Kuinka se nyt menikään? tupakoida vai ei.

Tupakoinnin yhteydestä kilpirauhasen vajaatoimintaan on erittäin ristiriitaista tietoa.

Yksi sanoo että tupakoivilla vajaatoiminta on harvinaisempaa ja liikatoiminta yleisempää, ja toinen sanoo että tupakointi aiheuttaa vajaatoimintaa.

No yllättäin näissä tiedoissa on se ero että toinen on Amerikkalainen tutkimus ja toinen on Suomalaista tietoa.
En enään jaksa pitää kotimaamme lähteitä kovinkaan kehuttavina, onhan meillä hoitokin ihan ala-arvoista.

Tupakoivat sairastuvat harvemmin kilpirauhasen vajaatoimintaan kuin tupakoimattomat. Toisaalta kilpirauhasen liikatoiminta on sauhuttelevilla muita yleisempää.

Tiedot ilmenevät Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistusta väestöpohjaisesta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin yli 20 000 naiselta ja 10 000 mieheltä tupakoinnin ja kilpirauhasen toiminnan yhteyttä.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Mäkeläisen mukaan liika alkoholi, kahvi, tee ja nikotiini voivat häiritä kilpirauhasen toimintaa. Basedowin taudin ja tupakoinnin välillä on korrelaatio.

Nämä kaksi siis tukevat toisiaan. Mutta katsotaanpa mitä sanoo kansanterveyslaitos (v.2005) ja Stumppi.fi sivusto:

Tupakan savu sisältää useita aineita, jotka vaikuttavat kilpirauhaseen. Syanidi muuttuu elimistössä tiosyanidiksi. Tiosyanidi on anti-thyreoidinen aine, joka estää jodin imeytymisen ja kilpirauhasen normaalin hormonituotannon. Tästä syystä tupakoivien korkeampi tiosyanidin plasmakonsentraatio estää kilpirauhasen toiminnan. Tiosyanidin lisäksi myös esimerkiksi pyridiinillä on lievä anti-tyreoidinen vaikutus.

Tupakointi lisää kilpirauhasen suurentumisen riskiä, ja tupakoivien lievästi suurentunut kilpirauhanen saattaa olla merkki alkavasta kilpirauhasen toimintahäiriöistä.

Tupakoinnilla ja kilpirauhasen vajaatoiminnalla on mahdollisesti annos-vastesuhde erityisesti kilpirauhasten autoimmuunisairauksissa.

Tupakointi saattaa lisätä kilpirauhasen vajaatoiminnan riskiä jopa 3-5 kertaiseksi. Tämä assosiaatio on vahvin kilpirauhasen autoimmuunisairauksien osalta, mutta se on myös vahva muissa kilpirauhasen sairauksissa. Lähde

Lähteet siis puhuvat aivan päinvastaista.

Oletko joskus ihmetellyt miksi paino nousee entisestään kun yrität lopettaa tupakointia?
Tässä voi olla syy:

Monet tupakoitsijat kertovat yrittäneensä tupakasta luopumista, mutta lihominen ja masentuneisuus saavat heidät aloittamaan tupakoinnin uudelleen. Lihominen ja masentuneisuus johtuvat suurimmaksi osaksi siitä, että tupakka on stimuloinut kilpirauhasen toimintaa ja nyt yhtäkkiä kun kilpirauhanen jää ilman lisästimulaatiota se alkaa toimia vajaalla. Seurauksena on tyypillisesti aineenvaihdunnan hidastuminen, lihominen ja masennus. Muitakin oireita on, mutta nämä ovat eniten ongelmia aiheuttavia. Lähde

Olisipa tässäkin asiassa mukava tietää että kumpi on se “parempi” ratkaistu, kumpikaan ei ole terveydelle hyväksi mutta kumpi on pienempi paha? Tupakoida vai lihoa?

2 thoughts on “Kuinka se nyt menikään? tupakoida vai ei.

 1. Lopetin tupakanpolton 5kk sitten… Poltin 5-20 kpl/vrk 15 vuotta. Ei ollut ongelmia terveyden kanssa, ei yskää, ei nuhaa, ei flunssia erityisemmin, jaksoin juosta ja urheilla jne… lopetin koska halusin alkaa elää terveellisesti ja panostaa urheilemiseen enemmän.
  Se oli kerrasta poikki, eikä tehnyt edes tiukkaa =) Jalka nousi juoksumatolla reippaammin hetken aikaa, ja oli raikkaampi olo, ruokavalio ei muuttunut, en syönyt yhtään enempää, mutta terveellisemmin. hetken oli jopa loistava olo.

  Mutta kuinkas sitten kävikään sen terveellisen elämän kanssa, loppu lyhyeen. Kuukausi sitten todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja suurentunut kilpirauhanen. Tällä hetkellä olen niin väsynyt, etten edes muista koskaan olleeni, tossu ei liiku juoksuaskelin, kävely kyllä maittaa. paino on noussut 6kg, olen kärty, palelen, hiukset lähtee, suurentunut kilppari ahdistaa jne…

  Kannattiko lopettaa tupakointi… kysyn vaan… kyllä kannatti, koska näin selvisi kilpirauhasvajis joka todellisuudessa antoi ensihälyn 2004 verikokeissa, johon lääkäri ei silloin ollut puuttunut, mutta selvisi nyt kun verikokeitten historiaa käytiin läpitte. En tiedä vaikuttiko tupakka kilppariin vai ei, mutta tää osui kyllä niin sopivasti. Lääkärin mielestä niillä ei ole juurikaan mitään tekemistä keskenään, eikä ainakaan sen takia kannate alkaa polttaa uudestaan. Enpä kylla alkaiskaan =) sen verta kiva nauttia raikkaasta olosta ja vaatteista =)

  1. Tervehdys!

   Mulla kävi aikalailla samanlailla. Aikaisemmin oli ollut alhaiset t4-V arvot, mutta olo hyvä niin lääkärit eivät reagoineet millään tavalla. Kaksi viikkoa tupanpolton lopettamisen jälkeen alkoi järkyttävä 15 kg painonnousu (1 kuukaudessa), olo oli huono, väsytti ja itketti. Jouduin lopulta marssimaan yksityiselle, kun muualta en saanut apua. Lääkitys auttoi, mutta nosti kortisoli yli 900:aan. Nyt taisteltu puoli vuotta ylimääräisen 15kg:n kanssa. Viimeisenä yrityksenä e-pillereitten vaihto kuparikierukkaan ja psykoterapiassa käynti.

   Voimia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.