Anemia

Raskauden aikana kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veriplasman määrä lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä, mistä seuraa veren laimenenminen. Siitä syystä normaalissa raskaudessa hemoglobiini laskee jo alkuraskaudesta. Lisääntyvä punasolutuotanto vaatii rautaa, jota kuluu erityisesti loppuraskaudessa myös sikiön punasolutuotantoon.

Raskausajan anemiasta puhutaan, jos veren Hb on alle 110 g/l. Jopa 10–20 %:lla odottajista Hb-arvo on raskauden lopulla alle 110 g/l. Äidin lievä anemia ei yleensä aiheuta ongelmia sikiölle. Sikiön ja äidin kannalta haitallinen Hb-taso on alle 80 g/l. Lähde

Tässä on taas ehkä maailman koomisinta tekstiä. Itselläni hb on tällä hetkellä 112 mutta olo on kuin elävällä kuolleella jonka tekee mieli teurastaa kaikki vastaantulijat. tämän tekstin mukaan minulla ei kuitenkaan ole edes virallisesti vielä anemiaa. hah, salli mun nauraa. Jos naurattaisi. Eikä muuten naurata läheisiäkään jotka saa kestää ne seuraukset kun hb on niin matala.

Miten raudanpuute ilmenee?

Ihmisen elimistö tulee toimeen jonkin aikaa omien rautavarastojensa turvin. Siksi raudanpuutokseen liittyvät oireet ilmenevät vasta siinä vaiheessa, kun raudan puute elimistössä on jo ilmeinen. Kun rautaa on liian vähän, elimistö kärsii muun muassa hapen puutteesta. Tyypillisimpiä raudanpuutoksen oireita ovat väsymys, fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn heikkeneminen, huonomuistisuus, keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, hengenahdistus, sydänkivut, kalpeus, ihon kuivuminen, kynsien halkeileminen, huulten ahavoituminen ja hiustenlähtö. Lähde

Tämä kuulostaa jo huomattavasti tutummalta, Itseltäni löytyy väsymys,psyykkisen suorituskyvyn heikkeneminen,keskittymiskyvyn puute,hermostuminen (raivostumiseen asti ajoittain), sydänkivut,kalpeus sekä ihonkuivuminen. Kuulostaako tutuilta oireilta? Aivan varmasti koska nämä ovat samoja oireita joita kilppari aiheuttaa. Olen kuitenkin 99% varma että tällä kertaa oireet johtuvat hemoglobiinista koska thyroxin annostukseni on niin korkealla (0,2mg) ja raskaus yli puolen välin että vauvan ei pitäisi enään kaapata paljoa tyroksiinista ja koska oloni on huonontunut sitä myöten kun hb on laskenut. lähtötilanne kuitenkin oli 137 joten muutosta on tapahtunut lyhyessä ajassa paljon, silti lääketiede vähättelee oireita. Onneksi neuvolan terveydenhoitaja ei vähättele, hän oli jo lukemista sitä mieltä että pitää saada ylöspäin, mutta paljoa ei ole tehtävissä kun ei rauta minun elimistöstä imeydy tai sitten se kuluu niin nopeaan ettei pääse nousemaan.

Näiden muiden oireiden lisäksi paniikkikohtaukset on hiipinyt takaisin. Aina samoissa tilanteissa: Stressaavat asiat saavat pulssin nousemaan yli sadan, hengitys muuttuu pinnalliseksi jne.. tämän syytä en sitten tiedäkkään. kuten jos sanoin,on vaikea uskoa että kilppari arvot olisi niin päin honkia.

2,5 viikon päästä sen sitten näkee, silloin otetaan uudet kokeet joten jää nähtäväksi.

6 thoughts on “Anemia

 1. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ollut 5 ja puol vuotta. Nyt kun viimeksi kävin verikokeissa ja otettiin tvk, ilmeni, että hemoglobiinini on hyvin alhainen, 116. Syön Thyroxin hormonia, ja aina välillä se auttaa ja välillä (useimmin viime aikoina) oireet palaavat kuten 5 ja puoli vuotta sitten. Lääkäri vähättelee oireitani ja sanoo vaan “arvot ovat ihan hyvät”. Hah! Juu, ovathan arvot hyvät, ovat kyllä, mutta vointini ei ole. Nyt aloitin tänä syksynä rautakuurin, Obsidan 500mg, ja aluksi tuntuikin, että se auttaa, mutta nyt on ruvennut ilmenemään jotain hyvin outoa, nimittäin huimausta! Eli rautakuuri ei siis tehoa! Onko kellään vastaavanlaista? En ole raskaana.

 2. kyllä suosittelen nestemäistä rautaa, koska itselläni hemoklopiini nousi sillä, ku todettiin keliakia ja arvot oli n.100. Myäs nokkosessa on reilusti rautaa ja imeytyyhän se luonnollisena paremmin uin mitkään synteettiset vitamiinit yms.

 3. Hei. Luin yllämainitut tekstit. Itsellänikin oli 3:na raskausaikana tosi matala Hb, arvo oli ennen synnytyksiä yleensä tasolla 90 ja käväisi allekin. Kaikki rautalääkkeet pisti vatsan täysin ummelle. Apua löysin sitten yhdistelmästä Kräuterblutsaft + kuivattua nokkosta (saa luontaistuotekaupoista) 2-3 ruokalusikkaa päivittäin. Nokkosen sekoitin esim. aamupuuroon. Ja vatsakin toimi hyvin. Yhdistelmä nosti Hb:tä suht nopeasti. Tsemppiä odottajille.

 4. Minulla oli ennen raskausaikoinakin Hb n. 135-140. Sitten se jostain kumman syystä tipahti jopa alle 120:n. Söin Obsidania välillä, sitä joka imeytyy paremmin. Olen nyt ollut reilun vuoden ajan syömättä Buranaa (vahvuus 800 mg) vaan olen korvannut sen Naprometin 500 mg:lla. Ja kas kummaa, nyt oli Hb viimeksi 144. Yes. Ihanaa. Nyt ei tarvi enää rautalääkkeitä.
  Joten ihmiset, jos syötte Buranaa varokaa Hb:n laskua. Minä en keksi mitään muuta syytä siihen, miksi Hb aina laski eikä pysynyt. Kaikki mahdolliset tutkimukset tehtiin, gastroskopiat yms. mutta mitään syytä ei löytynyt mikä Hb:n laskee.

 5. Ensin käytin retaferia 200mg/vrk = ripuli
  Sitten kokeilin maltoferia tupla-annoksena = ripuli ja närästys

  ja hb siis laski koko ajan koska mikään ei imeytynyt.

  Nyt käytän Kräuterblutsaftia, (luontaistuotekaupasta ja apteekista saatavaa) vitamiinimehua jossa on B:tä, Rautaa, ja mitä kaikkea. on siis luonnon yrteistä ja mehuista valmistettua ja viimeksikin tällä sitten viimein nousi se hb pikkuhiljaa. tätäkin otan tupla-annosta, tässä mehussa ei rautaa paljoa ole (se normi päiväsuositus) mutta se jostain syystä monella imeytyy paremmin. Tosi kallista tavaraa vaan on..

 6. Hei!
  Tsemppausta vaan… Mitä rautavalmistetta syöt? Et ole kyllä ainoa, jolla on vaikeaa saada rautaa nousemaan tuossa vaiheessa (tämä oli tällainen lohduttava pointti, että oli sinulla melkein mikä valmiste vaan niin aina se ei imeydy!) Mutta monella ne nestemäiset rautavalmisteet ovat kuulemma nostaneet hemoglobiinia parhaiten. Itsellä ei ole niistä kokemusta raskauden ajalta tai muutenkaan niin, että olisi mitattu mitä tapahtuu. Mutta niitä olen nykyään välillä ottanut, koska mulla on luontainen taipumus anemiaan. Eikös nostaessa saisi ottaa tupla-annosta kuin muuten? Itse ainakin sain aikoinaan raskaana luvan ottaa 200mg Retaferia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.