Kilpirauhasarvot

Keskustelua arvoista,

 

Mainitsethan myös VIITERAJAT mikäli on kysyttävää kilpirauhasarvoista.

Jos viiterajat puuttuu, et välttämättä saa vastausta.

635 thoughts on “Kilpirauhasarvot

  1. Onko mittauksin poissuljettu hyvin yleinen “varastorauta-valevajis” ?
    Mitattu edes näistä tuo keskimmäinen: TrFeSat, ferrit, TfR ? Hemoglobiini on merkityksetön.

    TSH on melko merkityksetön, T4v tärkeämpi kuten olisi myös T3v muunnosongelman jäljittämiseksi
    T4v=17.6 on kyllä hyvän rajoilla

    1. Ei ole katsottu ferritiiniä kuin muutama vuosi sitten, oli ensi kerralla 24 ja sitten kahden vuoden päästä oli 43. Nyt on jo tuosta aikaa kolme vuotta ja hemoglobiini on kyllä laskenut kuluneen vuoden aikana 148-> 136 kun vuodan paljon (tuo 136 on myös syksyinen eli uusin hb arvo) sen jälkeen ei ole mitään kokeita otettu vaikka sairastellut olen paljon, vyöruususta lähtien. Koitanpa saada nuo ferritiinit otetuksi. Kiitos vinkistä 🙂

  2. Viimeisimmät 2017 arvot syksyllä: Tsh 1,54 (0,40-4,00) ja t4v 17.6 (9-21) ja enää ei tarvitse kuuleman kilpirauhasta seurata, vaikka on seurattu 18 v asti, eli yli 20vuotta. Oireet edelleen:kuoleman väsynyt, palelee, turvottaa, vuotohäiriötä, iho kuivaa, tietyssä asennossa kun on makuulleen kaulalla tunne tuntuu että tukehtuu, hiukset tippuu päästä, ei ruokahaluja, paino nousee, silmät kuivaa päähän ym.kaikkea epämääräistä oiretta.( Viimeksi 2017 arvot olivat keväällä ja kesällä tsh 1,29 ja t4v 11,89 ja tsh 2,19)

  3. Hei vaan kaikille 🙂 Osaako joku neuvoa? Olen pitkään (noin 4 vuotta) kärsinyt epämääräisiä ärsyttäviä oireita, joita yksittäin en viitsinyt mainita lääkärille esim. ärtyneisyys, paleltuminen, kihelmöivät kädet ja sormet, kiihtyneisyys, unettomuus jne jne. Kävin eilen työterveyslääkärillä kun on muutama päivä ollut todella voimaton ja outo olo; vähän niin kuin flunssa olisi tulossa, lihassäryt, väsymys. Hän kysyi kilpirauhasongelmista ja pääti ottaa kokeita varmuuden vuoksi. Tänään näin tulokset netissä: TSH 16.3 (viitearvot 0,4 – 4,0), ja T4V 11.9 (viitearvot 10 – 21). Eli kysyn teiltä fiksummilta…onko minulla kilpirauhasenvajaatoiminta? Onko mahdollista että nämä minun oireeni ovat johtuneet kilpirauhasongelmasta? Ja pitäisikö minun pyytää lisätutkimuksia huomenna kun on lääkäriaika varattu? Olisin hyvin kiitollinen jos joku osaa vastata 🙂

    1. on,sinulla on paha kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääkitys pitää aloittaa heti.

      1. Kiitos paljon vastauksesta 🙂 Kävin tänään lääkärissä ja hän oli samaa mieltä. Sain Thyroxin 100µ ja alan syödä 50µ päivässä. Uudet kokeet kuukauden päästä. Ihmettelen vielä vähän kuitenkin näitä oireita ja voivatko ne oikeasti kaikki liittyä tähän? Minulla on kyllä vähän hölmö olo kun ajattelen että olen mahdollisesti elänyt niiden kanssa niin pitkään ihan turhaan jos yksi pieni tabletti olisi voinut parantaa kaiken 🙁 No mutta…..positiivisesti ajatellen…ehkä kohta alan tuntea taas itseni ihmiseksi! 🙂

  4. Heipä hei! Olen jo vuosia kärsinyt lukuisistq oireista, kuten väsymyksestä, kuivasta ihosta, rähmivistä ja kuivista silmistä, lievästä alakulosta, ummetuksesta, lihomisesta jne. Parikin lääkäriä epäillyt kilpirauhasongelmia oireiden syyksi. Verikokeita on vuosien varrella otettu ja nämä lääkäreiden tulkinnan mukaan normaalit. Itse olen kuitenkin sitä mieltä että näissä on jotain kummaa. Arvot siis seuraavat:

    TSH 1.24 ja T4-V 14.6
    TSH 1.06 ja T4-V 13
    TSH 0.92 ja T4-V 12.9
    TSH 1.46 ja T4-V 12

    Viiterajat TSH 0.5-3.6 ja T4-V 9-19.

    Eli T4-V laskusuuntainen ollen aina edellistä arvoa pienempi ja nyt TSH pompannut korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Olisiko aihetta pyytää koelääkitys?

    1. t4v:n perusteella kilpirauhasesi ei jaksa enään toimia kunnolla ja luultavasti jossain kohtaa arvot menee viiteasteikolla yli. mutta TSH on niin hyvä vielä lääkärien mukaan että voi olla vaikea saada koelääkitys.

      1. Niinhän siinä kävi etten koelääkitystä saanut vaikka T4-V:ssä laskusuuntainen trendi lääkärin(kin) mielestä on. TSH kuulemma tarkempi mittari vajaatoiminnan diagnostiikassa…

        Kellään antaa vinkkiä hyvästä endosta pks:lla?

  5. kannattaa seurata 6kk välein arvoja koska tsh on tällä hetkellä aika koholla vaikka rajoissa.

  6. Köhöm.. lääkäri soitti ja kertoi labran tulokset. Kertoi, että TSH olisi huikeat 24, mutta T4V normaali. Söin tuossa purkin B12-vitamiinia sekä valvon yöt ja yösyön. Murehdin ja stressaan, mikä ei ainakaan paranna asiaa. Voiko tuo pitää edes paikkaansa, että TSH on nuin mahdoton??? Kehotti nostamaan lääkitystä ja tulemaan labraan kuukauden päästä uutta näytettä varten. Kommentteja? Neuvoja?

    1. veikkaan autoimmuunivajista, en ole kyllä ennen moisiin lukemiin törmännyt että tsh on noin suuri mutta t4v normaali.

      1. ThyroidUK:ssa näinä viikkoina joku ihmetteli saamaansa tyroksiinilääkitystä.
        Olo oli hyvä vaikkakin TSH satakymmenen. TSH on epäluotettava osoitin.

        Samoin on epäluotettava lääkärin “normaali” eli ns. “viitealueella” oleva.
        “Viitealue” on vain tilastotieto naapureista, ei useinkaan päde yksilöön.

  7. Hei,

    Mitä mieltä olette, pitäisikö vaatia uusia kokeita? Kilppariarvot tutkittu muutamaan otteeseen. Lukemat ovat viitearvoissa, mutta suunta selkeä: TSH nousu- ja T4V laskusuunnassa. Kertooko tämä mitään vai onko vain sattumaa?

    Oireita löytyy useita, mutta pitäisikö vikaa lähteä etsimään kilpirauhasesta vai jostain muualta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.