Kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta

10% alennus kaikista laboratoriopaketeista koodilla puhti-tarjous-10. Esim. Puhti-terveystarkastus (92 €) jossa mukana kilpirauhanen (TSH), ferritiini, D-vitamiini ja 30 muuta testiä. Myös kilpirauhasen seurantapaketit. Tutustu Puhtiin >>

 

Mark Starr kertoo kirjassaan, Hypothyroidisim Type 2: The Epidemic, että syy  kymmenille, ellei sadoille erillisille terveysongelmille, löytyy todennäköisesti heikosti toimivasta kilpirauhasesta. Kilpirauhanen voi tuottaa normaalimäärän hormoneita  mutta solut eivät pysty käyttämään niitä

 

Aina kilpirauhaskokeet eivät näytä viitteitä selkeään vajaatoimintaan vaikka kaikki oireet siihen viittaisivatkin ja tällöin potilas usein vaipuu epätoivoon kun oireidelle ei löydy syytä ja lääkärit ei näe syytä tutkimuksien jatkamiselle.

 

Se ei kuitenkaan aina tarkoita etteikö kilpirauhasessa ole vikaa.

 

 

28 thoughts on “Kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta

 1. Hei! Miula oli aikaa sitten otettu S-TSH 5.6 ja S-T4V 16.5 ja lääkäri vain totesi ettei lääkitystä tarvita, vaikka oireet sopivat vajaatoiminnan taudinkuvaan. Nyt olen huomannut että oireet ovat lisääntyneet, väsymys, mielialanvaihtelut, vilunväristykset, painonheittely, aamuinen kasvojen turvotus, ummetus ja etenkin vetämättömyys joka alkaa haitata jo opiskeluani. nyt otetussa verikokeessa S-TSH 5.7 ja S-T4V 13.4. Myös P-TSH mitattiin ja se oli 8.6 ja P-T4V 13.7. Jälleen lääkärin mukaan arvot ok ja asia jäi siihen. Viitearvoista minulla ei mitään tietoa…. Olen siis 18-vuotias nuori ja alan vaipua epätoivoon koska en yksinkertaisesti jaksa tehdä enää mitään.

 2. ja kenelle lääkärille sitä pitäs mennä et lääkkeen saisi ku ei oo varaa mihinkään antioksidanttiklinikkaan

 3. Verikokeet ehkä näyttävät, ehkä eivät näytä vajista. Onko Sinulla otettu verikokeita? Millä tuloksilla?
  Ferritiini, B12, D, folaatti. Nämä voivat aiheuttaa samoja oireita. Ja tietty hypokortisolismi.
  Brittiluettelo näistä ja muista oireiden syistä: http://bit.ly/1QdB0i9

 4. Minulla todettiin 2014 kesäkuussa kilpirauhasen vajaatoiminta. Arvot olivat todella korkeat ja myöhemmin röntgen lääkäri tutki kilpirauhastani. Löydös pieni kyhmy vasemmalla puolella. Neulanäyte otettiin, jossa ei ollut mainittavaa. Lääkäri arveli, että olen sairastanut kilpirauhasen tulehduksen, joka on jäänyt hoitamatta.
  Ainut asia, mitä eniten nyt pelkään on tilanteeni pysyvyys tällaisena. Olen nimittäin oireni kanssa aivan yksin. Oireita on edelleen ja paljon. Pelottaa pystynkö enään tekemään työtäni. Väsyn ajoittain paljon, varsinkin fyysisestä rasituksesta. Silmiini sattuu ja ne on kuivat. Näkö muuttuu. Hampaat reikiintyy nopeasti. Olen puolentoista vuoden aikana käynyt viisi kertaa hammaslääkärissä. Reikiä tulee ja suu kuiva. Niveliä särkee. Vatsa toimii milloin mitenkin. Paino ei putoa. Tuli vuosien varrella 30 kg lisää. Liikun jokapäivä. En syö epäterveellisesti. Niskoja särkee jokapäivä. Muistini tempuilee. Kuuloni on heikentynyt. Paleltaa jalkoja. Päätä särkee. Syön nyt thyroxinia 2/vrk100mg. Luin teidän teksteistä, että mitata voi vasta-aineita. Näistä tuloksista selviäisi, onko tulehdus krooninen? Entä , jos on krooninen? Hoidetaanko sitä toisella tavalla? Miten?

 5. Luontaistuote kaupasta saa varmasti jotakin oloa helpottavaa valmistetta. Kyllä asiantuntevassa luontaistuotekaupasa osataan kertoa ja neuvoa.

 6. Löysin tämän foorumin sattumalta kun hain tietoa olotilaani.
  Minulla on todelltu vajaatoiminta jo 5-6 vuotta sitten ja siitä saakka olen syönyt Thyroksinia. Nyt menee 1mg päivässä.
  Nyt Tsh on laskenut ihan sinne raja-arvoille liiketoiminnan. Sitten se yksi arvo taas siellä 20 jtn.
  Minulta ei ole otettu T3 lainkaan.
  Olotila on ihan verrannollinen, raivoisa, tututus koko ajan pinnassa ja mikään ei innostaja pitäisi olla ystävällinen asiakaspalvelualalla, muttei tippaakaan kiinnosta. Mikään ei nappaa..en tiedä mistä apua oikeasti saan, en meinaan jaksa tätä olotilaa..En muista että koskaan olisin ollut näin raivon vallassa, ilman juurikaan syytä ja se ei launnu..

  1. > … Thyroksinia. Nyt menee 1mg päivässä.
   Ihanko oikeasti tuhat mikrogrammaa? Kymmenen aikuisten tablettia?
   Tavanomaisia annoksia ovat esim. 100 ja 150 mikrogrammaa. Harvoin yli 200 ug.
   Sinuna vähentäisin järkeviin annoksiin. Varsinkin jos T4v on korkea ja TSH hyvin alhaalla.
   Ehkä muistat annoksen 10-kertaiseksi? Ja vaivasi vaatisi yhdistelmälääkityksen?

 7. Suomessa halutaan uskotella, että 90 prosenttia vajaatoimintapotilaista voisi hyvin Thyroxin-lääkityksellä. Kriittisimpien tutkijoiden mielestä vain noin 50 prosenttia. Tuo “hyvin” voi nimittäin olla eriasteisen kaukana terveiden ihmisten veriarvoista. Tämän on kertonut prof Välimäki Lääkärilehdessä vuonna 2013 (Välimäki M. Trijodityroniini – apu vai vaara hypotyreoosin hoidossa? Suomen Lääkärilehti Vsk. 68, Nr: 18/2013, s. 1324-1325). Tilanne paranee ratkaisevasti otettaessa mukaan myös T3-lääke:

  https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/

  “Vasemmankielistä” tekstiä karttaville pikaselostus: Eri puolilla kroppaa vaihtelevasti T4-hormoni jarruttaa ns. D2-dejodinaasia jonka pitäisi auttaa “varastohormoni” T4:n muuntumista solujen tarvitsemaksi T3-hormoniksi. Kuriositeettina vielä että aivolisäkkeessä tätä jarruvaikutusta ei ole ja TSH:n antama signaali onkin väärä. Jarruvaikutuksen vaihteluista johtuen osa vajisoireista voi poistua, osa sensijaan jäädä. Siksi kaikkeen kunnolliseen hoitoon kuuluu myös T3-lääke.

 8. Allaolevassa on oikeastaan neljä “vajista” eli tapausta joissa solut eivät saa tarvitsemaansa T3:a:

  https://www.dropbox.com/s/opne0u313azv034/Kilpirauhasen%20vajaatoiminta.ppt?dl=0

  (Terveystieteiden maisteri Anssi Mannisen powerpoint, typot korjattu ja vähän muotoiltu)

  – hyvin harvoin aivolisäke ei toimi kilpirauhasen ohjaajana
  – hyvin usein kilpirauhanen ei eritä T4:ää (ja vähän T3:a)
  – aika usein MUUNNOS T4->T3 ei toimi. Jopa Thyroxin vaikeuttaa tätä muunnosta.
  – joskus solut eivät pysty käyttämään T3:a kun reverse-T3 estää kiinnittymisen reseptoriin

  Tuo viimeinen on joidenkin mielestä kiistanalainen, mutta sillä hypoteesilla potilaat yleensä PARANEVAT.
  Ei-tyypillisten hoidossa otetaan T3-lääke mukaan ja potilaan on tarkkaan “kuunneltava kehoaan”

 9. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00667#s5

  “Viime aikoina internetissä on levitetty informaatiota “kilpirauhasen vajaatoiminnasta”, jossa edellä mainitut kilpirauhaskokeet ovat täysin normaalit. Tilaa kutsutaan “kakkostyypin vajaatoiminnaksi” tai “Wilsonin oireyhtymäksi”. Sille ei ole mitään lääketieteellisin tutkimuksin varmistettuja perusteita. On vaarallista hoitaa kilpirauhasvalmisteilla ihmisiä, joilla ei ole vajaatoimintaa. Esimerkiksi masennusta, vetämättömyyttä tai ylipainoa ei tule hoitaa kilpirauhasvalmisteilla, ellei vajaatoimintaa ole asianmukaisin laboratoriokokein varmistettu.”

  “Kilpirauhasvalmisteiden epäasiallinen käyttö johtaa helposti liikavaikutukseen eli kilpirauhasen liikatoiminnan oireisiin (ks. «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi, “myrkkystruuma”)”

  Kannattaisko ehkä ennemmin käyttää luotettavia lähteitä, ihan terveytensä tähden?

  1. Mitä väliä lähteellä on? Suomessa ei wilsonin oireyhtymää tunnisteta vielä viralliseksi sairaudeksi, mutta endot monesti hoitavat näitä potilaita kilpirauhaslääkkeillä. Ja mistä lähtien lukeminen on vaarantanut terveyden?

 10. Minua tutkittiin päästäni aikanaan 2 vuotta. Yritin vaikka kenelle lääkärille puhua ,että minulla mahtaa olla kilpirauhas sairaus. Kaikki lääkärit vaannauroivat päin naamaani, että; ei kilpirauhas sairaus aiheuta tälläisiä oireita.; Oireina oli pään sekavuus ja sumuinen tunne siinä, muistia kovasti vei ja ajatuksia sekotti.Yksi ainoa lääkäri Kuopiossa Markku Hyvönen uskoi ja antoi thyroxinia. Vointi siitä rupesi kohenenemaan. hiljakseen. Vieläkin kaikki tulehdukset sotkevat pääni. Otan silloin vähän enemmän thyroxinia.Luin aikanani, että tämä on kauhea siraus , sitä se kyllä aika ajoin on.

 11. Minulla on suurin piirtein kaikki hypotyreoosin oireet. Verikokeen mukaan aineenvaihdunta on kuitenkin normaali. Mutta en ole terve, olenollut saiaslomalla 17. kesäkuuta lähtien. Mitä kokeita näistä voin pyytää?
  Toiminnalliset testit ovat TSH (kilpirauhasta stimuloiva hormoni) ja T4-V (vapaa tyroksiini). Lisäksi voidaan mitata kilpirauhasen vasta-aineet TPOAb ja TyglAb ja selvittää, onko aiheuttajana krooninen autoimmuunitulehdus. TPOAb on usein koholla autoimmuunitulehduksessa, mutta joillakin potilailla voi olla vain kohonnut TyglAb.

 12. Hei

  Minulle määrättiin Thyroxin kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin huhtikuussa 2014. Annostusta on lisätty pikkuhiljaa ja nyt olen syönyt jo jonkin aikaa 4 25 mikrogramman tablettia päivässä. Ei tunnu oireet vain helpottavan. Olen edelleen tosi väsynyt, mutta en saa ilman unitabletteja nukuttua yhtään yöllä. Päivisin olisi mahdollisuus nukkua päiväunet, mutta uni ei silloinkaan tule. Onko kenelläkään kokemuksia siitä, että Thyroxin ei toimisi. Eli onko väärä lääke vai tarvitsisikko lisäksi jonkin muun lääkkeen?

  1. Jos tuo láákitys ei auta, syyná voi olla se, ettá nautit váárin láákkeen. Se on otettava tyhjáán vatsaan ja puoli tuntia sen jáljeen voi syñdá. Mutta mitáán esim. maitovalmisteita ei voi syñdá kuin 4 tunnin páástá. Kannattaa tarkkailla tuota asiaa

   1. ^^ Tuo 4 tuntia on kukkupuhetta. Lastenpolilla esimerkiksi kuukausi sitten sanottiin että minimissään 20min lääkkeiden oton jälkeen pitää olla syömättä ja juomatta esim kahvia/teetä jne…

 13. Olen huolissani onko minulla kilpirauhasessa ongelma kun ruoka ei enää maistu.Monet ruuat tekee vaivaa.Vähän perusruokia on mitä pystyn syömään.Vatsatutkimukset tehty perusteelliset. Nivelvaivat lisääntyneet,ihon kutina,unettomuus,saamattomuus.Kilpirauhastulehdus Hashimoton tyreootti ollut vuosia siihen verikokeet mitkä ok,arvoja seuraillaan.On tunne että jotain nk puuttuu elimistöstä niin että toiminta olis lähes normaali.Vaivat vaan pahenee ja tätä ongelmaa ollut jo 4vuotta.Lääkkeitä ei ole mitä nyt jotain tarvittaessa.On vaikea tietää kenen puoleen asiassa kääntyisi.

  1. Leena Räikköselle: Uskoisin, ettei Thyroxin-lääkityksen kokeilusta olisi kohdallasi ainakaan haittaa. Itselläni oli peräti 8 vuotta vajaatoiminnan oireita, arvot olivat nippa nappa viitearvojen sisällä, enkä saanut lääkitystä. Tutkittiin kyllä ties mitä, kuten keliakian mahdollisuutta, vatsa ultrattiin ym. (Vatsa kun ei toiminut) Muita oireita olivat mm. palelu, valtava unentarve, hitaus, ärtyneisyys ym. kaikki vajiksen oireet! (Kehon lämpötila korkeintaan 35,4 ja todella matala verenpaine)

   Onneksi ja sanon tosiaankin onneksi, arvot menivät viimein viitearvojen ulkopuolelle, jolloin sain thyroxin-lääkityksen.
   Ihme tapahtui: Oli kuin olisin siirtynyt ajassa 8 vuotta taaksepäin, olo muuttui entisenlaiseksi!
   Vajaatoiminta oli tullut hiipien, oireet lisääntyivät vuosien saatossa – eli niihin osittain jopa sopeutuu! Siksi tuntui ihan ihmeeltä kun ne poistuivat hyvin nopeasti lääkityksellä.
   Nyt on ollut lääkitys puoli vuotta. Aloitettiin 25 microlla ja tällä hetkellä menee 1microgramma.

  1. Tämä löytyy vastaukseksi Luontaistuotenetistä:

   Eräs hyvä tapa selvittää, johtuvatko henkilön oireet kilpirauhasen vajaatoiminnasta, on kilpirauhaslääkitys. Ennen kuin kilpirauhastutkimukset keksittiin, tämä oli yleinen tapa todeta vajaatoiminta. Silloin käytössä oli luonnollinen lääkitys, joka oli lampaan tai sian kuivattua kilpirauhasta, joka toimii tänä päivänäkin paremmin, kuin synteettinen Thyroxin lääke. Meillä on jo useita asiakkaita, joiden kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisäpuolella, mutta kun he ovat saaneet lääkäriltä kilpirauhaslääkityksen, heidän oireensa ovat helpottuneet ja toisilla poistuneet kokonaan. Tyypillisimpiä oireita ovat olleet hidas aineenvaihdunta, ummetus, turvotukset, ylipaino, rytmihäiriöt, nivelvaivat, erilaiset säryt, hikioireet, väsymys ja masennus. Toiset ovat saaneet avun jo Thyroxin lääkkeellä, mutta parhaat tulokset on saatu kuivatulla siankilpirauhasvalmisteella, joka on erityisluvallinen reseptilääke (Armour Thyroid 60 mg tai Thyroid 60 mg).

   Thyroxin lääkitys voidaan laittaa kokeeksi ja jos se ei 3-6 kuukauden aikana selvästi helpota oireita, se voidaan lopettaa. Se ei siis aina ole lopun elämän lääkitys, kuten virheellisesti luullaan. Useimmiten Thyroxin vaihdetaan vaiheittain Armouriin ja Armourin käytöllä suurin osa saa vaivansa pois. Siinä tapauksessa, että kilpirauhanen toimii vajaalla, lääkitys on yleensä lopun elämän lääkitystä, sillä esim. tulehduksesta vaurioitunut kilpirauhanen ei enää korjaannu ennalleen.

 14. Voimia Väinö sinulle !!!
  Sinulla on ollut rankkaa, ja koetuksia näköjään piisaa vieläkin…tulin surulliseksi, luettuani kirjoituksesi!!!

  Itse epäilen, että tarvisin testin, onko minulla kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta, koska olen aina ollut todella hoikka, mutta yli 5 vuotta sitten, aloin lihoa, ja nyt ylipainoa on noin 15 kg. Lisäksi minulla on ollut kovia kroonisia kipuja noin 12 vuoden ajan. Ja onhan noita muitakin riesoja, unettomuutta, saamattomuutta, rytmihäiriöitä, ja vaikka mitä.

  Kysyit kilpirauhaslääkityksestä!
  Itse jouduin käyttää tyroksiinia muutamia vuosia sitten, mutta ihme kyllä, arvoni normalisoituivat, kun joskus unohdin päiviksi, ottaa tyroksiinini, ja nyt olen siis ollut vuosia ilman tyroksiinia, eli näköjään joillakin käy näin, että tyroksiinin voikin jättää pois, mutta se on varmaan harvinaista…

  Koita jaksella ongelmiesi kanssa ja huokaile ylöspäin, voit sieltä löytää avun, vaikkei heti mitään ihmeitä tapahtuisikaan. Itse ainakin yritän turvata Jumalaan, ja tuntuu, että sieltä saan voimaa 🙂 !!!

  Toitottelee:Susanna 🙂

 15. Hei,
  Otetussa verikokeessa 22.11.2013 todettiin minun S-THS-arvon olevan 5.10. Terveyskeskuksen lääkäri ei tuolloin reagoinut asiaan millään tavoin. Muista syistä kävin sairaanhoitajan vastaanotolla ja hän reagoi asiaan, jota aletaan tutkia. Minulta on otettu kilpirauskoe kaksi kertaa aikaisemmin, 11.01.2011 arvot olivat S-THS 2,89 ja S-T4-v 13; 11.09.2012 S-THS oli 1.50.
  Tammikuussa 2011 minulle määrättiin Multiq 400 rytminhallintalääke, jota olen käyttänyt tähän asti 2×400/vrk annoksena, lisäksi minulla on ollut Emconcoor-betasalpaaja 10 vuoden ajan, annostelu on vaihdellut 2,5-5 mg/vrk. Viime vuonna minulle tehtiin vatsan alueelle MRI ja todettiin minulla olevan sappikiviä, jotka eivät vaivaa millään lailla, minulla on verenpainetauti ja eteisvärinää, josta aiheutuu minulle kohtauksittainen flimmeri/flutteri, 8 kertaa on sydän laitettu sinusrytmiin sähköllä nukutuksessa. Mittaan verenpaineen 2 x päivässä, arvot ovat useimmiten alueella 125/80-55 – 130/84-55 Arytmiaa esiintyy silloin tällöin ja verenpainen mittaustulos voi olla tällöin 125/101-55. Teen nmelkein päivittäin 5,2 km pituisen sauvakävelyn, kävelyaika 49 min – 60 min. Olen 72 vuotias mieshenkilö, pituuteni 170 cm ja painoni 74,5 kg. Painossani ei ole tapahtunut muutoksia. Kävely luonnollisesti hieman väsyttää, mutta ei kuitenkaan liikaa. Käytän kuntoilessa sykemittaria, keskisyke on 90-110 välillä, silloin tällöin syke käväisee hetkellisesti sykealueella 125-138. Lihaskipu: Ehkä lihakset palautuvat hitaammin kuin ennen, aamuisin tunnen vähän jäykkyyttä. Päiväunitarvetta minulla ei ole enkä tunne päivittäin väsymystä, minulla on huono yöuni, välillä tuntuu siltä, etten nuku lainkaan yöunta. Kolme päivää olen käyttänyt Melatoniini-unihormonia annoksella 4,5 mg (3 mg + 1,5 mg), lääke on auttanut nukahtamiseen, mutta täyttä yöunta en ole saanut. Sydänsairauksieni vuoksi en mielellään ryhdy käyttämään unilääkkeitä. Tällä hetkellä minulla on myös masennusta, joka johtuu taloudellisesta menetyksestä asuntokaupassa. Vuoden 2013 kesästä lähtien minulla on ollut 3-4 vapinakohtausta, jossa jalkani on tärisseet ja käsi on vapissut siten, että kirjoitus on ollut mahdotonta. Ajattelin vapinan johtuvan jostain jännitystilasta ja otin yhden nitron, joka auttoi, kahteen muuhun vapinaan olen ottanut 1 x 5 mg Diapam:in, joka myös auttoi. Ruokavalioni on vähän kovia rasvoja sisältävää, runsaasti rukiista tehtyä kokojyväleipää, joka luonnollisesti sisältää runsaasti hiilihydraatteja, valkoista leipää ja leivonnaisia syön vähän. Suolistosta tulee runsaasti kaasuja, minulla ei ole varsinaisesti ummetusta. Suolistoni on erikoinen, vuonna 1985 minulta poistettiin paksusuoli, ohutsuoli yhdistettiin peräsuoleen, jota minulle jätettiin 10 cm pitkä tynkä. Olen täysin abslutisti alkoholin käytön suhteen ja en ole koskaan tupakoinnut. Jos minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihen määäräätään lääkitys, onko lääkitys minulle elinikäinen? Toivon teidän vastaavan tähän sähköpostiin.

  1. Hei,
   jos todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, lääkitys kestää koko loppuelämän.
   Tärkeintä on löytää hyvä hoitotasapaino ja se onkin aika hankala asia.Olen sairastunut kilpirauhasen liikatoimintaa eli Basedowin tautia (hoidettiin radiojodihoidolla).Raskauksien myötä kilpirauhanen tulehtui ja liikatoiminta kääntyi vajaatoiminnaksi.
   Nyt vaivaavat vaihdevuodet ja lääkitystä säädetään vähän väliä.

  2. Voi hyvä mies, uskon masennuksen olevan myös unettomuudesta ja levon puutteesta koituvaa kokonaisuupumusta. Vähillä unilla ei saisi kovin itseään rasittaakaan, joten olisiko syytä lyhentää lenkkiä?
   Huomioon pitää ottaa myös ikä, joka tulee ja painaa, vaikka kuinka eläisi terveesti.
   Moni on saanut unta miedolla tai pienellä annoksella väsyttävää masennuslääkettä – ja muussa se ei sitten tunnukaan pienellä annoksella. Esimerkiksi mirtatsapiini kannattaa kysyä lääkäriltä.
   Toivotan voimia Väinölle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.