Kilpirauhasen vajaatoiminta ja beetasalpaajat

Käsi ylös, kuinka moni tiesi että beetasalpaajat voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Minä en ainakaan tiennyt. Se on tietenkin hyvä saada selville kun on syönyt jo reilun viikon beetasalpaajia migreenin estoon. Voisin sanoa että onneksi en ehtinyt olla kauempaa tietämätön.

Wikipedia sanoo näin:

Vajaatoimintaa voivat aiheuttaa myös jotkin lääkkeet, kuten rytmihäiriölääke amiodaroni ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon tarkoitettu litium. Beetasalpaajat voivat pahentaa vajaatoimintaa.

Jostain muualta (ei luotettava lähde) luin että ne vaikuttaisivat T4:n muutokseen T3:ksi.

Beetasalpaaja Propralia jota käytän, on käytetty paljon myös kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon mikä on mielestäni suhteellisen huolestuttavaa tässä tilanteessa…

Sain uudet arvot tänään, TSH 0,77 (viimeksi 0,67) ja T4V 15,8 (viimeksi 14) vaikka viime labrojen jälkeen annosta nostettiin 50 mikrolla. Tiedä sitten mikä on syy ja seuraus, miksi arvot ei ole parantuneet enempää ja mikä on beetasalpaajien osuus asiaan.

Kuitenkin tällä hetkellä ollaan vielä vähän liian kaukana viiteasteikon yläkolmannekselta ( T4V pitäisi olla vähintään 18) joten nostin annosta tänään taas 25 mikroa. Uusien tietojen valossa päätin että lopetan pikkuhiljaa estolääkkeiden käytön.

Triptyl jota käytän aiheuttaa rytmihäiriöitä (pulssi yli 100,tykyttää jne) ja beetasalpaajia tarvitaan niiden kurissa pitämiseen. Ensin lopetan triptylin, viikon ajan olen jo pienentänyt annosta ja muutamassa viikossa sen jälkeen lopetan (tai ainakin pidän minimissä) beetasalpaajat.

ymmärrän sen että minun tilanteessa beetasalpaajat oli pakolliset koska triptyl aiheutti pahoja tykytyksiä ja beetasalpaajat on parempi vaihtoehto kuin jatkuva kipulääkkeiden syöminen, mutta eikö jonkun olisi pitänyt kertoa tuosta beetasalpaajien ja vajaatoiminnan yhteydestä? Mielestäni olisi.

olen oppinut läksyni, jatkossa kysyn ensin lääkäriltä ja sen jälkeen farmaseutilta lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

9 thoughts on “Kilpirauhasen vajaatoiminta ja beetasalpaajat

 1. Viime vuonna näihin aikoihin minullakin aloitettiin Propral-lääkitys, mutta joulukuun veritesti kertoi toteen mainitsemasi, että se pahentaa vajaatoimintaa. Endokrinologi kirjoitti Propralin tuolloin, joten tuntuu, ettei edes asiantuntijat tiedosta sivuvaikutuksia.

  Ennen Propralia T4V oli minulla 12, mutta joulukuussa 9,8.

 2. Minä sain Propralit aivan karseaan pään ja kainaloiden hikoiluun, minkä itse yhdistän Thyroxinin käyttöön. Ei tuntunut mitään vaikutusta, ja jätin purkin kaappiin. Jäipähän rekisteröimättä mullakin tuo mahdollinen yhteys, mielenkiintoinen ratkaisu lääkäriltä joka yksityisvastaanotiollaan luki Käypää Hoitoa ja “bongasi” minulla olevan pitkittyneen aamuhikoilun…. Kuulemma ihotautilääkäri voisi auttaa kun pää on märkä puoleenpäivään saakka, jonka jälkeen alkaakin palella jos ei kesken työpäivän halua käydä suihkussa. Hohhhoijjaa näiden kanssa.

 3. *viittaa* Mä tiesin, koska olen lukenut Thyroxinin lääkeinfolappusen. Siellä sanotaan selvästi näin:
  Joidenkin lääkkeiden tai Thyroxinin teho voi muuttua tai voit saada haittavaikutuksia, jos käytät lääkkeitä samanaikaisesti. Tällaisia lääkkeitä ovat esim.:

  – tietyt sydänlääkkeet (beetasalpaajat, amiodaroni, digitalis)

  1. se lukee myös beetasalpaajien tuoteselosteessa mutta kun käy tarpeeksi vajaalla niin ei kaikkea rekisteröi 😉

 4. Katsoin töissä lääkkeiden yhteisvaikutusohjelaa, eikä niillä ole sen mukaan yhteisvaikutuksia. Tietysti jos jollain on vajaatoiminnan oireita ja siihen isketään beetasalpaaja, joka entisestään alentaa sykettä ym. se ei ole hyvä juttu! Eli hoitokäytäntöön vaikuttavanahan tuota voisi pitää. Mutta lääkkeinä sinänsä ne eivät “haittaa” toisiaan.

  Beetasalpaajaa käytetään liikatoiminnan hoidossa oireiden eli käsien vapinan ja sydämen liikalyöntisyyden hoitoon, koska se on usein nopein tapa vaikuttaa niihin verrattuna Tyrazoliin (karbimatsolia) joka on kilpparia lamaava lääke.
  Beetasalpaajat eivät siis ole kilpirauhasta lamaavia lääkkeitä, joskin tuo T3 ->T4 muuntoasia oli sellainen, josta siellä ei sanottu mitään.

  1. en mä väittänytkään että lääkkeillä yhdessä olisi vaikutusta, vaan beetasalpaajilla vajaatoimintaan. luin tosi monesta keskustelusta että beetasalpaajat olisi AIHEUTTANUT kilpparin vajaatoimintaa ihmisille,mutta en löytänyt syytä että miksi ja miten..jos se voi aiheuttaa sen niin varmasti voi myös pahentaa hoidossa olevaa vajista.. noh, pyysin tänään äitipolilta ohjeet seurantaan,katsotaan mitä sieltä tulee…

 5. Tämäpäs mielenkiintoinen tieto. Pitääpäs puhua tuosta beetasta seuraavalla lääkärikäynnillä.

 6. Mielenkiintoinen juttu. Jos muistan, niin vilkaisenpa tänään töissä, mitä tietoa aiheesta löytyy. Nämä yhteisvaikutusasiat ovat joskus niin syheröisiä, ettei alan ammattilaisillekaan ole helppoa hahmottaa, mikä aiheuttaa mitäkin yhdistettynä minkäkin kanssa. Itse en ollut kuullutkaan beetasalpaajan ja tyroksiinin epäsuotuisuudesta keskenään, enkä kyllä olisi osannut mainita siitä, tunnustettava on. Mutta toki erillisiä yhteisvaikutusohjelmia tutkimalla tietoa on saatavilla. Yhteisvaikutukset on jaettu vakavuuden mukaan 4 eri luokkaan (A-D), joista apteekki yleensä puuttuu vain pahimpaan, eli D-tason interaktioon A-tason ollessa lievin. D-tason interaktioita vältetään, muiden kanssa saattaa asia korjautua annos tms- säädöin.
  Toi on tosi ikävä tilanne, kun lääkkeellä joudutaan paikkaaman toisen lääkkeen aiheuttamia sivuvaikutuksia… Miten sun gluteiiniton dieetti sujuu? Onko se purrut migreeniin yhtään?

  1. propralin selosteessahan se maininta on kilpirauhasen liikatoiminnan hoidosta, jostain syystä se jäi vaan itseltäkin huomaamatta..
   gluteeiniton dieetti ei auttanut migreeniin,ei sitten pätkääkään..ja kun kivut vaan jatkuivat,triptyl aiheutti jatkuvaa väsymystä (ehkä arvoillakin on osuutta) niin kummasti lakkasi taas kiinnostamasta mitä sitä suuhunsa pistää…olen tässä jokusen viikon syönyt jo niinkuin ennenkin, syömiset on muutenkin aika heikolla tolalla joten pakko syödä jotain mikä uppoaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.