Kilpirauhasarvot

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

Keskustelua arvoista,

 

Mainitsethan myös VIITERAJAT mikäli on kysyttävää kilpirauhasarvoista.

Jos viiterajat puuttuu, et välttämättä saa vastausta.

635 thoughts on “Kilpirauhasarvot

 1. Kävin erikoislääkärilla.

  Arvoilla TSH 3.6 ja 3.0 vajaatoiminta on kuulemma MAHDOTONTA. Hoitoja ei ole myöskään syytä harkita ellei arvot ole yli viittä. Oireeni ovat myös kuulemma niin subjektiiviset, että niillä ei ole mitään arvoa diagnosoinnin kannalta.

  Olen menossa maahan, jossa kilpirauhaslääkkeitä saa ilman reseptiä. Onko vaarallista tms. aloittaa hoito itse?

  1. ei se periaatteessa vaarallista ole, mutta liikatoiminnan riski on suuri jos kukaan ei seuraa arvoja.

 2. Luulin kirjoittaneeni viestin palstalle, mutta se ei ikinä ilmestynyt.

  TSH 2015 –> 2.00
  T4V 2015 –> 11

  TSH 16.10.2017 –> 3.58 –> otettu 7:10
  TSH 2.12.2017–> 3.00 –> otettu 8:30

  Oireita paljon, lääkärit sanoo että kaikki ok. T4V ei kuulemma tarvitse ottaa, koska TSH hyvä. Kaikki tutkittu nyt (b12 yms.), mitään ei löytynyt. Ensimmäistä kertaa elämässäni kärsin sellaisesta kylmyydesta, joka haittaa jokapäiväistä elämääni. Miten kädet voi mennä sisätiloissa niin kylmiksi että jopa kirjoittamin vaikeutuu?

  Ikäänkuin lääkärit eivät usko oireitani :(. Avuton olo. Mitä pitäisi tehdä?

 3. Moikka! Täällä ensi kertaa kilpparitesteissä käyneenä, en oikein ymmärtänyt hoitajan puheista millä kantilla arvoni ovat. TSH 3,1 (0,5-3,6) ja T4v 12 (9-19)..Olen uusi näissä jutuissa, joten kyselisin myös miksi viitearvot ovat niin erilaisia kaikilla?

  Kiitos jo etukäteen!

 4. Hei! Voisiko joku kommentoida näitä? Olisiko syytä tutkituttaa tarkemmin?

  16.1.2015: S -TSH -> 2.00, S -T4-V -> 11.
  8.2.2017: S -TSH -> 1.57
  12.5.2017: S -TSH -> 1.07
  16.10.2017: S -TSH -> 3.58

  Viitearvot: 0.5-3.6.

  Kaikki näytteet otettu ennen klo 10 ja paasto. Paljon oireita, aivosumu ja muut kognitiiviset vaikeudet, ja mm. viime aikoina todella kylmä (kirjastossa kädet välillä niin kylmät että kynästä vaikea pitää kiinni), mutta välillä on kuuma ja hikoilluttaa. Hyvin oskiloivat oireet :(.

  Rauta tutkittu, ja syön kaikkia B-vitamiineja ja ruokavalio muutenkin terveellinen, en juo, en tupakoi, ei myös muita huumeita. Huolestunut :(. Näössä ja ihossa myös ongelmia.

  Välillä hyvä olo, mutta usein vähemmän kuin hyvä olo.

  1. radikaalisti on arvot heitellyt ja nyt viimeisin viittaa siihen että on mennyt tai menossa vajaatoiminnalle.

 5. Moikka,

  Mulla on ollut oireita monta vuotta. Nivelkipuja, väsymystä, niskakipuja, paino ei ole noussut moneen vuoteen mihinkään (ikä 18 poika) pituus 186cm ja paino vain 60kg. Myös huulet ovat olleet ainakin 5 vuotta aina rohtuneet ja halkeilleet, nyt uutena oireena jalkojen väsyminen herkästi. Ollut myös ajoittain pahoinvointia ja vatsan oireilua.
  Myös silmissä on ollut oireita (vuotavat herkästi, useasti kuin roska silmässä ja ajoittain kipeät takaa). Päänsärkyä myös ajoittain. Yksi pää oireista on varmastikin palelu ja kylmät kädet sekä jalat. Ulkona ollessa kylmettyneistä sormista menee herkästi tunto ja alkaa nipistelemään.
  Multa vuosi sitten on mitattu kilpirauhasen perusarvot, ne olivat: P-T4-V 22.1 ja P-TSH 1.3. Lääkärin mielestä arvot normaalit. Kuitenkin tuo korkeahko P-T4-V arvo mietityttää. Perus sekä laajaverenkuva myös täysin normaali.

  SANOKAA NYT IHMEESSÄ MIKÄ MUA VAIVAA!!!!

  1. veikkaisin että elimistösi on liikatoiminnalla koska t4v arvo on noin korkea ja olet noin alipainoinen.
   mene uudelleen kokeisiin ja tarvittaessa endokrinologille (yksityiselle) jos et tk:ssa saa hoitoa.
   liikatoiminta aiheuttaa myös kamalaa väsymystä.

 6. Onko merkitystä kellon ajalla . Eli nyt näytteet otettiin klo 12..00 ja aikaisemmin klo 8.00. Olen 100 mikrog/ päivä lääkityksellä . Arvot olivat tsh 3,47 ja T4-V oli 14. Lääkkeiden pitäisi riittää , vai? Oireita on jonkin verran , nivelkipuja, univaikrudet, kuiva iho .

  1. hereillä ollessa TSH yleensä laskee, t4v arvo ei radikaalisti muutu. nykyään tosiaan riittää ennen 12 otetaan MUTTA hereillä ei saisi olla yli 4h tuntia ennen sitä.

 7. Minulla mitattiin kilppariarvot ja tulokset oli seuraavia: s-TSH 4,14, ja s-T4-V 14,46 TPOAb oli >1300 mitä näistä voi päätellä. Lääkärillä en ole vielä käynyt aika on kyllä varattu.

 8. Hei,

  Olen n. 30v mies ja kärsin monenlaisesta oireesta jotka sopisi hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Myös suvussa ainakin yhdellä isovanhemmalla ollut tyroksiinilääkitys kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.

  Tällaisia tuloksia olen saanut vuosien saatossa, lääkärikäynnit testien jälkeen jäänyt välistä omaa jaksamattomuutta ja olen myös ajatellut että nehän on viitearvojen sisässä joten ei kai mitään ongelmaa. Nyt kuitenkin kuullut että noihin viitearvoihin ei kannata välttämättä luottaa.

  Sanooko nämä teille jotain:

  2015
  S -T4-V 14.8
  S -TSH 4.57

  2015
  S -T4-V 16.8
  S -TSH 4.46
  S -TPOAb alle 28

  2016
  S -T4-V 13.9
  S -TSH 3.07

  2017
  S -T4-V 13.4
  S -TSH 4.27

  1. TPOab kannattaisi nyt testata uusiksi, ja samoin muut kilpirauhaskokeet koska TSH on käynyt monesti noin korkealla.

 9. Osaisiko joku näitä tulkita T4V 11,95 (10-21) ja TSH 1,37 (0,40-4). Pitkäaikaisia oireita iso liuta..

  1. Muista nyt edes ferritiinin ja B12:n vajaukset. Aiheuttavat samoja oireita.
   .
   Kilpparia nakertavan Hashimoton perusmittaus on TPOab mutta joskus näyttää vain TyglAb. Muutaman viikon tiukkaa gluteenittomuutta ja 200µg seleniannoksia voi kokeilla mittaamattakin

 10. MINULLA ON 6 v poika,häneltä otetiin kilpieauhas kokeet ja arvot olivat.7.08 ja arvojen pitäusi olla ( 0,04-4) etä olisivat normaalit.. Lapsellani on ylipainoa ja vaikka kuinka hänen ruokaansa säännöstellään ja ollaan lisätty liikuntaa,niin paino saataa hetkellsesti pudota muutamua sata grammoja ja palautuu pian takaisin,hän on usein myös ärtyisä ja itkuinen.. Nyt meillä on lääjeti aika ja aijon pyytää läheteen lastenläkerille.. Olen huolissani lapseni teveyden puolesta.. Toisela pohallani oli,jinkin aikaa sitte myös koholaan nuo arvot ja muurama viikko sit,nne oli normaalit..Serkkuni tytöllä on pienenä todettu kilpirauhasten vajaa toiminta ja hän oli myös yli painoinen,onko tä sukurasite?? JAa suvussa muillakin tidettu joko liika tai vajaa toiminta.. onko minula syttä nyt huolestua,minua tämä tilanne pelottaa paljon ja olen erittäin huolestunut..

  1. oletko nyt ihan varma että viiteraja on 0,04-4 ?
   Minun tyttärellä on vajaatoiminta ja pojalta juuri tutkittiin ja 7vuotiaalla viiterajan yläraja on 7 ainakin täällä ja mielestäni se on korkeampi yleisesti ottaen maanlaajuisesti.
   vajaatoiminta kulkee usein suvuittain. Mutta turhaan panikoit, lapsilta hoidetaan hyvin vajaatoimintaa jos se todetaan.

 11. Minäkin kaipaisin kommenttia, kun lääkärin mielestä kaikki ok, mutta oireita löytyy kyllä.
  P-TSH 4,47 ja P-T4-V 13,7. Kiitos jo etukäteen!

 12. Antakaa kommenttia

  TSH 3,6 (viite 0,3-4,5)
  T4-V 10 (viite 10.21)
  T3-V 4,9 (viite3,5-6,5)
  Tyreoglobuliini, vasta-aineet <40 (viite 40max)
  Tyreoideaperoksidaasi 3,6 ja T4-V vaihdellut 10-15 välillä.

  Mainittakoon että olen testosteronihoidossa aivolisäkkeen vajaatoiminna takia.

  Endokrinologi sanoi että ok arvot

  1. en kyllä ymmärrä miten on ok arvot kun t4v on alle viitteiden ja tsh:kin aika korkea (kun suositus olisi alle 2,5)….

 13. Hei. Mitä mieltä arvoistani? TSH 3.1 ja t4v 12.8.
  Löytyy lähes kaikki vajiksen oireet ja tää väsymys on ihan käsittämätön! Loppukuusta koitan saada lähetteen laajempiin verikokeisiin.

  1. Oikeasti terveiden joukossa TSH-jakautuma olisi “Gaussin käyrä” ja enin osa arvoista välillä 1.1…1.2. Valitettavasti useimpiin tutkimuksiin vertailujoukoksi on päätynyt sekalaista sakkia, joista hyvin monella piilevä kilpirauhassairaus. Siksi jakautuma on vino korkeiden arvojen suuntaan: http://bit.ly/2i36ijv
   .
   Tutkijä Völzke valitsi vertailujoukon huolellisesti ja sai TSH-ylärajaksi 2.12 eli 2½ prosenttia tutkituista ylitti tämän arvon. Vertailujoukkojen epäpuhtaus on laajalti tiedossa ja USA:ssa jo vuonna 2003 otettiin viitealueen ylärajaksi 3.0

  2. Suppealla potilasjoukolla on havaittu raudanpuutteen aiheuttavan samat oireet yleisemmin kuin varsinainen vajaatoiminta.
   . .
   http://www.kilpirauhasliitto.fi/julkaisut/kilpi_2015_1.pdf sivulla 25 selostetaan tätä ja paria potilastapausta. Mittaukset ja puutteen korjaamiset ovat vähän ongelmallisia. Nina Saine suositelee: “Suosittelisin seuraavia kokeita: Transferriinin saturaatio eli TrFeSat, ferritiini eli ferrit, ja transferriinireseptorit eli TfR” http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/02/puutetta-raudasta-vai-ei.html
   .
   Toinen mahdollinen puutos on B12. Kolmas ja neljäs D-vitamiini ja folaatti.

 14. Hei osaisiko joku auttaa minua , et kuinkakhan näitä tulkitaan kun S -TSH
  Tulokset
  1.03 (mIU/l) ja S -T4-V
  Tulokset
  15.11 (pmol/l). Lääkäri on 2.6. Ja siellä vasta keskustellaan näistä. Muita testejä ei ole otettu. Kiitos paljon etukäteen 🙂

  1. Lisäys^^ kaikki oireet viittaisi kr.vajaatoimintaan mm. Voimakkaat nivelsäryt, hiusten lähtö/haurastuminen, loputon väsymys, muistihäiriöt, masentuneisuus, halkeileva/kuiva iho, lihoaminen ja nesteen keräytyminen, ruokavaliosta ja päivittäisestä liikunnasta huolimatta. Pintaduonet katkeaa eli parin viimevuoden aikana jaloistani ja osana muualta kehoani on katkenneet pintasuonet. Tiiä sit viittaako kilppariin verenkiertohäiriöt mut jtn outoa kyllä ?

  2. noissa arvoissa ei kyllä ole mitään vajikseen viittaavaa. tsh on oikein optimaalinen ja t4v:kin on riittävän korkea.

  3. TSH 1.03 ja T4v 15.11 ovat lääkitsemättömällä hyvät.
   Oireisiin on kaksi muuta yleistä syyryhmää ja harvinaisempia pari tusinaa muuta. http://bit.ly/1QdB0i9
   Sitten vielä koululääketieteen kiistämä rT3-dominanssi.
   .
   – Autoimmuunityreoidiitti eli Hashimoto aiheuttaa vaihtelevaa oloa, jopa voi käydä liikatominnalla. Enin osa näkyy mittauksella TPOab, loput mittauksella TyglAb. Mittaamattakin voi kokeilla edes tiukkaa gluteenittomuutta ja 200µg/vrk seleeniä. Joskus on apua maidottomuudestakin.
   .
   – Eräiden tutkimusten mukaan olisi ferritiinin puutos jopa yleisempi kuin hormonivaje. B12 on toinen netissä oireidenaiheuttajaksi osoittautunut. D-vitamiinin ja folaatin vajaus kolmas ja neljäs.

 15. Heippa! Kävin kilpirauhasen vasta-ainetesteissä tpoab, ja arvo oli 28 (<60).
  Tsh äskettäin otetuissa kokeissa oli 4,6 (0,4-4,5) ja t4v 9 (9-19).
  Mitä tämä nyt sitten tarkoittaa, kun vasta-aineita ei löytynyt mutta arvot ovat kuitenkin vajaatoimintaan päin? Tasan vuosi sitten arvot olivat tsh 0,9 ja t4v 15.
  Voiko vajaatoimintaa olla, jos vasta-aineet eivät ole koholla, osaako kukaan sanoa?

 16. soitin huolissani tuloksista ta:lle, th:n kommentti ettei ole hänen kohdalle moisia lukemia osunut, ( P-TSH arvo 90.77* viitearvo 0.5-3.6 ja P-T4-V < 5.2* viitearvo 9-19), kertoi että lääkärit epäilevät olisiko jokin virhe ja erikoislääkäreiltä ottamassa selvää mitä tehdä, Onko kellään tällaisia lukemia? kun olen yrittänyt tietoa hakea,enkä ole löytänyt, on hieman pelko niskavilloissa

 17. Ensisijainen pelko on että jätetään alilääkityksi eli tyydytään numeroiden hoitamiseen, ei potilaan hoitamiseen. Tyroksiinilääkityksellä oltaessa hyvin harvoin “viitearvoissa” jossain kohdassa oleminen merkitsee oireiden poistumista. Toivottavasti on ymmärtäväinen lääkäri joka esim 50ug alkuannoksen pian nostaa 75:een ja sittemmin 100:aan ja sitten alkaa pitkän tähtäimen säätely (“titraus”): http://bit.ly/1XreLbx
  .
  Englannin 40-tuhantisella vertaistukifoorumilla tuntuu oireettomuuden lähtökohdaksi hyväksytyn TSH alle 1:n ja T4v sekä T3v suunnilleen viitealueen yläkolmanneksessa tai -neljänneksessä.

 18. Siis minulle tehtiin pitkään jatkuneiden oireiden vuoksi tutkimukset vasta nyt 31.3.2017 tuloksena P-TSH arvo 90.77* ( viitearvo 0.5-3.6 ) ja P-T4-V < 5.2* (viitearvo 9-19) +muutama muukin arvo heitti, hieman pelolla katson lukemia että kuinkahan vakavasta asiasta nyt on kyse, oisko tietoa viisaammilla?

 19. minulle tehtiin 31.3 1. kertaa testi kilpparitoiminnasta, pitkään valittanut väsymyksestä yms. niissä TSH arvo 90.77 ja T4-V <5.2,eli ilmeisesti jtn häikkää on???

  1. No on “jotain” häikkää,sinulla on todella vakava vajaatoiminta! Suosittelisin soittaan lääkärille.

 20. Edelliseen vielä lisään (olen siis Maria J.), että voiko siitä päätellä mitään, että B-trombosyytit ovat yli viiterajan?

  1. ei voi. jos ovat jatkuvasti niin se on usein sukuvika jos näin on, meidän suvussa melkein kaikilla ne on yli asteikon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.