Lääkkeet


112 Responses to Lääkkeet

 • Täällä voi keskustella lääkityksestä,annoksista jne.

  • Mistähän johtuu, että lääkenostoni hyvä vaikutus kestää aina noin viikon verran ja sen jälkeen oireet palaavat. Kun aloitin lääkityksen, pääsin 0,25 mikrogrammalla taivaaseen eli sain nukuttua koko yön, väsymys poistui jne. Nyt syön 0,5 mikrog. aamulla ja 0,25 ip. ja ei auta. (TSH 0,11, T3 5,4 ja T4 13,6)

 • hei ihmiset hyvät!
  olen vihdoin saamassa tyroksiinikokeilua (tsh 5,25, t4v 14,5), oireita on, paitsi osa myös “epätyypillisiä” (en ole lihonut, vatsa ennemminkin liian hyvin toimiva kuin jäykkä, olen koko ajan pienessä kuumeessa, tosin usein samalla viluinen myös, mutta hikoilukohtauksiakin tulee).

  haluaisin kysyä, millaisia mahdollisia sivuoireita tyroksiinin aloittaminen teissä aiheutti? niissä, jotka olitte oikeasti vajaita, ja niissä, jotka sitten todettiin tämän sairauden puolesta terveiksi? mielelläni kuulen myös, jos mitään sivuvaikutuksia ei tullut.

  olen eksynyt työharjoitteluun (kyllä! vaikka illat menee maatessa, saan tsempattua päiväsajan “töissä” ja herättyä aamuisin!), ja koska olen ahdistuneisuuteen ja huolehtimiseen taipuva henkilö, minua hirvittää ajatus, että alkaisin oksennella tai ripuloida kesken työpäivän…
  en tosin jaksaisi odottaa enää puoltatoista kuukautta harjoittelun loppuunkaan, kun olen tätä lääkityskokeilua odottanut yli viisi vuotta.

  • Mulle ei ainakaan tullut mitään sivuoireita.

  • Mirkku, millä annoksella olet aloittamassa?

   • lasten annoksella.. tosin mietin senkin puolittamista aluksi. tapanani on saada lääkeselosteiden listalta aika monta mahdollisista sivuvaikutuksista ihan lääkkeessä kuin lääkkeessä..

    • nyt se “pyhä” paketti on haettu apteekista ja huomenna aloitan. vain viiden vuoden odotuksen jälkeen tätä testataan vihdoin! halleluja!
     lääkäri epäili myös sjögrenin syndrooman mahdollisuutta.. no katsotaan mitä tyroksiini tekee.

 • Mulla olis kysymystä lääkkeiden ottamisesta ylipäätään. Olen vuoden verran vääntänyt annoksista ja muista, koska arvot on täydelliset ja mutta oireita edelleen (läski, tukka lähtee, kuulo on heikko, ja edelleen väsyttää, unet siis edelleen 10-12h).

  Nyt siis nostetiin annos 8 tablettiin viikossa ja lääkäri käski ottamaan lääkkeen 2 kertaa päivässä, eli annos jaettuna (mielellään tyhjään mahaan). Kenelläkään muulla tätä samaa? Miten on toiminut?

  Viikon käytön jälkeen huomasin herääväni ekaa kertaa 5 vuoteen pirteänä 8h unien jälkeen. Katselen nyt vointia.

  Sitten, kehotettiin myös välttämään maitotuotteita lääkkeen ottamisen yhteydessä, koska kalsium heikentää vaikutusta. MUTTA, montako tuntia. Keskusteluissa on kaikkia vaihtoehtoja aikavälillä 20min-4h. Kertokaa kokemuksia tästä, että miten teillä? En välttämättä ihan heti halua alkaa juomaan aamukahviani kookosmaidolla..Eli se syömisasia sen lääkkeeen oton jälkeen ei koske esim hedelmiä tms, vaan pelkästään kalsiumia sisältäviä tuotteita.

  Kommentteja asiasta?

  • tuohon syömisasiaan voisin kommentoida sen verran että aamulla kun otat lääkkeen niin n. 10 min riittää lääkeselosteen mukaan,sen jälkeen voisi juoda aamukahvin maidolla. Itse pidän juuri sen 10min taukoa eikä tietääkseni ole vaikuttanut imeytymiseen..

   Mutta se iltalääke onkin kinkkisempi, mm. rautalääkkeiden kanssa suositellaan sitä 4h väliä (ennen ja jälkeen)maitotuotteisiin joten voisin kuvitella että tyroksiinin kanssa on sama asia. eli 4h ennen lääkkeen ottoa välttää maitotuotteita.

   • Eli siis lämmin iltamaito täytyy juoda jo kuudelta, jos otan lääkkeen klo 22.00?

    Koskeeko tämä miten muita maitotuotteita, kuten siivu juustoa jne? Mitä puhutaan maitotuotteen määrästä? Ja jos tän edellisen kaavan mukaan mennään, niin sittehän voisin vetää sen maitotuotteen taasen 10-15min sen mun lääkkeen oton jälkeen, eikös? Ja miksihän tämä “aika” asia on kaikille kerrottu niin kovin eri tavalla? Hmm, nousee siis vaan lisää kysymyksiä.

    • Eipä ihan lasillista maitoa päälle kannata vetästä. Kalsiumin määrä jo paljon isompi kuin maitokahvissa.
     Minä kokeilen ottaa tyroksiinini yöllä wc reissulla. Saisin sitten aamuni aloittaa jogurtilla. Eihän sitä tokkurassa aina muista vaan jos sen verran muistissa etten ota aamusta jos yöllä ottanu. Tää on tosiaan yhtä ärsyttävää koko elo. Jatkuva reilu limaisuus ja korvat tukossa ja kuulo minimissä. Tokko nuo oireet ikinä häviää kun ne ollunna jo monta vuotta. Yritän kerjätä ihan tk:sta t3v oton uusiksi niin näkisin onko t4 muuntuminen t3 edelleen eksyksissä. Sitten marssisin kauemma lääkäriin täsmähoitoa etsimään. Tuntuu tässä menneen ja menevän yks elämä puolihukkaan tän vaivan kaa. Sen verta paljon minua vaivaa.

    • Minulle taasen on neuvottu, että ensin otetaan lääkkeet 10-15 min. ennen ateriaa (esim. aamu- tai iltapala). Tällä välin maitotuotteiden ja mm. kahvin käyttö on kielletty, mutta ateria saa sisältää kalsiumpitoisia tuotteita normaalisti. Minulla on vain aamulääkitys, joten riittävän pitkä tauko (täällä mainittu neljä tuntia) tulee yön aikana. Samoin hivenainelääkitykseni otan aamulla. Vuorokausiannokseni on 3 “lasten tablettia” aamuisin eli 21 tabl./viikko.

     • Hei!Kommentoin tähän, koska on tärkeä asia tyroksiinin tehon kannalta: hyvä kilpparilääkäri Ulla Slama sanoi, että tyroksiinin ottamisen jälkeen aamulla pitää olla vähintään 20min syömättä ja juomatta MITÄÄN. Kahvia ei saa juoda tyroksiinin oton jälkeen ennen kuin vähintään yhden tunnin kuluttua, koska se estää imetytymistä pahasti, hän sanoi!

      Olen itse ihan kahviriippuvainen ja otankin tyroksiinin wc-reissulla jo 5-6 aikaan aamulla jotta herätessäni klo 9 aikaan saan juoda kahvia.

 • Sain eilen tietää, että mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Otin äsken aamulla ensimmäisen lääkkeen (25 mikrog). Miten kauan kestää, ennen kuin vaikutuksia alkaa huomata? Mulla ollut jo vuosikausia painonnousua, hiustenlähtöä, väsymystä ja sydämentykytyksiä. Olis kiva päästä noista eroon.

  • Kovin on yksilöllistä mutta valitettavasti tuolla sinun annoksella, 25 mikroa, ei kannata odottaa suuria muutoksia. 1-4vk kuluttua voi pientä virkistymistä tuntua,mutta se on yleensä vain hetkellistä. Todelliset pysyvät muutokset tulevat kun löytyy se ylläpitoannos joka yleensä on lähempänä 0,1mg.
   Painonnousu on viimeinen oire yleensä joka helpottuu.

  • Moi

   Minulla lääke vaikutti muutamassa minuutissa ja ehkä koko vaikutus siinä parissa tunnissa.
   En tiedä vaikuttaako nuo lääkkeet erilailla eri henkilöillä mutta tätä palstaa luettuani näyttäis siltä. Olen myös miettinyt että miten vaikuttaa sellaisella ihmisellä jolla ei ole vajautta ja päätynyt siihen että ei ehkä mitenkään. Tuosta voisi päätellä että koe lääkitys olisi aina paikallaan jos epäillään vajaatoimintaa.

   Sitten vielä jos on muita lääkityksiä niin mitenkähän vaikuttaa. Minulla ollut sillain helppo tapaus että ei ole muita lääkityksiä.

   Helposti alkaa ottamaan kaikellaisia lääkkeitä noihin oireisiin jotka sitten voi vaikuttaa myös tämän lääkkeen toimintaan. Burana joka hyvin yleinen nivelkipuihin sai minulla aikaan kamalia vaikutuksia eli kun selkä oli kipeä otin buranan joka kyllä autto selkään mutta seuraavana päivä oli kurja. Huimausta, sydän oireita, uupumusta ja mieli alan vaihtelua. Nyt kun thyroxin lääkitys näyttäis olevan kohdallaan minulla ei ole enään mitään tarvetta ottaa muita lääkkeitä. Yllätyin kun ryhtikin parani kun lihakset alkoivat toimimaan. Ennen oli niinkuin kyttyrä selässä sekä ei jaksanut istuakaan suorassa.

   • Minulla oli oireita peräti 8 vuotta, ennenkuin kilpirauhasen vajaatoiminta todettiin! Olen hoikka, joten ihan ensimmäisenä ei vajaatoimintaa epäilty, vaikka arvot olivatkin nippa-nappa viitearvojen sisällä.
    Sitten viimein, onneksi, arvot menivät viitteiden ulkopuolelle ja sain Thyroxin lääkityksen!
    Lääkitys aloitettiin 25 microlla ja vähitellen lisätty niin, että nyt menee 1,25 microgrammaa.

    Jo toisena päivänä lääkkeen aloituksesta olin kuin se ihminen kauan sitten, jolloin olin terve. Ainoa huoli vaan on se, että kahden kolmen viikon välein oireet alkavat palata ja annostustusta on lisättävä.

    Puoli vuotta vasta on ollut lääkitys ja tuntuu, että kuinka kauan jatkunee tuo, että lääkkeen teho hyytyy ja sitä on taas nostettava!!!

 • Kiitos vastauksesta, hyvä tietää. Kuukauden päästä menen uudestaan verikokeisiin ja sitten tietää taas lisää. Onhan tässä tähänkin asti pärjätty. Lääkärillä tuntui olevan kauhea kiire kun soitti verikokeen tuloksista, ei se kertonut paljon mitään. Itse aloin tutkia asiaa netistä.

  • Voit varautua siihen että TSH on hieman laskenut, mutta myös T4V on voinut laskea. Tuo annos ei kenenkään elämää paranna viikkoa-paria pitemmäksi aikaa..itseasiassa pitkässä juoksussa vaan pahentaa asiaa koska hillitsee aivolisäkettä mutta ei auta kilpirauhasta.

 • Mitenkä mahtaa toimia tämä tyroksiinilääkitys yövuoroa tehdessä? Kyselin asiasta jo lääkäriltä, mutta jäi nyt silti vielä vaivaamaan miten pitäisi syömisten kanssa toimia.
  Työni on säännöllistä yövuorotyötä, viisi yötä töissä ja viisi vapaalla. Työjaksoilla tottakai valvon yöt ja menen nukkumaan aamulla kotiin päästyäni, vapaat pyrin vaihtamaan aina normaaliin unirytmiin.

  Voinko yön oltuani töissä ja kotiin päästyäni pistää tyroksiinit nassuun ja mennä nukkumaan? Olisin siis töissä ollessa 4 viimeistä tuntia syömättä mitään, että saisin tyhjään mahaan. Yleensä en aamuisin töistä kotiin tultuani syö mitään, mutta vaatisiko tämä tyroksiini kuitenkin sen että söisin “aamupalan” jonkin ajan kuluttua lääkkeen otosta, vai sopiiko sen majailla tyhjässä vatsassa siihen asti kun herään “yöuniltani” jonka jälkeen syön kyllä heti.

  Vapaa-aikojenkin elo hieman mietityttää, en yleensä silloinkaan nuku ihan ihmisten aikoihin ja saatan nukkua puoleenkinpäivään. Jos lääke pitäisi kuitenkin ottaa aamulla, onko parempi laittaa herätyskello soimaan vaikka yhdeksäksi ja napata lääke silloin? >_O’

  Tämä on minulle kovin uusi juttu vielä, tänään hain tyroksiinipurkin apteekista ja huomenna aamulla sitten aloitus. Hei tietysti huomenna alkaa myös yövuorot… 🙂
  Saa nähdä kuinka käy! Kaikki neuvot ovat tervetulleita.

  • kyllä mä ottaisin ne lääkkeet kun herään “yöunilta” jotta varmasti vatsa olisi tyhjä. samoin vapaapäivinä ottaisin kun herään. en mä seuraa kelloa kun otan lääkkeet vaan otan ne kun nousen ylös (klo 6-11 välillä)…

   • Hmm, eli olisi ok jos työjaksoina otan lääkkeen vasta herättyäni klo 15 aikaan? Jotenkin olin lääkärin puheista jäänyt siihen käsityksen että pitäisi ottaa nimenomaan aamulla kun kello niin sanoo, eikä koska se oma “aamuni” sitten varsinaisesti on. :O

    Tuohon lääkkeenottoaikaan tulisi heittelyä sitten vapailla, jos silloin herään 9-11 välillä riippuen miten hyvin saan unirytmini kääntymään. Onko tästä työ/vapaa kellonajan vaihtelusta haittaa, vai pitäisikö aina pyrkiä samaan kellonaikaan? :S

    Noin kuukauden päästä on labra ja lääkäriaika uudestaan, taidan kyllä silloin vielä jututtaa myös lääkärisetää asiasta… 😀

    • Niin no, vuorotyöläisillä se “aamu” on usein silloin iltapäivällä ja hormonitkin usein toimivat sen mukaisesti.
     Ottavathan jotkut muutenkin omasta halustaan lääkkeet vasta illalla ennen yöunille menoa joten miksei voisi ottaa iltapäivällä kun herää.

     • Selvä homma, kiitoksia paljon Tiina!
      Aloitan näiden tyroksiinien naukkailun nyt ainakin sillätavalla että otan kun herään “yöunilta”, oli se sitten mihin kellonaikaan tahansa. 😀
      Helpompaa itsellenikin, vaikka se lääkäri ohjeistikin muuta.

 • Moi. Mulla on ollut vajaatoimintaan lääkitys 11vuotta. Ennen otin lääkkeen aina illalla mutta luin jostain että yleensä lääke otetaan aamuisin. Nyt olen ottanut n. Kk aamuisin ja olen todella väsynyt eikä ruokakaan meinaa maistua. Mitä mieltä ootte?kannattaako vaan vaihtaa takas iltaan vai käynkö ensin tarkistamassa arvot?

  • Joillakin lääkkeiden ottaminen illalla on parantanut Thyroxinin imeytymistä:
   http://www.kilpirauhanen.com/2012/08/tyroksiinilaakityksen-siirtaminen-iltaan-saattaa-auttaa-hypotyreoosipotilaita/

   Väsymyksesi selittyy sillä, että päivän tarve tulee esiin aikaisintaan aamupäivällä aamulääkityksen takia. Tarkista joka tapauksessa arvot välillä.

   • Hei!
    Kaisa mietin tota olen miettinyt myös. Huomaan kun otan lääkkeen herättyäni eli puolenpäivänaikaan sen vaikutus tulee vasta illalla juuri silloin kun pitäs mennä nukkumaan. Olen pirteä…uni ei tule…ja nukun sit taas pitkään seuraavana päivänä. Mulle kyllä kävis parhaiten illalla ottaminen. Miten sit jos ottaa lääkkeen illalla ja aamulla labroihin. Jätetäänkö iltalääke ottamatta?

 • Onko kellään kokemusta Armour Thyroid tai Erfan Thyroid® (eläinperäiset kilpirauhashormonit) käytöstä?

 • Minä kyselisin mielipiteitä siitä, että kun matkustan Amerikkaan aikaeron taakse seitsemäksi yöksi, pidänkö tyroksiinin ottoajan kotimaan ajassa, vai siirränkö sitä? Onko kellään kokemusta?

  • minun ymmärryksen mukaan tyhjä vatsa on tässä se tärkein juttu? korjatkaa jos olen väärässä. eli minä ottaisin “aamulla”, oli kello kotona mitä hyvänsä.

 • Moi!
  Olen syönyt thyroxinia noin neljä vuotta ja oireita on edelleen lähes saman verran kuin ennen lääkettä.. Annosta on muutettu moneen otteeseen, useammin omasta aloitteesta kuin lääkärin. Ennen kesää sain lääkäriltä reseptin 0.1mg lääkkeisiin ja olen syönyt niitä siitä asti. Pitkän aikaa olo tuntui vähän paremmalta, joskin oireita oli edelleen, mutta joulukuusta alkaen oireet ja olo on pahentunut huomattavasti. Voiko olla, että lääkeannosta pitäisi nostaa jatkuvasti muutaman kuukauden välein? Vai mistä voi johtua, kun tuntuu, ettei annoksen nosto auta kuin hetken? Kävin tänään labrassa ja odotan tuloksia.

 • Voi vaikuttaa siltä että täällä palstalla ei nuo lääkitykset tunnu tehoavan niinkuin minulla. Ehkä helpolla lääkitys menee yli tai ei sitten thyroxini muuta jostakin syystä elimistössä toivotulla tavalla. Jotenkin maalaisjärjellä ajateltuna lääkeet ei ole kehittyneet ihan niinkuin pitäsi. Esim. Diabetes seurataan kokoajan arvoja ja sitten lääkitään. Tämä kilpirauhanen tuntuu olevan samallainen eli lääkettä pitäisi olla sopiva määrä päivässä. Pitäisi olla jotakin hyvin pieniä pillereitä(0.01) thyroxin joilla kokeilla mikä on sopiva annos. Koska lääke tehoaa heti parissa tunnissa niin pitäisi ottaa pilleri parin tunnin välein ja kun olo on hyvä niin oikea annos olisi kohdallaan. Labra-arvoihin pitäisi tuijottaa vain ääripäissä. Jos lääkitys menee ns. yli niin olo ei tosiaankaan parane ja tuntuu ettei tehoa ollenkaan vaan olo voi olla vielä kurjempi. Myös voisi kuvitella että päivä sairaalassa jossa haettaisiin arvoa suoraan suoneen lääkkeen annostuksena olisi mahdollinen ja säästäisi ihmisen kärsimästä kuukausi tai vuosi tolkulla väärästä lääkeannostuksesta.

  • Tähän vielä että olen syönyt lääkkeitä 9 kk ja varmasti on ollut elimistössä jotakin vaikutusta tuolla. Ehkä on ollut myös jotakin lisämunuaisen uupumusta tiedä häntä ja nyt siis vasta lääke tehosi kunnolla mutta juuri ennen sitä olin melkein elävä kuollut kun ei jäsenet yhtä-äkkiä toimineet siis kaikki jäsenet tuntui hurjan raskailta, hurja jano aina piti juoda, huimausta sekä näön ja kuulon huonomista.

   Tuon vaiheen jälkeen tuli nämä positiiviset vaikutukset eli liikkeet nopetuivat hurjasti siis lihakset alkoivat toimia vähän niinkuin ylinopeudella, näkö parani, kuulo parani, tunto on palautumassa normaaliksi.

   En ole lääkäri, joten toivottavasti kukaan ei inostu liikaa lääkekokeiluihin näiden minun kommenttejen vuoksi.

 • Löysin tälläisen lääkkeen “liotyroniini” onkohan kukaan saanut tuollaisesta apua.

  • Liosta saa monikin apua, mutta sitä ei määrätä ellei ole ongelmaa T4 käännössä T3:ksi.

 • Näitä lääkemääriä lukiessani on tullut tuntu että ihmisillä on juuri ongelmia tuossa T4 käännöksessä T3 kun syövät hurjasti thyroxin pillereitä ja T3 arvot ei kumminkaan näytä nousevan. Luin jostakin että maksimi annos saisi olla vain 1,5 tablettia 0.1 thyroxinia. Liika lääkitysestä voi tulla kamalia ongelmia.

  • T4 kääntöongelma ei selitä millään muotoa sitä jos T4V ei nouse X-annoksella thyroxiinia.
   se on eriasia sitten jos tosiaan T3V ei nouse vaikka kuinka nostaa lääkitystä,siihen on Lio ratkaisu.

 • Mitäs mieltä näistä arvoista: P-TSH alle 0,01 mU/l (0,27 – 4,2), S-T4V 21 pmol/l (10-21), S-T3V 5,8 pmol/l (3,5-6,5)? Tyroksiini-annos tällä hetkellä 1,5 x 0,1 mg/vrk. Liikatoiminnan oireita ei ole. Mietin vaan, että onko tuosta mittaamattomasta TSH-arvosta jotain haittaa? Olo on mitä mainioin, ja kaikki vajaatoiminnan oireet kadonneet. Eli omasta mielestäni ei, en ole vielä ehtinyt lääkärini kanssa tästä jutella, joten siksi täältä utelen. =)

  • Jos ei ole liikatoiminnan oireita niin en lähtisi vähentämään lääkitystä.
   Voisin väittää että lääkäri käskee tiputtamaan annosta 25mikroa mutta jos et itse näe syytä siihen niin en suostuisi. TSH arvolla (mittaamattomuudella) ei juurikaan ole merkitystä kun on lääkitys. Lääkärit vain tässäkin asiassa aika usein tuijottavat viiterajoja.

 • Tietääkö joku miksi lääkärit määrää eri annoksen vuoropäivin. Esim joka toinen päivä 1 tabletti ja muuten1/2 tablettia. Olen kuulut että aika monella määrätty tuollain ja on OK. Yksi lääkäri minulle sanoi että pitäisi olla mahdollisimman tasainen annos. Eli tarkoitti käsittääkseni että pitäisi ottaa tyhjään mahaan kerran päivässä ja mahdollisimman samaan aikaan. Minulla vuoro lääkitys.

  • sen takia koska lääkärit on tietämättömiä ja ajattelevat vain viikko annosta. eikä heillä selvästi toimi matikka pääkään.

 • Labratuloksia sain, T4V oli kai normaalirajoissa (tarkkaa arvoa ei kerrottu?), mutta TSH oli 4.9. Täällä olevilla käyttäjillä on paljon hurjempia arvoja TSH:n suhteen. Lääkäriajan käskivät tilata ja ensi viikolla se odotteleekin. Olisi kuitenkin kiva tietää etukäteen, että annetaanko noista arvoista yleinsä vielä lääkitystä?

 • Onko niin, etta kerran kun aloittaa tyroksiinin kayton sita ei voi enaa jattaa pois? Kun puhutaan kokeilujaksoista, eihan sita tavallaan kai voi kokeilla, jos sen alottaa niin sita pitaa kayttaa koko loppuelamansa.

 • Moi, yksityinen endokrinologi aloitti minulla alkuvuodesta thyroxin 50mikrog annoksen, kun arvoni olivat S-TSH 5.48 (0.5-3.6) ja S-T4-V 13 (9-19). Kävin kuitenkin YTHS:llä ensimmäisessä kontrollissa ja TSH oli tällä annoksella laskenut S-TSH 2.5 (0.3-4.5). Ymmärsin, että S-T4-V olisi myös otettu, mutta tuloksia en ainakaan vielä ole saanut.

  Tämän lääkärin mukaan annokseni on riittävä, mutta oireita kuitenkin vielä selkeästi on, vaikka oloni onkin lääkkeen aloittamisen jälkeen parantunut. Tiedän, että minun kannattaisi konsultoida lääkkeen määrännyttä lääkäriä, mutta opiskelijana budjetti ei ole kovin joustava. Harmittaa, kun hyvää lääkärisuhdetta ei opiskelijaterveydenhuollon kautta muodostu. Osaatteko TSH:n perusteella kertoa, näyttääkö annos riittävältä, koska ei (ainakaan vielä) tunnu siltä?

  • Pelkkä TSH ei kerro totuutta. Vaadi T4V samalta lääkäriltä (tai YTHS:n toiselta) ja pyydä tutkimus, jos sitä ei vielä otettu. Minulla T4V määritti lääkityksen, kunnes myös T3V otettiin mukaan. Pelkkää TSH:ta ei ole koskaan otettu endokrinologin lähetteellä. Asiakkaan olo kertoo parhaiten, kuten Kilpirauhasliitto ilmaisee asian.

 • Nyt 4 päivää Thyroxinillä, 25 mikrog. Olo jopa huonompi kuin ennen lääkityksen aloittamista, totaalinen uupumus, palelua (helle!) lihaskiuja ja -voimattomuutta. Onko käytävä tän kautta ennen kuin alkaa tuntua paremmalta? Olin ennen lääkitystä ainoastaan lisäravinteilla saanut oloni hieman paremmaksi, ainakin olin pirteämpi, mutta nyt… 🙁

 • Hei,
  mulla todettu vajaatoiminta lokakuussa 2012. Nyt lääkitys 4 kertaa viikossa 75 mikrogr ja 3 kertaa viikossa 50 mikrogr. Lääkitys ei riitä. Lähtöarvot oli TSH 15,43 ja T4V 9. Maaliskuussa oli TSH 5,85 ja T4V 14,1. Nyt oli seuraava kontrolli ja arvot TSH 24,04 ja T4V 13,7. Olen surullinen. Meille toivotaan vauvaa. Huhtikuussa meni raskaus kesken. Nyt ei ole varmaan toiveita pitkään aikaan. Meillä on jo useampi lapsi ennestään. Tämä tauti tuli viimeisen raskauden jälkeen, mutta lapsiluku ei ole todellakaan täynnä. Rakastan vauvoja ja lapsia. Erikoisinta on, että mulla ei juuri fyysisiä oireita ole ollut. Kuukautiskierto toimii. Henkinen puoli vaan on romuna, mutta tsemppaan miehen ja lasten takia. Voimia kaikille.

  • Toiovttavasti olet saanut jo apua. Lääkityksesi ei selkeästi ole tasapainossa, vaihda lääkäriä jos ei muu auta! Tuo määrä tyroksiinia ei selkeästi riitä. Tasapino löytyy joskus vasta vuosien aikana.

 • Sain thyroxin lääkityksen kokeeksi kilpirauhasen vajaatoiminta-epäilyyn (jokaisessa kilpparikokeessa TSH ollut 3-4 välillä ja T4V 12-13 välillä). Tänään otin ensimmäisen tabletin 25mikrogrammaa ja koko päivän ollut aivan outo olo, pää jotenkin ihan sumussa, voiko se johtua tästä lääkkeestä vai vaan sattumalta nyt tullut?

  • Tiedä sitten mistä tuo huippaaminen päässä johtui, mutta 5 päivää kun olin lääkettä käyttänyt niin olo alko normalisoitumaan ja huippaus loppu, ehkä tää olo tästä muutenkin paranee ja kohta ei enää väsyttäis näin.

 • Aika jännä kokemus sinulla Päivi tuosta lääkkeestä. Mulla alkoi lääkitys lokakuussa ja marraskuussa pää selkesi. toukokuussa alkoi taas pää jumittaa yhä pahemmin ja kesäkuussa jo tuntui pala kurkussa. Nyt lääkitys 1 aikuisten tabletti eli 100 mikrogrammaa ja kontrolli 5 viikon päästä. Jännittää mitä tulee. Onko jollain kokemusta, miten kauan kesti että sai arvot kohdalleen?

  • Mulla edelleen tuo päässä huippaus jatkuu, lääkettä oon nyt siis syöny 4 päivää. Kai se tästä johtuu kun koskaan aiemmin ei oo tällästä huippausta ollut. Onkohan tää nyt normaalia vai ei…

 • Mitenkä menetellä kun selvästi on päiviä ettei lääke jostakin syystä toimi. Voiko ottaa pienen määrän lääkettä jotta olo kohenisi. Muutenkin tuntuu ettei lääkeen vaikutus riitä kokopäivälle. Aamulla olo kohtuu hyvä mutta iltapäivällä alkaa huimata. Eli jollakin ohjeena että ottaa lääkkeet kahdessa erässä. En ymmärrä miten auttaa jos vasta nukkumaan mennessä. Eikö pitäisi ottaa kun olo huono.

  • Ei Thyroxin ole kuin Disperin, eli ei kilpirauhaslääke vaikuta solutasolla salaman nopeasti.
   Siksi labrakokeisiinkin voi mennä vasta noin 6 viikon päästä lääkemäärän muutoksen jälkeen. Tämän vuoksi Thyroxin-määrää ei voi/saa muutella päivittäin, eikä päivittäisten olojen perusteella.

   Viikko, kaksi samalla annoksella kertoo jo olossa selkeämmin, onko annosmäärä sopiva. Lisäksi tavittaessa aina labrat, jos olo jatkuu huonona.

   Liikalääkityskin voi aiheuttaa erheyttävästi vaajaatoiminnen oireita, kuten lihasten heikkoutta, uupumusta, voimattomuutta jne.

 • “Timo says tuolla ylhäällä: Luin jostakin että maksimi annos saisi olla vain 1,5 tablettia 0.1 thyroxinia. Liika lääkitysestä voi tulla kamalia ongelmia.”

  Hmm…mielenkiintoista. Itse olen sairastanut tätä tautia 2010 lähtien tai silloin se todettiin ja aloitin lääkityksen. Thyroxinia syön kai sitten jo ihan hevosenannoksen moneen muuhun verrattuna, kun vuoropäivin napsin 1,5 0.1purkista tai 1,75 eli yhden 0.1 ja kolme 0,25. Oireitakaan ei enää ole eli olo on normaali.

  Tänään labra-arvot kertoivat seuraavaa
  TSH 0.38 (0.2-4.5)
  T4V 20.6 (10-21) ja
  T3V 4.3 (3.5-6.5)
  Mielenkiintoista olisi tietää onko tosiaan mulla liian suuri lääkeannostus ja mitä haittoja tästä voi olla. Mitä sanotte viisaammat tuosta T3V arvostania? Voinnissa ei kuitenkaan ole mitään valittamista. Tällä hetkellä mua hoitaa sisätautilääkäri mutta pitäisikö siis esitää yksityisen endolle, että halausin kokeilla tota liotyroonia vai mitä se T3 lääkitys oikein oli nimeltään?

  • Jos vointi on hyvä niin annostus on hyvä.
   Itse olen aikanaan aloittanut 0,1mg annoksella, nyt kahden raskauden jälkeen (vielä raskaus menossa) annos on 0,275mg joka päivä. Raskauden jälkeen annostus tulee jäämään tasolle 0,175mg eli sama kuin sinulla.

   aika matala sinulla on tuo t3v verrattuna t4:ään mutta jos olo on hyvä niin ei ole ongelma.

  • Mä olen pärjäillyt tyroksiinin kanssa ok puolitoista vuotta, mutta tänä syksynä pamahti liikatoiminta päälle. Olo oli aivan hirveä. Päätä särki ja olo oli uupunut ja yli päänsä huono. Sain puhelinajan, lääkäri totesi että raja tyroksiinin kanssa on tullut vastaan, ja mietimme T3 hoitoa sitten vastaanotolla. Sain ajan vasta marraskuun lopulle, joten kärvistelen tässä. Tarina on tavallinen, olen voinut hyvin niin kauan kun nostin T4 annosta (mm. väsymyksen takia), mutta sitten sitä oli liikaa (125 µg päivässä). Annos on jokaiselle todellakin yksilöllinen.

   Älkää ihmiset tyytykö yhden tai kahdenkaan lääkärin “mielipiteeseen”. Tietoa ei aina ole. Neljässä päivässä ei voi sanoa voinnista yhtään mitään. Joskus hoitotasapaino löytyy kuukausissa, joskus siinä menee vuosia. Oma olo on tärkein mittari.

  • Moi. Mulla on P-PEGTSH arvo 7,44, S-T3-V 4,2 . Lääkäri määräsi 0,1mg lääkettä otettavaksi joka toinen päivä 3kpl ja joka toinen 2 kpl. Olen syönyt monta vuotta kahta tablettia. Saa nähdä miten olo paranee.

 • Kiitos Tiinalle kommentista!
  Oho sulla on tosi iso toi annostus nyt raskauden aikana! Mullakin oli 0,225mg joka päivä raskauden aikana ja luulin sitä jo suureksi ja raskauden jälkeen annostus on nyt laskettu tuohon 0,150 tai 0,175 vuoropäivin. Satutko tietämään mistä se mahdollisesti johtuu että jokaisen raskauden jälkeen olen joutunut nostamaan ylläpitoannostusta…tuhoaako raskaus kilpirauhasta entisestään tms.?
  Nyt on 4kk synnytyksestä ja noi oli siis arvot 3kk kontrollissa. Seuraavan kerran taas kuulema 3kk ja jos sittenkin on olo ok ja arvot hyvät niin vasta sen jälkeen kontrolli 6kk päähän. Kuulostaa minusta ihan järkevältä hoitosuunnitelmalta tuolta sisätautilääkäriltä, vaikka hän ei oikein ymmärräkään sitä, miksi pyydän aina myös tuon T3V ottamista. Opin sen Mehiläisen endolta ja alan itsekin jopa hieman ymmärtämään sen merkitystä, jos ois ongelmia tän taudin kanssa.
  No jos oloni huononeen niin tiedämpähän pyytää edelleen tuota T3V, kun tosiaan onhan se alhainen tuohon T4Vhen verrattuna niin kuin Tiina totesitkin. Vointi on kuitenkin erinomainen!!

 • Onko kenelläkään ollut Thyroxinista sivuoireena ihon kutinaa? Olen syönyt Thyroxinia kohta 3kk. Kun lisäsin annoksen kolmeen tablettiin eli 0.75 mikrogr niin piristyin, mutta muutaman viikon kuluttua alkoi hillitön kutina käsivarsissa ja kaulalla. Kutina häipyy pikku hiljaa, kun pudottaa annoksen kahteen tablettiin. Tarvitsisin isomman annoksen, mutta kutinaa ei kestä erkkikään.

 • Minullakin oli aikaisemmin ihon kutinaa. Oli myös mm. masennusta, kuulon ja muistin heikkenemistä, yskää, aloitekyvyn puutetta ja joitain muita kilpparivaivoja. Arvot olivat lääkärin mukaan kohdallaan (TSH 1.9). Halusin että lääkitystä tarkistettaisiin, mutta lääkäri ei ilmoitti että hän ei edes keskustele muusta lääkityksestä kuin Thyroxin. Otin selvää asioista ja luin jostain että kilpirauhasta hoidetaan luontaisesti gluteiinittomalla ruokavaliolla. Oloni on parantunut huomattavasti. Olen itse vähentänyt hieman thyroxin annostusta ja TSH on hieman noussut, mutta oloni on paaaljon parempi. Lisäksi otan monivitamiini-tabletin sekä lisäksi D-vitamiinia ja B-vitamiinia, jälkimmäinen on hyvä apu masennuksen hoidossa. Olen ammatiltani hieroja ja käytän hieronnassa myös BEMER verisuoniterapiaa (hoitomatto). Se parantaa mikroverenkiertoa, mikä usein on kroonisissa sairauksissa heikentynyt. Suosittelen lämpimästi, että jokainen tarkistaisi ruokavalionsa. Moni sairaus saa alkunsa suoliston huonosta kunnosta. Usein mm. viljatuotteiden ja maitotuotteiden pois jättäminen auttaa. Olet mitä syöt! Netistä löytyy paljon tietoa.

 • Moi!
  Minkälaisia ohjeistuksia olette saaneet tyroksiiniannostuksen pienentämisestä synnytyksen jälkeen? Pitäisikö annos laskea takaisin ennen raskautta olleeseen kertarysäyksellä vai kenties asteittain?

  • Jos haluat taata imetyksen onnistumisen ja estää vajaalle tipahtamisen niin tiputa asteittain ja käy labroissa useammin. riippuen ihan siitä paljonko annosta on nostettu. minun synnytyksestä on 2kk ja annos on vielä 37,5 mikroa korkeammalla kuin ennen raskautta.

 • Kaikkein viheliäisimpänä oireena kärsin tällä hetkellä kovista nivelsäryistä, jonka vuoksi joudun syömään 4 x Burana 600, ja joskus siihen lisäksi vielä Panacodia.
  Verikoe ja muut oireet viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan, joten nyt minulle on määrätty uusi verikoe 6 viikon päähän, jossa testataan myös vasta-aineet.
  Kunnes päästään tuonne saakka niin onko kellään hyviä vinkkejä miten lääkitsisin tuota nivelsärkyä, jonka vuoksi en saa myöskään nukuttua?
  Päivittäinen särkylääkkeiden syöminen alkaa vaikuttaa vatsaan, ja tuntuu lisäävän myös turvotusta. En usko, että muutenkaan on terveellistä syödä kaksi kuukautta noin suuria määriä kipulääkkeitä… Olo on todella epätoivoinen.

  • vajaatoiminta aiheuttaa nivelkipuja joten jos saat lääkityksen,ne myös helpottaa ajan myötä.

  • hei olen kärsinyt samoista vaivoista yli 10 vuotta olen myös syönyt samoja särkylääkkeitä ja paljon on etsitty reumaa ei löydy henkilökohtaisesti parhaan avun olen saanut jääkylmästä vedestä liottamalla jalkoja aina kun särkee ps kokeile heittäisitkö viestiä kun olet kokeillut tekstaile tai soita 0503301735 panacodilla kyllä menee vatsa ja järki terv hanski

 • Hei, onko taalla kenellakaan kokemusta luontaistuotteista? Tilasin tuossa tabletteja, l-tyroksin 500 mg ja kylla tuntuu etta vointi on nyt jo parin tunnin kuluessa muuttunut paremmaksi ainakin taman aamun osalta. Mika ihaninta, nyt ei palele eika ole kuuma, aikaisemmin on aina ollut joku ihmeellinen kylma hiki-olo, kuuman ja kylman vuorottelua, olo tuntuu nyt aivan taydelliselta. Ainut mika tassa on huolestuttanut, on verenpaineen mahdollinen nousu. Olen aikaisemmin joutunut ottamaan kortisonia allergioiden vuoksi, mika ei paineiden kannalta ole ollut hyva. Ovat jossain sanoneet etta kun alkaa tulla liiankin vilkkaaksi olotila, nukkuminen ei onnistu, yms, silloin kilpirauhasongelma on korjaantunut ja tuotteen ottamisen voi lopettaa. Liikunnan lisaaminen saattaisi kai olla yksi tapa hyodyntaa tuota ylikierroksilla kaymista joten taidan nyt ensi alkuun ottaa ainakin pitkat kavelyretket paivaohjelmaan 🙂

  • L-Tyrosin ja L-tryptophan ovat olleet käytössäni. Molemmista on hyvää kerrottavaa. Ainoa ongelma on huono saatavuus ison kysynnän takia. Todennäköisesti kilpirauhasongelmani on sitten hävinnyt, koska on unettomuutta. Vähennän ainakin luontaistuotteen alkajaisiksi.

 • Moikka! En muista enää alkua, mutta keväällä söin 0,1mg thyroxinia 1 tabletti/pv. Kesällä arvot olivat TV4 17, TSH 0,07 ja T3V 3,1. Olo oli ihan ok pitkästä aikaa, vähän hämäsi tuo THS:n alhaisuus mutta työterveyslääkärin mielestä se oli ok. Sairauteni ilmeni vuoden 2013 alussa jolloin aloin turpoamaan enkä millään konstilla saanut sitä turvotusta pois. Liikun noin 8h viikossa ryhmäliikuntatunneilla ja pidän tarkkaa kirjaa syömisistä. Päiväässä syön 1400kcal huolimatta siitä liikunko vai en, viikonloppuna yleensä vähän rennommin. No tätä painoo on silti tullut aika tasaisesti 10 kg (painoindeksi 24.9). En mitenkään saaa painoa tiputettua. Ruokavalioni on myös täysin maidoton ja viljaton. Marraskuun kokeet olivat tv4 16 ja tsh 0,03. Lääkärin mielestä ok eikä t3v arvoja halunnut enää testata. Ajattelin nostaa hieman tätä annostusta, sillä olen varannut ajan yksityiselle sisätautilääkärille, mutta jono on kuukauden päähän. Olen nyt myös muutamana päivänä syönyt thyroxinia 0,15mg eli nostanut annoksen omatoimisesti. Lämpö edelleen 36 tai alle aamuisin, mutta olo on parempi. Kai yliannostuksen oireet tuntisi nopeasti jos sellaisia olisi? Mielestäni mulla on väärä lääkitys tai jotain. En ole koskaan elänyt niin “terveellistä” elämää kuin nyt, mutta kroppa käyttäytyy niin oudosti. Miten teillä on mennyt lääkitys ja painon nousu/lasku?

  • Oliko tuo T3V arvo oikein? jos se oikeasti oli 3.1 niin se on tosi matala ja luultavasti syy painonnousuun.

 • Joo, se oli 3.1. Ja itsekin näin selkeästi tuloksesta että se on viitearvojen alapuolella, raja muistaakseni 3.2. Tämän takia menen nyt yksityiselle, koska en voi käsittää miten tuo on ok, mutta esim tosi alhainen TSH on myös ok. Tulokset sotii keskenään jos yhtään oikein ymmärrän. Sanoin lääkärille, että pitäiskö mun lääkitystä katsoa uudelleen ja hän sanoi ettei oikein osaa ottaa kantaa siihen. Siispä suuntaan yksityiselle, sinne saa nyt vaan jonottaa sen kuukauden. Harmillista, mutta jos sillä saan lääkityksen kuntoon ja vastaukset kysymyksiin, olen ikionnellinen.

 • En tiedä minne olisin kysymyksen tökännyt, mutta tänne minä nyt tämän laitan…

  Oireeni alkoivat varmaan 1,5v sitten, pienenpienellä huimauksella, jota tuli vaan silloin kun aloin illalla olla väsynyt.
  Varsinaiset ongelmat alkoi nyt viime keväänä, töissä alkoi huimaamaan oikein kunnolla. Tein siivoustyötä ja luultiin että niskat ja hartiat on niin jumissa että huimaa. Olo oli myös väsynyt, minulla oli pahoinvointia, huomasin että aineenvaihduntani oli hidas vaikka tein raskasta työtä niin töissä olon aikana lihoin 4kg (4kk aikana) kun aloin syödä normaalisti terveellistä ruokaa. Otsassa ja päälaella on ollut painontunnetta ja sellaista jännää “kinnaavaa” oloa koko tuon 1,5v.

  Oireet kumminkin aina helpottivat kun olin sairaslomalla, mutta se palautuminen alkoi aina vaan hidastua ja hidastua. Ensin helpotti oireet jo ihan 4päivän sairasloman jälkeen, mutta nyt olen esim ollut työtön yli kuukauden enkä ole palautunut enää ollenkaan normaaliin olotilaan.
  Ongelmana on olleet myös oudot kurkkukivut, proput nielurisoissa ja hengitys haisee milloin millekin… Ja yksi minulle nolo oire, mikä on myös ollut jo tuon ajan on limarauhasen tulehdukset alapäässä… Paiseita ja herneitä ilmestyy ihon alle herkästi… Nekin riippuvaisia jotenkin kuukautiskierrosta miten ne ilmestyy. Noitakin juttuja kuulemma säätelee just hormoonit. Kaikki nämä epämääräset oireet yhdistän tuohon vajaatoimintaan, koska kaikki ilmaantuneet samaan aikaan… Ja en edes jaksa luetella kaikkia oireita mitä minulla on, kaikki mahdolliset mitä voi olla ja masennus meinaa nyt sitten iskeä päälle kaiken mukavan lisäksi.

  MUTTA ITSE KYSYMYKSEEN

  Aloitin thyroxinin (½tablettia 2vko, 1tablettiin nosto tuon jälkeen) reilu 3viikkoa sitten, sen jälkeen on oireet olleet 24/7 päällä, ja olen kokenut niitäkin oireita mitä en ennen ole kokenut. Olen esim. allergisoitunut joillekin ihorasvoille, lihakset kramppaa helpommin, näkö sumea, pinna kireällä, masentaa ja elämän ilo totaalisesti poissa, kipeitä finnejä paukahtelee minne sattuu, tuntuu että koko kroppa on ihan sekasin. Palantunne kurkussa melkein kokoajan, huimauskin tulee voimakkaana aina välillä, vähän kuin kohtauksina. Olo on suoraansanottuna tosi pyllystä! Ainut asia mikä on helpottanut on että ehkä aivosumu on poissa, mutta en minä vieläkään mikään laatikon terävin veitsi ole.

  Kilpirauhasen vajaatoiminta todettiin siis vasta kuukausi takaperin, vaikka musta otettiin kesällä kilpparit ne oli normaalit vaikka olo ei todellakaan ollut. Onko tuo normaalia?
  Miksi mulla on näin karmea olo?? Olen henkisesti terve ihminen, aloin käydä psykologilla kun olin aika uupunut tähän sairasteluun ilman diagnoosia ja tämähän diagnosoitiin ensiksi ahdistuneisuushäiriöksi… Psykologi ehdotti nyt sitten viimeksi, että jos ei kilppari lääkkeet ala auttamaan niin harkitaan myös masennuslääkkeet rinnalle, että mun olokin on nyt kuukaudessa muuttunut siihen suuntaan 🙁 En ihan odottanut tätä saadessani lääkkeet, ajattelin että nyt alkaa olo helpottua, mutta se vaan paheneekin…

  Mulla on ollut myös refluksin tyylisiä oireita, välillä jotenkin puristaa lapojenkin välistä ja sekin tuntuu liittyvän tähän…

  Mutta mitä ihmettä mä nyt tämän lääkityksen kanssa teen? Et onko tämä olon paheneminen ihan normaalia? Arvojani en muista…

 • ai niin, ja raskautta on yritetty 2vuotta, tuloksena yksi varhainen keskenmeno ja kohdunulkoinen raskaus mikä sitten leikattiin vuosi sitten… Ennestään jo 2lasta ja ne saaneet alkunsa helposti, joten hormoonit ei taida todellakaan olla kohdillaan…

 • Mulla olisi kysymys annostuksen nostamisesta. Mulla tsh arvot olivat 4.9 kun lääkäri suostui aloittamaan 0.25 mikrog annoim ostuksella 7/2013. Lokakuussa arvot mitattiin uudestaan ja silloin oli 4.3. Annos tuplattiin. Ja nyt joulukuussa arvo oli 5.95.

  Erikoislääkäri Mehiläisessä ilmoitti, että nostetaan yhdellä portaalla 1 mg :aan. Ja tietty unohti ilmoittaa millä aikataululla noston voi tehdä.. Tällä hetkellä on tosi veemäinen kiukku päällä koko ajan ja olisi kiva saada lääkitys enemmän kohdilleen.
  Eli olen viikon syönyt 0.75 mikrog:tä ja mieli tekisi jo nostaa annosta..

 • kaikki jotka ovat syöneet kauemman aikaa SSRI, SNRI -lääkkeitä. tiesittekö että ne voivat myös aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimiminnan ja vaikuttaa negatiivisesti myös muihin hormoniarvoihin?? ei siis aina ole ollut vajaatoimintaa josta masennus aiheunut vain toisinpäin masennukseen määrätty lääke aiheuttanut sen vajaatoiminnan.

  • mulle kävi niin, että ths-arvot oli olleet 5-6 pintaan ja sain SSRI-lääkityksen. silloin laski tsh kahteen. kun lopetin masennuslääkkeet, tsh nousi takaisin ylös. eli voi myös olla, että SSRI-lääkkeet parantaa veriarvoja!

 • Hei, onko kellään kokemuksia Thybon nimisestä lääkkeestä? Antioksidanttiklinikalla määrättiin minulle thyroxinin rinnalle, mutta jännittää aloittaa uusi lääke.

 • Heippa! Minulta poistettiin kilpirauhanen kuukausi sitten. Lääkitys aloitettiin heti seuraavana päivänä, yksi iso ja yksi pieni tabletti. Olo on hyvä ja jaksavainen mutta välillä tuntuu kuin huippaisi. Tämä tunne käy päivän mittaan melko useasti, eikä ole riippuvainen syömisestä. Johtuisiko lääkkeestä?

 • Hei,syönyt nyt Thyroxinia 1 tab aamuisin,kilppareiden poiston jälkeen ja eka labra ens viikol
  Oloni lääkkeen syömisestä alkaen jotain mitä en kyllä odottanu,pah.vointi tyhjää kyökäten,älytön palelu,wc on ku toinen olohuone tonne puolenpäivään.Mako pullaa turpona,niinku raskaana olis, päänsärkyy, mitä eikoskaan oo ollu ym..eli satavarma on et lääke nyt on tään kaiken takana.Laktoositon olen ollu 25v. ja muutenki terveellisesti murkinoiva.
  Tolkul täs silti oon ja malttia kasvatan, ku tiedän et ottaa aikansa kropan hyväksyä tilanne, mukava silti olis saada ehkä joltain vaikka joku vinkki, millä vois helpottaa tätä alkuvaikeutta?
  Hyvä asia et tää linkki on kuitenki asiallinen, vertaistuel kun piipahdi jollain muulla linkillä ja tuntu et siel jo ihmiset alko tappeleen eikä asiat,
  Tsemppii kaikil kuitenki,ja itse iloitsen kyllä eniten, ettei ollu syöpää, kun sen epäilyn vuoksi mun kilpparit nippastiin veks.Kyllä tää tästä…..

  • Hei Kaarina. Kuulostaa siltä, että sinulla on vajaatoiminnan oireet päällä, eli tyroksiinin määrä ei vielä ole läheskään riittävä. Varmaan nostavat asteittain aika korkeallekin, koska kilpparisi on poistettu.
   Muuta neuvoa en keksi, kuin thyroxin-annoksen nosto, lääkärin tekemänä ja se sitten näyttää alkaako olo normaalistua.

 • Moi! Aloitin viime viikolla lääkityksen 25 mikrogrammalla ja arvot oli ennen aloitusta TSH 1,9 ja T4V 13. T3 on testattu, mutta sitä en muista, pitäisi kaivaa paperit jostain esiin. Mietin, että kuinka pitkään tässä menee ennen kuin ollaan päästy lopulliseen annostukseen eli jos jollain toisella on samat aloitusarvot, voiko ylläpitoannos olla suunnilleen sama vai meneekö se ihan yksilöllisesti?

 • Onko muita kongenitaalista hypotyreoosia sairastavia? Eli siis syntymästä saakka hypotyreoosia sairastaneita ( itselle diagnoosi tehty jo synnärillä ja lääkitys aloitettu 20 vuorokauden ikäisenä).

  No: kolmenkympin tienoille Thyroxinin kanssa meni ihan hyvin, ja oireet pysyivät poissa. Nyt viimeiset 5 vuotta yhä pahenevassa määrin myötä tuntuu, että hypo-oireet vaan lisääntyvät, vaikka TSH 0,8-2 välillä ja T-4v 16-17. Syytä vaihtaa lääkettä? Tai vaatia jotain lisäkokeita?

  • Mielestäni kohdallasi olisi ehdottomasti tutkittava tilanteesi tarkkaan. Oireet ja vointi ovat ne tärkeimmät syyt tilanteen kartoittamiseen ja lääkityksen uudelleen arviointiin, tarkkoja labrakokeita unohtamatta.

 • Hei sain maanantaina ottaa ensimmäisen tabletin tyroksiinia ja nyt torstaina olen ihan ihmeissäni.. Voiko tuo todellakin toimia näin nopeasti? annokseni on 0,5.. Mulla on ollut ranteissa ja jalkapöydissä pientä punaista näppylää joka nyt aamulla huomasin hävinneen täysin. Myös ensikertaa 10 vuoteen turvotus mahassa pois..
  Sitten mulla on ollu kilpparit turvonnu (kananmunat) ja nyt nekin on laskenu enää oikea puoli hieman pullottaa.. Sitten kovin ihme on se ettei minun tarvinnut nukkua 3 tunnin päiväunia ja heräsin JO KLO 7 aamulla virkeänä.

  Meidän suvussa on kaikilla häikkää kilppareissa ja lisämunuaisissa ja tiedän ettei lääke voi toimia näin nopeasti joten olen ollut kokoajan sitä mieltä että katsotaan nyt sitten 2-6kk pääästä miltä tuntuu..

  Onko jollain käynyt sama? en usko ns blasebovaikutukseen omalla kohdalla..

  • Minullakin auttoi yhtä nopeasti – tuntui kuin ihmeeltä! Tosin vaikutus hiipuu aina pikkuhiljaa ja annosta on nostettava noin 3 viikon välein.
   Jännittääkin, että loppuuko koskaan tuo vaikutuksen hiipuminen, toivottavasti sentään!!!

 • Hei, aloitin thyroxiinin 0,5 tab. 0,1mg . Minulla ongelmana laktoosi-intoleranssi. Voiko joku neuvoa saanko ottaa jonkun laktoosia rikkovan pillerin yhdessä th kanssa?

 • Hei!
  Sain omalääkäriltäni pyytäessäni kokeiluun Thyroxin 0,25 koska kilppariarvot on heilunut alarajan molemmin puolin useampia vuosia jo ja oloni on tosi huono (15 kohtaa tais olla ton testin tehtyäni), toukuun labroissa ennen lääkitystä arvot oli seuraavat: T4v 10.6 ja Tsh 3.0.
  Oloni ei ole kovinkaan paljon muuttunut ainakaan vielä ja olenkin alkanut miettimään mikähän vaikutus on sillä että käytän myös mielialalääkitystä (käyttänyt jo pitkään ) masennukseen ja ahdistukseen. Onko kenelläkään kokemusta asiasta??
  Otan aamuisin lääkkeen tyhjään vatsaan mutta juon maitokahvia ja syön rahkaa n 10 min sen jälkeen, onkohan liian pian laktoosia Thyroxinin jälkeen? Muut lääkkeeni otan aamiaisen jälkeen noin tunnin kuluttua.
  Olen menossa labraan kohta ja ‘pelkään’ että lääkäri ottaa pois Thyroxiinin jos arvot on samat eikä oloni selvästi kohentunut tai ei ainakaan suostu lisäämään annoksen määrää kun oli vastahakoinen jo alkuunkin. Mitäs sitten teen?
  Tuloni on pienet eikä yksityiselle puolelle varaa ainakaan toistuvasti 🙁
  Mitä suosittelisitte ongelmiini? Tiedän kyllä että jokainen ihminen reagoi omalla tavallaan mutta olisi kiva kuulla mielipiteitänne!

 • Hei!
  Onko ajatuksia mitä pitäisi tehdä. Olen syönyt tyroksiinia kohta 2 v. Hiljalleen nostettu 25:stä 75:een mikroon. Viimeisen noston jälkeen 2kk jälkeisessä verikokeessa arvot ei olleet muuttuneet mihinkään (tsh 2,67, t4v:tä en muista). Annostusta ei vielä silloin nostettu vaikka oireita oli taas. Nyt uudelleen, kun olen nykyistä annosta syönyt vajaa 5 kk kävin kokeissa, ja tsh 2,79 ja t4v 19,1 (viiteraja 11-22). pelkään, että lääkäri ei enää nosta annosta kun t4v on jo noin korkealla… Mikä neuvoksi kun oireita taas puskee?

  • T4V on noussut koska TSH on noussut = Tyroksiini purkista nostaa t4v arvoa sekä Aivolisäke piiskaa kilpirauhasta tuottaan lisää t4-hormonia. Jos annosta nostetaan -> TSH laskee ja T4V tasaantuu lääkkeen määräämälle tasolle (luultavasti laskee myös).

   • no, lääkäri suostui nostamaan joka toinen päivä 100 mikroa, joka toinen päivä 75. tällä mennään pari kuukautta ja katotaan mitä sit näyttää. minulla on kyllä koko ajan lääkityksen aloittamisesta asti tuo t4v vain noussut..pelkään että se menee yli rajojen. katsellaan.

    • Luen ett T4 ei riitä tai muutamat teistä lisäneet T4 mutta viikon-10 päivänpäästä om oireet takaisin. T3 on oltava 1/3 T4… Jos oireet ei häviä on hyvä lisätaä T3-tabletti. Liothyronin.

   • Olit oikeassa Tiina!
    nyt parin kk:n jälkeen lääkenostosta TSH oli laskenut 1,15 mutta myös t4v oli laskenut, 17,6.
    näillä on hyvä mennä. oireetkin ovat taas vähentyneet (ainain hetkeksi)…

 • Hei. Minulla on puolisen vuotta sitten todettu kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkitystä on pikkuhiljaa lisätty ja tällä hetkellä syön Thyroxsinia 0.150g päivässä. Arvot alkoivat olemaan jo viikko sitten aika hyvät 14.9 ja 1.2 mutta nyt on ilmaantunut uusia ongelmia. Kysynkin että voiko tuo lääkitys aiheuttaa refluksitaudin oireita? Minulla on oksettavaa oloa, mahan turvotusta, närästystä/polttavaa tunnetta rintalastassa, palan tunnetta kurkussa, jatkuvaa yskää ym. On vaivannut nyt jo kuukauden ja kävin kertaalleen lääkärissäkin ja syönyt nyt lääkettä pari viikkoa. Ei vaan tunnu auttavan ja mielummin vaan pahentunut. Toki minulla oli mahan turvotusta ja yskääkin jo ennen Kilpirauhaslääkitystä. Mutta joka tapauksessa voiko tämä “refluksitauti” johtua tuosta Thyroxsinista vai onko ihan oma vaivansa?

  • en ole kuullut vastaavasta, ehkä kannattaa kysellä jossain kilpirauhas-ryhmässä.

 • Vajaatoiminta todettu kuukausi sitten, oireita ollut todella pitkään. Vihdoin kuitenkin terveysaseman kautta labrat ja tyroksiinin aloitus. Alotusannos olikin liian iso, siitä rytmihäiriöt ja omasta mielestä voimakas närästys. Eli itellä liitty sydänoireet ja närästys toisiinsa. Nyt on 100 mikrogrammaa joka päivä ja elämä sujuu suht koht normaalisti, keho on jo siis tottunu tyroksiinin ja vointi kohentunut huimasti fyysisen kunnon romahtamisen jälkeen.

 • Hei, minulle tehty koko kippari paneeli. Terveyskeskus ei auttanut mutta löysin apua..Minulle ei thyroxine auta kun t3 tarviin ja nyt sain amour thyroid lääkityksen mutta hakusessa kuinka paljon ottaisin, aloitin 30 mg aamulla ja illalla ja nostin 4 viikon jälkeen 60-30 ja 4 viikon jälkeen 60-60 aamun illoin sit nyt mietin nosto mutta ruvennut kuristaa kaulan ympäriltä kauheasti. Muita oireita hävinnyt hyvin paitsi kilot ja hiukset..en tiedä mistä johtuu en oo sivuvaikutuksia nähnyt tämmöistä muualla.. Onko kokemuksia?

 • Moikka! Olen nyt aloittanut viime keskiviikkona thyroxin lääkityksen vajaatoimintaan 25mikrogrammaa kerran päivässä. Marraskuussa mitatut arvoni olivat TSH 5.0 (0.27-4.2) ja T4-V 17.5 (11.0-22.0) ja nyt tammikuun alussa TSH 5.4 ja T4-V 16.1. Lääkitystä ei tosiaan vielä aiemmin ole ollut. Myös T3-V mitattiin nyt ja se oli joku 5 (3.1-6.7). Tosiaan nyt kun olen vajaan viikon syönyt lääkettä on oloni tosi kurja. Aikaisempi väsymykseni on vain mennyt pahemmaksi, meinaan nukahtaa pystyyn, en pysty keskityymään mihinkään ja unohtelen asioita, haahuilen jos jotain pitäisi tehdä, en osaa selittää asoita (tiedän mitä olen kertomassa mutta kun avaan suuni en pysty selittämään miyä ajattelen vaan kerron vaikeimman kautta asiani ja joudun miettimään ja muistelemaan sanoja. Lauantai iltana olo oli todella epätodellinen ja olin kuin humalassa, silmät olleet siitä lähtien todella omituiset ja niitä särkee ja kaihertaa. Eilen myös yhtäkkiä illalla makoillessani iski kauhea hiki ja kädet sekä jalkapohjat hikosivat aivan järjettömästi. Ei ole ollut näin pahoja oireita aiemmin ennen lääkitystä. Mistähän tämä voisi johtua ja onko normaalia tälläinen näin alussa? Kannattaako minun soittaa lääkärille? Kontrolli olisi maaliskuussa vasta mutta jos tälläinen olo jatkuu niin aika tuskaa on odotella.

  • 25mikroa ja noin pitkä kontrolliväli on kyllä aika perseilyä lääkärin taholta. yleensä pieni annos aiheuttaa vain sen että aivolisäke hiljenee (TSH laskee) ja sen myötä T4V laskee -> oireet menee pahemmaksi.

 • Elikä täytyy varmaan soitella huomenissa heti lääkärille asiasta. Jos nyt ottaa sitten edes tosissaan oireeni kun olen näin vähän aikaa vasta lääkettä syönyt. Piti vielä kysymäni että kuinka helposti vajastoiminta voi mennä liikatoiminnan puolelle? Ei nyt minun tapauksessani välttämättä näin pienellä annostuksella ainakaan.

  • Se on niin yksilöllistä että miten elimistö reagoi..jotkut menee jo 50mikrolla,jotkut 75mikroa,jotkut vasta 0,2mg ei voi oikein tietää..

   • Selvä. Viime yö oli jotain niin kaameaa. Heräsin painajaiseen ja tuntui että sydän pomppaa pihalle rinnastani. Jouduin olemaan hereillä pari tuntia koska ahdisti. En tiedä johtuuko nyt lääkkeistä mutta harvemmin näen painajaisia tai ainakaan niin että sydän hakkaisi tuhatta ja sataa. Ja koko eilinen ilta meni siinä että ahdisti koko ajan mutta mitään syytä ei todellisuudessa ollut.

 • Samalla lailla täällä kanssa sydän hakkas ja lisälyöntejä tuli tiheään. Syytä ei sairaalassa löytynyt mutta kehottivat ottamaan kilpirauhaskokeet, minkä sitten tein.
  Tulokset tuli ja kysymys kuuluukin ;Mitähä pitäis tehdä lääkitykselle, kun T4-V 19.0 ( edellinen 16,5) eli nousussa.
  TSH 4,42 (edellinen 4.35). Nousussa tämäkin. Käytän nyt Thyroxin 25 mikrg. 2 pv 1,5 tabl/pv ja 5 pv 1 tabl /pv.
  Olen saanut radiojodihoidon kaksi kertaa. Sydämen lisälyöntiin käytän Metohexal 47,5mg 1,5 tabl/pv. Lääkärin ohjeita ei saa, eli ei pääse vastaanotolle eikä saa puhelinaikaa. Mottitilanne. Onko muilla ollut tässä suhteessa arvot?

  • T4V nousee koska syöt thyroxinia JA TSH on korkea eli molemmat nostaa T4V arvoa. Tuossa ei ole oikein muuta ratkaisua kuin nostaa lääkitystä jolloin TSH:n pitäisi laskea eikä enään piiskaa kilpirauhasta, jolloin sen T4V arvon pitäisi tasaantua sille tasolle mitä lääkitys määrittelee..

 • > Tuossa ei ole oikein muuta ratkaisua kuin nostaa lääkitystä
  Toivottavasti et ole niitä harvoja (ehkä ei tuhattakaan Suomessa) joille Thyroxin pahentaa kaikkia oireita, myös sydänoireita

 • Ehdotettu myös Thyroxin-lääkkeen vähentämistä!!! Mikähä se mahtaa olla oikeaan suuntaan?? Tarttee varmaan kokeilla.

  • Ystävättärelle kilpparilääkäri (eräs parhaita) soitti illalla autotallin ovea avatessaan. Päivällä varmaan tutkinut samalla viikolla vastaanotolla saamiaan papereita ja antoi neuvoja. Kaikkia en muista, mutta yksi oli siirtää Thyroxinin otto iltaan ja toinen oli lääkemäärän vähentäminen 150ug->75ug. Ystävättärellä oli kai omiakin epäilyksiä kun pudotti 50ug:aan. Seuraavissa mittauksissa verikoearvot olivat parantuneet!
   Mutta…
   Tässä http://bit.ly/1mKHqvP selostettu nostokokeilu on paljon yleisempi ja hyvin usein toimiva, jos ei aiheuta liikatoimintaa. Thyroxinilla kokeilut on tehtävä kärsivällisesti. Tänään otettu lääke vaikuttaa parikin viikkoa

 • Minulla arvot ovat T4 = 13 ja TSH = o,o4. Lääkitys on 1,25.
  Oireita kuitenkin on. Ja nyt jopa hiukset lähtee päästä. Tulenko kaljuksi (= nainen).
  Uskallanko nostaa annosta 1,50 :neen? Lekuri ei siihen antanut lupaa.

  • T3v varmimmin kertoisi onko nostovaraa. Yleensä on
   Eräällä USA:n foorumilla annettiin hyvinvointiin ohje: “T4v ja T3v viitealueella 70%:ssa”.
   Voisi sanoa myös että oltava viitealueen yläkolmanneksessa tai -nejlänneksessä.
   .
   Oireiden (osa)syynä voi olla niin monenlaista, että kannattaa tavallisimmat tarkistaa ensin:
   – hyvin yleisesti samoja oireita aiheuttavat ferritiini, D ja folaatti ovat viitealueidensa puolivälissä
   – B12 on viitealueensa ylärajalla.
   (Sitten on harvinaisempia tarkistettavia useita. Mm keliakia, hypokortisolismi, hyperkalsemia).
   .
   Varovainen annosnosto niin että 2…3 kertaa viikossa 150, muina päivinä 100

   • Hups … olikin jo 125 ug. Mutta tyroksiini vaikuttaa niin hitaasti että pienen noston voi tosiaan mainiosti toteuttaa ottamalla joinakin päivinä viikossa 150ug ja muina päivinä entisen 125ug

 • Täällä nimimerkki Terhikki puhui asiaa. Ei tyroksiini vaikuta salamannopeasti, joten kommenteissa kerrotut nopeat muutokset ovat kyllä korvien välissä. Kun itseltäni poistettiin kilpirauhanen kokonaan ja alkoi tyroksiinilääkitys, kuukausiin ei huomannut mitään vaikutusta. Kun sitten etsittiin sopivaa tasoa lääkityksessä, kesti aina 2-3 kk ennenkuin muutoksen huomasi. Hoito on pitkäjänteistä puuhaa eikä kannata jokaikistä muutosta olossaan laittaa tyroksiinin piikkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *