Yleistä asiaa


136 Responses to Yleistä asiaa

 • En tienny mihin osioon tän laittaisin ni pistänpä nyt vaikka tänne.
  Sain koelääkityksen helmikuussa, kiitos sen infon mitä täältä sain. Yksityinen endo kirjotti reseptin mukisematta ja oli ikään kuin “hengessä mukana”. Sanoi itsekin että kun mun T4V tippunu yläkolmannekselta alakolmannekselle ja TSH kolminkertastunu ja vielä ku vasta-aineet hiukan koholla, niin vajaatoiminta ihan mahdollinen. Seuraavakin käynti meni mukavasti.
  Mutta eilen, oliki ihan kääntäny kelkkansa. Sanoi ettei mulla VOI MILLÄÄN olla vajaatoimintaa kerta arvot oli just kuitenki viitteissä. Ja että diagnoosia en tule saamaan. Naureskeli mulle vielä päälle. Olin ihan että :O Mun olo kun on kohentunu merkittävästi lääkityksen myötä. Mut sekin olis tän lääkärin mielestä psykologista. Ei auttanu että selitin kuinka mulla on hiukset alkanu kasvaa lähes kaljuuntuneisiin kohtiin, kuukautiset normalisoitunu, ihon “panssari” (=niin kuiva ettei voiteet edes imeytyny läpi) hävinnyt jnejnejne.
  Oon tosi pettynyt ja mua ärsyttää! Näinkö tämä nyt sit päättyy 🙁

  • Kyllä mä tekisin niin että vaihtaisin lääkäriä. Mä vaikka sulavasti siirtyisin takaisin terveyskeskuksen piiriin ja jättäisin kertomatta että endo muutti mieltään 😉
   menisin terkkarilääkärille,kertoisin mitä endo on ekalla kerralla sanonut ja selittäisin vaikka että lompakko ei kestä koko ajan käydä yksityisellä 😉 Mulle ei oo kukaan lääkäri mutissut vastaan kun oon kertonut että kävin endolla ja se sanoi niin ja näin.

 • Kiitos Tiina! Oliko sullakin siis niin, et arvot oli viitteissä (anteeksi en muista tarkalleen vaik oon varmasti lukenut)? Ootko saanu diagnoosin, saako ylipäänsä kukaan diagnoosia jos arvot on ollu viitteissä?
  Juu mä yritän jatkaa tk:n kanssa. Eiköhän ne uusi reseptitkin kun edellisessä ei lukenu sitä “hoitokokeiluakaan” enää. Ihmettelen vaan tota lääkäriä, miks se ylipäänsä alotti mulle sen lääkityksen ja sano ensin toista, jos se oli tota mieltä?!

  • Mulla oli tsh vain vähän yli,mutta vasta-aineita olikin sit kunnolla.

   eli siis sain diagnoosin autoimmuuni tyreoidiitti.

  • Hei Jolle,
   Minä sain hypotyreoosidiagnoosin endolta kaksi viikkoa sitten, puolen vuoden koelääkityksen jälkeen. Mun arvot on olleet koko ajan viitteissä, mutta olo ei. Vaihda siis lääkäriä!
   Koelääkityksen aikana tai jälkeen arvoja ei ole edes mitattu, lääkärini mukaan se on täysin epäolennaista. Vointi on tärkein. Minä olen ainakin uusi ihminen.

   • Minäpä jatkan tähän, en tosin tiedä huomaatko Tiina viestini..
    Sain lähetteen uusiin vasta-ainetesteihin ja nyt mulla on tulokset kädessä: 104. Viime keväänä oli siis 35 ja nyt 104. Jokohan alkais dg irtoomaan? Tk-lääkäri ei ottanut kantaa mun hoitoon ollenkaan, lykkäs vaan testitulokset käteen ja käski mennä endolle. Mietin vaan että menenkö (ja maksanko) ihan turhasta sitten, vai onko toi ihan selkee homma? Niin ja lääkitystä en lopettanut syksyllä vaikka ensin meinasin, mulla on resepti riittänyt (olinkin saanut niitä 2 eli monta purkkia) niin oon vaan popsinut niitä sitten.

    • Mä menisin toiselle endolle jos edellinen on kokenut jonkun identiteettikriisin kesken hoidon.
     Jos vasta-aineet on nousussa niin se kertoo siitä että ei sitä olo tuu ilman lääkitystä paraneen koska vasta-aineet alkaa hyökkäämään kilpirauhasta vastaan.

     • Mä vähän suunnittelin että ottaisin sille soittoajan ja vähän tiedustelisin ensin..ettei menis rahat hukkaan. Kun äkkiseltään en oikein tiedä kenelle sitten menisin.
      Mutta siis tässä labralappusessakin lukee tuloksen alla näin:
      “Tyreoideaperoksidaasivasta-aineet kohonneet. Sopii autoimmuunityreodiittiin tai sen seurauksena syntyyneeseen hypotyreoosiin.”
      Mut tosiaan, mistäs mä tiedän miten se endo sit tuonki tulkitsee ..

      • periaatteessa noilla tuloksilla sen tk-lääkärinkin pitäis kirjottaa sulle resepti ilman mutinoita….siitä vois tehä vaikka potilasasiamiehelle ilmoituksen ettei hoida potilaitaan…

       • No mä luulen ettei se tk-lääkäri halunnu sekaantua kun kuuli kenellä oon käynyt (hän kertoi että kyseinen endo on opettanut häntä lääkiksessä). Tulikohan joku epävarmuus sitten, en tiedä, tulipa vaan mieleen 🙂

 • Olen jo monen vuoden ajan epäillyt että saattaisin sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kaksi kertaa olen jo käynyt tutkituttamassa asiaa mutta ensimmäisellä kerralla vain ultrattiin kilpirauhanen eikä mitään verikokeita otettu. Minulla on selvästi suurentunut kilpirauhanen mikä näkyy esim valokuvista. Huomattuani tuon joskus 7 vuotta sitten menin ekan kerran lääkärille asiasta mutta asia kuitattiin sillä että hiukan on suurentunut mutta ei mitään vokaa. Viime vuonna vaadin työterveyslääkäriä tutkimaan asian ja pyysin verikokeet. Työterveyslääkäri asennoitui asiaan että ei sussa mitään vikaa ole (ja että päässäni on enemmänkin vikaa) samaan aikaan sairastin myös keskivaikeaa masennusta, minulla oli rytmihäiriöitä ja paniikkikohtauksia. Kokeillessaan kilpirauhasta totesi sen tuntuvan ulkoapäin kokeiltaessa mutta kuittasi sen vain sillä että minulla on jotenkin poikkeava fysiikka. No verikokeita otettiin kolme kappaetta ja ei mitään vikaa. Kilpirauhanen ultrattiin ja todettiin että jonkin verran suurentunut. Löydöksenä oli kysta. Tästä lääkäri soitti minulle tuloksen ja kuullosti pettyneeltä kun Jotain sentään löytyikin. Muuten asiaan ei palattu sen kummemmin.

  Joskus itsekkin mietin onko vain päässä vikaa mutta viime aikoina olen alkanut epäilemään että olisiko kaiken syynä autoimmuuni tyreoidiitti josta aiheutuu sekä vajis että liikaoireita? Olen nyt ensi viikolla menossa lääkäriin asiasta ja listannut kaikki oireet jotta en unohda ja sen mitä kokeita haluan että otetaan. En enää luota lääkäreihin.

  Oireita on todella pitkä lista: Vatsa toimii hitaasti
  Kipukynnys alentunut
  Jatkuvaa väsymystä
  Vaikea laihtua
  Sokeriaineenvaihdunnan häiriö
  Palelu
  Muistin heikentymistä
  Kuulon heikkenemistä?
  Lihaskrappeja, kipuja
  Masennusta
  Kurkkukipu
  Korvakipu
  Palan tunne kurkussa
  hiustenlähtö tai kuivat ja ohuet hiukset
  ihomuutokset (ihon kuivuus, joskus myös hilseily, karkeus, kalpeus tai kylmyys, kutina)
  Anemia
  Turvotus
  Silmien kuivuminen (rähmii)
  Silmien vetistely (tuulinen ilma)
  Silmien kirvely
  Silmien punoitus
  Mielialanvaihtelut
  Rytmihäiriöt
  Seksuaalinen haluttomuus
  Saamattomuus
  Tokkurainen olo/sumuisuus
  Kilpirauhanen suurentunut
  Kysta
  Kynnet hauraat, halkeilee, liuskottuu
  Hermostuneisuus
  Lihasheikkoutta, lihakset tykyttää
  Hikoilu vähentynyt
  Näkö huonontunut
  Paniikkikohtaukset
  Valon herkkyys silmissä
  Poissaoleva olo
  sairas olo, jos kuumetta 37,2, ei juuri koskaan flunssassa edes yli 37,8 asteen kuume
  alhainen kuumuudensieto (huono olo auringossa ja helteillä)
  Hidastunut aineenvaihdunta
  Huono keskittymiskyky
  ahdistuneisuus
  motivaation puute
  kauluksellinen paita painaa kaulalla
  Alhainen sietokyky äänille
  Erakoituneisuus
  Ohuet kulmakarvat ulkokulmista

  Tämän listan kanssa nyt olen menossa lääkäriin ja tosissani pelkään että vieläkään mitään ei löydy 🙁

  • Vuokko, minkälaiset sinun kilpirauhasarvosi ovat olleet? Saat ne itsellesi soittamalla (lähettävät postitse kotiin) mikäli sinulla ei ole niitä tallella.

  • Samanoloinen tilanne itsellä, kuin Vuokolla, eikä se lohduta mitenkään. Olen pitkän aikaa kamppaillut huonovointisuuteni kanssa ja taustallani irvistelee myös terveenoloinen valkotakkikammo muun sairaushistoriani johdosta (johon myös on liitetty korvienväliset vaivat, vaikka ne myöhemmässä laajoin testein kuitattiinkin pois).

   Olen aiemmassa tullut testailluksi muissa yhteyksissä kilpirauhasestani ja aina saanut testivastaukseksi “viitearvojen sisällä”, enkä ole näinollen ajatellut missään olevan vikaakaan – vaikka keho on viestittänyt jo kauan muuta, kuka nyt ei lääkäriä uskoisi ja toisaalta valkotakkikammo vie voimat inttämisestä. Pikkuhiljaa vuosien varrella epämääräiset olotilat ovat jostain syystä nyt, viimeisten kuukausien aikana repäisseet itsensä levälleen kunnolla – ja siitä huolimatta, osa itsestä syyttää outojen kuvittelemisesta ja kuukausia kestänyttä (ok, vuosia) unettomuutta pääsyyllisiksi. Ja vaikka kuulun sukuun, jossa kilpirauhasoireilua löytyy aikalailla (mm. äidillä ja sisarellani), silti pelottaa ottaa asia esille lääkärissä ja tulla kuitatuksi pelkästään sekopääksi tai muuten ongelmaiseksi.

   Kuitenkin, jos omat epäilykset ja pelot laitan sivuun: olo on kuin viikatemies soittelisi ovikelloa, lihakset särkevät ja on kuin kävelisin kahden tukin varassa, painonnousun vuoksi olen niin vähällä ravinnolla että suu maistuu kaamealle, päätä särkee, uni ei tule, keskittymiskyky hakoteillä (tämänkin kirjoittaminen on sen verran vaikeaa, että meinaa itku päästä), käytän suuren osan voimistani itseni hillitsemiseen (jopa ennakolta), meinaan tukehtua alituisiin lausahduksiin kuinka olen niin valkoinen, väsyneennäköinen jne jne, minua hermostuttaa lasten huudot pihamaalla, kurkkua kuristaa, puristaa ja hävettää kaikkineen olla näin veltto, saamaton ja väsynyt, jopa niin väsynyt, että tämänaamuinen lääkäriaika juuri asiasta ja vähän asian sivusta jäi tekemättä – ei siksi etteikö olisi huvittanut vaan ihan siksi että kaikki paikat puristivat, olin nukkunut vain pari tuntia yöllä, auton rattiin hyppääminen pelotti ja meikäläisessä terv.kesk. systeemissä ei välttämättä saa palvelua omalla äidinkielellä. Ok, tässä tilassa olisi saattanut hermo palaa ja asia jäädä sille tielleenkin taas kerran – joten katsoin paremmaksi siirtää aikaani muutaman päivän päähän. Siltikin, miten voin olla tällainen? Nykyinen olotilani on valovuosien päässä, siitä mitä ennen. Minua on yleisesti ottaen pidetty huumorintajuisena, pitkämielisenä, reippaana ja kilttinä ihmisenä, jolla on kunnianhimoa ja älyäkin – ei todellakaan kuulosta tältä nykyiseltä olennolta joka on kuin strutsi vangittuna kanarialinnun häkkiin.. väkipakolla koitan pitää itseäni jollain tapaa kunnossa kävellen luonnossa, pyöräillen tai uiden, mutta se normaali liikunnanilo on kadonnut tyystin – ennenvanhaan kun tunsi rehkineensä lenkkipolulla kipuna lihaksissa, no nyt se kipu on jo ennen lenkkipolkua matkassa eikä mieluisana, mutta minä liikun, härkäpäisyyttäni liikun, kaiketi vain siksi että lääkärissä voidaan todeta minut laiskaksi jopa liikkumaankin taas kerran ja ei ihme että paino nousee – heh..

   Vuokolle, näin tähän lopuksi, ymmärrän tuskaasi ja pelkoasi paremmin kuin uskotkaan ja olen kauhuissani siitä kuinka monta ylenkatsottua ja pilkan alle jäänyttä avunhakijaa tässä meidän maassamme onkaan. Omaan suht koht samoja inhottavia oireita, joita olet listannut ylös ja ajatteleppa, oireet ovat pahoja, vaikeuttavat elämää joka päivä – siltikin, meistä kumpainenkin tuntuu pelkäävän enemmän lääkärin reaktiota kuin oman tilansa vakavuutta.

   • Tiinu itselläni on myös sellaisia päiviä/kausia kun mitään ei saa aikaiseksi ja tosiaan pelottaa lähteä auton rattiin kun en pysty keskittymään liikenteen huomioimiseen kunnolla. Sitä saattaa ajella vaikka kuinka pitkään ja yhtäkkiä herätä siihen että miten olen tänne saakka päässyt ja mitään en muista siitä matkasta. On myös joskus ollut lähelläpiti tilanteita sen takia kun on niin sumuinen olo enkä pysty keskittymään liikenteeseen. Onneksi mitään ei ole tapahtunut mutta töissä käydessä välillä pelotti.

    Itselläni oli kesällä vähän parempi vaihe menossa ja sain jopa kotonakin siivoiltua. Tosin omassa tahdissani ja vain sieltä täältä. Mutta olin siitä todella ylpeä että sain jotakin aikaan. Muuten meillä kotona siivoaa mies. En jaksa käydä ulkona kun sillon jos saan energiaa jostain ja saatan jaksaa kuukauden verran käydä kävelemässä puolesta tunnista tuntiin, mutta sitten iskee taas se kauhea väsymys. Viimeksi nyt puolentoista viikon verran oli sellaista lamaavaa väsymystä jossa sulkeudun itseeni enkä pysty olemaan läsnä. Joudun oikeen pakottamaan itseni kuuntelemaan eskari ikäisen tyttäreni juttuja ja muistutan itseäni aina että kyselen hänen päivästään ym. Ei minusta ole normaalia että joutuu “pakottamaan” itsensä kuuntelemaan lapsiaan ja kyselemään heidän asioistaan 🙁 Kaikista eniten surettaa juurikin se että kun ei jaksa edes kuunnella omaa lastaan. Olen nyt nuorimmaisen kanssa äitiyslomalla kotona ja sen jälkeen jään työttömäksi. En tiedä miten tulen jaksamaan sitten tulevaisuudessa töissä kun en meinaa jaksaa kotonakaan. Nyt en ole jaksanut tehdä ruokaakaan joten olemme joutuneet ostamaan valmisruokaa. Minulle on tärkeää tehdä itse alusta saakka ruokamme ja sitäkään en nyt jaksa. Tosin tänään oli vähän parempi päivä ja energiaa riitti kaupungilla käymiseen.

    Olen saanut laihdutettua kuuden kuukauden sisällä 10-14 kiloa riippuen vähän päivästä ja olenko sortunut herkuttelemaan, mutta tuohonkin olen päässyt erittäin tiukalla kitukuurilla koska muuten en kerta kaikkiaan laihdu. 800 kaloria on ihan maksimi ja jos sen ylittää niin painon tippuminen loppuu. Vieläkin on ylimääräisiä kiloja 15 joista haluaisin eroon, mutta pakko sitä on joskus syödä vähän normaalimmin. Jos söisin normaalin kulutukseni verran lihoisin joten siltikin on pakko pitää jonkinmoista kalorivajetta jotta en paisu takaisin.

    En tosiaan ennen ollut tällainen. Liikuin hirmuisesti pyöräillen, kävellen ja rullaluistellen. Menin koulumatkat keväällä ja syksyllä useimmiten pyöräillen ja rullaluistellen. Työmatkat sitten pyörällä tai kävellen. Liikkuminen oli erittäin vaivatonta. Jaksoin siivota kotona ja olin energinen. Saatoin syödäkkin melkein mitä vain lihoamatta tai jos yritin laihduttaa se onnistui laskematta mitään ja lisäämällä liikunttaa. Nykyään pysyttelen kotona sisällä kun jo pelkästään kotipihaan meneminen tuntuu hirveältä ponnistukselta. Viimeiset kolme kesää olen pysytellyt sisällä koska en kestä enää kuumaa auringonpaistetta. Ennen rakastin kesää lämpimien ilmojen takia.

    Pelottaa mennä sinne lääkäriin jos mitään ei lopulta löydykkään. Ei tällainen elämä ole mukavaa ja siitä kärsii minun lisäkseni perheeni. Jos ei olotilalleni löydy mitään selitystä en tiedä enää mitä tehdä 🙁

  • Hetken jo luulin itse kirjoittaneeni oirelistan, mutta anemia minulta puuttuu ja kilpirauhasta ei ole ultrattu eli en tiedä suurentumisista tai kystasta 😉
   Mulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, vasta-aineet kannattaa myös tutkituttaa. Mulla on tsh ja t4v melkein aina olleet rajoissa (vaikkakin huonot), mutta vasta-aineet oli tosi rajusti koholla 🙁
   Toistaiseksi hoitotasapaino on kuitenkin vielä löytymättä eli kaikille ei diagnoosi ja lääkityksen saaminen ole välttämättä tie onneen ja normaaliin elämään… En sit tiedä, jos mulla on lisänä jotain muita autoimmuunitauteja, kun tk-lääkäri on todella haluton tutkimaan yhtään mitään. Se on edelleen sitä mieltä, että mulla on päässä vikaa, mut yksityisellekään ei ole varaa mennä, kun en ole töissä. Enkä tässä kunnossa mitään töitä saakaan 🙁
   Miten sulla, Vuokko, meni lääkärissä?

 • Tilasin nuo arvot eilen postissa kotiin kun en yhtään enää muistanut millaiset ne viimeksi oli sekä tietysti vertailupohjaksi ensi viikon lääkärikäynnille. Jännityksellä odottelen mitä niistä selviää. Tosiaan pelottaa suoraan sanottuna että vieläkään mitään ei selviä ja joudun jatkamaan tällaista väsynyttä vajaata elämää missä en jaksa olla läsnä lasten enkä miehen kanssa.

 • Luin netistä ettei Suomessa enää tehdä koetta käänteisen kilpirauhasarvon tarkistamiseksi, osaako kukaan kertoa miksi?

  • Luultavasti kysyntä oli niin pientä, että kannattamattomana lopettivat. Vahinko, sillä nyt Suomessa ei pystytä toteamaan myöskään Euthyroid sick syndromaa (siihen tarvitaan TSH, T4V, T3V ja rT3), eikä myöskään tekemään tutkimusta, jossa mitattaisiin sekä T3V että rT3. Pitää lähettää ulkomaille, esim. jenkkeihin. Niitä lähetetään kyllä Suomestakin, kilpirauhanen.com löytyy ainakin osoitteita.

   • MDD on ainakin yksi niistä. http://www.mdd.fi ja sieltä saa muitakin hyviä testejä kilpirauhasenkin kannalta. Minunkin mielestä on harmi, että RT3 lopetettiin Suomessa.

 • Hei,

  Olen aloittanut kokeiluhoidon tällä viikolla. Arvot olivat viitearvojen sisällä, mutta oireita on monenlaisia, esim. jatkuva väsymys, muistihäiriöt, sumuisuus, ajoittainen hiustenlähtö, paino nousee erittäin helposti, palelu, niveloireita, scleroderma, todella kuiva iho, ummetustaipumus yms.. Kiinnostaisi tietää, kuinka nopeasti olette saaneet helpostusta oireisiin? Varsinkin muistihäiriöiden ja väsymyksen suhteen olisin onnellinen, jos joku kommentoisi. Väsymys, unohtelu ja sumuisuus on pahimmat oireet. Aloitin lääkityksen yhdellä lasten pillerillä, jota 2 viikkoa, sitten lisätään 2 pilleriin, ja 4 viikon päästä 3 pilleriin….

  • Minulla muutos tapahtui jo kolmessa viikossa ja sen jopa huomasivat muutkin.

  • Minä aloitin kahdella lasten tabletilla ja neljän viikon päästä nostin kolmeen. Parissa kolmessa viikossa sumu hälveni, sitten meni tosi lujaa, sitten olo tasoittui, ehkä vähän huononi, mutta ei sumu ei missään tapauksessa tullut takaisin. Nyt minulla on diagnoosi ja lupa nostaa annos aikuisten tablettiin.

   • Teillä useammalla vuorokausiannoksen nosto on edennyt todella nopeasti! Minulla on ollut lasten tyroksiini reilut kolme vuotta, tällä hetkellä 3 tabl./vrk.

 • Rohkaisevaa lukea kuinka moni on saanut lääkityksen epäselvistä tilanteista ja epätietoisista lääkäreistä huolimatta kuntoon.
  Olen alkanut viimeisen 1-1,5 vuoden aikana tunnistamaan etten ole itsekään ihan kunnossa. Nuo oireet kun on niin helpoo selitellä vaikka millä, kun verikokeiden tuloksetkin olivat ns. täydellisesti viitearvojen keskellä. Olo kuitenkin huonontunut kokoajan. Veljelläni on todettu vajis verikokeilla, mummollani oli struuma ja toiselkakin veljelläni samoja oireita kuin minulla. Minulla kuitenkin kilppariarvot kunnossa.

  Oireista tunnistan melkein kaikki, mutta pahimpia ovat jatkuva sumuisuus ja väsymys, seksuaalinen haluttomuus, ripsien ja hiusten lähtö, uusimpana paniikkikohtaukset sekä mahdottomuus laihtua. Teen fyysistä työtä, ulkoilen koirien kanssa 4-5 krt päivässä, käyn jumpassa 4-5 krt viikossa ja olen vielä vlcd pirtelöillä, mutta painoni ei hievahdakaan. Se on todellla turhauttavaa !!!

  Lähipiirissäni on myös huomattu oloni ha moni ollut huolissaankin.

  Nyt rohkaistuin varaamaan ajan Antti Virkamäelle Mehiläiseen ja sain peruutusajan ensi viikolle. Odotan aikaa jo innolla. Toivo n että saisin tähän oloon jonkin ratkaisun… onko täälläkokemuksia mainitsemastsni lääkäristä ?

  Tsemmpiä kaikille tämän taudin kanssa !

 • Hei kaikki!

  Minulla on useita vuosia sitten poistettu kilpirauhasen oikea lohko siinä olevan kasvaimen vuoksi. Leikkauksesta lähtien olen tullut toimeen puolikkaalla kilpirauhasellani, mutta aina välillä on ollut kausia, jolloin minulla on ollut vajaatoiminnan oireita. Tällöin on arvoni aina tarkastettu, mutta aina ne ovat olleet viitearvojen sisäpuolella eikä lääkitystä ole aloitettu. Nyt tänä syksynä meni elämäni todella vaikeaksi. Vajaatoiminnan oireet olivat todella pahat. Olen aina ollut hoikka eikä minulla ole ikinä ollut paino-ongelmia. Nyt kuitenkin painoni nousi puolessa vuodessa 8 kiloa, enkä ole muuttanut oleellisesti mitään elintavoissani. Jalkoihin tuli turvotusta niin, että sukista jäi niihin jälki. Ikinä aikaisemmin en ole kärsinyt tuostakaan vaivasta, en edes raskaana ollessani. Hiuksia lähti päästä tukottain. Silmät ja iho kuivuivat. Ummetus vaivasi. Paleli valtavasti, saunassakin vilunväristykset kulkivat kehoani pitkin. Uupumus ja väsymys oli ihan sairasta. Saatoin nukkua 16 tuntia vuorokaudessa ja silti olin kuoleman väsynyt. Nukahdin päivisin ihan istuallenikin. En jaksanut tehdä mitään. Ihan arjen perusjututkin tein tahdonvoimalla. Kävin ensin yleislääkärillä, joka otatutti kilpirauhasarvoni. ne olivat todella normaalit ja kauniisti viitearvojen sisällä. Tämä lääkäri ei uskaltanut minulle aloittaa tyroksiinilääkitystä. Varasin ajan yksityiselle endokrinologille, joka oli todella pätevä ja näki jo olemuksestani, että olen hypotyreoottinen. Hän sanoi, että meitä on muutamia, joilla kilpirauhasarvot ovat täysin normaalit, mutta silti kudostasolla voi olla kilpirauhasen vajaatoimintaa. Hän uskoi minun hyötyvän lääkityksestä ja se aloitettiin. Minulla onkin nyt paljon parempi olo ja on ihanaa, kun olo alkaa tuntua omalta. Lähes kaikki oireet ovat hävinneet tai merkittävästi helpottuneet. Minä haluaisin nyt kysyä teiltä, joilla on kokemusta, että onko teidän painonne pudonnut aloitetun lääkityksen myötä ja jos on, niin millaisessa tahdissa? Minä kärsin näistä kiloista. Housut eivät mahdu jalkaan enkä tunne oloani tämän painoisena hyväksi. Ennen lääkityksen aloittamista tein kaikkeni, että saisin kiloja pois, mutta mikään ei tehonnut. Paino vain nousi. Olen kiitollinen vastauksesta.

  • Hei Tiina! Minä sain huomattavan avun moneen asiaan tyroksiinista, mutta painoon se ei ole vaikuttanut. Tai ainoastaan siten, että en enää syö suklaata väsymykseen, joten paino ei nouse. Olen kylläkin normaalipainoinen, mutta olin noususuunnassa. Pudotukseen tarvitsen ihan tavallisia konsteja, eli on syötävä vähemmän.

 • Hei,

  Minulla epäillään vajaatoimintaa, arvot hieman pielessä. Sain kuulla asiasta puhelimitse. Lääkityksenä on puolikas Thyroxin 0,1mg päivässä. Milestäni lääkäri käski mennä uusiin verikokeisiin 3 kk:n päästä. Kuulostaako normaalilta? Mielestäni aika pitkä aika…

  Lisäksi kysyisin, onko muilla ollut lievää ja tasaista huimausta pitkään, eli kuuluuko mahdollisesti oireistoon?

  Kiitos,
  Leevi

 • HEI! Oisko antaa vinkkejä hyvästä lääkäristä Itä-Suomessa? Listan mukaan tääällä ei ole oikein ketään, Kuopion läääkärikää ei nettisivujen mukaan ota uusia asiakkaita… Etsin sektorilla Lppeenranta-Savonlinna-Mikkeli-Joensuu

 • Hei onko kellään kokemusta että vajaatoiminta näkyisi myös silmistä? Itselläni liuta oireita mistä kerroinkin kun arvoistani kyselin. Mutta minulla siis ollut nyt toista kuukautta silmät todella sairaan näköiset. ovat semmoiset sameat, väsyneet ja niistä puuttuu se normaali “pilke”. Silmän aluset tummat ja pussit silmien alla. Vaikka kuinka meikkaisin niin ei auta. Lähimmäisetkin huomaavat ja ovat huolissaan kun näytän niin sairaalta. Monet itkut on tullut kun en tiefä mikä tässä oikein vaivaa. Keskiviikkona aika sisätautilääkärille.

  • Hei minulla oli silmät kuivat ja rähmäiset sekä näkö jotenkin huono. Välillä tuntemuksia että silmät ovat auki mutta ei silti ymmärrä mitä näkee.
   Sitten lääkityksessä näkö palautui asteittain joka vähän pelottavaa. Aamulla kun heräsi niin räps ensin meni hetkeksi mustaksi niinkuin yhteys silmiin olisi poikki ja sitten ihan kuin jotakin näyttö moodia olisi vaihdettu tulikin kirkas uusi näkymä. Totta siis sanonta että jotkut ei aja ihan täysillä valoilla eli tuntuu ihan kuin olisin joku robotti jossa voidaan tilaa jotenkin vaihtaa jostakin napista. Tuossa vähän pelottaa että mitäs sitten jos tila muuttuukin pysyvästi tuohon mustaan onkohan jollakin tapahtunut. Luin jostakin että silmien alle tulee joku tulehdus joka sitten haittaa silmiä. Kun tuo lääkitys alkoi minulla tehota niin kaikki tulehdukset joita oli ainakin nivelissä alkoi muutamassa päivässä helpottaa. Näkö sekä kuulo myös parani ihmeen kaupalla.

 • Heippa! Onko tietoa vajaatoimisuuden periytyvyydestä? Miun tytöllä 11v todettiin pari viikkoa sitten vajaatoiminta,suurin oire hänellä oli lyhytkasvuisuus ja äärilaidasta ailahtelevat mielialat/aggressiivuus jonka takia käytiin aikaisemmin tuloksetta kasvatusneuvolassakin….No siis asiaan:nyt kun oon paneutunu tähä aiheeseen,havahduin että miulla on n.14 oiretta listasta joita oon ihmetelly.Yks esim se että ei oikein ajatus ja puheentuotto aina pelaa,niinku jumittaa.Alilämpöö jatkuvasti,syke alle 50,kuivat kyynärpäät,nilkoissa jatkuvasti sukista rannut,silmäpussit,kiukuttaa ja ei oikei naurata mikää…..Oon nyt sit tilannu ajan lääkärille,huomiseksi.

  • Vajaatoiminta on vahvasti periytyvä sairaus.

  • Äidin raskaudenaikainen kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa lapsen kehitykseen, mutta kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut, tutkaile lähipiirisi, kodin, koulun ja työympäristön rakennuskantaa ja jos epäilet kiinteistöissä olevan kosteusvauriotoksiineja, mitkään lääkkeet eivät auta niin kauan kuin altistutte myrkyille.

   Itse henk.kohtaisesti en usko geneettiseen kilpparin vajaatoimintaan, mielestäni syyt tulevat “ulkoapäin” kuten kodin kosteusvauriohomeet ja vääränlaiset ruokailutottumukset. Siis mikäli äidiksi aikovan naisen kilppariarvot saatetaan oikeasti kuntoon, sairaus ei periydy.

   Tähän lopputulokseen olen tullut omatoimitutkimusteni kautta, mitään tieteellistä näyttöä väitteelleni ei ole.

 • Minä menin epämääräisine oireineni työterveyslääkärin pakeille. Hävetti, kun oli jos jonkinmoista oiretta ja vaivaa. Lääkäri kuunteli ja sanoi epäilevänsä kilpirauhasten vajaatoimintaa. Otettiin labrat (arvoja en tiedä) ja ne olivat kuulemma viitearvojen sisällä, mutta kuulemma “ihan rajalla”. Lääkärin mielestä nuo viitearvot ovat aivan liian suuret ja määräsi koelääkityksen; ½ 0,1mg/vrk kahdeksan viikon ajaksi, sitten taas labrat. No, aloitin lääkityksen ja oloni parani parin-kolmen viikon kuluttua. Ei mitään “mega-herätystä”, mutta hiustenlähtö loppui, sumu väistyi ja mieli kirkastui, oli energisempi olo yleensäkin ja tuntui, että alkoi jopa muistamaan asioita, yms. Tosin itse hieman epäilin, että ehkä vain kuvittelen näin nopeat vaikutukset ja kohta paljastuu, ettei lääkitys autakaan. Mitään vikaa ei löydy ja saan korkeintaan mielialalääkkeet.

  No, kävin labrassa kontrollissa ja soitin lääkärille tuloksista. Lääkäri oli VAIHTUNUT ja tämä sanoi heti, ettei minulla mitään kilpirauhasen vajaatoimintaa ole koskaan ollutkaan. Labrat ovat olleet koko ajan viitearvojen sisällä. Kerroin kuitenkin edellisen lääkärin kanssa käymäni keskustelut ja että LÄÄKÄRI oli määrännyt labraan ja lääkkeet OIREITTENI perusteella. “-Niin meillä lääkäreillä, kun on hieman erilaiset käsitykset näistä asioista….” Kiva, kiva!

  No, kertoi kuitenkin, että labra-arvot ovat edellisestä kohentuneet ja sanoi, että jos nyt sitten kokeilet nostaa annostusta 1 tabl. joka toinen päivä ja ½ joka toinen, kahden kuukauden ajan ja sitten labraan. Painotti, että sitten hän kyllä haluaa otattaa minusta jonkin…”vasta-aine-plaa-plaa(?) “, tms., että asia selviää kunnolla.

  Olen ihan vihreä näissä kilpirauhasasioissa, joten ei hajuakaan mitä tuleman pitää? Nyt haluaisinkin tietää, että onko täällä kenelläkään tietoa Tampereen seudulla vastaanottavista lääkäreistä, jotka ovat oikeasti perehtyneitä näihin asioihin.

  • Se vasta-ainekoe on hyvä ottaa,mikäli vasta-aineita löytyy niin lääkäri saa pitkän nenän koska se kertoo autoimmuunityreoidiitista.
   Tampereella ei enään montaa hyvää lääkäriä ole,lääkäri suosituksista löytyy mutta kannattaa myös keskustelu katsoa koska kaikki ei ota enään uusia potilaita.

   • Olen surffannut täällä netissä pitkin-poikin ja jossain tuli muistaakseni vastaan tuo vasta-aine juttu ja siinä oli, että ko. koe pitäisi ottaa jo ennen kuin koko kilpparilääkitystä edes aloitetaan? Onkohan kyse samasta asiasta/kokeesta? Ja jos on, niin mitenkähän mahtaa sitten vaikuttaa koetuloksiin, kun popsinut Thyroxinia jo hyvän aikaa?

    Huomasin tuon “lääkäri suosituksia” vasta äsken…pitkät piuhat ;). Juu, olisi kiva löytää kerralla kunnon “täsmälääkäri” 🙂 eli etsintä jatkuu. Toki käyn myös työterveysasemallakin kuuntelemassa ainakin tulokset ja sitä pitkää nenää toivoen…. 😉

    • Syy miksi se kannattaisi ottaa ennen lääkitystä tai heti pian sen jälkeen, on se että lääkitys saattaa alkaa laskemaan vasta-aineita. Ei ne yleensä kyllä häviä ennenkö kilpirauhanen on lopettanut toimintansa.

 • Tampereen seudulla on yksi lääkäri jossa olen nyt käynyt tullin tori terveystalo ja Teemu Vahtera. En osaa sanoa onko hän kuinka hyvin perehtynyt asiaan mutta ainakin tuntuu ymmärtävän tämän että lääkitys pitää saada kohdalleen ja että potilaan olo ratkaiseen eikä labra arvo rajat. Minulla iselläni oli myös alkuun epäilystä että onkohan tuo kilpirauhasen vajaatoimita diagnoosi nyt varmasti oikea kun ei tutkittu lisämunuaisia eikä vasta-aineita joista on ollut monessa paikkaa kirjoituksia että pitäisi ehdottomasti tutkia ennen lääkityksen aloittamista. Minulla ehkä sillain kumminkin oli selvä tapaus kun kävin päänalueen magneettikuvassa ja sen jälkeen lääkäri pamautti että minulla on vajaatoiminta.

  • Ihmettelen seuraavaa kohtaa: “Kävin päänalueen magneettikuvassa ja sen jälkeen lääkäri pamautti, että minulla on vajaatoiminta”.
   Minullakin on otettu sekä suppea että laaja pään MRI, mutta lääkäri ei ole maininnut mitään kilpirauhaseen liittyvää raportissaan.

   • olisko kuitenkin tässä kyse aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta jota sinulla ei ole.

    • Joo aivolisäkettä kuvattiin eikä siitä löytynyt mitään kasvainta. En tiedä tarkkalleen mitä ne siellä magneettikuvassa oikein näki. Itse kun makailin koneessa niin sieltä näki ne ihmiset jotka katseli kuvaa. Ihminen siellä heti jotenkin reagoi johonkin epänormaaliin. Ajattelen että se liittyy tähän. Myös kuulemma on otettu vasta-aineet sairaalassa mutta nuohan ei käsittääkseni kerro paljoakaan kun melkein jokaisella suomalaisella on niitä vaikka ei olisikaan sairastanut. Ainakin minulla nyt on kasvot turvonneet leuan alta ja ehkä jo silloin oli joka viittaa myös että voisi olla joku pielessä.
     En tiedä jäänkö sitten tuollaiseksi vai auttaako lääkitys tuohon. Vasta lääkityksessä kaulani on todella turvonnut ja ollut kipeä enemmässä määrin vaikka nyt helpottanut.

  • Teemu Vahteraa en suosittelisi. Maksoin usean kympin kuunnellakseni vai kettuilua asenteella “taas yksi lihava nainen, joka ei osaa laihduttaa”. Tyyppi ei kuunnellut ollenkaan potilasta vaan alkoi esitelmöidä kuinka pitkään pitää juosta pullan kuluttamiseksi, vaikka kerroin, että en syö makeaa enkä sokeria missään muodossa. Kun kerroin yhtenä oireena monien lisäksi sen, että kasvikset ei sula kunnolla, käski hän pureskella ruoan paremmin… Ihana kamala tyyppi. Onneksi toinen sisätautilääkäri, Salmi, kuunteli, totesi selkeän vajaatoiminnan ja nyt on onnellisesti oltu ilman oireita pitkään 🙂

 • Hei,
  Olen vasta viikon syönyt tyroksiinia, ottanut ohjeen mukaan aamuisin tyhjään vatsaan. Nyt on sitten päivät mennyt huimaten ja tosi väsyneenä. Paha olokin on ollu. Iltaa kohti olen piristynyt. Onkohan tuo ihan tavallista ja ohi menevää? Minun t4-v oli 10 ja tsh 1.5, ei siis ihan perinteinen vajaatoiminta labrojen mukaan, mutta lähes kaikki vajaatoiminnan oireet löytyy. Vähän mielessä kaivelee tuo lisämunuaisen uupumus oireideni perusteella. Suurta stressiä on ollu. Onko sillon tuo tyroksiinilääkitys myös hoitona? Miten saan työterveyslääkärin asiaani tutkimaan paremmin?

 • Nuo oireet ovat samoja kun minulla oli kun oli liian kanssa lääkettä. Millähän annoksella on lääkitys alotettu. Illalla minullakin olo parani kun hormooni taso laskee iltaa kohti.

  • Varmaan oli tosiaan liian nopea aloitus 25 mikrog:lla, kun nuo oireet tulivat. Työterveyslääkäri kuitenkin sanoi, että imusolmukkeet on turvonneet ja oireet johtuvat flunssasta. Parin viikon päästä annos nousi tuplaten ja sitten viikon päästä oireet olivatkin hirvittävät rytmihäiriöt (beetasalpaajat käyttöön) ja yöllä palelua. Lääkärin mielestä liikatoiminnan vuoksi, mutta tsh sama ja t4-v 11.5 eikä muita liikatoiminnan oireita.
   Hirvittävälle tuntuu tulevaisuus tämän taudin lääkityksen kanssa pelaamisesta, jos kuukauden sisällä jo saanut näin kärsiä. Muutoin oloni vajaatoiminnan oireilta on kohentunut jonkin verran.
   Mutta nyt en kyllä suostu nostamaan annosta. Ei vissiin suosituskaan ole noin nopeasti nostaa.
   Olisi varmaan myös hyödyllistä käydä erikoislääkärillä.

 • Onko kenelläkään pahentunut astma lääkityksen aloittamisen myötä? Aiemmin olen pärjännyt astmani kanssa epäsäännöllisellä lääkityksellä ja sillä että silloin kun saa ensimmäisen kohtauksen, on ottanut lääkkeet parin viikon ajan koska astmakohtaus ei minulle koskaan ole tullut yksin. Nyt sitten muutaman viikon tyroksiinien jälkeen olen alkanut haukkoa henkeä pitkin päivää. Viittaako tämä siihen että kroppa käyttää enemmän happea lisääntyneen aineenvaihdunnan vuoksi ja sitä ei saadakaan näillä keuhkoilla uutta kulutusta vastaavaa määrää ilman piippua?

 • Tietääkö joku, kuinka yleisiä oireita lihaskivut ja -krampit sekä lihasten voimattomuus ovat kilpirauhasen vajaatoiminnassa? Minkä tyyppistä lihaskipu on? Itselläni varsinkin reisilihakset ovat ihan kosketusarat. Lisäksi ne kramppaavat ja vihlovat. Reisilihakseni ovat myös täysin voimattomat, esimerkiksi kyykystä ylösnouseminen on nykyään ihan mahdotonta. Entä voiko levottomat jalat kuulua oireisiin?

  • Moi! Ei ole kyllä mikään yleisesti kovin tunnettu oire, mutta mulla nimenomaan lihaskivut on ollut se ns. isoin oire tässä. Todettu kilpirauhastulehdus ja sen aiheuttama vajaatoiminta. Hashimoton tyreoidiitista puhuttiin, ja siihen voi nimenomaan ainakin kuulua noita lihasoireita (ainakin googlen tietojen perusteella).

   Vajaatoiminta alkoi mulla sillain että oli vain väsymystä ja lihassärkyä, ei juuri muuta. Lääkäri vaan naureskeli tälle, luuli että haen vain saikkua. Toinen lääkäri sitten tajusi kuitenkin katsoa kilpirauhasarvot… Pahimmassa vaiheessa oli sellaista ettei pystynyt housuja kunnolla pitämään jaloissa kun se aiheutti ihan hirveät säryt. Oli juuri tuollaista kosketusarkuutta. Samaten särki etenkin käsiä ja vähän joka paikkaa.

   Kun kilpirauhasarvot on kohdillaan, tota ongelmaa ei ole. Nyt arvot taas vähän pielessä ja toi särky on palannut, tosin ei niin pahana.

  • Mulla kans reidet aivan voimattomat!!!

 • Kuuluukohan vajaatoiminnan oireisiin herkkyys itkeä, sairastin äskettäin flunssan ja sen jälkeen tuli tosi kova väsymys jota kesti muutoman päivän ja itkeskelin ihan ilman mitään syytä, ajattelin että johtuis vajaatoiminnasta mutta arvauskeskus lääkäri sanoi ettei sellainen kuulu siihen, tarjosi psyyke lääkettä, mutten ottanut, pyysin päästä kokeeseen ja tsh 4,30 t4v 15 tsh viite yläraja 3,60, en tiedä sitten johtuiko mistä mutta tsh arvo oli kuitenkin noussut hiukan edellisestä kerrasta joka oli 3,5, tyroksiini annos on pienin mahdollinen jolla olen poskutellut puoli vuotta. Olo on nyt kuitenkin jo hiukan kohentunut.

 • Hei, mä olen tässä pari päivää miettinyt liikuntaa ja vajaatoimintaa.

  Mulla siis tilanne vielä vaiheessa; taustalla diagnosoitu kilpirauhasen krooninen tulehdus, mutta arvot ovat olleet viitteiden sisällä vuosia. Kunnes viime viikolla otetuissa kontrollinäytteissä TSH oli pompannut 8.6 (syksyllä oli 2.2). Odottelen nyt soittoa tth:lta/lääkäriltä, jonne toivottavasti pääsen huomenna ja ohjeita, että miten tästä eteenpäin. Oletan, että lääkitys aloitetaan.

  Pohdintani koskee siis liikuntaa. Olen tottunut liikkumaan paljon ja korkeallakin sykkeellä (noin kympin juoksulenkkejä jne), mutta nyt treeni ei vain kulje. En jaksa, eikä huvita. Olisiko siis paikallaan ottaa hieman rennommin siihen saakka, kun arvot mahdollisen lääkityksen avulla saadaan kohdilleen? Vai voinko väsymyksestä huolimatta jatkaa samalla intensiteetillä? Voiko rankka liikunta tässä vaiheessa kun arvot ovat sekaisin, niin vielä pahentaa tilannetta?

  • Tää nyt on ihan puhdasta spekulointia ja maalaisjärkeilyä,mutta vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja muita elimistön toimintoja, joten kovalla tahdilla treenaaminen saattaa pitkässä juoksussa aiheuttaa ongelmia koska elimistön palautuminen kestää paljon kauemmin kuin normaalisti. eli jos ajattelet asian niin päin että jos treenaisit hyvä vointisena 2-3kertaa päivässä sen määrän mitä nyt,niin lihaksista se voi tuntua siltä nyt.

 • Voiko minulla olla kilpirauhasen vajaatoiminta,kun olen jatkuvasti väsynyt ja tuntuu kun kulkisin sumussa koko ajan.Lisäksi palelen ja ihokin on viileä vaikka olisin juuri tullut suihkusta.Paniikkia olen sairastanut vuodesta 08 asti ja nyt olen saanut paniikki kohtauksia jatkuvasti.Ahdistuneisuuttakin on melkein joka toinen päivä.Viime viikolla olin todellakiukkuinen ja “vittuuntunut”.En edes tidä miksi.Pudotan painoa ja olen yrittänyt liikkuakin,mutta tuntuu että on ihan poikki.
  Listaa voisin jatkaa vaikka kuinka pitkälle.Torstaina olen menossa labraan otattamaan nuo arvot,mutta halusin vaan tietää onko minulla mahdollisesti tuo.

 • Hei vaan !

  Olen tässä yli vuoden takunnut lääkärien kanssa tästä mahdollisesta vajiksestani. Kävin jopa yksityisellä, mutta se ei ollut erikoistunut tähän asiaan ja koska minulla oli lieviä rytmihäiriöitä ja ajoittain korkea syke ja alapaine korkea, lääkäri keskittyi vain sydämeeni (oli sydänkirurgiaan erikoistunut lekuri). Lakkasin kantamasta hänelle enää rahojani!

  Nyt sain tänään vastaukset taas uusista kokeista. STH 1,9 (tämän alaviitettä en muista, mutta yläviite oli muistaakseni jopa 4) ja T4V 12,5 (viite 9-19). Sanoin lekurille, että kun minulla nyt sattuu olemaan suuri sukurasite ja lähes kaikki oireet löytyy mitä vajikseen kuuluu, niin eikö ole mitään mahista saada edes koelääkitystä? Ja sanoin, että tuon T4V:n pitäisi minun tietooni olla yläkolmanneksella eikä alakolmanneksella. Ei kuulemma pidä paikkaansa ja jos minulle annettaisiin koelääkitys, se pilaisi kaiken! Olin ihan huuli pyöreenä ja purin hammasta, koska alan tosissani olemaan jo niiiiin kyllästynyt näihin yleislekurien toitotukseen: “ei sua mikään vaivaa”!

  Mulle yritetään välillä jopa väkisin tuputtaa masikseen lääkkeitä (monia olen kokeillut), mutta ne vaan pahentaa aina tilaani. Saan ihan hillittömiä ahdistuskohtauksia, näen painajaisia, unihalvauksia lähes joka yö jne.. Aina ne on pakko lopettaa kesken.

  Painonikaan ei putoa normaalein keinoin! Ainut millä olen sen saanut alas, on cambridge dieetti. Mutta jos siinä pidän pienenkin tauon, on kolmantena päivänä maha, jalat, sormet ja kasvot todella turvoksissa. Kasvoturvotusta en ennemmin pistänyt merkille, mutta valokuvissa eron huomaa.

  Kuukautiseni ovat aivan hirveät! Mutta se kuulemma johtuu siitä, että olen ylipainoinen (no, eipä ne ole helpottaneetkaan painon pudotessa!). Hiukset on harventuneet alle puoleen entisestä (kuulemma johtuu myös lihavuudesta, mutta eivätpä ala kasvamaan takaisinkaan!). Iho on järkyttävän kuiva, tajuton väsy koko ajan (ja taas meni lihavuuden piikkiin), kolesteroli ylhäällä (syö vähemmän voita…joo…en käytä voita!)
  yhteenvetona tästä (ja tässä oli vasta osa oireistani!) voimme lääkärikäyntien perusteella todeta, että olen vain hullu ja saamaton läski!

  Olisi ihana saada tämä asia mahdollisimman pian hoitoon, koska olen pienen lapsen yh, enkä jaksaisi enää!! Haluan, että jaksan lapsen kanssa tehdä ja olla paljon. En haluaisi hermostua jokaisesta pienestä asiasta…huoh…

  Nyt sitten tilasin ajan tänään kilpparin erikoislääkärille ja toivon, että pääsen alle puolessa vuodessa sinne käymään. Ja toivon, että olen töissä silloin että on myös varaa mennä sinne!

 • Hei, liityn joukkoon lueskeltuani näitä tarinoita jonkin aikaa. Vaikuttaa osin niin tutulta, että pakko jakaa omakin tarinani.

  Olen parikymppinen opiskelijatyttö, ja olen ollut jo pari vuotta todella hukassa kummallisten vaivojeni kanssa: on ollut täysin selittämätöntä painonnousua (aivan yllättäen kymmenen kiloa lisää, vaikken ollut muuttanu liikunta- tai ruokatottumuksiani mitenkään), hiustenlähtöä niin että joka suihkukerran jälkeen on siistittävä lattiakaivon ritilä hiuksista, kummallista fyysistä väsymystä, velttoutta ja jaksamattomuutta. Näköni on ollut huonompaan päin yläasteelta asti, mutta viimeisten vuosien aikana se on tuntunut heilahtelevan kamalasti, toisinaan en kykene näkemään kunnolla mitään vaikka kuinka keskityn. Keskittymisvaikeuksia ja sumuista harhailua arkeni on pullollaan. Ylipäätään en tunne useimpina päivinä olevani ihan kartalla ja kiinni todellisuudessa, kuin kasvojen edessä olisi huntu, jonka läpi voi kuulla ja nähdä, muttei reagoida mihinkään. Aggressiivisuus ei ole minulle lainkaan luonteenomaista, mutta nykyään huomaan joka päivä olevani todella vihainen vähän kaikille, joita tapaan, ja toisinaan olen aivan täynnä kummallista raivoa.

  Pahin on kuitenkin ollut masennuksenomainen olo, joka tuli aivan yllättäen, ja jota väsymys ja aikaansaamattomuus pahensivat roimasti. Ajattelin pitkään, että kaikki johtuu stressistä, uusista asioista elämässä ja siitä, etten olisi tarpeeksi valmis olemaan itsenäinen ja huolehtimaan itsestäni: ylipäätään olen syyttänyt luonnettani paljon. Se ei kuitenkaan käy järkeen, sillä ennen tätä olen aina ollut energinen, hyväntuulinen ja elämäniloinen tyttö, enkä keksi miksi yhtäkkiä tuosta vain masentuisin. Olen käynyt muutamasti psykologilla, ja tälläkin hetkellä olen listoilla, mutten rehellisesti sanottuna vain usko, että tämä olisi lähtöisin mielestäni. Ei tunnu siltä.

  Olen käynyt viime kesänä ottamassa myös labrakokeita, ja silloin arvoni olivat viiterajojen sisällä. Terveydenhoitaja kehotti kuitenkin vielä testaamaan uudelleen kunhan muuttaisin uuteen kaupunkiin. Kiireen keskellä uutta testiä ei koskaan tehty, enkä viitsinyt tutkia asiaa enempää pettymyksen pelossa. Vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta olisi elinikäinen sairaus, se olisi myös tervetullut ja helpottava selitys taakalleni, ja pelkään keksineeni koko jutun vain päästäkseni helpommalla.

  Nyt olen kuitenkin kärsinyt yllättävistä paniikkikohtauksista kohta viisi kuukautta, ja haluan pistää pisteen tälle. Olen menossa suositellulle lääkärille kysymään, voisiko kaikki johtua kilpirauhasesta, sillä oirelistasta löytyi suuri joukko täsmääviä oireita, ja kaiken kaikkiaan koko “sairasteluni” on ollut täysin järjetöntä. Nyt pelkään hurjasti, ettei mitään todetakaan, ja joudun taas yksin miettimään, mikä minussa yhtäkkiä on vikana ja joudunko elämään tällaista elämää lopun ikäni. Täältä lukemani tarinat kuulostavat kuitenkin hyvin samanlaisilta kuin omani, joten elätän vielä toivoa!

  • Tarinasi kuulostaa paljon samalta kuin omani. Olen itsekin päälle parikymppinen opiskelija, opiskelun alkuajoista lähtien ollut väsymystä, joka on aina luokiteltu anemiaksi tai luulotaudiksi. Nyt viimeisen 2 vuoden aikana väsymys ja masennus pahentuneet. Raahauduin sitten viimein tänä syksynä yths:lle jossa otettiin perusverikokeet ja kilppariarvot (minulla suositeltu ne otettavaksi 2 vuoden välein, koska äidillä vajaatoiminta). No yllättäen ths oli viitearvojen yläpuolella ja sitten aloin lueskella näitä tarinoita. Muitakin oireita kun minulle oli tullut viimeisen vuoden aikana, niin olin aika varma että nämä johtuvat kilpirauhasesta.

   Uudet kokeet otettiin 2kk kuluttua edellisistä, kun jouduin syömään rautakuurin siinä välissä. Tällä “varmistettiin” ettei väsymys johdu raudanpuutteesta. No uudet arvot olivatkin sitten täysin viiterajojen keskellä eikä lääkäri suostunut määräämään koelääkitystä. Oli vain sitä mieltä että olen masentunut ja pieni väsymys ei mitään haittaa. Just, kokeilisi vain ite tällaista zombin elämää vuosikausia. Tässä vaiheessa kun on pitempään ollut toimeton ja opiskeluista ei enää tule mitään, niin päätin että menen yksityiselle puolelle. Kävin endokrinologilla jolta sain lääkityksen oireiden perusteella. Olen vasta pari päivää thyroksiinia syönyt, mutta toivottavasti se auttaa. Muutaman viikon kuluttua eron pitäisi jo huomata, jos tämä todella on vajaatoimintaa. Sain suosituksen myös kokeilla lievää masennuslääkettä jossei mieliala parane.

   Sama pelko on minullakin ollut että olen vain luulotautinen ja keksinyt koko jutun. Masentunut kun en tunne olevani enkä aiemmin ollut niin ärtynyt kaikesta ja kaikista ihmisistä. Mutta on kyllä käynyt mielessä että olen vain todella laiska. En ole tuntenut oleani pirteäksi pitkään aikaan. Niin pitkään etten edes muista miltä olo tuntuu, kun on pirteä ja energinen. Joten uskon että huomaan eron, jos tämä lääkitys alkaa auttamaan.

   Kehotan selvittämään asian, eikä kannata odotella vuosia että arvot heilahtavat jonnekin suuntaan. Tsemppiä.

 • Hei!

  Olen useita vuosia ärsinyt erinäisistä oireista, joista yllätyksekseni suuri osa sopii kilpirauhasen vajaatoiminnan oirelistaan. Olen lueskellut täältä asioista ja ajattelin vielä kysäistä, miltä oireistoni kuulostaa, koska kärsin myös oireista, joita ei kaikilta listoilta löydy.

  Suurin ongelma on jatkuva väsymys. Olo on usein kuin unessa ja unohtelen asioita, kuten tapaamisia, ohjeet töissä/koulussa jne. Monesti tuntuu, etten koko päivänä herää kunnolla. Nyt olen alkanut kärsimään myös uneliaisuudesta, saatan nukkua 12 tuntia ja siltikin väsyttää niin että nukun päivällä lisää. Aamuisin herätessä silmät vuotavat ja rähmivät vartin verran.

  Viimeisen puolen vuoden sisään hiuksia on alkanut irrota PALJON ja nyt kuukauden sisään kuontalo on ohentunut puolella, imuroimaan joutuu lähes päivittäin kun lattiat, vaatteet ja matot on täynnä irtohiuksia. Lisäksi menkat ovat muuttuneet tosi epäsäännöllisiksi, tulevat joskus ajallaan, välillä ovat kuukauden tai viikkoja myöhässä ts. jäävät kokonaan väliin.

  Olen aina ollut alipainoinen, kunnes viime syksynä yllättäen lihoin 10 kiloa. Liikunnasta huolimatta ja ruokavalio tarkkailemalla paino ei vaan enää putoa. Olo on usein turvonnut ja tuntuu että tuo ylimääräinen paino olisi nestettä. Lisäksi leuan alus turvottaa, luoden vaikutelman kaksoisleuasta.

  Usein myös paleltaa ja jalkani ovat aina tosi kylmät. Ääreisverenkierto huononee stressin yhteydessä ja viileällä ilmalla (vaikka olisi plussan puolella). Viime syksynä sairastin flunssaa kuukauden välein, mutta kuumetta ei ollut ikinä. Normaali ruumiinlämpöni on alle 36. Lisäksi välillä on ollut palantunnetta kurkussa ja refluksivaivaa.

  Edellä mainitut ovat käsittääkseni yleisiä oireita. Mutta näiden lisäksi kärsin raajojen puutumisesta ja lihashiekkoudesta. Jos esim. kyljellä maatessa nojaan päätä käteen, käsi alkaa tärisemaan tai jos ylipäätään nojaan käsiini koko painolla esim. liikunnassa, kädet tärisevät paljon. Lisäksi jalat puutuvat helposti ja nyt muutamia kertoja ylös noustessa vasen jalka on ollut niin puutunut, että on pettänyt alta.

  Olen aika huolestunut ja pääsen lähiaikoina lääkäriin hakemaan lähetteitä kokeisiin. Sillä välin olisi kiva tietää, kuulostavatko oireet kilpirauhasen vajaatoiminnalta?

  • Niin ja yksi tärkeä oire unohtui. Ajoittain tulee kausia, jolloin toinen käsi on aivan jumissa. Ikään kuin olisin esim. nukkunut käden päällä ja käteen sattuu. Yleensä käsi on jumittunut 90 asteen kulmaan ja jos yritän suoristaa, saan ns. sähköiskun. Yleensä tätä kestää pari kolme päivää ja tuolloin kyynärtaive on niin kipeä ettei siihen voi koskea.

 • Moi! En tiedä mihin osioon pitkän viestini laittaisin, ehkä tämä ok. Ensi kertaa kirjoitan ja kaipailisin kommenttia siihen, voisiko kilpirauhasongelma olla mahdollinen osasyy olotilaani – lähinnä tolkuttomaan väsymykseen, joka jatkunut 1,5v päivittäisenä. TSH -arvossa ei ole vikaa, mutta T4-V on matala. 13.6. on aika työpaikkalekurille ja mietin miten sille asiani esitän.

  Olen 38v tyllerö Helsingistä. Kilpirauhasen osalta sukurasite äidin puolelta, jolta kilpirauhasta leikattu (struuma, epäiltiin syöpää, pärjännyt ilman lääkitystä leikkauksen jälkeenkin). Etusivun oirelistauksesta löytyy monta sopivaa ja myös muiden oirelistauksissa tuttuja:
  -jatkuva väsymys
  -painonnousu
  -matala ylä- ja korkea alapaine (lukemat 120/95 tavallisia, oma mittari kotona)
  -kolesteroli (n. 5,5-5,6 aina)
  -anemia (diagnoosi helmikuussa 2012 kun useampi punasolulukema ulkona rajoista, jatkuvalla raudansyönnillä hb nyt lopulta ok eli 131)
  -masennus (Kela -korvattuna 2001-2003 psykon juttusilla koulukiusaamiskokemuksista ym. puhumassa, nyt mukana juuri alkaneessa ryhmäterapiassa – ei koskaan lääkitystä!)
  -saamattomuus, tokkurainen/poissaoleva olo
  -ärtyneisyys/mielialanvaihtelut (pieni ketutus koko ajan ja ärsytys tulee tosi nopeasti)
  -reumaoireet ja nivelkivut (reumavasta-aineet joitakin vuosia sitten ok)
  -silmien kuivuminen (rähmivät), vetistely (tuulinen ilma) ja kirvely sekä valoherkkyys
  -kuulon heikkeneminen?, alhainen sietokyky äänille
  -ääreishermoston toimintahäiriöt (puutumisia ja pistelyä usein)
  -muistin heikentyminen
  -palan tunne kurkussa
  -kuukautishäiriöt
  -kielen turpoaminen (tuntemus, ei näytä oudolta)
  -heikentynyt kylmänsietokyky
  -hauraat kynnet

  Lisäksi on mahavaivoja (yht’äkkiä kuralle ilman syytä), iho-ongelmia (akne) ja olen myös tahattomasti lapseton. Kuume ei tahdo nousta ja pienikin lämpölukema vetää ihan lötköksi. Nyt on myös yli 3vkoa putkeen ollut pää kipeä joka päivä. Tuossa ehkä päällimmäisiä, jotain varmaan unohtuikin vielä.

  Pahinta on loputon väsymys, joka vienyt työmotivaation alamaihin. Poissaolopäiviä on useita, kun ei vaan aamulla kykene (väsyttää, oksettaa, huimaa). Aamu-unisuuteni toki tekee aikaisista heräämisistä muutenkin vaikeita. Väsymyksen takia lääkäriin alkuvuodesta 2012 ja labrat lekurin mielestä punasoluarvoja lukuun ottamatta ok ja anemiadiagnoosi. Väsymystä alettiin hoitaa raudansyönnillä, mielialaa keskusteluilla ja vatsaongelmia tutkimalla ns. viivästyneitä allergioita (loppuvuodesta olin tähystyksessäkin). Ihmettelin kovasti mikä anemian taustalla, mutta selitykseksi annettiin vain runsaat kuukautiset. Ne ovat kuitenkin olleet sellaiset aina ja ihmetyttää, miksi olisi vienyt 24v ennen kuin hb lopulta tippui. Hemoglobiinia seurattiin ja hitaasti nousikin (nyt ihan ok 131, kun syön rautaa koko ajan), kilpirauhaslukemia ei ole otettu helmikuun 2012 jälkeen. Välillä väsymys ollut hieman helpompi, mutta normaalilta olo ei ole tuntunut ainakaan 1,5 vuoteen kuin hetkittäin. Olen miettinyt missä syy – uni, ruoka, verenpaine? Kilpirauhanen selittäisi mielestäni hyvin oireeni. Koetin etsiä labratuloksiani ja tässä se mitä löysin (vuosien 2000-2009 välillä saattaisi olla jokin mittaus ainakin 2003, muttei ole itselläni!).

  9.2.2012 (jolloin anemiadiagnoosi): S-TSH 1,2 (viite 0,3-4,5) ja S-T4-V 13 (viite 10-21)
  2.3.2011: S-TSH 1,02 (viite 0,4-4,0)
  29.1.2009: S-TSH 1,48
  7.12.2000: S-TSH 1,44 ja S-T4-V 10,9 (en tiedä viiterajoja, YTHS:ssä nuo otettu)

  Mitä pitäisi pyytää työpaikkalekurilta, jotta voisi saada selvyyttä väsymykseen ja siihen voisiko taustalla olla kilpirauhanen? Jos työpaikkalekuri ei ota tosissaan, niin olisiko syytä käydä yksityisesti jossain ja onko suosituksia (asun siis Helsingissä)?

  Kiitos kovasti valaisevasta sivusta!

 • Olen tuhrannut kauan ja satunnaisesti eri lääkäreitten kanssa hiustenlähdön takia. Yksityinen, jolla kävin ihan ekana joskus 90-luvun lopulla, tunnusteli ja tutkaili kaulaani ja totesi, että minulla on struuma. Hän passitti minut terv.keskukseen verikokeisiin. Sitten varalisuuteni olikin loppu, enkä pystynyt enää käymään lääkärillä kuulemassa hänen mielipidettään tuloksista.

  Hiustenlähtö ja läskiintyminen jatkuivat. Kävin tk-lääkärillä valittamassa. Hän totesi (miespuolinen), että moni olisi onnellinen, jos hiuksia olisi niin paljon. Sanoin, että minulta niitä nyt kuitenkin puuttuu tosi paljon siihen verraten, mitä niitä alkuun on ollut. Ei ollut kuulemma mitään aihetta huoleen.

  Kävin uudelleen ehkä vuoden kuluttua. Taas minut passitettiin kotiin. Käskettiin ulkoilla ja syödä monipuolisesti.

  Muutin asuinkuntaa ja pääsin työterveyshuollon piiriin. Kävin työhöntulotarkastuksessa ja valitin asiaani jälleen. 2004 otettiin sitten S-T4-V, tulos 16 (viite 10-23). Kaikki oli kuulemma ihan hyvin.

  Seuraavassa työterveyssyynissä 2010 valitin taas. Päänahka paistaa ja paino ei putoa, ellei syö jatkuvasti alle 1000 kaloria päivässä (ei onnistu, koska teen fyysisesti raskasta työtä). Kokeet otettiin: S-T4-V oli 12 (viitearvo muuttunut edelliskerrasta välille 10-21) ja S-TSH 3.1 (viite 0.3-4.5). Lisäksi kilppari ultrattiin ja otettiin oikeasta eli suuremmaksi suurentuneesta lohkosta ohutneulanäyte. Tuloksena oli löydös, joka sopii thyreoidiitin jälkitilaksi. Eli kilppari on tulehtunut. Tämä tapahtui ymmärtääkseni syksyllä 1989, jolloin ensin painoni putosi reipasta vauhtia, sitten tukka meni huonoon kuntoon ja alkoi harvetaivakasti lukemiin, joista se ei pois halua.

  Seuraava koe otettiin 22.3.2011, eli aika pian tuon edellisen jälkeen. Silloin otettiin vain S-TSH, joka oli 4.6 (viite 0.3-4.5). Tämän kokeen otatti työterveyshoitaja, joka sitten ilmoittikin, että arvo ei ole viitteissä ja lääkäriaika pitää varata. Työterveyslääkäri (mies jälleen) otatti jonkin kokeen, jonka tulosta minulla ei ole. Puhelimitse hän ilmoitti, että arvo on ihan kohdillaan ja viitteissä, joten mihinkään toimenpiteisiin ei ole syytä.

  Nyt sitten varasin ohi kaiken hierarkian kesäkuun alussa ajan sellaiselle naiselle, joka ei ole työnantajani listaama työterveyslekuri, mutta hänelle sain ilta-ajan ja olen muuten todennut hänet asialliseksi naiseksi. Työpaikaltani ei pääse työterveyteen työajalla, vaan käynnit ovat palkatonta omaa aikaa, joten ajattelin, että mennään illalla mieluummin. No, hän hiukan ílmeisesti hämmästyi, kun minulle ei ole vaivaani määrätty lääkitystä. Sain uudet koelähetteet, tällä kertaa molempiin. Eli tänä aamuna otettiin sitten sekä vapaa tyroksiini että tyreotropiini. Saas nähdä, kuinka mun nyt käy.

  Sanoin tällä uusimmalla käynnilläni, että kaikki vajaatoiminnan oireet on kuitenkin olemassa. Enkä tosiaankaan haluaisi kulkea puolikaljuna. Hän alkoi ensin puhua vaihdevuosien oireista ja siihen liittyvästä hiuskadosta, mutta huomasikin sitten, että tiedoissani mainittiin asian lähteneen alkuun jo kolmikymppisenä.

  Kauankohan pitää vielä sinnitellä.

 • Voiko kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa näkökyvyn huononemiseen? ainakin se tuntuu vaikuttavan silmien kuivumiseen.

 • Minullakin silmät ovat kuivat. Ulkona pienessäkin vedossa vuotavat sitten kuitenkin kovasti.

 • Vasta tänään sain tietää että kaikki vaivat mitkä minua ovat kiusanneet johtuvat tästä taudista.Vajaatoiminta on todettu jo v.2008 mutta yksikään lääkäri ei sen kummemin ole jaksanut selittää mistä on kyse ja todennut että väsymystä lisäävä tauti.Suurimpana järkytyksenä tuli mahdollinen lapsettomuus.Nuori olen ,en vielä lapsia halua mutta kuinka yleistä tämä on? Kuinka hyviä ovat jyväskylän lääkärit ?Jatkuvaa väsymystä ollut jo vuoden mutta arvot kohdillaan …

 • Hei!

  Olen pitkään kärsiny monenmoisista oireista ja tilanne on kärjistynyt. Siskoni heitti ilmoille kilpirauhasen vajaatoiminnan, koska on huomannut oireeni. Hänen kehoituksesta rupesin tutkimaan asiaa ja sain nyt aikaiseksi tilata kilpirauhastestit työterveyshoitajaltani (eli ei siis lääkäriltä…)

  Jotenkin ahdistaa se että entä jos olenkin vain jotenkin luulosairas? Luin listaa oireista useista lähteistä ja ainakin nämä seuraavat minua on vaivannut jo vuosia:
  • Väsymys
  • Hidastunut aineenvaihdunta
  • Huonontunut palautuminen (hikoilen ja sydän tykyttää vaikka kuinka kauan pelkän kävelyn jälkeen, ja olen aina ollut muuta kuin sohvaperuna)
  • Masennus
  • Kylmät jalat ja kädet
  • Lisääntynyt unentarve
  • Turvotus
  • Ummetus
  • Huonontunut keskittymiskyky
  • Muistihäiriöt
  • Hidastunut ajatuksenjuoksu
  • Lihoaminen ja kyvyttömyys laihtua (olen lihonnut 20kg ja vaikka mitä teen, paino ei putoa)
  • Huonontunut tai olematon libido
  • Motivaation puute
  • Mielialojen vaihtelu
  • Ahdistuneisuus
  • Uupumus
  • Paniikkihäiriö/paniikinomainen tunne
  • Heikotus (joinain päivinä makaan vain lattialla ja koitan saada jonkun valmis ruuan lapsille lämmitettyä 🙁 )
  • Vaikeus suoriutua sosiaalisista tilanteista
  • Keskittymisvaikeudet
  • Äkilliset mielenmuutokset, herkkyys
  • Ylireagointi
  • Malttamattomuus
  • Ärtyneisyys
  • Flunssankaltaiset oireet (heikko vastustuskyky)
  • Päänsärky
  • Kömpelyys (tavaroiden pudottelu, esineisiin törmäily)
  • Alaselän kipu
  • Tylsyys, mitäänsanomattomuus – masennuskenkaltaiset oireet
  • ripuli
  • tummat silmänaluset
  • jatkuva virtsaamistarve
  • Yleinen voimattomuus
  • Huono kestävyys
  • Huonontunut kylmän- ja kuumansieto, normaalia matalampi ruumiinlämpö (lämpötila ollut AINA 35-36, jos minulla on lämpö 37 olen tosiaan kipeä!!)
  • Matala itsetunto
  • Pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli (viimiset 2 viikkoa todella huono olo)
  • Totaalinen heikkous
  • Nopea pulssi
  • keskenmenoja (4kpl)

  Lista on niin pitkä että minut varmaan toimitetaan suljetulle osastolle luulosairaana? *itku*

  • Heippa.
   6/2013. TSH- 4.2 viite 0.4-4.0.
   6/2013. T4V-9.9 viite 11-22.
   6/2013. T3V-5.6 viite 2.6-6.0.

   7/2013. TSH-3.6
   7/2013. T4V-9.9.

   Löysin myös syöpähoitojen aikaisia tuloksia.

   Vuosina 1999-2003 välillä TSH- 1.7-3.8. ja T4V-n.11.
   1999 testosteroni arvo ollut 17.1 viite 9-34.
   2001 arvo oli enää 8.7.
   2002 arvo enää 7.2.
   Ei mikään ihme jos on puhti poissa. Ei lääkitystä. Näitä keskusteluja täällä lukiessa tulee se olo, että jokin lääkitys olisi pitänyt aloittaa jo ajat sitten. Koska syöpähoitojen jälkeen on ollut selvä arvojen huononeminen.

   2002 S-TSH/R klo 8.01 arvo 2.2, klo.8.20 16.6, klo. 9.00 13.6.
   2002 S-LH/R klo. 8.01 arvo 4.9, klo. 8.20 36, klo. 9.00 30.0 viite 1.5-7.0.
   E-Folaatti 233 viite 260-850.
   S-FSH ad 24 viite 1.5-12.4.

   Jotenkin tuntuu, että nämäkin arvot ovat pielessä, mutta lääkäri arpoo ja arpoo. Täytyykö itse tilata aika kunnon “endolle”??

   Syöpähoidot alkoivat 1997 marraskuussa loppuivat 5/1998. Sen jälkeen sädehoitoja 36GY.
   Vielä hengissä mutta vähän huonokuntoisena ja väsyneenä.
   Yläpuolella olevasta listasta voin mainita 28 kohtaa jotka osuvat kohdalle.
   Tarttis kai tehdä jotain, mutta kun ei oikein jaksa opettaa lääkäreitä, suuttuvat kun menee neuvomaan. Pitävät kaikkea masennuksena, mihin ei ammattitaito riitä.

   • Hei Matti,
    Anteeksi, että havaitsin viestisi vasta nyt.
    T4V kertoo kohdallasi selvästi vajaatoiminnasta (9,9 viitearvona 11-).
    Endokrinologi on varmin osaaja, sisätautien erikoislääkäreissä on eroa monien foorumien perusteella. Olen harmitellut tänä vuonna, että Lääkärisuositukset-linkki hävitettiin näiltä sivuilta.

  • Ihanaa että löysin nämä sivut. Testasin listan läpi ja sain tulokseksi 21 ruksia. Olen puhunut kilpirauhasesta lääkärille, aiemmalle lääkärille jne jne iät ajat. Olen jo lähellä kuuttakymppiä ja jo teininä äiti sanoi että tutkituta kilpirauhanen. Nämä yhteiskunnalliset lääkärit on aina sanoneet että viitearvoissa ollaan. Niinkuin nytkin kun lääkäri äsken soitti ja pikalukaisi arvot. Kymmenen vuoden tuttavuuden jälkeen sanoin että haluaisin nyt kuitenkin kokeilla sitä lääkitystä ennenkuin viimeinenkin hius irtoaa enkä mahdu enää ovesta sisään. Olen laskenut että syön noi 1200-1500 kaloria päivässä, liikun minkä polvinivelrikkojeni kanssa pääsen. Nukun noin 12-16 tuntia päivässä. Muisti on kadonnut jonnekin. Muistan jo nuorena kun olin saunassa siskoni kanssa, hän hikosi ja minä olin kananlihalla ja aivastelin. Viime talvena – keväällä – kesällä kurkussa oli patti jonka tunsin, se haittasi nielemistä ja ääni oli käheä koko päivän. Nyt en paljoa puhu mutta ääni ei ole ihan käheä koko aikaa. Ennen lauloin paljon, nyt ei tule kuin raakuntaa. Kävin kurkkulääkärillä muista syistä ja ohimennen hän mainitsi että minulla on on otettu ultraäänikoe kurkusta keväällä (ihmettelinkin mikä se juttu oli ja miksi) ja todettiin kulpirauhastulehduksen jälkitila. Hyvä että nyt jo kerrottiin.

   Soitin takaisin terkkarille äsken ja pyysin uudelleen ne arvot joita tässä on vähätelty, kun on olleet kuulemma huonommat aiemmin. Nyt ovat kuulemma liki normaalit: tsh 3.96 ja t4v 11. Olenko oikeasti vain luulosairas lääkärinkiusaaja vai onko päässä vikaa vikaa vikaa?

   • Sinulla on todettu olleen kilpirauhastulehdus, mikä on usein syynä vajaatoiminnan kehittymiseen. Eivät nuo arvot kyllä kaikkein parhaimmat ole vaikkakin “normaalit”, jos ovat viiterajojen sisällä. Kannattaisi käydä lääkärillä valittamassa oireita ja sanoa tuo että sinulla on ollut todettu kilpirauhastulehdus. Jos oireet haittaavat elämää, niin vaadi koelääkitystä. Tosin yleensä terveyskeskuslääkärit eivät suostu määräämään koelääkitystä, jos arvot ovat viiterajojen sisällä. Yksityinen ja endokrinologi ovat varmoja valintoja.

  • Mulla aivan samankaltaisia oireita (poissuljettuna oksentelu, ripuli) ei ainakaan vielä. Vasta tutkitaan, yks arvo hieman yli, mutta tk lääkäri tuntui olevan sitä mieltä että mielenterveydessä on vikaa.. Otettiin lisää kokeita ja ei voi kun rukoilla että ne paljastaisi jotain ja saisin jotain apua!

 • Löysin blogin tässä taas googletellessa.. Mulla vajis diagnoosi vuodelta 2010, hoitona thyroxin 0.15mg/pvä. Oireet ei oo tuntunu katoavan, järjetöntä väsymystä edelleen, pinna katkee välillä sekunneissa (ennen oon ollu niin rauhallinen ettei mikään oo saanu hermoja menemään), hiukset lähti yhteen aikaan päästä ku ennen ei oo harjaankaan jääny juuri mitään, hikoilen nykyään IHAN KAMALAN PALJON, naama koko ajan märkänä, paino on jumittunu sinne sadan huonommalle puolelle, ja nyt lisänä invalidisoivat nivelkivut.

  Tällä hetkellä reumalääkärin hoidossa joka alotti solunsalpaajahoidon, turvotus katosi polvesta mut kivut jäi, tällä hetkellä kipeinä siis alaselkä, polvi, käsi ja lonkka, niska myös välillä. Kohta tilanne ollu päällä jo vuoden niin, ettei kontallaan voi olla eikä polvistua, saati mennä kyykkyyn. Aamut on pahimpia, kun käsi on niin kipee ettei meinaa saada puettua. Tuntuu kamalalta et vasta 30v tuli täyteen mut olo on välillä kuin raihnaisella vanhuksella, ja välillä kyllä on niin epätoivonen fiilis, et ei tämmösten kipujen kanssa voi enää elää. Reumafaktoria ei verikokeista löydy, ja selkärankareuman poissulkemiseks otetaan selästä magneetti syksyllä. Niin joo ja TSH ja T4V tietty ihan viitteissä, viimeks lääkäri käski jo vähentää annoksia ku menee kuulemma jo hyperin puolelle- en kyllä vähentäny koska oma olo kertoo et ei mennä ylitoiminnalla. Uusiin labroihin pitäs taas mennä.

  Aika marraskuulle Ulla Slamalle, joka toivottavasti haluu tutkia tarkemmin ja ainaki haluis kattoo sen laajan kilpirauhaspaneelin, ja ehkä säätää lääkitystä tarpeen mukaan. Kertokaa nyt hyvät ihmiset jos on kokemusta noista kilppariin liittyvistä nivelongelmista ja ootteko löytäny jostain apua niihin. Väsymyksen kanssa voi vielä elää, ja ehkä raivokohtaustenkin, vaikka olo onkin koko ajan semmonen, että en oo enää oma itseni. Kipujen kanssa en enää jaksa. Gluteeniton ruokavalio on jo käytössä, eli sen mahdollisia vaikutuksia odotellaan.

 • Moi.
  Vuosia ollut vajaatoiminnan oireita jos jonkinlaisia. Jostain syystä nyt kesän aikana oireet vahvistuneet mutta lääkärit eivät ota kantaa koska arvot on kuitenkin viiterajoissa.
  S-TSH 2,35 (VIITEARVOT 0,3-4)
  S-T4V 11 (VIITEARVOT 9-19)
  Paino noussut lyhyessä ajassa 5kg vaikka liikun paljon ja katson mitä suuhuni laitan, muisti pätkii, haluttomuus kaikkeen, itkuisuus, ärtyneisyys, suorituskyvyn lasku, käsien vapina, migreeni (ei ole ollut aikaisemmin), hikoilu/palelu, turvotukset, ,hiivatulehdukset ym… Pitääkö noita vaivoja vain sietää kun apua ei saa?
  Osaisitteko fiksummat kertoa noista arvoista jotain?

  Olo on todella kurja.

 • Ihana sivusto, kiitoksia siitä. Ehkä en olekkaan luulosairas!

  Itseasiassa olen ollut perusterve, aina, niin ainakin oletin.
  Nyt kuitnekin viim.2 vuoden aikana kun en ole saanut painoani hallintaan terveellisten elämäntavoistani huolimatta aloin syytä googletella. Samalla huomasin myös että viimeisen 4v aikana (lapsen syntymästä lähtien) on noit vaivoja alkanut kertymään pikkuhiljaa ja ne viimevuonna pahentuneet. Kaikki oireet saa selitettyä myös muilla diagnooseilla.
  Kuitenkin itselle tämä kilpparin vajaatoiminta ei jätä rauhaan, ei millään. Välillä mietin olenko oikeasti tulossa luulosairaaksi, mutta koska asia ei jätä rauhaan menen vielä lääkäriin.

  Kävin jo kokeissa, arvot normien sisäpuolella
  s-t4-v 14.4 ja s-tsh 1,36 (joskin testeihin menin 3h päästä herättyäni ja syötyäni aamupalan, kun en ohejistusta huomannut aiemmin ,että mahd. “suoraan sängystä”)
  Mut viittaisko arvot sentraaliseen eli aivolisäkkeestä tai hypotalamuksesta johtuvaan vajaatoimintaan?!

  Nyt olen alkanut merkkaamaan aamulämpötiloja ylös, sehän on ollut ennen kokeiden tuloa se yleisin keino testata onko kilp. vajaatoimintaa. 2vk pitänyt mitata.
  Minulla on jopa iltalämpö aina alle 36.
  Toiseksi pidän ruokapäiväkirjaa/liikuintapäiväkirjaa,
  koska moni on sitä mielä että en syö kuitenkaan oikein ja tämä painoni johtuu siitä. Todella todella turhauttavaa kun syö oikein ja painoa ei tipu. välil lähtee pari kiloa tosi tiukal kuuril, mut seki on nestettä mikä poistuu ja tulee takasin. (paino 94kg, ollut 4v).

  Ja niitä muita oireita lihomisen (tai sen ettei paino putoa) lisäksi:
  Paleleminen, kylmät jalat ja kädet
  Käheytynyt ääni, viimeisen vuoden aikana käheytynyt tosi paljon
  Tuo alhainen ruuminlämpötila ja sairaanakaan se ei ikinä nouse yli 38 vaikka oisin
  kuin kipeä
  Todella kuiva iho
  aikuisiän akne
  väsymys
  muistihäiriöt
  kuukautishäiriöt
  jalkojen turvotus, naaman alueen turvotus
  jatkuva ientulehdus
  ärtyneisyys

  Lisäksi suvussa kilpir. vajaatoimintaa.
  Monella tutulla on myös ko.sairaus ja seiltä olen saanut tukea ja turvaa siihen että hae apua, selvitä asia. Toiveissa siis että löytyy lääkäri joka aloitaisi koelääkityksen. Asiaa olen kovasti pohtinut ja mitään lääkkeitä en ikinä ole valmis muutenvain kokeilemaan vaan tämä on todella vahva intuitio että häikkää on ja se häikkä kokoajan pahenee 🙁

 • Terve vai sairas? Jokin tässä elämässä mättää. Minulta on leikattu toinen kilpirauhaslohko pois vuosia sitten (kyhmystruuma). Myös toinen puoli huomattavan suuri, mutta sen annetaan vielä olla. Tammikuussa 2013 kävin viimeksi kilpparikokeissa: TSH 0,91 ja T4-V 18. Hoitajan mielestä loistavat tulokset. Kerron mitä oireita minulla on: hiustenlähtö, kulmakarvojen lähtö, väsymys, yöhikoilu, seksuaalinen haluttomuus, ajatusten tahmeus, sanojen häviäminen. Mikä minulla on? Epäilin jo vaihdevuosia, mutta olen vain 38v. Tähän oloon jotenkin turtuu, ajattelee että olenko luulosairas. Onko minulla aihetta käydä lääkärillä ja mitä hänelle sanon? Tuntuu että viitearvot ovat ainoita, mihin lääkäri osaa mitään sanoa ja jos ne ovat ok, on ihminen terve.

 • Hei

  Mulla oireet ollut jo kohta neljä vuotta. Arvot tsh 1.9 ja t4 13. Oireet lähes kaikki mitä tautiin liittyy. Lääkkeitä on kyllä määrätty, buranaa, panadolia, panacodia, diapamia, närästyslääkettä, antibioottia, verenpainelääkettä, migreenilääkettä, ummetuslääkettä, astmalääkettä, sirdaludia, nivelrikkolääkettä, sappilääkettä, silmätippoja, lisäksi jumppaa ja fysioterapiaa ja kohta varmaan psykolle… Nyt tilasin ajan suoraan endolle, työterveyden kautta ei pääse kuin hautaan. Kun ne arvot on kuulemma viitteissä. Ens viikolla aika, kerron kuinka kävi vai olenko vaan luulosairas.

 • Heii:) kiitos kaikille kirjoittanelle! tuli aivan mielettömästi uutta tietoa kilpparista.minullakin on kilppari ja ei ole muita oireita kuin väsymys ja lihoaminen..nyt haluaisinkin vinkkejä millä paino ei nouse.tämä on niin kamalaa:,(

 • Endo teki täsmäkysymyksiä oireista, katsoi labratulokset. Tyroksiini aloitettiin, oireet niin vahvat. Krooninen tulehdus, toivottavasti lääkkeet auttavat. Oliskohan monen vuoden piina ja sekalaisten lääkkeiden aika vihdoin ohi.

 • Hih..siis thyroxin oikein kirjoitettuna ja 25 mg tabletti aluksi.

 • Kiitos näistä sivuista. Olen saanut viime aikoina täältä niin paljon voimaa ja mielenrauhaa monen vuoden ahdistuksen jälkeen. Vielä en ole lähelläkään sitä hetkeä, että saisin lääkityksen edes kokeiltavaksi, mutta kunhan pääsen asiaa tuntevalle lääkärille… Sain ajan vasta helmikuulle! Ruuhkaa on tämän asian tiimoilta aika paljon, kuulin. Verikokeissa kävin, TSH oli 3,7 ja t4-V 13,3. Työterveyslääkäri ei suostunut edes lääkekokeiluun, vaikka oirelista on todella pitkä. Olenko ymmärtänyt oikein, että arvoissani ei ole hurraamista, vaikka ovatkin viitearvojen sisällä? On tämä kummalinen juttu, kun apua ei tunnu löytyvän kuin kovalla vääntämisellä. Ehkä puolen vuoden päästä mulla on lääkitys, ja olo alkaa pikku hiljaa normalisoitua. Toivon ainakin niin… Muuten, Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-kirjassa on hyvää tietoa tästä kilpirauhasasiasta ja monesta muustakin. Olen saanut sieltä paljon vinkkejä esim. sopivista ruoista, liikuntamuodoista ja lisäravinteista. Tässä funktionaaliselle lääkärille pääsyä odotellessani olen lukenut kirjaa ja tätä sivustoa, ja kokenut saavani tukea ja ymmärrystä ongelmilleni, jota työterveyslääkärikäynneiltä en koskaan ole saanut. Kiitos teille kaikille!

 • MAKSA-ARVOT

  Onko kenelläkään kilppari nostanut maksa-arvoja? Jos on, niin mitä niistä ja kuinka paljon?

 • Mua on “haukuttu” MASENTUNEEKSI,LAISKAKSI,HITAAKSI,HULLUKSI,HERMOSTUNEEKSI ym…
  En ole masentunut ihminen,Perusluonteeltani olen todella Positiivinen,Reipas,Utelias ja aikaansaava…Mutta vuosia olen KITUUTTANUT väsymykseni kanssa,joka ei häviä nukkumalla.Päivisin otan päikkäreitä,on pakko..Ihoni on todella herkkä,ja alkanut viimeaikoina halkeilla jalanpohjista ja kämmenistä.On aikoja jolloin HIKOILEN HULLUNA tai EN YHTÄÄN.On aikona jolloin LAIHDUN ILMAN SYYTÄ tai LIHON ILMAN SYYTÄ..hiukseni ovat todella kuivat ja hunokuntoiset,alkaneet harventua..Iiholle jää helposti “painauma-jälkiä”ja punoitusta ja mustelmia pienestäkin kolhaisusta.Kuukautiset ihan sekaisin,tuleemillon sattuu.Edelliset kuukautiseni kestivät yli KUUKAUDEN,ihan oikeasti!!! Sain myös KESKENMENON kesällä..Tulehduksia on jatkuvasti millon missäkin..Pienikin määräalkoholia pistää nupin sekaisin ja krapulat ovat kamalia! SYDÄN TYKYTTÄÄ jatkuvasti,varsinkin iltaisin kun yritän käydä levolle,tekee nukahtamisesti todella vaikeaa! Liikuntaa en harrasta vaikka niin tahtoisin,en vaan PYSTY..Monesti tulee niin huono olo kun ON KUUMA JA LIIKKUU.Myös SAUNASSA tulee usein heikko olo..Suihkun jälkeen silmäni ovat ihan punaiset kun nekin on niin herkät,myös VALONARAT ja tuntuu kuin olisi roska silmässä ajoittain ja semmoista outoa kipua silmän takana..MIELIALAT VAIHTELEE päivän aikana,lievästä epämukavuudesta EPÄTOIVOON,Kun mitään ei jaksa enää nykyään tehd,ei sitten mitään! Vanhat harrastukset jääneet..Oolen niin väsynytja jalat niin voimattomat ettei jaksaisiedes suihkuun kävellä..Ainut harrastus on telkkarin möllötys,sohvalla makailu ym missä ei tarvitse rasittaa itseään..LUOJALLE KIITOS LÄPPÄRISTÄ! Muuten olisin jo varmasti seonnut yksinäisyyteen..Kipuja on ympärikehoa,tällä hetkellä sormissakun kirjoitan.Sormet ovat jäykät ja NIVELKIPUNI vaikeita,käsissä ja polvissa,ne rusahtelee ja napsuu..Vatsani on aina ollu murheenkryyni,Välillä on UMMETUSTA välillä taas RIPULIA ja kipuja..Syön terveellisesti,mutta viimeaikoina RUOKAHALUTTOMUUTENI on yltynyt niin että jos syön päivän aikana leivän ja omenan niin sekin tuntuuolevan liikaa..En polta en käytä alkoholia kun ehkä kerran parissa kk..Joskus ääneni menee käheäksi ja tuntuukuin olisi pala kurkussa..Kasvoniovat usein aamuisin TURVONNET,myös silmäluomet..Oloni on jotenkin “tyhmä”ja sumuinen..pääni ei toiminiinkuin ennen,SANAT ei tuu aina mieleen ja se on noloa..Logiikka jotenkin vähentynyt,vaikea selittää..Ystävyys-suhteet kärsineet pahan laman,EN VAAN VIIHDY IHMISTEN SEURASSA niinkuin ennen vaikka sosiaalinen olen aina ollutkin..En edeskestä ajatusta KOVA-ÄÄNISISTÄ PAIKOISTA,Ne ahdistaa ihan sikana.Haluan vain olla omassa-rauhassa..Mikä on todella surullista ja yksinäistä..EI OLE ENERGIAA pitää yhteyttäkehenkään,ja vastailla aina samoihin kysymyksiin kuten miten menee,mitä teet,oletkotöissä vai koulussa vaimitä mitä mitä..Ei en enää ole töissä,en koulussa,KOSKA EN VAIN FYYSISESTI PYSTY!!! Rukoilen Jumalaa ja kysyn joka-ilta..MIKSI? JA MILLOIN PÄÄSTÄT MINUT TÄSTÄ PIINASTA takaisin elämään!??

  AIJON OLLA SITKEÄ,ENKÄ ANNA PERIKSI…!!
  VAIN YKSI KYSYMYS TEILLE: KUULOSTAAKO OIREENI TUTUILTA??!!
  (KILPIRAUHAS-VAIVAA AJATELLEN)
  Aijon mennä kunnon lääkärille..Koska arvoni ovat heitelleet ja epäilyni on n.99%
  että KAIKKI ongelmani johtuisivat kilpparista jota btway on myös suvussa ollut..

  MASSIIVINEN KIITOS VASTANNEILLE! 🙂 🙂 🙂

  • Kyllähän sinulla monia vajaatoiminnan oireita löytyy. Mittaa TSH, T4V, T3V ja TPOAb. Käy mieluummin endokrinologilla kuin arvauskeskuksessa laboratorioarvoillasi.

 • Oli pitkähkö tilitys…Mut kamoon,ei yhtään vastausta?..
  No oli miten oli..
  Tuun kertomaan jos ja kun diagnoosi varmistuu. MORJENS 🙂

 • Olen jo aika pitkän aikaa miettinyt että mikä minussa on vikana. Oireet sopivat hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan, mutta kilpirauhasarvot olivat kokeissa normaalit -> TSH1.24 (0.4-4.0) ja T4-V 14.6 (10.0-21.0).

  Olo on jatkuvasti väsynyt, tuntuu että yöuni ei riitä ja mitään ylimääräistä en juuri töiden lisäksi jaksa tehdä. Lenkillekään en itseäni saa. Aamulla väsyttää ihan tolkuttomasti ja joudun taistelemaan saadakseni itseni sängystä ylös. Voisin nukkua aamulla vaikka kuinka pitkään, mutta illalla taas ei väsytä. Vaikka nukun vapaalla niin pitkään kuin haluan, en silti koe itseäni pirteäksi. Välillä heräilen keskellä yötä siihen että olen hikoillut itseni ja vuodevaatteet märiksi. Tuntuu kuin kulkisin jatkuvasti pää sumussa, ajatus takkuilee ja unohtelen asioita ja sanoja. En muista milloin viimeksi olisin tuntenut oloni aidosti pirteäksi. Työkaverit kuvailevat minua adjektiivilla “rauhallinen”. Jotkut ovat sanoneet että näytän väsyneeltä.

  Palelen jatkuvasti, jalat ja kädet ovat kylmät ja viihdynkin yleensä villasukat jalassa ja filtti päällä. Siinä missä miesystäväni tarkenee t-paidalla, on minulla kylmä vaikka päälläni on pitkät housut, villasukat ja fleecepaita. Pulssini on levossa yleensä 50-55/min, joskus allekin 50, enkä ole mitenkään hyväkuntoinen, ylipainoa on. Välillä saan sydämen tykytyskohtauksia, jonkinlaisia muljahteluita ja lyöntejä jää välistä, näitä tulee rasituksen yhteydessä. Saunassa en kestä olla kovin pitkään, sydän alkaa hakkaamaan ja tulee heikko olo, joudun myöskin jäähdyttelemään paljon pidempään verrattuna esim. miesystävääni. Olen kärsinyt kuivasta ihosta pitkään ja siihen lääkärikin määrännyt voiteita. Myös kynnet ovat hauraat ja lohkeilevat. Hitaan pulssin, kuivan ihon ja kohonneiden kolesteroliarvojen takia lääkäri epäili itsekin kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta arvojen ollessa normaalit asia jäi siihen.

  Silmät ovat kuivat ja usein aamulla rähmässä, rähmää kertyy myös päivän mittaan. Pari silmätulehdustakin on ollut. Päänahka ja korvat kutisevat. Muitakin bakteeritulehduksia tuntuu tulevan aina silloin tällöin, viimeksi oli angiina. Virustauteja sen sijaan saan hyvin harvoin ja kuumettakaan ei ole ollut pitkään aikaan. Kärsin ummetuksesta jopa siinä määrin, että olo on todella tukala ja henkeä ahdistaa. Sappikivet minulta leikattiin muutama vuosi sitten. Haavat ja mustelmat tuntuvat paranevan hitaasti ja mustelmia tulee myös aika herkästi.

  Miesystäväni oli katsonut televisiosta keskusteluohjelmaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja kertoi että siinä mainittiin oireita joita minulla on. Aiemmin en ollut hänelle omasta epäilyksestäni mitään kertonut.

  Jos tämä ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää, niin mitähän sitten? Tuntuu ettei olo ole normaali. Olisi kiva olla energinen ja pirteä edes joskus. En voi lakata ihmettelemästä sitä, kuinka muut jaksavat tehdä elämässään niin paljon erilaisia asioita.

  Mitähän mieltä olette?

  • Ei nuo arvot kyllä viittaa vajaatoimintaan. rautavarastot (ferritiinit) kannattaisi tarkistaa labrakokeella,voi aiheuttaa samoja oireita.

 • @blueangel
  Kortisoli tasot?

 • Minulla on jo useamman vuoden ollut ihmellisä oireita mm.
  -palelu..palelen kesät talvet ja aina on jalat ja kädet ja jopa nenänpää jäässä
  -hiusten lähtö
  -mielialanvaihtelut…ärtyneisyys
  -rytmihäiriöt
  -seksuaalinen haluttomuus
  -yleinen saamattomuus ja kokoajan on sellanen vetelä olo, eikä oikein mikään kiinnosta
  –alilämpöisyys, kuume ei nouse millään, jos on kuumeinen olo niin sit on kuites alilämpöä
  -nivelkivut
  -simissä sellasta aivan kuin sumua

  Kävinkin nyt työterveyslääkärillä kilpparikokeissa
  tuloksena.
  TSH 4,44 viitearvot 0,4-4
  TV4 11,59 viitearvo 10-21

  Lääkäri oli sitämieltä ettei ole mitään vajaatoimintaan viittavaa, käyn kuites 2kk:n päästä vielä uudestaan kokeissa. Äidilläni ja siskollani on todettu vajaatoiminta.
  Haaveissani olisi myös raskaus. Mietityttää nuo arvot mahdollista raskautta silmälläpitäen.

  Voisitteko te vähän valaista minua noista minun arvoistani, onko ne ok?

  • Kyllä tuossa on vajaatoimintaan viittaavaa toimintaa, TSH lievästi koholla, T4V alarajoilla. Noilla arvoilla raskaantuminen voi olla arpapeliä, raskauden sujuminen samoin. Sikiön kannalta T4V pitäisi olla korkeampi ensimmäisen raskauspuoliskon.

 • Onko kellään tullut sydänoireita pienellä thyroxin annoksella?
  Tai voiko vajaatoiminnan oireisiin kuulua korvien lukkiutumista tai tukkoisuutta?

 • Laitan nyt saman viestin tännekkin vaikka laitoin sen jo toiseen keskusteluun.

  Hei! Pahoittelen etukäteen jos ja kun esitän miljoonasti kysyttyjä kysymyksiä, olen lukenut aiheesta paljon mutta nyt en jaksa selata posteja läpi.
  1. Kannattaako kilppariarvot mittauttaa yksityisellä vai julkisella? Ja siis kumpaan ylipäätään mennä valittamaan aiheesta?
  2. Itse olen kärsinyt stressistä aika rajusti ja mietin voisiko kova stressi vetää itseni niin loppuun ja aiheuttaa vajaatoiminnan kaltaiset oireet? Minulla on melko lailla kaikki vajaatoimintaan täsmäävät oireet, ja niitä on jumalattomasti. Olen kuitenkin nuori mies ja olotilani ei todellakaan ole kuten tämän ikäisellä miehellä kuuluisi olla. Asia joka viimeisenä on tilanteessa vituttanut on läski. Harrastan kuntosalia tosissani ja olen koittanut pudottaa rasvaa, mutta mitään ei tapahdu vaikka reilusti ollaan miinuskaloreilla oltu pitkään. Onko kilpparin vajaatoiminnalla yhteyttä testosteronitasoihin? Nekin tuntuvat olevan täysin nollassa kaikkien merkkien perusteella. En ala oireita edes luettelemaan koska niitä on niin paljon.
  Olen miettinyt että stressi tekisi kaiken tämän, mutta alan luovuttamaan sen ajatuksen suhteen, koska tuntuu että nyt on fyysisesti jotain pielessä.
  Kiitos ja kumarrus jos vastauksia saan kanssakärsijöiltä/alan ammattilaisilta

  • Toivottavasti vastaukseni tavoittaa sinut.

   1. http://www.prohealth.fi/flt-laakarit/flt-laakarit/
   Funktionaalisen lääketieteeseen erikoistunut lääkäri osaa auttaa sinua kokonaisvaltaisesti, ja määrää kilpirauhaslääkityksen, joka tehoaa. Ravintovalmentaja taas laatii henkilökohtaisen ruokavalion ja antaa neuvoa lisäravinteiden käytöstä. (Ehdottaisin, että etsit välittömästi tietoa googlen avulla autoimmuunipaleo-dieetistä.) Lopuksi suosittelen tutustumaan http://homepakolaiset.fi/terveyshaitat.html -sivustoon, koska ympäristömyrkyt ovat osa prosessia, joka lamaannuttaa kilpirauhasen.

   2. Kilpirauhanen säätelee kaikkea hormonitoimintaa ja aineenvaihduntaa joten kyllä, kilpirauhasen ongelmat näkyvät miehillä useimmiten enimmäisenä painonheittelynä, väsymyksenä – jota voisi kutsua koomaksi ja testosteronitasapainossa (eli lihasmassan katoamisena, haluttomuutena ja masennusoireina).

   Sinun on syytä saada ensin kilpirauhanen buustattua kuntoon, ennen kuin aloitat testosteronilääkityksen.

   Toivottavasti olet jo saanut apua ongelmaasi.

 • 1. Pyydä verikoe lähetettä julkiselle ensin. Ja lääkärin aikaa. Jos ei auta tai tuu apua niin yksityiselle. Ite oon niin tehny. Nopeesti oon yksityis puolella saanu ajan kun on ollu tarvetta.

  2. en ole ammattilainen. Olen antanut itseni ymmärtää,että stressillä on osuutensa asiaan.. Kannattaisi antaa elimistölle hetken lepoa. Muita ohjeita en osaa antaa..

 • Onko kenelläkään lohkeillut hampaat ja ollut juuritulehduksia vajaatoiminnan “takia”?

  • Mulla oli vuosia hampaat tosi huonossa jamassa.Mulle hammaslääkäri sanoi että vaikuttaa syljeneritykseen ja sitä kautta hampaisiin.

 • Aiheuttaako kilpirauhasvaivat kalsiumin ja b ja c vitamiinien imeytymishäiriöitä???

 • Voiko kohonneet maksa-arvot viitata myös kilpirauhasen vajaatoimintaan?

  • ei tietääkseni. korjatkoon joku jos olen väärässä.

  • Miksi ei voisi kohota, koska kilpirauhanenhan vaikuttaa kaikkiin kehon elintoimintoihin, mm. aineenvaihduntaan, joka hidastuessaan tai pysähtyessään kokonaan kerryttää elimistössä pyörivät myrkyt mm. maksaan.

   • tässä on itseasiassa pointti. mutta siltikään se syy kohonneisiin arvoihin ei ole pelkästään vajaatoiminta, vaan joku muu toiminta (alkoholi,lääkkeet, ulkoiset altistumiset esim maalille tms myrkyille) joita elimistö ei jaksa enään käsitellä yhtä nopeasti.
    ja juuri kuulin että hedelmäsokeri voi nostaa maksa-arvoja.

 • Hei. Olen 20v nuori nainen, normaali painoinen. Tossa vuosi sitten aloin lukemaan ihmisen fysiologiaa ja kun tuli kilpirauhasen vuoro kirjassa naureskelin kuinka vajaatoiminnan merkit osuivat minuun. Nyt olen alkanu tosissaan pohtimaan osuisiko se oikeasti minuun, olen edelliset vähintää viisi vuotta nukkunu vähintää 10h yöhön eikä sekään riitä yleensä. Jalat ja kädet on yleensä ihan mielettömän kylmät. Tärisen ulkona jo alle 10asteessa, saati että ruumiinlämpö ei ikinä yllä sinne 37asteeseen. Ärtymystä on väsymyksen takia ja muutenkin on vaikea aloittaa tekemää mitään kun ei vaan jaksa. Kesät on täyttä tuskaa. Lisäksi äidillä on vajaatoiminta todettu. Onko siis aika hakeutua lääkäriin? Tämän sivuston testistä kertyi kohtia 15.

 • Voi ei, tuo oirekuvasto ja sen laajuus on kaikkineen niin tutuksi tullutta. Nyt tilanne sellainen, että olotila pahentunut kovaa vauhtia. Onko kenelläkään tietoa Pirkanmaan alueen “hyvästä” lääkäristä, joka ottaa asiakseen ja tosissaan tämän vajaatoiminnan hoidon ja laittaa tutkimuksiin pikaisesti.

 • Hei vaan kaikille. Olen nyt katsonut pariin otteeseen televisio-ohjelmaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja etsiskelin sivuja täältä nnetistä ja löysin tämän sivuston. Hämmästyin kun luin noita oireita vajaatoiminnasta. Minulla nimittäin on aika monta oiretta jotka sopivat hyvinkin vajaatoimintaan. Olen elänyt nyt kivun kanssa 5v ja mitään syytä tälle kivulle ei ole löytynyt. Myös muita oireita on kuten painon nousu/lasku, palan tunne kurkussa, kolestrooliarvot hieman koholla, vilun tunne, jalat ja kädet kylmät, alakuloisuutta, muistin heikkenemistä, unettomuutta, väsymystä, kova kipu maksan kohdalla, oikean käden kyynärtaipeen kipua (väittävät tenniskyynärpääksi), näkö heikentynyt, hiusten lähtö ja oheneminen, kovaa lämpöä en kestä, rytmihäiriö (lisälyöntisyyttä joka hoidettu ablaatiohoidolla), toisinaan on hidas pulssi (55-62) toisinaan taas lepopulssi lyö 100, haluttomuutta tehdä mitään, työssä ei jaksa. Näitä olisi enemmänkin mutta nyt haluaisinkin vain hieman muiden mielipiteitä/ajatuksia/tukea omalle mielipiteelle että voisiko olla mahdollista että minäkin kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnasta? minulta on yksi labrakoe otettu joka mittaa kilpirauhasen toimintaa mutta se on normaali lääkärin mukaan. Muita kokeita kilpirauhasesta ei ole otettu eli ei näitä T4V, TSH kokeita. Voiko tämä vajaatoiminta aiheuttaa niin kovaa kipua yhteen kohtaan (maksan kohtaan) ettei kykene toimimaan kivun vuoksi töissä? Niinkuin jo aikaisemmin kerroin että olen nyt 5v kärsinyt kovasta kivusta ja syönyt siihen lääkkeitä Panadol:n ja opiaattien väliltä eikä mikään lääke tunnu auttavan. Viime vuonna(2013) minulle tuli myös raju rytmihäiriö (lisälyöntejä 20000/vrk) jotka hoidettiin ablaatiohoidolla ja nyt taas alkaa olla rytmihäiriöitä mutta ei yhtä rajua. Olen hypännyt lääkärillä ja taistellut että tutkimuksia tehtäisiin mutta lääkärit eivät enää tee mitään. Verikokeitakin on otettu mutta kun kaikki on viitearvojen sisällä niin kaikki on ok. Tosin en ole kaikkia vastauksia edes nähnyt. Antakaa jonkin laista komenttia/palautetta kiitos 🙂

 • sairaushistoriani on pitkä niin kuin lienee useimmilla, nyt kyselisin vähän apuja eli onko jollain ollut vastaavaa ?

  Olen oirehtinut kilpirauhasen vajaatoiminnasta vuodesta 2004. Vuonna 2010 aloitettiin lääkitys kun kuulin ja kerroin hoitavalle työterveyslääkärille vaivan olevan “sukurasite”.
  – vuonna 2004 ensimmäisten oireiden ilmaannuttua arvot T4V 14 ja TSH 4,53 –> kilpirauhanen lääkärin mukaan lievästi liikatoiminnalla (???)
  – vuonna 2004 lukuisia käyntejä työterveyshuollossa erilaisten vaivojen vuoksi, kilpirauhanen ultrattiin ja löydökseni pieni kalkkikertymä –> ei toimenpiteitä
  – vuonna 2005 työuupumuksen vuoksi sairaslomalla useamman viikon
  – vuonna 2006 raskaus ja synnytys 07/2007 (lapsi myöhemmin diag. f83/f79)
  – vuonna 2008 arvot T4V 12 ja TSH 1,33
  – vuonna 2009 arvot T4V 11 ja TSH 2 –> työuupumus ja näillä arvoilla aloitettiin masennuslääkitys
  – vuonna 2010 arvot T4V 11 ja TSH 1,2 –> epäilty kilpirauhasen vajaatoimintaa, aloitettu lääkitys 1tbl/pv ja purettu masennuslääkitys
  – vuonna 2011 olo oli kohtainen, arvot T4V 17,5 ja TSH alle 0,01
  – vuonna 2012 arvot T4V 17,5 ja TSH alle 0,01, todetaan verenpaineen olevan koholla 140/100 ja verenpainelääkitys aloitetaan.
  – vuonna 2013 arvot edelleen samat, samoin verenpaine mutta olo ei häävi joten omalla kustannuksellani käyn JS:n ja UK:n vastaanotoilla Koskiklinikalla. Lääkitys nostetaan JS:n ohjeilla 2tbl/pv ja lasketaan takaisin 1tbl/pv UK:n ohjeilla, UK lisäksi kirjoittaa liotyroniinia 2 x 5mg/pv. Samalla verenpainelääkitys puretaan.
  -oma toimisesti jätän liotyroniinin pois ja jatkan tyrosiinia 2tbl/pv

  – vuonna 2014 arvot 04/14 T4V 28,3 ja TSH 0,01 –> lääkitystä lasketaan 1,5 ja 2 tbl vuoropäivin.
  arvot 05/14 T4V 23,2 ja TSH 0,01 –> lääkitystä lasketaan edelleen, nyt 1,5 tbl/vrk

  Lääkityksen laskiessa tulee taas esiin lihasvaivat, unettomuus ja hiustenlähtö sekä paheneva kokovartalo akne.
  PRL -arvo otettu 26.6.2013 = 292
  Dexametasonirasitus tehty n. 15.6.2013 ilman lähtöarvoja, tulos alle 30
  kortisoli määritys tehty vuotta myöhemmin eli 9.6.2014 arvo 620 (viite arvo 150-680)
  – missä määrin vaikuttaa kortisoliin liikatoiminnan puolella oleva kilpirauhasarvot/-lääkitys ?

  – ylipainoa on kertynyt n.40kg, vaivana erittäin runsaat ja kivuliaat kuukautiset, epäsäännöllinen kierto, karvoitus erityisesti kasvoilla, leuan alla runsas rasvapoimu, mustelmia tulee vaikken tiedä itseäni mihinkään teloneeni, selässä rasvapahka (hartioiden keskellä), suurin osa painosta vatsassa. Hiustenlähtö, akne, kuivaiho, lihaskivut, päänsärky, silmien valon arkuus. Sokeriarvot heittelee 5-6,5 välillä, kolestroli ok (viim. hdl 0,95, ldl 2,8, trigly 1,7).

  Nukun äärettömän vähän ja huonosti. Ei PCO:ta, kohdun myooma havaittu 12/13, joka kontrollissa 05/14 oli suurentunut mutta 06/14 ei enää erikoissairaanhoidon tutkimuksissa löytynyt. Korkea leposykkeeni hieman rauhoittui tuolla 2tbl/pv annostuksella, nyt näyttää taas olevan noususuunnassa…

 • Olen nuori nainen (kolmekymppinen) ja on pikkuhiljaa tullut lisää ja lisää ihmeellisiä vaivoja. Alkoi jo usko loppumaan, ihmettelin miten näin nuorella voi keho pettää näinkin pahasti. Kaikki alkoi jo vuosia sitten, ensin tuli väsymys joka on tässä vuosien myötä pahentunut, nykyään en jaksa keskittyä mihinkään. Kaikki päivät menee “sumussa”. Perfektionistina olen kokenut asian todella musertavana kun en jaksa edes siivota. Lihasheikkoutta on ilmennyt samalla, liikunta ei ole lisännyt lihasvoimaa, vaan vähäinenkin energia loppuu kesken lenkin. Siksi lopetin juoksulenkit. Jatkuvasti on nuhainen olo ja poskiontelot turvoksissa. Ne on tutkittu monesti mutta mitään syytä ei löydy, on vaan todettu että turvotusta on. Tämä vaikuttaa yöunen laatuun, ja vaikka miten paljon nukkuisi niin aina väsyttää. Viime talvena ihmettelin kun en kärsinyt ulos mennä kun palelee niin kovasti, olin siis neljän seinän sisällä aina kun mahdollista. Sitten alkoi lihaskivut: Ostoskassin kantaminenkin saattaa aiheuttaa niin kovan pakotuksen käsivarteen että ei nukkumaan pysty.
  Joku aika sitten otettiin verenkuva ja kolesteroli oli ihan taivaissa (7.8) Tämän myötä ruokavalio muutui sellaiseksi että painon olisi pitänyt pudota…Näin ei käynyt vaan paino on ollut nousussa kaikesta huolimatta, eikä entiset vaatteet mahdu enää päälle.
  Vähän aikaa sitten alkoi hiustenlähtö: pestessä lähti tukkoja, samoin harjatessa.
  Äidillä on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja minultakin arvot on aiemmin katsottu, eikä niissä kuulemma näkynyt mitään…Oireisiini ei ollut siis löytynyt mitään selitystä. Olin ihan lannistunut ja usko lääkäreihin mennyt ihan kokonaan. Masennuin kun ajattelin että elämäni on tätä jatkuvasti.
  Nyt kuitenkin päätin käydä yksityisellä sisätautien erikoislääkärillä. Hän suhtautui hyvin nihkeästi, ei meinannut ottaa tosissaan. Pyysin kuitenkin että voisiko ne k.rauhas-arvot katsoa vielä.
  Menin sitten kokeisiin. Lääkäri soitti parin päivän päästä ja sanoi että vajaatoiminta on selkeä. Meinasin purskahtaa itkuun helpotuksesta: vihdoinkin jokin syy löytyi!
  Nyt olen thyroxin-lääkityksellä ja odottelen milloin vaikutukset näkyy. Ainakin toiveikkuus ja elämänilo palasi sinä päivänä kun labratulokset tuli. 🙂
  Ja tukanlahtö on jo vähentynyt…

  • kun arvot on kohdillaan (t4v riittävän korkealla,ths riittävän matala) voi alkaa odottaa painonputoamista MUTTA siltikin siihen tarvitaan sokerin pois jättämistä,hiilarien vähentämistä (ei vaaleaa jauhoa jne). 🙂 tsemppiä.

 • Hei.
  apua tarvitsisin. Olo on taas alkanut olla huonommasta päästä, enkä väsymyksestä tai “aivosumusta” pääse eroon. Silmiin sattuu ja niin saamaton tällä hetkellä.
  Aamut alkaa kovalla heikotuksella ja pyöryttää aika ajoin.
  Sain äsken uudet labrakokeet, S-t4v on lähtenyt nousuun ja tällä hetkellä 15 ( 9-19)
  S- tsh lähtenyt laskuun 0,295 (0.5-3,6)

  Thyroxin lääkeannostus on päivittäin 2×25

 • Olen lukenut että kilpirauhasen ongelmat voivat näkyä kynsissäkin? en kuitenkaan löytänyt netistä minkälaisia muutoksia sairaus kynsissä aiheuttaa?

 • Oon 15vuotias ja pelkään et mulla on kilpirauhaan vajaatoiminta.Oon palellu paljon ja en hikoilu juurikaan enään. Iho on todella kuiva kasvoista ja kurkku aina käheä.oom välillä väsynyt saan paniikkikohtauksia joskus. Onko jotai muuta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa

  • Mene lääkäriin ja pyydä kilpirauhaskokeet. Nuo oireet sopivat vajaatoimintaan mutta myös muuhunkin.

 • Hei,
  Kyselisin apuanne, jotta löytäisin Turun seudulta lääkärin kenen luo mennä pikaisesti, jotta saisin oikeat tutkimukset ja avun kun terveyskeskus ei anna lähetettä endogrinologille. En halua maksaa olemattomista varoistani “viitearvo-lääkärille” vaan sellaiselle joka oikeasti tutkii asian perinpohjin.
  Vuosittain arvojani tutkittu:
  2012 S-T4-V 11
  2013 S-T4-V 12
  S-TSH 2.4
  2014 S-T4-V 15 (ei pasto näyte, vaikka pitäisi)
  TSH 0,7 (ei pasto näyte, vaikka pitäisi)
  Nyt reilin kolmen kuukauden ajan vain parina päivänä viikosta jaksan touhuta vähän enemmän, suurin osa ajasta menee levätessä. Käyn niin paljon kävelemässä kuin jaksan. Jos voimavarani on minimaalinen niin valitsen kotitöiden sijaan kävelylenkin.

  Tässä oireitani:
  Normaali lämpötila 35.5-36
  kuumeinen olo kun on yli 36,5 mutta ei juuri nouse lämpö
  Unettomuus ka öinen heräily
  Väsymys jatkuvaa
  Uupumus, jaksamattomuus
  Haluaa tehdä jotain todella paljon, samalla ei “huvita” kun ei jaksa
  Ei jaksa viedä aloitettuja asioita loppuun
  Aloitus kyky laskenut roimasti
  Usein Jopa huoneesta toiseen siirtyminen tuntuu liian raskaalta
  Nivelkivut
  Lihaskivut
  Jokapaikan särky
  Päänsärky
  Huono vointi
  Erittäin huonot kynnet
  Hiukset huonontuneet ajoittain “kuivuvat” päähän
  Kuiva iho
  Reippaasti madaltunut ja usei käheä ääni
  Silmät arat ja helposti kipeät, kuivat, tuulessa vuotavat jatkuvasti
  Jatkuvia infektioita, jotka pitkittyvät
  Muisti ongelmia, sanat katoaa..
  Kuulo madaltunut
  Pää sumuinen
  Sydämentykytystä
  Jatkuva lihoaminen (nyt jo 13kg) jatkuva painon laskun yritys tuloksetta
  Ahmiminen
  Olematon kylmän sieto, jatkuva palelu
  Hikoilu runsasta öisin
  Palan tunne kurkussa, vaikea niellä
  Turvotus varsinkin naamassa ja silmissä
  Luomet roikkuu (neurologin huomio)
  Suu turvonnut sisältä
  Hampaat “hajoavat” useita juurihoitoja
  Mielialan vaihtelu
  Masennus
  Itkuherkkyys ( ennen kukaan ei nähnyt minun itkevän, nyt kaikki näkee)
  Ärtyneisyys
  Sosiaalisuus muuttunut “erakoitumiseksi”
  Malttamattomuus
  Hermostuneisuus
  Huono stressin sietokyky
  Verenpaine alhainen mitattu jopa 78/50
  Raajojen puutumista,
  Sormet menee tunnottomiksi virkatessa
  Ummetus
  Selkäkipu

  Sukurasite kilpirauhaseen
  Oma tytär menossa leikkaukseen.. Sekä vajaatoiminta rajuna
  Äidillä leikattu 2 kertaa, vaikka verikokeet viitearvoissa silti todettu vajaatoiminta johon pitkäaikaisesti jo kunnon lääkitys
  Kaikilla äidin sisaruksilla (yht. 4)
  Äidinäidillä oli erittäin rajuna ( ei elä enään)
  äidin äidinäidillä ….

  Sekä muita autoimmuunisairauksia perhe täynnä

  Minulle on on muutama vuosi sitten määrätty thyroksiinia kokeiluun, mutta endogrinologi törmäsi sen koska arvot viitearvojen sisällä ja sain silloin lääkityksen lisämunuaisen vajaayoimintaan joka lopetettiin muutaman kuukauden jälkeen. Olen taistellut yli 19 vuotta terveyteni kanssa, koko aikana en ole pystynyt töitä tekemään vaan olen olen joka toinen vuosintyörtömänä ja joka toinen sairaslomalla. Sillä kelan mielestä olen työkykyinen, mutta lääkäreiden ja työkkärin mielestä en. Sairaslomissa on ollut pakkodiagnoosina masennus, koska ilman sitä ei saa pitkiä sairaslomia.,(myös selkäni “rikki” joka haittaa elämääni kaikilta osin. Olen kokeillut terapioita ja koko kirjon masennuslääkkeitä (ja aina on todettu ettei kyse ole masennuksesta vaan sairauteni ja voimattomuuteen ym.. Masentavat minua kun ei jaksa.
  Kaikissa masennuslääke kokeiluissa tulos oli sama: masennuin ja elämänhaluinen katosi täysin. Ja jokaisen kolmen viikon kokeilun jälkeen sain heti elämäniloini ja voimani takaisin..

  Nyt vasta tyttäreni sairauden löytymisen jälkeen, heräsin että kilpirauhanenko minua vaivaa ja terveyskeskus eväsi mahdollisuuteni tarkempiin tutkimuksiin. Haluaisin mahdollisimman pian “oikealle” lääkärille, jotta jaksaisin huolehtia ihanista tyttärestäni, jotka tarvitsevat minua enemmän kuin koskaan saattamaan heidät läpi heidän sairauksien. Onneksi heillä vakuutukset. Omani loppui ja olen vuoden ollut terveyskeskuksen potilas ja siksi “heitteillä”

  Kuulostaako teistä kilpirauhasen vajaatoiminnalta?

  Ihanat ihmiset, auttakaa minua löytämään lääkäri Turun seudulta, kenen luo saa ajan?

  Täältä löysin
  Pari, Riitta Lahtonen (vasta ensi vuonna aikoja) ja mehiläisestä Nelimarkan (ei uusia potilaita)

  • Sanna, oletko löytänyt lääkäriä? Nelimarkka on harvakseltaan myös Lääkäriasema Elonissa (hansakorttelissa), siellä hän ottaa vastaan uusiakin asiakkaita.

 • Huoh.. Olen ollut jo vuoden ihan poikki. Oireita on. Paino noussut 10kg, taistelulla ei enempää. Tavarat ei enää pysy kädessä, kun kädet niin turvoksissa ja kipeät.
  Taas otettiin kilpirauhasarvot, lääkäri oli hyvin skeptinen minun suhteeni, tyyliin älä syö niin paljon. Nuku enemmän. Liiku.. Juo… Silmät on kuivat ja turpeat. En minä enää jaksa tapella tämän kanssa. En jaksa kulkea vastaanotolla kun se kuitenkin on turhaa. Neuvokaa mitä sanon lääkärille kun hän soittaa vastaukset minulle torstaina?

 • Voiko stressi nostaa väliaikaisesti TSH arvoa yli viitteen?

 • Sain tänään niskan magneettikuvan sivulöydöksenä tietää että on jotain kilpirauhashäikkää, struumaa tms. Näkyy sitten kuulemma jo ihan silminkin. No niinpä, näen sen itsekkin kyllä ja tunnen. Pari kertaa on kilppariarvot otettu, ekalla kerralla vuosia sitten arvot vapaa S-T4-V 14 ja pari kuukautta sitten 16,91 ja Tyreotropiini vuosia sitten 1,43 ja viimeksi 2,06. Näillä tuloksilla ei ole arveltu että kilppariongelmaa olisi vaikka aivan kaikki vajaatoiminnan (ja osa liikatoiminnan oireistosta) oireet löytyy ja on olleet jo vuosia. Fibromyalgiadiagnoosin sain 15 vuotta sitten. Perjantaina sitten ultraan, ai niin ja kainalossakin on turvonnut imusolmuke. Mitä lie diagnoosiksi sitten tulee mutta eipä noi veriarvot näköjään kaikkea kerro.

 • http://cityterveys.fi/hinnasto -sivun lopulla kerrottu T3v-kokeen maksavan 14e ilman lähetettä. Valaisikohan jotain? (Toimipaikat Hki, Tre, Vaasa, Oulu ja Kouvola. Jyväskylässä toimitilat valmistumassa.)

 • Lyhyen tiedonkeruun jälkeen laitoin ylös kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisia vaikutuksia seksuaalisuuteen.

 • Sallinette laittaa saman postauksen tänne, jonka laitoin myös kilpirauhanen.comiin:

  Elikkäs, kysyisin täältäkin porukalta, joka ehkä sairastaa vajaatoimintaa, voisiko se olla minunkin ongelmanani. Syksyllä 2014 oli outoa väsymystä 3 viikkoa, enkä keksinyt mistä se johtuisi. Olin juuri sairastanut ylähengitystieinfektion ja lääkäri veikkaili mm. viruksen mahdollisuutta. No siittä tokenin ja joulukuussa syntyi lapsi, olin kolmevuorotyössä ja tuli varmaan stressattua ja hermottua jonkin verran ja kun lopulta tajusin, että minun täytyy rauhottua niin samantien paukahti burnout-oireet (ilmeisesti, koska luovuin stressaamisesta). Jälkeenpäin olen miettinyt, että silloinkin minulla oli pohjalla luultavasti tuota outoa väsymystä. Uupumusoireet olivat siis kuumeinen olo (ei kuumetta), uupuneisuus, tuntui kuin tyyny pään sisällä, henkiset kyvyt olemattomat (stressinsieto, päättelykyky, ongelmaratkasu, keskittyminen yms.) Kuitenkin oireet väistyvät muutaman viikon jälkeen ja tuli normaali olo ehkä pariksi kk:ksi. Oltiin keväässä 2015, elo oli mukavaa, rentoa, ei stressiä, mutta kerran roskaruokaa syödessä tuli huumaantunut olo ja tämän jälkeen väsynyt kuumeinen olo. Ja siitä taas pari viikkoa oireilua. Nyt ei ihan niin huono olo kuin talvella, koska nyt ei ollut stressioireita mukana, mutta sairaslomalla kuitenkin. Päivän mittaan olo vaihtelee, välissä on hieman vireämpi, joskus taas pakko mennä huilaamaan, vaikka nukkuisi yöllä tarpeeksi. Tällaista se on nyt ollut. Tein muutaman viikon tuossa pelkkäa iltavuoroa, mutta olo heikkenee silti välillä ja myös kesälomalla, vaikka oli leppoisaa. Vuoden aikana on täysin normaalin tuntuiset päivät melko vähissä, aina välillä tulee parempia jaksoja kyllä. Juoksulenkit ovat jääneet (2014 keväällä alkoi jo lenkillä heikottaa). Joskus jaksaa 20min. juosta, kunnes heikottaa, kuin sokerit tippuisivat, vaikka olen koittanut tankata erilaisilla tavoilla. Lihasharjoittelussa myös monesti paukahtaa sumea olo ja hirveä väsy sen jälkeen. Monesti ison herkutteluruoan + sokerimätön jälkeen olo pamahtaa kohtuuttoman väsyneeksi. Olen elänyt kuitenkin aika terveellisesti viimeiset vuodet (ruokavalio, liikunta, ei tupakkia, harvoin alkoa) Nyt pari viikkoa sitten oli reilun viikon normaali olo, mutta sitten romahti taas. Viime viikkoina on tullut uusi oire, tulee n. tunnin-parin kestävä kylmä olo ja samalla tuntuu vaisulta ja väsyneeltä. Tekee mieli mennä vaatteet päällät vällyihin. Myös mahasta on alkanut selvästi kivistää huonon olon aikana (joko mahalaukun kohdalta tai suolistosta). Olen myös huomannut, että suussa on paha maku useasti (juuri huonon olon aikana). Lääkäreillä olen käynyt useaan otteeseen reilun vuoden aikana. Ville Valtoselta sain vahvan CFS-epäilyn. Söin antibiootti-kuurin, mutta ei auttanut. Alkaa ahdistamaan välillä tämä. Ja lääkärit helposti liittävät tämän yhteen sosiaalisen ahdistuksen kanssa, joka on ollut viime vuosina kuitenkin hyvällä tolalla (nyt sekin alkaa nostelemaan päätään välillä, kun olo on vaisu) Masennukseen heti lyötiin pillerit kouraan, kunnes kävin sanomassa, etten ole masentunut. Pitkittynyttä virustartuntaa ovat muutamatkin epäilleet.

  Laitan tähän kilppariarvot:
  20.09.2014 Tyreotropiini, TSH 2.60
  Tyroksiini, vapaa 16.15

  03.02.2015 Tyreotropiini, TSH 2.56
  Tyroksiini, vapaa 13.38

  09.09.2015 Tyreotropiini, TSH 2.83

  Perusverenkuvassa kaikki aina normaalia. MDD:n lisämunuaistesti normaali. Nuokin on kyllä ihan hyvin viiterajoissa. Toki jostain myös luin, ett joillain voi olla kilpparioireita jo kun TSH on yli 2,5 tai jopa yli 2. Pyysin työterkkarilta vielä T3- mittausta, mutta ei kuulemma sillä ole mitään merkitystä. EDIT:[ Sain kuitenkin kilpparin vasta-ainelähetteen (tulosta odotellessa.)] Vatsaultra tässä on kai lähiaikoina tulossa. Tammikuulle sain varattua ajan Lassi Nelimarkalle. Ei tähän varmaan kukaan osaa juta, eikä jaata sanoa, mutta kiitos etukäteen,
  jos kommentoit jotain.

  • TSH on nousussa ja T4V laskenut, joten saattaa olla vajaatoiminta tulossa…mutta vielä nuo menee suomen lääkäreiden mielestä normeihin..

 • Sain lääkäriltä suostuteltua lähetteen TPOAb-testiin ja se näyttää arvoa 53 kU/l. No, toivottavasti se Nelimarkka osaa antaa jotain selvyyttä asiaan.

 • Hei vaan kaikille! Minulla ollut jo monta kuukautta kaikenlaisia ihmeelisiä oireita.. alkoi ensin ihan kamalalla väsymyksellä.
  Olin 5 tunnin työpäivän jälkeenkin niin poikki välillä, että meinasin rattiin nukahtaa tai sohvalta ei enää kotona meinannut jaksaa nousta.
  Keväällä alkoi olkapääkivut, joita on tutkittu nyt magneettikuvilla joka paikasta, mistään ei löydy mitään vikaa…
  On käsien vapinaa, sormien nykimistä, hengästyttää, olen lihonnut noin 4kiloa ehkä puolen vuoden aikana. Olen aina ollut pieni ja hoikka. Kaikenlaisia muitakin oireita on…mitä ei nyt teitenkään tule mieleen… silmät kuivuu jne jne..

  Maaliskuussa kilpirauhasarvot oli 1,6…
  Nyt kesäkuun alussa se oli 0,55 ja heinäkuun alussa eli tällä viikolla 0,43..
  Sitä mikä arvo tämä varsinaisesti on, niin en tiedä.. olisiko se THS?
  ja joku toinen arvo oli kesäkuun aluss 14 ja nyt 13…

  Tänään kävin kilpirauhasen ultrassa ja sieltä löydöt oli normaalit.
  Ultraava lääkäri oli sen verran nirppanokka, ettei selitellyt tai paljoa kertonut mitään.
  Nyt pitäisi viikko odotella lääkäriaikaa, jolloin selviäisi ehkä jotain…
  Olen aivan loppu tähän monen kuukauden rumbaan ja siihen, etten ole pystynyt tekemään töitä,
  koska kädet alkaa särkemään niin kovin ja niistä lähtee voimat.

  Osaako täällä kukaan kertoa, voiko tämä olla kilpirauhasen häiriö, vaikka ultrassa ei näkynyt mitään poikkeavaa?

  kiitos =)

  • ei kilpirauhasessa tarvitse näkyä muutoksia ollakseen vajaatoimintaa. varsinkaan kun sinun arvot viittaa sentraaliseen vajikseen.

   • Kiitos nopeasta vastauksesta. Minä niin toivoisin, että jo löytyis syy tähän kaikkeen oireiluun. Mutta nytten siis ooteltava viikko, että pääsee lääkärille. Katsotaan sitten mitä hän tuumailee.

  • Mahdollisia oireidenaiheuttajia on runsaat pari tusinaa ( http://bit.ly/1QdB0i9 ), mutta näistä eräät ylivoimaisesti yleisimpiä eli puutokset näissä: ferritiini, B12, folaatti ja D-vitamiini. Englannin vertaistuessa nämä kyselijöitä pyydetään heti selvittämään. B12 kuulemma optimi vasta “viitealueen” ylärajalla tai ylittäenkin. Muilla viitealueen puoliväli ok.

   • Pitääpä kysästä jos lääkäri suostuisi nämä testaamaan =)

    • Ja lisään vielä, että minulta löytyy siis myös koliitti ja reuma (Spondylartropatia)… Löytyy myös nivelkipuja, lihaskipuja, tunnittomuutta, puutumista… mutta mistä ne johtuu… Ken tietää…

    • Lääkärikunnan yleisvaikutelma on niin takapajuinen, että varasuunnitelmana harkitsisin säästää rahat esim. Cityterveyden kokeisiin: http://cityterveys.fi/hinnasto/ (vieritä noin puoliväliin). Muista näytteenottomaksu 9½e kokeiden lisäksi

     • sepä se… olen mielestäni tosta ferritiinistä joskus puhunut, eikä ole kyllä kukaan innostunut…
      mutta kysäsenpä kuitenkin ensin lääkäriltä torstaina, jos heltyisi otattamaan noi… kaikki rahat menny jo tähän rumbaan 🙁
      voiko näiden puute sitten altentaa kilpirauhasarvoja? voih kun sitä ois itse tiedemies 😀

 • Noniin…sain lisää kokeiden tuloksia…

  jos nyt ymmärsin oikein hoitajan nopeasta puheesta, niin arvot oli nämä

  s-B12-TC2 85
  P-Tfr 3.0
  P-ferrit 21

  nyt odotettava torstaita, että pääsee lääkärin puheille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *