Ruokavalio


28 Responses to Ruokavalio

 • Onko jotain suosituksia ruokavalion suhteen, kun on vajaatoimintaa?

 • Ainakin Para -pähkinät näyttävät olevan yksi mitä olen ottanut ruokavaliooni. Tavallisia maapähkinöitä kun ei saisi syödä. Para -pähkinöissä on runsaasiti seleeniä ja E -vitamiinia jota suositellaan syötäväksi. Purikista sitten D, B ja C vitamiinit.

  Olisi myös kiva saada vinkkejä mitä kasvissyöjä voisi syödä jossa luonnostaa vitamiineja ja hivenaineita mitkä eivät haittaa kilpirauhashormonien imeytymistä. Olen siinä uskossa että soija, pavut, kukkakaali, parsakaali ovat kiellettyjen listalla mutta jostakin pitäisi proteiinejakin saada.

 • Hei, kilpirauhasen vajaatoimintaa on nyt hoidettu melkein vuosi tyroksiinilla ja nyt arvot on kohdillaan, mutta paino ei laske alhaisellakaan kalorimäärällä. Onko kokemuksia laihduttamisesta vajaatoiminnan mukanaan tuomien kilojen karistamisesta? Ylipaino kertyi vajaan vuoden aikana 15 kiloa.

  • Minullakin on sama ongelma! Kilpirauhasen vajaatoininnan seuraumuksella olen lihonut lyhyen ajan sisällä PALJON ja olen kokeillut vikka mitä konstia saadakseni painon putoamaan, mutta EI – paino pysyy vain itsepäisesti paikoillaan. Olikoso kenelläkään mitään hyvää vinkkiä miten tässä tilanteesta pääsisi eteenpäin?

 • Kiitos Timo vinkistä =)!

 • Minä tein tutkimuksia netissä siitä, millaiset ravintolisät voisivat auttaa vajaatoimintaan.

  Tuli hankituksi luontaistuotekaupasta spiruliinaa, chlorellaa, aswagandhaa, kylmäpuristettua kookosöljyä, l-tyrosiinia, parapähkinöitä, manteleita, kurpitsansiemeniä ja möllerin kalanmaksaöljyä. Beroccaa tulee myös syötyä.

  Tilasin myös ebayn kautta shudda guggulu yrttiä kapseleina, mutta ne eivät ole tulleet vielä perille.

  Pakuriteetä olen myös juonut mahdollisten tulehdusten varalta.

  Aloitin vajaa viikko sitten myös tyroksiinilääkityksen lasten annoksella 25 mg. Nämä ravintojutut olen ajatellut siihen tueksi, enkä minään vaihtoehtohoitona.

  Helmikuun alussa otetussa verikokeessa P-TSH oli 8.7 (viitearvo 0.27 – 4.2) ja S-PRL oli 1377 (viitearvo ei raskaana oleville naisille 102-496). Muita arvoja ei silloin mitattu.

  Seuraava verikoe on noin kuukauden päästä. Katsotaan miten arvot kehittyy. Ehkä vähän nämä uudet ravintolisät ovat piristäneet, mutta on liian aikaista sanoa, onko se vain lumevaikutusta.

  • Täytyy nyt ihan kysäistä että mistä keksit tuon spirulinan? Mulle ainakin sanottiin että ei missään nimessä merilevävalmisteita…

   • Spirulina on makean veden viljelty mikrolevä, eli siinä ei ymmärtääkseni ole jodia, kuten merilevissä.

    • Hups! Kyllä vaan ainakin yhden spirulinapurkin kyljessä luki jodin osuus, eli sitä kyllä löytyy. Olisiko jollakulla tästä jotakin tarkempaa tietoa? Eikö luontaisen jodin saaminen pikemminkin edistä kilpirauhasen luonnollista toimintaa (vajaatoiminnassa)? :0

 • Heippa!

  Olen ottanut maarianohdakeuutetta, sinkkiä, b-vitamiinia, nestemäisen rautakuurin + C-vitamiinia, D-vitamiinia, E-EPAa, kalsium+magnesium, jättänyt viljat pois. Juuri luin viljojen haitallisuudesta kilpparin toimintahäiriössä. Syön paljon vihanneksia, marjoja, kalaa, vähän kanaa ja lihaa, siemeniä, pähkinöitä, vihreää teetä, kylmäpuristettua kookosöljyä. Puhdasta luomuruokaa. Ruuassa käytän ruususuolaa yht. 5g päivä (liian vähäinen ja vääränlainen suolan käyttö haitallista). Lisäksi käytän macaa (auttaa hormoonitoiminnoissa) sekä spirulinaa (levä, joka auttaa myös kilppariin). Mulla on myös rakkoleväuutetta, jota en ole vielä aloittanut. Seleeniä pitäisi vielä ostaa.

  Riittävä jodin saanti pitäisi myös turvata, jota on luonnostaan eniten kaalissa, sipulissa, sienissä. Miksi Timo kukkakaali ja parsakaali ovat kiellettyjä? Jos on lakto-ovo-vege niin sitten ainakin protskuja saa pähkinöiden ja siemenien lisäksi ainakin munista ja maitotuotteista. Soijaa ei tosiaan kannata syödä (muutenkaan kuin kilpparin takia).

 • Ainiin ja lisäkommenttina, että näiden “hoitojen” aloituksen jälkeen – siis ruokavaliolla ja vitamiinilisillä – on vointi parantunut ihan silminnähden!! Olen taas lähestulkoon elämäni voinnissa 🙂 Pieniä oireita on vielä, mutta suurin haitta eli uupumus ja voimattomuus poissa! Jes 🙂

 • En ole koskaan tienyt että mitä syön on merkitystä kilpirauhaseen. Sairastin 15 vuotta kilpirauhasen liikatoimintaa ja sitten muuttui nyt ollut vajaa toiminta noin neljä vuotta mulla kaikki vajaatoiminnan oireet paitsi että en liho olen ihan sairaan näköinen näytän seitsemän vuotiaalta pikku pojalta vaikka olen 26 v nainen ja olen synnyttänyt lapsenkin olen 171 pitkä ja painan 50 kiloa että ei enää naurata mikä neuvoksi

 • Alkoholi

  Moi! En tiedä kuuluuko tämä tänne palstalle, mutta onko muille alkoholi aiheuttanut kilpirauhasongelmia? Minulla on ollut n. 5kk lääkitys vajaatoimintaan (0,5-0,75mikrog) ja se on auttanut, mutta jos juon esimerkiksi muutaman lasin viiniä, niin (kaikki) kilpirauhasoireeni palaavat ja helpottavat pikkuhiljaa viikon aikana. Kyse ei siis ole krapulasta tms. Voiko alkoholi vaikuttaa merkittävästi lääkkeen imeytymiseen, tai onko lääkeannos liian pieni alkoholin “myrkyllisyyteen” nähden? Kävin tänään lääkärillä (ei ollut endo) eikä hän osannut neuvoa muuta kuin, että älä juo alkoholia. Se oli mielestäni turhauttavan itsestäänselvä neuvo.

  • En ole löytänyt netiskään juurikaan mitään tietoa, enkä varsinkaan vertaiskokemuksia, mutta jos joku muu on, niin niitä saa mielellään linkittää 🙂

  • Juu,alkoholi tukkii joitain reseptoreita jotka vaikuttaa sitten imeytymiseen ja vointiin.
   en nyt muista tarkemmin,pahoitteluni 🙂

   • Okei! Onko tähän ongelmaan mitään ratkaisua, vai onko ainoa vaihtoehto tosiaan oireiden kärsiminen, tai juomatta oleminen? Eli onko huono päätös esimerkiksi ottaa suurempi annos lääkettä krapulapäivänä? Mitähän seurauksia siitä voisi olla? Haluaisin kuitenkin silloin tällöin ottaa muutaman lasin viiniä, mutta en sillä seuraamuksella, että koko seuraava viikko menee hukkaan kun elimistö ei toimi.

 • Tyroksiinia syövä ei saa syödä merilevää, koska siinä on jodia. Ja jodia ei saa saada edes monivitamiinipilleristä. Tuota L-tyrosineakaan ei saa käsittääkseni syödä jos on tyroxin lääkitys, koska se kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa.

 • Höpöhöpö Darja. Jodia nimenomaan suositellaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, oma lääkärikin sitä suositteli. Artikkelista http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/terveyden_avaimet/artikkelit/9/ poimittu lause “Maailmanlaajuisesti jodin puutos on tavallisin kilpirauhasen synnynnäisen vajaatoiminnan syy.”

 • olisiko sitten parempi kokeilla jodi lisää näin labrojen välillä? eikös ne vajaatoiminnan arvot pahene jos ongelmani ei ole jodin puutos. Onko kukaan syönyt tuota tyrosiinia onko siitä ollu kenellekkään apua nostamaan arvoja?

 • jodi on hiukan ristiriitainen. liika jodi heikentää kilpirauhasen toimintaa ja puutos kanssa. ravinnosta on suht helppo saada jodia joten purkista vois kuvitella että sitä saa helposti liikaakin. tasapaino ois kaikkein tärkein. Kannataiskohan L-tyrosinea ottaa jodin kanssa vai ilman?

 • onko okemuksia siitä , et laihdut ihan älyttömästi , ja sit todetaan et sull on kilpirauhasen vajaa. ja nyt kun on lääkitys 1mg 2 kertaa päivässä , niin paino junttaa ja lihoin eiä putoa

  • oireet on yksilöllisiä, suurinosa lihoo ennen diagnoosia mutta on mahdollista että käy toisinkin päin.

 • Moikka!
  Onko tietoa voikoa luontaistuotteita macaa ja msm jauhetta käyttää kilpirauhas sairauksissa? Mulla on vajaa toiminta todettu ja syön siihen pienintä annosta, nyt 4kk menossa. Arvot ovat viitearvojen sisällä tällä hetkellä.

 • >> Onko tietoa voikoa luontaistuotteita macaa ja msm jauhetta käyttää kilpirauhas sairauksissa? Mulla on vajaa toiminta todettu ja syön siihen pienintä annosta, nyt 4kk menossa. Arvot ovat viitearvojen sisällä tällä hetkellä.<<

  Maca ja msm? Niin spesifi kysymys että ehkä täältä ei löydy vastaajaa.
  Jos olet Facebookissa, voi siellä 14 tuhannessa ryhmien jäsenessä joku tietää.
  Jos kirjoittelet englanniksi, kirjaudu 35 tuhannen palstalle: https://healthunlocked.com/thyroiduk/posts/

  "Vittearvojen" sisällä oleminen ei merkitse oireettomuutta. TSH-viitealue sisäpaitsi on pahasti väärä.
  "Pieni annos" usein pahentaa oireita. T4v ja T3v edes yli viitealueidensa puolivälin ja TSH alle 1:n?

 • Heissan! Miten sokeriton- maidoton tai sokeriton-maidoton -viljaton vaikutttaa kilpirauhasen toimintaan? Kokemuksia kenelläkään?

  • Kilpirauhasen vajaatoiminnoista 90 % aiheuttaa autoimmuunityreoiditti (Hashimoto).
   Sen vaikutuksia lievennetään ainakin tiukan gluteenittomalla ruokavaliolla (ja seleenillä).
   Eräs parhaista kilpparilääkäreistä testautti tutulla maitollergian. Ei kai johtanut toimiin.

 • onko kenelläkään kokemuksia tuosta luontaistuote l-tyrosinesta.
  onko se vaikuttanut arvoihisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *