Hullut hormonit

Ryhdyin jälleen miettimään tätä samaa asiaa,

Kuinka paljon kilpirauhanen vaikuttaa raskauden aikaisiin ja jälkeisiin hormonimuutoksiin?

Taustaa siis näille pohdinnoille:

Olen synnyttänyt 3 lasta, mutta en kertaakaan ilman lääkkeellistä apua (oksitosiini). Jos olisin elänyt 1800-luvulla, olisin luultavasti kuollut jo ensimmäisessä synnytyksessä. Jokin elimistössäni pistää vastaan ja synnytys ei vain etene mihinkään.

Toinen toistuva asia on se että en ole yhtäkään lasta onnistunut imettämään yli 7 viikkoa. Maidontulo vain tyrehtyy itsestään, vaikka tekisin mitä. Kaikki mahdolliset luontaistuotteet ja kikkakolmoset on kokeiltu.

Joten ehkä salaa elätän toivoa että voisin vielä syyttää kilpirauhasta tästä asiasta. Tosin varmuudellahan se selviää vasta ensi vuoden kesäkuussa, Jos kaikki menee hyvin.

Hormonien vaikutuksen

Hypertyreoosi (liikatoiminta) voi aiheuttaa aivan kamalaa pahoinvointia joka jatkuu koko raskauden ajan joten tästä päättelen että lähes mikä tahansa normaalista poikkeava voi olla vajaatoiminnan aiheuttamaa.

Synnytykseen liittyviä tietoja on lähes mahdoton löytää. Muutaman sivun jenkeistä sain kaivettua esiin mutta kielipää ei taivu ammattisanastolle joten teksti oli minulle hepreaa.

Entäs sitten imetys?

Kaiken järjen mukaan jos hormonien säätely ei toimi, ei kulje käskyjä elimistöön esimerkiksi erittää prolaktiinia. Mutta Tästäkin on vähän ristiriitaista tietoa:

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi lisätä prolaktiinin eritystä. Raskaus lisää prolaktiinin eritystä kymmenkertaiseksi raskauden loppua kohden (prolaktiini valmistaa maitorauhasta imetyksen varalle).Lähde

vai

Joskus imetysvaikeuksien taustalla on jokin harvinainen äitilähtöinen syy. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja muut hormonien epätasapainotilat saattavat vaikuttaa imetyksen fysiologiaan. Joskus raskautta edeltänyt lapsettomuus ja imetysvaikeudet liittyvät hormonitoiminnan kautta yhteen.Lähde

Ei jälleen näistäkään lähteistä voi päätellä juuri mitään, muutakuin että kilpirauhanen vaikuttaa.
Eikö olekin ihana sairaus? Koko elimistö menee sekaisin mutta kukaan ei osaa selittää miten.

Jos tehdään niin että minä olen elävä koekaniini, seuraan muutoksia elimistössä, vertailen edellisiin raskauksiin (esim tuleeko tällä kertaa ennenaikaisen synnytyksen uhka) ja pidän kirjaa mihin asioihin lääkitys on vaikuttanut.
Ei siitä lääketieteellisesti ole kovinkaan suurta hyötyä, mutta ehkä muutama ihminen voi saada vastauksen miksi kaikki ei ole mennyt niinkuin elokuvissa.

2 thoughts on “Hullut hormonit

  1. Itselläni takana 2 raskautta ja synnytystä vajaalla. Sama kokemus synnytyksissä kuin sinulla: molemmilla kerroilla meni 2 viikkoa yli ja piti käynnistää. Ei mitään merkkejä siitä, että itsestään olisivat alkaneet tulemaan. Eka synnytys kesti 16h, eli eteni tosi hitaasti, tosin 4x laitettu epiduaali hidasti sitä myös. Toinen kerta käynnistettiin myös, mutta sujui nopeammin, 4h:ssa.

    Mutta imetys sujuikin sitten hyvin, maitoa tuli niin tasaista tahtia, että molempia lähes taaperoimetetty, eli 1v5-7kk imetystä, eikä siihen sisälly yhtään korvikkeen antoa.

  2. tsemppii, mielenkiinnolla seuraan… nämä on joskus tosiaan muutenkin sellaisia mystisiä juttuja että huh huh…mutta itsensä tuntemisella ja opettelemisella suuri merkitys 🙂 hyvä kun sulla on vertailukohdetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.