Kohti tuntematonta

Aamulla oli laboratoriokokeet ja hoitaja sanoi että tulokset saa huomenna.

Lähete oli TSH:n, T4V:n ja TPOab vasta-aineille.

Kärvistelin aamun ja odotin että aika menisi nopeasti, vasta huomenna tulokset…

Mutta kiitos lukijalle että selvisi tuloksien valmistuvan jo samana päivänä joten marssin lasten kanssa terveyskeskukseen “vaatimaan” labratuloksia koska terveydenhoitajan väärän ohjeistuksen vuoksi missasin soittoajan. Enkä olisi pysynyt järjissäni huomiseen asti 😉

Shokki oli suuri kun hoitaja alkoi (taas) hätäilemään että

Tämä tähdellä merkitty on poikkeava arvo. Tästä pitää puhua lääkärin kanssa. Se on kyllä aika pahastikin poikkeava.

No minä ajattelin että T4V varmaan on laskenut entisestään tai jotain… Kunnes sain sen lapun kouraani ja luin kohdan TPOab 156*! Viiteraja 0-32.

TPOAb koe siis näyttää veressä olevat vasta-aineet, jotka viittaavat kilpirauhasen tulehdukseen.

TSH oli 2,2 (viimeksi 5,1) ja T4V 12,2 (viimeksi 12,1). Eli tyroksiini purkista on hiljentänyt aivolisäkettä, mutta tämän myötä kilppari on rauhoittanut omaa toimintaansa ja tyroksiinin määrä elimistössä on pysynyt samana. ihmekkös siis että olo ei ole kohentunut.

Ei muutakuin netin ääreen…tämä nimittäin on vielä aika vieras asia minulle,eihän aiemmin ollut mitään tietoa vasta-aineista kun lääkäri ei niitä halunnut edes mittauttaa. Onneksi osasin vaatia itse.

Krooninen kilpirauhastulehdus eli autoimmuunityreoidiitti. Tätä tulehdusta ei aiheuta bakteeri eikä virus, vaan siinä elimistö tekee vasta-aineita, jotka tuhoavat kilpirauhasta. Loppujen lopuksi se pienenee melkein olemattomiin ja menettää kykynsä tuottaa hormonia.

Tämä on oma diagnoosini, huomenna ehkä saan lääkäriltä toisenlaisen, tai en minkäänlaista.

Mielessä pyörii myös Hashimoton tyreoidiitti mutta tälle ei ole mitään faktaa koska lääkäri ei ole edes katsonut,saatika kokeillut kilpirauhastani.

Hashimoton tyreoidiitti on autoimmuunihäiriöstä johtuva tyreoidiitti eli kilpirauhastulehdus. Se aiheuttaa struuman. Krooninen tulehdustila voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Yleensä aikuisiällä puhkeava sairaus on 5–10 kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Lähde

Itsellänikään ei ole ollut tapana tutkia muiden kaulaa joten ei ole edes vertailukohdetta.

Netistä löysin kuitenkin ohjeet kuinka itse tutkia onko kilpirauhanen suurentunut (testi täällä) ja omaan silmääni kaulalle tulee selkeä perhosenmuotoinen pullistuma jota ei tullut vielä 2kk sitten. Sanoisinko että tämä toi pienen “paskat housussa” tunteen..huomenna voin leikkiä hysteeristä potilasta kun lääkäri soittaa, ja luultavasti hän pistää minut potilaiden mustalle listalle kun teen diagnoosit hänen puolestaan.

On se vaan hienoa kun joka päivä oppii uutta ja tulee uusia sairauksia vastaan 😉

3 thoughts on “Kohti tuntematonta

  1. Moikka 🙂 Mulla sama juttu. eilen sain käteeni lapun missä toinen vasta-aineista oli 40 ja toinen 156. Silloin 8v. sitten kun vajis todettiin vasta-aineet olivat normaalit..mistä ihmeessä tässä on nyt sitten kyse ? arvot mulle kuiteskin tosi yes..onko tää nyt merkki jostain vakavasta ??? voimia sulle 🙂

  2. Ei näköjään pää toimi yhtään kun kirjoitin niin epäselvästi että edes sinä et ymmärtänyt :/
    TPOAb ei siis ole tulehdusarvo vaan vasta-aine koe. muokkasin artikkelia selkeämmäksi, jospa nyt muutkin ymmärtää 🙂

  3. Hienoa Lilly, että sullakin alkaa homma etenemään. Meinaan, en tiedä mitkä normaalit tulehdusarvot ovat, mutta ilmeisesti ei noin suuret 🙂 Nyt et joudu enää pelkkien arvojen varassa kinuamaan lääkkeen nostoa vaan on “kättä pidempää”. Lääkäri ei varmaan meinaa, että olisit ikävä potilas, koska tiedät ehdottaa asioita, jotka osuvat oikeaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.