Hyvät vs. huonot

Tänään oli Satakunnan kansa-lehdessä julkaistu mielipidekirjoitus Porilaiselta (lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri) Seija Eskeliseltä.

tiivistelmä jonka kilpirauhasliiton Asta Tirronen julkaisi FB sivuillamme:

Porilainen lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri Seija Eskelinen kirjoittaa tänään Satakunnan Kansa-lehden Mielipidesivulla otsikolla “Potilasyhdistys sairauden markkinoijana”. Kirjoituksessaan hän syyttää Satakunnan Kansan 26.8. julkaisemaa artikkelia Kilpirauhasliiton jäsenten kalasteluksi. Liitto on erittäin pahoillaan, että omien sanojensa mukaan kilpirauhasen vajaatoimintaan perehtynyt asiantuntija hyökkää näin epäasiallisesti potilasjärjestöä, sen työtä ja ennen kaikkea kilpirauhaspotilaita kohtaan. Kirjoitus kuvaa hyvin juuri sitä vähättelyä, jota potilaat kohtaavat terveydenhuollossa ja jonka Kilpirauhasliitto on nostanut esiin yhtenä ongelmana.

Tässä vielä linkki Ilkassa julkaistuun kirjoitukseen: Linkki

Keskustelin asiasta henkilön X kanssa, Hänen kommenttinsa oli hauska, mutta saattoi olla hyvinkin osuva:

Ehkä kyseinen lääkäri on elitisti joka ei kestä kritiikkiä ammattiaan kohtaan.

Valitettavasti Suomessa lääkärien ammattitaito on hyvin vaihtelevaa, osa lääkäreistä ei edes puhu tai ymmärrä täysin Suomea. Miksi kyseistä ammattiryhmää ei saisi kritisoida?
He kuitenkin päättävät loppupeleissä elämmekö vai kuolemmeko jos sairastumme vakavasti.

Minä henkilökohtaisesti pidän omasta lääkäristäni. Hän ei ehkä loista ratkomalla jokaista sairautta kuin Dr. House, mutta hänellä on sitä mitä monelta lääkäriltä puuttuu: Kyky kuunnella potilaan tuntemuksia ja toiveita.

Minulla oli soittoaika tänään, pyysin annosnostoa ja lisälabroja (ferritiinit,b12 ja kortisol-arvot).

Lääkäri kysyi eikö vointi ole parantunut yhtään, vastasin että ei, olen kohta dementikko. Sain siis luvan nostaa annoksen 0,1 mg:an.

Labroista hän kysyi että miksi kortisolit? Selitin lisämunuaisten uupumuksen oireet (kuinka samankaltaiset ne on kuin vajiksessa) ja että haluan selvyyden voiko se vaikuttaa asiaan koska sairauteni oli kuitenkin pitkään hoitamatta.

Asia ratkaistu, sain lähetteen ja labrat otetaan 5,5 vk päästä.

Lopputuloksena: otanko lääkärin joka ei ehkä tunne jokaista sairautta mutta omaa empatiakyvyn vai lääkärin joka tuntee kaikki kirjan sairaudet, mutta ei välitä potilaan tuntemuksista?

No ensimmäisen!

12 thoughts on “Hyvät vs. huonot

 1. Onneksi tuo mielipidekirjoitus on poistettu.
  Yritin sitä etsiä, mutta löysin vain pari riviä suht.
  neutraalia tekstiä. Olisin varmaan repinyt pelihousuni.
  Vai ei aiheuta työkyvyttömyyttä?? Työstä en tiedä, kun
  en jaksa enää käydä kouluakaan. Ainakin aiheuttaa
  arkipäivän kyvyttömyyttä, en jaksa tiskata, en pyykätä
  ja jopa syöminen jää toisinaan väsymyksen takia
  väliin. Huominen Kajaanin reissu itkettää, neljä tuntia
  pitäisi jaksaa olla skarppina ja edustuskunnossa.

 2. No joo, toki 🙂 mutta oli siinä muutamia kuten että “kilpirauhasen vjt ei aiheuta työkyvyttömyyttä” ! Heh heh, niin, ei tietystikään, jos se on hoidettu, mutta kun niitä hoitamattomia on pilvin pimein, niin kyllä mä sanon, että se taatusti on työkyvyttömyyden aiheuttaja. Ja mitähän se vielä oli laukonut siinä… sekin meni pieleen (vaikken sitä oikaissutkaan) että tyroksiinipurkki on 15 snt kalliimpi kun ei ole erityiskorvausta. Hinnat ovat muuttuneet siitä kun seija ilmeiseti asian viimeksi tarkisti ja nyt se hintaero o jopa 1,05 euroa! Menee seijan laskut uusiksi, että kuinka monta vuotta se nyt kestääkään saada hyötyä siitä lääkäreille työläästä (!) erit.korv.laussunnosta.

  1. mä oon varmaan lukenut jonkun lyhyemmän kirjoituksen,siinä minkä luin ei mainittu mitään tuosta työkyvystä. voin sanoa että jos töissä pitäis käydä ni ei onnistuis..olisin saanut potkut jos lääkäri ei kirjottais saikkua :/

 3. Mä kirjoitin hänelle sähköpostiosoitteeseen, jonka löysin googlettamalla, mutta ei ole tullut vastausta. En tiedä, onko kyseinen s-posti hänellä käyössä. Kyllä se taisi kuitenkin perille mennä, ei tullut mitään erroria… Ihan rauhalliseen sävyyn kirjoitin tekstiä, jossa koitin hieman oikaista muutamia hänen mielipiteitään kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

  seiesk@utu.fi se osoite oli, Turun yliopistoon.

  1. Ei ongelma taida olla se etteikö hän ymmärtäisi, vaan hän taisi nyt vetää hernepalkokasvit nenuun kun lääkäreiden ammattitaitoa kritisoitiin. 😉

 4. Olisi kiva tietää, että tuliko lääkärin kirjoitukseen vastineita?

  1. Ainakin kilpirauhasliitto vastasi 🙂 Miehenikin meinasi kirjoittaa vastineen mutta enpä tiedä lähettikö sitä.

 5. Ai, no kokeile laittamalla googleen: seija eskelinen satakunnan kansa

  tulee luettavaksi (oli ylimpänä googlessa ainakin mulla nyt) ilman rekisteröitymistä kun äsken kokeilin. Tajusin juuri miksi siitä puuttunee se ihan alku, luvallisen lainaamisen ehdot täyttyvät o 🙂

  1. en minä ainakaan päässyt tuonne lukemaan,vaati rekisteröitymistä.

 6. Henkilö X ei ole sen mysteerisempi kuin Tiinan puoliso Pasi. Pyydän anteeksi että en ole vielä saanut omaa kirjoitustani (joka on tullut luvattua jo ajat sitten) vielä aikaiseksi.

  Yksi suurimmista ihmetyksen aiheista on minulle ollut se, että miten Suomessa tosiaan näin yleisen taudin diagnosointi on lääkäreille niin “hankalaa”.

  Selitykseksi ei minulle kelpaa taudin moninaiset ja yleiset oireet. Aivan jokaisessa ammatissa jossa ongelmia ratkotaan on selvää, että jos ilmiselvää syytä ei muuten löydy, niin sitten lähdetään sulkemaan pois mahdollisia ongelman aiheuttajia.

  Julkisella sektorilla todellinen ongelma lienee se, että Suomessa on lääkäripula. Tämä taas aiheuttaa sen, että julkisella sektorilla ei riittävästi pelätä työttömyyttä. Tämä itsevarmuus taasen saattaa johtaa virkamiesmäiseen asenteeseen josta potilaat saavat kärsiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.