Lääkitys kohdalleen

Olen erään tuttavani raskautta ja kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa seurannut useamman kuukauden, aluksi koska halusin lisätietoa käytännöistä ja tällä hetkellä siitä syystä että minua jaksaa joka kerta järkyttää kuinka huonoa hoitoa hän saa.

Alusta alkaen hänellä on T4V ollut matalampi kuin minulla, TSH:kaan ei paljoa tullut perässä. Ainoa ero meillä oli se että hän oli jo raskaana kun vajis diagnosoitiin joten oletin että hän olisi saanut heti kunnon hoitoa. Kuinka väärässä olinkaan.

Viimeisimmissä labroissa hänellä TSH oli 1,74 (noussut 0,4:stä) ja T4V oli 10,9 (viimeksi 12,2). Minulle oli itsestään selvää että annosta nostetaan heti eikä kohta, mutta valitettavasti häntä hoitava neuvola oli hieman erimieltä. Tuttavani yritti pitää puoliaan mm. lääkäreiden julkaisuista poimituilla tiedoilla että T4V tulisi olla lähellä 20 raskausaikana, oireita tulisi hoitaa jne. Mutta mitä sanoo hoitaja?

ei meillä ole ennen ollut tälläistä ongelmaa asiakkaiden kanssa, ovat aina olleet tyytyväisiä. sitä paitsi, T4V on viitteissä.

Sääliksi kyllä käy niitä asiakkaita. Kuinkahan huonovointisia he ovat olleet?

Neuvoin tuttavaani joko vaihtamaan lääkäriä tai menemään yksityiselle,mutta lääkitys olisi saatava kuntoon.

Hän kävi vielä omalla lääkärillä jonka kommentit olivat vähintäänkin yhtä älykkäitä kuin tämän hoitajan:

T4V:tä ei edes seurata raskausaikana, se ei ole tärkeä.

Tiedän kyllä että yleinen ohje (se kivikautinen) sanoo että TSH:a seurataan, mutta missä lukee että T4V ei ole tärkeä?
Jos se on ilman raskautta se oikea mittari voinnista (T3:n lisäksi) niin kuinka raskaus muuttaa ihmisen fysiologiaa niin että sillä ei enään olekkaan merkitystä?

No, tuttavani onneksi se “elintärkeä” TSH oli noussut joten hän sai annosnoston sillä, toivotaan vain parasta että arvot ei enään huonommaksi mene. Ei tiedä riittääkö lääkärin aivokapasiteetti toiseen annosnostoon.

Suoraan sanoen minua pelottaa hoidon taso Suomessa. Lääkärit ja hoitajat jaksavat varoittaa alkoholin,tupakan ja pastöroimattoman maidon vaaroista mutta eivät paskan vertaa välitä siitä mitä ihmisen omassa elimistössä tapahtuu ja kuinka se voi vaarantaa sen kasvavan sikiön.

Tuleeko tähän ikinä muutosta?

19 thoughts on “Lääkitys kohdalleen

 1. Raija, itselläni on juuri diagnosoitu aivolisäkeperäinen lisämunuaiskuoren vajaatoiminta eli kortisoliarvoni ovat matalat. Jo aiemmin minulla on diagnosoitu lievä kilpirauhasen vajaatoiminta. Voisin vähän valaista sinua perusasioista, jos siitä olisi sinulle jotain apua.

  Aivolisäke erittää ACTH-hormonia, joka puolestaan stimuloi kortisolin eritystä lisämunuaiskuorelta. Stressitilanteissa (esim. kuumeinen infektio) ACTH:n eritys lisääntyy ja kortisolin tuotto siten myös. Kortisolin mataluus voi johtua joko varsinaisesta lisämunuaiskuoren vajaatoiminnasta (jota kutsutaan Addisonin taudiksi), tai sitten aivolisäkkeen toiminnassa on vikaa, jolloin kyseessä on ns. sekundaarinen lisämunuaiskuoren vajaatoiminta (johtuen ACTH:n puutteesta). Hoito näissä on sama: hydrokortisonitabletit. Itselläni annos on 10+5 mg, ja annostus on tuplattava kuumeisen infektion aikana, ja samoin annosta on nostettava esim. leikkausten tai ison trauman yhteydessä.

  Tuohon aivolisäkeperäiseen lisämunuaiskuoren vajaatoimintaan liittyy usein myös kilpirauhasen vajaatoiminta erillisenä sairautena. Taipumus matalaan verensokeriin on yksi monista lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan oireista, väsymyksen, voimattomuuden ym. oireiden lisäksi.

  Minusta(kin) tuo hydrokortisoniannoksesi kuulostaa isolta. Olen kuullut, että hydrokortisonin vaihtaminen prednisoloniin voisi auttaa, jos väsymys vaivaa hydrokortisonilääkityksen aikana. Prednisoloni kun on pitkävaikutteinen kortisoni, ja kortisonipitoisuus voisi näin pysyä tasaisempana elimistössäsi.

  Mielestäni Raija voisit saada enemmän apua aivolisäkesairauksia sairastavien nettisivuilta http://www.sellanet.fi kuin täältä. Suomessa on hyvin vaikea löytää lääkäriä, joka osaa hoitaa asiantuntevasti aivolisäkesairauksia sairastavia, joten oma aktiivisuus on aika tärkeää. En toki tiedä, että onko sinulla kortisolin mataluus aivolisäkeperäistä, mutta edes jotain jostain tietävän endon olisi se kyllä pitänyt selvittää ACTH-rasituskokeella ja mahdollisesti myös insuliini-hypoglykemiakokeella (nämä tehty minulle). Ja jos on aivolisäkeperäinen vaiva, niin aivolisäke (eli sellan alue aivoissa) on kuvattava magneettikuvauksella, jotta voidaan löytää esim. mahdollinen toimimaton adenooma eli hyvänlaatuinen kasvain. Kaikilla aivolisäkeperäisestä taudista kärsivillä ei kuitenkaan löydy mitään erityistä aivolisäkkeestä kuvauksessa, ja tuolloin kyseessä voi olla esim. vanhan päänvamman, infektion tms. aiheuttama aivolisäkkeen vaurio.

  Toivottavasti tästä oli jotain apua. Olen sellanetissä tällä samalla nimellä;) Sieltä itse olen saanut tukea, kun tuntui, että ei kukaan osaa diagnosoida minua. Lopulta työdiagnosoin itse itseni ja menin lääkärin pakeille viimeisimmät artikkelit aiheesta kädessäni, ja ohjeistin, että mitä pitää tutkia:) Nyt täytyy tunnustaa, että itse työskentelen terveyden-/sairaanhoitoalalla, joten siksi minulle ehkä oli “normi-ihmistä” helpompaa tuo homma…

 2. lisäys vielä edelliseen: näillä sivuilla käydään etsien epätoivoisesti tietoa sairaudesta-kun terveydenhuollosta sitä ei saa. En minäkään muutama vuosi sitten näitä sivustoja kolunnut-nyt on pakko. Sairaiden hoito on retuperällä-ainakin silloin kun on vähänkään erikoisesta kyse. Syöpähoito on mallikasta. Mutta nämä hormonaaliset sairaudet ovat monimutkaisia ja vaatisivat aikaa enemmän. Lisäksi hoito on aika vanhanaikaista.

 3. olen ollut kaupungin endon hoidossa vajaan vuoden, mutta nyt hän laittoi minut avohoitoon ja neuvoi menemään yksityiselle endolle koska hänen tietämyksensä minun tapauksessani on tässä.Miten siis terveyskeskuslääkäri osaisi hoitaa kilpirauhasenvajaatoimintaa/lisämunuaisen vajaatoimintaa(lamaa) ja alhaisia verensokereita, jos sitä ei endokaan osaa? Vastuullisuus on mielestäni sana, joka puuttuu valitettavasti joiltakin lääkäreiltä eli ei jakseta ajatella kokonaisuutta, minullakin astma,atopia ja osteopenia. Nyt sitten mietin kenelle endolle menisin, jotta lääkitys saataisiin siedettävälle tasolle. Nyt thyroxin puolikas ja hydrokortisonia 25-30 mg useassa erässä-vointi silti niin huono(kortisoni laskee vointi huononee-voimat hiipuu…) Taustalla
  saattaa olla jokin muu sairaus, mutta mikä. Endon mukaan kortisoni 15-20 mg pitäisi riittää, mutta kun ei riitä. Netistä löysin lisämunuaisFAQ-sivuston jossa hydrokortisonista ja kilpirauhasesta asiaa. Taidan ottaa ne ohjeet käyttöön-eli nämä nettisivut ovat tosi tärkeitä potilaille, joita lääkärit/sairaanhoitajat eivät osaa hoitaa. Minulle yksi sairaanhoitaja sanoi kortisoliarvoista-ne ovat ihan hyvät? aamuarvo oli alle 50(pitäisi olla vähintään yli 300) eli se siitä sairaanhoitajasta. Kun on tälläisiä nettipalstoja saa edes vertaistukea ja tuntee, ettei ole yksin näiden asioiden kanssa. Hyvää kevättä!

 4. Kiitos Pasi ja Tiina pikaisista vastauksistanne. En kirjoittanutkaan viestiäni siksi, että saisin jonkun hermostumaan, eli hieno juttu kun ette hermostuneet. Ja tunnustan myös, että en ole lukenut vielä kovin paljoa teidän sivustoanne. Ainakaan riittävästi sanellakseni lopullisia tuomioita teille. Tuntuu vain, että nykypäivänä ihmisen pitää olla nähnyt pula- ja sota-ajan, jotta osaisi olla kiitollinen, että hänellä on mahdollisuus käydä lääkärin vastaanotolla.

  Annan teille seuraavan pähkinän: Kun sanotte, että potilaita otetaan kuin liukuhihnalta ja ei ehditä tai jakseta perehtyä heidän asioihinsa, mistä todellisuudessa on kyse? Ongelma on omasta perspektiivistäni vähintään kaksijakoinen.

  1. Päivystys- ja vastaanottoalue ruuhkautuu asiakkaista, jotka tulevat hakemaan sairaslomalappuja koska työnantaja ei kustanna terveydenhuoltoa kuin lakisääteisesti. Vastaanotolla on potilaita, joilla ei oikeasti ole mitään hoidettavaa vaivaa. Eli resursseja kulutetaan hoitamaan perusterveydenhuollossa sellaisia asioita, jotka eivät oikeastaan sinne kuuluisi.

  2. Vastaanotolle tulevaan asiakasmäärään nähden resurssit on laitettu niin pieniksi, että sairaanhoitaja joutuu lukemaan lapuista “Viitearvojen sisällä” koska jos ei labralapussa näy pientä tähteä merkkaamassa merkittävää muutosta markkereissa, lappu ei lääkärin pöydälle välttämättä mene. Tämä ei tarkoita, ettei lääkäri kaikkia labroja välttämättä lukisi. Riippuu varmaan paikasta.

  Jotta lääkäri voisi perehtyä potilaan asioihin ja varsinkin jos on kyseessä uusi potilaskontakti, tarvittaisiin noin 20-30 min vastaanottoaika. Nyt vastaanotto saattaa kestää 5-10min. Kuitenkin tällaisenkin paineen alla suurin osa ammattikunnasta suoriutuu työstään hyvin.

  Haluan nyt rohkaista teitä, koska olette nämä epäkohdat ilmeisesti valitettavasti omakohtaisesti joutuneet kokemaan, ottamaan yhteyden siihen tahoon, joka määrittelee perusterveydenhuollon resurssit. Asia ei tule muuttumaan niin kauan kun suhtaudutaan nuivasti suorittavaan portaaseen. Väsyneet ja kiireiset lääkärit/hoitajat ovat vain tämän jäävuoren huippu ja heidän kritisointinsa ei aina liene hedelmällistä.

  Hienoa, että kirjoitatte omilla nimillänne. Toisaalta, sitä saattaa helpottaa se, että olette samaa mieltä keskenänne. Minä pysyn isona filistealaisena jo ammattinikin puolesta, ihan oman mielenterveytenikin takia.

  “Silloin kun julkisensektorin toiminnassa on selkeä epäkohta niin eikö silloin ole juuri niin, että siitä pitääkin keskustella julkisesti? Mielestäni liiankin kauan julkinensektori on saanut olla “rauhassa”.”

  Julkisen sektorin epäkohta on henkilöstön puute. Kunnanisät hokevat, että vuokrafirmojen kilpailutuksella säästetään, mutta siinä ei säästetä muutakuin hyvästä ja kustannustehokkaasta hoidosta – hoitajat ja lääkärit voivat vaihtua joka käynnillä, kokonaiskustannukset todellisuudessa nousevat.

  Toivottavasti pystyin riittävän rakentavassa hengessä kommenttini antamaan, vaikkakin nimimerkin suojasta. Rohkaisen teitä viemään asioita ja epäkohtia eteenpäin, mutta tehkää ihmeessä se pioneerityö kunnan johdon keskellä, älkääkä kuluttako hyvää “kiukkua” lääkäreihin ja hoitajiin.

  1. Olen periaatteessa monessakin asiassa kanssasi samaa mieltä.

   kohta 1.
   Monet työnantajat kyllä nykyään tarjoavat työntekijöilleen työterveyden (ei kaikki) mutta tämä koskee työntekijöitä vasta 4kk koeajan päätyttyä (ymmärrettävistä syistä). Etenkin nuoret pätkätyöläiset eivät siis koskaan pääse tähän piiriin ja valitettavan moni heistäkin hakee “motivaatiosaikkua” usein ruuhkauttaen terveyskeskuksia. Tähän olisi hyvä löytää jokin järkevä ratkaisu, terveydenhoitajan vastaanotto ratkaisee osittain tätä asiaa mutta ei sinällään poista motivaatiosaikuttajia.

   Lääkäri kyllä suoriutuu 10 minuutissa työstään jos potilaalla on selkeästi dignosoitava vaiva (ihottuma,flunssa,tms selkeästi näkyvä sairaus) ja “onneksi” näitä onkin suurinosa potilaista. Mutta juuri resurssipulasta johtuen he, joilla oikeasti olisi muutakin kuin saikkua vaativa tila, putoavat sinne resurssipuutteen loukkuun ja jäävät ilman hoitoa pahimmassa tapauksessa koska arvot ei heitä “tarpeeksi paljon”,lääkäri ei määrää oikeaa laboratoriokoetta (koska ei ole aikaa miettiä tarpeeksi) tai lääkäriä sattuu jo väsyttämään kun kello on jo 15 (ne aamu ajathan menee aina päivystykseen tuleville).

   Itse yritin jo kertaalleen päästä kaivautumaan vähän syvemmälle ongelman ytimeen, mutta mm. yhteystietojen löytymisestä on tehty lähestulkoon mahdotonta tietyille tahoille. pakoillaan vastuuta, piiloudutaan nimettömyyden taakse tai mitä lie.

   Itse en sinällään syytä terveydenhuollon henkilöstöä mistään muusta kuin huonosta asenteesta, en koskaan siitä että aikaa on rajallisesti. Vaikka resursseja on leikattu ja henkilöstöä on liian vähän, ei sen pidä automaattisesti tarkoittaa sitä että hoitaja tai lääkäri on uskomattoman kusipäinen ja ylimielinen potilasta kohtaan, äänensävyään voisi miettiä yksi jos toinenkin terveydenhuollossa työskentelevä. Henkilökunta saisi potilailta paljon anteeksi jos omaisivat hyväntuulisen asenteen työtään kohtaan. 😉 Toki aina löytyy niitä potilaitakin jotka ovat kusipäisiä oli lääkäri tai hoitaja sitten millä tuulella hyvänsä.

  2. 1. Päivystys- ja vastaanottoalue ruuhkautuu asiakkaista, jotka tulevat hakemaan sairaslomalappuja koska työnantaja ei kustanna terveydenhuoltoa kuin lakisääteisesti. Vastaanotolla on potilaita, joilla ei oikeasti ole mitään hoidettavaa vaivaa. Eli resursseja kulutetaan hoitamaan perusterveydenhuollossa sellaisia asioita, jotka eivät oikeastaan sinne kuuluisi.

   Työnantajalle ja yrityksille terveydenhuollon ei tulisikaan automaattisesti kuulua. Jo nyt suomalaiset pienyritykset (varsinkin alle 10 henkeä työllistävät) ovat täysin epätasa-arvoisessa asemassa verrattuna isoihin työnantajiin. (sairaslomista aiheutuvat kustannukset)

   Se on totta, että moni työnantaja voisi silti omalla toiminnallaan vaikuttaa esimerkiksi työmotivaatioon jolloin asennesaikun hakijoiden määrä tippuisi terveyskeskuksissa.

   2. Vastaanotolle tulevaan asiakasmäärään nähden resurssit on laitettu niin pieniksi, että sairaanhoitaja joutuu lukemaan lapuista “Viitearvojen sisällä” koska jos ei labralapussa näy pientä tähteä merkkaamassa merkittävää muutosta markkereissa, lappu ei lääkärin pöydälle välttämättä mene. Tämä ei tarkoita, ettei lääkäri kaikkia labroja välttämättä lukisi. Riippuu varmaan paikasta.

   Näin asia valitettavasti on.

   Haluan nyt rohkaista teitä, koska olette nämä epäkohdat ilmeisesti valitettavasti omakohtaisesti joutuneet kokemaan, ottamaan yhteyden siihen tahoon, joka määrittelee perusterveydenhuollon resurssit. Asia ei tule muuttumaan niin kauan kun suhtaudutaan nuivasti suorittavaan portaaseen. Väsyneet ja kiireiset lääkärit/hoitajat ovat vain tämän jäävuoren huippu ja heidän kritisointinsa ei aina liene hedelmällistä.

   Kritisointia tarvii tarvittaessa osoittaa ihan joka portaaseen silloin kun epäkohtia on. Enkä minä ainakaan suhtaudu yleisellä tasolla mitenkään nuivasti suorittavaan portaaseen yleisellä tasolla. Kysymys on edelleen asennoitumisesta. Nykyään tuo ajallistenresurssien pula koskettaa lähes kaikkia ammattikuntia. Monesti käy myös niin että resurssipulasta tulee myös automaattiselitys ja takaportti vastuun pakoiluun. Eli sitä käytetään syntipukkina tilanteissa jolloin kysymys ei edes ole resurssipulasta. Ja näin olen nähnyt käyvän muillakin kuin terveydenhuollon alalla. Ja jopa itse olen tuohon meriselitykseen turvautunut. Tosin sitten tunnustaen että siitä ei edes ollut oikeasti kysymys.

   Ja eipä tuosta resurssipulasta kyllä voi pelkästään poliitiikkoja syyttää tilanteessa missä lääkäriliitto vastustaa Lääkärin koulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä:

   http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/02/laakariliitto_torjuu_aloituspaikkojen_lisaamisen_572857.html

   Joten lääkäreiden on ihan turhaa vedota siihen resurssipulaan jos kuitenkin oman edun tavoittelu menee terveydenhuollon toimivuuden edelle.

   Hienoa, että kirjoitatte omilla nimillänne. Toisaalta, sitä saattaa helpottaa se, että olette samaa mieltä keskenänne. Minä pysyn isona filistealaisena jo ammattinikin puolesta, ihan oman mielenterveytenikin takia.

   Minun tapa on, että mikäli kritisoin jotain asiaa niin silloin uskallan tehdä sen myös omalla nimelläni. Ja tässä tapauksessa vielä omalla naamallani.

   Ja ei tämän sivuston tarkoitus olekkaan olla paikka joissa asiota “hyssytellään”. Sellainen hyssyttely kun ei koskaan johda yhtään mihinkään eikä se kiinnosta ketään.

   Ja ilman muuta kaikki mielipiteet, myös vastakkaiset, ovat tervetulleita! 🙂

  3. Lääkäreiden ja hoitajien asennettahan täällä paljolti kritisoidaan, ja mielestäni syystä (vaikka olen itsekin terveydenhuollon ammattihenkilö ja tunnistan usein syyt stressaantumiseen ja tylyyn asenteeseen).

   En muuten ollenkaan ole samaa mieltä kanssasi väittämästä, että Suomen terveydenhuolto olisi “maailman skaalassa uniikkia”. Suomea tulisi tietysti vertailla muihin vastaavan tulotason maihin eli länsimaihin; ja eurooppalaisittain Suomen terveydenhuolto ei ole mitenkään loistava. Suomessa verot ovat korkeat, silti terveydenhuollon asiakasmaksut, puhumattakaan lääkemaksuista, ovat länsimaisittain hyvinkin korkeat. Kun siis sekä maksamme korkeita veroja, että länsimaisittain korkeita asiakasmaksuja, haluaisi kyllä rahoilleen parempaa vastinetta kuin ylimielisen asenteen omaavan lääkärin 5-10 minuutin session.

   Olet oikeassa siinä, että nämä ovat paljolti poliittisia valintoja. Mutta lääkäreiden asennevamma ja kyseenalaistamaton usko erikoisalojen paikallisiin auktoriteetteihin olisivat muutettavissa ilman lisärahoitustakin.

   Toivottavasti tämä nyt oli palstan hengen mukaisesti maltillinen kommentti 🙂 Itselläni tausta kymmeniä vuosia hypotyreoosia sairastaneena ennen kuin tuli diagnoosi on kärjistänyt mielipiteitäni. Hyvä että on tällainen palsta missä keskustella.

 5. Hei!

  Olen itse terveydenhoitoalalla töissä ja tunnistan, sekä tunnustan tuon, että sekä hoitajilla että lääkäreillä on vaikeuksia kun puhutaan hyvin spesifisesta aihealueesta. Terveyskeskuslääkäriltä kun odotetaan spesifiä vastausta spesifiin ongelmaan unohdetaan herkästi, että hän joutuu kantamaan koko ihmiselimistön toiminnasta osaamisessaan huolen. Jos jokin ei välittömästi uhkaa esim. peruselintoimintoja, saattaa se jäädä päivystyskäynnillä huomaamatta. Omasta terveydestä kun on kyse, niin harmittaahan se ja varsinkin kun kantaa vastuuta vielä syntymättömästä ihmisestä, niin kahta enemmän.

  Sitä vain en ymmärrä, että miksi ylipäänsä pitää mennä tk-lääkärin vastaanotolle kun jo tiedätte, että siellä ei osata vastata suuriin endokrinologisiin mysteereihin, joihin taas erikoisalan lääkärit osaavat? Kannattaako siis hakea tk.sta vauhtia näille kärkeville nettikommenteille alkuunkaan vaan marssia vain nöyrästi sinne erikoisalaosaajalle ja maksaa käynnistään vähän enemmän? Sitä en ymmärrä, jos lääk. ei konsultoi pitkittyneessä esim. väsymystilanteessa näitä erikoisihmisiä, mutta en ymmärrä sitäkään, että omistetaan kokonainen verkkosivu yleisen terveydenhuollon parjaamiselle, terveydenhuollon joka yleisellä tasolla on a) maailman skaalassa uniikkia ja b) todella tarjolla kaikille ja c) täyttää hyvin perustehtävänsä.

  Jokainen voi mennä itseensä ja miettiä, suoriutuuko omasta työstään päivittäin niin kirkkaasti, että on mandaattia lytätä julkisessa keskustelussa julkinen terveydenhuolto.

  1. Hei Goliath ja kiitos kommentistasi. Toisin kuin voisi odottaa, en millään tavalla ota sitä itseeni ja ymmärränkin miksi kenties ajattelet noin.

   Haluaisin kuitenkin tarkentaa että sivustoa ei ole perustettu parjaamaan julkista terveydenhuoltoa. Mikäli luet kaikki blogi-kirjoitukset niin huomaat että olen kyllä antanut hyvääkin palautetta omalle lääkärilleni ja olen käyttänyt myös yksityisen sektorin lääkäreitä kun olen oikeasti tarvinnut niitä vastauksia. valitettavasti joka kerta lompakko ei anna periksi maksaa 70€ jos heti pitäisi tehdä asialle jotain.

   Varmasti sinäkin tiedät että kunnallisella puolella on puutteita ja vikoja, potilaita otetaan kuin liukuhihnalta ja siksi osa vajaatoiminnan kaltaisista (pitkäaikais) sairauksista jää toteamatta koska lääkärillä ei ole aikaa (eikä aina kiinnostusta) perehtyä potilaaseen.

   Ja toinen asia mikä ihmetyttää, on se että miksi hoitajat kertovat laboratoriovastauksia tyyliin “kaikki on viitteissä,ei mitään ongelmia” kertomatta arvoja/konsultoimatta lääkäriä/ jne..? ei kai se ole hoitajan työtä, varsinkaan jos ei ole tietämystä asiasta.

  2. Sitä en ymmärrä, jos lääk. ei konsultoi pitkittyneessä esim. väsymystilanteessa näitä erikoisihmisiä, mutta en ymmärrä sitäkään, että omistetaan kokonainen verkkosivu yleisen terveydenhuollon parjaamiselle, terveydenhuollon joka yleisellä tasolla on a) maailman skaalassa uniikkia ja b) todella tarjolla kaikille ja c) täyttää hyvin perustehtävänsä.

   Silloin kun julkisensektorin toiminnassa on selkeä epäkohta niin eikö silloin ole juuri niin, että siitä pitääkin keskustella julkisesti? Mielestäni liiankin kauan julkinensektori on saanut olla “rauhassa”.

   Ongelma ei edes ole osaamisessa vaan asenteessa. Ei voida mitenkään ajatella, että pitäisi olla potilaan asia osata arvioida terveyskeskuksen henkilökunnan asiantuntemusta. Eli ongelma syntyy juuri siitä, kun henkilökunta ei osaa eikä omaa asiantuntemusta mainitsemastasi “hyvin spesifisesta aihealueesta” mutta silti esittää potilaalle kommentteja tyyliin: “Viitearvoissa ovat joten ei sinulla mitään vajaatoimintaa voi olla.”

   Ja moneen muuhun sivustoon / palstaan verrattuna täällä ei edes ole kovin kärkeviä kommentteja ja ennenkaikkea me kannustamme avoimeen keskusteluun asiasta ja itse kirjoitamme asiasta ihan avoimesti omilla nimillämme.

 6. kiitos tiina vastauksestasi
  Jotenkin tämä kilpirauhasen autoimmuunisairaus ja kortisoli ja verensokerinlasku liittyvät toisiinsa?
  Olen endorologin hoidossa, mutta itse saan koko ajan soitella ja kysyä/kertoa olostani, ja pitkin hampain pääsen aina seuraaviin kokeisiin mitä itse olen ajatellut ja tulos on ollut se, että tuntemukseni ovat oikeita ja lääkäri sitten myöntää lisää kortisolia. aina vedotaan johonkin tutkimuksiin-että ko määrä riittää-paitsi minulla joku syö sitä kortisolia? joku sairaus?? Mikä??

  Thyroxin ilmeisesti tarvitsee kortisolia- ja kun se on minulla kaikki purkista-niin se normimäärä ei riitä, mikä yleensä kortisolin korvaushoitoon riittää.

  1. lisämunuaisethan erittää kortisolia, jos niissä on vajaatoiminta tai hetkellinen uupumus, ne ei jaksa tuottaa kortisolia ja jotenkin se liittyi myös tyroksiiniin (oma pää on nyt niin laho etten jaksa muistaa miten). Verensokeri- heittelyt liittyy myös vajaatoimintaan koska ne hormonit säätelee montaakin asiaa elimistössä.

   ehkä sinun olisi aika etsiä parempi endo.

 7. osaiskohan kukaan neuvoa tai auttaa? minulla on lisämunuaisten kuoriosat lamassa-ei siis omaa kortisolin tuotantoa yhtään-sen lisäksi kilpirauhasen autoimmuunisairaus-ja verensokerit menee alas. lääkityksenä puolikas thyroxin ja hydrokortisonia klo 8 / 15 mg, klo 12/ 7.5 mg, klo 16/7,5 mg ja illalla 5mg. Mutta olo on aivan karmee-kortisoli ei riitä näihin kellonaikoihin. sairastan myös astmaa ja atooppista ihottumaa je ige arvo yli 37000 pitäisi olla alle sata?
  minun on syötävä kahden tunnin välein-en pysty lenkkeileen, sohvalla makoilu alkaa klo 15 jälkeen kun voimia ei ole.
  kohta kolme vuotta mennyt eikä apua näy?

  1. Hei raija,
   Valitettavasti en osaa sanoa asiaan yhtään mitään. Lisämunuaisten toimintahäiriöt on ihan oma juttunsa ja suomessa vielä suurelle osalle lääkäreistä käsittääkseni aika tuntematon käsite. Oletko yrittänyt etsiä yksityistä lääkäriä joka ymmärtäisi lisämunuaistenkin hoidosta?

 8. Minähän en saanut mitään hoitoa paikallisessa terveyskeskuksessa, koska TSH ja T4v ovat niin nätisti viitteissä. Isännän patistuksesta yksityiselle (joka oli ensimmäinen lääkäri ikinä joka tunusteli kilpirauhaseni). Vasen puoli surkastunut – oikea ilmeisesti jatkuvassa tulehdustilassa. Koelääkitys ja labrat 4vko:n päähän. Labra-arvoissa menty huonompaan suuntaan ja vasta-ainearvo niin korkealla, että voisi muillekin niitä vasta-aineita jaella. -> tästä annosnosto ja kilpirauhasen ultraus ja nykykunnon tarkastaminen ensi viikolla. Ja kaikki tämä omasta rahapussista maksettuna kun kunnallisella puolella ei vikaa voi olla, kun arvot viitteissä. Kaiken lisäksi olen raskaana ja aion pitää oikeuksistani kiinni ja vaatia pitkäaikaislähetteen raskausajalle noihin kilpirauhasarvojen mittauksiin, koska nythän minulla on ihan virallinen diagnoosi. Lääkärisuhdetta en kyllä lähde vaihtamaan kunnalliselle vaan mielummin sen muutaman kympin maksan omasta pussista, että minua kohdellaan ihmisenä. Niin ja vaivat alkoivat syksyllä 2007 (ensimmäinen lääkärikäynti) tämän jälkeen keskenmeno 12/2007, (itsekiistämäni) masennusdiagnoosi 5/2008, “kaikki hyvin -arvot viitteissä”- neuvolalääkäriltä raskausaikana 2010, vaikka en jaksanut tehdä muuta kuin nukkua, 10/2011 Diagnoosi Autoimmuunityreoidiitti. Ja kaiken tämän turhuuden ja menetetyn 4v olisi voinut välttää terveyskeskuksen 8€ maksavan vasta-ainenäytteen hinnalla. Meinaa pistää vihaksi.

 9. Tuo on niin valitettavan yleistä, että tuijotetaan pelkästään viitearvoja. Itse ravasin kolme vuotta työterveydessä, kun olo oli jatkuvasti huono tai jopa sietämätön. Tyroksiinilääkityksestä huolimatta hiuksia lähti tuppoina, hiukset ja iho olivat kuivaa korppua, vatsa ja pää olivat jatkuvasti kipeät, voimia ei ollut työssäkäynnin lisäksi mihinkään (en voinut kutsua ketään kylään, kun ei ollut voimia siivota kotia; hyvin harvoin taas jaksoin lähteä kaupungille ketään tapaamaan). Aineenvaihdunta oli olematonta, ja olen lihonut vuodesta 2007 lähtien 20 kiloa. Kehon lämpötilakin oli jatkuvasti matala. Viime talvena se oli pari kuukautta säännöllisesti 35,2 astetta. Ostin parikin kuumemittaria, sillä epäilin mittausvirhettä. Mutta kyllä sama tulos tuli aina vaan.

  Työterveydestä mulle todettiin, että kaikki on ok, kun TSH4 on viiterajoissa. Yritin ehdottaa tyroksiinin vaihtamista eläinperäiseen Armour Thyroidiin. Se ei ollut mahdollista eikä tarpeen. Sen sijaan mut diagnosoitiin masentuneeksi ja sain Cipralex-reseptin. En tosin koskaan käynyt hakemassa mielialalääkkeitä. Olen ollut elämässäni useita kertoja masentunut. Tiesin, että nyt ei ollut kyse masennuksesta vaan jostain muusta. Niinpä sitten varasin ajan funktionaalisen lääketieteen edustaja Erkki Antilalle. Hän totesi heti, että selvästikään elimistöni ei kykene hyödyntämään synteettistä tyroksiinia. Näin ollen kehoni on saanut lääkkestä yhden sorttista kilpirauhashormonia, mutta terve kilpirauhanen tuottaa kahdeksaa muutakin hormonia. Ja krooninen puutos näistä muista hormoneista yhdistettynä jatkuvaan stressiin on saanut lisämunuaiseni uupumaan. Tilanne vahvistettiin myös kilpirauhaspaneelilla sekä kortisolirasituskokeella. Kävi ilmi, että mun kilpirauhashormonien keskinäinen suhde on päin honkia, eikä elimistöni tuota kortisolia juuri lainkaan – paitsi myöhään illalla, kun pitäisi käydä nukkumaan. Niinpä Antila kirjoitti mulle reseptin Thyroid Erfaan (vastaava tuote kuin Armour mutta edullisempi) sekä kortisoniin. Kuitenkin tilanne on siis se, että huonon ja potilaan oireet merkityksettöminä sivuuttaneen “hoidon” vuoksi mulla on nyt yhden vakavan sairauden lisäksi kaksi vakavaa sairautta. Mutta ei ole perusteita hoitovirhekanteelle, sillä virallinen lääketiede ei tunne “lisämunuaisten uupumusta”, joten mitään hoitovirhettä ei ole tapahtunut. Käsittämätöntä, että hoidon taso Suomessa on tällä tasolla!

  1. Näinhän se menee valitettavan usein. Onneksi kuitenkin sinun kohdalla loppu oli “onnellinen” ja sait oikeat lääkkeet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.