Kysymyksiä ja keskustelua

Koska viestejä on alkanut tulla kysymyksien muodossa, päätin että on aika tehdä ihan oma sivunsa kysymyksille. Mikäs sen parempaa kuin uudet näkökulmat joihin kuka vain voi vastata jolla on tietämystä asiasta.

Mikäli haluat kysyä mielipidettä arvoihin niin muistathan mainita viestissäsi myös laboratorion käyttämät viiterajat.


20 Responses to Kysymyksiä ja keskustelua

 • Yksityislääkäri sanoi kilpirauhasessani tuntuvan jotain mollukoita, ilmeisesti useempia. Pitäskö se tutkia?

 • Kirjottelin tuossa kuukaus sitten jotain pientä…nyt siis lääkityksellä kuukauden ja kontrollissa arvot parantunu huomattavasti! S-TSH 9,9 (viite 0,3-4,5 ja kk sitten 54) S-T4-V 12 (viite 10-21 ja kk sitten 6,5). Nyt mennään samalla annoksella 2kk eteenpäin ja otetaan uutta kontrollia. Mieletön vaste! Itse lääkärikin oli ihmeissään. Olokin on kyllä kohentunu ja entinen sähköjänis alkaa tulla taas esiin.

 • TSH:n nousu on hirveän yksilöllistä, joillain se nousee todella hitaasti vaikka T4V on jo ehtinyt alas.
  uskon kyllä että olo ei ole kovin hyvä jos arvot on noinkin paljon muuttunut.

 • Olen nyt Kimmien kanssa erimieltä, nimittäin minulla on pulssi ollut jo n. 6kk sen 95 eikä se siitä mihinkään laske. arvot on koko tämän ajan olleet huonot – hyvät, ei missään vaiheessa lähelläkään liikatoimintaa joten ehkä korkea pulssi johtuu vaan korkeaan annokseen tottumattomuudesta mutta en todellakaan aio annosta tiputtaa ilman liikatoimintaa.

 • Moikka!!

  Onko teillä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä ongelmia vatsan ja sitä myöden ulostamisen kanssa? Itselläni varpusparvi vierailee (ripuli) melkein kerran päivässä. Ja se on sellaista, että kun masussa kerran kouraisee, niin sitten on löydettävä vessa ja mahdollisimman nopeasti. Kolme tuskallista kertaa olen paskonut housuni, kun en kerta kaikkiaan ehtinyt vessaan…
  Niin ja onko teillä myös ihan tuskallista hikoilua? Itse hikoilen todella paljon, joudun vaihtamaan paitaa pari kertaa päivässä. Hiki valuu yleensä selkää pitkin, pieninä noroina.
  Kiitos kaikille vastanneille.

 • Moikka! Mä oon 22-vuotias nainen j sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa 2009 vuodesta lähtien. Tämän vuoden maaliskuussa arvot olivat: tsH: 3,5 ja t4v 10,7. Sain lääkityksen vihdoin,neljä vuotta siitä taistelin. Olin silloin raskaana ja sanoin että olen niin huonossa kunnossa etten jaksa hoitaa pian syntyvää poikaa…Söin 0,05 milligrammasta eli puolikasta thyroxannosta. Maailma valkeni ja asiat meni hyvin. Kesäkuussa oireet alkoivat taas hiipiä ja verikokeet katsottiin kolme viikkoa sitten,arvot olivat tsh: 0,02 ja t4v 29,4 eli olivat menneet liikatoiminnan puolelle. Silloin myös vasta-aineet olivat 209! Asialle ei kuitenkaan tehty muuta kuin käskettiin ottamaan enää neljäsosa pilleriä eli 0,025 milligrammasta. Nyt tällä viikolla kokeiden tulokset olivat vielä huonommat, tsh 0,01 ja tv4 33,3. t3v oli 11. Koitan päästä kuvauttamaan kilpirauhasen. Ihmettelen vain että olen vajaatoiminnan potilas ja mitä enemmän pienennetään annosta,niin menee vaan enemmän liikatoiminnan puolelle?? Mun olis vähän pakko saada itteni kuntoon koska mulla on 2kk vanha pieni poika enkä jaksa hoitaa sitä.. Mitä tehdä?=(

 • Jos on elämää haittaavia oireita niin vaatisin lääkitystä.

 • Osaisikohan joku täällä auttaa kun en mistään muualtakaan neuvoja saa? Tilanne on siis se että olen raskaana, eilen tuli täyteen 10 viikkoa, ja kilpirauhasarvoni ovat ilmeisestikin vähän pielessä.

  Olen syönyt tyroksiinia reilut 3 vuotta, ja koko sen ajan TSH-arvoni on ollut viiterajojen alapuolella riippumatta T4-V-arvosta. Välillä T4-V on ollut normaali (n.14-19), ja alimmillaan se on laskenut seitsemään eli vajaatoiminnan puolelle (mulla oli silloin myös selkeät vajaatoiminnan oireet), mutta siltikin TSH on ollut arvojen mukaan liikatoiminnassa. Se on ollut usein alle 0.01 ja korkeimmillaankin vain 0.25, mutta ennen tyroksiinilääkityksen aloittamista TSH-arvoni oli aina joko normaali tai liian korkea. Eli tämä ongelma on tullut vasta tyroksiinilääkityksen mukana.

  Nyt viimeisimmissä kokeissa reilu viikko sitten mitattiin myös T3-V, ja se oli vain 4.0, kun taas T4-V oli 16.1 ja TSH 0.13. Tässä keskustelussa on sanottu että raskausaikana sekä T3-V:n että T4-V:n tulisi olla viitearvojen yläkolmanneksella, ja tällä hetkellä T3-V on alakolmanneksella ja T4-V puolivälissä. Eli munko täytyisi nostaa tyroksiinin annostusta vaikka TSH on liikatoiminnan puolella? Olen syönyt viime joulukuusta asti 0,1 mg:n tabletteja tyroksiinia 1,5 tablettia päivässä, ja TSH sekä T4-V on pysyneet sen ajan aika lailla samana. Nyt kun mitattiin myös T3-V niin huolestuin kun se on niin alhainen, se on mitattu multa vaan kerran aiemmin ja se oli silloin korkeampi kuin nyt (4.4) vaikka silloin en syönyt tyroksiinia ja muut arvoni olivat paljon huonommat (TSH oli 3.1 ja T4-V 13). Tällä hetkellä mulla ei ole vajaatoiminnan oireita, tai ainakin oletan että mun väsymys ja turvotus liittyvät raskauteen.

  Omalääkärini terveyskeskuksessa sekä äitiysneuvolani lääkäri tuijottavat pelkästään TSH-arvoa, ja heidän mielestään tyroksiinin määrää ei pidä nostaa kun TSH on jo nyt liikatoiminnan puolella. Mutta eikö tuo T3-V-arvoni ole turhan alhainen kun kerta raskaana olen? Ja eikö T4-V:kin voisi olla korkeampi? Ja onko siitä haittaa jos TSH laskee entisestään jos lisään tyroksiinin annostusta? Mulla on 9 kuukauden sisään jo kaksi keskenmenoa takana, ja pelkään että kilpirauhasarvoni liittyvät siihen jotenkin, ja siksi toivon että täällä joku viisaampi osaisi sanoa tilanteeseeni jotain.

  • Mua huvittaa aina kun joku sanoo että “TSH on liikatoiminnalla”. TSH = Thyroid stimulating hormone eli hormoni joka stimuloi kilpirauhasta tuottamaan lisää T4V hormonia. Kun TSH on matalalla niin se kertoo vain sen että omat aivot ei viesti kilpparia toimimaan ollenkaan, mutta yleensä vajaatoimintaisilla kilppari ei muutenkaan jaksa toimia kunnolla jos ollenkaan.

   TSH ei myöskään välity sikiöön ollenkaan, kun taas sikiö tarvitsee äidiltä T4V hormonia jotta esim neurologinen ja fyysinen kasvu on taattua. Tässä siis selitys miksi T4V pitäisi olla yläkolmanneksella. Lääkityksellä TSH saa olla matala tai jopa mittaamaton, joillain ihmisillä lääkitys helposti laskeekin TSH:n alas mutta silti T4V ei nouse.

   • Kiitos vastauksestasi! Kysyisin vielä että kumpi on raskauden kannalta tärkeämpi arvo, T4-V vai T3-V? Kun mulla tuo T4-V on sentään siedettävä kun se on viitearvojen puolivälissä, kun taas T3-V kuulostaa turhan alhaiselta. En ymmärrä kuinka se voi olla nyt vain sen 4.0 (viitearvot 3.1-6.8) kun se oli korkeampi silloin kun mulla oli T4-V viitearvojen alarajalla ja TSH korkea.

    Nostin juuri tyroksiinin annostusta itse 25 mikrogrammaa kun kerta neuvolalääkärini ei tunnu tietävän näistä asioista mitään, on vaan hieman hankala yrittää saada neljään osaan 0,1 mg:n tablettia niin että se halkeaisi tasaisesti kun mulla ei ole reseptiä pienemmän annostuksen tabletteihin. Onkohan tuo 25 mikrogrammaa edes riittävä annostuksen nosto kun alkuperäinen annostukseni oli puolitoista 0,1 milligramman tablettia?

    • Nyt pistit kyllä hyvän kysymyksen koska mistään en ole lukenut T3:n vaikutuksesta sikiöön.
     Mutta jotenkin maalaisjärki sanoo että sikiö saa sen T4V:n äidillä ja sikiön oma elimistö muuttaa sen T3:ksi eli näin ollen T4V olisi se tärkeämpi.

     Annostusta on hyvä muuttaa 25mikron annoksilla ihan jo tottumis syistä. Mutta jos raskautta on vielä paljon jäljellä niin voi olla että se ei tule loppuun asti riittämään.

 • Lueskelin näitä mielenkiinnolla. Itsellä sukurasite, isällä, ja hänen äidillään myös oli vajaatoiminta. Arvot kuulemma aina olleet rajoissa, eli kaikki ok.
  tsh ollut jotain 2,7 – 3,3 luokkaa, mutta t4v on aina ollut aika ” alhaalla.” 11 tietämissä.
  Oireita on vaikka minkälaisia, painonnousua, tosin makeanhimoa on. Väsymystä, mielialojen heittelyä.Välillä hikoiluttaa, toisinaan kylmä. Gynekologisia juttuja.Endo tyyppisiin kipuihin syön nyt e-pillereitä, ja niiden jälkeen tuli aivan hirveä limakalvojen kuivuus! Myös silmät kuivuvat, vetistävät, punoittavat.
  Voiko näillä kaikilla olla yhteys vajaatoimintaankin?

 • Voitteko kertoa minulle,miksi tämä S-TSH arvo kohdallani ei ole muuttunu miksikään ja se sentään on alle viite arvojen (0,4-4,5) ja minulla se on 0,020???? Ja, siihen ei kukaan puutu ja oireet eivät muutu miksikään,on kokeltu sellaista lääkettä kuin Thyroid. Ei kohdallani ole tehnyt mitään muutosta.
  Muut arvot ovat tällaiset: T4=13 ja T3=5,3.
  Kukaan ei kuuntele, kun kerron vaivoistani..

 • Kävin tänään tohtorilla tuoreimpien labrojen osalta. 13.8. otettiin TSH ja T4V ja lukemat näytti TSH 8,9 (viite 0,3…4,5) ja T4V 14 (viite 10…21). Eli arvojen parantuminen tällä nykyisellä annoksella on hyytyny täysin ja on se tuntunu olossakin vaikka ihan terävä olo on ollukkin jos vertaa aikaan ennen lääkitystä. Pahimpana oireena ollut viime viikkoina aamuinen olo. Käynnistyminen tuntuu kestävän tunnin tai jopa kaks ja olo on kuin krapulaisella ja hakatulla. Lääkärisetä anto reseptin “lasten napille” ja tästä lähtien vedetään 1kpl aikuisten sekä 1kpl lasten jyviä per päivä. Parin kuukauden päästä taas uutta kontrollia. Kyllä tää tästä! 🙂

 • Sama pää kesät talvet: unohdin tuossa mainita, että kysyin lääkäriltä sitä TPOab-tulosta ja se oli ennen juhannusta ollut 1000. Lääkäri oli yleislääketieteen erikoislääkäriks oikein asiallinen ja kertoi hoitavansa potilasta eikä labra-arvoja.

 • Hei,

  Kyllä riittää 🙂

 • Osaisko joku sanoa, että millaiset nuo arvoni ovat, jotka tuolla aiemmin kirjoitin?!
  Ja voivatko oireilut johtua vajaatoiminnasta?

 • “Lueskelin näitä mielenkiinnolla. Itsellä sukurasite, isällä, ja hänen äidillään myös oli vajaatoiminta. Arvot kuulemma aina olleet rajoissa, eli kaikki ok.
  tsh ollut jotain 2,7 – 3,3 luokkaa, mutta t4v on aina ollut aika ” alhaalla.” 11 tietämissä.
  Oireita on vaikka minkälaisia, painonnousua, tosin makeanhimoa on. Väsymystä, mielialojen heittelyä.Välillä hikoiluttaa, toisinaan kylmä. Gynekologisia juttuja.Endo tyyppisiin kipuihin syön nyt e-pillereitä, ja niiden jälkeen tuli aivan hirveä limakalvojen kuivuus! Myös silmät kuivuvat, vetistävät, punoittavat.
  Voiko näillä kaikilla olla yhteys vajaatoimintaankin?”

  Hei, kuten täällä on jo moneen otteeseen kysytty niin ilman viiterajoja ei voi sanoa arvoista paljoakaan. eli mitkä on viiterajat?
  nuo oireet voivat johtua kilpparista mutta myös jostain muusta.

 • Hei,
  laitanpa minäkin tänne arvojani ja ihmettelyjäni, jospa joku osaisi vastata. Eli masennusoireilla ja lääkkeillä ja terapialla menty pitkään. Kilpirauhasarvojakin testattu, mutta aina viiterajoissa, just ja just. Kesällä sain psykiatrin laittamaan konsultaatiopyynnön sisätautien polille, koska vaikka masennus helpottanut niin olen vaan niin väsynyt, aina vain. Väsymys on myös aina ollut masennukseni taustalla, masentaa kun en jaksa tehdä mitään! Lisäksi minulla on noin 85% oireista, mitä näillä sivuilla luetellaan.

  Arvoni vuonna 2008 s-tsh 1.14 (viite 0.3-4.2) ja s-t4-v 11.6 (viite 11-22)
  Arvoni vuonna 2012 s-tsh 1.54 (viite sama) ja s-t4-v 11.2 (viite sama)

  Sisätautilääkäri kehoitti aloittamaan puolikkaalla 0,1 mg:sta Thyroxinia. Sitä olen syönyt nyt reilun kuukauden, mutta en ole huomannut mitään muutosta. Lisäksi hän kehoitti ottamaan kortisoli-verikokeen. Siinä minulla oli arvo 320, mutta tämän siis kertoi psykiatri soittaessani ja sanoi sen olevan ok. Mutta miksi sitä ylipäätään tutkitaan? Nyt minulla on hiukan epätietoinen olo, että miten tästä jatkossa ja säädetäänkö tuota thyroxinia?

  Ja yksi todella hämmästyttävä seikka tuli esille: Olen syönyt optipar- mielialalääkettä noin 9 vuotta (paroksetiini). Se on ainoa mielialalääke, joka on jotenkin toiminut minulla ainakin silloin tällöin… Nyt sisätautilääkäri oli sitä miletä, että ko. lääkkeen on todettu laskevan kilppariarvoja ja kehoitti purkamaan lääkityksen!!! Johon psykiatri ei ollut halukas ja minä en enää tiedä mitä haluta. Tai haluan voida hyvin! 🙂

  Onko samanlaisia kokemuksia? Mitä sanotte noista arvoistani?

 • Hei Jenni,

  vaikka arvosi vielä viiterajoissa ovatkin, T4V on jo ihan alarajoilla, eli ehdottomasti lääkäriin otattamaan T3v-arvo; T4V on jo sen verran alarajalla, ettei välttämättä muunnu elimistössäsi tarpeeksi T3V:ksi. Kilpirauhaseen perehtymättömät lääkärit tuijottavat liikaa TSH:ta, ja esim. moni terveyskeskus- ja työterveyslääkäri ei aloita lääkitystä edes kokeilumielessä, jos arvot ovat vielä viiterajoissa.

  Itselläni kun kaikennäköiset oireet alkoivat (järjetön väsymys, keskittymisvaikeudet, zombiemaisuus, hiustenlähtö) TSH oli testeissä 4,59 ja T4v Koska olen aina ollut anorektisen laiha, työterveyslääkäri oli sitä mieltä, että minulla ei missään nimessä voi olla kilpirauhasen vajaatoimintaa, ja diagnosoi minulle masennuksen. En tyytynyt tähän lausuntoon, ja varasin ajan yleiselle lääkärille. Siellä lääkäri oli sitä mieltä, että TSH:ni on vain vähän viitearvojen yläpuolella, ja koska T4V taas viitearvoissa, oli sitä mieltä, että kärsin stressistä..

  Tässä vaiheessa alkoi jo masentamaan ja stressaamaankin, mutta koska töissä olo oli tuskaa, varasin ajan yksityiselle endokrinologille, ja kärvistelin neljä viikkoa töissä jatkuvasti virheitä tehden, kun pää ei vain toiminut ja olo oli aivan kamala. Lopulta varattu aika koitti, endokrinologi otatti minulta arvot (suunnilleen sama TSH kuin aikaisemminkin, mutta T4V laskenut 11,1), ja oireiden ja arvojen perusteella aloitti minulla tyroksiinilääkityksen=)

  Eli olet vain sinnikäs, ja vaadit ottamaan vielä sen T3V-arvonkin, vaikka yleisellä puolella aika nihkeästi suhtautuisivatkin, mutta jos ei siellä, vaadi työterveyslääkäriä se ottamaan, äläkä kuuntele selityksiä siitä, että se liittyisi vain ja ainoastaan liikatoimintaan, sillä näin ei todellakaan ole, voit vaikka viitata Matti Välimäen artikkeleihin (varmasti kaikki lääkärit tunnistavat nimen). Kannattaa myös tutustua rT3-arvoihin, tässä esim. yksi hyvä osoite

  http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/t3-hormonit/

  Jaksamisia ja älä aina usko ensimmäistä vastaantulevaa lääkäriä, tekevät virheitä siinä, missä me muutkin maallikot=)