus tulee ,että hoitajat sanoo niiden olevan hoito tasolla.Tädin välityksellä. Haluaisin nähdä numeroina niitä tuloksia. Mieliala lääkkeistä kolme estää thyroksiinin käytön.
  Leikkauksen jälkeen hoitaja sanoin thyroksiini lääkityksen olevan lopun ikänen juttu. Ovat lopettaneet thyroksiinin vallan (mielenterveys kuntoutuksessa). Sen on huomennut hänen käytöksesään. Olen huolissani tädin tilanteesta,mutta hoitohenkilökunnalla on (se ihana ) vaitiolovelvollisuus. En tiedä mitä tekisin..

 2. Sama vika oli minulla kun hakeuduin hoitoon. Tuntui että on tullut uudestaan murrosikään. Ensi oire oli minulla sen lisäksi että kädet tärisi. Tuo tuntui oudolta kun en ole mielestäni niin vanha 49 että tuollaista pitäisi tapahtua. Hieno homma että lääkäri huomasi vaivan. Tuossa vähän outoa että jo kuukauden päästä katsotaan vaikutusta. Minulla oli alotus 1/2 tablettia kahdeksan viikon ajan ja sitten labraan. Tuo lääkitysen vaikutus jotta näkyy labrakokeissa kuulemma kestää sen kahdeksan viikkoa. Olo kyllä minulla helpotti melkein heti mutta nämä murrosikäis tuntemukset ovat hävinneet tässä vasta melkein vuoden kun olen syönyt lääkettä.

 3. Olen 64 v. Vaivat, joita olen ihmetellyt. Hikoilu yöllä, kuiva kutiseva iho, Pieniä vinnejä kuin 16 vuotiaalla murros ikäisenä. olen kiukkuinen, Verenpaineet heittelee 180/108, 145/92, 135/90. Silmien kutina, tuulisilla ilmoilla silmät vuotavat. Kynnet ovat kovettuneet, ei saa tavallisillä saksilla leikattua. Lääkäri totesi kilpirauhasen vajaatoiminnan. Saan siihen nyt lääkityksen Seuranta lääkityksen vaikutuksesta kuukauden päästä. Toivottavasti saan vaivoihin sopivan lääkityksen.

 4. Oon kärsiny suurimman osan elämästäni masentuneisuudesta ja väsymyksestä. Lapsuuteni oli vaikea joten olen laittanut pahan oloni sen syyksi, mutta kun kuulin ensimmäistä kertaa kr-vajaatoiminnasta niin ajattelin, että voisikohan mulla olla se. Multa testattiin TSH jo vuonna 2003 ja seuraavan kerran 2009 ja se on ollu normaali eli jatkotoimenpiteisiin ei ryhdytty. Väsymys kuitenkin jatkui eikä edes rauta-arvoissa ollu mitään häikkää.

  Nyt kun olen raskaana niin mainitsin neuvolassa kr epäilyistäni. Hän passitti minut testeihin ja tällä kertaa testattiin myös T4H ja se oli 10. Nyt se sitten selvisi!

  Tuntuu, että olen kärsinyt turhaan, koska multa ei oo aikaisemmin testattu T4H:ta. Jos olisi niin varmasti myös diagnoosi olisi tehty jo vuosia sitten.

  Nyt kun vielä lääkitys alkaisi vaikuttamaan niin olisin onnellinen.

  1. Raskauden aikana elimistö käyttää enemmän kilpirauhashormoneja. Monet naiset sairastuvat vajaatoimintaan synnytyksen jälkeen. Se on yleensä ohimenevää. Vajaatoiminnan hoito raskauden aikana on hyvin tärkeää. Jos on jo diagnostisoitu vajaatoiminta ennen raskautta, ja saa siihen hoitoa, joudutaan yleensä lisäämään lääkeannosta. Vakava masennustila voi aiheuttaa lievää vajaatoimintaa. Vaikeahoitoisissa masennustiloissa voi olla apua kilpirauhashormonista. Yleensä masentuneelta henkilöltä pitäisi tutkia kilpirauhas ja rauta-arvot, sekä B12 ja foolihappo ihan rutiininomaisesti. Niin tehtiin ainakin siinä Malmölaisessa sairaalassa jossa ennen eläkeikää työskentelin psykiatrisella klinikalla.

  2. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa mutta myös pahentaa muita er syistä johtuvia olemassa olevia masennustiloja tai muita psyyken häiriöitä. Tottakai, kun sairaushan hidastaa kaiken aineenvaihdunnan, myös aivoissa. Itse en ole koskaan voinut välttyä masennukselta, sillä lapsuuteni ja nuoruuteni sisälsivät paljon masentavia asioita, jotka masentavat minua edelleen. Olen saanut taistella elämässä eteenpäin melko yksin, kun vanhemmat kuolivat minun ollessa jo nuori aikuinen. He sairastuivat kun olin lapsi, äiti masennukseen ja isä sydämen vajaatoimintaan, parkinsonin tautiin ja fanaattiseen kiihkouskovaisuuteen. En jaksanut yksin kantaa sitä kaikkea p..kaa, kun ei lähellä ollut ketään muita järkipäisiä ihmisiä auttamassa.

   Stressi voi myös laukaista kilpirauhasen vajaatoiminnan. Epäilen omalla kohdallani käyneen niin. Kuitenkin kaikesta masennuksista ei pidä syyttää kilpirauhasta. Todellistakin masennusta on olemassa ja se on hyvä hoitaa masennuksen hoitokeinoin. Eikä se välttämättä tarkoita masennuslääkkeitä!!! En itse suostuisi syömään ensimmäistäkään masennuslääkettä, sillä niin ahdistava oli äidin alamäki masennuslääkkeiden kanssa nähdä. Ehkä taustalla oli hänelläkin diagnostisoimaton kilpirauhasen vajaatoiminta, sillä ei niistä lääkkeistä hänelle mitään apua ollut?!? Vähitellen meni häneltä vähäkin järki, tuli bipolaarihäiriö, lopulta psykoosi ja kuolema. Vaikeaa näin jälkikäteen selvittää, kun hänestä aika jo iät ajat sitten jätti. Minulle jäi kammo kaikkeen psyk-alaan liittyvään ja vasta nyt liki neljäkymppisenä olen antanut sen verran periksi, että kävin läpi kuntouttavan terapiajakson, jossa sain keskustella tästä kaikesta. Sain sieltä eväitä ajattelun avuksi ja niiden vinkkien avulla jaksan nyt paremmin kokonaisuudessaan. Olen oppinut, että myös yksittäisiä oireita kannattaa tässä kilpirauhasen vajaatoiminnan kokonaisuudessa hoitaa huolella vaikka niiden taustalla merkittävä vaikuttava (pahentava, päällimmäinen tms ) syy olisikin kilpirauhasessa!!

   Masennuksen hoitoon kannattaa hakeutua varsinkin silloin, jos kilpirauhasen vajaatoimintalääkityksestä huolimatta tuntee olonsa yhä hyvin masentuneeksi tai alakuloiseksi ja varsinkin jos tunnistaa siihen ihan selviä syitä, jotka mielessä pyörivät.

 5. “Missä vaiheessa väsymyksestä tuli synonyymi masennukselle?”
  Luulen, että väsyneitä ihmisiä masentaa, koska ovat väsyneitä eivätkä jaksa tehdä itselle tärkeitä asioita eivätkä toteuttaa itseään.
  Lisäksi muiden asioiden vuoksi masentuneet ihmiset ovat usein niin kyllästyneitä elämään, että heitä kiinnostaa vain maata tai nukkua.
  Ei tämä tietenkään oikeuta käyttämään sanoja synonyymeinä, mutta ymmärrän täysin miksi väsymys liitetään masennukseen.

  Itse olen ollut aivan masennuksen partaalla koko syksyn.
  En ole jaksanut tehdä mitään, lukio ja kirjoitukset on menneet päin persettä,
  kaveritkin ovat kyllästyneet ainaiseen “joskus toiste”-vastaukseen.
  Tämän takia olen kylpenyt itsesäälissä ja -inhossa.
  “Olenko oikeasti näin huono ihminen?”
  Lisä tuskaa toi tietämättömyys. Uskoin vakaasti ettei minulla mitään
  ole, pelkkää laiskuutta ja riittämättömyyttä tämä on. Onneksi kr-vajaatoimintainen
  siskoni ja rakastava avomies takoivat päähäni järkeä.
  Nyt kun olen itsekkin ymmärtänyt, että olen sairas, olen antanut valtavasti itselleni anteeksi. Koulunkäynnin luovutin lähes täysin tämän jakson osalta. Teen itsenäisesti ne kurssit jotka jaksan ja keskityn täysillä itseni kuntouttamiseen. Minun on pakko saada aikaa itselleni, ei riitä että jaksan käydä koulua jonka jälkeen vain nukun. On pakko saada omaa aikaa toteuttaa itseään ja tehdä tärkeitä asioita. Paha mieli on helpottanut valtavasti, enkä enää syytä tai inhoa itseäni. Vaikka on täysin epäreilua, että muut ovat terveitä ja minulle on siunattu tällainen sairaus, olen silti valtavan onnelllinen ja helpottunut, että minulla vajaatoiminta. Enää ei tarvitse miettiä onko kaikki omaa syytä vai olenko kenties kuolemassa. Hoitokin on kohtuullisen helppo siihen nähden, että olin valmiina aivokasvaimen poistoon ja kemoterapiaan.
  Luojalle kiitos kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

 6. Kyllä itseäni hirvittää se kuinka huonossa kunnossa olin aloin olla aivan sekaisin ja voimaton ja aina vaan arvot olivat rajoilla Kunnes vihdoin arvot lipsahti ali kanttiin
  mies oli jo komentanut monta kertaa mennä “pää” lääkärille olin tulossa hulluksi oloni vuoksi koska en tahtonut saada kassalla nimeäni paperille ei kukaan voi ymmärtää sitä tuskaa josta olin kärsinyt jo pitkään.Lääkärissä käyntiä oli monta ja mikään ei tuottanut tulosta, nyt toivon että saan palautetta näihin tuntemuksiin. Tv.Rita

 7. Näin se juuri on.
  En kiellä masennusta millään tavalla, läheisistäni 2 ihmistä on oikeastikin masentunut. Toisella on jo vuosien tausta. Mutta heidän tapauksessaan diagnoosin teko ei ole ollut vaikeaa koska kyse ei ole vain väsymyksestä.

  Missä vaiheessa väsymyksestä tuli synonyymi masennukselle?

 8. Kiitos sivuista, Lilly! 🙂

  Kyllä sopisi ottaa, mutta se ei yksin vielä riitä. Lääkekokeilun aloitusrimaa tulisi roimasti laskea, samoin tietysti vajaatoiminnan diagnostisoinnin.
  Miksi uni- ja masennuslääkkeitä määrätään lähes kenelle vaan, joka vaivojansa valittaa, muttei voida kokeilla tyroksiinia, jos oireet ovat vajaatoiminnalle ominaisia?

  Kuinka moni masentunut ei vuosien terapioista ja lääkehoidoista huolimatta piristy ja pääse työkykyiseksi, koska sairastaakin kilpirauhasen vajaatoimintaa, jota ei tunnisteta eikä hoideta? Vajaatoiminta puhkeaa usein jo murrosiässä tai vaihdevuosien aikaan, ja samaan aikaan ihmetellään miten meillä nuorten ja 50+ ikäisten masennus niittää ison osan ikäluokista syrjään tai eläkkeelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.