Lukijoiden tarinat

Otan mielelläni sivuille lukijoiden/ kanssa sairastajien tarinoita.

Meillä kaikilla vaihtelee oireet ja se lopullinen syy mistä diagnoosi tuli, siksi haluan julkaista kaikki ne skenaariot mitä löytyy.

Yhteydenotto lomakkeella voit lähettää tarinasi ja julkaisen sen ellei ennestään löydy useampaa samanlaista.
kerrothan myös miten oireet alkoivat helpottamaan ja miten elämä muuttui diagnoosin jälkeen.

Voit kirjoittaa nimimerkillä tai omalla nimellä.

Kiitos!

84 Responses to Lukijoiden tarinat

 • voi ei 🙁 eikö äitisi voi viedä sinua yksityiselle lääkärille? tuo on ihan perseestä. ja tuossa iässä vajaatoiminnalla on peruuttamattomia vaikutuksia,mm. lapsettomuutta,kasvunhidastuminen, vaikuttaa aivoihin jne.

  • Joo se yksityinen on sit se viimenen vaihtoehto, koska äitillä ei hirveitä summia rahaa ole.. 🙁 mulla nyt vielä tulee lääkäriaikoja kun selvitellään mistä nivelkivut ja selkäkipu johtuu, niin kyselen vielä siellä tosta lääkityksestä, sillä en kestä olla tässä olotilassa kun ei kertaakaan oo mennyt parempaan suuntaan.. :/

   • Mulla ja monella muulla nivelkivut on liittynyt vajikseen.

    • Minulla oli muutama vuosi sitten keväällä tosi pahat nivelkivut ja lihassäryt, psykiatri totesi että johtuu masennuksesta, oli tosi väsynytkin ja toivoin että olisin halvaantunut että loppuisi ne kivut jaloissa ja selästä ja kun vielä rupesi käymään niin että sormet kouristeli niin ei oikein kyllä tajunnut koko asiaa, siitä on aikaa jo 3 vuotta ja nyt minä toivon että loppuisi nämä ikuiset oireet ja se kova väsymys, olen aina vähätellyt tilaani tai en ole huomannut kun tullut hiipien, mutta pettynyt olen psykiatrin toimenpiteisiin koska siitä kun pyysin ensimmäisen kerran kokeita niin ei otettu ja siinä meni vuosi ja poikaan välit minimaaliset koska en jaksanut mitään, viime vuonna otettiin kokeet ja oli alhaalla t4v 11 luokkaa ja rukoilin thyroksiinin aloittamista ja aloitettiin se ei vaan t4 noussut kovinkaan korkealle ja pyysin kun meni 0,1 mg thyroksiinia että nostettaisiin annostusta kun arvot oli t4v jotain 13,6 luokkaa niin viiterajoilla ja näin ollen sitten kärsin oloista ja kun on kesto lähete ja marevani päällä niin otatin kilppari arvot ja t4v oli 12,5 ja olo oli kyllä ihan töötti, tuntui pahemmalta kuin olisi valvonut vuorokauden, vaika olen valvonut enemmänkin mutta se tööt olo on sellaista mitä ei enää tunnista ajan kuluttua vaan luulee sen kuuluvan omaan persoonaan. jos minä paranen tästä ja loppuu pilkkimen niin sitten tiedän kyllä tulevaisuuden kutsumuksen.

 • Eikös kipukynnyksen nouseminen tarkoita juuri päinvastaista, eli kun kipukynnys on alhainen, kokee kipua helposti, ja kun se on korkea, kestää enemmän.

 • Olen nyt 17 vuotta. Minut diagnootisoitiin vajaatoiminnalla 9kk sitten, mutta se ei tullut minulle yllätyksenä. Olen ollut viimeiset 5 vuotta tarkkailussa tyroksiini arvojen mahdollisesta tippumisesta.
  5 vuotta sitten menin lääkäriin vaikeiden nivelongelmien takia. Tarkistaessaan niveliäni lääkäri sattui huomaamaan että kaulani oli pahasti turvonnut, kilpirauhasen kohdalta. Hän lähetti minut labroihin ja muutama viikko myöhemmin soitti ja kertoi äidilleni että useammat arvoni olivat hieman laskenneet joka voisi tarkoittaa suurta riskiä kehittää tulevaisuudessa kilpirauhasen vajaatoiminnan. Puhelimessa lääkäri sanoi äidilleni että minun pitäisi käydä labroissa puolenvuoden päästä seuraavan kerran tarkistaaksemme arvoni.
  Puolivuotta meni ja kävin labroissa tietämättä varsinaisesti mitä me menimme tarkistamaan minulta. Arvoni olivat myös silloin hieman normaalia alhaisemmat, joten käskettiin tulla tarkistamaan ne taas puolenvuoden päästä.
  Tulokset olivat samat kuin ennenkin joten sanottiin että tarkistetaan ne sitten vuoden päästä.
  Sen vuoden aikana tapahtui paljon asioita joita en ymmärtänyt.
  Niveleni olivat koko ajan kipeät, minulla meni koulussa huonosti koska ajatukseni ei toiminut yhtä nopeasti kuin muilla ikäisilläni. Jonka takia sain paljon tukiopetusta koska luultiin että minulla on oppimis vaikeus. Menin nukkumaan joka päivä koulun jälkeen ja nukuin keskiyöhön saakka jolloin kävin syömässä ja menin takaisin nukkumaan. lihosi erittäin paljon vaikken syönyt kuin muutaman kerran päivässä. olin pitkään vakavasti masentunut.
  Mutta vaikka nyt ne näyttävät ilmiselviltä oireilta olin jo unohtanut riskin kilppariin ja oletin vain että tämä on vain koulu stressin takia.
  Vuosi meni ja kävin taas labroissa. Arvot eivät olleet muuttuneen joten sain taas vuoden päähän ajan.

  Se vuosi oli kidutusta. Nukkuminen alkoi syödä elämäni. Jäin useamman kerran viikossa “kipeänä” kotiin, vaikken ollut mutta olin liian väsynyt mennä kouluun. Aloin nukkumaan lähes kokonaisia päiviä. Minulle oli normaalia 19h “päiväunet” ja masennuin vielä enemmän. Aloin jopa yhdessä vaiheessa miettimään itsemurhaa vaihtoehtona, vaikken varsinaisesti tiennyt miksi olin edes masentunut. Minulla vain oli niin huono olla koko ajan.

  Perheeni on aina ollut erittäin omissa oloissa viihtynyt. Kaikilla oli omat huoneet joissa jokainen vietti lähes koko päivän pois lukien vessa käynnit ja ruoan haku omaan huoneeseen. Sen takia kukaan ei huomannut varsinaisesti oireitani joita en edes itse huomannut. Ja jos he huomasivat niin olettivat sitä “teini masennukseksi” ja stressiksi.

  Kun vihdoin tuli labrat taas oli huomattu että arvoni olivat hieman enemmän laskeneet aikaisemmasta, muttei tarpeeksi aloittaakseen lääkitystä joten siirrettiin taas vuoden päähän.

  Tämä vuosi oli samanlainen. Ehkä hieman pahempi mutta jotakuinkin samanlainen. Sain erittäin huonon päättötodistuksen koska en ollut paljoa enään koelussa, ja silloin kun olin ei aivoni toimineet tarpeeksi nopeasti tai hyvin. Oli jopa vaikea muodostaa ajatuksia koska olin liian poissa oloinen omassa päässäni.

  Kun vuosi vihdoin täyttyi kävin taas labroissa joka olikin jo rutiinia minulle toisten terveys ongelmien takia, olin yllättynyt tuloksista. Koska kun menin labroihin en edes tiennyt mitä kaikkea varten minulta otetaan verta.
  Arvoni olivat laskeneet selkeästi, muttei tarpeeksi lääkintää varten. Joten lääkäri sanoi että koska minulla on vielä tarpeeksi hyvät arvot etten tarvitse lääkitystä niin menisin tarkistamaan ne 3kk päästä uudestaan siltä varalta että ne eivät olisi tippuneet lisää.
  3kk meni ja arvoni olivat sopivasti laskenut lääkityksen aloittamista varten.
  En odottanut kuulevani tuota lääkäriltäni puhelimitse. Olin odottanut taas kuulevani “nähdään vuoden päästä!” tai “arvot ovat vielä samat” tai mitä tahansa muuta kuin että joudun todennäköisimmin olemaan lääkityksellä loppu ikäni. Vasta silloin tajusin että en tiennyt mitään vajaatoiminnasta. Lääkärit eivät olleet näitten vuosien aikana koskaan varsinaisesti selittäneet mikä se on ja mitkä on sen oireet ja mitä tapahtuu diagnoosin jälkeen. En kyllä itsekkään ole katsonut netistä asiaa mutta en minä silloin sitä olisi keksinyt googlettaa.
  Menin paniikkin. En edes sen takia että minulla on vikaa kilpirauhasessa vaan sen takia koska tulen olemaan loppu ikäni vänki näille pienille pyöreille pillereille jotka otetaan joka aamu kuolin petiini saakka.

  Olen nyt ollut diagnootisoituna 9kk. Vaikka olen sairastanut tätä jo vuosia.
  Minulla on aikuisten lääkitys (0,1mg) mutta syön 1,5 tablettia päivässä (0,15mg) jo 5kk. Minulla ei aloitus annostukset enään tehonnyt ja nykyinen lääkärini sanoo että jossain kohdassa on tullut virhe koska minun olisi oikeasti pitänyt aloittaa tämä lääkitys jo pari vuotta sitten oireitten perusteella. Minun annostus on vieläkin liian pieni eikä arvoni ole parantuneet paljoa tänä aikana.
  Nyt vain harmittelen että jos olisin puskenut lääkäreitä aloittamaan lääkitykseni aikaisemmin olisin ehkä paremmassa kunnossa nyt. Minulla olisi voinut mennä paremmin koulussa ja olisin voinut päästä lukioon. Minulla olisi kavereita koska en olisi nukkunut heidän puheluitten ohi. Minulla ei olisi villoilla käteni koska en olisi ollut masentunut. Olisin ollut iloinen ja laiha enkä 103kg/162cm 17-vuotias tyttö joka odottaa vain että kaikki paranee ehkä joskus jos hyvin käy.

  Kiitos jos luit tämän loppuun. En ole oikeastaan tästä puhunut ainakaan näin henkilökohtaisella tasolla. Tämä oli minun tapani oikeasti myöntää itselleni että minulla on kilpirauhaisen vajaatoiminta ja oletan että tämä on ainut tapa kuinka voin aloittaa tämän hyväksymisen ja elämäni jatkamisen.

  • Hei Heta, Kiitos kun jaoit tarinasi meille. uskon että monelle nuorelle siitä on apua jos sama tilanne tulee kohdalle. Jos haluat,voit laittaa minulle sähköpostia lilly (at) kilpirauhasenvajaatoiminta.fi , olen käynyt aika saman läpi kuin sinä,paitsi etten lihonut yhtä paljoa kuin sinä.
   voimia taisteluun, minulla on varmasti antaa sinulle neuvoja ruokavalion ja laihtumisen suhteenkin.

 • Olen nyt 4 kktta syönyt thyroxinia annostuksella 0,075mg aamuisin, eilen kävin verikokeissa jossa otettiin vahingossa vaan st4v joka oli 15,7 mutta oireet eivät ole menneet pois, jaloissa turvotusta että kun ottaa sukan pois niin jää syvät painaumat ja hiuksia lähtee ja ihokarvoja mielettömästi ja ruumiinlämpö on 35,6 t4 pitoisuuden mukaan ei pitäisi olla vajaatoimintaa mutta kun edelleen samanlainen olo ja turvotukset ja kuiva iho, ei ole käsissä sellaista luonnollista kosteutta ja kyynärpäät ovat kuivuneet aika pahaan kuntoon ja sormien kynnet on tosi hauraat jatkuvasti lohkeilee, kauankohan menee ennen kuin alkaa tila vakiintumaan vai pitäisiköhän nostaa annostusta ja lihassäryt ovat jatkuvia.

 • Tein kilpirauhas testin.
  Testaa itsesi!

  Tämä testi antaa sinulle viitteitä voiko oireesi johtua kilpirauhasesta:

  Jos vastaat myöntävästi vähintään 10 kohtaan, voi olla syytä hakeutua lääkäriin ja pyytää kilpirauhaskokeet.

  Äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi. on

  kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut. on

  Ihosi on kuiva ja kutiava. on

  Kynnet ohuet,hauraat ja lohkeilevat. ihmettelinki miksi kynnet niin hauraat jatkuvasti halkeilee

  Hiustesi laatu muuttunut huonommaksi,katkeilee,irtoilee. perkule vuosi sitten alkoi harvenemaan ja käkkäröitymään

  Hikoilu vähentynyt tai lisääntynyt. vähentynyt huomattavasti

  kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan. joo ne tuuheat on hävinneet, kuin myös häpykarvoituskin

  kyynärpäiden iho muutunut karkeaksi. on tosi pahassa kunnossa kyynärpään iho

  Väsyt normaalia helpommin,etkä jaksa liikkua kuin ennen. 10 metrin pyrähdys on liikaa

  Sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia,kuume ei nouse. ei se nouse kun ruumiinlämpö 35.5

  Olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös agressiivinen. sekin pitää paikkaansa

  Suvussa kilpirauhassairauksia. siskolla

  Kehonlämpötila jatkuvasti alhainen. sitä minäkin ihmettelen miksi niin alhainen

  Olet huomannut että turvotusta esiintyy helposti,esim nilkoissa,vyötäröllä,kasvoissa. sukan varren kuvat jää sääreen

  Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi. näin on

  Sairastat jatkuvasti tulehduksia. entiedä

  Kolesterolisi on noussut (tutkitusti). 10 vuotta ollut luokkaa 8

  Painosi nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan. laitoin nousun psyyke lääkkeiden syyksi

  On muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät. niinpä, jos et sekunttiin tee asiaa niin unohdat

  On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita. rakas kirjaluku harrastus jäi, kun unohdin heti juonen

  Normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia. väsynyt olo mutta herot kireellä että ei saa päivällä nukuttua.

  Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happiloppuu). joskus tuntuu että on veden alla ja kova hapen nälkä

  Energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta.noin 15% normaalista energiasta

  Kuukautishäiriöitä tai Sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja).

  Seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli. ei niin

  Olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia. tuttu tunne

  Pulssisi on levossa alhainen? – alle 50 krt. min. – ei koske urheilijoita. sitä ei ole

  Eli olenko vaan hullu vai onko kilpparissa jotain vikaa. ja lihassäryt on kovat ja nyt lämmintä 27 astetta ja villasukat jalassa.

 • On otettu kilpirauhas kokeet ja 23.7.2014 t4-v oli 15,7 johon söin thyrogiinia 0,075mg ja nostettii sitten annostusta 0,1mg ja katsotaan kuinka käy, voi olla menee kuukausia ennen kuin saa kohdilleen arvot.

 • Kumma homma kun jatkuvasti ruumiinlämpö jotain 35 luokaa, ei ole noussut vielä oikeastaan yhtään, vaikka kuukaulsia on syöty thyroxiinia ja samalla hoksasin sen asian että kun olo tuntuu hyvä niisin silloin on flunssa päällä ja ruumiilämpö korkeampi, luulen että tämä mun olotila johtuu siitä että ruumiinlämpö on niin alhainen ja sitten flunssass olo tila paranee, vaikka pitäisi olla pänvastoin, onkohan muilla vastaavia kokemuksia että sairaan on terve. hukkaa paljon kirjaimia

 • Olen 23-vuotias nuori nainen ja haluan jakaa kanssanne oman, hieman erilaisen tarinan. Minulla todettiin vajaatoiminta joulukuun alussa 2013, jolloin verikokeessa TSH 14, T4V kuitenkin hyvä. En enää jaksanut tehdä lähes mitään, olin väsynyt, palelin, paino alkoi nousta, iho kuivui, turvotti, ummetti, en hikoillut lähes ollenkaan, edes saunassa. kuukautiskierto meni aivan sekaisin, kiihdyin nollasta sataan alle sekunnissa, masensi, mikään ei huvittanut, hiuksia lähti ja ne katkeilivat, kärsin huonosta olosta päivästä toiseen… En ollut koskaan edes ajatellut, että minulla saattaisi olla vajaatoiminta. Äitini (joka myös sairastaa vajaatoimintaa) patisti minut verikokeisiin. Minulle määrättiin tyroksiinia 1tabletti päivässä (0,25mikrog) ja kontrolli kahden kuukauden päähän. Olimme varanneet lomamatkan Thaimaaseen helmikuuksi, joten kävin verikokeilla viikko ennen lähtöä. Koitti tiistaiaamu ja minulla oli aika hoitajalle terveyskeskuksessa. Hän kertoi, että minulta otetaan myös perusverenkuva, koska ei ollut tietoa milloin se olisi viime kerran tutkittu. Sovimme, että hän soittaa minulle tuloksista seuraavana aamuna. 5tuntia verikokeilla käynnin jälkeen minulla kuitenkin soi puhelin… Siitä alkoi tähän astisen elämäni kamalin aika.. Verikokeesta selvisi, että hemoglobiinini oli laskenut 68:aan.. Hoitaja käski minun välittömästi lähtemään sairaalaan, tai muuten en saisi lähteä Thaimaan lomalle, mikäli syytä hemoglobiinin laskuun ei tutkita. Jouduin jäämään sairaalaan koko illaksi ja minut määrättiin punasolutiputukseen ja verikokeita otettiin mahdoton määrä. Olin peloissani.. hoitajat arvailivat, että minulla saattaisi olla keliakia. Pääsin illalla pois sairaalasta, mutta torstaiaamuna minun oli määrä mennä vielä toiseen tiputukseen. Hemoglobiinini oli ensimmäisen tiputuksen jälkeen vasta 75. Hoitajan mielestä olin kuitenkin poikkeuksellisen hyvävointinen ja sain luvan lähteä lomalle. Minulle määrättiin rautakuuri; 100mg 2 kertaa päivässä. Kontrolliin oli mentävä välittömästi reissun jälkeen ja hemoglobiini olikin noussut 134, vaikka eroa olossa en edes huomannut. (Tuolloin TSH 7.3 ja lääkitystä nostettiin kahteen tablettiin päivässä (0,5mikrogr)). Lääkäri soitti kertoakseen, että verikokeessa keliakia on negatiivinen, olin helpottunut. Syytä hemoglobiinin laskuun ei löydetty ja minut määrättiin mahalaukun- ja paksusuolentähystyksiin… Aika kului ja odotin tähystyksiä pelokkaana “mitä jos onkin jotain vakavaa?”. Toukokuun alussa taas kilpirauhasarvoissa oli tapahtunut jotakin käsittämätöntä TSH oli noussut, 15. Kaikki oireet palasivat rajumpina kuin aikaisemmin, josko olivat edes ehtineet helpottaa. Lääkitystä nostettiin jälleen, nyt 0,1mg:aan. Hemoglobiini oli kuitenkin hyvä (ellei liiankin hyvä) 158, ja rautalääkitys lopetettiin. Kesäkuun alussa otetuissa arvoissa TSH 5. Lääkitystä ei muutettu, mutta kontrolli määrättiin jälleen kuukauden päähän. Kuukausi sitten, sain tähystyksissä otetuista koepaloista tulokset. Minulla todettiin krooninen atrofinen gastriitti (surkastuttava mahan limakalvon tulehdus, joka on nuorella ihmisellä erittäin harvinainen), ja sen seurauksena minulla ei lainkaan imeydy B12-vitamiini. Joudun käydä otattamassa sitä pistoksina lihakseen (alussa kerran viikossa 4 kertaa, jonka jälkeen 3kk välein). Mieleni oli taas aivan maassa, joudun ottamaan pistoksia lopun elämääni ja gastriittia seurataan aluksi mahantähystyksellä 5vuoden välein.. Ja taas tutkittiin, tällä kertaa helikobakteeria (yleisin kroonisen atrofisen gastriitin aiheuttaja), jota luojan kiitos ei kuitenkaan löytynyt.. Tänäpäivänä olen jo sisäistänyt, etten olekaan niin terve kuin olin alunperin kuvitellut. Tiistaina kilpirauhaskokeissa taas TSH 7,5 ja lääkitystä nostettu (viitenä päivänä viikossa 0,1mg ja kahtena 0,15mg). Kahden kuukauden päästä kontrolli. Toivottavasti jonain päivänä lääkitykseni saadaan kuntoon ja saatan huomata, ettei tämä ollutkaan ikuisuuksia kestävä projekti!

 • Ihmetyttää, olo on ollut nyt 2 päivää aika hyvä ei ole ollut lihassärkyjä niin paljon ja muutenkin olo on tasaantunut, en enää räyhää niin herkästi tai ajattele että heitä läppärin seinään tai kännykän, jotain on tapahtunut, kun kävin kaupassakin äidin puolesta niin luin kauppalistan ja osasin ostaa oikeat tavarat katsomatta listaan, myöhemmin kyllä tarkistin, mutta kaikki tavarat oli haettu.
  En tosiaan tiedä missä nyt mennään, olo on ollut hyvä ja alkaa ihokin näyttämään toipumisen merkkejä ja se on tosi kivaa että nyt ei tartte pitää villasukkia jalassa, ei ole lihassärkyjä ja ehkä ruumiinlämpökin on nousu suunnassa, olisi tosi kivaa jos kaikki oireet johtuisikin kilpparista ja nyt saadaan ne kohdilleen niin saa heittää ainakin 50% vaivoista romukoppaan, ei tämä positiivisuus ja elämänilo voi ainakaan johtua siistä masislääkkeestä mitä syönyt 2 vuotta ja koska mun kohdalla kokeiltiin masennuslääkkeet kaikki läpi jopa kahteen kertaan, niin ei oikein uskoa että nyt se sitten tehoaisi. Mutta nyt on parempi nuolaista ennen kuin tipahtaa, huomenna voi olla taas paha päivä.

  • Hyvä , Jarska, että olosi on alkanut kohentua. Parempi olo huokuu selvästi myös kommentistasi. Peukut pystyyn sinulle, että olo pysyisi parempana ja kohentuisi edellen.

 • Hei!

  Lueskelin näitä kommentteja pitkän pätkän mutta en löytänyt kirjoituksia mieltäni askarruttavasta asiasta:

  Onko teillä kokemuksia e-pillerien vaikutuksesta arvoihin?

  Meillä on suvussa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja olen nyt herännyt siihen mahdollisuuteen, että minullakin voisi olla. Oireeni alkoivat pikkuhiljaa e-pillerien lopettamisen jälkeen (helmikuu 2014) ja ovat pahentuneet kuluvan puolen vuoden aikana. Nyt pohdin, onko näillä kahdella asialla yhteyttä ja kannattaisiko minun tarkistuttaa arvoni?

  Kiitos vastauksistanne jo etukäteen.

  • Haluaisin myös kuulla muiden kommetteja tähän. Itse olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa 9 vuotta ja syönyt thyroxinia koko tämän ajan. Helmikuussa lopetin cerazette minipillerit ja noin viikon kuluttua alkoi ilmaantui vaikka minkälaisia oireita. On ahdistusta, mielialanvaihteluita, väsymystä, käsin tärinää, hermostuneisuutta, leposyke 90-100 yms. Koskaan ennen ei ole ollut mitään oireita ja olen melko varma, että e-pillreiden lopettamisella on jokin vaikutus asiaan.

 • Hei!
  Olen vuosia kärsinyt palelusta, siis horkasta joka pahenee iltaa kohti ja nukkumaan käyn aina villasukat jalassa ja untuvatäkin ja villaviltin uskallan juuri ja juuri kesähelteille jättää pois. Myös selittämättömiä kipuja lähinnä jaloissa on ollu vuosia, viime vuoden aikan pahentuneet huimasti. Akillesjänteessä ei refleksejä, neurologi ne todennut. Yöunta ei riitä kun korkeintaan 5-5,5 h yössä. Päiväunet yritän ottaa ennen tai jälkeen töiden, mutta jalkojen kiou ei yleensä anna nukkuu.Väsynyt olen jatkuvasti, sisulla raahaudun eteenpäin ja käyn kaksivuor töissä.Muutapa en sitten jaksa tehdäkään kun että istun illat kotona ja neulon yms hereillä pysyäkseni. Ilman neulosta nukahtelisin jatkuvasti tv:n ääreen. Painoa on Joo kiitettävästi!
  Kilpirauhaskokeisiin sain lähetteen, arvot p-tsh 1,54 (0,3-4,2) ja p-t4-v 12 (11-22). Lääkärin, joka siis neurologi, mukaan ei ole vajaatoimintaa, selitti että ovat viitearvoissa, ja tsh jopa hyvä arvo, ja t4v arvolle ei anna arvoa.
  Ikä 40 v ja risat, 3:n lapsen äiti.
  Onko nää kilpirauhasarvot teistä mimmosii, lähenkö yksityiselle lääkäril?u

  • Nuo ovat minun mielestä hyvät arvot, mutta olen toki maallikko. Minulla T4v 9.5 ja tsh 3.5, mutta en saanut lääkitystä. Seurataan. 15-vuotiaalla tyttärelläni T4v 13 ja tsh 7.6 – otetaan kontrolliverikoe ja toivottavasti hän saa lääkityksen. Oireita on tosi paljon, ei oikein jaksa edes kouluun mennä. Mikään ei kiinnosta, elää ihan kuin sumussa suurimman osan aikaa.

 • moikka! pakko oli tänne tulla kysyyn neuvoa. Mulla on parin päivän päästä lääkäri ja mun on pakko saada lääkkeet. Olo menny tosi huonoks.. kokoajan tuntuu että olisin unessa ja mistään ei tuu enään mitään.. Nyt oon siinä pisteessä että tuntuu ettei pahemmaks voi olo mennä. 🙁 Viimeks kun olin verikokeissa niin TSH oli 4,9 ja ne sano että katotaan vuoden päästä uudestaan.. korkeimmillaan se on käyny 7,2. muut arvot ollut normaali rajojen sisällä.. Mietin että jos en tuolta lääkkeitä saa nii kannattaako mennä yksityiselle? Tai niinkun kuinkakohan varmasti sieltä sais lääkkeet kun ei rahat mitenkään riitä siellä ravaamiseen..

  • Kumma lääkri sinulla kun ei tunnista pelkästään tsh:n perusteella vajaatoimintaa eikä ilmeisesti ole ottanut t4-v arvoja laisinkaan. Mene suoraan yksityiselle pysähtymättä minkään tk:n lääkärin luona, niin voit tullakin kuntoonkin.

   Nyt kun itse olen syönyt kilpprai lääkkeitä niin äreys on hävinyyt ainakin ja luulen että olo tulee vielä parantumaan.

 • Hei,

  Migreeni, keskivaikea masennus, vitutus, saamattomuus, korkea kolesteroli, ummetus ja ilmavaivat, vuosia kestäneet mystiset kuukautisvaivat, haluttomuus, sydämen muljahtelut, selkä- ja muut nivelvaivat, ajatusten sumuisuus ja muistihäiriöt, työuupumus, univaivat….

  Kaikkia noita on lääkärille yksittäin valiteltu, tutkittu ja / tai hoidettu, suunnilleen tuossa järjestyksessä ne ovat ilmaantuneet vuosien mittaan. Ei käynyt mielessänikään, että ne voisivat jotenkin liittyä toisiinsa. Olisikohan aikaa kulunut nelisen vuotta.

  Koko tänä aikana lisäksi
  – jatkuva unentarve, univaikeudet
  – väsymys
  – vitutus, ahdistus ja järkyttävät raivokohtaukset (jääneet sittemmin pois)
  – painonnousu ja turvotus
  – hiusten oheneminen
  – nivel- ja lihaskivut
  – alhainen ruumiinlämpö / alhainen kuumekynnys…

  En varmaan nyt edes muista mitä kaikkea. Nykyään normaalit yöunet on kevyet >12h ja silti väsyttää. Lisäksi kuvioihin on ilmaantunut kuorsaus. Välillä tulee uinailtua ihan kokonainen vuorokausi, jos ei ole mitään suunnitelmia. Pää on vieläkin toisinaan sumuinen ja muistihäiriöihin olen alkanut vastata käyttämällä muistilappuja ja kalenteria. Enää ei vituta, koska odotan nyt sitä parempaa aikaa ja sitä, että jaksan taas kuten joskus ennenkin.

  Hälytyskelloja alkoi soittaa tämä jatkuva punkan pohjalla oleminen ilman tuota vitutusta – miehen kanssa jo joskus yli kaksi vuotta sitten riideltiin, kun minä kuulemma vaan nukun koko ajan. No aijaa, en minä jaksa muutakaan tehdä… Kovastihan sitä tekisi mieli kaikkea tehdä, mutta kun ei jaksa. Ystävä kertoili omia vastaavia kokemuksiaan ja siitä että sai kilpparilääkityksen.

  Paino vaan nousee vaikka juuri mitään en nykyään enää syö kun olosta tulee tukala ja ahdistava, joka paikka on turvoksissa: silmäluomet turpeessa aamulla ja nilkat illalla. Sukista jää kuviot pitkäksi aikaa, ja lakanoista ihoon. Hiuslaatu muuttui pari vuotta sitten ohuemmaksi ja ihmettelin niiden kihartumista, minulla oli nuorempana aina suorat ja paksut hiukset. Kyllähän nuo rasvoittuu, mutta menee siinä useampi päivä. Liikkuminen ei ole pitkään aikaan ollut enää hauskaa, koska lihakset jäävät moneksi päivää kipeiksi ja niveliin yleensä sattuu, ja ylipäätään lähteminen on työn ja tuskan takana. Hengästynkin nykyään melko helposti. Siksi jäänkin mieluummin sisälle löhöämään villasukat jalassa kun jalkojakin paleltaa, ja sitten poden huonoa omaatuntoa.

  Ruumiinlämpöä en ollut juuri koskaan mitannut kuin vain jos paleltaa ja epäilen olevani kipeänä, mittari ei tuolloinkaan juurikaan heilahda. Vähän yli 37 asteen lämpökin tuntuu kamalalta, eikä se ole ainakaan yli kymmeneen vuoteen noussut edes 38 asteeseen. Varmaan henki jo lähtis, tai ainakin siltä tuntuis. Olen mielenkiinnosta mittaillut viime aikoina, ja lukema on yleensä jossain 35 – 36,5 välillä, riippuen vuorokaudenajasta.

  ***

  Kilppariarvoja mittailtiin pari kertaa koko tuona aikana, TSH oli lukemissa 1,5 ja 1,8 (0,3 – 4,5), T4v 14 (10-21). Nuo arvot parin kolmen vuoden takaa. Jonain kertana mitattu myös natrium (alarajalla) ja kalium (ylärajalla). Kolesterolin pudotin arvoon 3,5 jolloin sanoin statiineille että heippa. Hemoglobiini on aina ollut vähän korkeampi: 145-155, nyt vuodenvaihteessa jopa 170.

  Nyt hiljattain mitatuissa arvoissa oli jo heittoa, TSH yli 6 ja T4v 14-15. Hemoglobiini enää päälle 120, ja kolesteroli vähän yli 7.

  Itkettää jo valmiiksi, tiedän että julkinen tarjoaa minulle vain kilpparien seurantaa, kolesterolilääkkeitä ja masennuslääkitystä ja kuuppatohtoria jatkuvaan väsymykseen. -_-

  • Tarkennuksena vielä, että minulle ei siis ole vielä annettu lääkitystä, vaikka ilmeisesti syytä olisi… olo on vain kehnontunut viimeisen vuoden aikana, kun nyt tarkemmin asiaa mietin.

  • Sinun tarinansi kuulostaa minun tarinalta, vituttaa jatkuva väsymys ja palelu ja ne säryt. Noin kolme vuotta sitten keväällä ajattelin että tulee elämäni kevät ja tulihan siitä, rupesin nukkumaan oli särkyjä ja kolotuksia ja nukuin ainakin 12 h yössä ja päivällä muutman tunnin unet, oli siinä mukavaa kaksvavalla lapsella kun isä sängyssä kaiken aikaa, mutta unta oli saatava ja pakolla, sitten toissa vuoden kevääseen kun alkoi jo hermot mennä räjähtelin nolla sataan 0,1 s ja silloin ajattelin että jotain vialla kun hiuksetkin olivat hävinneet ja ohentuneet ja kiharallekin menivät niin ajattelin että pojan takia menen lääkäriin ja muistaakseni pyysin että otettaisiin kilpirauhaskokeet koska hermot niin kireällä ja jatkuva vitutus anteeksi kiroilu, niin sain sitten toisen masennuslääkkeen jota olin käyttänyt aikaisemmin ja siinäkös sitten hermot meni, nosti kyllä vireystasoa että päivällä ei saanut nukuttua ja muutenkin se oli ennemminkin sellainen duracell pupu lääke, laittoi liikkeeseen tai rauhattomuutta mutta ei se oikein auta ja ei auta vieläkään vaikka puolitoista vuotta syönyt, viime keväänä tein uuden päätöksen että nyt otetaan kilpirauhas lääkkeet ja arvot oli sitten t4v alakolmanneksella ja tsh jotain 1,7 psykiatri sitten päätti aloittaa annostuksen kokeilu mielessä ja nyt sitä on nostettu 0,1mg ja t4v arvo oli 13,5 eli tippunut edellisestä vaikka anostusta nostettu, nyt lääkäri ei suostunut nostamaan enää, vaikka sanon että on niin helkutin kylmä ja ihokarvat on lähteneet mahassa jossa ennen karvoja paljon on nyt sittten napa paljaana eli lähti se DDR karvoituskin sitten ja luulen että alihoidetaan nytte ja annostusta pitäisi vieläkin nostaa ja tehdä tarkempia kilppari kokeita, kun tuo kolestrolikin on taas noussut 7,8 stä 8,7 joka kertoisi että vajis on pahentunut, kun aikoinaan minulla oli kolestroli aina alle 4 vaikka söin 2 kertaa enemmän kuin nykyisin, lääkäri ei halua otaksua asioita vaan katsoo tuota tht:ta joka tappaa vielä minut koska ei tuo koletroli laske kyllä jos ei mennä kilpirauhasen hormonin lievälle liikapuolelle. se on varmaa että yleislääketieteen eikä psykiatrian puolelta saa hoitoa kuin labraazrvojen perusteellaa ja rahat on meneett kaikkiin mahdollisiin yrtteihin sun muihin että voisi jotenkin tai saisi jostain helpostusta tähän särkyyn levottomuuteen ja unettomuuteen, se on vahinko homma että nuo arvot ei sitten nousseetkaan lääkityksellä merkittävästi, koska oireet on ja sanon kaikille jolla oireita on niin mennä lääkäriin ja tehdä lista kaikista asioista ja muistella miten ennen oli ja jos lääkäri labrojen jälkeen ei suostu kirjoittamaan reseptiä niin kannattaa todeta että meneekin asiantuntijan juttusille eli eläinlääkärin, ne määrää lääkettä koiralle jo pelkän turkin olemuksen perusteella ja pitäisi asiantuntija lääkäri myös nähdä potilastakin eikä niitä labra arvoja jos oireet kerta sopisi siihen. Minulta olisi pitänyt ottaa arvot jo 10 vuotta sitten kun lähti kolestroli nousemaan ihan mitään syytä. Pojalla on 2 lääkäri kummia ja ex vaimo on lääkäri hyvä kaveri on lääkäri niin mitä jutellut heidän kanssa niin se tsh on kaiken hoidon perusta. no kävin hakemassa sata tabletti 0.0025 vahvuisia lääkkeitä näiden 0.1 mg lisäksi ja on tässä 2 kuukautta aikaa testata että paraneeko olo ja loppuuko palelu ja vitutus, sen verran on auttanut tuo kilppari lääke että selkä ei enäää niin helkutin kipeä ja ihollta siis missä karvaa on niin on parantunut tuo karvatupen tulehdus niitä ei enää ole, mutta ei ole kylläp enää oikein karvojakaan.

   JASSU KOITA HAKEA APUA AJOISSA, ELÄ JÄÄ TULEEN MAKAAMAAN JA VANHAT KILPPARI ARVOT ON VANHOJA.

   • Kiitos kannustuksesta!! <3
    Nyt sain nuo tarkat arvot. TSH 6,32, T4v 15,7 (olikin enemmän kuin muistelin puhelimessa), mutta tää hemoglobiinin ja E-MCHC:n raju pudotus ja LDL:n kipuaminen ylös (4,6) vähän huolestuttaa.
    HDL ja triglyseriinit ovat paremmin kuin hyvin, mutta tuo LDL kyllä nyt kielii jostain muusta meneillään olevasta.
    ***
    Hoitaja meinasi alkaa kehitellä mulle kolesterolilääkkeitä, johon sanoin että ei muuten onnistu, niitä mä en ala enää systeemiini työntämään. Tää kilppari on nyt hoidettava koska näitä kaikenlaisia muita v-ttumaisia oireita on niin paljon, ensimmäisenä haluaisin tän väsymyksen pois että jaksais tehdäkin jotain. Halua olis muttei energiaa (eli sitten mä kyllä riemastun jos alkaa masislääkettä tarjota). Mainitsin myös muiston lapsuudesta, jolloin mulle piikitettiin B12-vitamiinia, joten lienee syytä vilkaista sekin…

    • Kilppari kokeisiin sitten ravinnotta ja vähintään 2 tuntia heräämisen jälkeen ja tupakki pois hyvissä ajois ja mieluiten kahvinkin jättää 2 päiväksi pois. Tähän on hankala kirjoittaa kun teksti tulee jälkijunassa.

     • Eikös se ole että mahdollisimman pian heräämisen jälkeen sinne kokeeseen?
      Ainakin kokeiluun tuli lastenannos Thyroxinia.

  • (en todellakaan muista kummalla s-postiosoitteella olen viimeksi kirjoittanut…)
   Päivitystä tilanteeseen.

   Tällä hetkellä menee 0,1mg tyroksiinia, ja olo on jo huomattavasti parempi kuin aloitustilanteessa. Väsymys tosin vaivaa välillä vieläkin, ja sitä epäilin että johtuisiko rautavarastojen vähyydestä.

   Kyllä tämä tästä, elämä voittaa!

   Varsin mielenkiintoinen opus on ollut Endokrinologia (Välimäki yms, Duodecim 2009). Suosittelen kaikille kiinnostuneille, avuksi mahdollisten argumenttien perusteluun.

 • Olen syönyt kilppari lääkkeitä nyt 5 viikkoa annostuksella 0,1 mg aamuisin ja eilen kävin kilppari kokeissa niin tsh4 arvot tippuneet 15,7 — 13,7 vaikka annosta nostettiinkin tsh oli 0,63 edellisestä otosta ei ollut mittausta, mutta tuntuu että olen edelleen vajaa toiminalla koska jatkuva kylmä ihokarvat lähtee sa maten hiukset kovat lihassäryt, eli ei ole thyroxiini auttanut ja lääkäri ei antanut nostaa enää annostusta, eli nostan nyt sitten omin päin sitä ja syön 2 kuukautta koska pienempi vaiva joku lievä hypertyroosi kuin korkea kolestroli, tuntuu että olen umpikujassa ja tälläinen ei kyllä lievennä ahdistusta päin vastoin ja sais joskus nuo villasukat pois jalasta. ELI OLEN VIELÄ VAJAALLA, MUTTA LÄÄKÄRI EI OSAA HOITAA SITÄ. Jos joku muistaa sen ala-vetelin lääkärin niin olisi kiitollinen kun mun muistissa ei pysy mikään asia.

 • Korsjaus tarkoitin tsh4 t4-v tä

 • Hei,

  Kauan on jo ollut huono-olo, ravannut usealla eri lääkärillä avun tarpeessa,

  Oireihin kuuluu:

  -Jatkuva hengästyminen
  -Epätasainen pulssi ~100 (ennenkö oireet alkoivat, 60)
  -Hiusten irtoaminen ja kuivuminen
  -Painonnousu (n. 5-10kg)
  -Väsyttää jatkuvasti
  -Kuumassa huoneessa olo huonontaa oloa
  -Kyynerpäät ajoittain kuivat
  -Vaikeus keskittyä
  -Urheileminen ei onnistu hengästymisen takia
  -Suolentoiminta vaihtelee rajusti ripulista ummetukseen
  -Palan tunne kurkussa
  -Kädet vapisee
  -Heräämisen jälkeen mitannut kuumeen, melkein aina alle 36, alilämpöä siis
  -Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happi loppuu)
  -Ollut alhaista testosteronia verikokeissa
  -Voimakasta närästystä

  Hiljattain tutkittu sydän puolella rasituskoe, sydänfilmejä, sydämen ultraääni, thorax kuvaus, holter 24h sekä sydämen vajaatoiminta poissa luettu. Kaikki ok, paitsi nopea hengästyminen sekä pulssi.

  Viimeisimmissä verikokeissa TSH 5.1 & T4-vapaa 15.1

  Sydän erikoislääkäri sanoi ettei määrää minulle kilpirauhaslääkitystä, sanoi että mene oman lääkärin luo.

  Ajan olen varannut, mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun ei lääkäri kirjoita lääkitystä.

  • Kun TSH on yli 4 se kertoo jo kilpirauhasen vajaatoimminnasta, varsinkin jos oireetkin viittaavaat samaan suuntaan. Vihdoinkin Suomessakin ollaan laskemassa TSH:n yläviiterajaksi 3,5. En tiedä milloin tämä käytännössä tapahtuu.

 • Ihan ensinnäkin Luojan kiitos tällainen sivusto on olemassa! Olen yhtä aikaa helpottunut ja pettynyt (=terveydenhuoltoon), että kovin itseni kaltaisia tarinoita saa lukea.

  Olen aina ollut “hyvä nukkumaan”, vilukissa ja sen semmoista ja aiemmin kuitannut sen vain osana yksilöllisyyttäni. Kuitenkin koska suvussa on jonkin verran kilpirauhasen vajaatoimintaa, pyysin jo 2008 ensimmäisen kerran kokeen itselleni. Tämän jälkeen arvoja on mitattu muutamia kertoja parin vuoden välein ja aina lääkärit ovat sanoneet kaiken olevan hyvin, joten olen luottanut heihin ja mennyt takaisin kotiin. Joskus unilääkkeiden kanssa (koska paljon nukkuvahan varmasti hyötyy niistä???), joskus masennuslääkkeiden kanssa.

  Viime keväänä tilanne alkoi kuitenkin pahenemaan tasaisesti. Ajattelin ensin, että kyse on vain työstressistä (sitäkin oli mukana varmasti) mutta kun kesälomallakin vain nukuin ja nukuin ja palelin, aloin huolestumaan. Koko muu Suomi hikoili ennätyshelteiden kanssa ja minä nukuin untuvapeitolla ja sen 12 tuntia päivässä. Tukkaa lähti, iho kuivui, ääni tippui jonnekin pienen c:n tienoille, niveliä särki, paleli, paino nousi (8 kiloa 5 viikon aikana vaikka joka päivä 1400-2000 kcl) ja se loputon väsymys! Jos tein parin kilometrin pyörälenkin, en jaksanut moneen päivään nousta edes yhtä rappuväliä (ei hengästyttänyt, lihakset vain sanoivat stop) ja unta riitti 12-15h päivässä. Pitkän kesäloman jälkeen oli pakko palautua takaisin 9h yöuniin ja silti aloin nukahdella ensin metroon ja sitten töissä vessassa käydessä ja lopulta kesken kokousten (noloa!).

  Menin siis lääkäriin, selitin asiani ja pyysin verikoetta.

  T4 arvoni oli 11,4 (viitearvo 11-20) ja TSH oli 3,7 (tämän lääkäritalon mukaan viitearvo 1,5-4). Arvoni olisivat siis periaateessa “hyvät” mutta oireet hirveät. Olin lukenut subkliinisestä vajaatoiminnasta ja valmistauduin väittelemään lääkärini kanssa asiasta. Olin varuiksi myös pitänyt kirjaa kaikista nukkumisistani, syömisistäni jne. ja tulostin mukaan vielä esimerkiksi HUS:n hoitosuosituksen (“TSH on lievästi suurentunut ja T4-V on viitealueen alarajoilla. Oireiden mukaan hoitopäätökset.”). Kaikki tämä oli kuitenkin turhaa, sillä lääkärini totesi, että tapaus on sikäli selvä, että ehdottamasti tehdään hoitokokeilu ja sitten katsotaan lisää.

  Sain ensin viikoksi 25 mikrogrammaa thyroxinia ja sitten kehotuksen syödä 50 mikrogrammaa ja tulla uusiin verikokeisiin 6 viikon päästä. Nyt olen syönyt tuon 6 viikkoa lääkkeitä ja olo on aivan loistava. Tukkaa ei lähde enää kasoittain, kynnet eivät lohkeile, ääni on normalisoitunut, en palele holtittomasti ja ennen kaikkea en enää nukahtele työpaikalla, kaupassa jne.! Kaiken huipuksi olen jopa alkanut ihan itse heräilemään virkeänä jo 8h tunnin unien jälkeen kun ennen nukuin aina kellon ympäri jos ei ollut herätystä soimassa.

  Kaikki tuntuisi siis selvästä! Vielä mitä.

  Harmikseni työterveytemme siirtyi ihan kokonaan uuteen paikkaan kuun vaihteessa ja uusi lääkärini on, ilmaisu sallittakoon, Urpo isolla U:lla.

  Vaikka vanha lääkärini (kävin hänen luonaan vielä pyytämässä hoitosuunnitelman) oli ilahtunut vaikutuksesta ja suositteli lähinnä annoskoon säätämistä, ei uusi ottanut koko asiaa todesta. Hän tuijotti vain tuota aiempaa labrakoetta ja totesi “Ei näillä arvoilla voi olla vajaatoimintaa”.

  Yritin selittää oireista mutta sama: “Ei näillä arvoilla voi olla vajaatoimintaa”
  Yritin vedota HUS:in suositukseen mutta: “Ei näillä arvoilla voi olla vajaatoimintaa”
  Yritin puhua lääkkeen selvästä vaikutuksesta mutta: “Ei näillä arvoilla voi olla vajaatoimintaa”
  Vetosin jopa lääkäriin nainen naisena: eikö tuollainen tsh vaikuta lasten hankkimiseen: “Ei ole näyttöä”
  Itkuisena kysyin jopa, että miksi sitten tarvitsen niin paljon unta: “No kaikkia joskus väsyttää”

  Lopuksi lääkäri sanoi, että jos välttämättä haluan voin syödä jäljellä olevan purkin loppuun mutta en tarvitse lääkettä lisää.

  Olin aivan tyrmistynyt. Vihainen ja hätääntynyt. Miten lääkäri _voi_ suhtautua noin pahasti asiaan? Miten lääkäri _voi_ olla noin kujalla?

  Vanha lääkärini ei ota yksityispotilaita, vain työterveysasiakkaita ja työpaikkani on vaihtanut tosiaan toiseen lääkäritaloon. Suunnilleen jokainen Hkin endokrinologi on varattu jonnekin 2015 syksyyn asti ja minulla on lääkkeitä enää kahdeksi viikoksi.

  Sain sentään ensi viikolle ajan saman talon toiselle yleislääkärille, jolla lukee sentään osaamisalueena kilpirauhasen ongelmat mutta nyt pelottaa jos asenne on sama. Ehkä pitää hakea amfetamiinia piritorilta että selviää töistä jatkossa? (vastuuvapauslauseke: viimeinen on tarkoitettu vitsiksi;))

  • Kuten aiemminkin jo kommentoin, Suomessakin vihdoin aiotaan laskea TSH:n yläviiterajaarvoksi 3,5. Lääkäri ei ollut mitenkään ajan tasalla, eikä kuunnellut potilasta lainkaan.
   Aivan hirveitä on lääkärit, jotka eivät näytä olevan ollenkaan asiantuntijoita näissä kilpirauhasasioissa ja estävät potilaan hoidon! Hyi!
   Yksityiselle se on mentävä, jos ei muuten saa apua, oli varaa tai ei. Oikein se ei kuitenkaan ole,että joutuu tilaamaan yksityiselle lääkärille ajan, saadakseen apua. Monellakaan ei olisi siihen mitenkään edes varaa.

 • Minun tarinani on vasta alkutekijöissään. Viime syksynä minulta mitattiin kilppariarvot koska valitin lääkärille palan tunnetta kurkussa, lisäksi painoni nousi yllättäen 10kg. Arvot olivat tuolloin TSH 1,36 ja T4V 9,96 Jäimme seuraamaan tilannetta. Tänä syksynä menin uudelleen lääkäriin, palan tunne oli pahentunut, tuntui että kurkkua kuristaa koko ajan ja esim nieleminen vaikeutunut. Oireita on tullut lisää ja osa pahentunut, ruumiinlämpö on koko ajan alhainen, väsyttää koko ajan ja jatkuva saamattomuus vaivaa. Nyt lisäksi iho kuivuu niin että hilseilee, turvottaa, nivelet kipuilee ja jatkuva itkuherkkyys sekä ärtyisyys vaivaa. Nyt labra-arvot näyttivät TSH 1,09 ja T4V 9,56, nyt lääkäri määräsi kaulan alueen ultraan ja lisää labrakokeita. Saa nähdä kuinka käy…

 • suosittelisin tekemään valituksen kyseisestä hoitovirheestä, minkä psykiatri teki!!!!

 • Olen pian 37-vuotias nainen.Diagnoosina paniikkihäiriö 1997. Kilpirauhasta “”tutkittu”” ja epäilty siitä lähtien, verikokeita otettu monta kertaa vuodessa mutta ilmeisesti viitearvoissa pysytty…olin liian väsynyt tuolloin enkä tiennyt kilpirauhassairauksista mitään.

  Reilu vuosi sitten aloin etsiä syytä oireilleni. Paniikkihäiriö oli diagnosoitu jo aiemmin mutta en hyväksynyt huimausta ym. saamattomuutta, väsymystä, välinpitämättömyyttä ja elämänhallinnan puuttumista kyseiseen diagnoosiin enää. Tajusin, että jotakin on vialla koska lääkkeillä ei tapahtunut minkäänlaista toipumista. En edes muista mikä sai minut havahtumaan ja epäilemään liikatoimintaa. Kävin verikokeissa ja arvot olivat hyvät. En antanut periksi-varasin ajan erikoislääkärille lisätestejä varten. Otti ne mutta sanoi, että hänen mielestään on turhaa-oli 99,9% varma ettei minulla ole liikatoimintaa. Verikokeet todistivat toista, liikatoiminta löytyi, vihdoinkin.

  Nyt vuoden lääkityksellä olon jälkeen henkinen tilani on normaali. Ahdistukset ovat poissa, samoin pelkotilat. Epäilen tosin olevani jo liikatoiminnalla koska hikoilu on lisääntynyt, jopa häiritsevästi: vajaatoimintaisena totuin siihen, ettei dödöä tarvinnut käyttää. En hikoillut. Nyt…pesen itseni apteekin pesunesteillä ja pistävä hiki yrittää puskea läpi ennen kuin saan dödöä laitettua. Antiperspiranttia en käytä sen sisältämän alumiinin vuoksi.

  Tarkoituksena olisi tulla raskaaksi joten mieluummin käyn liialla tyroksiinilla kyin vajaalla. Mitä mieltä te olette?

  • lueppa tekstisi uudelleen, siinä pieniä sekavuuksia jonka vuoksi en ole varma mitä sinulla diagnosoitiin?

   Se on kuitenkin varma että ei liikatoiminta raskauden aikana ole vajaatoimintaa parempi.

   • Siis vajaatoiminta diagnosoitiin. Luin tekstin läpi ja en ymmärrä mikä siinä on sekavaa? Siis paniikkihäiriödiagnoosilla mentiin vuoteen 2014 asti. Sitten viimeinkin todettiin kilpparin vajaatoiminta, 3,5lastentabua menee nyt.

    Ymmärtääkseni vajaatoiminta edesauttaa tai aiheuttaa lapsettomuutta. Lääkärin mukaan kohtu ja munasarjat ovat verevät mutta raskaaksi en tule. Nyt parin kk päästä alkavat tutkimaan lapsettomuutta. Eli ymmärtäisin et vajaatoiminta on pahasta kun yrittää tulla raskaaksi, liikatoiminta ei niinkään? Kilpparitesteihin menen viikon kuluessa.

    • lainaus sinun kommentista: En edes muista mikä sai minut havahtumaan ja epäilemään LIIKATOIMINTAA. Kävin verikokeissa ja arvot olivat hyvät. En antanut periksi-varasin ajan erikoislääkärille lisätestejä varten. Otti ne mutta sanoi, että hänen mielestään on turhaa-oli 99,9% varma ettei minulla ole LIIKATOIMINTAA. Verikokeet todistivat toista, LIIKATOIMINTA löytyi, vihdoinkin.

     • Oops, toi on multa aika törkeä virhe, hyvä kun huomasit. Menee nyt näköjään puurot ja vellit sekaisin!

      Siis vajaatoimintaa tietenkin tarkoitin ja se on mulla diagnosoitu-nyt mietin siis et oisko tuo annostus liian korkea ja jos on, niin haittasko se? Lääkärin mukaan silmät alkaisivat pullistua päästä jos näin olisi (viimevuotinen kommentti) siis jos menisi liikatoiminnan puolelle.

      Voisin seli-selittää mut myönnän mun mokan, anteeksi.

      • Muuttaisin mun nimen Vajaa-Hannaks jos pystyisin. Siis oikeasti hävettää, anteeksi.

       • Kuten sanottu, paha liikatoiminta on yhtä paha raskauden kannalta kuin vajaatoiminta. Mutta en kyllä näe mahdollisena että sinun lääkitysmäärällä mitään vakavaa liikatoimintaa saa aikaiseksi.

        Minulle endo aikanaan sanoi että ihminen sietää ihan hyvin LIEVÄÄ liikatoimintaa. Itse olen ollut hyperillä kolme kertaa, olosta huomannut kun sydän hakkaa koko ajan, silmät tuntuu vähän hassuilta ja kuitenkin väsyttää samaanaikaan kun olisi muka virtaa paljon.

 • Hei kaikki kilppari-ihmiset! Kaipailisin teidän kokemuksianne!!!

  Olen epäillyt itselläni kilpirauhasen vajaatoimintaa jo usean vuoden. Oireita on siihen viittaavia: kuukautiset ovat aina ihan sekaisin ja epäsäännölliset, viluttaa useasti, ruumiinlämpö alhainen, paino nousee todella herkästi ja laihdun vain jos syön n. 1000kcal päivässä, rasva-aineenvaihdunta on hidasta, kynnet hauraat ja hajoavat, väsymystä (täytyy saada nukkua 9h joka yö) ja ajoittain masentuneisuutta. Kaksi vuotta sitten arvot olivat: S-TSH 2.0 ja T4V 16 – eli mitä loistavimmat! Sain vauvan 7kk sitten. En enää imetä ollenkaan. Minulla on nyt ollut kaikenlaista oireilua enkä enää uskoisi niiden liittyvän siihenkään. Pahoinvointia, vatsa ajoittain ripulilla ja ummettaa, ilmavaivoja, aineenvaihdunta selkeästi pysähtynyt.

  Kävin viikko sitten lääkärissä, joka määräsi kasan kokeita. Kaikki muut arvot OK paitsi tuo THS oli nyt 0,012!!!! Mitäs tästä voi päätellä? Sehän voisi viitata liikatoimintaan, mutta minulla ei oikein ole siihen sopivia oireita. Entä viittaako tuo sentraaliseen vajaatoimintaan? Jostain syystä T4V arvoa ei tällä kertaa otettu ollenkaan. (Aion kyllä vaatia tämänkin otettavaksi!).

  Lisäksi labratuloksiani katsellessa huomasin, että myös leukosyytit ovat olleet pitkään alhaiset: kaksi vuotta sitten 3,3 ja nyt 2,8 (viitearvojen alaraja 3,4). Voisiko nämä liittyä mitenkään tuohon kilppariarvoon? Kiitos paljon avustanne! Ensi viikolla kyllä soitan lääkäriin, mutta asia ahdistaa minua, joten mielellään kuulen muiden kokemuksia!

  • tälle sivustolle hyväksytään uudet kommentit kun ehdin! Ei ole tarvetta kirjoittaa viestiä heti uudestaan jos se ei näy samana päivänä.

   ja toisekseen, en ole lääkäri, jos verikokeissa on kilpirauhaseen liittymättömiä muutoksia,ne eivät kuulut tälle palstalle eikä täältä kannata kysellä. Lääkäri on se joka osaa kertoa, ja jos ei osaa hän tutkii lisää. Tsemppiä.

 • Kirjoitinkin viestissäni, että asia on menossa eteenpäin. Jonot ovat vaan pitkät julkisella puolella. Ei tietenkään tämä korvaa lääkärin konsultaatiota, mutta kirjoitin hyviä kysymyksiä, joihin ei tunnu löytyvän muualta netistä paljon materiaalia. Eli sentraalisen hypotyreoosin syntysyistä? Onko muita kuin kasvain? Pitääkö paikkansa väite, että sekä S-TSH että T4V ei saisi romahtaa viitearvojen alarajoille vai voiko tuollainen romahdus liittyä stressiin/masennukseen myös jotenkin? Tuossahan kysyin pääasiassa omista kilppariarvoistani ja mahdollisesta sentraalisesta vt:stä, joten kysymykseni mielestäni sopivat kyllä hyvin tänne keskustelusarakkeeseen! Mikäli viestiini et halua kommentoida, julkaista tai ne ovat asiattomia, poista vapaasti! Kiitos!

  • yhden arvon perusteella ei voi sanoa oikein mitään (Paitsi jos TSH on mittaamaton tai reilusti yli 10). Lääkärisi pitäisi määrätä sinulle T4V ja T3V kokeet. Ja harvinaisempaa sentraaliseen vajaatoimintaan liittyvä kasvain on, mitä se että ei ole kasvainta.

  • Minulla on sellainen käsitys, että jos sekä TSH, että T4 ovat molemmat viitearvojen alapuolella, voisi olla kysymys aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta.

 • Olen 21v nainen, 174cm ja 64kg. Minulla jäi viime syksynä koulussa tehtäviä hurjasti tekemättä, koska en vain enää jaksanut tehdä mitään. Aikaisemmin opiskelumotivaationi oli korkealla. Soitin terveyskeskukseen marraskuussa voimakkaan väsymyksen takia. Terveyskeskuksen puhelinpäivystäjä nauroi minulle päin naamaa ja sanoi: “Ei meillä ole aikoja ollenkaan!”. Ei siis ole aikoja, jos on “vain” väsynyt. Olisi vissiin pitäny keksiä joku parempi sairaus…
  Tästä kului noin viikko ja päätin jäädä koulusta sairaslomalle. Menin koulumme opon juttusille; ja onneksi menin, sillä hän järjesti minulle 1,5kk sairasloman ja ohjasi terveydenhoitajan juttusille, joka ohjasi sitten edelleen koululääkärille. Koululääkäri laittoi minut samantien verikokeisiin, missä katsotiin hemoklobiini, rauta-arvot, sokeri, punasolut sekä KILPIRAUHASARVOT, joita en olisi osannut itse epäillä ollenkaan.
  Verikokeissa joulukuun alussa TSH oli 5,91 (viit.arv. 0,5-3,6) ja T4V oli 12 (viit.arv. 9-19). Eli “jotain poikkeavaa”. Koululääkäri ohjasi tämän jälkeen julkiselle puolelle eli omaan terveyskeskukseen, koska se on normaali käytäntö. Sain ajan vasta 16.1. ja lähetteen uusiin verikokeisiin, joissa TSH 4,03 ja T4V 13 (viit.arv. samat). Näiden verikokeiden välissä aloin syömään Solgarin Kelp jodi -ravintolisää, mikä paransikin oloani hieman. Oireina oli vielä kuitenkin väsymys, ajatukset ihan puuroa, ahdistusta yms. Koska arvot olivat laskeneet, en meinannut saada UÄ aikaa, kun pääsin viimein lääkärin juttusille 16.1. Sain UÄ ajan kuitenkin “varmuuden vuoksi” 17.2. eli tälle päivälle. Tänään UÄ tutkimuksessa lääkäri totesi, että kilpirauhaseni on normaalia pienempi ja arpeutunut (“heijastus on pilkullinen”). Eli minulla on tutkimuksen tehneen lääkärin mukaan ilmeisesti varhaisessa vaiheessa oleva tyreoidiitti, kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, ja tästä johtuva vajaatoiminta.
  25.2. on lääkärin soittoaika, jolloin selviää, mitä seuraavaksi. Itse veikkaan, että minulta testataan verikokeissa vasta-aineet ja aloitetaan sitten tyroksiini hoito. Tai näin ainakin toivon.

 • Moi Päivi
  Olen 14 -vuotias ja Tarinasi sai minut miettimään miten tunnistat oireita. Olen itse sairastanut synnynnäisen kilpirauhasen vajaatoimintaa ja en ole varma onko oireet kuten jatkuva väsymys minussa itsessään vai johtuuko se sairaudesta.

 • Hei on aikaa kun olen täällä viimeksi käynyt ja kävin viimeviikolla kilpirauhastesteissä jotka oli tsh 0,99 t4v 12.7 olen syönyt tyroksiinia puoli vuotta annostuksella 0,1mg ja väsyttää ei jaksa mitään ei huvita, samalla olen lopettanut tupakoinnin ja aloittanut muutama kuukausi sitten voxra masennuslääkkeen mutta ei vaan millään meinaa tulla sitä pirteyttä, olo on saamaton ja kun on saamaton ja voimaton niin tulee sitten masennusta ja edelleen olen aika herkkä ärsykkeille räjähdän nopeasti, jonka laitoin tupakilopettamisen syyksi, mutta huomasin että kilpirauhasarvot voisi olla paremmatkin.

  • juu, nuo arvot voisi olla vielä paremmat. T4V voisi olla hyvä jossain 16 pintaan, ja TSH jossain 0,5…

  • Muistin väärin t4v olikin 12,5 eli vähän vähemmän kuitenkin. Minulla on normaalin 0.1mg thyroxinin lisäksi lastentabletteja 0.025 ja ajattelin aloittaa sen ilman lääkärin suostumussta, koska sen tietää mitä ne sanoo, mutta minua alkaa tosissaan nyt ottamaan päästä tämä saamattomuus ja ärtyneisyys, ei jaksa tehdä mitään ja voimat on pois ajattelee jo elämän merkityksellisyyttä kun mitään ei jaksa ja kun ei jaksa niin kokee olevansa ihan tyhjänpanttia etenkin nyt kun tupakki jäi pois. Tässä mietin että mitään syitä ei ole löytynyt kun ollut 3 vuoden aikana 3 syvää laskimotukosta jotka on edenneet aika nopeasti ja hyvällä onnella ja tuurilla ne on havaittu nopeasti että mikähän osuus kilpparilla on tuollaisiin sairauksiin kun niihin ei ole todettu mitään altistavaa tekijää.

 • Nyt alkaa uskomenemään kaiken suhteen, hirveä väsymys ollut päällä taas koko päivän, mitään ei JAKSA EIKÄ HUVITA, nukkuisin muuten, mutta menee pihatie tuossa ikkunan vieressä eli ei saa nukuttua päikkäreitä. Tässä miettiin että kumma homma kun masennuslääke ei auta ja kilppariarvot alhaalla ja thyroxsiini ei auta t4v 12,5 eli ala kantissa mistä ihmeestä sitä vikaa pitää edelleen vaan ajatella masennuksen syyksi kaikki, saamattomuus ja jaksamattomuus ovat tulleet viime vuosina, mutta enää ei tahdo jaksaa, sitä haluaisi olla pirteä joskus, ei tämmöinen saamattomuus ja suurinpiirtein niin nuokallaan kun olla ja voi niin ei ole elämänlaadullisesti hyvää, mietin että meneekö taas ensi kesä nukkueassa.

 • Niin hermot menee tosi helposti tai pakko mennä jos meinaa edes jotain tehdä tai saada itseään liikkeelle, muuten ei saa itsestä mitään aikaiseksi.

 • Niin ohimennet mulla ollut kolestsroli jo vuosia yli 8 viimeksi oli 8,5 eli silleen, voimariini paketti kestää kuukauden.

 • Nyt tarttis jotain tukea, kun olo on edelleen tosi väsynyt ei mitään jaksa ja tuntuu siltä että en ole läsnä asioissa vaan kaikki menee jotenkin sumussa, mitä tämä on, nyt on kevät ja kesä tulossa ja haluan olla läsnä kyllä tänä kesänä.

  • Kuten totesit, T4V on niin matala että se aiheuttaa oireet. Tilanteeseen on vain yksi ratkaisu jonka varmaan tiedät itsekin.

   • Niin on yksi ratkaisu jota psykiatrikin sanoi että jos annetaan liikaa thyroksiina niin hirtetään t4v tuotanto, tai tarkoittikohan se sitten sitä että pitää hirttää itsensä jos se ei auta, menisikin sitten ihan yksi yhteen veljen kanssa että hirttäminen ratkaisee kaikki ongelmat. Jos sairastuu johonkin niin pitää itsellä olla diagnoosi valmiina kun menee lääkäriin ja kuitenkin sen jälkeen lääkäri vaan estää asioiden kulkemista oikeaan suuntaan ja näin ollen hoito myöhästyy ja tulee turhia kärsimyksiä. kokemusta on kun kyynärpään hermo meni ahtaaksi, tutkimuksen mukaan nopea leikkaus paranstaa sen nopeammin, meni vaan kuukausia aikaa kun ei kuulunut niin soitin lääkärille joka silloin katsoi sen tuloksen ja sanoi että leikkaukseen ja tekee lähetteen ja sitten kun ei kuulunut taas moneen kuukauteen mitään niin soitin siitä lähetteestä niin sitä oltu tehty laisinkaan, sitten kun se tehtiin niin sain leikkaus ajan 2 viikon sisään, kyllä ne ihmetteli sairaalassa kovasti sitä tapausta että jos en olisi ollut yhteydessä niin todennäköisesti oikea käsi olisi halvaantunut osittain. asia ärsyttää minua suunnottamosti sen takia että lääkärillä on se vastuu hoitaa potilasta ja tehdä lähete eteenpäin, nytkin sain sellaisen kuvan että asia olisi ollut lääkärin hoidossa, mitä se takuulla ollut, kun sen tunnen ja työskentelytavan niin en luottanut siihen pätkääkään ja kuten ajattelin niin itse piti ajaa omaa asiaansa.
    Joku on sanonut että kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa myös verenkiertohäiriöitä ja jopa laskimotukoksia nyt tulikin sitten se kolmas tukos 3 vuoden sisään että silleen ja kolestrolitkin on ainaostaan 8.7 että vielä on varaa parantaa. Joku ehdottanut että kun on diabetes hoitaja niin saisi olla myös kilpirauhas hoitaja ja olen samaa mieltä se toisi säästöjä ja tosi paljon.

 • pitäisi mennä kuukauden kuluttua psykiatrille, en tiedä oikein kun se psykiatri sanoi kun sain kilppari arvot että nostetaan lääkitystä niin sanoi että ei kun on viitearvojen sisällä. eli nyt se oli pari viikkoa sitten t4v 12,5 tsh 0,99 eli ei ole olossa hurraamista ja kun jopa psykiatriassa käytetään kilpirauhashormonia potilasta aktivoimaan niin miten psykiatri voi sanoa että kun on alalukemissa että on hyvät, kun pitäisi olla jotain 18 että se aktivoisi. tavallaan hoidetaan mutta hoidetaan väärin, jos kerta sen hoidon taustalla on se kilpirauhasen aktivotuminen.

 • kävin ajamassa partaa ja huomasin että iho kukkii eli aknea ja selässä on ollut jo vuosia, vaikka ei pitäisi olla enää murrosiän jälkeen ja ikää alkaa olemaan 50 ihmettelen syvästi tuota akenea että voiko vajaatoiminta vaikuttaa myös siihe ja ajateltuani milloin alkoi väsymys ja iho oireet niin ne alkoi samalla, sitä haluaisi nyt oikein asiantuntija lääkäri hoitoon, koska kyllä minulla on nuo kaikki oireet mitä vajaatoiminnassa on, sanoisi vaan joku sen minulle että ymmärtäisin, koska nyt joudun oma aloitteisesti nostamaan lääkitystä, olisi hyvä saada sille myös hyväksyntä koska jos jään kiinni niin katsotaan sitten holtittomaksi ja lääkkeet saa sitten kerran viikossa hakea hoitajalta joka vaikeuttaa elämääni suuresti. Luulen että ensi kesä on hyvä kesä ja on virtaa ja voimia kerrankin.

 • Hei. Nostin aamulla thyroksiini annostuksen 0,15mg kun se oli muutama viikko sitten 0,1 ja t4v- oli 12,5 ja tsh 0,99, ilman lääkärin lupaa, koska olin niin helkutin väsynyt ja aivot jumitti ja pilkin jatkuasti kun pää tuntui niin raskaalta, niin tänään huomsin että se syvä väsymys ja pään raskaus ja raskaat silmäluomet ja epävarmuus kävellessä on ainakin nyt pois, tosi kumma homma, ei voi uskoa todeksi tai sitten tullut hetkellinen hyvä olo, mutta hmettelen kun kirjoitan että minun pitäisi olla tässä vaiheessa kesittymätön ja hajamielinen ja luomet raskaat ja muutenkin vähän sellaista hidastuneisuutta, jos tosiaan käy näin että tila jatkuu, niin ensinnäkn suutun siitä, koska monta vuotta siitä kärsin ja testeihin päsin kun itkin pääsyä ja samaten koelääkityksen kanssa. pojan kanssa välit poikki, osa syy siihen on se että ei ole voimavaroja kuin jotain 20 prosenttiatavllisesta eli väsy helosti ja näinollen helposti huiputettavissa.

 • pari viikkoa syöty tyroksiina annokseella 0,15mg ei huomattavasti apua väsymykseen tai unihäiriöihin, alkaa loppumaan lääkkeet kun saan seuraavan satsin vasta 6,5 eli sitten täytyy lopettaa ja kun saa lääkettä niin kestää ainakin sen puolivuotta taas seurata tilannetta eli elämästä pois puolivuotta jos siitä selviää hengissä.

 • olen kirjoittanut aika paljon tänne ja mietin miksi ehkä se on mun hätähuuto että keinot alkaa olemaan loppu ja olo kans.

 • Mullla on muutama sata thyroxin tablettia saamatta, katsin lääkelaskurilla koska saan seuraavan satsin ja se oli 6,5 käsittääkseni se tarkoittaa sitä että kela korvaa sen, mutta ymmätääkseni sen voi myös hakea aikaisemmin mutta ei saa kelakorvattavuutta ja ihan sama saako koka se korvattavuus menee ´jo auton ´bensaan jos pitää useasti käydä apteekissa.
  Eilen törmäsi sellaiseen histamiini-intolernssi ja totesin että on sellainen, tulee vaan viiveellä oireet, mutta justiisa samoista ruuista kuin muutkin saa ja kilpirauhasen vajaatoimintakin voi vaikuttaa siihen, on olemassa eräs läke ja kokeilen sitä vois vaikka ilmavaivat helpottuisi ja päänsärky ja kutina ja lihassäryt että perkule vieköön lihakset kipeänä aamusta, tuli mieleen että onko elämäni aina tälläistä ei riitä että ón kärsinyt paljon menetyksiä, niinvielä terveyskin kenkkuilee.

 • voi väsymys, olo taas ihan sippi ja väysnyt ja olin miestenryhmässäkin, mutta ei kinnostanut mikään tai jaksanut, alka menemään jo usko siihen että joskus sitä heräisi ja olisi pirteä, ehkä se on vaan kaukainen haave, ratkaisin kilpirauhas saatavuuden siten että menin apteekkiin ja sanoi että tippui pilleripurkki astianpesuveteen, no sain lääkkeitä mutta en kelan korvausta, enkä meinaa hakea sitä 3 euron korvausta.

  • summat kilpirauhaslääkkeille on niin pieniä että mitä sillä korvauksella on väliä?

 • jotenkin sitä huomaa että väsyneenä tulee hirveän paljon kirjoiusvirheitä, ihme että voin vielä ajaa autoa, tuntuu että nyt ei enää tämän väsymyksen kanssa ole leikkimistä, tänään kans väsyttäny tosi paljon ja huimannut, en tiedä miten kuvailla oloa ehkä siten että kaikki tapahtuu hitaammin mielessä, vaikka on mulla hyvät rektiokyvy olleet aina, mutta perusolemus on tosi sippi olo. maanantain olisi psykiatri klo. 9 tiedän jo että en saa mitään sanottua siellä kun ei ole pirteyttä niin asiat sitten unohtuu mistä pitää puhua ja näin ollen mua viedän kun pässiä teuraalle, kun tarkoitus olisi kuitenkin sanoa se että en ehkä ole masentunut tai burnautissa olen vaan niin helkutin väsynyt ja nukkua en voi, koska olen tottunut tälläisii tiloihin töissäni vuoroausia nukkumatta niin tälläinen pilkiminen on aika tuttua, tuntuu että duracellit ovat nyt loppu ja tuo thyroxiini ei vaikuta tai sitten olen tosi masentunut ja kaikkea kuten on sanottu, uskoin siihen10 vuotta nyt alan olemaan sitä mieltä että ehkä olisi aika katsoa sitä toistakin vaihtoehtoa, kun olen ainut meidän miestenryhmässä joka vielä 10 v jälkeen on sippi.

  • Niin mittasin vaihteeksi kainalolämmön taitaa olla taas kuumemittari hajalla kun näytti 35 astetta ja näköjään suihkun lattia kaivossa taas kasa karvoja. ei helkutti vieköön jos kesä on tälläistä. olisi edes toivoa mutta ei sitten minkäänlaista ole kun pitäisi saada jo pika apua ja kun väsyttää niin asioiden tekeminen on 10 kertaa raskaampaa. neuvoja tullut taas vaikka kaipaisin sitä apua että saisi vireyden nyt jotenkin takaisin.

 • moikka! Olen kohta 19vuotta täyttävä nuori nainen. Vuonna 2006 kun olin kymmenen vuotias kävin ensimmäistä kertaa testeissä koska koulu alkoi menemään huonosti, arvot eivät olleet niin koholla että lääkitystä oltaisiin aloitettu mutta minut laitettiin seurantaan teini-ikä tuli ja testeissä ravaamisen sijaan kaikki muu kiinnosti enemmän, koko asia oikeastaan unohtui en tajunnut että jaksoin nähdä vain kavereitani enkä käydä koulussa ja ensimmäisen masennuksenkin laitoin sydän surujen piikkiin vaikka ihan hyvin kilpirauhas arvojen muutoksella olisi voinut olla asiaa tähänki. Minua on aina sanottu laiskaksi johon olen yrittänyt sanoa että haluaisin kyllä tehdä vaikka mitä sata lasissa mutta jokin minussa vain estää sen eihän kukaan ottanut sitä tosissaan koko kouluaikani on mennyt niin ja näin nyt tajuan miksi koska minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta onneksi kohta viimein alkaa lääkitys!! valmistuisin vielä jonakin päivänä. muita oireita on ollut:

  -lyhytkasvuisuus (tästä en ole ihan varma voi olla geeneissäkin itse 158cm äitini saman pituinen isä 184cm).

  -Kylmyys pukeudun talvella,syksyllä ja keväällä paljon enemmän kuin muut. Toukokuussakin voi nähdä minut vielä talvitakissani.

  -jalkojen ja käsien kylmyys vaikka kesällä olisin villasukat jalassa.

  -Silmänympärys turpoaa herkemmin.

  -Kuiva iho jaloissa marmori ihoa (kiiltää valoa vasten).

  -Kuulo heikentynyt.

  -Väsyttää paljon ja siihen päälle talven pimeys tuplaa väsymyksen.

  -Toimettomuus en saa asioita tehtyä en vaan millään.

  -En hikoile.

  -Menkat olivat ennen pillereitäkin välillä viikon kaks muöhässä.

  -jos syön mitä sattuu näin tapahtui viime kesänä lihoin parissa kk 10kg muuten olen normaalipainonen koska painoni tippuu myös normaaliin nopeasti.

  -Ummetus.

  -polvissa ja alaselässä säryt juokseminenkin on vaikeaa kun nilkkaan alkaa koskea.

  -Mielialan vaihtelut (masennus taipuvuus) eivät voi johtua enää pillereistäkään käyttänyt jo sen verran pitkään. ärtyneisyys jne.

  -Mahtavat unenlahjat minulla ainakin on.

  Tässäpä ne tärkeimmät mitkä koskettaa jokapäiväistä elämääni.

 • kävin labrassa kinuamalla sain kokeet en psykiatrilta vaan tk:n lääkäriltä ferritiini arvot s-ferri 23 viite 30-400 fs-fe 10 viite 9-34 t4v 14,8 viite 11-22 tsh 05 kolestroli 8,3 lääkärin mukaan ei ole kilpirauhase vajaa tomintaa olnkin omin päin nostanut thyroxiini annostusta 0,15mg parempi liikatoiminen kilpirauhanen kun suonet tukkoon rasvasta. olen nyt neuvoton kuinka tuon suman nyt purkaa niin s-testo oli 12,8 viite 10-38.

  • sulla on rautavarastot niin tyhjät että ne voi aiheuttaa kaikki sun oireet. eli nyt rautakuurille.

 • Tiedustelisin mitä oireita tulee kun P-TSH 0,06 .? Kertokaa.

 • Hei jarskapa
  Olen juuri samaa mieltä Tiinan kanssa..eli rautavarastot kuntoon.eikä riitä kk kuuri vaan useita kuukausia.itselläni hb 136 ja silti ferrit 9.sinun kannattaisi selvittää miksi näin on..onko mahdol myös b12 vit puutos. Jonnekin sitä rautaa häviää/ vuotaa tai sitten ruokavalio huono.

 • Moikka!

  Olen tässä nyt useamman vuoden ollut varma että sairastan vajaatoimintaa. Oireita on lähestulkoon koko litania. Viimeisimmät arvot p-t4-v 16.7 tsh 2.9.
  Lääkärin mukaan arvot on hyvät!
  Näistä kokeista on puolisen vuotta ja nyt tullut kuvioihin hiustenlaadun huonominen (hiukset takaraivolta ihan höttöistä ja kuivaa ja ne eivät kasva) iho on todella kuiva, kutiseva ja kasvoihin tullut runsaasti finnejä mitä ei ennen ollut ollenkaan.
  Edelleen jatkuu sama saamattomuus ja väsymys ja elämä nyppii. Välillä on parempia päiviä ja toisinaan maailma kaatuu päälle.
  Hermoja raastaa välillä ja raivokohtaukset ovat välillä selittämättömiä ja pelottavia. Mielialat vaihtelee päivässä 10 kertaa. Käytössä ei ole hormoni ehkäisyä ettei näitä raivareita selitä sekään.
  Hämäränäön huonontuminen ja ajaessa pimeällä käytettävä laseja.
  Nyt maatessa selällään on tullut painon tunne hengitykseen.
  Nyt varasin taas ajan lääkärille, jotta pääsisin taas uudestaan labroihin.. Saa nähdä mitä taas sanotaan.

 • Ja selittämättömät yhtäkkiset 10 kilon painon heitot. .

 • Ja vielä nivelkivut jaloissa joista kävin reumakokeissakin mutta niissä ei mitään vikaa.

 • Mitkä nämä jatkuvasti yleistyvät kilpirauhasen toimintahäiriöt oikein aiheuttaa? Kukaan ei puhu niistä.
  Lääkitys aivan retuperällä…samoin tietotaito.
  15 vuotta elämä ollut yhtä helvettiä.

 • http://1.usa.gov/1WkGidw ja http://1.usa.gov/1oc3PCl ovat tutkimuksia siitä miten Hashimoto olisi lievennettävissä tai estettävissä varhaisella tyroksiinilääkityksellä. (Samoin http://bit.ly/1TgqpWa ).
  .
  90 prosenttia kilpirauhasen vajaatoiminnoista johtuu Hashimotosta, joka kyllä joskus saattaa poistua omia aikojaan. Mutta “subkliiniseksi” luokittelemisesta luopumalla ja aloittamalla lääkitys TSH-arvolla 2…2,5 saataisiin vajiksien määrä ratkaisevasti alemmaksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *