Tykkää Facebookissa!

Suosittele Googlessa!

Uudet kommentit

Kilpirauhasarvot

Keskustelua arvoista,

 

Mainitsethan myös VIITERAJAT mikäli on kysyttävää kilpirauhasarvoista.


975 Responses to Kilpirauhasarvot

 • Nelli says:

  Viiterajat oli tyreotropiini 0,3-4,5 ja tyroksiini vapaa 10-21

  • Tiina says:

   aika alarajalla siis on. Mutta kannattaa ottaa ne uudet kokeet.

  • HannaM says:

   Kommentteja arvoihin S-tsh: 2,26 ja S-t4-v: 13,7.
   Viime syksynä oikea lohko leikattiin pois.Olo ihan kauhea,väsyttää jo valmiiksi kun herää aamuisin.Tietääkö joku P-Savossa hyvää lääkäriä kilppari asioissa.?

 • petra says:

  Mitä olet mieltä näistä arvoista?
  viiterajat:
  tyreotopiini: 0.3- 4.5 oma tulos: 0.84 mU/l
  tyroksiini, vapaa: 10-21 oma tulos:14pmol/l

  • Tiina says:

   vielä menee ihan normaalin rajoihin, tsh on hyvä, T4V sais olla pari pykälää ylempänä ni olis “ihanteellinen” mur ihan hyvät arvot noin periaatteessa.

   • Mapi says:

    En löytänyt paikkaa minne kirjautua joten laitan kysymykseni tähän.

    Kävin viime viikolla kilpirauhaskokeessa (taustalla itsellä vankka epäily vajaatoiminnasta oireiden ja perinnöllisyyden kautta).

    Verikokeiden arvot olivat
    THS 2,03
    S-T4-V 12

    Oireet ovat mielestäni aika selvät, mutta terveyskeskuksen mukaan arvot ovat viiterarvojen sisällä ja syytä huoleen ei ole.

 • Tuleva äiti says:

  Mun on pakko kysellä arvoistani täällä, koska lääkärit ei sano juuta eikä jaata, ainut joka sanoo jotain on mun äiti, jolla on ollut lähes koko iän vajaatoiminta.
  Mulla on oireina mm. vilu, kuiva iho, sydämen tykytys, kuivat irtoilevat hiukset, rähmivät ja vuotavat silmät, hikoilu, vatsaoireita, väsymys, saamattomuus…
  Normaalisti olen erittäin aktiivinen ja teen paljon.
  Sain labratulokseni tänään TSH 0.59 (0.27-4.2) T4 15.3. (11.0-22.0) Lisäksi multa otettiin keliakia joka 0.4 (0.0-<7.0). Oon nyt viikolla 13 raskaana, testit otettiin vajaa viikko sitten. Mietin siis noita arvoja, voiko mulla olla vajaatoimintaa, mutta raskaus on nostanut noita arvoja vai miten raskaus niihin vaikuttaa?

  • Tiina says:

   aluksi raskaus laskee tsh:ta,mutta myös t4v:tä..mut sulla on ihan hyvät arvot vielä. nuo oireet voi selittää myös syksy ja raskaus.

   • tuleva äiti says:

    Oireet ollut kauemmin kun raskaus. Ja syksyllä mulla ei ole tapana väsyä vaan päinvastoin, oon syksy/talvi ihminen, kesällä väsyneempi kun on niin valosaa ettei saa nukuttua :) mutta ehkä se syy jostain löytyy, olo kuitenkaan ei ole normaali.

 • ereritu says:

  Kiitos kommentista. Olen pihalla tuosta t3v arvosta. Pyynnöstä se tehty tänä kesänä. Pienennän tyroksiini annostani. Kilpirauhanen on leikattu olevinaan kokonaan pois eli en minä ilman lääkettä hyvin voi. Pientä hienosäätöä teen.

 • Nappe says:

  Olen tänne jo aikaisemmin kirjoitellutkin oireiluistani, ja että vuosia takaperin on tsh:t olleet koholla. Nyt tuli sitten parin viikon takaiset verikokeen tulokset, jonne sain lähetteen yksityiseltä lääkäriltä:
  P-T4V 16.3 (viitearv 12-22)
  P-TSH 1.7 (viitearv 0.3-4.2)
  P-PRL 633 (viitearv naisilla 102-496)
  S-TPOAb 189 (viitearv <10)

  Eli nyt on sitten perusarvot kunnossa, mutta vasta-aineet huitelee jossain ihan pilvissä. Lausuntona lukee "Vasta-aineet kohonneet. Sopii autoimmuunityreoidiittiin tai sen seurauksena syntyneeseen hypotyreoosiin."
  Huomiseksi on soittoaika lääkärille, jotta kuulen vähän mielipidettä, kun hän ei tuloksiani ole nähnyt. Onko muilla ollut tuota ongelmaa, että pelkät vasta-aineet on huipussa, mutta normaalit mitattavat arvot ok?

 • Nappe says:

  Jos TSH ja T4V-arvot ovat viiterajojen sisällä, mutta P-PRL 633 (viitearv 102-496) ja S-TPOAb 189 (viitearv <10), niin mitä minun pitäisi tästä päätellä? En ole ollut yhteydessä vielä lääkäriini, sillä tulokset tulivat vain minulle postissa.

  • Kaisa says:

   Kyseessä on kilpirauhasen tulehdus. Varaa aika endokrinologille tai sisätautien erikoislääkärille, älä ainakaan arvauskeskukseen tai yleislääketieteen erikoislääkärille. Yksityiselle pääset nopeammin kuin julkiselle sektorille.

   Vasta-aine TPOAb on merkittävästi koholla. Ei tiedä, vaikka olisi autoimmuunityreodiitti (sinne päin kirjoitusasultaan). Samoin PRL on merkittävästi koholla.

   • Nappe says:

    Soitin samalle yksityiselle lääkärille, joka minut lähetti kokeisiin. Sanoi, että vasta-aineiden koholla olo ei aiheuta toimenpiteitä (määräsi thyroxinia jo etukäteen ennen testejä oireiden perusteella), mutta prolaktiinia pitäisi käydä kontrolloimassa 6 viikon päästä labrassa, että onko edelleen koholla. Huomenna sitten aloitan ensimmäiset thyroxinit, saa nähdä mitä tapahtuu kuuden viikon aikana, ja mitä testit näyttävät sen jälkeen :)

 • Huolestunut tyttöystävä says:

  Hei kaikki! Tarvitsisin vähän neuvoja. Patistin avomieheni testauttamaan terveydenhuollossa työskentelevällä äidillään kilppariarvot väsymyksen takia. Mieheni opiskelee paljon vaativassa koulutusohjelmassa, joten sinänsä uupumus viikonloppujen aikana on ymmärrettävää. Väsymystä on kuitenkin jatkunut jo kauan, eikä se tunnu menevän pois lepäämisellä. Viime kesänä, vaikka miehelläni ei ollut stressiä, vaan lähinnä lomaa, hän nukkui vielä heinä-elokuussa kevyesti yli 10 tunnin yöunia ja joskus jopa päikkäreitä päälle. Häntä on vaikeaa saada heräämään aamulla ja sängystä ylös. Hän väittää, että häntä väsyttää vain aamuisin, mutta “aamu” tarkoittaa klo 14 iltapäivää. Lisäksi hänen ajatuksensa katkeilevat, muisti on huonohko, iho kuiva ja joitakin vuosia sitten hänen seksuaalinen käyttäytymisensä muuttui dramaattisesti (saatoimme olla ilman jopa 6 kk, koska hänen ei tehnyt mieli, tosin sittemmin tilanne parantunut jonkin verran). Nämä on tähän mennessä selitetty aamu-unisuudella, stressillä, synnynnäisillä ominaisuuksilla, luonteenpiirteillä ja “ei vain huvita”. Lisäksi hänellä on ollut vaikeuksia pudottaa painoa, joskin sekin on nyt lähtenyt suuntaamaan alaspäin.

  Olen kuitenkin hieman huolissani, sillä testin tulokset olivat TSH 2,21 ja T4 12,2. Useampi tällä palstalla on saanut lääkityksen tämän tyyppisillä arvoilla. TSH menee vielä arvoihin, mutta T4 on varsin matala. Lisäksi hemoglobiini oli matala, vaikka viitearvojen sisällä. Diagnoosia ja lääkitystä varten kaivattaisiin kuitenkin niitä oireita, joita ei tarpeeksi tunnu olevan. Mietin kuitenkin, että voiko mieheni vain olla niin tottunut oireisiin, ettei hän osaa kummeksua niitä? Hän nimittäin väittää olevansa aivan kunnossa, eikä ota minun huoltani kuuleviin korviinsa, päinvastoin ärsyyntyy. Ajattelin, että tilannetta voisi ainakin seurata ottamalla uudet kokeet esim. puolen vuoden päästä. Kysymys kuitenkin kuuluu: Voiko olla kilpirauhasen vajaatoimintaa, vaikka suurinta osaa oireista ei varsinaisesti esiintyisikään? Toisekseen, olisiko siitä haittaa/hyötyä, jos kokeilisi vaikuttaisivatko lääkkeet (jos saisi jonkun lääkärin niitä määrämään)?

  • Klaara says:

   Miehesi tilanne kuulostaa täsmälleen samalta kuin omani oli. Paitsi että lisäksi itkeskelin ja raivosin tuon tuostakin. Puolen vuoden koelääkityksen ja annosnoston jälkeen seksihalunikin ovat kunnossa vuosien hiljaiselon jälkeen…

 • Miumau says:

  Minulla on vastaavia oireita (kilppariarvot kunnossa) ja toistaiseksi voimassa oleva diagnoosini on krooninen väsymysoireyhtymä (cfs). Suosittelen vilaisemaan sen oirelistan läpi (suomalainen nettiyhteisö: http://cfs.gehennom.org/).

 • kitty says:

  kävin työterveyden kautta kilpirauhaskokeissa omien epäilyjen takia, paino nousee koko ajan, hiukset on alkanut tippumaan, kynnet todella huonossa kunnossa, kuukautiset melkein kokonaan poissa… tänään sain tulokset puhelimessa, sanoi vain että tsh 1,65 ja tyroksiini 13 kaikki näyttäisi olevain kunnossa. selvä ei muuta. eli vikaa jossain muualla? kun en näistä ymmärrä. -n29v.-

 • Sande says:

  Moi, tulinpa kertomaan tänne arvoistani, jotka otettiin vuosi sitten ensimmäisen kerran. Olen 23-vuotias ja oireita minulla on ollut teini-iästä asti, mutta vasta viime vuosina olen huomannut mahdollisen yhteyden kilpirauhasen vajaatoimintaan. Väsymykseni on aina laitettu alhaisen hb:n piikkiin, mutta viime vuosina oireet ovat pahentuneet, mutta hb parantunut. Oireista täsmäävät lähes kaikki muut paitsi lihominen, ja kun osasin kysyä niin löytyihän se sukurasitekin sieltä. Koska olen hoikka ja urheilullinen, ei terveyskeskuslääkäri osannut sanoa muuta kuin, että se on sitä “nuoruuden angstia” ja “enemmän vaatetta päälle”. Kuitenkin, arvoni olivat vuosi sitten S-TSH 2.87 (viitearvo 0.5-3.6) ja S-T4-V 15 (9-19). Arvoja minulle ei silloin puhelimessa kerrottu, ja lääkäri oli kirjoittanut ongelmakseni “stressin”, ja sillä hyvä. En vain käsitä sitä yhtälöä, että jos elämänlaatu paranee niin oireet pahenee. Olisikohan YTHS:n palvelut vähän “nuorisoystävällisempiä”? Kuitenkin, olen menossa kontrolliin tässä piakkoin, jotta näemme mihin suuntaan arvoni ovat menossa. Toisen tk-lääkärin pikainen mielipide arvoistani oli “laiska kilpirauhanen”, ja ettei lääkitystä kannata aloittaa ennen kuin TSH on yli 4.0? Onko minun tosissaan vain odoteltava, että tukka tippuu päästä ja kestettävä alisuoriutuminen unelmieni koulutuksessa?

  • Kaisa says:

   Jos pelkkää TSH:ta seurattaisiin, niin sinun olisi jo kuulunut saada Thyroxin. Sen kuuluu olla 1-2 aivolisäkkeen kannalta. T4V oli lähes normaali, sillä sen suositellaan olevan ylimmässä kolmanneksessa (16-19).

   Odota seuraavia laboratoriokokeita, jotta tiedetään, kehittyykö T4V:stä vajaa- vai liikatoiminta. Se on niin rajalla. Joka tapauksessa T4V on varsinainen kilpirauhashormoni, TSH vain apuhormoni.

 • Klaara says:

  Koeta löytää viisaampi lääkäri… Minäkin sain työterveyslääkäriltä vain lähetteen työpsykologille. Koelääkityksen jälkeen sain diagnoosin, ja voin paremmin kuin jaksan muistaa! Minulla TSH oli 2,4 ja T4 14 (10-21). Arvoiltani olin siis todellakin rajatapaus, mutta oireet olivat selvät. Arvojani ei lääkityksen kera ole edelleenkään mitattu, lääkärini mukaan vointi on tärkein mittari.

 • Klaara says:

  Ilmeisesti juuri tämän takia lääkärini ei mittaa arvojani. Sanoo, että ne voivat vaihdella ja seilata. Olo on tärkeämpi mittari.

 • Inkku says:

  Hei,
  työterveyslääkäri teetti verikokeita käsien vapinan vuoksi, ja kun t4v oli 9,7 (10-21) lähetti sisätautilääkärille. Tämä heti ensitöikseen totesi astuttuani ovesta sisään, että “en ymmärrä miksi teistä ollaan niin huolissaan että piti tänne lähettää”. Viluttaa, on ummetusta, paino on noussut, on suonenvetoa, väsymystä, alakuloa, itkuisuutta, vaikeutta saada asioita tehdyksi, sanojen unohtelua (ja sitä käsien vapinaa), mutta koska tsh oli 1,6 (0,9-4,5) niin sisätautilääkäri toisti toistamistaan että “ei teillä mitään elimellistä vikaa ole”. Vapina on ärsyttävää ja sen vuoksi alun alkaen menin lääkärille, mutta etenkin tuon mielialan vuoksi olin kovasti toivonut saavani vihdoin jotain apua. Voikohan pelkän alhaisen t4v-asvon vuoksi saada lääkitystä? Kannattaisiko käydä yksityisesti jollakin toisella sisätautilääkärillä?

  • Tiina says:

   Saattaa hyvinkin olla sentraalista vajaatoimintaa, kyllä mä ainakin etsisin uuden lääkärin.

 • Erkki Antila says:

  http://fms.fi/kilpirauhasenvajaatoiminnasta/
  Suosittelen lukemaan Funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen lausunnon.
  Ongelma on usein tyroksiinin konversiossa kudoksissa aktiiviseksi vaikuttavaksi hormoniksi, trijodotyroniiniksi. Syitä häiriön kehittymiseen on lukuisia ja nekin tulisi huomioida. Hoitoa antavia lääkäreitä on toistaiseksi aivan liian vähän.

  • Kimmie says:

   Kiitos Erkki Antila tästä linkistä (sekä artikkelin kirjoittamisesta että linkin laittamisesta tänne palstalle)! Voi kumpa useammat lääkärit alkaisivat kiinnostua kilpirauhasen vajaatoiminnan syistä ja hoidosta ja hoidon saaminen olisi helpompaa.

   Vallitseva paradigma kilpirauhasen vajaatoiminnasta on todellakin puutteellinen ja virheellinen. Kansainvälisissä tieteellisissä suosituksissa ja julkaisuissa jopa röyhkeästi harrastetaan referenssiväärennöksiä, jotta virheelliset käsitykset pysyisivät voimassa. Ilmeisesti sen verran monilla alan professoreilla on oma lehmä ojassa, että jopa väärennellään referenssejä. Hienoa, että Funktionaalisen lääketieteen yhdistys on kiinnostunut ja hoitaa tätä sairautta!

  • Tiina says:

   Kiitoksia tästä!

 • Inkku says:

  Kävin toisella sisätautilääkärillä, joka oli samaa mieltä, että kilpirauhasesta oireet (painonnousu, sumuinen olo/ajattelu, sanojen unohtelu, väsymys, kärttyisyys, unihäiriöt – kunnon yötä en ole nukkunut ties koska, itkuisuus, ummetus, viluisuus, seksuaalinen haluttomuus, käsien tärinä) eivät johdu. Tämä lääkäri oli kuitenkin huolestunut anemiastani. Hemoglobiini ja kaikki mahdolliset B-vitamiini ja veren punasolu-arvot olivat alle viitearvojen, ja siihen liittyen määräsi lisätutkimuksia. Mutta tuntuu, että ei tämä mitään anemiaa ole. Painonnousu siihen ei ainakaan viittaisi. Tietääkö kukaan, voiko tuo alhainen t4v-arvo (9.7)yksinään aiheuttaa em. oireita, kun tsh kuitenkin 1.6. Kalsium-arvot oli myös alle viitearvojen (2.09, viitearvo 2.15-2.51). Tuskin tarvii mainita, että masennuskin on diagnosoitu, ja huolestuneena luin, että kilpirauhasen vajaatoiminta voisi aiheuttaa sen, ettei masennuslääkityksellä ole tehoa. Mille lääkärille sitä pitäisi seuraavaksi marssia…? :/

  • Kaisa says:

   Mene endokrinologille. Arvauskeskuksessa asiat eivät parane, sanon kokemuksesta. Katso lääkärisuosituksia-linkistä näiltä sivuilta lähin endokrinologi.

   T4V:n puute aiheuttaa lähes kaikki mainitsemasi. Ionisoitunut kalsium ja D-vitamiinipitoisuus ovat säännöllisiä seurattavia.

 • Suvi says:

  Moi!
  Testautin arvoni, eikä niissä lääkärin mukaan ole mitään vikaa. Oletteko samaa mieltä, ettei syytä huoleen? TSH 1,3 (asteikolla 0,3-4.5) ja T4V 13 (asteikolla 10-21). Olisi vain kiva löytää selitys oireille, jotka varsinkin viime aikoina ovat vaivanneet… Palelen jatkuvasti, liikkuessa on rytmihäiriöitä, huimaa päivittäin, ei oikein jaksa kiinnostua mistään/keskittyä mihinkään, jne…

 • Mammatus says:

  Kävin työterveyslääkärillä väsymyksen takia, olo kuin jyrän alle jääneellä ja alolämpöisyyttä.
  Lääkäri mittasi verenpaineen, joka oli koholla. Normaalisti minulla alipainetta. Antoi läheteen verikokeisiin ja lihasrelaksantti lääke määräyksen.
  Koetulokset 15.11.2012: TSH 4.78 (viitearvot 0.3 – 4.2) T4V 11 (viitearvot 11 – 22)
  8.11.2004 minulta on otettu kilpirauhaskokeet: TSH 1,1 T4V 14
  Oireita on enemmänkin kuin nuo edellä mainitut, itkettää herkästi, kuristava tunne kurkussa, niskassa painon tunne, päänsärkyä, niveliä pakottaa… testinne mukaan lähemmäs 20 kohtaa osui kohdalleen. Olen reilusti ylipainoinen. 90-luvulla minulla oli vuoden ajan Levanova-kierukka jonka aikana painoni nousi 30kg. Laihtumaan en ole onnistunut, useista yrityksistä huolimatta. Sukurasitteenani on kilpirauhasen vajaatoimintaa.
  Lääkärin mielestä arvoni ovat aivan hyvät, neuvoi ottamaan yhteyttä ravitsemusterapeuttiin ja laihduttamaan. Kontrolli puolenvuoden kuluttua.

 • Sandra says:

  heippa!
  Olipa taas kiva lueskella kysymyksiä ja vastauksia. Kävin tänää Satakunnan keskussairaalassa, ja toivoin niin että saisin apua vihdoin olooni. :( mutta en saanu. Mun viime arvoni olivat TSH 0,8 ja T4v 10. ja nyt ne olivat TSH 3.2 ja t4v 12. Masennus diagnosoitu jo vuosia sitten ja siihen on lääkitys. JOta kesällä lisättiin kun olo ei parane. Lääkäri sanoi et arvot on ihan kunnossa, kun on viiterajojen sisäpuolella. Kyselin kyllä et onko liian alhainen tuo t4v? mut ei oo :) just joo. No mitäs te sanotte? Ai niin ja P-TPOAb on 8. sulkeeko alhainen arvo kenties kilppari vaivan pois? 2 lääkäriä on nyt sanonu mulle et kaikki on ok.. mut oireet viittais kilpparin vajikseen, mut sitä ei ole. onkohan näin? Väsyttää, masentaa, ärtynyt oon, kylmät kintut, ranteita särkee, tuska hiki, rytmihäiriöitä, alhainen ruumiinlämpö, 35´C, ja ylipainoa, ihan sama mitä tekee tai syö niin paino nousee :( Lääkäri sano tänään et meeppä ravitsemusterapeutin juttusille, et kyl kaikki hoituu ku paino laskee.. voiko ranteet tulla kipeiks jos on liian lihava :D hauskaa. huh.

  • Kaisa says:

   Kiitos viestistäsi, Sandra. Olipa hyvä, etten joutunut Satakunnan sairaanhoitopiirin uhriksi tässä, vaan löysin osaavia yksityisiä Satakunnan ulkopuolelta!

   Verikokeesi kertovat aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta. TSH:n optimi on 1-2 ja T4V 15-22. Varmaa on, että hormonisi ovat laskeneet jatkuvasti. T4V on liian alhainen, kuten arvelit. Vajaatoimintaan kuuluva masennus helpottaa, kun hormonit kohoavat normaaliin.

   Varaa aika Turun Mehiläisen endokrinologi L. Nelimarkalle, niin saat osaavalta ohjeet! Satakunnan yksityiset eivät osaa. Puhun kokemuksesta.

 • ape says:

  Moi!

  Sain oireideni (monia!) takia raahauduttua vihdoin lääkäriin ja nyt sain 13.11. otettujen verikokeideni tulokset, joista lääkäri (YTHS) ei ole soittanu vielä takaisin, ajattelin kysellä kommenttia etukäteen muiltakin, kun en tiedä yhtään miten lääkärini arvoihin suhtautuu.. Miltä mielestänne näyttää?

  S-TSH 5.1 mU/l viite 0.3-4.5
  S-T4-V 15 pmol/l viite 10-21

  Lisäksi lääkäri halusi ottaa mm. b12-vitamiinin joka oli
  S-B12-vit 212pmol/l viite 180-700
  B-hb 135g/l viite 117-155 (naiset)

  • ape says:

   Sain lääkäriltä thyroxin 25 mikrog -reseptin, josta otetaan puolikas tabletti aamuisin. Eli melko pieni annos. Minkälaista annosta te muut syötte? Sain itse myös valita haluanko kokeilla lääkitystä. 6 vkon päästä uudet verikokeet.

   • mirkku says:

    puolikas 25 mikro? no eipä ole kauhian paljon se. tosin itse aloitin myös puolikkaalla vaikka lääkäri käski kokonaisella, kun pelkäsin mahdollisia sivuvaikutuksia.

    minulle määrättiin kuukausi 25 mikroa, sitten 2kk 50 mikroa ja sitten verikokeisiin. kai yleisin ylläpitoannos on 100 mikroa? mutta itselläni toki vasta “epäillään” vajaatoimintaa.

    vielä ei ole mitään haitallista ilmaantunut, hyvää kylläkin, mm. päiväunet jääneet pois ja muutenkin pirteämpi ja iloisempi olo.

   • mirkku says:

    niin ja kuudessa viikossa 12,5 mikrolla ei varmasti kannata odottaa verikokeissa hurjia muutoksia. pidä huoli että lääkäri suostuu jatkamaan tyroksiinikokeilua, koska sullakin on matkaa määriin, jotka alkas tuntua jossain.

    • ape says:

     Kiitos kommentista! Juu, puolikas 25 mikro. No voi höh. En tiedä, viitsisikö sitä itse nostaa kokonaiseen tablettiin heti, vai mennä nyt alkuun vaan tällä. Toivottavasti lääkäri ei ole turhan nopeasti tyytyväinen verikokeisiin, jos lukemat laskevat juuri ja juuri takaisin viitearvoihin, mulla kun oli vain vähän yli. Mutta koitan pitää huolta, että saan lisää lääkkeitä tai ainahan voi etsiä myös uuden lääkärin!

 • Lilli says:

  Moikka!
  Nyt oon aika epätoivonen mummeli. Mulla on ollut jo n. 4vuotta vajaatoimintaa ja olen syönyt siihen thyroksia. Ja nyt oon ihan sika väsy, oon jo ihan kalju päälaelta, en nuku, paino nousee ja itse asiassa multa löytyy melkein kaikki oireet mitä näissä edellisissä tarinoissa on. Kävin muutama päivä sitten kokeissa ja arvot olivat T4V =9,6 sekä TSH= 0,727 ja lääkäri sanoi että arvot on normaalit??? Mitä mieltä te olette? Mä en enään jaksa tällästä elämää :-(

  • Kaisa says:

   Moi, Lili!
   Sinulla on aivolisäkeperäinen vajaatoiminta verikokeiden perusteella. Molemmat ovat lievästi vajaita yleisiin viitearvoihin nähden. Käske kirjoittaa lähete aivolisäkkeen MRI-kuvaukseen, ei siis aivojen MRI:tä.

   Toinen vaihtoehto on, että sinulle on kehittynyt ns. tyroksiiniresistenssi, joka on äärimmäisen harvinainen.

 • Sannamaija says:

  uudet arvot otatin, ja lukemat samat kuin aiemmin. Varasin ajan sisätautilääkärille, joka totesi ettei tämä ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kyseli onko stressiä, mitä syön, paljonko nukun jne.
  Sanoi että TSH-arvo on erinomainen, joten ei testilääkitystäkään voi antaa. Ei vaikka oireita on pitkä liuta. Kaipa tyytyminen on sitten tähän olotilaan ja norsuna elämiseen, paino kun edelleen nousee.

  • Sandra says:

   mielenkiinnosta kysyn sannamaija et millaset sun arvot nyt oli? mulla samaa vika et paino nousee vaan vaikka mitä tekis.. :(

   • Sannamaija says:

    tällaiset arvot oli viimeksi: ST-4V: 12 ja TSH 0,96, T3V muistaakseni 5,6. Tilanteessani ei muutosta, samat oireet edelleen, ja paino ei laske ei millään.

    • Kaisa says:

     T3V on normaali (viite 3,5-6,5), mutta T4V on alakantissa. Ainakaan ei ole ns. RT3-ongelma, sillä T4V on ns. varastohormoni, T3V varsinainen kilpirauhashormoni endokrinologien mukaan.

     TSH:n analysoinnissakin endokrinologeillani on ollut eroa: täsmälleen 1-2 vai saako heittää vähän.

 • mölli says:

  Minulta mitattiin tällä viikolla TSH ja T4V. Tuloksena S-TSH 4,0 (0,3-4,5) ja S-T4-V 15 (10-21) eli kuulemma kaikki ok. Pari vuotta olen nyt ollut todella väsynyt, keskittyminen on hankalaa, palelua, kynnet alkaneet lohkeilla ja liuskoittua ym. Osaako joku sanoa, kannattaisiko käydä ensi vuoden puolella mittauttamassa uudelleen vai antaa asian olla?

  • Kimmie says:

   Älä nyt ainakaan anna asian olla. Minusta kannattaisi mittauttaa uudellen noin kuukauden kuulttua. Mikäli arvot silloin yhtä huonot (kyllä, arvosi ovat huonot ja viittaavat vajaatoimintaan) niin sitten tulosten kanssa jollekin hyvälle lääkärille.

 • S says:

  Arvot
  TSH 2.59 (0,6-3,6)
  T4V 14 (9-19)

  Ovatko siis ok ?
  Olo on aina väsynyt, painoa tullut päälle vuodessa ainakin 20 kiloa, en tiedä vaikka olisi enemmänkin kun vaa’alle en enää uskalla mennä kun pelkään saavani hermoromahduksen sen näyttämästä lukemasta : ) Silloin tällöin yritän laihduttaa erilaisin keinoin, mutta en ole saanut painoa laskemaan, päinvastoin.
  Välillä hikoilen muutamasta rappusesta hulluna, välillä taas en hikoile ollenkaan. Suoli toimii muutaman kerran viikossa, iho on kuiva ja silloin tällöin tulee sellaisia todella kuivia läiskiä. Hiuksia lähtee ja sekin masentaa :( Kun tulen töistä kotiin ja menen sohvalle, en meinaa päästä siitä enää ylös kun olen niin poikki, vaikka työ ei ole hirvittävän raskasta. Olen vähän väliä kipeänä, yleensä pitkään, kuumetta ei kuitenkaan yleensä ole mutta jos nousee, niin olen heti kuin kuolemassa kun olo on niin heikko :S
  Tässä osa oireista.. Arvot mitattiin kun mainitsin asiasta neuvolassa, ja terveydenhoitajan mielestä arvot ovat ok mutta kun olo on niin huono että haluaisin olla aivan varma, en vain tiedä mitä tehdä..

 • Hellu says:

  Etsin viime viikolla netistä tietoa uupumuksen syistä ja löysin nämä sivut. Ihan itketti, kun mietin, olisiko kilpirauhasen vajaatoiminta syynä vuosikausia jatkuneelle uupumukselle ja jatkuvalle masennusherkkyydelle & alakuloisuudelle sekä muille oireille, mm. kylmät kädet & jalat, ummetus, viime aikoina kynnet liuskoittuneet ja kulmakarvat harventuneet, unohtelen asioita, nukahtamisvaikeuksia, välillä olen aamuisin tosi jäykkä enkä jaksaisi herätä millään jos ei ole pakko (viime aikoina ei ole ollut pakko kun olen ollut puoli vuotta työttömänä..) Kun olin kokopäivätöissä, en jaksanut töiden lisäksi tehdä juuri mitään muuta, vapaa-aika meni palautumiseen.

  Heti maanantaina soitin terveyskeskukseen, josta ihmeekseni sain heti puhelimessa sairaanhoitajalta lähetteen labraan. Tänään kysyin puhelimitse tulokset: TSH 2.13, T4V 14 (viitearvoja en muistanut kysyä, mutta tulokset ovat kuulemma ihan ok). Tämän sivuston keskustelujen perusteella arvioin, että minulla voisi olla ainakin lievää vajaatoimintaa, mutta mistä löytyisi Jyväskylän tienoilta lääkäri, joka ottaisi asian tosissaan?

 • Minttu says:

  jo viimme syksynä täällä jaoin arvojani, nyt tilanteeni
  S-TSH 4,16 (0,4-4,5)
  S-T4-V 12,3 (10,2-21)
  ja uutena arvona ottivat
  P -TSH joka 0,00 ei mitattavissa (0.3 – 4.2)

  mitä tuolla P-TSH lla mitataan? ja onko arvo ok?
  ja mitä mieltä olette arvoistani???
  Oon lääkäriin menossa ja tukeanne sekä neuvojanne kaipaisin
  jotta voin lääkärille perustella vaikka lääkkeen tarpeellisuutta… tai hakeutua toiselle, jos se on mielestänne aihellista

  • Kaisa says:

   Sinulla on selvästi vajaatoiminta. T4V:n pitää olla vähintään 16, jos on lääkitys. Samoin TSH on koholla. P-TSH on plasmasta otettu TSH, kun S kuten serum on verestä mitattu. Luultavasti plasmassa pitäisi olla sama lukema kuin veressä (viitearvot), mutta jotain häiriötä on.

   Varaa aika endokrinologille.

   • Jo says:

    Plasma (P-) eli veriplasma ja seerumi (S-) ovat molemmat verta, siis sen osia. Plasma on veren nestemäinen osa, josta verisolut (puna- ja valkosolut ja verihiutaleet) on sentrifugoitu pois. Näytteenottoputkessa oleva antikoagulantti estää plasman hyytymisen. Seerumi saadaan eroitettua verestä, kun sen annetaan hyytyä ja näyteputki sentrifugoidaan, jolloin pintaan nousee kellertävä neste eli seerum ja hyytymä jää pohjalle. Viitearvot ovat erit riippuen siitä tutkitaanko plasmaa vai seerumia. Vertaa S-TSH vai P-TSH.
    Mielenkiintoista juttua täällä. :)

 • Tiia says:

  Hei,

  Sain kilpirauhastestien tulokseni muutama viikko sitten ja arvot olivat S-TSH 7.3 (0.3-4.5) ja S-T4-V 13 (10-21).

  Lääkäri sanoi, että saattaa olla piilevää vajaatoimintaa, ja pyysi ottamaan yhteyttä sisätautilääkäriin, jos oireet pysyy pitkään samana. Olisko minun hyvä mennä keskustelemaan vielä lääkärin kanssa vai seurata tilannetta?

  • Tiina says:

   Ei tuossa kyllä mitään piilevää ole… :/

  • Kimmie says:

   Jos sinulla on oireita, niin haleudu pian jollekin kunnon lääkärille hakemaan Thyroxin -resepti. Arvot ovat huonot, TSH on jo tosi huono.

   • Tiia says:

    Kiitos vastauksistanne!

    Kävin asiata tietävällä lääkärillä ja tiukan kyselyn jälkeen hän totesi, että kyllä kyseessä on vajaatoiminta. Sain lääkityksen (0,5 tbl/päivä, 0,1mg thyroxin) ja kuukauden kuluttua labraan tarkistamaan arvot.

    • Kimmie says:

     No hyvä! Pidä sitten huolta että annostus nostetaan riittäväksi, ja että labroja otellaan näin alussa tiheästi. Hyvä että sait lääkityksen, tilanne oli ilmiselvä, eka lääkärisi oli näissä asioissa ihan toope.

     • Tiia says:

      Hei,

      Kävin kuukauden lääkkeitä syöneenä labroissa ja nyt arvoni olivat seuraavat:
      S-TSH 1.3 (0.3-4.5) (eli laskenut 6 yksikköä kuukaudessa! )
      S-TV4 13 (10-21) (pysynyt samana)

      Minulla on huomenna varattuna aika lääkärille. Mutta eikö tämä tilanne nyt vaikuta hyvältä tällä lääkityksellä, kun S-TSH on kerran noin hyvin jo kuukauden lääkityksellä laskenut? Olen ottanut puolikkaan 0.1mg tabletin päivässä.

 • huldaaa84 says:

  elikkäs oon 28v nainen,ja on ollut seuraavia oireita, joskus monta päivää putkeen,joskus monta päivää on hyvä olo ilman oireita.. nyt kuitenkin tälläviikolla melkein joka päivä ollut oireita..ja meitin sopiiko teistä kilpirauhaseen?viime aikoina kohta vuoden verran ollut hirveää väymystä,ja välillä pikkulämpöä,ja joskus taas lämpö ollu tyyliin 35,4-36.5
  tässä vielä arvoni,lääkärien mielestä normaalit arvot…

  heikotus
  voimattomuus
  pientä palelua välillä
  asioiden unohtelua
  keskittymisvaikeuksia
  välillä kovaakin väsymystä
  vasemmassa sääressä välillä kutinaa,ja ihottumaa,rasvauksesta jne. huolimatta
  välillä palantunne kurkussa.
  todella kuumilta tuntuvat kädet
  välil ns.tärinää kehossa
  välillä kirvelee silmiä
  välillä ärtyneisyys

  hemoglobiini mitattu 137,eli tosi hyvä, samoin verensokeriarvot on kohdillaan.
  ulkoilen riittävästi sekä nukun riittävästi, ja syön monipuolisesti.
  .kyseisiä oireita jatkunut vuosia jo. joskus ennenki arveltu vajista,mut sitten myöhemmissä kokeissa arvot olleetkin ihan normaaleja :0
  kävin eilen lääkärissä,joka meinas jo laittaa psykiatrille :/ ,alkaa turhauttaa,että oireita on,mutta syytä ei löydy,ja sit arvellaan olevan päässä vikaa,vaikka eihän ne sitä tietenkää lääkäris tunnusta.. joka tapauksesa,tässä viimeiset arvoni,kertokaa mielipiteenne,kiitos
  S-TSH,eli tyrotropiini: 2.49,viite 0.2-5
  S-T4-Veli tyroksiini 10.6viite, 9-20
  t3v tms :5,7.viite 3,1-6,8

  • Kaisa says:

   TSH ja T4V kertovat vajaatoiminnasta, vaikka T3V on normaali. Optimi TSH on 1-2 aivolisäkkeen kannalta. Älä ainakaan psykiatrille mene tai tilanteesi pahenee. Endokrinologi on ensisijainen, varalla muut sisätautien erikoislääkärit.

 • Maikki says:

  Heips!
  Mä olen nyt pitkään kärsinyt äärettömästä väsymyksestä ja voimattomuudesta. Nuorempana on kilppari arvoja seurailtu ja nyt sitten päätin ne jälleen testauttaa kun tuntuu, että muitakin oireita on paljon. Tässä arvot:
  P-TSH 5.6 (viite 0.27-4.2)
  P-T4-V 15.3 (viite 11.0-22.0)

  Tänään kävin sairaanhoitajalla kun lääkärille ei aikoja saanut ja hän oli lääkäriltä arvoista kysynyt ja lääkäri oli vain todennut, että kaikki ok ja seuraavan kerran verikokeet neljän kuukauden päästä!
  Mitä ootte mieltä noista mun arvoista??

  Oireita on tällä hetkellä: älytön väsymys (nukun yöllä 8-11h ja melkein joka päivä on nukuttava päikkärit), fyysinen kunto on heikentynyt (ennen liikuin säännöllisesti monta kertaa viikossa, nyt jaksan hädin tuskin yhdesti tehdä jotain, harvoin sitäkään), väsyn todella nopeasti kaikesta, välillä ahdistaa ja masentaa, olen ärtynyt, palelee, turvottaa jalkoja, päivittäiset askareet tuntuu todella raskailta (aamulla meikkaamisesta kaupassa käyntiin ja ruoanlaittoon), ajatus katkeilee ja unohtelen paljon asioita, keskittyminen on välillä vaikeaa, myös iho on todella kuiva ja hiukset on ruvennut ohenemaan ja katkeilemaan helposti. Joka aamu mietin päivän kulkua ja sitä kuinka jaksan tehdä kaiken. Ja tällain pitäis sitten elää seuraavat neljä kuukautta??

  Mulla on kyllä aika yksityisellekin varattuna, että varmaan sieltäkin kannattaa nyt asiaa käydä kysymässä??

  Niinkuin monella muullakin sairaanhoitaja vain totesi, että ehkä olen masentunut ja sille asialle pitäisi tehdä jotain.. Mutta kuitenkin sain jostain perus testistä ihan normaalit pisteet ja se ei viitannut masennukseen… argh, menee niin hermo kun tietää ja tuntee itsensä eikä olo todellakaan ole normaali.

  • mirkku says:

   mitä yksityinen sanoi?
   tässä varoituksen sana, että ei yksityinenkään aina auvoa tuo.. riippuu ihan lääkärin omasta “harrastuneisuudesta”.
   mutta arvojesti puolesta sietäisit saada koelääkityksen! aika samat arvot kuin minulla ja aika paljon samoja oireitakin. minullehan tehtiin viime talvena kans masennustesti ja tulokseksi tuli keskivaikea masennus. no totta kai se masensi kun oli niin väsynyt ettei jaksnaut tehdä ja harrastaa mitään ja tuntui että tulevaisuudessa ei ole mitään mitä odottaa ja kaiken lisäksi oli alkanut tulla ahdistus/paniikkikohtauksia.

   jos kävit jo siellä yksityisellä etkä saanut koelääkitystä, varaa aika seuraavalle. kannattaa täältä palstoilta vähän lukea että kelle kannattaa kaupungissasi mennä. tsemppiä.

  • Kimmie says:

   Maikki, neljää kuukautta ei kannata odottaa noin huonojen arvojen kanssa! Ne on tietysti hyvä varmistusmittauttaa, mutta kuukausi olisi sopiva väli. Jos yhä noin huonot niin lääkitys alkuun.

 • santra says:

  Hei!
  Tässä arvoni:
  27.12.2010 7.7.2011 30.10.2012
  (0,4-4) TSH 1,56 1,66 1,91
  (10-25) T4V 13,3 12,7 11,8

  Verikokeissa tutkittu kilpirauhasarvoja väsymyksen ym. oireiden vuoksi. Työterveyslääkärin mukaan kaikki ok. Sairastan myös refluksitautia, johon lääkityksenä Zolt ja lääkäri pisti väsymyksen tämän lääkkeen syyksi. Väsymys alkanut syksyllä 2009 ja Zoltin käyttö vasta 12/2012. Olisikohan syytä käydä asiantuntevamman lääkärin pakeilla? Arvoissa selvä suunta, TSH nousee ja T4V laskee.

 • Tuiskis86 says:

  Moi kaikki! Eksyin tänne vähän kyselemään, kun lääkäri ehdottaa psykiatria. Eli palan tunne kurkussa on voimakas ollut pari kuukautta, nielemisvaikeus voimakas, tulee helposti kakomista. Hiuksia lähtee paljon ja uni on levotonta. TSH oli 5 ja T4V oli 22. Lääkärin mielestä ok… Kilpparin ultraan pääsen tammikuussa, mutta tarkempia verikokeita ei ole suostunut laittamaan. Perussairautena on harvinainen autoimmuunisairaus, jossa voi tulla minkä tahansa elimen autoimmuunituho. Koska “suurin” ongelmani on lääkärin mielestä dialyysihoidot, käyn vain munuaislääkärillä. Kaiken maailman nielemistutkimuksia on tulossa, vaikka asia voisi selvitä verikokeella. Joskus vaikea ymmärtää resurssien tuhlausta.

  Olisi kiva saada täältä tukea omille ajatuksille, ettei kilppari ehkä ole ihan kunnossa. Lääkäri kun ei ole kiinnostunut asiasta.

  Tuisku-Tuulia

  • Tiina says:

   Onko tietoa viiterajoista?
   aika mielenkiintoiset arvot kun molemmat näyttää aika korkeilta…

  • Kimmie says:

   Tosiaan laita viiterajat. Oudot arvot. Onko sinulta mitattu vasta-aineita? Sinulta tulisi mitata sekä TPOab että TSHRab, eli sekä lamaavat että kiihdyttävät vasta-aineet.

 • Anne says:

  Mitä mieltä minun arvoista?
  T4V 14 ja TSH 0.3. Thyroxin 0,1×1.

  Aivan järkyttävä väsymys jatkuvasti, hiukset irtoo päästä, vilustaa jatkuvasti. Nukutuksi saan siten, että on täkki,fleece peitto ja patteri täysillä vieressäni. Muuten vilustaisi. Painonnousu loppui kun annostusta nostettiin tuohon mikä yllä lukee.Muisti pätkii, ärtyneisyyttä,jännetuppitulehduksia,reuman tyylisiä nivelkolotuksia, kädet turpoavat ja anemia.

  Koskahan nämä oireet alkavat helpottaa. Elämän laatu kärsii.

 • Tuli puun takaa tavallaan... says:

  Hei, kuinkahan kauan minulla tämä on ollut piilevänä, synnytin toukokuussa ja oireilin jo raskausaikana, tosin arvot kuulemma sillon hyvät, elokuussa arvot otettiin uudestaan jolloin myös viite arvojen sisäpuolella, no kas kummaa nyt kun kävin, niin olivat arvot heittäneet härän pyllyä… se joka saisi olla korkeintaan 4,5 oli minulla 110, nyt huomenna pitäis aloittaa thyroxin 0.1mg puolikkaalla lähdetään liikenteeseen ja kk päästä kontrolli.

 • Katariina says:

  Te kokeneemmat ja viisaammat jos voisitte auttaa, niin olisin kovin iloinen.
  Olen 19 v naisenalku ja olen töissä hoitoalalla, eli on vuorotyö ja erittäin stressaavia kausia. Puolen vuoden sisällä huomasin kuitenkin, että olen paljon väsyneempi kuin yleensä ja mielialat vaihtelee, enkä jaksa nostaa potilaita enää niin tehokkaasti miten ennen ja esimerkiksi insuliinineulat saattoivat hävitä näkökentästä. Sitten suurimmat syyt miksi hankkiuduin testeihin oli lapsettemuus (keskenmenoja ja raskauden tulo vaikeuksia) ja SUURI painonnousu, eli valehtelematta 2-3kk 25kg. Olin aivan varma että minulla olisi vajaatoiminta, mutta tänään sain kuulla tulokset. TSH oli 1,3 jotain ja T4V 12. Labratyttelinkin kommentti oli “mitäs meinasit nyt?” vastaukseni “en tiedä”. Eli mitä tehdä, mennä lääkäriin, mutta epäilen kovasti etten saa mitään apua, sitä turhan paljon nähneenä.

  • Kaisa says:

   TSH oli kyllä normaali, mutta T4V kertoisi vajaatoiminnasta. Minullakin ensimmäisellä kerralla T4V oli 12, kun sain lääkityksen. Käy endokrinologilla ja kerro vajaatoiminnan oireesi. Arvauskeskuksessa olisi varmasti normaali tulos, mutta vointisi kertoo selvästi vajaatoiminnasta.

 • Maikki says:

  Kiitos vastauksista.
  En mennyt vielä yksityiselle kun terveyskeskuslääkäri sitten lupasi mulle soitella ja jutella asiasta kun kuuli, että olin ollut niin pettynyt ja ahdistunut kun asialle ei mitään tehdä.

  Hän kyseli oireista ja totesi sitten, että aikaistetaan uusi verikoe tammikuun alkuun (6 vkoa edellisestä) ja katsotaan josko silloin nähtäisiin onko arvot muuttunut suuntaan tai toiseen. Olo on edelleen yhtä kurja. Mutta tämä nyt antoi vähän toivoa, että asiaa tarkastellaan jo aiemmin ja jospa sitten saisin vaikka koelääkityksen..

  PS. onneksi on tällainen sivu olemassa. Saa tukea ja apua ja tietää, että ei ehkä olekaan luulosairas “hullu” :)

  • Kimmie says:

   No hyvä että aikaistettiin mittausta. Älä sitten välttämättä luota siihen että “viiterajoissa, kaikki hyvin”. Jos arvot ovat yhä huonot ja lääkäri nihkeä niin hakeudu täällä suositellulle lääkärille.

 • Susku says:

  Hei! Minulle on tehty kilpirauhasen totaalipoisto syöpäepäilyn takia, mikä on onneksi ollut hyvänlatuinen. Ekan kerran leikattiin 2004 ja nyt keväällä leikattiin toinen lohko. Olen syönyt thyroxiinia jo 8 vuotta 0,1mg/pv. Annosta ei ole muutettu. Nyt viimeisen leikkauksen jälkeen on olo ollut välillä tosi väsynyt ja välillä on hyvinkin virtaa. Nyt on jälleen alkanut paineen tuntua kaulalla!! Nyt ihmettelenkin, että miten annostusta ei ole tarvinnut lisätä, vaikka koko kilppari on poistettu. Viimeksi kun kävin labrassa arvot olivat: P-TSH 0,93 (viite 0,27-4,2) ja P-T4-V 16,2 (viite 11,0-22,0)
  Kiitos etukäteen vastauksesta :)

  • Kaisa says:

   Olet oikealla asenteella. T4V kuuluu olla viitearvojen ylimmässä kolmanneksessa, sinun laboratoriossasi 18. Käy endokrinologilla ja kerro oireet.

 • Karita says:

  Heips! Kävin verikokeissa tän tolkuttoman väsymyksen takia ja tulokset oli tsh 1.1 (0.27-4.2) ja t4 13 (11-22). Lääkärin mielestä ihan normaalit. Mulla on ehkä maailman nihkein omalääkäri enkä jaksa laittaa sille hanttiin varsinkin kun olo on näin kamala mitä on. Sen tolkuttoman väsymyksen lisäks mua huimaa, on sekava olo, paino on noussu 15kg, kunto ei kohoo millään vaikka lenkkeilen koiran kans joka päivä 2h, hengästyn helposti, maha ei toimi, iho on tosi kuiva (lääkärin mielestä mulla on atopia, tuli yks kaks yllättäen kolmekymppisenä, samoin kun pari uutta ruoka-aineallergiaa…) ja se palelu, mä nukun kahdella peitolla, villasukat jalassa ja pitkät kalsarit ja t-paita päällä. Sisälämpötila meillä on joku 23c :D Silmät kuivuu päähän,ulkona vuotaa, luomet on turvonnu, öisin rähmii, jalkoja särkee, mä olen aivan helvetin jäykkä vaikka venyttelen melkein päivittäin. Mun kaikki energia menee töissä selviämisestä, kotona mä vaan nukun, kaikki hommat jää tekemättä, rahjäään ukolle ihan hiton turhista asioista ja pinna on niin kireelllä että katkee kohta. Pitäisköhä siirtyä yksityiselle jos tähän hommaan tulis jotain järkee?

  • Kaisa says:

   Vaihda yksityiselle, mieluiten endokrinologille. Arvosi kertovat sentraalisesta vajaatoiminnasta. Optimi TSH aivolisäkkeen kannalta on 1-2, ja T4V on varsin alhaalla. Oireesi ovat selvästi vajaatoimintaa.

 • PennyPiste says:

  Hei! Kävin lääkärissä lähinnä tän vatsan turvotuksen ja (ilmeisesti siitä johtuvan) pahoinvoinnin takia. Lisäksi olen käsittämättömän väsynyt, opiskelu vaikeaa, koska aivot eivät sisäistä lukemaansa, olo itkuinen ja masentunut, kurkkuun koskee ja siellä tuntuu olevan pala, mikä etoo, hiukset on kuivat ja päänahka sekä muu iho kutiaa ja on kuiva. Jalat ovat tämän kuivuuden takia auki, eikä lääkärin määräämistä rasvoista ole ollut apua. Minulla on usein kipeä olo ja mittaan siksi kuumeen, tuloksena yleensä alilämpöä. Niin, ja akne puhkesi ensimmäistä kertaa 26-vuotiaana (olen nyt 30-v.).
  Verikokeiden tulokset:
  S -TSH 6.47 (viitearvot 0.4-4)
  S -PRL 765 (viitearvot 50-500)
  S -T4-V 15 (viitearvot 9-19)
  Näistä en tiedä, onko merkitystä:
  fP-KolLDL 3.8 (viitearvot <3)
  fP-Kol 5.5 (viitearvot <5)

  Pitäisikö olla huolissaan? Ja voiko tuo vatsan turvotus olla oire? Alkaa usko paranemiseen mennä. Seurantaverikokeet edessä, toivottavasti niissä näkyy jotain, mistä saisi vähän toivoa olon helpottumiseen.

  • Kimmie says:

   Arvot viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kolesteroli on vähän koholla, mikä voi olla vajaatoiminnan aiheuttamaa ja mennä ohi, kun saat kilpirauhaslääkityksen. Prolaktiini on myös vähän koholla.

   Minusta arvot pitäisi ottaa uudestaan suht nopeasti, ei mitään kuukausien turhaa odotusta, sillä jos ovat yhä koholla tarvitset lääkityksen. Tuon prolaktiinin takia voisi olla hyvä että saisit lähetteen sisätautilääkärille, koskapa monet arvot koholla.

 • Hukassa says:

  Jepniin, struuma on todettu pari vuotta sitten ja samalla myös ohutneulanäytteellä tyreoidiitti. Tähän asti labra-arvot on olleet ihan jees, mutta tänäpä kävin labrassa ja TSH 4,9… Lääkärin mukaan ei diagnosoitavissa vajaatoiminnaksi, eikä mitään syytä aloitella lääkitystä, kun “on niin rajoilla”… Mitä kuitenkin itse olen ymmärtänyt, niin ko. arvoilla pitäisi todellakin jo ainakin koelääkitys aloittaa… Mutta miten sitä taistella tuulimyllyjä vastaan…

 • Hanna says:

  Onko sinulla näkemystä siitä kuinka “normaalia” on että s-tsh -arvo nousee kahdessa vuodessa 1,97 -> 3,00 (viite 0,4-4.5)? S-t4-v on pysynyt melko vakaana eli 15,2 -> 15,8 (viite 9-21). Tuossa välissä olen siis synnyttänyt ja synnytyksen jälkeen kärsinyt kaikennäköisistä vaivoista: lievästä masennuksesta, väsymyksestä, pahasta unettomuudesta, kasvojen turvotuksesta jne. Mietin että olisiko syy piilevä tai alkava vajaatoiminta jonka raskaus on tavalla tai toisella laukaissut. Olisko mielestäsi tätä syytä tutkia pidemmälle vai onko viitearvojen sisällä tapahtuva vaihtelu tavallista?

 • Heluna says:

  Heippa. Olen 25 vuotias nainen.

  Minulla ollut 3-4 vuotta kamalia oireita ja tajusin keväällä että kilpirauhasesta voisi johtua.
  No kävin lääkärissä ja sain Thyroxin lääkkeen tuloksien perusteella. (TSH 8 ja T4V 17)

  Lääkitys on aloitettu 5/ 2012. Nyt se on 3/4 aikuisten tablettia.

  Joulukuussa 2012 mitattuja arvoja=

  TSH 0,95 [ P -TSH 0.27 - 4.2 mU/l.]
  TV4 20 [ P -T4-V 11,0 - 22,0 pmol/l]
  T3V 5,6
  Vasta-aineita ei ole ikinä mitattu..

  Edelleenkin vaivaa erittäin kova väsymys ja kova pääsärky, paino ei laske ( nyt 72kg)… ja mieliala juttuja.
  Thyroxin auttoi pahaan akneen, ihon kuivuuteen ja rasvaisuuteen, sekä painon nousuun.
  Enkä ole enää koko ajan kärttyinen.

  Mutta…. mikä avuksi kun ei väsymys lähde? Siis väsymys ei ole lähtenyt yhtään.
  Masentunut en ole, mutta pelkään että sisätautilääkärini alkaa pian siitä puhumaan…
  En tiedä mitä tässä tekisi ja siksi kysyn teiltä mitä nyt..?

  Kiitos.

 • Kilppuri says:

  Heips.
  Minulla ollut kaikenlaisia epämääräisiä oireita jo pidemmän aikaa.
  Väsymystä, painonnousua, ja kykenemättömyyttä laihtua, mielialan muutoksia, lihassärkyjä, kramppeja, hengästymistä, sydämentykytystä, ja palan tunne kurkussa + monia muita.
  Minulla on kilpparin kohdalla patti, jonka lääkäri halusi ultrata. UÄ:ssä ei löytynyt mitään, mutta lääkäri sanoi toisen puolen kilpparista olevan hieman suurentunut, ja että sen pinta on kirjava. Näyttää kuulemma siltä että olisin joskus sairastanut kilpirauhastulehduksen. Minusta otettiin myös kilppari arvot. TSH oli 3,5 ja T4V 13. (Reilu vuosi sitten on TSH ollut 2,5) Mitä mieltä olette..voisiko kysymys olla vajaatoiminnasta?

 • Hoitaja vuodesta-91 says:

  Heissan
  Mulla tuli heinäkuun lopussa sellainen vaiva et hakeuduin lääkäriin, eli kurkkua kuristi koko ajan ja vähän oli jo pelko itsellä et tuleeko kiirekin lähtö sairaalaan. No ei onneksi tullut ja kun verikokeet otettiin niin tuli komento et myöhemmin uudelleen kilpirauhas kokeisiin, koska arvot ei olleet kunnossa.
  Kiinnostuin sit asiasta ja tutkin näitä sivuja ja totesin useita oireita olleen jo pitkään.
  Nyt kävin uudelleen kokeissa ja lääkitys alkoi Thyroxin 25 mikrog 1 tbl aamuisin.
  Sain myös lähetteen ultraääni tutkimukseen johon aikaa odottelen ja tammikuussa uudestaan verikokeisiin.
  Arvot olivat elokuun alussa (suluissa viite arvo) ja marraskuun lopussa
  T4-V 13.6 (10-21) 11.7
  TSH 4.34 (0.4-4.0) 5.37
  Joskus aiemminkin arvoissa on ollu häiriöö mut nyt alko sit lääkitys.

 • kilppuri says:

  Tiina: Viiterajat on erilaiset eri paikoissa.
  Jossain on TSH:n viitearvot 0,4-4,0 HUSLABilla 0,5-3,6
  T4Vn viitervot jossain 10-21 HUSLABilla 9-19

  • Tiina says:

   niin?
   T4v viiterajat heittelee 7-22 välillä riippuen laboratoriosta, siksi kysyin sinun laboratorion viiterajoja?

 • kilppuri says:

  TSHn viiterajat on 0,4-4,0 ja T4Vn viiterajoja minun laboratoriossa en tiedä. Ei kerrottu, ja otin muualta selvää noista suunnilleen viitearvoista.

  • Tiina says:

   toisen laboratorion viiterajoihin ei voi luottaa koska ne tosiaan voi olla mitä vaan, 7-16, 9-19,10-21 tai 11-22. omat viiterajat on tiedettävä että voi sanoa niihin mitään.

 • Laura says:

  Moi,
  Tässä minun viimeaikaisia arvoja:

  9.6.2011 klo 7.28
  S-TSH – 5.33
  S-T4-V – 12.4

  16.2.2012 klo 10.41
  S-TSH – 4.33
  S-T4-V – 12.9

  13.12.2012 klo 8.02
  S-TSH – 8.41
  S-T4-V – 15.8

  Viitteet
  S-TSH – 0.4 – 4.5
  S-T4-V – 10.2 – 21

  Miksiköhän tuo T4-V on alkanut myös suurentua? Huomenna minulle soittaa hoitaja terveyskeskuksesta. Hirvittää, koska olen lukenut muiden kirjoituksia ja on tullut sellainen olo, ettei minulla ainakaan käy sellainen tuuri, että joku ottaisi tämän asian vakavasti. Miten voisin valmistautua? Ainakin oirelistaa varmaan kannattaa kirjoitella. Pyytää ne vasta-ainekokeet? 9.6.2011 kokeiden jälkeen jätettiin seurantaan. 16.2.2012 kokeethan otettiin liian myöhään, jolloin hoitaja ihmetteli, mitä valitan, kun kaikki on kunnossa. (siis viitteissä) Nyt olin valistuneempi ja odotin aiempaa näytteenottoaikaa.

  • Kaisa says:

   T4V nousee, kun vajaatoiminta heikkenee. Sinulla siis lääkitys tuntuu auttavan asiassa. TSH:n lähes tuplaantumiseen en sen sijaan osaa sanoa mitään.

  • Kimmie says:

   Laura onko sinulla lääkitys? Sinulla on vajaatoiminta ja tarvitsen joko lääkityksen heti (jos ei jo ole) tai annoksen noston heti (jos on jo lääkitys). Jos lääkärisi on pölvästi vaihda toiselle. Huonojen kanssa saa hakata päätään seinään ja sairastua koko kropaltaan eikä mitään tapahdu, turha sellaiseen on hukata aikaa.

   • Laura says:

    Minulla ei ole lääkitystä, enkä mielestäni ole missään seurannassakaan. Olen itse silloin tällöin oireiden pahennuttua pyytänyt kokeet tk:sta. Alunperin lääkäri määräsi kilpirauhaskokeet, koska puhuin keväällä 2011 reuman kaltaisista oireista. Kuittasi kuitenkin asian soitolla, että kilpirauhaseni jaksaa potkia eteenpäin tai jotain vastaavaa. Kokeet tämän jälkeen ennen näitä viimeisiä ovat olleet viitteissä ja niistähän on ollut turha kysellä. Oma tietoisuutenikin on kasvanut vasta viime aikoina, kun olen alkanut lukea näitä palstoja. Nythän heillä on tk:ssa jälleen velvollisuus ottaa asiaan kantaa, kun arvo ylittää viitearvon. Ihan mielenkiinnolla odotan, mikä on vastaus tällä kertaa. Sekö, että t4v on “hyvä”? Potkii menemään! :D Olisi kiva, kun joku kysyisi joskus ihmisen/potilaan VOINTIAKIN!

    Suuri kiitos vastauksesta. Yritän luovia itseni parempaan oloon ja tilanteeseen. :)

 • Sandra says:

  täällä taas uusien tulosteni kanssa.. :)
  Olin nyt sitten Lääkäritalolla käymässä, hyvällä lääkärillä :P
  syksy2012 TSH 1,8 ja T4V 10. (t4v viite 9-21)
  2kk jälkeen TSH 3,2 ja t4v 12. P-TPOAb 8.
  ja nyt tsh 1,9 ja t3v 4.6 (viite 3.5-6-5) ikinä ennen ei ole toa t3v otettu. Ja nyt ei otettu tuota t4v tä ollenkaan. Mut on nyt 2 endogrinologia “tutkinut” ja arvoni ovat kuulemma ihan hyvät. Onko nyt siis aihetta vaan laittaa kilpirauhasenvajaatoiminta epäilyt mappi ööhön ? tuolla edellisissä viesteissä on oireitani yms.. laihduttaa pitäis mut kun ei se vaan tipu :(

  oonko mä vaan luulo sairas? :(

 • Kimmie says:

  Sandra mene jollekin suositellulle lääkärille ja pyydä kolmen kuukauden koelääkitys. Sinun T4V arvosi ovat niin matalat ja lisäksi selvät oireet, koelääkitystä pitäisi testata.

  • Sandra says:

   Lääkäri oli tuolla suositus listalla.. :P porin lääkäritalolla.. Kysyinkin että no eikö tuo t4v ole kuitenkin kauheen matala, mut mulle sanottiin taas et viitearvojen sisäpuolella on.. niinpä.

   • Kaisa says:

    Jos sinulla on jo lääkitys, T4V on aivan liian alhainen. Aikanaan minäkin kävin Porin Lääkäritalon endokrinologeilla, mutta en saanut riittävää lääkitystä. Sinun pitäisi ehdottomasti lisätä Thyroxinin annosta. Sen kuuluu olla viitearvojen ylimmässä kolmanneksessa (vähintään 16).

    Vaihda Turun Mehiläisen endokrinologi L. Nelimarkkaan. Hän osaa viitearvot ja asiakkaan voinnin seurannan. Samalla voit tehdä vanhan arkkitehtuurin kulttuuripääkaupunkikierroksen …

 • MarjaLeena says:

  Minulla (19v) on oireina väsymystä, jaksamattomuutta. Päivisin väsyttää kamalasti. Labroja on otettu:
  3/2012 TSH 0.98 (0.3-4.2) ja T4v 12.4 (11-22).

  5/2012 P -T3-V 5.4 (4-6.8), P -T4V 12.1 (11-22) ja P -TSH 1.01 (0.3-4.2)

  8/2012 P -T4V 12.9 (11-22) P -TSH 0.88 (0.3-4.2)

  Voiko oireeni johtua kilpparista? KYS:n endokrinologi sanoi, että arvot ovat ihan hyvät.

  • Laura says:

   Se KYS:in endo on ihan hanurista, jos se siis oli se Kemppainen. Mullekin sanoi että oireet ei voi johtua kilpparista, vaikka mulla on todettu autoimmuuni vajaatoiminta, suurentunut kilpirauhanen ym… Eikä mun arvot oo ollu paljoo sun arvoja kummempia… Toi T4 on sulla kyllä aika matala. Vaihda lääkäriä

 • Sini says:

  Onko hyvät arvot? tsh 1,49 ja t4v 15,9 ? Paastosokeri oli 6,1 saattaa olla hieman koholla? Olen 28v… Lähes kaikki listan oireista löytyy, viime aikoina on tuo väsymys pahentunut, ja olen aika pahasti kotiin jämähtänyt.. aapuuvaa..

 • pauku says:

  Kysyisin vain, onko lääkitys tarpeen TSH 4,57 ja TV4 10.9. Toki lääkitys aloitettiin puolella thyroxin tbl.lla.
  Oireita on pitkä litania, masennusta joka vakavaa, mutta 4 masislääkettä kokeiltu eikä tehoa yhtään, väsymys ihan karsee, silmätipat käytössä, niveliä särkee, aivan tuhona oiretta mitä luettelossa on tällä sivustolla.
  Nyt kurkussa sellaisen piikin tunne pitkin vrk.tta ollut yki 2 kk.tta sarjoittain ja siihen päälle muutaman min yskänpuuska, liiyytiskö jotenkin kilpirauhaseen. Piikin tunne on niin kuin havuneula jää jumiin kilpparin kohdille ja se aiheuttaa hillittömän yskän puuskan. Onko aihetta tuosta kysyy lekurilta ? Lohduttavaa lukea vertaisiaan jos mulla todella onkin kilpparin vajaatoim.

  • Kaisa says:

   Molemmat verikokeesi kertovat vajaatoiminnasta, oireiden runsaus vielä enemmän. Käy yksityisellä endokrinologilla, älä arvauskeskuksessa. Palan tunne kurkussa kertoo yhä selvemmin vajaatoiminnasta. Lääkityksesi on valitettavan pieni tarpeeseesi nähden. Poista masennuslääkkeet tehottomina. Saattaisi olla hyvä ottaa myös kilpirauhasen vasta-aineet oireistasi päätellen.

   Samalla Ribelle: TSH-arvosi kertoo vajaatoiminnasta. Jos lääkärisi ei suostu mittaamaan T4V:tä, käy yksityislaboratoriossa mittaamassa.

 • Kaisa says:

  Molemmat Oulun endokrinologit ovat hyviä.

 • Ribe says:

  Mulla oli elokuussa THS 5,4 ja sitä toista arvoa ei silloin mitattu. Lääkäri sano vaan että käy uudestaan testeissä, niin katotaan mihin suuntaan kehittyy. Huomenna oon menossa uusiin testeihin. Noista oireista tunnistan itselläni tosi monia, sukurasitteen lisäksi. Selvä kilppari tapaus?

 • Ribe says:

  Niin ja edelliseen lisätäkseni viiterajat TSH:ssa oli 0,4-4.5

 • ritva says:

  Olen sairastanut jo reilun 10 vuotta vajaatoimintaa. Myös masennukseen lääkitys, sepram 50 mg/päivä, thyroxin 0.1 x 5 pv ja1.5 mg x 2.

  Hengitän päivästä toiseen ja tosiasiassa en jaksaisi tavata/tehdä mitään, ellei olisi pakko.

  Viimeiset kokeet marraskuu 2012 s-t4-v oli 12
  s-tsh oli 0,916 ja kolestroli koholla 5,9

  onkohan nämä arvot kunnossa, lääkärin mielestä ovat, mutta olen vain väsynyt/haluton/hiukset katoavat hyvää vauhtia/ ikää 55 ja olen sairaseläkkeellä, syynä masennus.
  Terapiaa 3 vuotta, jolla pahin masennus ohi ja ymmärrän sairauttani ja itseäni.

  Terveysaseman lääkäri hoitaa minua tai siis ottaa kokeet pyynnöstäni. Tapaamme puhelimitse, jolloin hän vakuuttaa, että kaikki ok.

  • Kaisa says:

   Koska sinulla on lääkitys, sinulla on ilmiselvä vajaatoiminta. Lääkityksellä T4V kuuluu olla viitearvojen ylimmässä kolmanneksessa, vähintään 16. Vaihda arvauskeskus yksityiseen endokrinologiin tai sisätautien erikoislääkärille, jonka erikoisosaaminen on endokrinologia.

 • ritva says:

  Kiitos vastauksestasi, tuota asun Helsingissä, Puotilassa, kenen luo olisi paras mennä?

 • Sanna says:

  Moikka,

  kävin tässä pari viikkoa siitten lääkärillä armottoman väsymyksen sekä masennuksen takia, olen myös lähes taukoamatta kipeänä, mutta kuume ei ikinä nouse. Oikeastaan huomaan itsessäni lähes kaikki sivuilla mainitut oireet.
  Meillä on myös suvussa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joten lääkäri laittoi minut verikokeeseen arvot olivat S -TSH 2.95 sekä T4-V 17. Lääkärin mielestä arvot olivat ok, mites on teidän mielestä?

  • Tiina says:

   Ihan “keskiverto arvoilta” nuo vaikuttaa, tai no jos raskautta yrittäisi ja ei tahtoisi onnistua niin syy voisi piillä tsh:ssa mutta t4v arvo on vielä ihan hyvä (viiterajoista huolimatta). kovin yksilöllistä, jollekin voi tehdä jo tuo arvo kamalan olon, jollekin toiselle se on normaalia..vasta-ainekokeet kannattaisi katsoa…

 • Teemu says:

  Eli olen 31v. mies ja kilpirauhasen vajaatoimintaa on ollut luultavasti piilevänä useita vuosia, kun molempien vanhempien sukujen puolelta periytyy. 2011 tajusin itse asian tutkimalla labrakokeiden tuloksia.

  Masennusta, ahdistusta, passiivisuutta yms. on ollut myös yli 8v. ajan, mielialalääkkeitä en enää ole vuoteen käyttänyt, koska niistä oli ainoastaan haittaa. Lääkityksenä vajaatoimintaan syyskuusta 2011 asti on ollut thyroxin 25 mg/aamuisin.

  Labratestejä:
  31.08.2011 P -TSH 4.29 (0.3-4.2), P -T4-V 18.6 (11-22)
  07.10.2011 P -TSH 3.14 (0.3-4.2), P -T4-V 21,5 (11-22)
  28.02.2012 P -TSH 1.10 (0.3-4.2), P -T4-V 15.6 (11-22)
  07.12.2012 P -TSH 5.77! (0.3-4.2), P -T4-V 17.2 (11-22), P -T3-V 6.0 (4.0-6.8)

  Viimeisin TSH-arvo ihmetyttää..TK-lääkärin kanssa en asiasta ole vielä jutellut. Lääkkeen olen pyrkinyt ottamaan säännöllisesti. Lisäravinteita olen vuosien mittaan ottanut kaikenlaisia. Kylmäpuristettua kookosöljyä, merilevää ja l-tyrosiinia olen viime aikoina ottanut mukaan, en tosin päivittäin. Lieköhän joku näistä syynä korkeaan tsh-arvoon..otan myös d + c + b-vitamiineja, macaa, kalaöljyä, magnesiumia, msm:ää, raakakaakaota, sinkkiä, yms.

  • Tiina says:

   kyllä tuo enemmän vaikuttaa siltä että kilpirauhanen sammuttaa toimintaa ja siksi tsh nousee = piiskaa kilpirauhasta tuottamaan lisää hormonia…annosnosto taitaa olla tarpeen..

 • Johanna says:

  Hei, olen ymmälläni näistä viitearvoista..
  Minulta otettu ensimmäisen kerran kilpirauhaskokeet Heinäkuussa 2011, koska olin jatkuvasti väsynyt, hiuksia lähti päästä tupottain ja minulla oli nielemisvaikeuksia/pala kurkussa koko ajan.
  Silloin arvot P-T4-V 10.6 (9.0-19.0) ja P-TSH 0.801 (0.350-4.00).
  Uudet kokeet Lokakuussa 2012; P-T4-V 8.3 (9.0-19.0) ja P-TSH 1.43 (0.350-4.00).
  Väsymys vaivaa, hiuksia lähtee, olen masentunut ja painoa on tullut tämän vuoden puolella +15 kg. Oma lääkäri mietti josko kyseessä olisi aivolisäkkeen häiriö, kun nuo arvot eivät oikein tue toisiaan. Tänään olen käynyt taas verikokeissa ja torstaina 20.12.12 on lääkärin aika, että mietitään miten edetään.
  Onko todella niin, että molempien arvojen P-T4-V ja P-TSH on oltava selvästi viitearvoista poikkeavia, jotta kyseessä olisi kilpirauhasen vajaatoiminta?
  Vastauksista kiitollinen Johanna

  • Tiina says:

   Hei,
   Molempien arvojen ei tarvitse olla poikkeuksellisia.
   Jos arvot ovat tuollaiset kuin sinulla, tulisi poissulkea aivolisäkeperäinen vajaatoiminta joka tarkoittaa sitä että aivolisäke ei reagoi kilpirauhaseen eikä käske sitä tuottamaan lisää hormonia (googlella löydät tietoa).
   lääkärisi on ihan oikeilla jäljillä,et vaan ymmärtänyt häntä oikein (ei selittänyt oikein) eli sekin on vajaatoiminnan muoto.

 • Sande says:

  Hei,

  Osaatteko kertoa mihin suuntaan arvoni ovat nyt vuodessa heilahtaneet?

  Vuosi sitten arvoni olivat:
  S-TSH 2.87 (viitearvo 0.5-3.6) ja S-T4-V 15 (9-19)

  ja uudet arvot ovat:
  S-TSH 4.2 (0.3-4.5) ja S-T4-V 15 (10-21).

  • Tiina says:

   Tsh noussut ja T4V laskenut jonkun verran.
   Voi viitata piilevään vajaatoimintaan tai jokin muutos on aiheuttanut arvojen huonontumisen (stressi tms).. vasta-ainekokeet olisi varmaan aiheelliset, sekä ehdottomasti seuranta.
   Mikäli olo on jo kovin paha ja oireita paljon niin asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

 • Johanna says:

  Kiitos Tiina vastauksesta, huomenna olen taas viisaampi. Laitan sitten tietoa, missä mennään.

 • pauku says:

  Kiitos Kaisa erittäin hyvistä vinkeistä. Ongelmani on että tällä hetkellä ei ole varaa yksityiseen entrokgrinlogiin. Tänään 20.12.-12 lääkärimääräsi kaula-alueen uä.n varalta kun palan tunnne kurkussa vaivaa tosi paljon ja välillä sitten se piikin tunne joka äesyttää niin ett yskin karseita puuskia. Mitä merkkaa kun sain tietää reumafaktorni olevan selvästi koholla, voiko johtua kilpparista ? Nivelsärkyjä on kyllä joka paikassa, selkäni on tohjo ollut ajat sitte, niin kuin fysiatrini totesi ja ikää vasta 34.v.

 • pauku says:

  Pakko vielä lisätä, mulla verenpainetta yritetty hoitaa useilla erilääkkeillä, silti se on aina 128/96 – lääkäri huolissaan alapaineestani. Nyt tässä lukiessani sivuja tuonkin voi selittää kilpparin vajaatoiminta :),vai ?
  Onko nyt turhaan verenpainelääkkeet ja masennuslääkkeet ?
  Mietityttää kun nyt viikon thyroxin mennyt, laselkää särkee oikelata puolen koko ajan – ei tyypillisesti kun selkäsäryt mulla.
  Kehaisi menä vaivan takia lääkäriin, ajattelin voisko olla munuasissa vikaa myös, jossakin jutussa mainittiin niistäkin oireista. Vastauksianne odotellen. Onko näille sivulle jotain kirjautumis sydeemiä olemassa tms. ?

 • Raili Takolander says:

  Olen syönyt thyroksinia jo ainakin viisi vuotta, mutta tuntuu, ettei se auta. Aina vaan väsyttää armottomasti. Uutena oireena on viime aikoina ilmennyt palelua ja kiusallista kutinaa,silmien aristusta ja kasvojen ajoittaista turvotusta. Alkusyksystä ultrattiin kurkussa tuntuva pala, joka kähensi ääntä ja teki mahdottomaksi laulaa suoraa säveltä, mutta ei siellä ollut kuin pienen pieni kysta kilpirauhasessa. Se palan tunne on jo kadonnut.
  Suunnittelen tässä lääkäriin menoa. Mitähän kokeita mun pitäis pyytää otettavaksi?

 • Johanna says:

  No nyt ne arvot oli sitten P-TSH 0.843 (0-350-4.00) ja P-T4-V 9.1 (9.0-19.0) ja P-T3-V 3.4 (3.3-6.1).
  Toi P-T3-V otettiin nyt ensimmäisen kerran. Lääkäri oli sitä mieltä, että seurataan edelleen, eli taas reilun kuukauden päästä uudet kokeet. Musta oli vähän kummaa, että hän sanoi arvojen olevan nyt ihan hyvät. Musta mennään kuitenkin ihan rajoilla T4 ja T3. Mitäs olette mieltä, pitäiskö mennä yksityiselle puolelle, vai vielä odottaa?

  • Tiina says:

   Voi voi…kyllähän noista nyt on “hyvä” kaukana :(
   T4 ja T3 niin alhaalla että rajaa hipoo…ehkä odottaisin ne seuraavat labrat ja sitten vaatisit toimia, jos ei mitään tapahdu niin ilmoittaisin lääkärille että siirryt yksityiselle puolelle ja perästä kuuluu ;)

 • Tuulia says:

  Hei! Viestini lähti väärään väliin; tässä uudestaan :)Olen reilu 30v. nainen ja oireita testi-listalta löytyy yli kymmenen.Olen juuri saanut husin labrasta tulokset ths 2,94 (0,5-3,6)ja t4v 12 (9-19). Lääkärin mukaan kaikki normaalia. sairastan myös fibromyalgiaa, astmaa sekä allergioitakin on siunaantunut. lisäksi olen yrittänyt tulla raskaaksi viimeiset 3,5 vuotta ja koeputkihoidot käynnistyvät helmikuussa. monesti olen kyseenalaistanut Naistenklinikalla kilppariarvoja, mutta ei kuulemma mitään tutkimisen arvoista. kuukaustiskierto epäsäännöllinen ja kuukautiset mitättömät, joista joku voisi riemuita, mutta epäilen, että liittyy lapsettomuuteeni. omaan posiivisen ajattelutavan ja olen yrittäjä, jolloin pusken läpi usvaisen olon ja väsymyksen. Kumminkin tunne kurkussa ja äänen käheys/ häviäminen, jäsenten / lihasten jäykkyys, väsymys, seksuaalinen haluttomuus, ilottomuus, turvotus(erit. kesällä mennään varvassandaaleissa), lihominen, ruumiin lämpö 36,6, tulehdustiloja ilman kuumetta, akne/muita näppylöitä, vatsavaivat/ ulostus, ahdistus ja niin edelleen. masentunut en ole, vaikka yrittäjällä huolia riittää, mutta rakastan elämääni vaikeuksista huolimatta. stressaantunut kyllä, mutta kortisoliarvo kuulemma normaali 240. pitkään laitoin nämä oireet väsymyksen ja stressin syyksi. nyt lääkärin mielestä terveyteni on ok, mutta muista levätä. niin.. olenko tulossa hulluksi? luulosairaaksi? vai voisiko kumminkin syy löytyä vajaatoiminnasta!? olen varannut ajan Forsbergille, mutta joku sanoi, että ei suosittelisi häntä. miksi? kaikille muille liian pitkät jonotusajata ajatellen tulevia lapsettomuushoitojani. voitteko auttaa? :) Sori, kirjoitusvirheet- kännykällä näppäilty! – Tuulia

  • Tiina says:

   Nuo kilpirauhas-arvot voi hyvinkin olla osallisena lapsettomuuteen.
   fibromyalgia ja vajaatoimintakin usein esiintyy yhdessä.

   en osaa sanoa forsbergista mutta suosittelen käyntiä yksityisellä. Tsemppiä!

 • toffee says:

  Huomenna menossa sisätautien polille, odotukset korkealla!

  Lääkitys viime kesästä Thyroxin 0,1mg kerran päivässä. Tai aloitettiin puolikkaalla, mutta nyt noin 3 kk mennyt kokonaisella.
  Arvot:
  TSH 0.37 (viite 0.3-4.2), laskenut, oli aikaisemmin 1-2 välillä
  T4V 12.3 (viite 11-22), noussut hiukan; ennen lääkitysta 11.2
  T3V 4.5 (viite 4-6.8)

  Syön masennuslääke optiparia, en ole nyt masentunut, mutta uupumusriski tutkimusten mukaan suuri. Ja väsyn ja nukun kuin tukki. Teen n. 75% työaikaa. Sokeriarvot lähentelee diabetesta, kolesteroli koholla. Olen turvonnut viime kesästä lähtien (siis turvotuksen huomaa joka paikasta) ja painoa tullut yli 10kg. Samaan aikaan viime kesänä aloitettiin kilpparilääkitys että laitettiin hormonikierukka todella runsaiden kuukautisten hoitoon. Mikä johtuu mistäkin? Minä ainakin epätoivoinen olojeni suhteen. Ruokavaliossa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Cashew-pähkinöitä syön paljon, silti HDL-kolesteroli sitkeästi 0.99; pitäisi olla suurempi kuin 1.

  Mitä mieltä näistä mun arvoista? Eikö T4V:n pitäisi nousta enemmän lääkityksellä?

  Pelkään, että suurista odotuksistani huolimatta, tulen huomenna polilta kotiin toteamuksella: ovat viitearvojen sisällä…

 • Johanna Koskela says:

  Heissan!!!

  Mulla oli 30.11.2011 TSH 2.54(0.3-4.2), T4V 14(11-22)
  Kokeet otettiin sillä olin jatkuvasti väsynyt . Tk. lääkäri totesi että stressiä on, kilppariarvot ihan ok.

  Nyt sitten kuukausi sitten hakeuduin terveyskekskukseen. Itkin koko vastaanottoajan. Sain lähetteen mielenterveystoimistoon.
  Kokoajan väsyttää. En ole koskaan tällaista aloitekyvyttömyyttä ja mielenkiinnon puutetta kokenut. Mikään ei innosta, mitään ei jaksa. Pää on sumussa ja sydän tykyttelee. Paniikkioireita ja iho on kuiva, kynnet halkeilleet olemattomiksi. Olen aina ollut toiminnan ihminen ja nyt päivät menee maatessa ja itku tulee tämän tästä kun en ymmärrä miten mulla on näin kurja olo. Mtt lääkäri oli sitä mieltä että masennustahan se on mielialaläkkeet kehiin. Olo vain kurjempi…Joskin vasta reilun viikon syönyt.
  Voisin vain maata apaattisena..tuskin jaksa edes perhettäni. Ja väsymys ja pään sumeus on eristänyt minut kotiin…Ystävätkään ei jaksa innostaa. Kyselin Mtt:n lääkäriltä että mistä tällainen pään sumuisuus ja hajamielisyys voi johtua…Sanoi että ei sitä tiedä mistä se johtuu. Väaymyksestä varmaan. Olipa sekin vastaus!!! Huoh.
  No, vaadin tältä kyseiseltä lääkäriltä että eikö voisi ottaa kilpirauhaskokeita…Kun vajaatoiminta suvussa lähes kaikilla vaivana. Lopulta laittoi lähetteen.
  Tänään sain sitten vastaukset:

  TSH 4.33 (0.3-4.2), T4V 13 (11-22)

  Olenko oikeassa että kokeet viittaisii vajaatoimintaan…?! Ja ennenkaikkea oireet!!!

  Lääkäri palailee lomalta vasta ensiviikolla. Soitin vain hoitajalle tänään kun en malttanut odottaa vastauksia ensiviikkoon.

  • Tiina says:

   kyllähän tuo viittaa vajaatoimintaan kun tsh on yli viitteiden ja T4V laskenut, oireet ennenkaikkea on hyvin samat kuin minulla oli….Varaudu kuitenkin että lääkäri haluaa vielä seurailla..

  • mirkku says:

   joo ja kannattaa varoa sitä jos seurailuasteelle jättää ja masennuslääkettä syö.. minulla nimittäin masennuslääke laski tsh:n alle kahden, muuten on 6 vuoden ajan ollut viiden ja kuuden paikkeilla.. että ssri-lääkkeet voi sen laskea ja sitten on arvauslääkärin hyvä sanoa että “kunnossa olet”.

 • Johanna Koskela says:

  Ai niin…yksi kiusallinen oire on myös päiväsaikainen silmien kirvely ja vetistäminen. Aamuisin luomet turvoksissa ja silmät punoittaa.

 • Elli says:

  Hei!
  Olisikohan kellään mitään ideoita mistä voisi johtua tällainen arvojen heittely? Lähtötilanne siis 11/2011 oli s-tsh 6,3, aloitettiin thyroxin 2×25 mikr/pv. (T4:ää ei jostain syystä tuolloin kontrolloitu, aiemmin ollut luokkaa 14-15)

  Seuraava kontrolli oli 26.3.2012 klo 9:51 arvot:
  S-TSH Viite: 0,4-4,5 tulos: 1,34
  S-T4-V Viite: 10,2-21tulos: 13,3

  Uusin kontrolli oli 21.12.2012 klo:10:43, samoilla viitearvoilla mutta s-tsh arvo todennäköisesti 1,5 astetta todellista alhaisempi koska näyte otettu klo 10.00 jälkeen, siksi toinen arvo suluissa.
  Arvot
  S-TSH 2,45(3,95)
  S-T4-V 16,6

  Itse en löydä tuosta mitään logiikkaa, kun tsh kohoaa, niin miksi t4 tekee samaa myös? Ei kai sen pitäisi käyttäytyä niin? Outoa, etten sanoisi.

  • Tiina says:

   Itseasiassa ei tuo ole niin outoa, juuri noin kilpirauhasen kuuluisi toimia terveellä ihmisellä. TSH käskee kilpirauhasta tuottamaan T4V hormonia.
   Kun ihminen syö tarpeeksi tyroksiinia purkista tätä käskyä ei enään tule aivolisäkkeeltä, sama mikäli kilpirauhanen on jo lopettanut toimintansa niin aivolisäkkeen käskyt vaan ei tuota tulosta.

 • Elli says:

  Kiitos Tiina! Olisikohan tuossa sitten vain lääkityksen rukkaamisen paikka, jos tsh-arvo on kuitenkin noussut?

  Mitään merkittävää eroa en kyllä ole lääkityksestä huolimatta olossa huomannut. Siis parempaan, oire-skaala on laaja. Samaan aikaan vajaatoiminnan kanssa todettu ms-tauti sekoittaa tietenkin oirekuvaa, kun ei tiedetä mikä johtuu mistäkin sairaudesta. Olisikohan aivolisäkeperäinen vajaatoiminta näkynyt MRI-kuvissa? Pitääpä kysyä neurolta voisiko aivolisäkkeen kohdilla oleva vaurio jotenkin myötävaikuttaa tähän.

 • Tuulia says:

  Hei!
  Olen hyvin hyvin iloinen! Sain vajaatoiminta diagnoosin S.Forsbergiltä tänään perustuen oireisiini ei niinkään arvoihini ths 2,94 (0,3-3,5) t4v 12 (9-19). Lasten annostuksella aloitetaan tyroksiini ja kontrolli 3kk päästä. Silloin pitäisi turvonnut kilpirauhaseni ultrata. Lääkäri oli hyvin mukava ja asiantunteva. Ei vähätellyt oirelistaani, minulla oli siis neljän sivun lista mukana lapsuudesta tähän päivään sisältäen oireet, ruokavaliot jne.
  Ihmettelen kyllä Naistenklinikan toimintaa. Olen ollut siellä hoidettavana 1,5v lapsettomuudesta, sitä ennen parilla yksityisellä klinikalla. Pari kertaa olen kysynyt lääkäreitä tavattessa, että kuinka minun kilpirauhasarvoni voivat. Lääkärit ovat sanoneet, ettei niissä ole mitään ongelmaa. Olen halunnut löytää syyn selittämättömään lapsettomuuteeni ja yksi syy vois olla kilpparit. Sain koosteen labroista, jotka on naistenklinikalla otettu ja näytin ne tänään Forsbergille. No, olinhan sen itsekkin tarkistanut, mutta halusin nyt ammattilaisen katsovan vielä. Labroissa ei ollut mukana ollenkaan kilpirauhaskokeita!!! Lääkärit naikkarilla ovat siis katsoneet joitain ikivanhoja tuloksia tai mitä lie papereissani on lukenut, mutta 1,5 vuoden sisään niitä ei ole otettu. Todella surullista. Minulla alkaa pian ivf hoidot, jotka eivät ole varmastikkaan helpoimmasta päästä. Ja mitä sitten, jos en itse olisi selvittänyt kilppari asiaa. Voisiko hoidot onnistua, kun kilpparissa vikaa. No mitä olen keskusteluita lukenut niin ei kovin hyviä tuloksia ilman kunnollista lääkitystä. On se kummaa, että yhteiskunnan varoja haaskataan näin; kumpi olisi helpompi hoitaa kilpirauhasarvot kuntoon heti ensimmäiseksi ja sitten rankempien / kalliimpien hoitojen pariin. Hyvä hyvä.
  Nyt minun pitää saada naikkarin lääkärit vakuuttuneeksi vajaatoiminnastani ja siitä, että saan kilppariultrat ja jatkohoitoa kunnallisen hoidon poliklinikkamaksuilla. Pitää varmaan liittyä kilpirauhasliittoon, koska haluan päästä jakamaan tietoisuutta, joka voisi auttaa muita kilpparivaivoista tietämättömiä, etenkin lapsettomia naisia ja fibromyalgikkoja.

  Suuri kiitos palstan pitäjille! Ilman näitä sivuja ja keskusteluita en olisi herännyt näin nopeasti toimimaan! Löysin sivunne vähän ennen joulua ja nyt on jo lääkkeet hankittu! KIITOS!

  Nyt vaan sormet ristiin, että tyroksiini toimii ja sopii minulle.
  Ihana vuoden aloitus, oikeasti! Odotan niin kovasti olon kohenevan ja jossain vaiheessa vatsan kasvavan :)
  -Tuulia

 • Kati says:

  Olen raskaana (g11p2) rv15+6. Kilpirauhasen kanssa ei ole itselläni ollut ongelmia, mutta äidillä ja siskolla molemmilla on kilpirauhanen oireillut raskauksissa. Ennen tähän perheemme viimeiseen vauvaprojektiin ryhtymistä tarkastutin kilppariarvoni keväällä 2012 edellistä raskautta edeltäneiden keskenmenojen vuoksi, silloin oli tsh 1,2 ja t4v 14,9. Kevään-kesän mittaan koimme taas kolme keskenmenoa.

  Nyt sokerirasituksen yhteydessä minulta otettiin kilpirauhasarvot rv 14+6. Tsh oli 3,3 ja t4v 12,7 eli alaraja häämöttää jo. Ymmärtääkseni erityisesti t4v-arvon tulisi olla korkeampi, jotta sikiö saa tarvitsemansa määrän kilpirauhashormoneja normaaliin kehitykseen. Ja jotta ei olisi riskiä taas yhteen, tällä kertaa myöhäiseen, keskenmenoon. Muita oireita ei ole kuin hillitön väsymys ja aikaansaamattomuus.

  • Tiina says:

   Yksistään huonot kilpirauhas-arvot ei välttämättä aiheuta keskenmenoja mutta kilpirauhas-vasta-aineet luo riskin. Onko sinulta näitä mitattu koskaan?
   mikäli vasta-aineta on niin tyroksiini vähentää riskiä keskenmenoon.

   sinun kohdalla arvojen nostaminen taitaa olla “myöhäistä” koska T4V arvon tulisi olla yläkolmanneksella etenkin ensimmäiset 20 raskausviikkoa. n. 20 raskausviikolla sikiön kilpirauhanen alkaa toimimaan jolloin sikiö ei ole enään niin riippuvainen äidin hormoneista.
   Tietenkin jos olo menee huonoksi, on oireita ennestään tai niitä vasta-aineita löytyy niin silloin lääkityksestä on hyötyä vielä tässäkin vaiheessa.

   • Kati says:

    Vasta-aineita ei ole koskaan mitattu. Kovin paljon pahempana en väsyä kestä, muuten en pärjää jo olevien lasten kanssa. Neuvolassakin eilen puhelin väsymyksestä, mutta hb ei antanut siihen selitystä. Ota tässä nyt sitten selvää, mitä tulisi tehdä…

    • Tiina says:

     suosittelisin kyllä pyytämään ne vasta-aineet ..
     raskaus pahentaa oireita ja ihan normaalillakin ihmisellä muuttaa arvoja.jos olo on kamala (tiedän kyllä mitä se on raskaana) niin kannattaa keskustella lääkärin kanssa.neuvola ei yleensä ota asiaan mitään kantaa..

 • kilppuri says:

  No niin, ja sitten on käyty uusinta kokeissa.
  Lokakuussa on arvot olleet
  TSH 3,5 (0,4-4,0)
  T4V 13 (10-21)

  Eilen aamulla mitatut arvot samaisessa labrassa:
  TSH 3,0
  T4V 12

  Ja oireita on vaikka kuin, mutta arvothan ovat viiterajojen sisäpuolella, joten “kaikki ok”. Ei vaan siltä tunnu…

 • Marru says:

  Moroo! Sain tässä juuri lähetteen kilpparikokeisiin. Itseasiassa hain lähetettä gynelle munasarjojen ultraukseen, koska oireet viittaavat sinne. Kuitenkin laittoivat taas kilpparikokeisiin. Reilu vuosi sitten käynyt viimeksi, eikä arvoissa ollut lääkärin mielestä mitään vikaa. Tuossa “Testaa itsesi” listassa osuu ainakin 15 oiretta, osa on hyvinkin pitkäaikaisia…

  S-TSH 2,28 (0,4 – 4,5) Luin tuolta että uuden tiedon mukaan viitteet olisi 0,3 – 2,5??
  S-T4-V 11,0 (10,2 – 21)

  Onko nämä nyt oikeesti ihan ok, vai juoksuttaako ne mua ihan turhaan näissä kokeissa? No, pääsen kuulemma “oikealle” lääkärille vihdoinkin näiden seuraavien tulosten jälkeen. :)

  • Tiina says:

   Aika alakantissa on tuo T4V että ihan syystä ne kannattaa taas katsoa.

   • Marru says:

    Kävin tänään verikokeissa ja toistaiseksi on tullut tällaisia tuloksia:

    S-TSH 4,17 (0,4 – 4,5) vuosi sitten 2,28
    S-T4V ei vielä tuloksia, mutta vuosi sitten 11,0 (10,2-21)
    S-PRL 870 (50-500?) ei ole ennen mitattu

    Näitä muutoksia ei kai voi enää ohittaa “viitearvoissa olevina”?

    • Tiina says:

     Toki voi, koska TSH on vielä viitearvoissa ja “hyvä lääkäri” keksii monta selitystä tuolle prolaktiini arvolle.
     Mutta kohonnut tsh ja korkea S-PRL tukevat toisiaan että kyseessä olisi todennäköisesti vajaatoiminta, mutta voisin sanoa että tässä tapauksessa päätös on “korkeampien voimien käsissä” eli riippuu minkälainen lääkäri osuu kohdalle.

     • Marru says:

      Toivottavasti löytyy asiallinen lääkäri. Tk:n johtava lääkäri se määräsi nämä kokeet, on kyllä aikaisemmin osoittautunut maalaisjärjellä(kin) toimivaksi.

      Onkohan mahdollista että on otettu vain nuo S-TSH ja S-PRL, koska ei näy tuloksia vieläkään tuolla omahoito-palvelussa? On vähän sellainen erikoinen järjestely, että pitäisi soittaa hoitajalle ja saada lääkäri katsomaan tuloksia ja vasta sillä perusteella ilmeisesti saa ehkä ajan lääkärille.

     • Marru says:

      oikeassa olit. No nyt tuli sitten lääkäriltä päätös ettei mikään tulos aiheuta minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä. Paitsi kun näistä ei löydy mitään niin sain vihdoinkin lähetteen gynelle. Jee.

      Viikko sitten mitatut TSH 1,59 (0,4-4,5) ja T4V 13,4 (10,2-21). Edellinen TSH oli kaks viikkoa aikaisemmin 4,17.

      Prolaktiinin nousulle ei ole edes “keksitty” mitään syytä.

      Voiko leukosyyttien ja trombosyyttien nousu liittyä tähän vaivaan? Kummatkin oli yli viitteen, lievästi kylläkin.

      Mitä luulette, kannattaako kääntyä yksityisen puoleen? Se satanen on mulle iso raha…

      • Tiina says:

       Nyt on kyllä jotain häikkää jossain koska ei TSH heitä kahden viikon aikana tuollaisilla luvuilla ilman lääkitystä.
       mihin aikaan nuo kokeet on otettu (3vk sit ja viikko sit)?

       • Marru says:

        Kummatkin kokeet on otettu noin 8 kieppeillä aamulla. Voiko olla vaikutusta jos on nukkunut yöllä todella huonosti? Jälkimmäiseen menin todella huonoilla unilla, aamulla sängyssä pyörimistä ainakin pari tuntia ennen herätyskelloa…

        • Tiina says:

         onhan sillä vaikutusta, mainitaankin tuolla ohjeet- sivulla..

     • Marru says:

      Vielä pohdiskelen, josko otan nuo tulokset kainaloon ja paukautan sinne yksityiselle lääkärille? Onkohan kuinka todennäköistä että saan lääkityksen kun oireita on kuitenkin sen A4 listan verran. Olen katsonut nuo suositellut lääkärit ja maanantaiksi olisi jo vapaita aikoja.

      Tuo 100e lääkärimaksu tekee ihan järisyttävän lommon budjettiin, ja jos en saa edes reseptiä niin tuntuu aivan turhalta koko homma.

      Luin muuten yhdestä blogista että hiukset ei pelkästään ohene tai tipu päästä, mutta saattavat KIHARTUA?! Mulla on nyt vuoden sisään tullut ennen taipuisasta tukasta ihan luonnonkihara. Ehkä tällekin löytyin nyt selitys :D

      • Marru says:

       Tulinpa kertomaan, että kävin yksityisellä, ei apua. Sitten päätin vielä kirjoittaa omalle tk-lääkärille ja hän nyt sitten kirjoittikin thyroxin-reseptin. Eli olen nyt 3kk koelääkityksellä ja sitten taas labraan.

  • daniella says:

   Voi Marru minulla aika lailla samanlaiset arvot kuin sinulla. lääkärin mielestä hyvät arvot. silti tuo alakantissa oleva t4 itseäkin mietityttää.

 • kilpirauhasen vajaatoimintaa? says:

  Kävin täll viikolla verikokeissa pitkäaikaisen väsymyksen takia, voisin nukkua koko ajan. On ärtyisyyttä, matala kehonlämpö (n. 35 astetta, joskus jopa 34,6), keskittymisvaikeuksia ym ym. Oirelistalla oli myös paljon muuta mitkä täsmäisivät oireisiini. Arvot olivat tällaiset:

  S-TSH 5,46 (viitearvo 0,2-4,3)
  T4V 14,2 (9-21)

  katsoin siis nuo viitearvot täältä sivuilta, mutta hoitajakin sanoi, että tuo TSH oli koholla. Millä perusteella nuo vitearvot vaihtelevat? Viittaako tuo TSH:n nousu siis kilpirauhasen vajaatoimintaan? Sain kyllä lääkäriltä soittoajan ja pääsen sitten myös vastaanotolle riippuen mitä lääkäri sanoo. Pääsin siis verikokeisiin hoitajan lähetteellä. Kiinnostaisi vain heti tietää vähän arvoista lisää.

  • Tiina says:

   Tsh on koholla, kertoo että kaikki ei ole kilpirauhasessa ihan kondiksessa.
   viitearvot vaihtuu laboratorion mittaustavan mukaan.

 • Kilpsu says:

  Heippa!
  Olen 21v nainen, ja mulla on tuosta oirelistasta äkkiä laskettuna ainakin 15 oiretta. Kaikista pahinta on hiustenlähtö ja hirvittävä aivosumu ja sellainen “humahtelu” päässä. En pysty keskittymään mihinkään, en jaksa kuunnella jos joku puhuu minulle, en muista mitään ja muutenkin tosi hidas ja sumuinen olo. Välillä pelottaa ajaa autoakin. Mulla olisi ensi viikolla aika Virkamäelle Helsingissä. Vuonna 2010 TSH on ollut 0,66 (0,4-4,5) (otettiin jossain koulun terveystarkastuksessa, jolloin ei ollut oireita), 2011 TSH oli 1,6, T4-V 14 ja 2012 TSH oli 2,7 ja T4-V oli 16 (11-22). Aloin kuitenkin miettimään että kannattaako mun edes näillä arvoilla mennä sinne?

 • Pipsa says:

  Mistä johtuu TSH:n huononeminen annoskoon nostosta huolimatta?
  Marraskuun alussa otetussa labrassa THS oli 5,1 (0,3-4,5) ja T4-V 12 (10-21). Thyroxin 0,25 mikrog annostusta nostettiin 22 tabletista viikossa 24 tab/vko, seurauksella että olo huononi merkittävästi (univaikeudet, superärtyisä ja todella huonomuistinen akka) Tarkoituksena oli nostaa annosta hiljalleen 28 tablettiin viikossa. Nyt labratulokset näyttää että THS on noussut 6,6 (0,3-4,5) T4V on pysynyt samassa, 12 (10-21)…
  Kaiken järjen mukaan arvojen olisi pitänyt parantua hiljalleen, vai mitä?
  Muutamia vuosia sitten eräs työterveyslääkäri koetti samaa taktiikkaa mutta radikaallimmalla annoskoon nostolla ja muutamien kuukausien jälkeen olin aivan kamalassa kunnossa, kun en nukkunut ja raivosin tai itkin vuorotellen. Niiden aikojen labratuloksia en muista. Olen sairastanut tätä 11 vuotta ja löysin 2002-2006 vuosien labratuloksia jotka näyttivät nykytilaan verrattuna oikein hyviltä, TSH 1-2 ja T4V 14 – 18 väleillä. Annostusta ei muistaakseni ole muutettu ainakaan paljoa.

  • Tiina says:

   TSH nousee niin kauan kunnes annostus on riittävän iso = tyroksiinin määrä vastaa tarvetta.

 • Maikki says:

  Noniin, nyt on otettu uudet kokeet (edellisestä siis n.6viikkoa).
  Tässä uudet arvot (suluissa viime kertaiset)
  TSH 5,9 (TSH 5.6) viite 0.27-4.2
  T4-V 16,1 (T4-V 15.3) viite 11.0-22.0

  Lääkäri soittelee ylihuomenna ja saapa nähdä mitä se tällä kertaa sanoo. Olo tosiaan ei ole kohentunut yhtään. Jos lääkäri ei vieläkään lähde koelääkitykseen niin sitten täytyy varmaan kävästä siellä yksityisellä.

 • elina says:

  Minulla todettiin vajaatoiminta toukokuussa 2012 ja tuolloin TSH oli 107. En muista muita arvoja. Nyt kun olen kuullut muiden arvoista, ihmettelen miten toi lukema voi olla mulla noin korkea. Onko kellään tietoa miten voi nousta yli sadan? Olo olikin tosin silloin jo aivan kauhea, menkat oli kestänyt jo useita viikkoja ja vatsaan koski kuin umpisuoli olisi puhjennut.

  • Tiina says:

   kyllähän TSH voi nousta noin korkealle kun vajaatoiminta on paha ja pitkään hoitamatta. Me useat joilla TSH on ollut vain 5-15 välillä kuulumme niihin joille jo pieni muutos tuo pahat oireet, sinulla vain ehkä ollut suurempi toleranssi sietää oireet tai oireet on tullut esiin vasta kun sairaus meni pahaksi.

 • Jaana says:

  Hei,
  sain viime kesänä thyroid-lääkityksen arvoilla
  THS 0,68 (0,4 – 2,50) ja T4-V 0,8 (0,9 – 1,8). Olen syönyt lääkettä ja yrittänyt pikkuhiljaa nostaa annostusta, mutta huonovointisuuteni vain pahenee: päätä särkee, sydän hakkaa, en saa nukuttua, olo on erittäin jähmeä. Harmittaa, koska toivoin lääkityksen avulla pääseväni eroon oireista, mutta tuntuukin käyvän päinvastoin. Uudet arvoni parin viikon takaa ovat
  THS 0,11 (0,4 – 2,50) ja T4-V 0,7 (0,9 – 1,8). Mistä näiden arvojen laskeminen voi johtua? Lääkäriaika vasta parin viikon päästä ja asia vaivaa mieltäni.

 • Leena says:

  Sain tietää kilpirauhasen vajaatoiminnasta puolitoista vuotta sitten. Tällä hetkellä normilääkäreiden mukaan arvoni ovat kohdillaan Ths 0,75 ja Tv4 18. Kuitenkin rinnasta puristaa ja ahdistaa ja sydämestä ottaa, hengästyn nopeasti ja omanlaisensa väsymys on tullut takaisin. Kävin ennen joulua lääkärillä, joka totesi, että ihmisillä tuppaa olemaan joulustressiä ennen joulua. Lääkäri ei siis kuunnellut minua ja oireitani yhtään. Sanoin hänelle, että menkkojakaan ei ole tullut moneen kuukauteen. Noh, nyt varasin vihdoin ajan endokrinologille ja aika on parin viikon päästä. Toivon vain, että hän sanoisi arvojeni menneen liikatoiminnan puolelle, sillä siltä musta nyt vaan kovasti tuntuu…Oon ite pikkuriikkisen vähentänyt thyroxin lääkitystä..turhauttavaa, kun lääkärit ei kuuntele!!!

 • Johanna Kariniemi-Rajala says:

  Hei, olen syönyt nyt 25 mkg tyroksiinia reilun kaksi kuukautta. Arvoni tuolloin TSH 4,5 (viite 0,3-4,5) ja T4V 11 (viite 10-21). Nyt kävin kontrollissa ja arvot nämä: TSH 5,4 ja T4V 9,5. Lääkäri nostaa annokseni 50 mkg.
  Voiko arvot todella huonontua lääkityksen aloittamisen jälkeen? T3 arvoa ei minulta ole otettu. Olisiko aiheellista?

 • KVT says:

  Hei!

  Voisiko joku asiasta tietävä kommnentoida näitä arvoja:

  TSH: 3.1
  T4V: 9.9

  Viitearvot: TSH 0.4- 4.5 ja T4V 9-21

  Lähes kaikki oireet löytyvät, mutta mietin että jos lääkäri katsoo pelkkiä arvoja, niin nuohan ovat kuitenkin vielä viitearvojen sisällä..

  Kiitos jos joku jaksaa kommentoida!

  • Leena says:

   KVT, sun T4v arvo on aikas huono kuitenkin ja jos sulla on vajaatoiminnan oireita, niin se viittaa selvästi vajaatoimintaan…Kannattaa melkein heti varata aika jollekin sellaselle lääkärille joka asiasta jotain tietää! Itsekin vasta nyt 1,5 vuotta sairastaneena tajusin varata ajan endokrinologille…

 • PennyPiste says:

  Hei! Kirjoitin tänne jo aiemmin ja kerroin oireista. Ensimmäisistä verikokeista tulokset olivat
  S -TSH 6.47 (viitearvot 0.4-4)
  S -PRL 765 (viitearvot 50-500)
  S -T4-V 15 (viitearvot 9-19)
  Näistä en tiedä, onko merkitystä:
  fP-KolLDL 3.8 (viitearvot <3)
  fP-Kol 5.5 (viitearvot <5)

  Seuraavista verikokeista tulokset
  S-TSH 5.16
  S- PRL 691

  Lääkäri on sitä mieltä, ettei minulla ole vajaatoimintaa, koska arvot ovat laskussa. Sillä, että ne ovat kuitenkin koholla, ei tunnu olevan merkitystä. (Pitääkö arvojen vajaatoiminnassa vain nousta nousemistaan?) Kun sitten muistutin pahoinvointilääkityksestä, joka saattaa vaikuttaa asiaan (olin tosin viikon ilman lääkitystä ennen verikoetta), määräsi vielä yhdet verikokeet. Jos niissäkin arvot kohollaan, uskallanko laittaa lääkärille kampoihin ja pyytää joko alan lääkärille lähetteen tai "koelääkityksen"?

 • sanna says:

  Hei…
  Olen 28- vuotias nainen. Kävin tänään labroissa, edelliset kilpirauhaskokeet otettu n.pari vuotta sitten. Viitearvoista en osaa sanoa :/
  - Tsh 1.31 (aikaisemmin 1.14)
  - T4v 12.9 (aikaisemmin 15.4)
  - otettiin myös fb-ca 2.34
  Hoitaja puhelimessa sanoin kaiken olevan ok, lääkärin kommenttia ei vielä tiedossa. Oireita tuntuu vain kovasti olevan… Jatkuva – valtava väsymys (!!!), alakuloisuus, itkuisuus, ärtyineisyys, saamattomuus, painon pudotus hankalaa (syön minimaalisesti, liikun lähes päivittäin…)
  Viikko sitten sain mirtazapinin unta parantamaan – eipä nyt valtavia vaikutuksia ole ollut, jos mahdollista niin yhä enemmän väsynyt, nukahtaminen yhä vaikeaa.
  Työstressiä tahtoo kyllä olla… mutta millään en haluaisi uskoa näiden kaikkien tuntemuksien johtuvan vain siitä. Mietin kannattaako edes kysyä lääkärin kommenttia (jos kerran kaikki on OK) tai pyytää jotakin muita verikokeita?
  Kiitos jo etukäteen jos joku osaa auttaa….

 • KVT says:

  Kiitos Leena kommentista! Lääkäri määräsikin tänään ihan oma- alotteisesti tyroksiinireseptin noiden arvojen perusteella, en tarvinnut sitä itse edes ehdottaa. Toivon todella että oireet alkavat sen myötä pikkuhiljaa helpottaa.

 • Heli says:

  Moi,mie kävin alkuviikosta kokeissa ja tänää sain tuloksen.TSH 1,09(viitearvot 0,4-4,0).Mut miks ei otettu sitä T4-v ollenkaa ja mitä se kertoo?(Nyt vaa sain vastauksen et normaali on. Miulla on 14 oiretta listasta äkkiseltään ja tytöllä kuukausi sitten todettu vajaatoiminta,johon lääkitys.Isällä on ollu liikatoimintaa.Tyydynkö sit nyt vaan tähän? Kun oon paneutunu tähä aiheeeseen viime viikot,ni tuntu melkei jo et ois saanu selvyyden omiin vaivoihin:/

 • Kilppari says:

  Minun kilpirauhasarvoni ovat TSH 3,52 ja TV4 14. Olen todella väsynyt ja nukun paljon. Lihaksia särkee. Pari vuotta sitten söin thyroxinia pienimmällä annostuksella TSH:n ollessa 4 ja kuukautiset jäivät pois. Sittemmin lopetin lääkkeet kun olo normalisoitui.
  Nyt taas huono olo, mutta lääkärin mielestä arvot OK.
  Mitä te olette mieltä? Auttakaa.

  • Tiina says:

   Koska ei ole viitearvoja niin en sano sen enempää kuin että kilppari lääkkeitä ei kuulu lopettaa kun olo normalisoituu,se johtuu niistä lääkkeistä.

 • Kilppari says:

  Muita tuloksia en tiedä kuin nuo mitä minulle puhelimessa kerrottiin.
  Koskaan en ole saanut kunnolla informaatiota keneltäkään lääkäriltä mitä minun tilanteessani pitäisi tehdä. Diagnoosi oli, että todennäköisesti minulla on ollut jonkunlainen kilpirauhastulehdus, mikä aiheuttaa ajoittain vajaatoimintaa ja silloin aina aloitetaan lääkitys tarvittaessa. Koskaan ei ole kilpirauhasta kuvattu tai muuta vastaavaa.

  • Tiina says:

   AIka huonon diagnoosin olet saanut. En ole ennen tuollaisesta kuullutkaan.

   Itselläni oli vasta-aineita (eli joskus ollut kilpirauhastulehdus) ja kilpirauhasarvot viittasivat piilevään vajaatoimintaan, nämä yhdistettynä tekevät autoimmuunityreoidiitin eli vajaatoiminnan joka ei tule parantumaan vaan ajanmyötä kilpirauhanen lakkaa toimimasta.

   Tämän diagnosoiminen ei vaadi kuvauksia tai muuta vastaavaa.

 • Leena says:

  Täällä sivustoilla vaaditaan viitearvoja, mutta mistäs niitä tietää, jos kukaan niitä ei ole koskaan kertonut…Mullekaan ei ole koskaan lääkäri niistä mitään puhunut, saati sitten muutenkaan kertonut, että mitä tarkoittaa edes koko kilpirauhasen vajaatoiminta. Ilmeisesti viitearvot sitten vaihtuvat paikasta riippuen?!

  • Tiina says:

   Ei kukaan täällä sivustolla VAADI viitearvoja jos ei tule kysymään mielipidettä arvoihin. Viiterajat voivat vaihdella T4V:ssä 7-22 välillä ja se on aika iso heitto joten kukaan ei saa eikä voi lähteä arvaileen että minkähänlaiset arvot kenelläkin on jos ei tiedä mistä viiterajat alkaa (7,9 vai peräti 11).

   Laboratorion mittaustapa vaikuttaa viitearvoihin ja jos menisit toiseen labraan niin arvosi voisivat olla erilaiset (eli suhteutettuna eri viiteasteikkoon) mikäli mittaustapa on erilainen.

   Ja ne viiterajat saa tietää kun itse VAATII ne tietoonsa sieltä hoitajalta jolta arvoja voi kysyä. Terveysasemilla on lainvelvoittama pakko antaa potilaalle paperilla kaikki labratulokset jos potilas haluaa ja niistä selviää myös viiterajat.

 • Leena says:

  Hyvä, no tämähän selvensi asiaa.

 • Nappe says:

  Hei!

  Olen aiemminkin laitellut arvojani tänne, nyt kävin lääkityksen aloittamisen jälkeen ensimmäisessä kontrollilabrassa, mutta lääkäri ei ole vielä nähnyt uusimpia arvojani. Kaikki mahdolliset oireet minulla on, väsymys pahimpana ja muidenkin mainitsema “aivosumu”.

  11/2010 P-TSH 5.2 (viite 0.3 – 4.2)
  P-T4V 15.1 (viite12-22)

  11/2012 P-TSH 1.7 (viite0.3-4.2)
  P-T4V 16.3 (viite 12-22)
  P-PRL 633 (viite 102-496)
  S-TPOAb 189 (viite max 10)

  Tässä välissä aloitin lääkityksen, yksi 25 mikrogramman(?) tabletti päivässä, aikaa kului n. 8 viikkoa ennen uusia testejä

  01/2013 P-PRL 852 (viite 102-496)
  P-TSH 2.0 (viite 0.3-4.2)
  P-T4V 16.3 (viite 12-22)
  S-TPOAb 177 (viite max 10)

  Olen huolestunut hieman tuosta prolaktiinista, mitä mieltä muut ovat siitä ja vasta-aineista? Raskaana en ole, mutta e-pillerit ovat käytössä (ilmeisesti saattavat hieman kohottaa sitä)

  • Tiina says:

   Myös vajaatoiminta voi nostaa prolaktiini-arvoa.

   Tuo kyseinen lääkeannos ei auta (ei riitä) kuten arvoistasi huomaat,T4V ei ole noussut vaikka pitäisi ja TSH on noussut vaikkei pitäisi.

 • Elina says:

  Kävin mm. kk-oireiden ja särkyjen takia lääkärissä ja otettiin kilpirauhaskokeet. Edellisen kerran otettiin kun tutkittiin miksi olen aina jäässä ja kädet ovat huoneenlämmössäkin siniset. Onko noissa arvoissa mitään mikä vois viitata kilpirauhasesta johtuvaan. Lääkärille on soittoaika muutaman viikon päästä.

  THS arvot kesäkuussa 2011 –> THS 1.7 (viitearvot P -TSH 0.27 – 4.2 mU/l)
  T4-V arvot kesäkuussa 2011 –> T4-V 18.1 (viitearvot P -T4-V 11,0 – 22,0 pmol/l)

  THS arvot joulukuun lopussa 2012 –> THS 4.0 (viitearvot P -TSH 0.27 – 4.2 mU/l)
  T4-V arvot joulukuun lopussa 2012 –> T4-V 13.8 (viitearvot P -T4-V 11,0 – 22,0 pmol/l)

  • Tiina says:

   Kyllähän tuosta näkee heti että arvot on liikkuneet aivan väärään suuntaan. TSH noussut ja T4V laskenut. Hyvinkin siis selittää oireet,mutta sitä on vaikea sanoa onko kyse vain hetkellisestä häiriöstä vai ei, tarvitsisi lisää kokeita.

  • Elina says:

   Tässä aikasemmin kirjoitin noista arvoista ja lääkärin kommentti oli, ettei oireet ainakaan kilpirauhasesta voi johtua ja sanoi, että voi korkeintaan tehdä niin, että varaa ajan vuoden päähän jolloin otettaisiin uusi kilpirauhaskoe. Oireet vaan pahenee ja särkylääkkeitä menee jo yli ohjeitten. Samoin kuukautiset ovat kivuliaat ja epäsäännöliset. Olen ihan jäässä kotonakin ja joudun vähän väliä heittämään talvitakin niskaani ja pitämään angorakänsikkäitä käsissäni. Silti on kylmä. Painoa tullut 7 kiloa muutamassa kuukaudessa, enkä uskalla syödä enää juuri mitään.

   Viimeisimmät arvot oli:

   TSH 4.0 (viitearvot P -TSH 0.27 – 4.2 mU/l)
   T4-V 13.8 (viitearvot P -T4-V 11,0 – 22,0 pmol/l)

   Lääkäri vähätteli ja lyttäsi. Ei paljon naurata. =(

   • Tiina says:

    TSH on jo ylärajoilla joten suosittelen etsimään endon. kyllä noilla arvoilla ja oireilla pitäisi koelääkitys saada.

    • Elina says:

     Kiitos paljon vastauksesta ja neuvoista =)

     Varasin ajan endokrinologille ensi viikoksi ja käyn tällä viikolla fimlabissa ottamassa ths ja t4v kokeet (omaehtoiset labrakokeet, eli maksaa jonkin verran, mutta huomattavasti vähemmän kuin yksityisellä…lääkäri ei suostunut tekemään lähetettä kun vuoden päähän). Saas nähä miten käy. Suvussa on synnynäistä kilpirauhassairautta (kilpirauhen ei toimi lainkaan).

 • Johanna says:

  Sain tänään kilpirauhasarvot, TSH 3,8 T4V 13. Viiterajat tsh 0,3-4,5 ja t4v20-22). Lääkärin mielestä ovat normaalit, eikä katsonut vaivojeni johtuvan kilpparista. Oireet on kuitenkin selvät, kovaa väsymystä, palelua, turvotusta, uupumusta jne.. Onko minulla mitään mahdollisuuksia saada lääkitystä, koska olo on aivan kauhea. Kuulin myös, että raskautuminen on vaikeaa, jos tsh yli 2. Meillä yritystä takana useita kuukausia.

  • Tiina says:

   noilla arvoilla raskautuminen voi olla vaikeaa + keskenmeno riski on olemassa. Myöskään tuo T4V arvo ei ole kovin hyvä sikiötä ajatellen.Ehkäpä menisin käymään naispuolisella endokrinologilla :)

   • Johanna says:

    Vastauksestasi rohkaistuneena varasin ajan endolle, joka aloitti koelääkityksen. Olo on parantunut huomattavasti näinkin lyhyessä ajassa, ja mikä parasta, sain myös plussan testiin! Kiitos siis rohkaisustasi!

 • perhonen says:

  Minulla on todettu masennus ja siihen onkin jo hoito käynnissä (lääkkeet + terapia).
  Terapeuttini herätti ajatuksen ilmoille, että saattaisi olla hyvä tarkistuttaa kilpirauhasarvot. Aiempia tuloksiani ovat olleet:
  lokakuussa 2010: TSH 1,84 (viitearvo 0,3-4,2) ja T4V 14 (viitearvot 9-20)
  marraskuussa 2011: TSH 3,45 (viitearvot 0,3-4,2) ja T4V 13 (viitearvot 12-22).
  Vajaatoiminnan oireita on ollut jo pitkään, etenkin väsymys ja aloitekyvyn puute ja painokin on noususuunnassa. Nämä vain on aina laitettu “masennukseen kuuluviksi”.
  Itsekin tuon nään, että arvot on menneet ihan väärään suuntaan (vajaatoimintaan päin), mutta lääkäri on aina vain sanonut, että kun ne ovat viitearvojen sisällä, niin ei mitään hätää.

  Pitääkö mun oikeasti vain odottaa, että arvot menee vielä huonommaksi, ja paisun pitkälle ylipainoiseksi, kun ei vain jaksa tehdä mitään… Miksen voisi jo saada thyroxinia edes kokeiltavaksi, josko se toisi energiaa lisää???
  En vaan jaksa taistella lääkäreitä vastaan, kun kaikki laitetaan aina masennuksen piikkiin… En jaksa! :( Mitä teen?

  • Leena says:

   Oon itsekin sairastanut masennuksen ja näin jälkikäteen oon pohtinut, että johtuiko se kilpirauhasesta, sillä vasta reilu vuosi sitten minulla todettiin vajaatoiminta. Ei sun tarvi odottaa arvojen huonontumista. Sun pitäs vain löytää hyvä lääkäri, joka kuuntelee sun oireita eikä tuijota arvoihin. Paljon tsemppiä! Suosittelisin juttelemaan tästäkin asiasta terapeutin kanssa. Vajaatoiminta todella vaikuttaa meidän mielihyväkeskukseen, joten jos tk-lääkäri ei suostu sua kuuntelemaan niin sitten endokrinologille.

 • Sirppuli says:

  TYtölläni (11v) arvot S-TSH 4.9(viitearvo 0.4-4.5) ja S-T4-V 13.76 (viitea.10-21).Osaisko joku suomentaa mulle nää?Perjantaina saan lääkärin arvion.

 • Kilppari says:

  Kiitos vastauksista!
  Voisinkin huomenna kysellä niitä viitearvoja sitten lisää niin saisin ne tänne.
  Viime maaliskuussa TSH oli 3 ja nyt tosiaan 3,52. Aloitin e-pillerit 7kk sitten, nehän saattavat vaikuttaa tuohon? Mitä mieltä olette: onko kannattavaa syödä e-pillereitä jos se vaikuttaa tuolla tavalla kilpirauhaseeni? Eikö kuitenkin olisi ennen kaikkea tärkeintä poistaa kaikki kuormittavat tekijät ja koittaa siten saada TSH laskemaan ja vasta sitten miettiä lääkitystä jos ei TSH laske?

  Koen, että olen jäänyt ihan yksin koko kilpirauhasen kanssa. Terveysaseman lääkärit vaihtuvat tiuhaan ja tuntuu, etten mistään saa kunnollista hoitosuhdetta. Kenenkään mielestä arvoissani ei ole mitään vikaa, mutta silti kärsin lähes päivittäin sydämen rytmihäiriöistä, lihassäryistä, väsymyksestä. Viime yönäkin nukuin 12h, herätessä väsytti, ja 5h valveillaolon jälkeen päädyin takaisin nukkumaan. Lääkäri ehdotti mielialalääkitystä.

  Mielestäni minulla ei ole mielenterveysongelmia, mutta alkaa varmaan pikku hiljaa olemaan kun kukaan ei auta. Opinnot eivät ota tulta alleen kun en jaksa keskittyä kun väsyttää.
  Tuossa joku sanoi sitäkin, että TSH ollessa 3 voi raskautuminenkin olla hankalempaa. Vaikka en nyt lapsia suunnittelekaan niin haluaisin silti kilpirauhasarvoni olevan normaalit, ellei tuo 3,52 sitä sitten ole.

  • Leena says:

   Kommentoin sen verran, että oma keho kyllä tietää, kun kaikki ei ole kunnossa. Mielialalääkkeet eivät totisesti sovi, jos on vajaatoimintaa, sillä ne saattavat laukaista mitä kummallisempia sivuoireita. Itselläni oli juurikin tuollaista väsymystä mitä sinulla, kun vajaatoiminta todettiin. On kurjaa, kun ei pysty luomaan hyvää hoitosuihdetta, itselläni tällä hetkellä sama tilanne, siksi varasin ajan endokrinologille. Suosittelisin sinulle samaa Kilppari!

 • Hukassa says:

  Sain tänään kilppariarvoni, papereissa lukee että normaalit on. Testi otettiin toisen lääkärikäynnin yhteydessä kun asiasta kysyin eli lääkärillä ei erityisesti tietoa kilpirauhasasioista.

  S-TSH 2,9 (0,4-4,5)
  S-T4-V 12,7 (9-21)

  Oireita “Testaa itsesi” listalta 10. Nykyään tarvitsen huomattavasti enemmän unta kuin ennen, ja helposti pystyn nukkumään päivälläkin kun ennen taas energiaa riitti iltaa asti eikä päiväunet käyneet mielessänikään. Painon kanssa myös ongelmia, ei tipu vaikka kuinka vähän söisi. Tuntuu etten innostu oikeen mistään eikä mikään huvita vaan on vähän semmoinen “lammasmainen” olo, suurinosa ajasta menee vain helposti kotona kun ei jaksa/huvita tavata ketään. Veljelläni on kilpparin vajaatoiminta.

 • Minna says:

  Hei
  Olen 23-vuotias tyttö ja minulla on suurin osa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista: jatkuvaa väsymys, lihominen, heikentynyt kylmänsietokyky, muistin ja kuulon heikentyminen (tulee muistikatkoksia; sanat ja ajatukset katkeilee), lihaskivut, palan tunne kurkussa, hiusten lähtö, ruokahaluttomuus, kasvojen turvotus, ärtyisyys, yleinen saamattomuus ja vetämättömyys jne..

  Ekat verikokeet otettiin 21.11.2012 (testattiin myös muuta kuin kilpirauhasta); tällöin arvoni olivat

  P-TSH: 6,54 (0,3-4,2)

  Lääkäri määräsi lisäverikokeet, jotka otettiin 9.1.2013, jolloin arvot olivat:

  P-TSH: 4,48 (0,3-4,2)
  P-T4-V: 15,1 (11-22)

  Sain tällä viikolla lääkärin kommentin, jossa hän sanoi että TSH laskussa 4,42 (mistä lie tuon luvun ottanut?), ei lääkkeen tarvetta.

  Oireet jatkuu edelleen ja tuntuu, että lääkäri ei viitsinyt kuunnella oireita ollenkaan. Mitä olette mieltä, voisiko tässä olla kyseessä kilpirauhasen vajaatoiminta?

  • Tiina says:

   Vasta-ainekoe olisi hyvä ottaa, mikäli niitä löytyy niin se selittää helposti miksi arvot voi heitellä lyhyelläkin ajalla. 2kk päästä TSH voisi taas olla korkealla.

 • Hanna says:

  Hei!
  Mitä mieltä näistä arvoista? Oireita mm palelu,rytmihäiriöt,akne,masentuneisuus,uniongelmat,puristava tunne kaulalla..jne.
  Tsh 0,93(0,3-4,0)
  T4V 13(9-19)
  T3V 4,6(3,6-6,5)
  Arvauskeskuksen lääkärisanoi kaikki ok.

  • Hanna says:

   Vastaisiko joku tähän? Mitä mieltä olette?

   • Tiina says:

    Tsh on tosi matala kun suhteutetaan T4V arvoon, joka suurimmalla osasta ihmisiä saisi olla vähintään puolivälissä asteikkoa..T3V:kin on aika alakanttiin…

    hyvinkin selittää oireet, tyroksiinista voisi olla apua. ei välttämättä ole selkeä vajaatoiminta,voi olla hetkellinen häiriökin…tosin jos on vajaatoimintaa niin menee aivolisäkeperäisen puolelle. terveyskeskuslääkäriltä on noilla arvoilla kyllä tosi vaikea saada apua.

 • Anu Toivonen says:

  Hei!

  Sain juuri kilpirauhastuloksia, jotka minulla seuraavanlaiset

  Tsh 1,5
  T4v 10,3

  Mitä mielestänne nämä mahtaa kertoa?

 • Katri says:

  Hei!
  Kirjoitin jo aiemmin syksyllä arvoista TSH 3,9 ja T4V 12,3, oireita oli ollut jo muutaman vuoden lähes kaikki tuolta listalta ja muutama muukin. Kokeilin ravintoterapeutin suosituksesta gluteiinitonta ja maidotonta ruokavaliota 6 viikkoa, ei auttanut turvotuksiin mutta makeanhimoon kyllä. Samalla opettelin terveellistä ruokavaliota. Työterveyslääkärinihän ei uskonut muun kuin kolesterolin olevan vialla. Söin funktionaalisen ravintotieteen mukaisesti lisäravinteita joulukuun (RT ohjeistuksella), aluksi paino putosi muutaman kilon mutta kaikki oli takaisin yhtä nopeasti kuin lähtikin. Syksystä olen myös liikuntaa lisännyt roimasti. Sydämentykystykset ja väsymys alkoivat olla sitä luokkaa, että tiesin pian jääväni sängynpohjalle makaamaan. Sain vuoden alussa jostain virtaa itseeni soittaa lääkärikeskukseen ja kysyä lähialueelta kilpirauhasvaivoihin perhetynyttä endoa tai sisätautilääkäriä. Viikon päästä oli aika. Olin varautunut kauhealla oirelistalla ja päättänyt vaatia lääkitystä vaikka itkua vääntämällä. Ei tarvinnut vaikka itkettikin. Lääkäri kyseli muutaman kysmyksen, näki syksyn arvot, kokeili kilpparin ja istui kirjottamaan romaania :) lopulta sanoi että nyt labroihin ja tässä lääkitys, 3 viikon päästä kontrolli! Täh?? Melkein itkin helpotuksesta, ei ollutkaan vaikeeta. Labrassa totesimme että jaa, kello on jo kohta yksi, eihän näitä enää oteta…Menin labraan uudestaan seuraavana aamuna, ennen ensimmäistä lääkettä. Eilen luin tulokset: TSH 1,7 ja T4V 8,3. Luultavsti tuo TSH on noussut paremmaksi ravintolisän tähden (kilpirauhasta stimuloivaa) mutta apua tuota T4V arvoa! Viiterajat ovat siis aina tässä labrassa TSH 0,4-4,5 ja T4V 9-21. Nyt on reilu viikko lääkitystä puolikkaalla tableitilla takana ja perjantaina huomasin ensimmäisen positiivisen asian: heräsin vapaapäivään pirteänä klo 8! Edellinen pe oli lääkäri enkä meinannut saada itseäni ylös klo 10…Ja yöt olen nukkunut todella paljon paremmin vaikka puoliso “meluaa” vieressä nukkuessaan :) ennen heräilin koko ajan, pienimmätkin äänet häiritsivät unta. Toivon vain että positiivisia asioita ilmaantuisi lisää!

 • Sande says:

  Heippa, aikaisemmat arvoni ovat olleet seuraavat, joihin tk-lääkärit eivät ole vielä reagoineet:

  Alkuvuosi 2012
  S-TSH 2.87 (viitearvo 0.5-3.6) ja S-T4-V 15 (9-19)

  Loppuvuosi 2012
  S-TSH 4.2 (0.3-4.5) ja S-T4-V 15 (10-21)

  Kävin kuitenkin yksityisellä endokrinologilla, joka antoi jo aikaisempien arvojen perusteella kokeilulääkityksen. Ohjasi minut kuitenkin vielä vasta-ainekokeisiin ja otatin uudet TSH ja T4V-arvot, jotka olivat seuraavat:

  Alkuvuosi 2013
  S-TSH 5.48 (0.5-3.6) ja S-T4-V 13 (9-19)

  En kuitenkaan halua syödä lääkkeitä turhaan, mutta kertokaahan te, että olenko edelleen vainoharhainen? Lääkärit ovat saaneet minut epäilemään omia oireitani ja mielenterveyttäni. Mielestäni arvot kuitenkin huononevat jatkuvasti.

  • Tiina says:

   Miten voi olla vainoharhainen ja ajatella syövänsä turhaan lääkkeitä kun tuo TSH puhuu hyvin selvää suomekieltä?

   • Sande says:

    Siten, että lääkäreiden argumentit hoitoni puolesta ja vastaan ovat niin ristiriitaisia, ja kuitenkin toivoisin voivani luottaa alan ammattilaiseen. Vähemmästäkin tällainen nuori hämmentyy. Olen pohtinut vaihtoehtoja, joista oireeni voisivat johtua, mutta näyttää siltä että olen kuitenkin ollut oikeassa. En koe silti omaavani sellaista ammattitaitoa, että voisin itse tehdä itselleni diagnooseja. Olisi opiskelijana kovin kohtuullista, että voisin saada hoitoa muuallakin kuin yksityisellä, mutta aika näyttää. Kiitos kuitenkin Sinun mielipiteestäsi.

 • ape says:

  Hei,

  tulin tänne ihmettelemään muutosta joka oli tapahtunut arvoissani!
  N. 6 viikkoa sitten menin lääkäriin oireideni takia, jolloin minulta mitattiin arvot:

  S-TSH 5.1 mU/l viite 0.3-4.5
  S-T4-V 15 pmol/l viite 10-21

  Tämän jälkeen määrättiin tyroksiinista lastentabletin puolikas (25 mg puolikas = 12,5mg) joita aloin syömään. Nyt lääkäri soitti uusista, viime viikolla klo 7.30 aamulla otetuista arvoista joissa S-THS oli 1,5! Eli muutos 5,1 -> 1,5. S-T4-V:tä lääkäri ei enää tällä toisella kerralla kokenut tarpeelliseksi mitata koska se oli ok. Jatkossa sain ohjeet jatkaa tätä 12,5mg syömistä, eikä missään tapauksessa nostaa. Kontrolli vuoden päästä. Lääkärini oli todella vähäsanainen, ei kerro oikein mitään mistään, tietoja sain vain siitä mitä tajusin itse kysyä, esim. jatkosta ja kontrollista.

  Kaiken lukemani perusteella en ollut odottanut, että noin pienellä annostuksella arvo muuttuu noin paljon. Oloni on kyllä parantunut jonkin verran, mutta en osaa sanoa olenko mielestäni tarpeeksi terve ja virkeä.. En osaa oikein hahmottaa enää mikä olisi normaaliolotilani. Näyttäisikö tämä teidän mielestä tällä selvältä vai kannattaisiko hakeutua vielä yksityiselle tarkemmin tutkituttamaan itsensä? Olen yrittänyt lukea asioista, mutta en vaan ole vieläkään sisäistänyt mitä esim. tilanteessani kannattaisi tutkia, jos kannattaa.

  Lisäksi lääkäri halusi ottaa ensimmäisella kerralla mm. b12-vitamiinin joka oli silloin
  S-B12-vit 212pmol/l (viite 180-700) ja nyt 231. Olen syönyt monivitamiinitablettia jossa myös b12:ta nämä 6 viikkoa. Mietin, että tämä b12 varmasti osaltaan vaikuttaa väsymykseen.

 • Laura says:

  Hei!
  Sain tänään verikokeiden tulokset, lääkäri soittaa vielä tällä viikolla.
  elikkäs: S-T4-V 15 (viitearvot 10-21)
  S-TSH 6,9 (viite 0.3-4.5)

  vajaatoimintaako siis?

 • Ihmettelijä says:

  Moikka

  Mulla seurattiin syksyllä tsh ja t4v arvoja ja joulukuussa aloitettiin thyroxin lääkitys niiden perusteella.
  Tänään olin ultraääni kuvauksessa ja sitä tehdessään lääkäri sanoi kilpirauhasen olevan kummallakin puolella ylärajoilla kooltaan. Lisäksi oikealla puolella on n.1cm kokoinen struuma ja vasemmalla puolella struuman viitteitä.
  Perjantaina saan soiton omalta lääkäriltä.
  Osaako kukaan sanoa mitä tämä tarkoittaa?

 • Sande says:

  Voinko sairastaa vajaatoimintaa vaikka vasta-ainearvot ovat normaalit? TpoAb 33 ja viitearvo 60. Tsh yli viitealueen ja t4v alarajalla.

 • Opiskelija says:

  Hei!
  Kysyisin teiltä mielipidettä, mistä tässä olisi kysymys:

  S-TSH 1,6 mU/I
  S-4T-V 15 pmol/l
  S-TPOAb <35kU/I

  Eli kaikki nämä otetut arvot täysin normaalit. Kuitenkin kilpirauhanen on selvästi suurentunut radiologistin mukaan ja siinä oli jotkut solut keränneet nestettä itseensä (subakuutti tyreoidiitti diagnoosina)
  Unentarve on lisääntynyt huomattavasti, voin nukkua 3-4h päiväunet, kun normaalisti en koskaan saa unta päivisin. Yleislääkäri oli täysin turha, pyysi tulemaan uusiin verikokeisiin kolmen kuukauden kuluttua kun pyysin lisäkokeita mm. T3. Dippainssi opinnot kuitenkin kärsivät, ja masennus pukkaa.

 • Ihanainen says:

  Mietin olisiko aihetta jatkotutkimuksiin näillä arvoilla:
  08/2010 TSH 2,0 (viite 0,3-4,5) T4v 12 (viite 10-21)
  05/2012 TSH 2,5 (viite 0,4-4,5). T4v 11 (viite 10-21)
  01/2013 TSH 2,5 (viite 0,4-4,5) T4v 7,6(viite 10-21)

  Työterveydestä antoivat puhelimessa reseptin nyt eilen. Itse tässä ihmettelen että miksi TSH ei ole noussut vaikka T4v on laskenut. Lääkäri sanoi että TSH ei ole vielä alkanut nousta kun kyseessä on alkava vajaatoiminta. Mutta vaikuttaisi että on ollut jonkinmoinen vajaatoiminta päällä (oireineen) jo pitkään. Masennuslääkkeet löytyy. Voisiko olla sentraalinen vajaatoiminta. Pitäisikö tätä vielä tutkia vai ottaa vaan lääkkeet ja jatkaa elämää niillä ja olla miettimättä mistä tämä johtuu.

  Vastauksista olisin hyvin kiitollinen!!

  • Tiina says:

   Sinun elämän kannalta sillä ei ole väliä onko sentraalinen vajaatoiminta vai ei, lääkitys on sama molempiin.Tosin jotkut lääkärit voivat olla sitä mieltä että lääkitys on turha jos tuijottavat vain tuota TSH:ta eli kaksipiippuinen juttu.
   Mutta mitä olen törmännyt sentraalisiin niin yleensä TSH on ollut alle 2, jopa alle 1… voi olla että sinulla vaan on todella hidas reaktio aivolisäkkeellä ja siksi ei ole lähtenyt nousuun. Mutta T4V kertoo sen että lääkitys on nyt todella tarpeen.

 • Tiina says:

  hei, odotan uusia verikoetuloksia. Mutta tässäpä entisiä. Käytä Thyroksin 25mikrog 5päivänä 1 ja 2päivänä 2kpl. Mitä olet mieltä annostuksesta? Taitaa olla alakanttiin jos kerran TSH tulisi olla jopa alle 2 ja T4V tukisi olla viitteen ylärajoilla.
  Tässä entisiä tuloksiani (lääkitystä on kohiteltu viimeksi 26.8.10 tuloksien jälkeen. ja resptiin on kirjattu 1-2 tbl päivässä.)
  S-TSH-arvo mU/l T4V pmol/l
  25.10.07 3,5 9,6
  4.4.10 5,40 10.9
  26.8.10 4,49 11,6
  10.1.11 3,85 11,4
  24.11.11 2,39 9.3

  Oireita listasta tunnistan itsestäni aika monta; nivelkipua, painonnousua, silmien punaisuus/vetistely ….
  Esim painoni on ollut yleensä n.67-68kg olen 178cm pitkä(-71 synt). Ruokatottumukseni eivät ole juurikaan muuttuneet nykyinen painoni on 77-80kg.
  Toivon kannanottoja tilanteeseeni.

  • Tiina says:

   et laittanut viitearvoja mutta millään asteikolla nuo arvot ei ole hyvät.Lääkitys on ihan naurettavan pieni…
   painonnousun pysähtyminen on usein ensimmäinen merkki että alkaa oleen lähellä oikeaa lääkitystä,painonlaskuun taas voi mennä siitäkin vielä kauan.

   • tiina says:

    No niin sain juuri kuulla uudet verikoetulokset.

    T4V 11.7 (viitearvo 9-20) ja TSH 6.05 (viitearvo 0,2-5)
    On se kumma kun kukaan lääkäri ei lue tuloksia, koska tämä nyt selvästikkin vaatii jo annostuksen korotusta. Sillä lääkefirman mukaan ylläpitoannostus on aikuisella 100-200 mikrogrammaa. Että silleensä. Avulias sairaanhoitaja yrittää nyt saada jonkun lääkärin kommentin asiaan.

 • Suvi says:

  Hei!

  Olen aika epätoivoinen perheenäiti, joka etsii syytä olotilalleen. Kaikki oireet täsmäävät vajaatoimintaan, mutta arvot kuulemma hyvät. Olenko ymmärtänyt oikein, että t4 olisi hyvä olla korkeampi? Kiitokset teille, jos jaksatte vastata! (ja vaikkette jaksaisikaan!). :)

  Pvm Tutkimus Tulos Viitearvot Lausunto Tuottaja
  04.12.2012 10:47 S -TSH 1.16 0.4-4.5,aamunäyte

  04.12.2012 10:47 S -T4-V 12.6 10.2-21

  • Tiina says:

   Kun minulla diagnosoitiin vajaatoiminta niin minulla oli T4V vähän päälle 13 samoilla viitearvoilla joten en yhtään ihmettele olotilaasi.
   Tämä on niin hirveän yksilöllinen asia, jotkut ei oireile mutta jotkut oireilee. samoin kuin hemoglobiinin kanssa,joku on toimintakyvytön jos se laskee liian alas vaikka olisi vielä viitteissä. Voisin uskoa että sinulle koelääkityksestä (ehkä 50-75mikroa/vrk) voisi olla paljonkin apua, mutta sen saaminen voi olla vaikeaa ennenkö T4V laskee vielä alemmas.

 • aamurusko says:

  Hei!
  Mitä mieltä mahtaisitte olla.
  Olen tällä hetkellä raskaana ja minulta otettiin kilpparikokeet kun siskollani on vakava vajaatoiminta, eli suvusta löytyy.
  tsh-arvo oli 1.9 ja t4v 10,9 (viite 11-20) eli viitearvojen alapuolella. Tämä otettiin raskauden toisella kolmanneksella.
  Jo viime keväänä kävin valittamassa uupumusta ja väsymystä ja arvo t4v oli silloin viitteiden alarajoilla.
  Nyt elelen raskauden viimeisellä kolmanneksella ja väsyttää tajuttomasti ja olo on niin saamaton. Parin viikon päästä on vasta neuvolalääkäri.
  Mutta jos minulla on vajaatoiminta? niin vahinko on sikiölle jo tapahtunut (jos on), nyt vauvalla on jo omat kilpirauhaset, olen viikolla 26.

  n. 10 vuotta sitten kun sairastin masennusta ja paniikkihäiriöitä, ahdistuskohtauksia tajuttiin tarkistaa kilpirauhanen mutta silloinkin t4v oli ihan viitearvojen alarajoilla tai himpusti alapuolella ja ne aina kuitattiin “normaaliarvoiksi”.

  Tämä kilpirauhas juttu vaan selittäisi kaikki oireet mitä mulla on, esim erakkoluonne joka johtuu paniikki tai ahdistuskohtauksista, ei huvita olla ihmistenilmoilla kun saa tykytyksiä ja pahojakin kohtauksia. tavallista korkeampi pulssi, huitelee n.90 kun levossa. Hidas ruoansulatus ja aineenvaihdunta, kuivaiho ja hiukset, ja se väsymys. Todettu aikanaan myös hypersomnia nyt nukun n 10-12 tuntia vuorokaudessa, normaalisti tarvin sen 9 tuntia. ja kun on väsy ollut päällä on kuukausien jaksoja jossa nukun 16 tuntia vuorokausi.
  Ainainen painontarkkailu kun ei tarvi kun ruokaan katsoa niin lihoo.
  Kevät tulee ja väsyttää vaan yhä enemmän.

  Supistuksien takia kävin neuvolassa ennen joulua ja silloin kysyin niitä kilppariarvoja niin tokaisi vaan se on niin lähellä viitearvoja että ei kannata huolestua.

  • Tiina says:

   Vajaatoiminta voi aiheuttaa supistukset,ennenaikaisen synnytyksen,kohtukuolemaa jne joten suosittelisin nyt vääntämään itsellesi sen lääkityksen.
   vaikka vauva syntyisi terveenä niin ongelmat ei välttämättä siihen lopu jos olosi on jo nyt noin huono, muiden hormonien kanssa vajaatoiminta voi pahimmillaan synnytyksen jälkeen aiheuttaa sen että maitoa ei tule,et siis voi imettää kauaa, väsymys ja masennus-olo pahenee etkä jaksa/halua hoitaa vauvaa ym. Jos käyt lukemassa ihan esimmäisiä blogikirjoituksiani (kesäkuu 2011) niin saat pientä kuvaa mitä se voi aiheuttaa.

   • aamurusko says:

    Kiitos nopeasta vastauksesta!
    Nyt jännityksellä odottelen uusia kilpirauhasarvoja huomiseen neuvolalääkärikäyntiin. Pengoin vuoden takaisia arvojani ja ne olivat tsh 2,5 ja t4v 13,5( viite 11-22) eli ei mitään korkeita arvoja mutta toisaalta ihan “normaaleiksi” laskettavissa. Pienen verenkuvan jo sain ja taitaa olla anemiaa myös hemoglobiini 113. Suvusta löytyy kuulemma jo diagnosoituja vajaatoiminta tapauksia 5 kpl tyyliin tädit, eno, sisko. Jos tuo t4v arvo on yhtään laskenut 10,9tä vaadin päästä asiantuntijalle. Muuten ostin kaiken maailman hivenaineita ja vitamiineja+ merilevää jotka edesauttaa kilpirauhasen toimintaa katotaan auttaako mitään. Luulisi ettei lääkärikään enää ohita arvoja normaaleiksi kun kuule tuosta sukurasitteesta. Kuitenkin, eihän siitä lääkekokeilustakaan haittaakaan ole! Väsymys vaivaa kyllä, lähden tästä pikimmiten päiväunille mutta onneksi mieli on aurinkoinen kaikesta huolimatta. Tsemppiä kaikille!

    • aamurusko says:

     No niin, sain uudet avot lääkäriltä. tsh oli noussut 6 viikossa 1,9stä 3.1teen. t4v taasen laskenut 10,9 arvosta 9,7n. (viite 11-22). Sainoi että poden lievää kilpirauhasenvajaatoimintaa. Määräsi nyt sitten tyroksiinia 25 mikrogrammaa/päivä ja 4 viikon päästä uudet kokeet ja laittoi vasta-aine testiinkin. Määräsi myös rautakuurille.

     Toivotaan että olo parantuu. Kuinka nopeasti on thyroksin vaikuttanut teillä muilla kun olette aloittaneet lääkityksen? Ja kuinkas nyt tuon merilevän kanssa jos alan syödä thyroksinia? Onko kenelläkään tietoa?

     • Tiina says:

      Älä odota mitään tuolta annokselta. 25 mikroa laskee hyvällä säkällä TSH:ta vähän mutta ei nosta T4V:tä joten olotila voi jopa pahentua.
      merilevää voi pieninä annoksina käyttää,lue sivu ravitsemuksesta.

      • aamurusko says:

       Voihan … !
       Tarkistin reseptin ei se ole 25 mikrogrammaa vaan puolet siitä eli 12,5 mikroa per päivä. Pisara valtameressä ( en ole sepelvaltimopotilas enkä vanhus).. Taas joutuu soittelemaan perään että mistä moinen aloitusannos ja tarkistaisiko asian. Samalla taidan sanoa haluavani lähetteen asiantuntijalle ja mielellään samantien. Ei taida tällä neuvola lääkärillä olla kokemusta kilpirauhaspotilaista. Jos menee kovin pitkälle soitan ajan yksityiselle.
       Sapetuskäyrä tässä kyllä nousee, ihan kun olis viikkotolkulla aikaa kattella vaan ja ihmetellä asiaa.. Laskettu aika on 3 kk päästä.

       No , täytyy opiskella asiasta vielä lisää. Sattuisiko sinulla Tiina olemaan sitä artikkelia raskaudesta ja vajaatoiminnasta? Jos vaan kykenet niin voitko laittaa tulemaan? aamuruskonpostilokero@gmail.com

       • aamurusko says:

        Tuhannet kiitokset!
        Soittelin tosiaan neuvolaan noiden alotusannoksien perään, lääkäriä en saa kiinni jätin kyllä soittopyynnön kysymyksineen. Neuvola hoitaja oli ihan ymmärtäväinen kyllä. Soitin vielä terveyskeskukseenkin, lääkäri on siellä normaalisti töissä ja puhelinaikaa soittaessani terveyskeskuksen sairaanhoitaja tokaisi vaan että niin lähellä viitearvoja ovat nuo sinun arvot kuitenkin…
        No sapetuskäyrä pitää ihmisen hengissä, päätin etten arvo asiaa enää päivääkään ja varaan ajan tälleviikolle kilpirauhas-asiantuntijalle yksityiselle! Oli ne neuvolalääkärin selitykset mahdollisesti mitä vaan vaikka perusteltuinakin, haluan kuitenkin asiantuntija mielipiteen. Yksityisenlääkärin palkkio on kuitenkin pieni hinta sille että saan vauvani terveenä syliini. Se on tärkein.
        Kiitos Tiina vielä vertaistuesta.

        • Tiina says:

         Välillä oikein hirvittää kuinka välinpitämättömiä lääkärit on raskauden aikaisen vajaatoiminnan suhteen. Muuten pienten vauvojen hoito on erittäin tarkkaa, syntymän jälkeen jopa yliampuvaa sokereiden,bilirubiinien ym suhteen mutta kun vauva on vielä mahassa ei nakata paskan vertaa mahdollisista seurauksista.tai vielä pahempaa, ei YMMÄRRETÄ eikä välitetä kuulla tai ottaa selvää koska herranjumala lääkärihän on aina oikeassa.

        • Sari says:

         Hei,

         toivottavsti tulee kysymys oikeaan paikkaan. Eli sain tänään kilpirauhasarvot, jotka olivat seuraavat
         TSH 1.23 viitearvot 0.4. – 4.2
         T4V 13 viitearvot 12 – 22

         Aiemmin arvot olivat
         TSH 1.99
         T4V 16 viitearvot samat.

         Pahimpina oireina väsymys, saamattomuus, hiustenlähtö, painonnousu, ummetus, palelu, aivosumu, jne. Tätä on jatkunut viimeiset 4.5 vuotta eli viimeisen synnytyksen jälkeen.

         T3v tai vasta-aineita ei ole otettu. Huomenna soittoaika työterveyslääkärille, jolloin aion pyytää nämä kokeet.
         Onko näillä arvoilla mahdollisesti vajaatoimintaa?

       • aamurusko says:

        Nyt sain sitten asianmukaista hoitoa. Lähdin suoraan yksityiselle endokrinologille. Hän oli hieman toista mieltä lääkityksestä. Käski heti viikon ajan ottaa 37,5 mikroa, sen jälkeen viikon 50 mikroa ja sen jälkeen viikon 75 mikroa tyroxinia. Ja sitten ottaa verikokeet tsh:n ja t4v:n lisäksi määräsi t3 ja vasta-aineet myös. Ja oli sitä mieltä että olis hyvä saada se t4v sinne viitteen yläneljännekselle.
        Katotaan nyt miten olo paranee. Ja tuleeko musta ihan uusi ihminen!

 • Maria says:

  Mitä mieltä minun kilpirauhasarvoista? TSH 1,23 (viite 0,3-3,5) ja T4V 12 (viite 9-21). 2008 olivat THS 1,7 ja T4V 13. Lääkärin mielestä normaalit kuitenkin minulla kaikki mahdolliset oireet, pahimmat uupumus, saamattomuus ja muistamattomuus. Otettiin myös S-Korsol? joka oli 94 ja natriumarvo myös matala mistä syystä epäilys lisämunuaisen uupumuksesta. Kuitenkin kun otettiin uudestaan kokeet niin olivat taas normaalit (ei sanottu mitä näyttivät). Tiistaina menen uudestaan kokeisiin missä tehdään jonkun sortin rasitus ja katsotaan tuottavatko lisämunuaiset tarpeeksi kortisolia. Siis tällä hetkellä on endo-lääkäri mikä hoitaa ja häneltä sitten kysyin uudestaan niistä kilppariarvoista ja hänenkin mielestä ovat normaalit?!? Olen kuitenkin lukenut jostain että lisämunuaisenvajis olisi yhteydessä kilpparin vajaatoimintaan.

  Toivottavsti joskus vielä saisi selville mikä vaivaa koska tällainen olotila on aivan sietämätön. Pitäisi kuitenkin jaksaa hoitaa neljä lasta ja kotiakin saatika ajatus työelämään palamisesta hirvittää. Tuntuu kuin olisin luulosairas ja ahdistaa ajatella että tämä olo ei ikinä kohene tästä.
  Tuntuu kuin mieskin katsoisi minun olevan vain laiska tai muuten vaan saamaton.

  Kiitos etukäteen jos joku jaksaa vastata minulle.

  • Tiina says:

   Ihan liian matala tuo T4V arvo ja varmasti voi olla yhteys lisämunuaisten vajikseen. yleensä lisämunuaisten tila korjaantuu jos vajaatoiminta saadaan lääkityksellä kuntoon…

 • Nina says:

  Heippa!

  Ehtisitkö suomentaa tuloksiani: t4v 14 (12-22), tsh 1 (0,3-4,2). Tk:n mielestä siis kaikki ok, mutta miten voisin parantaa todella vetämätöntä oloani? Mihin ruokavaliossa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota? :)

  • Tiina says:

   T4V arvo on aika matala mutta se tosiaankin voi johtua raskaudesta ja sen tuomista hormonaalisista muutoksista. yleensä menee n. 6kk että elimistö toipuu raskaudesta,joskus kauemminkin. Voit kokeilla L-tyrosiini tuotteilla josko olo helpottuisi mutta tosiaan voi parantua itsestäänkin kunhan kroppa toipuu.

 • Nina says:

  ..Ja edellisessä kysymyksessä piti vielä kysyä, että vaikuttaako 5,5 kk vanha poika & imettäminen kilppariarvoihin?

  t. Nina

 • Sandra says:

  Heippa taas :)
  Oon tän vuoden ollu ilman karkkeja ja herkkuja :) jee.. ihan nastaa. Syön myös kevyesti, ja vähemmän kuin ennen. Yritän tiputtaa painoa.. mutta. se nousee taas.:(

  vanhoja arvojani: syksy2012 TSH 1,8 (0,4-4,5)ja T4V 10. (t4v viite 9-21)
  2kk jälkeen TSH 3,2 ja t4v 12. P-TPOAb 8. jouluna 2012 tsh 1,9 (0,4-4,5)ja t3v 4.6 (viite 3.5-6-5)

  Nyt tänään sain uudet tulokset.. Joulukuun 19 päivä mulla alotettiin koelääkitys 0.25 mikroa..
  TSH 1,5 , T4V 12, T3V 4,4 (3,5-6,5)

  Alkuun tuntui että olis ollu vähä reippaampi ja pirteempi.. ja että vatta olis toiminut paremmin. Nyt ei tunnu et olis mitää vaikutusta. Toki annoskin on pieni. Gynekologi määräsi mulle pyydettäessä tuon koelääkityksen. Työterv lääkäri sano et ei nois oo mitään poikkeavaa koska toi TSH on normaali.. MItä toi T3v meinaa? pitääkö vaan uskoo ettei nois arvois oo mitään vikaa.. :)

 • Anttu says:

  Oon ollu aivan raahautumiskunnossa pari kuukautta. Vuosi sitten mulla oli akuutti kilpirauhastulehdus joka pääsi tosi pahaksi (TSH <0.1) kun kukaan ei tunnistanut mistä oli kyse. Sen jälkeen on välillä mitattu arvoja kun tuntuu etten ole päässyt siitä oikein kokonaan tolpilleni. Kuukausi sitten TSH oli 5.8, nyt 2.7 . Lääkitystä ei ole, joten ihmetyttää onko ihan normaalia että heittelevät noin kovasti. Voisin jäädä vain istumaan hankeen. Ei jaksa mitään. Silmät on punaset, hierojalta menee öljyä koko pullo mun nahkaan :) nievelet vinkuu ja hermot menee! Mikään ei oo haissu vuoteen millekkään, enkä muista juuri mitään. Kognitiiviset vaikeudet on kehnona päivänä luokkaa: mitenpäin otetaan lusikasta kiinni. Niitä muita kilppariarvoja en muista, kun en saanut kopiota tuloksista…
  Lääkärit ei osaa oikein kommentoida kun tulehdusarvotkin on normaalit, ja kyllä pitäisi olla pirteä kun hemoglobiinkin on 157 :) Siis oikeesti!!!! Välillä uupumus johtuu siitä että nukun liikaa, välillä uupumus johtuu siitä etten saa ollenkaan unta.
  A- PU- VA!

 • Madde says:

  Hei! Olen syönyt thyroxinia 0,1 mg/pv jo lähes 20 vuotta. Lääkitys aloitettiin silloin, koska T4V oli alarajoilla ja kärsin paniikkihäiriöstä ja lievästä masennuksesta. Lääkäri päätti kokeilla, olisiko thyroxin-lääkityksestä apua. Olen voinut kohtalaisen hyvin, mutta nyt vajaan kahden vuoden aikana on tullut oireita, jotka mielestäni voisivat johtua kilpirauhasesta: uupumus, mikään ei huvita, huonounisuus, alhainen ruumiinlämpö(alle 36), elottomat hiukset, painon nousu, turvonneet silmänaluset…jne. Uutena oireena on tullut lihaskipuja ja särkyjä sekä lihasten vihlontaa, varsinkin reisissä. Reisilihakset myös kramppaavat sekä ovat voimattoman oloiset. Kävin verikokeissa tammikuussa ja tulokset olivat

  T4V 13,3 (12-22)
  TSH 0,25 (0,3-4,2)
  CK 475 (35-210) lihasentsyymi siis koholla
  Kol 6,8 tavoite alle 5

  Mitä mieltä olette arvoistani, olisiko aiheellista nostaa lääkitystä? Työterveyslääkäri totesi vain, että TSH:n arvo viittaisi ennemminkin liikatoimintaan ja jätti asian siihen. Varasin kuitenkin ajan endokrinologilta maaliskuuksi, jotta saisin, toivottavasti, asiantuntijan mielipiteen asiasta.

  Edelliset arvoni on otettu keväällä 2009 ja silloin ne olivat

  T4V 16,2 (12-22)
  TSH 0,13 (0,3-4,2)

  • Tiina says:

   työterveyslääkäri voi etsiä sieltä peräsuolestaan vaan sitä liikatoimintaa. Lääkitys laskee joillain ihmisillä tehokkaasti TSH:a mutta liian pieni lääkitys ei nosta T4V:tä. Jos olet sivuja lukenut tiedät että T4V arvo tulisi olla korkeampi jos olo on huono.sinun T4V arvo on sitä luokkaa että minä luultavasti yrittäisin itsemurhaa niillä oireilla mitä siitä seuraisi. Keväällä 2009 arvosi oli hieman paremmat, ehkä olisikin oli?

   • Madde says:

    Oloni oli vuonna 2009 tosiaankin paljon parempi ja energisempi kuin nyt. En muistanut viimeksi mainita, että tammikuussa mitattu T3V oli 3,9 (3,1-6,8). Mitä mieltä olet siitä arvosta?

 • Zairis says:

  TSH 2.4
  T4V 12.6
  Sokeri ja kolestrooli koholla paino nousee ja melkein kaikki muut oireet..
  Mitäs tuumaatte??

  • Tiina says:

   T4V tosi alakanttiin, voi hyvinkin selittää kolesteroli-arvon nousun sekä oireet. Ei välttämättä silti ole varsinaista vajaatoimintaa joten riippuen kauanko oireita on ollut,voi olla vielä mahdollista parantaa arvoja esim L-tyrosiinilla,ruokavaliolla jne.

   • Zairis says:

    Paino noussut 1.5v aikana raskauden jälkeen 10 kg ja kuitenkin tarkalla ruokavaliolla olen ollut. Viimeiset 2kk -500 kaloria liikuntaa lisätty reilusti ja silti paino ei laske.. Siksi kokeisiin raahauduin lopulta. Huomenna lääkäri soittelee saa nähdä mitä mieltä on..

 • Niia says:

  Hei,
  osaisko joku kertoa arvoistani….
  Minulta on toinen kilipirauhanen poistettu v.2006 struuman seurauksena. Ja nyt olo on ollut viimeiset 4 kuukautta aivan kamala. Kaikki oireet ovat kuin oppikirjoista. Pahinta on tämä väsymys ja jaksamattomuus.Sekä urheilun jälkeen olo on kuin olisi marattoonin juossut,kaikki lihakset maitohapoilla.
  Verikokeissa tulokset olivat
  S-TSH 0,83 (viitearvot 0,4-4,5)
  St4V 15,3 (viitearvot 10,2-21)
  Vasta-aine verikokeiden tulokset eivät ole vielä tulleet..

 • Susa says:

  Monet kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista sopivat minuun. Terveydenhoitajan mielestä arvot olivat tosi hyvät:
  TSH 2,44
  T4V (kuulin puhelimessa t4b, mutta tämä se kai on) 14,4

  Kannattaako käydä yksityisellä mittauttamassa tarkemmin?

 • Tanja says:

  Heippa! Mulla todettiin n. 7vko sitten vajaatoiminta. Arvot olivat silloin : P-T4-V: 12,1 (12-22) ja P-TSH: 8.2 (0,3-4.5). Nyt olen syönyt thyroxinia 0,1mg ensin 2 vko puolikasta lääkettä ja sitten 5 vko kokonaista. Nyt kävin labrassa ja tulokset: P-T4-V: 18.9 ja P-TSH: 0.17. Miten toi P-TSH on mennyt noin alhaiseksi?! Alle viiterajojen. Olo on ollut koko tuon ajan aivan kamala. Kova väsymys, palelu, aivot “jäässä” eli muisti pätkii, sanoja unohtuu…. jne. paljon muita oireita. Lisäksi on melkein aina hiukan lämpöä kun olen mitannut. 37,1-37,6. Lääkärin soittoaika ensiviikolla (tavis. terv.keskus lääkäri). Mitä mieltä tosta matalasta P-TSH arvosta?

  • Tiina says:

   No se on niin yksilöllistä että mikä on kenellekin liian matala arvo. Mulla TSH saa olla vaikka alle 0,01 ja olo hyvä. Mut joillekin tulee kamala olo jos laskee alle 1. eli niin kovin yksilöllistä. T4V sulla on noussut ihan hyvälle tasolle joten tulee mieleen voisiko T3V olla jo liian korkealla…veikkaampa että lääkäri käskee tiputtaan vähän lääkitystä. Oot niin tuoretapaus että ei ole mitään selkeää vastausta. usein se oikea tasapaino löytyy vain kokeilemalla ja oireiden helpottamiseen voi mennä kauan vaikka arvot olisi kunnossa.

 • henkka says:

  Hei,

  sain peruslabratestin tulokset tänään ja soittava lääkäri kertoi kilpirauhastestin tuloksen olevan sen verran yläkantissa että suosittelisi tyrokseenilääkityksen aloittamista. Testattu oli vain tuo TSH ja arvo oli 3.88 viitearvon maksimin ollessa 4.0. Edellisessä testissä 2010 arvo oli kuulemma ollut myös ylhäällä eli 3.74, mutta tuolloin asiasta ei minulle mainittu.

  Lyhyen keskustelun aikana (huono suomi lääkärillä) lääkäri antoi minulle valinnoiksi joko aloittaa lääkitys heti taikka odottaa pari kuukautta ja ottaa sitten kontrollit labrassa.

  Nyt kysyisin onko ihan normaalia aloittaa lääkitys näin vaatimattomien testausten perusteella ja toisaalta mikä idea on odottaa pari kuukautta ennen kontrollia?

  Kyseessä oli terveyskeskuslääkäri eikä mistään lähetteestä taikka uudesta lääkäriajasta ollut mitään puhetta. Jos päätän odottaa pari kuukautta ja mennä sitten kontrolliin saan uuden puhelinajan lääkärille.

  Miten tähän nyt pitäisi oikein suhtautua?

  Asun Helsingissä ja haen luultavasti toisen mielipiteen yksityiseltä puolelta. Jos teillä on suositella sopivaa lääkäriä niin otan vinkin kiitollisena vastaan.

  • Tiina says:

   Se on ihan oma valinta. Jos on oireita niin kyllä mä ne lääkkeet ottaisin miettimättä.

 • Riikka says:

  Kävin lapsettomuuden takia verikokeissa. Nämä olivat edeltäneitä kokeita ennen varsinaisten lapsettomuushoitojen aloitusta.

  P-TSH oli 8.7 (viitearvo 0.27 – 4.2)
  S-PRL oli 1377 (viitearvo ei raskaana oleville naisille 102-496)

  Prolaktiini, PRL mitattiin jo klo 7:30, vaikka laboratorion ohjekirjassa lukee, että se tulisi ottaa klo 9 – 15.

  Lääkäri ei antanut mitään lääkitystä, eikä ohjeita vaan määräsi seuraavan kokeen melkein kolmen kk:n päähän. Sen jälkeen harkitaan lääkitystä mikäli arvot ovat edelleen koholla.

  Onko tällainen odottelu normaalia, vai oletteko saaneet lääkkeet heti?

  • Tiina says:

   Ohhoh, minkälainen lääkäri siellä hoitaa lapsettomuutta :O Kyllä tuolla TSH arvolla olisi se lääkitys pitänyt saada koska tuohan teidän raskauden esteenä hyvin suurella syyllä on. Mitään hoitoja en aloittaisi ennenkö arvot on kohdillaan (ja T4V pitäisi mitata). Eikö sinulla ole mitään oireita?

   • Riikka says:

    Olen ollut vasta terveyskeskuksen yleislääkärillä, joka antaa lähetteen tarkempiin lapsettomuustutkimuksiin. Nyt olen jonossa sinne.

    Tämän sivun testin oireista tunnistan ainakin:
    - selittämätön 12 kg:n painon nousu noin 3 vuotta sitten. En ole saanut laihdutettua.
    - olen ärtyisämpi kuin ennen ja suuttuessa mahdollisesti aggressiivinen
    - väsyn normaalia helpommin
    - energia tehdä asioita on vähentynyt
    - iho on kuiva.
    - huonontunut hiusten laatu.
    - palelen helpommin kuin ennen

    Sain piiskaniskuvamman työtapaturmassa noin 3 vuotta sitten. Se aiheutti hermovauriota niskaan joka säteilee välillä oikeaan käteen. Olisikohan kilpirauhanen voinut vaurioitua siinä yhteydessä jotenkin?

    • Tiina says:

     Hyvinkin on voinut vaikuttaa kilpirauhaseen, aina ei tarvita isoakaan juttua niin vaikuttaa moneen asiaan.

     • Riikka says:

      Sain viime viikolla reseptin, kun kerroin lääkärille tarkemmin oireista. Näistä sivuista oli paljon apua kun mietin oireitani. Kiitos paljon!

      Syön alkuun 2 viikkoa 25 mg ja sitten alan syömään 50 mg. Kuukauden päästä on sitten verikoe. Lasten annoksella lähdettiin siis liikkeelle.

 • Riikka says:

  Kävin lapsettomuuden takia verikokeissa. Nämä olivat edeltäneitä kokeita ennen varsinaisten lapsettomuushoitojen aloitusta.

  P-TSH oli 8.7 (viitearvo 0.27 – 4.2)
  S-PRL oli 1377 (viitearvo ei raskaana oleville naisille 102-496)

  Prolaktiini, PRL mitattiin jo klo 7:30, vaikka laboratorion ohjekirjassa lukee, että se tulisi ottaa klo 9 – 15.

  Julkisen puolen lääkäri ei antanut mitään lääkitystä, eikä ohjeita vaan määräsi seuraavan kokeen melkein kolmen kk:n päähän. Sen jälkeen harkitaan lääkitystä mikäli arvot ovat edelleen koholla.

  Onko tällainen odottelu normaalia, vai oletteko saaneet lääkkeet heti?

 • Tiina says:

  Hei,
  Minulla on kilpirauhas vajaatoiminta epäily. Labrassa kävin tänään eli tuloksia odotellessa. Oireet viittaavat vajaatoimintaa. Väsymys, ei jaksa tehdä arkisia asioita, itken helposti, välillä tulee hermokohtauksia, päiväunet voi venyä 2-5tuntiin.En ole ennen saanu ja olen jaksanu päivisin kaikkea.. Lääkäri epäili vajaatoiminta, koska olen niin nuori ei uskonu mitää masennusta ja jne.. Olen ollut nyt töistä pois viikon kun ei jaksanu töissä, väsytti vain. Enkä ole koskaa ollu tällä töistä pois. Tulis vaa ne tulokset, arvot oli ollu kuulemma viime syyskuussa 2012 0.30. eli aika ylä kantissa. Tuosta lapsettomuudesta, korjaantuuko mahdollisuus lasten saatii tuon lääkityksen jälkeen?Kerron kun saan tulokset.
  Kiitos vastaukseta.

  • Tiina says:

   Lapsettomuus pitäisi korjaantua kun arvot on tasapainossa. Tietenkin samaan aikaan voi esiintyä muita lapsettomuutta aiheuttavia tekijöitä mutta usein vajaatoiminnan hoito korjaa lapsettomuuden.

   • Tiina says:

    Kiitos.Olen myös ollut poskiontelokierteessä ja flunssassa viime aikoina aika paljon. Nyt Joulukuun jälkee aika terve kun leikattiin tulehtunut hammas pois…
    Aika rasittavaa tämä väsymys. Voiko vajaatoimintaa hoitaa tai ehkäistä muulla kuin lääkityksellä?
    - Tiina

 • Tiia47 says:

  Hei kaikille
  olo on ollut huono,kaikkia mahdolllisia oireita, nyt sain kilpirauhasarvot johon lääkäri vähän kiinnitti huomiota ja lähetti vielä johonkin lisätutkimukseen, mitä sanoo arvot
  S-T4-v oli 10
  s-tsh oli 1,98 onko näissä jommassa kummassa jotain omituista ?
  tulehdusarvot oli myös kuulemma koholla

  • Mimmi says:

   Minulla oli tsh 1.5 ja t4-v 10 reilu kuukausi sitten ja pitkään jatkuneet voimakkaat hypotyreoosin oireet. Sain tyroksiinilääkityksen ilman lisätutkimuksia. Minullakin kuitenkin vasta hoito alkanut reilu kuukausi sitten, joten en pysty vielä paljoa sanomaan. Olen ymmärtänyt kuitenkin, että näillä arvoilla (tsh normaali, t4-v matala) puhutaan sentraalisesta hypotyreoosista, josta en ole kovinkaan paljon löytänyt erillistä tietoa. Nykyisin kuitenkin lääkitys aloitetaan helpommin t4-v:n olleessa matala vaikkei alle viiterajan. Oireet on mulla helpottuneet, mutta lääkitys on ollut ehkä liian voimakas oireideni perusteella.
   Kuulisin mielelläni miten sinulla asia etenee.

 • Nina says:

  Mitähän nämä arvot kertovat:
  TSH 4.3 ja T4V 13
  Joka paikasta löytyy eri tietoa noista viitearvoista,mikähän niistä on se oikea?

  Olo on kuin 80-vuotiaalla vaikka ikää on vasta 35…

  • Kaisa says:

   Ainakin TSH on koholla ja T4V alimpia viitearvojen sisällä. Aikanaan minulla T4V oli 12 (viitearvojen sisällä), kun sain Thyroxinin. Käy endokrinologilla pyytämässä lääkitys.

 • niina says:

  Loppuvuodesta 2011 menin lääkärille koska kärsin sydämmentykytyksistä ja väsymyksestä ja ajoittaisesta masennuksesta. Kilpirauhastestit otettiin ja tulos oli silloin tsh 1,4 ja t4-v 15. Lääkärin mielestä normaalit arvot. Mutta silti tunnen itseni tosi väsyneeksi, siis tosi väsyneeksi, itkettää ja masentaa koko ajan, mitään ei jaksaisi alkaa tekemään ja pienikin ylimääräinen ponnistelua on raskasta. Palelee koko ajan ja olen tosiaankin kyllästynyt tähän laiskaan oloon. Mikään ei tunnu miltään. Hemoglobiini arvot ovat aina olleet 140 molemmin puolin. Verenpaine on normaali mutta alarajoissa. Pitääkö mun mennä uusinta testeihin vai mikä ihme mulla on.

 • Nirppu77 says:

  Hei,

  Hormonikierukka poistettu hiukan yli vuosi sitten ja kuukautisia ei vieläkään kuulu.
  Noussut fsh arvo17,kilppari arvot silloin THS 2.7 ja T4V14.
  Viitteet 0.3-4.5 ths ja t4v 9-21.
  Arvot nousseet THS 4.3 ja T4V 13,viitteet samat kuin edellä.
  Erikoistuneen sisätautilääkärin mielestä ei mitään ongelmaa,myönsi kylläkin että viiterajoilla mennään.
  Maksa-arvot,kolestroli ja sokeri arvot senkun nousee.
  Sanoi että eikö ole hyvä että kuukautisia ei ole tullut johon vastasin että onhan se mutta eihän se ole normaalia!!!
  Vuoden päästä pitäisi mennä labroihin…
  Väsyttää,turvottaa ,iho niin kuivana joka puolelta että ratkee.
  Täytyy varmaan etsiä lääkäri joka tietää mistä puhutaan.

  • Kaisa says:

   Kävitkö arvauskeskuksessa vai endokrinologilla? Taitaa gynen ja endon yhdistelmä olla paras, vaikkakin kallein. Luulisi kohonneen sokerin ja kolesterolin “herättävän” havaintoja, ainakin endolla.

   Kohoava TSH kertoo voimistuvasta vajaatoiminnasta, vaikka T4V on ihan normaali. Älä odota vuotta.

 • yliväsynyt says:

  Täällä myös useista oireista kärsitty jo vuosia ja muuta diagnoosia en tunnu lääkäristä saavan kuin masennus. Itse kuitenkin koen että se on vain yhtenä oireista, eli tämä kurjaakin kurjempi olotila aiheuttaa tuota masennusta.

  18.8.2010
  tsh 1.6 ja t4v 13 (silloin n. kuudennella kuulla raskaana)
  viitteet tsh 0,3-4,5 ja t4v 10-21

  31.1.2013
  tsh 2.1 ja t4v 18
  viitteet tsh 0,3-4,5 ja t4v 10-21

  6.2.2013 kilpirauhasen ultra : suurentunut kyhmystruuma

  7.2.2013 Sisätautilääkärin diagnoosi: masennus
  Pitkin hampain kuitenkin kirjoitti lähetteen lisäkokeisiin.

  15.2. 2013
  t3v 5.6 viite 3,5-6,5
  TPOab 561 viite yläraja 35
  Prolaktiini 1301 viite 70-500

  Mielenkiinnolla odotan samaisen sisätautilääkärin soittoa tuloksista kun saadaan vielä selville kortisoliarvo.

  Turhaanko kärsinyt useamman vuoden?

  Saa kommentoida jos herätti ajatuksia…

  • Tiina says:

   Ihan mielenkiintoiset nuo arvot. Vasta-aineet on tosi korkealla samoinkuin prolaktiini joten molemmat osoittaa tavallaan kilpirauhaseen. Mutta sitten itse kilpirauhaskokeen tulokset on tosi hyvät.
   Tuuhan kertomaan mitä lääkäri sanoo.

 • Anne says:

  Apua… Mitä mieltä näistä arvoista? Ths 1,34 (Viite 0,4-4) T4V 12 (Viite 9-19)

  Jätin kaikki viljat pois, plus ylimääräset pahat hiilarit, laihduin 10kg ja olo oli hyvä! Nyt kuitenkin oireet alkanut hiipimään takaisin, kylmät kädet, ahdistus, masennus, paniikki, saamattomuus jne…

  Missä vika? Onko tämä kilppari ongelmaa vai onko jo päässä vikaa? Lääkitystä ei ole.

 • ukkeli 1974 says:

  Hei!
  minulla on otettu kilpirauhasarvot neljä kertaa terveysasemalla 10 kuukauden aikana. Ensimmäisessä verikokeessa viime keväänä TSH arvo oli 3.8. (viitearvot 0.5-3.6) ja T4V oli 14 (viitearvot 9-19). Koe uusittiin kuukauden päästä, jolloin arvot olivat TSH 3.06 ja T4V 15 joten kaikki oli kuulemma hyvin.
  Nyt tammikuussa 2013 otettiin uudelleen verikokeet sairastamani diabeteskokeiden yhteydessä (nuoruusiän diabetes). TSH oli nyt taas yli viitearvon (lääkäri ei sanonut paljonko ne olivat), lääkäri halusi uusinta kokeen helmikuulle. Nyt arvot olivat TSH 3.08 ja T4V 14 lääkäri sanoi että arvot ovat hyvät eikä lääkitystä tarvita, vaan arvoja seuraillaan tarvittaessa. Kilprauhasen vajaatoimintaa meillä on suvussa mm. molemmilla siskoillani on lääkitystä vaativa vajaatoiminta. Oireita minulla on ollut useita: kynnet huonossa kunnossa, kuivat kyynärpäät ja väsymystä.
  Mitä mieltä olette noista arvoista tulisiko lääkitys aloittaa, pitäisikö minun kysyä vielä työterveyslääkärin mielipidettä lääkitykseen?

 • Marsa says:

  Just sain tulokset omista kilppareista, TSH 2,6 ja T4-V 12,4. Terveyskeskussairaanhoitajan mukaan oikein ihanteelliset arvot. Pyysin arvojen mittausta itse kun en keksinyt enää muutakaan selitystä tälle jatkuvalle ihmeelliselle ololle. Oirekuva on vaihdellut vähän niin ja näin tässä muutaman kuukauden sisällä. Ensin alkoi tulla paniikkikohtauksia, lääkitys päällänsä, mutta se ei enää yhtäkkiä auttanutkaan. Näihin liittyi näön kohdistamisen vaikeuksia, ts. tuntui kun näköä ois välillä vaikea kohdistaa varsinki kauas, silmät kuivan oloset, tuntui ettei oikein nää aina kunnolla, tarvis kostuttavia tippoja, käytössä pitkään ollu zaditen, joka toiminut kuitenki, silmät ei varsinaisesti oo kuivat kun ei niitä kutise eikä kirvele. Lisäksi ollu jatkuvaa palelua näin talviaikaan. Joka päivä palelee. Villasukat nyt on ihan must, mutta kun nykyisin vois pitää jopa villalapasia sisällä ja kaulahuivia ja miksei vaikka pipoakin. Luulin ekaks et meidän uus kämppä on pääpiru vaivoihin, mut kun palelee ihan missä vaan. 0 asteen kelilläkin saa vetää toppahousut jalkaan. Joskus tietenki on päiviä, että on ihan normaali lämpöinen olo ja tarkenee farkuilla. Sillon on yleensä muutenki parempi päivä. No, tuo aamuväsymys oli seuraava sitte mikä tuli ja jäi. Oon aina ollut aamuvirkku, herännyt siinä 7ltä, joskus jopa aikasemminki. Nyt tuntuu, että menee vähintään sinne puolille päivin asti ennen ku saa järjen huilaamaan kunnolla ja iltapäivästä taas tuntuu että vois ottaa päiväunet. Ja jos ne päikkärit ottaa niin sen jälkeen olo on ku jyrän alle jääneellä, ei tee mieli herätä ollenkaan ja tosi sitkasta herätä. Siksi yritänki välttää niitä päiväunia viimeseen asti. Tuo väsymys alkuaikoina varsinkin ahdisti suunnattomasti, mutta nyt siihen on jotenkin jo tottunut. Tietenki jatkuvasta nuutuneesta olostakin johtuen tuli paniikkikohtauksia. Ja sitten nuita hengenahdistusoireita. Astmaa ei kuitenkaan ole eikä avaavilla ole ollut muuta vaikutusta kun se, että alkaa tärisyttää jos niitä ottaa. Niinpä olen ne jättänyt pois kokonaan, vaikka lääkäri niitä määräsikin, ehkä viikon verran niitä tuossa kuukausi takaperin kokeilin. En usko, että keuhkoissa on vikaa. Välillä vaan tuntuu, että henki ei kulje että itellä pitää tahdonalaisesti hengittää. Yöllä selkä on jäykkä ku rautakanki ja aamupäivät menee siinä kun koko kroppa on ihan jäykkänä vaikka lihakset on vetreät niin luut tuntuu jotenki jäykiltä. Burana kuurin vedin kuukausi sitten ja nyt taas mennään toisella kuurilla. Jos unohan ottaa buranaa illalla niin se kostautuu sitten viimestään aamulla. Olo on sitäki hirveempi, varsinki yläselässä. Liikunnan jälkeen tulee ihan nuutunu olo, vaikka olo ois ihan suht energinen ennen liikuntaa. Ja mistään raskaasta liikunnasta ei oo kyse, ei tule edes kunnolla välttämättä hiki. Hikoilu on tosin muutenkin vähentynyt ja varmaan siksikin kun palelee vaan. Yöllä tosin saatan hikoilla ku saunassa olisin. Toisinaan taas voi olla, että aamuyöstä on hirveen kylmä vaikken yöllä olis hikoillukkaan. Nenä on tukkoisen oloinen ja hajuaisti missä lie. Ruokahaluttomuuttakin on mutta ei enää sitä kuvotusta ruokaa kohtaan kun aloin syömään kalaöljykapseleita. Verenpaineet on välillä matalat. Toinen silmä tuntuu erilaiselta kuin toinen, mutta vaikea selittää miten, vähän niinku siinä ois jotai häikkää, mutta jos toisen peittää, sillä näkee silti ihan hyvin. Kädet puutuu usein yöllä. Sydänfilmit otettu moneen kertaan ja sydämessä ei oo mitään vikaa. Kuorsaan myös yöllä ainakin tuttujen mukaan. Itse en koskaan ole herännyt kuorsaukseen niin vaikea sitä itse “kuulla”. Paniikkihäiriölääkitystä nostin, kun sanoivat että olis mielenterveyspuolen asia. Ei auttanut, olo tuli kahta kauheammaksi parin viikon jälkeen, sain migreenikohtauksia ym. Laskin lääkkeen entiselle ja olo ollut paljon parempi henkiseseti. Eli mistään henkisen puolen ongelmasta ei mielestäni ole kyse. Kun ei edes vituta eikä ärsytä tavallista enempää. Vain yleensä sillon ku on “ne päivät”. Voisin hyvin kyllä suostua masennusdiagnoosiin jos olisi olo koko ajan vittuuntunut, mutta kun ei. Eikä edes itketä. Tympäsee ainoastaan se, että lääkärit luokittelee väsymyksen heti suorilta mielenterveyden ongelmaksi. Jännää, että siihen liittyy kuitenkin enemmän näitä fyysisiä oireita ja psyyke on lähes normaali. Aina ei vain väsyneenä toki huvita tehdä mitään. Suunnittelemaan joutuu paljon, miten asiat saa tehtyä kun autollakin on hankala ajaa pitkää matkaa näön heittelyiden takia kun välillä tuntuu että sumentaa ja välillä saattaa alkaa nukuttamaankin.

 • Nella says:

  Samalla asialla minäkin kuin muutkin. Eli mielipidettä arvoista? Tarkkoja viitearvoja en valitettavasti tiedä, en ole vielä niin sinut niitten kanssa että pysyisin perässä mitä ne pitäisi olla. Terveyskeskuksen hoitsun mukaan kaikki on kuitenkin ok eikä lääkäriä tarvita, sain kuitenkin vänkäämällä puhelin ajan ensi viikoksi.
  Eli tsh 3,41
  tv 12
  Tuo tv ilmeisesti aika hyvä? Ymmärtäisin kuitenkin maallikkona että tsh kulkisi ylärajoilla, mikä se sitten lieneekään se tämän hetkinen yläraja.

  Yksityiselle ei ole varaa joten ihan terveyskeskuksen armoilla ollaan tässä.

  • Nella says:

   Arvatenkin lääkärinkin vastaus oli että arvot ovat täysin normaalit eikä jatkotoimenpiteitä tarvita. TSH viitearvot siis 0,5-3,6 (oma tulos 3,41) ja t4v viitearvot 9-19 (oma tulos 12)
   Ottaa pattiin mutta yksityiseenkään ei ole varaa.

 • Isabella says:

  Kävin labrakokeissa joissa
  S-TSH 0,99 (0.4-4.0),
  S-T4-V 12,6 (10-21),
  S-T3-V 3.9 (3.5-6.5)
  S-TyglAb alle 244 kU I (0.0-280.0 kU l),
  S-TPOAb alle 36 kU l (0.0-60.0 kU l).
  Koko ajan järjetön väsymys, uupumus, hiusten lähtö, painon nousu, masennus, ajatusten pätkiminen, hikoilu, palan tunne kurkussa, ruumiinlämpö aina 35-35,5. Työterveyslääkärin mukaan kilppariarvot täysin normaaleja. Kannattaisiko mennä erikoislääkärille vai mitä mieltä olette? Voiko kyse olla aivolisäkkeestä johtuvasta vajaatoiminnasta?

 • Ninnuka says:

  Olen 25-v nainen ja olen kärsinyt pitkään kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisista oireista, joten kävin ottamassa labrat joulukuussa, jolloin TSH oli 0,8 ja T4V oli 12. Kumminkin lääkäri väitti arvojeni olevan aivan normaalit.

  Nyt 2kk myöhemmin kävin labroissa uudelleen, ja arvot olivat TSH 1,46 ja T4V 13. (mistä tuo molempien arvojen nousu voi johtua?)

  Olen varannut yksityiselle lääkärille ajan, mutta aloin miettimään, että onko se turha, koska arvot edelleen ovat muka hyvät vaikka oireet piinaavat koko ajan?
  Kysymys onkin, että kannattaako näillä arvoilla lähteä lääkärin juttusille?

  • Tiina says:

   no niin sen kuuluukin mennä että molemmat arvot nousee, siis jos TSH nousee niin T4V:nkin PITÄISI nousta. vaikka ei tuo sinun T4v arvo niin hirveästi vielä ole noussut. mutta ilman viitearvoja vähän vaikea enempää sanoa.

 • Markku says:

  Moi,

  Olen 4-kymppinen liikunnallinen kaveri ja minulla on ollut useamman vuoden ajan vajaatoimintaan viittaaavia oireita laajalla skaalalla. Masennuslääkkeitäkin on testattu.
  Tässä arvojani vuosien ajalta:
  TSH T4V

  27.9.2007 1,15 13,36
  16.2.2009 1,21 11,59
  4.11.2010 1,41 -
  20.2.2013

 • Eevu says:

  Heippa!
  On ollut seuraavia oireita: hiustenlähtö, väsymys, kynnet halkeilee, palan tunne kurkussa (joskus nielemisvaikeuksia), paino ei laske millään, kuukautishäiriöt, toisinaan silmissä kipua/kirvelyä, aivosumua, järkyttävä palelu joka päivä (erityisesti kädet ja jalat), välillä syke todella alhainen, välillä sydän hakkaa hulluna, rytmihäiriöt, alkanut tulla myös nivelkipuja yms..

  Mittautin kilpirauhasarvoni, jotka sain sairaanhoitajalta (lääkärin soittoaika vasta kuukauden päästä). Ne olivat:
  TSH: 0,98
  T4V: 11

  En tiedä, mitä lääkäri aikoo sanoa tuosta T4V arvosta, mutta käsittääkseni se on alle viitearvon? Pitäisikö lukeman olla vähintään 16? Haluaisin mieluummin ruokavaliolla muutoksia tähän, jos mahdollista. Onko? Minulle ei näytä sopivan viljat eikä maitotuotteet, suolistovaivoja ollut muutenkin (yliherkkyyksiä). Voiko nämä vaikuttaa kilpirauhaseen? Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

 • Markku says:

  Moi,

  Tässä minun arvoja viime vuosilta. Lienee viitearvoissa, mutta olo on välillä sellainen, että viittaa vahvasti vajaatoimintaan.
  Olen siis 4-kymppinen liikunnallinen ja normaalipainoinen mies. Muita arvoja ei ole mitattu, koska työterveyslääkärin mielestä ei ole ollut aihetta.

  TSH T4V
  v.2007 1,15 13,36
  v.2009 1,21 11,59
  v.2010 1,41 ei mitattu
  20.2.2013 0,87 14,3

  • Markku says:

   viitearvot täällä TSH 0,4-4 ja T4V 9-19
   syke on ollut aikuisiällä alhainen, 45-49 välillä, alimmillaan 39.
   En ole huippu-urheilija, vaan ihan perushyvässä kunnossa.

   • Tiina says:

    Nuo viimeisimmät arvot on ihan hyvät, pääsääntöisesti. voi löytyä poikkeuksiakin.

   • Markku says:

    viimeisiä arvoja ihmettelen, pientä muutosta parempaan?
    voiko tilanne korjaantua noin vaan..olo ei kyllä puolla sitä..

 • Eevu says:

  Lisäisin vielä edelliseen kommentiini, että jostain syystä mulla on joku ongelma B-vitamiinin kanssa, joudun nimittäin ottamaan sitä lisänä. Pidin hiljattain siitä pientä taukoa, mutta nyt olen ottanut taas joka päivä. Ellen ota, niin tuloksena järkyttävä akne suun ympärillä/leuassa. Ihoni on muutenkin akneinen (tämä kai myös yksi kilpparioire?).

  t. Eevu

 • Anneli says:

  Minulla on ollut tupakan polton lopettamisen jälkeen kummallisia oireita ja luin, että tupakan syanidi piiskaa kilpirauhasta toimimaan. Lopettamisesta on siis selvyyden vuoksi jo yli vuosi.
  Kilpirauhasarvoni olivat TSH 2.0mU/l (viiteväli 0.3-4.5)
  T4V 14pmol/l (viiteväli 10-21)
  Lääkäriltä en ole pyytänyt vielä edes soittoaikaa- kannattaako näillä arvoilla pyytää?

 • Vesku says:

  Moro,

  Mies 30 v. Syksyllä 2010 p-t4-v 16.8 ja p-tsh 1.8 lääkärin mukaan normaalit.

  Oireita kuitenkin on. Listaa kun lukee niin lähes kaikkia löytyy. Pulssi on kuitenkin aina ollut suht korkea levossa 80 vaikka sen kaiketi pitäisi laskea.

  2010 kokeet sain omasta pyynnöstä koska kaulalla oli jo pitkään ollut ahdistava tunne ja sitä lääkärille ihmettelin. Se kuitenkin lieveni kunnes nyt taas on palautunut. Tunne säteilee vasemman puolen korvan takaa aina rintakehään asti. Muisti on tietyissä asioissa olematon. Saatan lähteä vartavasten viemään roskia kuitenkin todetakseni hetken päästä, etteipä sitä pussia tullut otettua mukaan. Vastaavanlasia juttuja tapahtuu muidenkin pikkuaskareiden ohessa. Joko vallan unohtaa tai keskittyminen herpaantuu totaalisesti ja siirtyy muihin asioihin. Kuitenkin taas pitkällä välillä asioiden hoito onnistuu ja esim. työntekoon olotila ei ratkaisevasti ole vaikuttanut.

  Välillä saattaa tulla järjetön vilu johon ei auta mikään. Peiton alle vetäytymisestäkään ei juuri ole apua. Menee ohi sitten kun sen aika on.

  Korkeakauluksista takkia on aivan kamala pitää yllä. Varsinkin kun pukeutumisen yhdistää liikuntaan, niin tunne on hirveä.

  Voiko vaiva olla on/off tyyppiä? Välillä olo on ihan loistava, mutta pahimmillaan mikään ei kiinnosta.

 • Sofia says:

  Työkavereiden käskystä pyysin kilpparitestit työterveystarkastuksessa. Oireeni ovat karmea kylmyys koko ajan, iho kuiva koppura, kynnet lohkeilee, muisti pätkii ja tuntuu siltä että kaikki on ylivoimaisen työlästä. Sain sitten tänään tiedot, TSH 2,4 (0,3-4,5), T4-V 12 (10-21). Lääkäriaika parin päivän kuluttua siihen että on karmea jatkuva ihottuma käsissä… Siihenkin luultavasti löytänyt itse vastauksen, ihokeliakia, koska selvästi paranee jos viikonkin on gluteenittomalla ja heti kun leivänkun syö niin seuraavana yönä kädet on auki raavittu…
  Mutta noihin kilpirauhasarvoihin, pitäisikö minun nyt vain jostain repiä energiaa siihenkin että yrittäisin saada näistäkin jotain aikaiseksi? Eli olisiko näin matalalla T4-V arvolla jo yrittää saada lääkitystä? Hemoglobiinikin oli näköjään lähtenyt reilusti laskuun ja alkoi hipoa alarajoja.

  • Tiina says:

   Kokeilisin ensin rautalääkitystä ja ruokavalion muutosta. Keliakialla on yhteys kilpirauhaseen mutta koska TSH on vielä aika maltillinen niin en suoriltä lähtisi lääkitykselle koska noilla arvoilla lääkityksen jatkuvuus on aika epävarmaa. voisit myös kokeilla L-tyrosiini luontaistuotetta,omega3-rasvahappoja ja vitamiini lisää. matala hb voi oireilla hyvin samalla tavalla kuin vajaatoiminta.

 • Kalle says:

  Mulla on hieman kummat arvot, jotka juuri maanantaina sain.

  TSH 0,26, viitearvot 0,4-4,2
  T4V 9,2, viitearvot 9-19

  Syön jo Thyroxinia pienenä annoksena (25 mikrogrammaa) antidepressantin tehostamiseksi. Kun lääkäri kuuli tämän puhelimessa, hän kehotti heti tuplaamaan annoksen ja konsultoimaan psykiatria, joka muutti annostuksen nelinkertaiseksi, siis 0,1 milligrammaa/vrk. En vain ymmärrä tuota kovin alhaista TSH-arvoa. Eikö sen pitäisi mennä pikemminkin toisin päin?

  • Tiina says:

   vahvasti näyttäisi tälläin äkkiseltään katsottuna joko aivolisäkeperäiseltä vajaatoiminnalta TAI olet tosi herkkä tyroksiinille (tai siis aivolisäke on) ja TSH laskee tosi helposti. Mutta hyvän ohjeen sait lääkäriltä, kyllä tuo T4V arvo yksistään aiheuttaa monelle masennusta joten on syytä saada ylöspäin.

 • Ansku says:

  Minulta otettiin eilen verikokeet ja minulla arvot ovat tällaiset:

  t4V = 12

  ths = 2,05

  Minulla on aloitettua jo joskus viime syksynä thyroxin 0,25mikrog. lähinnä omien oireiden takia ja tuon s-ths takia, joka oli vähän korkealla ei mitään suurta.

  Lääkitystä nostettiin jo pari kuukautta sitten 50mikrog erikoislääkärin toimesta, oireiden jatkuessa…

  ovatko nuo arvot nyt normaalit vai viittaavatko edelleen vajaatoimintaan vai liikatoimintaan? Itselläni minulla on kyllä vielä vajaatoiminnan oireita …. lääkityksestä huolimatta.

 • J says:

  Moi!

  Olen 22 -vuotias tyttö ja mulla alko väsymys, voimattomuus ja alakulo viime syksynä (elo-syyskuussa). Samoihin aikoihin alko hiustenlähtö, käsien tärinä, ihon kuivuminen, silmien kuivuminen… lista on loputon.
  Alakulo on jo muuttunut jatkuvaksi, ja terveydenhoitaja/lääkäri pistää oireet masennuksen piikkiin.
  Kävin kilpirauhaskokeessa helmikuun puolivälissä ja arvot olivat
  S-THS 2.25
  T4V 10.8 (viiterajat 11-22)

  Viikon päästä tehtiin uusinta koe, jossa THS oli sama, mutta T4V 12.1

  Koulun terveydenhoitaja ei asille mitään tehnyt, sanoi että on viiterajojen sisällä joten hyvä.
  Päivystävä lääkäri oli sitten samaa mieltä, ja käski mennä psykologin juttusille.

  Mitä mun nyt kannattaa tehdä? Mennä yksityiselle?
  Alkaa jo epäilemään itteä luulosairaaksi..
  Meillä on suvussa kummaltakin puolelta kilpirauhasenvajaatoiminnan riski (kaks tätiä ja iskä, sekä sisko, joka on syönyt mielialalääkkeitä 5 vuotta parantumatta), ja oirelistasta tärppäsi 18 oiretta. Suurin oire on saamattomuus mikä aiheuttaa itseinhoa ja alakuloa. Kun en oo n. puoleenvuoteen nähny tässä elämässä mitään järkeä, ja viimesetkin voimat vie taistelu diagnoosin löytymiseksi. Ihan helpolla en haluaisi masennuslääkkeitä alkaa käyttämään..

  • Johannes says:

   Hei kaikki.
   Ottakaa yhteys Mehiläinen Helsinki ja sieltä lääkäri nimeltä Erkki Antila. Hän on kemisti filosofian tohtori ja myös lääketieteen lis ja tuntee erityisen hyvin mm kilpirauhasasiat. Itselläni oli rT3 arvo (käänteinen kilpirauhasarvo)tuplana, mitä saisi olla. Se on arvo, jota ei edes tutkita Suomen labroissa. Verinäyte menee jenkkilään ja vastaus tulee 2-3 viikkoa. Oireita voi lukea netistä paljon myös suomeksi. Sitä hoidetaan vajaatoimintana, mutta eri lääkkeillä kuin tavallisesti. Oireita ongelmaan on paljon-kannattaa lukea netistä..

  • Kaisa says:

   T4v on hyvin tuolla alarajoilla, mikä voisi selittää oireet. Kehottaisin käymään yksityisellä, josset sitä ole tähän mennessä tehnyt. Muista mainita oireet ja sukurasite ja vaadi saada koelääkitys. Otata uudet arvot ennen lääkärille menoa niin on tuoreet tulokset mukana.

 • AB says:

  Moi,
  voi saisinkohan täältä apua laajan kilpparipaneelin tulkintaan ennen lääkäriaikaa.
  Oon syöny tyroksiinia jo vuosia ja siks hämmästyinkin yhtäkkien ihan ala-arvosesta T4:sta.
  TSH melko korkea. T3/rT3 -ratio 18.8 eli alle 20. Mitä tästä voi päätellä??

  TSH 2.13 (0.4-2.5)
  Vapaa T4 0.8 (0.9-1.8)
  Vapaa T3 3.21 (1.8-4.2)
  Käänt. T3 17.7 (9.0-35.0)

  Vasta-aineet koholla:
  anti-TPO 59 (alle 34)
  anti-Tg 32 (alle 40)

  • Tiina says:

   Ei sillä T4:llä ole niin suurta merkitystä jos T3 on kunnossa kuten sinulla se näyttäisi olevan ihan ok. En ole kovin perehtynyt noihin kilp.paneeleihin joten tuohon käänteiseen T3:en en sitten osaakkaan sanoa mitään..

 • Eevis says:

  Reilun puolen vuoden Thyroxin-hoidon jälkeen olo on entiseen verrattuna suorastaan auvoinen. Allekirjoitan mielihyvin sen entisen sisätautiopettajani kuvauksen, että kilpparin liikatoiminta löytyy aina, koska oireet ovat niin ikävät ja selkeät, mutta vajaatoimintapotilas on yleensä tyytynyt oloonsa, koska oireet ovat epämääräiset ja tulevat niin hitaasti. Lisäisin vielä, että vajispotilas on ehkä myös niin väsynyt, että on suorastaan flegmaattinen, eikä osaa vaatia mitään.
  Mulle aloitettiin lääkitys ihan pienellä annoksella, ja sitä lisättiin loppuvuodesta oireiden edelleen ollessa häiritseviä. Nythän siis tunnistan jo ne oireet. Oireet poistuvat aina lääkkeen nostolla, mutta muutaman viikon tai kuukauden kuluttua alkavat taas palailla. Itse epäilen, että kilpirauhanen laiskistuu koko ajan lisää, ja tuottaa siis vähemmän hormonia. Nyt nostettiin uudelleen lääkitystä niin, että syön 5x viikossa 0,05mg ja 2x viikossa 0,1mg. Viimeksi oli Tsh 1,46 /va 0,4-4,2 ja T4V 15 va 11-21. Tsh tullut annosnostolla alaspäin 2,44:stä, mutta se mikä ihmetytti, oli se, että T4V:kin oli laskenut 16:sta. Alunperin ennen lääkitystä oli 18. Siksi halusin nostaa lääkeannosta tuohon yllämainittuun.
  Nyt kuitenkin niinä päivinä, jolloin otan isomman annoksen, tulee aivan omituisia oireita: käyn aivan ylikierroksilla, en nuku kuin 6h yössä, mutta olen täysin pirteä, ja jos jotain vähänkään emotionaalisesti hämmentävää tapahtuu, menen aivan sekaisin. Esim. tänään otin sen isomman annoksen, ja pari tuntia lääkkeen otosta pitkälle iltapäivään itkeskelin toissapäiväistä erimielisyyttä kotona. Sydämen tykytyksiä toki on ennenkin ollut nostojen yhteydessä, mutta nyt tuntuu jo melkein paniikkikohtaukselta.
  En uskoisi kumminkaan, että tällä nostolla olisi vielä vaaraa liikatoiminnastakaan? Ehkä kaivan vaan esiin vanhat mielialalääkkeet, ne, joita ah niin monelle kilpparipotilaalle on ensimmäiseksi tarjottu :D

 • Tanja says:

  hei!

  minulla on epäilty kilpirauhasenvajaatoimintaa, koska sitä on suvussani. tein testit : THS 0,3 – 4,5 ja T4 10 – 21
  lääkärini sanoi,että kaikki vielä ok,ei aloiteta lääkitystä, mutta vuotuinen tarkastus on paikallaan. olen pirteä ja energinen ja painoni ei heittele, mutta sairastan aina hengitysteiden tulehduksia(ilman kuumetta) ja nyt on jatkunut jatkuvaa ahdistusta ja rinnan päällä “painetta n.3kk. luin,että nämä oireet saattavat olla kilpirauhasenvajaatoiminnan merkkejä..minulla todettiin sekalainenastma,mutta en ymmärrä miten minulla on se nyt, kun olen ollut ilman astmaa yli 15 vuotta.

  • Tiina says:

   sinulle siis kerrottiin vain että arvosi on viitteiden sisällä?
   vajaatoiminta on yhteydessä moniin allergioihin,käsittääkseni myös astmaankin jollain tavalla.. mutta jos olosi on muuten hyvä eikä muita oireita ole, en usko että liittyy vajaatoimintaan tuo astma.
   olisi tietenkin helpompi sanoa juuta tai jaata jos tietäisi paljonko ne arvot oli.

 • Tanja says:

  joo sain vain nämä tiedot itselleni eli : S-THS 0,3 – 4,4 ja S-T4-V 10 – 21 ja S-TPOAb -35
  olen tuntenut itseni normaaliksi,mutta viimeisien parin vuoden aikana allergia ja astma ovat paheneet huomattavasti(en polta) ja viime aikoina pulssi ollut korkealla ja verenpaine alhaalla. lääkärini sanoi,että ei vielä syytä huoleen,mutta kilpirauhasen vuotuinen tarkastus käytävä.

  kiitos todella paljon nopeasta vastauksesta! :)

 • Tanja says:

  hei taas!

  anteeksi annoinkin nuo minun tiedot väärin!

  THS 0,29 (0,3 – 4,5)
  T4 13 (10 – 21)
  TPOAb 35 ( -35)

  kiitos!

  • Tiina says:

   Jahas..no nämä onkin jo vähän eri luokkaa mitä sanoit, ensinnäkin TSH on alle viitteen mikä on todella erikoista koska sinulla ei ole lääkitystä. Ja T4V:kin on aika alhaalla..
   yhdessä nuo arvot viittaisivat jonkun verran sentraaliseen vajaatoimintaan..mä kyllä henk.kohtaisesti lähtisin ehkä keskusteleen endokrinologin kanssa noista arvoista…

 • Tanja says:

  kiitos paljon neuvoista!!! varaan heti lääkäri ajan!!!!

 • Luumu says:

  Itsellä oireena ollut:
  -Jatkuva väsymys(nukun myös paljon)
  -Keskityminen on todella heikkoa
  -En saa aikaiseksi mitään
  -Sanojen unohtelu
  -Iho on kuiva (usein ihmiset ihmettelee kalpeuttani)
  -Palelen myös aina (sisälläkin +24 asteen lämpötilassa )
  -Ei tee mieli syödä
  -Silmän ympärykset on ihan siniset (eikä johdu unen puuteesta)
  -Outo selkä kipu
  -Mielialat vaihtelee myös aika tiuhaan

  Pyysin sitten päästä kilpirauhaskokeisiin, lähinnä tuon palelemisen takia ja arvot olivat:
  -T4V 13 (viitearvot 12-22)
  -TSV 3.47 (viitearvot 0.3-4.0)

  Lääkärin mielestä arvot ovat ok. 2kk päästä pyysin päästä uudestaan kokeisiin ja näissä arvot olivat:
  -T4V 13 (viitearvot 12-22)
  -TSV 2.5 (viitearvot 0.3-4.0)

  Mistähän johtuu tuon TSV tuollainen vaihtelu vai onko se normaalia? Pitäisikö pyytää viellä uusia kokeita, vai uskoa ettei oireet johdu kilpirauhasesta?

 • Tiia says:

  Hei! Sain juuri kilpparitulokseni. Lääkäri sanoi, että ovat ok, mutta oireilua on ollut kovastikin ja haluaisin tietää mitä mieltä täällä ollaan. ths 2.1 (min 0,4- max 4) ja t4v 13 (min 9-19 max)

  • Tiia says:

   Vielä oireista suraavia: yleinen huono olo., kolesterolin nousu( vaikka terveeliset elämäntavat), matala yläpaine korkea alapaine, väsymys, keskuttymiskyvyn puutos, paniikkikohtaukset, hikoilemattomuus ja muitakin. Pitää vissiin käydä myöhemmin ottaan uudet kokeet niin näkee miten kehittyy

 • Tiia says:

  g

 • Mikkola juha says:

  jussi kysyy onko arvot kohdallaan.
  TSH 2.26 T4-V 12.6 T3-V 4.1 fB-B1-VIT ON NOUSSUT 272.
  minulla on 2-diabetes

 • Heidi says:

  Heippatirallaa!

  Juuri todettu kilpirauhasen vajaatoiminta. Löysin kyhmyn kaulalta ja tätä alettiin tutkia. Otettiin
  TSH ja T4V, sekä kävin ultrassa, jossa suurentunut kilpirauhanen.

  TSH oli 0,73 viitearvot 0,4-4,2
  T4V oli 75,63 viitearvot 12-22

  Nyt sain lähetteen vasta-aine labroihin olisin halunnut kysyä mitä tällä haetaan ja onko kyhmy syytä leikata. Omaa lääkäriä en saa kiinni TK.sta =(

  • Tiina says:

   Korjaisin nyt heti kättelyssä että sulla ei kyllä noilla arvoilla todellakaan ole vajaatoiminta vaan kilpirauhasen liikatoiminta.

 • Minna says:

  Toivottavasti joku asiasta tietävä osaisi antaa minulle neuvoja, tk-lääkäri ei vaikuta oikein osaavan, mutta ei aio lähetettä erikoislääkärille laittaa vielä tässä vaiheessa.

  Tilanne on tämä:
  Kesällä minulle aloitettiin thyroxin-lääkitys. Lasten annosta 2 tablettia päivässä. Syy lääkityksen aloitukseen oli se, että TSH JA T4V olivat rajalla ja vasta-aineet S-TPOAb oli koholla eli 328.

  Nyt kävin uudelleen kokeissa, omasta vaatimuksestani myös vasta-ainearvo otettiin. Tänään sain vastaukset. Arvot ovat nyt seuraavat:
  T4v 13,4 eli viitealueella
  TSH 14,45 eli koholla
  S-TPOAb yli 1300 (eli reilusti koholla)

  Lääkärin mielipide oli, että nostetaan tuota thyroxinia yhdellä tabletilla, mutta siis jatketaan näillä lasten pillereillä.
  Muuta ei kuulemma tarvita ja kontrolloidaan arvoja sitten vuoden päästä uudelleen.
  Jotenkin tuntuu, että tämä ei taida mennä nyt ihan niin kuin pitäisi, mutta lääkäri ei suostu laittamaan lähetettä erikoislääkärille ja yksityiseen ei todellakaan ole varaa, kun olen työttömänä.

  Miltä nämä arvot vaikuttavat?

  • Tiina says:

   No aika paksua ja menee kyllä jo varmaan hoitovirheeksi.
   25mikroa ei todellakaan tuo tota TSH:ta alas ja sehän on yli 4 kertaa sen mitä pitäisi. Sinuna soittaisin nyt sille lääkärille vaikka soittoajan, että otetaanko yhteyttä potilasasiamieheen vai alatko hoitamaan kunnolla. Nyt pitäisi nostaa se 25 mikroa, varmaan viikon päästä toinen sama ja uudet labrat 6vk päästä.

   • Minna says:

    Sain lääkärille soittoajan. Lääkärin mielipide oli se, että nostetaan yhdellä tabletilla, eikä edes harkita useamman tabletin nostoa. Sain ruikutettua uudet verikokeet, jotka otetaan kuukauden päästä.
    Kyselin tuosta vasta-ainearvosta, joka on puolessa vuodessa noussut reippaasti n. 300 oli puoli vuotta sitten ja nyt papereissa lukee yli 1300. Lääkäri oli sitä mieltä, että se joillakin ihmisillä voi luonnostaan olla viitearvon yläpuolella ja minunkin arvoni on vain vähän viitearvon yläpuolella, joten voi luonnostaan olla, eikä aleta tutkimaan tai mitenkään sitä hoitamaan.
    Kerroin, että minulla tuntuu kaulalla turvotusta, pehmeät möykyt molemmin puolin. Lääkärin mielestä kilpirauhanen kuitenkin sijaitsee heti leuan alla!!!
    Yritin saada lähetteen keskussairaalaan kilpirauhassairauksien erikoislääkärille, mutta tämä nuori tk-lääkäri oli sitä mieltä, että kilpirauhassairaudet ovat niin yleisiä, ettei tähän erikoislääkäreitä tarvita…

    Kaulalla ei muutoin esiinny kipua kuin välillä päätä kääntäessä ja iltaisin joudun etsimään nukkuma-asentoa, jossa ei tuntuisi kipua.

 • ES says:

  Hei,

  Arvot oli tammikuussa 4.2 & 14, vielä mitään ei ole tehty mutta menen lähiaikoina seurantakokeisiin..

  • ES says:

   Uudet tulokset 3,3 ja 13, mitä mieltä olette?

   Järkyttävää väsymystä, 8-9, jopa 10 tunnin yöunien jälkeen voin helposti ottaa 2-3h päikkärit, iho on kuiva kuin sahara, mustat sukkikset tai housut ovat ihan valkeat sisältä, muutoinkin voin sanoa lähes jokaiseen kilpirauhasen vajaatoiminnan oireiden kohdalla merkinnän “on”.

 • Jane says:

  Mulla todettiin viime marraskuussa kilpparin vajaatoiminta, TSH 15,2 (viite 0,4.-4,0 ) T4V 1,5 ( viite 12-22 ) Olin ollut todella väsynyt jo pitkään, hiukset lähti kasoina, olivat ihan kärsineet, jatkuva vilutus, olisin vaan nukkunut, kävin töissä ja pakottamalla pakotin jaksamaan itseni myös kotitöihin, kaikki oli usvaa ympärillä. Vapaa-ajat nukuin. Ymmärtämättä missä vika. Vastausten tultua lääkitys aloitettiin HETI, eli lasten annos 1vk, nosto 2 tabk pari viikkoa, 3 tabl jälleen 3 vk, nyt ottanut 0,1 tabletin viitisen viikkoa, ekat uudet labrat nyt ensi viikolla. Vaikutus alkoi n, 2,5 vk kuluttua vähitellen, hiuksia ei lähde enää,2kk, vilutus poissa, turvotukset eivät ole kyllä vieläkään lähtenyt, niihin sain nesteenpoistotabletteja, ovat auttaneet. Varsinaista painonnousua ei kyllä ole ollut missään vaiheessa, turvotus aamuisin silmissä, sormissa sekä jaloissa. Välillä huomannut väsähtäneempiä päiviä, mutta yleisesti energisempi kuin pitkiin aikoihin. Pitäkää huolta,että saatte aikoinaan lääkityksen ja hoidon alkamaan.

 • Tiina says:

  Moikka,

  oon ihan ummikko näissä kilpirauhas-asioissa.. mut kysyttävää olisi: mulla verikokeissa arvot olivat: TSH 3,8, P-T4-V ekalla kerralla 6,5 ja toisissa kokeissa 8,3. Mitähän tämä mahtaa tarkoittaa? Sairaalan erikoislääkärin mukaan ei mitään ongelmaa, tarkkaillaan tilannetta ja uudet kokeet 2kk:n kuluttua. Oon ollut jo tammikuun alusta saikulla masennuksen, väsymyksen yms yms takia.. Yksityinen sisätautilääkäri (joka laittoi lähetteen sairaalaan) väläytteli jo pään magneettikuvauksen tarpeellisuutta….. Voiskohan joka auttaa? Täytyykö tästä lähteä yksityiselle ja maksaa koko homma omaan piikkiin vai mitä…..

 • Anni says:

  Hei! Haluaisin kysyä teiltä paremmin tietäviltä Kilpirauhasarvoistani, itse en näistä paljoakaan ymmärrä eikä terveyskeskuksen hoitajakaan tarkemmin selitellyt kysyessäni verikokeiden tuloksia, kertoi vain tulokset ja sanoi, että soittaa seuraavalla viikolla ja pyytää lääkärille soittoaikaa koskien verikokeiden tuloksia.

  Tulokseni;

  Hemoglobiini 156
  TSH oli kuulemma normaali, lukuja ei kertonu..
  T4-V 10,0 (viitearvo 10,2 – 21,0)

  Mitä tämä siis tarkoittaa kun TSH oli ollut normaali, mutta T4-V kuitenki oli viitearvojen alapuolella..? Mainittakoon, että sain lähetteen verikokeisiin, koska kärsin epänormaalista väsymyksestä, hiuksia irtoilee, olen laihtunut puolen vuoden aikana 10kg tuosta noin vain, maha on kipeä/sekaisin/TODELLA turvoksissa, kuukautiseni jäivät pois joulukuussa, hikoilen, mieliala vaihtelee vähän liiankin usein, kasvot ja sormet ovat turvoksissa, henkisesti paha olla, lihasvoimattomuus, äänen käheys, nukun öisin 7-10h eikä se tunnu riittävän, hermostun helposti ja todella pienestä, myös itku tulee entistä herkemmin. Kiitos jos joku viitsisi valaista minua!

  • Tiina says:

   En antaisi paljoa painoarvoa sille “TSH on normaali”-lauseelle jos et saanut lukuja. Mutta oireet ja noin matala T4V kertoo vajaatoiminnasta.

 • Pipsa says:

  Moi,

  haluaisin saada jotain kommenttia ja mielipidettä oireisiina ja koetuloksiini liittyen. Itsellä ollu usean vuoden ajan epäilys et vois olla kilpirauhasen toiminnassa vikaa; kokeita otettu(olleet ok lääkärin mukaan) ja tällä kertaa nää ‘korkeimmat/parhaat tsh ja t4-v?’ tulokset. Nivelreuma ollut vuodesta -88, et en sit tiiä onko vaikutusta. Itse oon epäillyt aivolisäkeperäistä kilpirauhasen vajaatoimintaa ja nyt tullut epäilys et jos yleisestikin jotain vikaa tuon aivolisäkkeen hormonien tuotossa(kortisoli korkea-cushing?). Tarmokkuus tän asian selvittämiseen on vaihdellu vuosien varrella, joskus ei vaan oo jaksanut ja hyväksynyt sen ettei mua mikään vaivaa, tai sitten oon vaan kovasti luulosairas=P. Olen siis 28-vuotias nainen ja todella kyllästynyt ajattelemaan että oon vaan tällanen ja tätä mun normaaliolotila on.

  Mutta tässä oireitani joita ollut useampia vuosia:
  -väsymys, jaksamattomuus
  -jatkuva palelua(jalat ja kädet kylmät)
  -mutta toisaalta voimakasta hikoilkua(kainalot, jalkapohjat), normi dödöt ei pidä
  -alakuloisuus, taipumus masentuneisuuteen, ollut erilaisia jaksoja
  -painonnousu, turvotus mm. kasvoissa
  -palantunne kurkussa nielaistessa
  -herkät kuivat silmät
  -lohkeilevat kynnet
  -tuntuu että muisti pätkii, sanoja ja ajankohtia, ykistyiskohtia unohtuu vaikkei olisikaan kauaa tapahtumasta
  -hajamielisyys, pomppinen asiasta toiseen
  -huono paineensitokyky, alkaa ressaa helposti pikkujuistakin
  -kuulo on huonontunut
  -haluttomuus
  -pitää käydä pissalla noin kerran tunnissa työpäivänkin ajan ja vähintään kerran yössä(häiritsevää), vaikka en edes juo todellakaan liikaa

  viimeiset koetulokset(20.2.), sekalaista settiä:

  fe-folaatti: 2427, viite 995 – 2429
  b12-vit.: 305, viite 140 – 490
  kalium: 4,1, viite 3,3 – 5,0
  natrium: 138, viite 135 – 146
  tpo-vastaa.: 13, viite alle 34
  TSH: 1,0, viite 0,27 – 4,2
  T4-V: 13,00, viite 9-19
  T3-V: 5,9, viite 3,1 – 6,7
  aamu Korsol: 891, viite 180 – 680

  Yllä olevat koetulokset otettu sisätautien pkl:llä ja lääkärin lausunto oli että hyvät ja normaalit on. Ja soitin hoitajalle perään vielä ja sanoi että heidän kauttaan ei saa enää lähetettä mihinkää lisäkäynnille kun oli ok tulokset. Joten varasinkin sitten samantien yksityiselle sisätautilääkärille ajan(ei ollu erillistä endokrinologia). Että ainoo mikä virallisesti viitteiden ulkopuolella oli toi kortisoli ja se mietityttää ainakin.

  Olisi hienoa jos joku kommentoisi jotain, kiitos!

  • Tiina says:

   No fakta on kyllä se että noissa kilppariarvoissa ei oikeasti ole mitään pahasti pielessä…T3V on tosi hyvä, TSH aika optimaali ja T4V.llä ei ole niin suurta merkitystä kun T3V on hyvä.

   korsol arvoon en sitten osaa kommentoida.

   • Laura says:

    Voisko sitten olla lisämunuaisen uupumusta. Siinä kun ensin kortisoli arvot huitelee taivaissa, kun lisikset käy ylikierroksilla, ennen kun arvot romahtaa (kortisolin tuotanto hiipuu) Mullakin ensin epäiltiin Cushingia, mutta tuo uupumus sitten lopulta löytyi.

  • Pipsa says:

   Korjaus vielä tohon alkuperäiseen viestiin, että kun tuli tarkistettua vielä jopa oikeesta paikasta, niin tuo viiteväli tuohon T4-V olikin 11-22.

  • Pipsa says:

   Nonniin, nyt sitten on käyty asiantuntevalla endokrinologilla, ja kyllä kannatti(ihan sama vaikka ei ollut omalla seudulla ja maksoikin ihan riittävästi). Ekan kerran tuntu et mua kuunneltiin ja oteettiin tosissaan. Tällä hetkellä oon todella tyytyväinen ja koelääkitys alkamassa huomenna:). Toivotaan että vaikuttaa ja auttaa olotilaan. Että sitkeesti vaan sano muut mitä tahansa!

  • kiira says:

   Hei,
   Auttakaa ensikertaa kokeissa ollutta ja sanokaa mielipidettä arvoista, lääkäri kommentoi arvoja vasta viikon päästä ja vaivaa mieltä. Kyseinen lääkäri muutenkaan ei ole koskaan ottanut minua tosissaan, joten en edes luota hänen kommenttiinsa.
   S-TSH: 2.09 (viite 0.5-3.6)
   S-T4-V: 12 (viite 9-19)

 • Elina says:

  Onko näillä arvoilla selvä vajaatoiminta vai alkava:

  TSH 7 (viitearvot 0.27 – 4.2)
  T4V 14.7 (viitearvot 11.0 – 22.0)

  • Tiina says:

   aika selkeää on kun tsh on yli rajojen..mutta aika hyvin on kuitenkin T4V vielä pysynyt alarajan yläpuolella..

 • Tyttö says:

  Hei,

  Työterveyslääkäri sanoi että arvot kunnossa onko näin? Lähes kaikki vaivat listalta on tuttuja.

  TSH 2,39 (viitearvot 0,3-4,2)
  T4V 13 (viitearvot 12-22)

 • Piiku says:

  Hei
  Mitä mieltä näistä arvoista? noussut vähäsen vuosi sitten olevista arvoista? 45 vuotias nainen nyt 110 kg (nyt pitäis saada paino pysäytettyä).
  ei vaihdevuosia (on otettu kokeet)
  12.03.2013 S-TSH (S-tyreotropiini) 2.2 mU/l ( 0.3 – 4.5 )
  12.03.2013 S-T4-V 13 pmol/l ( 10 – 21 )
  12.03.2013 S-T3-V 4.9 pmol/l ( 3.5 – 6.5 )
  12.03.2013 fP-Kreatiniini 72 umol/l ( 50 – 90 )
  munuaiskokeet ok.
  Hemoglobiini 147, astma, kolesterolit korkeella, uniapnea, verenpainetauti, sokerit koholla.
  Jokapäiväset askareet ovat vaikeita, ei jaksa mitään…
  Lihon kokoajan enemmän ja enemmän, vaikka täs yrittää laihduttaa ja syödä terveellisesti (5 vuodessa painoa tullut yli 40 kg, siihen tehty vaikka mitä, masennuksenakin hoidettu ei mitään tehoa), Ei jaksa liikkua.
  Tssä oireita mitä tunnistan itsessäni:
  Ei jaksa tehä mitään, väsyttää koko ajan, työn jaksaa hoitaa (pomppii asioista toisiin) keskittymiskyky kadonnut ja just ja just kotona ruoka ja tiskit, vaatteiden pesut, ei jaksa siivota (laiskuus, muttei saa itestä mitään irti, vaikka haluais), lihassäryt, nivelkivut, haluton, ei innostu oikeen mistään, välillä kylmä, viluttaa, jatkuva palelua(jalat ja kädet kylmät) ja silti hikoilua, ylivilkas, keskittymispuute, iho kuiva, kyynärtaipeet karheet, kuukautishäiriöt
  Käsien ja jalkojen, kasvojen turvotus, Silmien kuivuminen (rähmii), Silmien vetistely (tuulinen ilma), Silmien kirvely ja punoitus. Kielen turpoaminen ja tosi kuiva iho koko vuoden.(kutittava)
  tuntuu että muisti pätkii, sanoja ja ajankohtia, yksityiskohtia unohtuu vaikkei olisikaan kauaa tapahtumasta, hajamielisyys, pomppinen asiasta toiseen, huono paineensitokyky, mielialanvaihelu (agressiivisuus) ja stressaantuu helposti pikkujuistakin, ja ummetus, pitää käydä pissalla usein ja pari kertaa yössä(häiritsevää), vaikkei tule juotua vaikka pitäis.

  Käyn ravitsemusterapeutilla, ja juttelees syömishäiriöstä.. tiedän kaikki laihduttamisesta jne. ei mitään apua löydy..
  voisko olla kilpirauhasjuttua?? kiitos jos joku valistaisi minua…

 • Sara says:

  4. maaliskuuta 2013 mitattu seuraavasti:

  S-T4-V 14 (10-21)
  S-TSH 1.1 (0.3-4.5)

  Syön Thyroxinia ½ 0.1 ja kokonainen 0.1 vuoropäivinä sekä Cymbalta 90 mg. Kolestoroli fs-Kol 5.7 (<5). Fyysiset oireet voimakkaat (listalla olevat).

  Mitsä tehdä? Ensi viikolla ensin aika ttl:lle ja sitten S Forsbergille.

 • Ullis says:

  Hei. Mitä olet mieltä arvoistani ja lääkityksestä?
  TSH 0.64 (viitearvot 0.5-3.6)
  T4v 15 (viitearvot 9-19)
  T3v 3.4 (viitearvot 2.6-6)

  Minulla nyt lääkityksenä 3/4 tablettia 0.1mg. Olo on kuin haudasta noussut.

 • Kaisa says:

  Moikka!

  Miksi en löytänyt tätä sivua aikaisemmin.

  Mulla arvot:
  TSH 1,1: 0,95 (viitearvot 0,3-4.5)
  T4V 12,6, 11,6 (viitearvot 12-22)

  Ja sisätautipolilla sanoivat, ettei mulla ole vajaatoimintaa. Omalääkäri sanoi, että mulla on vajaatoiminta, mutta lähetti minut sisätautilääkärille tuon alhaisen tsh-arvon takin. Sisätautipolilla sanoi suurin piirtein, että päässä on vika, ei kilpirauhasessa.

  Mitä mieltä olette?

  • Tiina says:

   kyllähän tuo aivolisäkeperäiseen viittais.

   • Kaisa says:

    Sitä ne tutki, mutta ei kuulema ole aivolisäkeperäistä, koska lisätutkimuksissa muut arvot oli kohdallaan (La, T3V, TVOab, ym) Mutta kortisolipitoisuus oli yli viitearvojen. Sen takia tehdään vielä dexa-rasituskoe. Toivon, että se on poikkeava niin tehdään vielä pään MRI. Sitten ei ainakaan tarvi jäädä miettimään, onko päässä jotain ylimääräistä kuitenkin. Omalääkäri lupasi kokeilla tyroksiinihoitona sisätautilääkärin kommentista huolimatta.

 • Hookoo says:

  Moikka!

  S-THS 1.70, S-T4-V 13…Mistä ne viiterajat tietää?? Työterkka sanoi että kaikki ok..mutta paljon samoja oireita ollut mitä täällä on kuvattu..?

 • Erkka says:

  Moi

  Oireiluni alkoi viime syksynä nopeilla sydämmen tiheä lyöntisyys kohtauksilla lähinnä levossa. Silloin vasta-aineet oli 160 ja muut arvot ihan normaalit. Lääkärit olivat sitä mieltä, että pelkät vasta-aineet eivät noita kohtauksia aiheuttaneet. Sydän tutkittiin ja rakenteessa ei ollut mitään poikkeavaa. Meni puoli vuotta oireitta, mutta nyt taas pumppu rupesi takomaan ja on palelua, unettomuutta, lihaskipua ja vatsavaivoja. Vasta-aineet on nyt yli 1000 ja ultrassakin kävin missä todettiin kilppari tulehduksen jälkitila ja jotain pientä kalkkeumaa verkkomaisen rakenteen lisäksi. Lekuri totesi tuohon vaan, että kun crp. on hyvä ja tulehdus on jälkitilassa niin ei auta kun odotella. Rupee pikku hiljaa haittaamaan elämää tämä vaiva.

 • Titta says:

  Hei. Olen 48-vuotias nainen. Paino nousee aina vaan, nyt (85 kg), väsyttää, mielialat mitä sattuu. Siksi kilpirauhasarvoja seuraillaan, ja masennuslääkityskin on ollut vuosia päällä. Sain juuri tulokset, jotka lääkärin mukaan ovat normaalit, joskin tämä kuulemma “vähemmän tärkeä arvo” viitealueen alarajalla
  - S-TSH 2.2 mU/l (0.4 – 4.5)
  - S-T4-V 10.0 pmol/l (9 – 21). Miksi tämä on vähemmän tärkeä?
  Muut labra-arvot oliat kunnossa, joskin sokerit siinä rajoille.
  Lääkärin johtopäätös oli, että kilpirauhasta seuraillaan. Pitäisikö hankkia toinen mielipide? Olisiko kilpirauhaslääkitys jo paikallaan?

 • NisSan says:

  Hei,
  mulla arvot TSH 4.2 (viite 0.3-4.5)
  T4-V 11 (viite 10-21).
  Oireita ollut pari vuotta,ja nyt pitäs alottaa lääkitys,aika nihkeesti työlääkäri sen määräsi,”kokeilumielessä”onko siitä apua.
  Meinaan varata ajan Endolle,koska haluun käydä erikoilääkärin juttusilla,työlääkäriltä ei juuri mitään tietoja saanut mihkään…
  Mitä ootte mieltä noista arvoista?

 • Mia Karttunen says:

  Kaipaisin nyt neuvoa oman pojan puolesta, elikkäs 2v9kk on tuolla ikää ja tänään käytiin lääkärissä selvisi että tsh oli noussut yli 10 (ei kertonut tarkkaa lukemaa) ja t4v oli 13 (viite 11-22) , poikaa on kontrattu 8kk asti kasvin hidastumisen, ihottumien yms takia ja tuolloin tsh oli vähän yli viitteen (4,6 ja tuolla arvot oli päälle 5 ja t4v arvo 16) mutta lääkäri totesi arvojen olevan oikein hyvät ja selitti että kohonnut tsh voi johtua perinnöllisyydestä, en tuota perinnöllisyys kommenttia edes ymmärtänyt ja viimeksi puhui että jos tsh nousee yli 10 aloitetaan koelääkitys mutta nyt tosissaan totesi että seuraillaan tilannetta ja vuoden päästä kontrolloidaan uudelleen ja nyt tässä mietin että olisiko kuitenkin tarvetta pyytää toisen lääkärin mielipidettä?!

  • Tiina says:

   joo en mä jäis kyllä odotteleen vaan lähtisin heti endolle lapsen kanssa.
   Vajaatoiminta voi hidastaa kasvua,vaikuttaa älylliseen kehitykseen jne joten en tosiaankaan jäisi pelaan lapsen tulevaisuudella.

 • Väsynyt mies says:

  Vuosia kestänyt työssä aiheutunut stressi ja väsymys, uupumus, räjähdysherkkyys maksimissaan, masennusta “diagnosoitu” yleislääkärin toimesta, aloitekyvyttömyyttä kun ei jaksa viedä prosessia loppuun, pienetkin asiat väsyttää, yllättävät tilanteet rasittavia, lauseet katkeavat ja jäävät kesken, ei muista nimiä tai sanoja asioille, tavarat hukassa ja unohtuvat, kömpelyyttä, keskittymiskyky erittäin huono … mitä muuta, iho kuiva, kurkussa palan tunne, puhe hieman välillä lössöttävää kun kieli tuntuu olevan hidas, ei jaksa treenata, voimattomuutta …
  S-TSH 2.2 mU/l (0.4 – 4.5)
  S-T4-V 13 pmol/l (10 – 21)

  Kolesteroliarvot (fP-Kol) vasemmalla heittelevät lyhyilläkin väleillä … onko “normaalia”?
  22.3. 5.4 mmol/l ja LDL 2.91 mmol/l (
  14.3. 4.5 mmol/l ja LDL 2.57 mmol/l
  13.3. 4.3 mmol/l ja LDL 2.47 mmol/l
  8.1. 5.4 mmol/l ja LDL 3.48 mmol/l

 • Hämmästyttää kummastuttaa says:

  En löydä netistä vastausta siihen mikä aiheuttaisi lamaavien vasta-aineiden katoamisen. Olisko kenelläkään tietoa? Mulla 1,5 vuotta sitten TPOab (Tyreoideaperoksidaasi, v) oli 439 (max 35). Silloin oli
  TSH 13 (10-21) ja T4-V 3.2 (0.3-4.5)

  Reilu vuosi myöhemmin eli tammikuussa 2013:
  TSH 10 (10-21) ja T4-V 2.5 (0.3-4.5)

  Maaliskuussa 2013:
  TSH 11 (10-21) ja T4-V 2.7 (0.3-4.5) ja se YLLÄTYS:
  TPOab <35

  Luin jostain, ettei vasta-aineet katoa, mutta mullapa näin on käynyt. Onko tää nyt ihmeparantuminen vai onko kilppari sanonut sopimuksensa irti eikä tuhottavaa enää ole? Mulla ei ole koskaan ollut lääkitystä ja vasta perehdyin verikokeideni historiaan hiljattain kun lääkäri soitti, että T4-V on matala ja pitää ottaa uudet arvot. OIreita on kyllä vajikseen viittaavia.

 • Hämmästyttää kummastuttaa says:

  Oho, meni muuten äsken noi TSH ja T4-V arvot ristiin! Pahoittelut! Eli piti olla näin:
  2011:
  TSH 3.2 (0.3-4.5) ja T4-V 13 (10-21)

  Tammikuussa 2013:
  TSH 2.5 (0.3-4.5) ja T4-V 10 (10-21)

  Maaliskuussa 2013:
  TSH 2.7 (0.3-4.5) ja T4-V 11 (10-21)

 • NisSan says:

  Kirjoitin tuolla ylempänä,unohtu mainita että oon 38 v nainen.
  Mitä mieltä arvoistani?Lääkityksen aloitin,sain ajan Endolle vasta ensi kuussa,ja joudun menee 100 km päähän,kotikaupungin Endo ei ota uusia potilaita…

 • Tiia Santala says:

  Hei. Olen 26 vuotias nainen Espoosta, noin 1.5 vuotta sitten oli kilpirauhasen tulehdus ja nyt 2 kuukautta ollu kurkku kipeä, palan tunne, hiusten lähtö yms, arvot olivat S-TSH 1.11 (viite 0.5-3.6) S-T4-V 13 (viite 9-19) onko näissä jotain outoa? lääkäri ei tuntunut tietävän mistään mitään ja pää on ihan leviämis pisteessä.

 • Omppu says:

  Moi,

  Viime vuonna 2012 otettiin kilppari arvot terveyskeskuksessa

  Huhtikuussa arvot olivat
  TSH 1,8
  T4V 13,2

  Kesäkuussa
  TSH 2,3
  T4V 11,3

  Ja tässä kuussa täällä Ranskassa
  TSH 2,02 (0,47-4,68)
  T4V 10,24 (9,98-28,03)
  T3V 3,69 (4,24-8,06) + 2,41 pg/ml (2,77-5,27) jos sillä mitään merkitystä on…

  Täällä vaan sanottiin että T4V ei väliä vaan ainoastaan TSH on ratkaiseva. Haluaisin jo jättäa tämän asian tähän mutta kun se olo nyt ei vaan parane mistään maailman aktiviteeteista. Masennus tai stressi diagnoosia vaan pukkaa, ja ihan varmasti ketä vain alkaisi masentaakin kun keho ei toimi ja koko ajan elää sumupilvessä. Kaikista ärsyttävintä on nykyinen hidas ajatuksenjuoksu ja keskittymisvaikeudet. Väsymys ei lähde millään. Keho on kuin vieraan, turvottaa, pahoinvoi, iho kuiva ja hiuksia irtoilee. Kurkku on arka koko ajan. Ja voi luoja jos teen jotain fyysisesti haastavaa, sydän menee “ylikierroksille” eikä siita todellakaan tule hyvä olo vaan ahdistava. Usein olo on myös ärtynyt ja ympäristön häiriötekijöihin helposti reagoiva.

  Sellasta. Haluaisinkin nyt kuulla teidän mielipiteitä näistä arvoista, kiitos jo etukäteen :)

  • Tiina says:

   T3V (joka on tärkeä) on alle viitteiden ja T4V koko ajan laskee..sä tarvisit lääkityksen.

 • Sri says:

  Hei! Minulla on useita kilpirauhasen vajaatoimintaan sopivia oireita. Kilpirauhasarvoja on sen vuoksi mitattu aina silloin tällöin. Tuloksia:

  10/2006: TSH 4,190 (0,400-4,000)
  12/2006: TSH 2,600 (0,400-4,000), T4-V 15,7 (10-23)
  11/2011: TSH 1,5 (0,3-4.5), T4-V 16 (10-21)
  03/2013: TSH 1,3 (0,3-4,5), T4-V 14 (10-21)

  Ainoastaan ensimmäisellä kerralla lukema on aamumittauksesta, jota ennen olen ollut syömättä, koska samalla mitattiin myös verensokeri. Uusin mittaustulos on otettu klo 11 jälkeen päivänä, jona olin herännyt jo viideltä ja juonut pari kuppia kahvia ja syönyt aamupalan ja välipalan. Ovatko lukemat silti niin hyviä, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaa kannata epäillä?

  • Tiina says:

   ei tuota viimeistä arvoa voi hyväksyä koetulokseksi koska on otettu liian myöhään (tulee ottaan viim. klo 10 ja labrat tietää sen).

   • Sri says:

    Sain ohjeeksi lääkäriltä vain, että verikoe on otettava ennen klo 13:a ja syödä voi normaalisti.

 • Tiina says:

  Moi

  Mulla on lähtenyt ihan tolkuttomasti hiuksia kuukaudessa, jäljellä on alle puolet. Työterveyslääkäri lähetti verikokeisiin ja mitattiin myös kilppariarvot,
  seuraavana meen tapaamaan ihotautilääkäriä. Mulla on vaikeasti atooppinen iho.
  Tässä 28.3. mitatut arvot, onko ne ok?
  Oon kuullut, että Suomessa on kovin laajat noi viiterajat, siks halusin kysyy.

  Tyreotropiini 1.4 (0.3 – 4.5)
  Tyroksiini, vapaa 14 (10 – 21)

  Kiitos etukäteen.

 • kati says:

  Moi!
  Yli viisitoista vuotta kärsinyt kaikkia vajaatoininnan oireita joka raskaus oireet pahentuneet ja jääneet huonommiksi raskauden jälkeen, painioa 97 pituus 160, pahin oire on palelu ja armoton väsymys eikä saa mitään aikaiseksi mieli alat vaihtelee paljon , kuukautiskierto ei ole koskaan ollut normaali tulee milloin mitenkin, kuiva iho, hiuksia irtoo paljon,kynnet ollet aina tosi hauraat,silmät kuivat ja vuotaa herkästi, muisti pätkii, puheesta putoo väliin sanoja ja kirjaimia pois ja kuulen tosi huonosti matalia ääniä (vaikka kuulo testi oli hyvä niin miesten puhe äänestä on vaikea saada selvää), ääni madaltunut, saunassa ei pysty käymään tulee happi loppuu olo.
  Kilpi rauhasta on testattu aina ootoksen aikaan ja arvot olleet hyvät tosin tsh on käynyt monesti ootos aikana alarajan alapuolella.
  tässä viimeisiä mittaus tuloksia
  5.7.12 (otettu jälki tarkastuksen yhteydessä poika syntyi 6.5.12)
  T4V 12,6 ( 9-19)
  TSH 0,60 (0,35-5)
  S-korsol 346 (135-600)
  S-PRL 1483 (70-600)
  S-TPOAb <1 (<6)

  28.2.12 (imetys lopetettu tammikuun alussa)
  T4V 16,1
  TSH 0,67
  S-PRL 49
  S-TPOAb <1
  S-Korsol 219

  Olen käynyt monessa lääkärissä ja vielä käyn yhdellä työ terveys lääkärillä mutta kaikilata tulee sama vastaus ei mitään ongelmaa ja kun puhun vaivoista niin se on normaalia kaikkia palelee välillä ja kuiva iho on yleensä myös lääkärilläkin :(
  olen huolissani onko vika kutenkin vain korvien välissä olenko vain kuvitellut kaikki nämä vaivat? vai olenko vain yli hysteerinen vaiviojeni kanssa? väliin ei jaksa yhtään varsinkin kuin kuulee että joku ihminen saa vajaatoimintaan lääkkeet vain väsymyksen tai painoon nojaten ja hommalla kokeillaan onko näistä hyötyä… ja sitten kun on yks "hullu" joka on sinnitellyt ja sinnitellyt vaivojensa kanssa vuosi kausia ja kun viimein ilmaisee huolensa aina vain pahenevista oireista lääkärille niin se vähät välittää niistä toteaa vain että ihan normaalia…
  kertokaa te viisaammat jos täällä sellaisia on niin menenkö hakee suosiolla mieliala lääkkeet saanko sillä vaivani pois ? minä kun en haluaisi syödä mitään turhaan ja siksi olenkin tarkaan seuraillut oireita ja tutkinut mihin ne täsmää ja ainoa oire kuvaan sopiva on tämä vajaa toiminta mutta kun nuo arvot on normaalit :(
  kiitos jos jaksoitte lukea tähän asti ! sainpahan ainakin jollekkin "valittaa" on vaan niin toivoton olo näiden oireiden kanssa… :(

  • Tiia says:

   Sulla on kaikki samat oireet kun mullakin, matalat äänet on ihan kamalia ja nolottaa jatkuvasti kysyä et anteeksi en kuullu ja sit tää iho ja mulla oli joskus kauniit hiukset. Kynnet on ihan kamalassa kunnossa ja ripsissä isoja aukkoja.
   Tämä jatkuva väsymykseni rasittaa parisuhdettakin jo ja lääkärit eivät tiedä mistään mitään :( Muistikin huononee päivä päivältä, jopa läheisten nimet on hukassa ja kun yritän jotain selittää niin sanat katoaa päästä ihan täysin tai sitten suusta tulee siansaksaa. Toivon itsekin löytäväni täältä apua, toivottavasti joku fiksumpi nyt sitten auttaisi meitä :)

 • Tiia says:

  Olen 27 vuotias nainen, oireita on ollut vaikka minkälaista, hiukset tippuvat, kulmakarvat ja ripset myös, kurkkukipu, kiukkusuus, väsynyt ja masennus. Alle kaksi vuotta sitten oli paha kilpirauhasentulehdus ja silloin olivat varmoja et jonkinlainen vajaatoiminta varmasti tulee.
  S-TSH 1.11 (viite 0.5-3.6)
  S-T4-V 13 (viite 9-19)
  onko noissa jotain putoa?

  • Tiina says:

   voi hyvinkin olla seurausta tulehduksesta, mutta noilla arvoilla tulee oleen tosi vaikea saada lääkitystä. T3V olis hyvä saada mitattua..

 • taisku says:

  Sain juuri labratulokset, jotka ovat P-TSH 1.4 (0.27-4.2) ja P-T4-V 11.1 (11.0-22.0). Raskausaikana reilu vuosi sitten tuo T4-V oli 8.3, mutta tuohonhan nyt saattaa se raskauskin vaikuttaa. Oireista vaikka kuinka monet sopivat minuun, joten millaisen johtopäätöksen voi noista arvoista vetää?
  Olisiko nyt syytä mennä lääkärille?
  Keitä hyviä lääkäreitä Turun seudulta löytyy?

 • Iiinkaj says:

  Osaisiko joku kertoa vähän lisää näistä arvoista, nyt kaks kertaa käyty verikokeissa, lääkärit ei oikeen sano mitään, vähättelee vaan. Olis kiva jos joku oisais sanoa jotain niin sais vähän selvyyttä tähänkin. Kaikenlaista vajaatoimintaan viittaavaa oireilua ollu nyt parivuotta.

  Ekalla kerralla:
  T4V: 13.8 (10.2-21)
  TSH: 4.53 (0.4-4.5)

  Toisella kerralla:
  T4V: 16.8 (10.2-21)
  TSH: 6.68 (0.4-4.5)

  Kiitos! :)

 • Marjo Hyötylä says:

  Muutama vuosi sitten oli tällaiset arvot; TSH 1,39 (0,4-4,0) ja T4V 11 (10-25). Onko jo silloin ollu tuo T4V liian alhaalla? Ens viikolla saan uudet arvot niin sitten tietää tämän hetken tilanteen…

 • martta says:

  He hei!mulla arvot tsh 0.44 t4v 11.6 kamala väsy,ummetus,ärtyneisyys,ahistus,menkat sekasi,vuoto semmosta ja tämmöstä,paino nousee vaik liikun aktiivisesti ja syön normaalistiei mitään saa aikaseksi jne,,voisko olla jotain nuissa arvoissa 2v ollu just samat arvot

  • caro says:

   Minulla TSH 2.1 ja T4 12 ja kamalasti oireita, mutt sisätautilääkäri sanoi ettei voi olla vajaatoimintaa koska viiterajoissa nuo arvot ! Tympee tyyppi muutenkin. Nyt huomenna otatan mm.T3-V. Saa nähdä mitä näyttää. Kaikista kamalista oireista niin minulla on myös tuo painonnousu, eikä se laske päinvastoin. Mitä enemmän liikun (kun oikein pakotan itseni, vaik on kun ois betonia jaloissa) pianoa tulee vaan lisää. Sitä myöten ahdistuskin lisääntyy.

   • kaisa says:

    Ihmettelen sisätautien erikoislääkärin tietämättömyyttä! Sain aikanaan endokrinologilta lääkityksen samalla T4V-arvolla! Noista kahdesta arvosta T4V on tärkeämpi, kuten tälläkin palstalla on tullut usein ilmi.

    Onko teillä päin (läänin tarkkuudella) yksityistä endokrinologia? Suosittelen!

 • Rampe says:

  Tän vuoden alussa olin tosi huonossa kunnossa ( vapisin ja olin tosi heikko yms.) Sit otettiin kilpparikokeet ja T4V arvo oli 9 ! Olin tosi helpottunut , että syy olooni löytyi , vaik ei tää mukava tauti oo . Olen syönyt Tyroksiinia 0,1 mg ja 1/2 tbl/pv. Kävin labrassa 5.4 ja eilen kysyin tulokset , arvo oli 13 ,hoitaja puhelimessa sanoi, että arvo on ihan viitearvoissa , MUTTA sain kuitenkin lääkärin soittoajan , koska itse tunnen oloni aika huteraksi !! Ihmettelen , että en ole päässyt kertaakaan lääkärin vast.otolle tän sairauden aikana !! Puhelimitse olen nuo kuullut ! Kilpparisivulta olen lukenut, että lääkärin tutkimus ja haastattelu pitää tehdä , kun todetaan vajaatoiminta !! Mitä mieltä olette ?

  • Kaisa says:

   Edelleen sinulla on voimakas vajaatoiminta, vaikka hoitohenkilökunta sanoisi normaaliksi. Tämä siksi, että sinulla on jo Thyroxin, jonka aikana kuuluu olla ylimmässä kolmanneksessa, siis väh. 16 viitearvoista riippuen.

   Aikanaan (ja edelleen) olen käynyt endokrinologilla, ja samalla on suunniteltu lääkitys esim. puolen vuoden jaksolle. Mielestäni pelkkä puhelukontakti ei kerro tarpeeksi. Esim. väsymys/masennus on havaittavissa vain vastaanotolla, samoin ummetus on nähtävissä helpommin, mahdolliset tutkimukset (verenpaine jne.) … Sitä paitsi miten saisit reseptin mahdollisen puhelimessa tehdyn lääkemuutoksen jälkeen?

   • martta says:

    Niin mulla tsh 0,44 ja viite alaraja 0,40 t4v 11,6 ja viite alaraja 10. Ja noita oireita tosiaan on.. osaatteko sanoa mitään tk,ssa kävin ja mulla kuulema muuten vaan noin alarajoilla

    • kaisa says:

     En ole koskaan luottanut arvauskeskukseen. Jos mahdollista, käy yksityisellä endokrinologilla. Kokemusteni mukaan muut sisätautien erikoislääkärit tuijottavat vain viitearvoja.

     Endokrinologieni mukaan TSH kuuluu olla 1-2 normaalina. Sinulla olisi sen perusteella siis sentraalinen eli aivolisäkeperäinen vajaatoiminta, koska myös T4V on alarajalla.

 • Suski75 says:

  Olen kärsinyt jo pitkään kamalasta väsymyksestä, haluttomuudesta, keskittymiskyvyttömyydestä, hiusten lähdöstä, painonnoususta ymsyms… Kävin lääkärissä oireideni kanssa ja minulle määrättiin lukemattomia kokeita, mm.kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä. Eilen sain tulokset ja vastaukset, lääkärin mukaan mikään ei vaivaa, paitsi korkeahko verenpaine johon nyt määräsi koelääkityksen. Itse tulkittuna nuo kilppariarvot ei kuitenkaan ole ihan kunnossa: TSH 0,93 (viite 0.4 – 4.5) T4V 10,8 (viite 9-21), lisäksi lääkärin mukaan vasta-aineita ei ollut. Onko nämä ihan normaalit arvot tosiaan?? Masentavaa, kun oireita riittää eikä tästäkään nyt löytynyt syytä..

 • Sini says:

  Hei,
  voisiko joku konkari kertoa, olenko täysin väärässä vajaatoimintaepäilyni suhteen (sopivien oireiden lista on piiitkä).
  Tuoreimmat tulokset on
  TSH 0.47 (0.40-4.00)
  T4-V 10.8 (9.0-19.0)
  ja samalla tasolla pyörineet viimeiset 10 vuotta.
  Lääkärin mukaan kyseessä on ennemminkin kilpirauhasen liikatoiminta.

  Jonotan nyt kolmanteen kyhmystruumaleikkaukseen, viime kerrasta on kulunut 4 vuotta ja minusta on jo aika selvittää kasvun syy eikä vain höyläillä lopputulosta. Ennen kaikkea haluaisin eroon näistä moninaisista oireista, jotka haittaa jokapäiväistä elämää todella pahasti. Uuden lääkärin haun olen jo aloittanut…

 • Päivi says:

  Minulla otettiin viikko sitten laboratoriokokeita, hieman vaihtelevan kuukautiskierron vuoksi (kierto ei kauheasti vaihtele 25-29 päivää). Kaikki arvot oli perjaatteessa kunnossa, mutta kilpirauhasarvoista jäi jotenkin epävarma olo, sain siis kyseiset arvot hoitajalta ja varasin ajan lääkärille, joka “vasta” alkuviikosta. Mietin onko kilpirauhasen vajaatoimintaan tai muuhen häikkään viittaavaa.

  TSH 3,4 (viitearvo 0,27-4,2) ja T4V 13,5 (viitearvo 11-22). Osuvat siis kyllä viitearvojen sisään, mutta hoitaja sanoi että T4V on kuitenkin aika matala, mutta TSH kompensoi sitä. Jäi kuitenkin todella epävarma olo, useampaan kertaa sanoi T4V:n olevan matala. Hoitaja myös sanoi ettei kontrollia tarvita. Muuten minua ei mietityttäisikään tämä asia, mutta meillä on haaveissa toinen lapsi ja kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa kyllä negatiivisesti sekä raskautumiseen että raskauteen. Osaako siis kukaan sanoo noista arvoista mitään vaikuttaako ne huonolta (siis mieluiten ihan faktatietoo ja kyllä olen menossa myös lääkärille siitä huolimatta mitä täällä sanotaan, mutta haluaisin nyt jo vähän jotain tietoa)

  Oireita ei siis muita ole kuin tuo hieman vaihteleva kuukautiskierto

  • Tiina says:

   Ainoa fakta on se että yli 2,5 TSH voi vaikuttaa raskautumiseen.

   • Päivi says:

    Millä tavalla se voi vaikuttaa? eli raskaus ei ala vai jo alkanut raskaus menee herkästi kesken tai vaikuttaa vauvaan?

    • Tiina says:

     Sinun arvoilla kaikki yllämainitut on mahdollisia..

     “Sekä lievä (subkliininen) että varsinainen hypotyreoosi heikentävät naisen hedelmällisyyttä. Hoitamaton raskauden aikainen hypotyreoosi lisää niin ikään keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja altistaa lapsen alhaiselle syntymäpainolle. Hoitamattomaan raskauden aikaiseen subkliiniseen ja varsinaiseen hypotyreoosiin on myös liitetty jälkeläisen pienentynyt älykkyysosamäärä . ”

     “Kilpirauhasen normaali toiminta on naisen hedelmällisyyden kannalta oleellista. Hypotyreoosi heikentää libidoa ja hankaloittaa munasolun irtoamista ovulaatiossa, ja yli 70 % sitä potevien naisten kierroista on anovulatorisia (Roti ym. 1996). Kuukautiskierron luteaalivaiheen progesteronituotanto jää niukaksi, minkä seurauksena kohdun limakalvon proliferaatio ei esty ja kuukautisvuodot ovat runsaat ja epäsäännölliset. Syynä saattaa olla hyperprolaktinemia ja aivolisäkkeen LH-erityksen heikkeneminen, ja ääritapauksissa munasarjat kuihtuvat ja kuukautiskierto loppuu. Hedelmällisyys huonontuu hypotyreoosissa selvästi, ja keskenmenoja esiintyy tavallista enemmän. Seerumin gonadotropiinipitoisuudet ovat yleensä mitattaessa normaalit, mutta sekä estrogeenien että androgeenien aineenvaihdunta on muuttunut (Larsen ym. 1998). Estrogeeniaineenvaihdunnassa estriolin tuotanto lisääntyy. ”

     “Pienehkössä tutkimuksessa äidin seerumin alle 10. persentiilin T4v-pitoisuus 12. raskausviikolla liittyi lapsen psykomotorisen kehityksen heikkoihin testituloksiin kymmenen kuukauden iässä (Pop ym. 1999), ja yli 25 000 raskauteen kohdistuneessa tutkimuksessa 7–9-vuotiaiden lasten älykkyysosamäärä oli pienempi, jos äidillä oli toisella raskauskolmanneksella hoitamaton hypotyreoosi (Haddow ym. 1999).”

     “Riittävä tyroksiinipitoisuus on välttämätön sikiön keuhkojen, luuston ja ennen kaikkea aivojen normaalille kehitykselle . Sikiö on riippuvainen äidin tyroksiinipitoisuudesta ennen kaikkea alkuraskaudessa. Sikiön oma kilpirauhanen alkaa kerätä jodia viikolla 10–12, mutta oma kilpirauhashormonien tuotanto käynnistyy vasta noin viikolla 20 .”

     Lisään vielä että välttämättä ei vaikuta millään tavalla, käytännössä selviää n. vuoden sisällä. mikäli raskaus ei ala niin syy on 99% arvoissa koska yksi lapsi on jo ennestään.

    • Tiina says:

     Ja voin sanoa että ellei ole hyvin asiantunteva lääkäri niin hän tulee sinulle sanomaan että arvot on ihan hyvät.

 • Päivi says:

  uskaltaako sitä näillä arvoilla sitten edes yrittää raskautta, lähinnä sitä ajattelen, että jos raskaus arvoista huolimatta alkaa ja ei mene kesken niin vauvalla on kuitenkin riski saada jokin vamma. Onko mahdollista, että jokin tekijä nostaisi arvoja (siis jokin muu kuin kilpirauhasen vajaatoiminta)? Tarkotan tällä siis jotain vaikka ulkoista tekijää, flunssaa, ruokailuja, valvottuja öitä, jotain. Verikoe otettiin oikeaan aikaan eli otettiin jo puoli 8 aamusta. Tämä tuli niin puskista etten osannut ollenkaan odottaa, ajattelin että häikkää voisi olla enintään verenkuvassa vaikka Hb:ssa tai jotain mutta ei kaikki muut arvot oli kunnossa Hb, leuk ja trom katottiin ja ne oli kaikki kunnossa.

  • Tiina says:

   Jokainen on yksilö, eikä voi tietää miten raskaus muuttaa arvoja.
   TSH yleensä laskee kun raskaus alkaa joten tuo T4V tuskin tuosta ainakaan sen jälkeen itsestään nousee ekalla kolmanneksella..mutta mikäli se vielä laskisi niin jopa tietämätön lääkäri joutuisi lääkityksen antamaan..

   ehkä paras suositus (jonka lääkärikin varmaan tekee jos selittää raskaustoiveet) on uusinta kokeet.

   Olet ehkä ymmärtänyt vähän väärin jotain, TSH pieni nousu välillä on normaalia mutta TSH:n pitäisi nostaa T4V:tä ylöspäin (siis molempien pitäisi nousta jos nousee,terveellä ihmisellä siis). TSH arvo kyllä voi reagoida unenpuutteeseen,flunssaan jne mutta se ei selitä miksi T4V on noinkin matala..

 • Päivi says:

  Tänään soitin neuvolaan ja puhuin asiasta, siellä onneks tunnuttiin ottavan asia tosissaan ja lupasivat puhua näistä myös lääkärille ennen mun ens viikon käyntiä, mutta katotaan mitä lääkäri sitten asiaan sanoo. Neuvolan kanta oli että arvot on hyvä kontrolloida ja jos ne samat tai huonommat niin siellä oltiin sitä mieltä, että raskaustoive huomioon ottaen jotain pitää tehdä (tarkoittikohan mahdollista hoitoa…). Sanoivat myös,että jos sattuisin tulemaan tästä kierrosta raskaaksi (mikä siis varmaan epätodennäköistä kuitenkin noilla arvoilla ?) niin noita kilpirauhasarvoja seurataan jo pelkästään neuvolan toimesta säännöllisesti mun tilanteessa, mutta riittääkö se? Tuntuu, että toisaalta tietoa löytyy netistä hyvin, mutta jotenkin silti on itse vaikea ymmärtää niitä kaikkia ja miten ne kaikki arvot ym vaikuttavat toisiinsa. Eniten pelottaa, että ammattitaidoton lääkäri saa mut uskomaan jonkin asian olevan kunnossa vaikkei se olisikaan ja sitten jäisi vajaatoiminta hoitamatta. Olen myös ottanut selvää tämän paikkakunnan suositellun endokrinologin nimen, että josko sinne sitten vielä kuitenkin arvojen kanssa kun ne uudelleen kontrolloitu.

  Ja jos nyt sattuisi käymään tärppi ja mun T4V arvo on tuo 13,5 niin onko se sitten jo heti aivan liian matala arvo ajatellen vauvan mm aivojen kehtiystä ajatellen? On myös tullut mieleen, että onko tälläisen sairauden kanssa raskaus ja lapsen hankkiminen liian riskialtista, että olisiko kuitenkin viisainta jättää meidän lapsiluku tähän, vaikka se kovasti kirpaiseekin.

  • Tiina says:

   Ei vajaatoiminta ole syy jättää lapsilukua mihinkään, itse olen oletettavasti sairastanut jo n. 8-9v ja lääkitys on ollut vasta 2v. tähän väliin on kuitenkin mahtunut 3 synnytystä ja neljäs raskaus menossa. Ihan terveitä nuo 2 ilman lääkitystä tulleet lapset on, mutta raskaudet oli kamalia (ennenaikaisen synnytyksen riski yms) ja olin todella huonossa jamassa toisen jälkeen…kyllä suomesta endo löytyy joka asian ottaa hoitaakseen joten antaa mennä vaan :) ainakin tiedät etukäteen riskin ja sen että asia pitää hoitaa.

   • Päivi says:

    Mietin sitäkin, että jos sattuisin näillä arvoilla raskaaksi nyt tulemaan niin saanko varmasti lääkitystä oikeasti heti jos sitä tarvitsen. Asiaa siis hoidan nyt koko ajan eteenpäin, mutta JOS nyt olisinkin tästä kierrosta raskaana, niin ehdinkö enää lääkitystä saamaan alkuraskauteen (sillonhan sitä jo tarvisin). TAYS:ssa (joka on siis minun sairaanhoitopiirini sairaala) on kuulemma raskausajan viitearvot T4V aina yli 14 ja TSH alle sen 2,5 eli mun T4V oli nyt sen 13,5 niin saisinko heti lähetteen TAYS:iin ja sieltä lääkityksen? voi kun nyt toivon ettei tästä kierrosta ole tärpännyt kun tää asia ihan kesken. Ja kiitos vastauksista, ne on auttanu paljon selvittämään enemmän tästä kyseisesta vaivasta, missä itse olen aivan ulalla ja paniikki jo iskenyt :/

    • Tiina says:

     karu totuus on se että välttämättä et saa heti lääkitystä,lääkärit voi jäädä arpomaan asiaa muutamaksikin kuukaudeksi.

     • Päivi says:

      Olen varautunut nyt niin, että jos sattuu niin käymään että raskaus oliskin alkanut niin menen meidän kaupungin (ilm. aika arvostetulle) endokrinologille (yksityiselle siis), olen myös varuiksi jo ajankin varannut (koska tuntui olevan heikosti aikoja ja puolentoista viikon päähän sai yhden), jos en ole raskautunut perun ajan ja kokeilen josko tk:ssa jotain tehtäisiin. Onko muuten kenelläkään kokemusta tuosta kuinka herkästi lääkeaineet vaikuttavat arvoihin. Lääketieteellinen aikakausikirja duodecim, kertoo, että esim. tulehduskipulääkkeet vaikuttavat arvoihin ja mm laskevat T4V arvoa. Toisenkin jutun löysin, jossa oli mainittu tuo sama vaikutus, sekä tässä toisessa oli myös mainittu pienenkin sairauden vaikutuksen kilpirauhasarvoihin (endokrinologin julkaisema). Saakohan tänne linkitettyä näitä, yritän kuitenkin. Olis kiva jos joku tietäis tästä jotain, kuinka pitää paikkansa? Itsellä siis parin viikon tulehduskipulääke (salisyytti, mistä tuolla mainitaanki) kuuri myös kokeiden aikaan juuri ollut päällänsä. Kannattaa varmaan käydä parin viikon sisään kontrolloimassa jo arvot uusiksi jos nämä vaikuttanut niihin (positiivisesti tai negatiivisesti??) Pahoittelut linkeistä jos ne ei täällä näy/ei saa laittaa.

      http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo99123&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero#s4

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99123.pdf

      • Tiina says:

       Jos oireita löytyy jotka täsmäävät vajaatoimintaan + tämän lisäksi on arvot kallellaan siihen suuntaan niin en lähtisi arpomaan mahdollisia ulkoisia vaikutuksia.

       • Päivi says:

        Sen takia siis näitä asioita mietin, kun oireita ei oikeastaan ole (muutaman päivän heittävä kierto ainoa tähän mahdollisesti liittyvä), ovulaatiokin tulee (ovulaatiota tikutettu useamman kierron ajan) , suvussa ei ole kenelläkään, eikä siis muitakaan autoimmuunisairauksia (isovanhemmalla diabetes, mutta sekin ol II tyypin), ei väsymystä, ei painon nousua, ei muitakaan oireita, mitä vajaatoiminnassa tyypillisesti on. Ja koe otettiin suht pitkän sairastelun aikana (tai siis itse tyhmänä menin otattamaan sen sillon, olis pitänyt odotella), jolloin oli useampia lääkkeitä käytössä. Tämä saa minut siis epäilemään että arvot voisivat johtua siis jostain muustakin syystä. Vaikka tiedänkin, että sitä asiaa ei tähän hätään saa selville mitenkään niin se mietityttää ja kovasti odottelen ensi viikon lääkäriä (tosin pienellä varauksella kun kyse tk-lääkäristä).

        • Tiina says:

         Senpä vuoksi sanoin jo ekoissa viesteissä että varmaan paras neuvo on ottaa uudet kokeet ;)
         eli ilman lääkkeitä,mahdollisimman normaaleissa oloissa, n. 1-2kk kuluttua.

 • Suski75 says:

  Olen kärsinyt jo pitkään kovasta väsymyksestä, haluttomuudesta, keskittymiskyvyttömyydestä, hiusten lähdöstä, painonnoususta sekä muusta mukavasta… Kävin lääkärissä oireideni takia ja hän määräsi minut kilpirauhastutkimuksiin, kun oireet kuulostivat vajaatoiminnalta. Lääkärin mukaan arvot olivat kuitenkin ihan normaalit, eikä vasta-aineita löytynyt (?). Itse tulkittuna nuo kilppariarvot eivät kuitenkaan ole ihan kunnossa:
  TSH 0,93 (viite 0.4 – 4.5) T4V 10,8 (viite 9-21). Kommentoisiko joku, miltä arvoni vaikuttavat kokeneempien silmiin eli pitäisikö olla uudelleen lääkäriin yhteydessä vai tyydynkö vastaukseen.

 • Päivi says:

  Kiittää ja kumartaa vastauksista

 • Tiia says:

  Hei,

  Minua kiinnostaisi T4-V tulokseni tulkinta.
  Minulla todettiin joulukuussa 2012 vajaatoiminta johon sain lääkityksen. Annosta nostettiin hieman tammikuussa ja nyt kävin kontrollilabrassa. Arvoni koko ajalta ovat seuraavat:
  joulukuu TSH 7.3 (0.3-4.5) T4-V 13 (10-21) –> lääkitys alkoi
  tammikuu TSH 2.15 (0.5-3.6) T4-V 13 (9-19) –> lääkitystä hieman nostettiin
  huhtikuu TSH 0.7 (0.5-3.6) T4-V 13 (9-19)

  Eli TSH on hienosti laskenut, mutta T4-V pysyttelee sitkeästi paikallaan.Olen käsittänyt, että myös T4-V arvon tulisi lähteä nousuun, olenko väärässä?

 • Tanja says:

  Haluaisin saada kokeneempien näkemyksen omista kilpirauhasarvoistani:

  TSH 2,6 (0,27-4,2)
  T4-V 11,6 (11-22,6)

  Arvoista tk-lääkäri totesi, että T4-V on aika alhaalla ja jos haluan, niin voidaan tarkistaa uudestaan puolen vuoden päästä, mutta että näillä arvoilla hän ei vielä määräisi lääkitystä.

  Oireina on mahdoton aikaansaamattomuus, runsaat kuukautiset + voimakkaat PMS-oireet, hiuksia lähtee melko paljon, hikoilu on tosi harvinaista ja vähäistä, vaikka mitä tekisi ja kehonlämpö on alhainen (n. 36,7), kuume ei juuri nouse. Paino-ongelmia ei ole, eikä turvotuksia. Elämäntilanne on sellainen, että olen liittänyt aikaansaamattomuuden uupumukseen ja välillä epäillyt vain olevani laiska. Toisinaan tulee kuitenkin ihan epätoivoinen olo, kun yrittää ottaa itseään niskasta kiinni, eikä muutosta kuitenkaan tule. Kiinnostusta, intoa ja halua kaiken tekemiseen olisi, mutta puhti puuttuu täysin. Olen toisinaan myös väsynyt, vaikka nukkuisin sen vaatimani 8 h. Sängystä ei jaksaisi nousta aamulla, paitsi jos on pakko ehtiä jonnekin.

  Siskollani on joitakin vuosia rutiinitutkimuksissa löydetty vajaatoiminta ja hän on saanut siihen lääkityksen.

  Kiitollisena, jos saan palautetta tilanteeseeni eli pitäisikö hakeutua jatkotutkimuksiin ja jos, niin kenelle Tampereella?

  • Tiina says:

   otattaisin kontrollikokeet ensin, mutta nopeammin kuin puolen vuoden kuluttua. Sanotaanko 2-3kk päästä.
   jos edelleen yhtä alhainen T4V niin lähtisin lääkitystä hakemaan..

 • Anni says:

  Vaitan,etta itsellani on aivolisakkeesta johtuva kilpirauhasen vajaatoiminta. T4V meni jo hiukan rajan alapuolelle ja TSH roikkuu siina alarajalla, ihan hiukan ylapuolella. Minulle vaan sanotaan, etta ei ole vajaatoimintaa, koska silloin TSH olisi paljon ylempana. Luin kuitenkin netista, etta on olemassa aivolisakkeesta johtuvaa vajaatoimintaa, jossa molemmat ovat alhaisia.(kuulemma on harvinaisempi ongelma). Isallani ja aitini siskolla on todettu vjt. Vasta-aineet on otettu kaikki oli ok. Oireita on vaikka mita. Asun Meksikossa ja olen kaynyt kahdella spesialistilla ja ne vaan vaittaa, etta ei ole mitaan, vaikka T4V meni jo rajan alapuolelle. Pitaisiko vain hyvaksya, etta olen hullu naine kaikkine oireineni. Olen ihan poikki. Onko kellaan kokemusta tasta aivolisakkeesta johtuvaa vajaatoimintaa?

 • Katja says:

  Tosi hienoa että tälläiset sivut on keksitty kun tuntuu ettei oikein ammattilaisilta heru tukea tai apua. Olen 26-vuotias naikkonen ja minulla on ollut vaikka minkälaista oiretta, väsymys ehkä pahimpana, ei meinaa jaksaa kunnon yöunista huolimatta pysyä hereillä ja tekeminen jää vähäiseksi. Palelu tulee heti perässä, luut ja ytimet on ihan jäässä vaikka patteri hohkaa vieressä, jatkuvasti saa olla pukemassa lisää päälle, nämä kaksi oiretta jo yhdessä saa päivän pilalle. Muita oireita on kuiva iho, ajatus juoksee hitaasti eikä aina oikein saa sanottua mitä pitäisi, huono muisti, alakuloisuutta/masennusta vaikken koe olevani masentunut, tekisi mieli tehdä vaikka mitä mutta keho ei vaan jaksa toimia niinkuin tahtoisin. Tämä tulkitaan lääkärissä masennuksena, olen kalpea ja vaisu, nivelsärkyjä ja lihassärkyjä ollut noin vuoden. Väsymys ja palelu ollut pidempään, rytmihäiriöitä ollut jos millasta nopeasta lepopulssista muljahteluun. Ahdistun aika äkkiä, uudet tilanteet, uudet ihmiset saa tuskan hien nousemaan, joskus jopa puhelimessa puhuminen alkaa ahdistaa vaikka olisi ihan tuttu linjan toisessa päässä..kuulostaa oudolta näin kirjotettuna ja minulle on sanottu että olen ihan kahjo mut minkäs teet..Kävin pari viikkoa sitten terveyskeskuksessa kilpirauhaskokeissa, paastosin, ja tulokset olivat nämä TSH 1,49 (viitearvot 0,350-4,0) T4V 13,6 (viitearvot 9,0-19,0)
  ja kävin yksityisellä samoissa kokeissa 5 päivää myöhemmin jolloin arvot olivat TSH 1,7 T4V 16, miten on mahdollista että parissa päivässä muuttuu noin paljon?Yksityiselle mennessä olin juonut pari kuppia kahvia kun ei heidän mukaan vaikuta suuntaan eikä toiseen että onko syönyt/juonut vai ei. Samalla tehtiin läjä muita kokeita eikä minusta löytynyt mitään vikaa, jopa hemoglobiini oli hyvä vaikka sen kanssa usein ongelmia. Voiko olla mahdollista että kaikki vaivat on korvien välissä, laittaa vähän kummastuttamaan..

  • jukka says:

   En ole koskaan kuullut, että syöminen EI vaikuttaisi. Aina on vaadittu ehdotonta paastoa.

 • Annu says:

  Tänään tuli kyllä semmonen isku vasten kasvoja, kun sain vihdoin ja viimein kilpparikokeiden tulokset. T4V oli 13 ja TSH 2.12. Lääkärin mielestä olen terve, ainoastaan kolesteroliarvot oli kohollaan ja käski menemään ravintoneuvontaan. Olen kuitenkin syönyt ammattilaisen tekemillä ruoka-ohjeilla tammikuusta asti ja silti paino on noussut useita kiloja. Lisäksi kärsin lähes kaikista oireista, jotka sopivat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nyt on aivan epätodellinen olo. Olen muka terve vaikka olo ei todellakaan tunnu siltä. En tiedä mitä teen.

 • Viivi says:

  Täällä myös samat tunnelmat kuin Annulla.. TSH- 2.68 ja T4V 12.31. Kaikki yllä olevissa viesteissä luetellut oireet sopivat. Lääkäri tyrmäsi juuri lääkityksen täysin. Hänen mielestään lääkärit ovat tehneet virkavirheen jos ovat antaneet lääkityksen noilla arvoilla. Koetin hänelle vielä näistä oireista puhua, mutta hänen mielestään ne johtuvat jostain muusta. Mitään tutkimuksia ei enää tehdä. Täytyy ilmeisesti alkaa etsimään apua muualta, ennenkö viimeinenkin hius päästä lähtee ja sitä myöte myös järki :( Näin Kajaanin tk:ssa.

  • Caro says:

   Ihan sama myös täällä. Arvot viitteissä, mutta lähes kaikki oireet ja lääkäri (yksityinen sisätautilääkäri!!) melkein suuttui kun ehdotin vajaria. Kuulemma muusta johtuu. Noh, muu on nyt tutkittu ja kaikki nekin arvot hyvät. :) Lääkäri etsinnässä, yksityinen ja mielellään Diacorilla (=ilmainen).

 • Kirsi says:

  Hei .. tänne törmäsin sattumalta kun aloin ettiä kilpirauhasen sairauksista tietoa. Itselläni ollut yli 10v jo kaikenlaista oireilua. Väsymys on ollut suurin juttu ja jossain vaiheessa myös masennus johon sain terapiaa ja lääkitystä. Lopetin lääkityksen kun mikään kokeiltu lääke ei toiminut ja annosnostot tekivät olon vaan hullummaksi. Väsymys on yhä seuralaiseni ja n. vuosi sitten sain kaveriksi rytmihäiriöt, siihen työpaikkalääkäri määräsi beetasalpaajaan. Ajattelin että tuo rutmäri johtui vuorotyöstä. Nyt en pysty enää vuorotyöhön kun keho ei kestä eli siis pumppu. Oireisto ei kuitenkaan väsymyksinenkään ole helpottanut tässä “vapaillessa” . Viime talvena alkoi hiukset kuivua sekä iho, kyynärpäiden ihossa onkin ollut jo sen 10v sellaiset kuivat läiskät. Viime syksynä multa lähti myös ensimmäisen kerran elämässäni ääni ja sitten se pysyi käheenä tai “vaihtelevana” pitkään, ei siis mitään yskää tai nuhaa ollut. silloin lääkäri heitti minulle että saattais olla kilpirauhasen tulehdus mutta mitää kokeita ei otettu. Palantunnetta ja kuristaa oloa kaulassa on aina silloin tällöin ollut vuosien aikana. Nyt ääni meni taas käheäksi reilu kuukausi sitten eikä näytä paremmaksi muuttuvan. Ennen työstä poisjääntiä kävin työterveydessä ja silloin minulta otettiin kilppari arvoista P-TSH 2.89 ( 0.3-4.2) P-T4-V 15.6 ( 11-22). Vuosien ajan siis seuralaiseni on ollut tuo väsymys sekä näitä muita oireita kuten lihasväsyminen,nivelkivut, lihominen ( paino ei tipu edes Jutan superdietillä kovimmallakaan dietti vaihtoehdolla), hiusten kuivuminen ja nyt myös hiusten harveneminen, sumu olo päässä, jotenki alotekyvytön, muistivaikeudet sekä kuulemisen vaikeus. Silloin kun ääni meni viime syksynä niin minua myös huimasi niin etten ilennyt liikkua kaupungilla kun ihmiset kattovat minua humalaiseksi. Olisikohan mulla vikaa kilpparissa vai oonko vaan laiska, saamaton ja luulotautinen?

 • Emilia says:

  Heippa!

  Kävin muista syistä labrakokeissa ja lääkäri ilmoitti yllättäen, että kilpirauhasarvoissa oli ollut muutoksia. TSH oli 4,01 (viitearvon yläraja 4,2), kun se aiemmin on ollut paljom matalampi. T4V on kuitenkin kuulemma ihan mukavasti viitearvojen sisällä. En tajunnut kysyä tarkkaa arvoa, kun olin niin yllättynyt.

  TSH:n nousu voi kuulemma tarkoittaa, että kilpirauhasessa on jotain häikkää ja menenkin parin viikon päästä uudestaan kontrollikokeeseen. Mitä mieltä olette tuosta TSH-arvosta, onko syytä huoleen?

 • Eija Uusi-illikainen says:

  heippa!
  minulta on leikattu aivolisäkekasvain nyt 5 kertaa ja viimeisin leikkaus oli elokuussa 2012 ja sen jälkeen on tullut vaikka millaisia oireita joita ei ole ennen ollut.olen syönyt ennen leikkausta kortisonia tabletteina kun oma aivolisäke ei tuottanut tarpeeksi ja leikkauksen jälkeen lääkäri sanoi kokeiden perusteella että oma aivolisäke tuottaa tarpeeksi kortisonia eikä tabletteja tarvita.nyt minulla ollut reilun 2 kuukautta kamalaa väsymystä ja uupumusta,käsien ja jalkojen palelua,lihasheikkoutta,kamalia nivelkipuja,palan tunne kurkussa,painontunne rinnassa,ääni käheänä jne….listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.olin yhteydessä omaan endon lääkäriin joka määräsi kokeita ja niiden perusteella sanoi ettei ole mitään syytä mikä aiheuttaisi nuo oireet….minulla tsh oli 4,5,hb 127,ja t4v 13.8
  minusta alkaa kanssa tuntua jo ettei lääkärit ota oireitani vakavasti vaan “ne on potilaan korvien välissä” kuten on joskus annettu ymmärtää.minulla on vuorotyö ja teen pitkää päivää kun toimin esimiehenä ja muutenki elämässäni on ollut paljon stressiä.olen ottanut ihan omalla luvalla pahimpina päivinä kortisonia ja olo paranee huomattavasti sen jälkeen.olen tänäänkin pessyt 3 ikkunaa läpikotaisin ja laittanut uudet verhot ja nyt tuntui ettei jaksa enää muuta niin otin puolikkaan tabletin ja olo aivan eri kuin äsken….mahakipu pois,samoin nivelkivut jne…..olen samaa mieltä muiden kanssa siitä että onneksi tämä sivusto on perustettu koska jokainen täällä oleva ymmärtää ja tietää mistä toinen puhuu ja saa sitä vertaistukea mikä auttaa jaksamaan elämää eteenpäin.jokaiselle aurinkoista kesää ja koetetaan jaksaa♥

 • Tirppis says:

  Moi!
  Testautin arvoni, eikä niissä lääkärin mukaan ole mitään vikaa. Oletteko samaa mieltä ettei syytä huoleen?
  TSH 4.5 (0.3 – 4.5)
  T4 13 (10-21)
  Lääkäri katseli tuloksia ja kyseli kysymyksiä oireista. En tiedä mistä, mutta päätteli minulla olevan ennemminkin paniikkihäiriö kun vajaatoiminta???? En kyllä ymmärrä…

 • Eija says:

  Moi!
  Tirppis,sinulla suurin piirtein samat arvot kuin minulla.vai että paniikkihäiriö!!!!!!!! en ole minäkään kyllä lääkärin kanssa samaa mieltä mutta tässähän se juuri nähdään TAAS….tuijotetaan vaan niitä verikoe-arvoja eikä kuunnella potilasta.olen lukenut hormonitasapaino-kirjasta että monella on erilaisia oireita ja ovat kärsineet niistä jo pitkään ennenkuin verikokeissa mitään näkyy mutta mistä löytää sellainen lääkäri joka kuuntelee potilasta ja hänen oireitaan.en minä ainakaan ole vielä löytänyt.tämä on yhtä taistelua……

  • Tirppis says:

   Niinpä. Tämä oli siis työterveyden lääkärin mielipide. Näitä oireita on ollut vuoden päivät, mutta nyt päätin tapella ja saada elämäni kuntoon! Siispä tilasin itselleni ajan endokrinologille, jota on kehuttu. Toivottavasti hän ottaa minut vakavammin ja saan lääkityksen.

 • NuuNuu says:

  Onko kellään pahemmat oireet keväällä/kesällä, kuin syksyllä tai talvella? Minulla on jatkuvasti T4-v ollut juuri ja juuri alarajoilla, mutta TSH vaihdellut 1.30-2.66-0.22. Kevät ja kesäajat ovat olleet pahoja, syksyllä ja talvella ei ongelmia.

 • Tatu says:

  Tämä lienee aika harvinaista, mutta kiinnostaa onko kenelläkään kokemuksia mistä tällaiset arvot voivat johtua? Esim. yli kolme vuotta jatkuneesta kovasta stressistä?

  T4V reippaasti vajaalla 6.2 pmol/l (0 – 21 pmol/l), mutta P-T3-V kuitenkin normaali 5.8 pM (3.1 – 6.8). Lisäksi TSH normaali 1.6 mU/l (viiteväli 0.4 – 4.5 mU/l) ja muutama aivolisäkkeen säätämä muukin hormoni normaali: S-Testo 30 nM (10-33), P-PRL 115 mU7l (86-324) eli aivolisäke ei sinänsä pitäisi olla sekaisin eli sentraalisen vaihtoehdon endokrinologi hyllytti.

  Yli viitearvojen oli kuitenkin P-SHBG 61 nmol/l (15-48) ja tästä syystä Testo/SHBG-suhdekin oli lähellä alarajaa 492 (410-1400). Toinen puoli kilpparista vähän turvoksissa ja ultrataan loppukuun aikana. Omasta pyynnöstä sain Thyroxinia kokeiltavaksi (0.05 mg/pv) ja yllätys yllätys vajaatoiminnalle tyypilliset lukuisat oireet hävisivät pienen aaltoliikkeen saattelemana. Jos T3V nousee yli viitealueen ja TSH putoaa lääkäri lopettaa Thyroxin-lääkityksen.

  Epäilys on siis, että jokin häiriötekijä haittaa T4V-määritystä ja ettei oireeni siis olekaan muuta kuin vikaa päässä. Siksi T4V dialyysimenetelmällä on jo mitattu, mutta tuloksia en ole vielä saanut. Toinen ehdotettu vaihtoehto että T4V:n ja T3V:n tuoton suhde olisi poikeava tai konversio T4V -> T3V olisi poikkeuksellisen vilkasta. Nämä siis lääkärin arvailuja, sillä hänelle tällainen oli vieras kilpirauhasongelma. Meitä on kaksi sisarusta samanlaisessa tilanteessa, joten jotain periytyvää tämä lienee. Onko tällaisesta tosiaan kenelläkään kokemuksia?

 • Tatu says:

  Edellisessä kirjoituksessani T4V viitearvoihin vilahti kirjoitus virhe oikeat rajat tietysti nollasta poikkeavat eli 9 – 21 pmol/l.

 • Diia says:

  Sain labratulokset tänään ja työterveyslääkäri totesi “arvoissasi ei ole mitään vikaa”. TSH 0,752 (viitearvot 0.4-4.00) ja T4-V 14,97 (viitearvot 11,5-22,7) Mielialanappeja vaan miedolla annostuksella nyt sitten nappaillaan :( Oma pää vaan huutaa että kyseessä ei ole pelkkä ahdistuneisuus ja tunne-elämän kuormittuneisuus mihin niitä nappeja nyt “määrättiin”, kun sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita on iso liuta, mistä suurin osa viittaa vajaatoimintaan. Olen lueskellut paljon vajaatoiminnan ja mielenterveysongelmien yhteyksistä, ja varsinkin ulkomaalaisista (käännetyistä tosin) kuvauksista iso osa on kuin omasta päiväkirjastani. Ei kai tässä auta muu kuin kärsiä kun luulosairaana pidetään!?

 • Anne Parkkinen says:

  Hei,

  olen 45-vuotias nainen, perussairautena astma. Minun isoimmat ongelmani alkoivat flunssan jälkeen helmikuun puolivälissä.Kaula kipeytyi ja kipu vihloi korviin. Ääni oli todella käheä ja on edelleen. Oli kaikinpuolin omituinen olo. Ei tällaisia oireita ole ennen ollut. Paleli koko ajan, kädet ja jalat olivat kylmät. Väsyttää koko ajan. Aluksi syke oli todella korkea ja verenpaineet heitteli, nyt on pari kuukautta verenpaineet olleet todella alhaalla ja syke matala. Rytmihäiröitäkin on ollut, mikä ei ole normaalia minulle. Pahinta on kuitenkin, että jalat puutuvat välillä ja lihakset ovat “jumissa” ihan kuin olisi vetänyt kauhean treenin. Kädet vapisi kuin haavanlehdet. Myös vatsakramppeja on ollut ja vatsan toiminta on aivan sekaisin. Olen juossut oireitteni vuoksi tosi monella lääkärillä (tk, työterveys), eikä kukaan usko oireitani.Verikokeita on otettu paljon. Senkka on ollut välillä 23-30, kortisonikuurin jälkeen laski alle 10. Leukosyytit ovat olleet koholla vaihdellen välillä 12,3 – 18.5. Kilpirauhaskokeisiin pääsin, kun vaadin itse niitä. 15.3.2013 arvot olivat TSH 1.48, T4V 12, T3V 4.9. Viimein tk-lääkäri suostui kirjoittamaan tyroksiinireseptin annoksella 25 mikrogrammaa. Oma arvioni on, että mulla on ollut vajaatoimintaa vuosikaudet, koska suurin osa vajaatoiminnan oireista täsmää. Pyysin itselleni koetulokseni ja tuo T4V arvo on ollut jo vuonna 2004 15 ja TSH arvot ovat olleet yleensä alle 1. Täsmäisi aivolisäkeperäiseen vajaatoimintaan. Lisäksi itse epäilen tuota subakuuttia kilpirauhastulehdusta, joka lopulta on sekoittanut koko elimistöni. Autoimmuunikilpirauhastulehdusta ei ole, koska sitä mittaava labra-arvo oli niin matala. Olen joutunut selvittelemään näitä kilpirauhasasioita itsekseni, koska lääkäreistä ei ole ollut apua. Kävin Jyväskylässä Terveystalolla Juha Saltevolla ja hän suunnilleen nauroi minut ulos. Jäi todella ikävä maku ko. lääkäristä ja rahat meni hukkaan (100 euroa). Olen ominpäin nostanut tyroksiiniannosta: nyt otan 37,5 mikrogrammaa. Kävin 10.5.2013 uudelleen kokeissa: TSH 0.89 (viitearvo 0.3 – 4.2), T4V 14 (viitearvo 11-22) ja T3V 4.8 (viitearvo 4-6.8). Mitä mieltä olette? Pitäisikö annosta nostaa? Tänään tk-lääkäri soitti ja sanoi, että kaikki kilpirauhasarvot ovat ok. En oikein usko häntä, sillä oireeni ovat todella hankalia. En pian pysty käymään töissä ollenkaan. Pahinta vaihetta on nyt jatkunut kolme kuukautta. Muutama oire on helpottanut: kädet eivät tärise, palelu on vähentynyt ja raajat ovat lämpöisemmät, enkä ole niin ärtynyt. Minulla on lähete keskussairaalaan, mutta pääsen sinne vasta syyskuussa. Kaula on edelleen turvoksissa, kurkkua painaa varsinkin makuulla ja olen hurjan huolissani näistä lihasoireista. Olen harrastanut tanssimista 25 vuotta ja liikkunut aina paljon, joten tiedän kyllä milloin olen kunnossa ja lihakset toimivat normaalisti. Hirveän kehno on asiantuntemus lääkäreillä täälläpäin (Mikkelin alue). Toivon, että joku teistä kommentoisi. Neurologi on tutkinut minut huhtikuussa ja hän väitti, että oireeni eivät viittaa MS-tautiin. Anteeksi, että tuli pitkä tarina.

 • Anna says:

  Olen potenut kilpirauhasen vajaatoimintaan viittavista oireista pidemmän aikaa (hiusten ohentuminen, ihon kuivuus, palelu yms) ja etenkin jatkuva uupumus, väsymys ja saamattomuuden tunne ovat vaivanneet minua jo vuoden verran. Olen aina olettanut, että olen jollain tapaa herkempi taipumaan alakuloisuuteen ja masentuneisuuteen kunnes sain vietyä itseni labratesteihin epäilyjeni myötä. S-TSH on 2.78 ja S-T4-V 14

  Tulisiko epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa? Suvussa on sitä ja fibromyalgiaa on molemmin puolin sukua. Lääkäriaika on ensi viikolla, mutta enemmän keskittivät huomionsa kreatiini arvoon, joka oli pikkuisen koholla..

 • Vinski says:

  Heippa!

  Oon 21-vuotias ja miulta otettiin kilpirauhaskokeet tuossa kuukausi sitten. Haluaisin ihan mielenkiinnosta kysyä mitä mieltä joku fiksumpi on niistä:
  -P-TSH 3,10 (viitearvot 04.-4)
  -P-T4-V 11,4 (viitearvot 9-20)
  Olisin tosi kiitollinen jos joku viitsisi vastata :-)

  • Tiina says:

   Eipä nuo kovin hyvät ole, jos oireita löytyy niin uusintakokeet n. 6vk päästä ja jos edelleen samaa luokkaa niin koelääkityksestä varmaan olisi apua.

 • Ninni says:

  Moikka,

  Haluaisin kysyä teiltä viisaammilta mitä tässä asiassa kannattaisi tehdä. Olen tunnistanut itseni useista oireista vajaatoimintaan liittyen, mm. väsymys, masentuneisuus, alakulo, matala ruumiinlämpötila, hiustenlähtö, palelu, vatsaongelmat, muistamattomuus, keskittymiskyvyn puute jne. Olen jo pitkään miettinyt mikä minua vaivaa ja kilpirauhasta on tutkittu, mutta koska arvot ovat olleet normaalit, niin asia on jätetty siihen. Kolme vuotta sitten kävin lääkärissä ja kilpirauhasarvot olivat TSH 4,9 (0.27-4.2) ja T4V 13.9 (11-22). Tuolloin lääkäri noteerasi kohonneen TSH:n, mutta sanoi sen olevan niin vähän koholla, että lääkitykselle ei ole tarvetta. Uskoin lääkäriä ja arvot mitattiin puolen vuoden päästä uudestaan, olivat ilmeisesti kunnossa, niitä arvoja minulla ei ole.

  Nyt kuitenkin olen voinut huonosti jo pidemmän aikaa ja alkanut pohtia uudestaan vajaatoimintaa. Kävin tällä viikolla lääkärissä alakuloisen oloni vuoksi ja pyysin saada verikokeet kilpirauhasarvoista. En halunnut saada masenus-diagnoosia enkä lääkitystä siihen, koska olen itse vakuuttunut siitä, että taustalla on jotakin muuta. Tämä kyseinen lääkäri sanoi, että aikaisemmilla arvoilla olisi jo voinut aloittaa lääkityksen, koska TSH oli selkeästi koholla. Itseäni tietysti harmitti hirveästi tämä tieto, että vointini olisi voitu korjata jo tuolloin. Nyt uudet tulokseni tulivat ja TSH oli 1,74 (0,5-3,6) ja T4V 13 (9-19). Lääkäri sanoi, että kilpirauhaseni toimii todella moitteettomasti eivätkä oireeni voi mitenkään selittyä vajaatoiminnalla, sillä ne ovat erinomaiset. Näistä arvoista ei kuulemma mitenkään saa väännettyä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Onko todella näin? Ovatko arvoni erinomaiset? En ole mielestäni luulosairas, mutta tämän jälkeen epäilyttää, koska olin todella vakuuttunut vajaatoiminnasta. Mikä muu selittäisi aikaisemmat koholla olleen arvoni?

  Kiitos jo etukäteen, jos viitsitte vastata. Apu tulisi enemmän kuin tarpeen.

  • Sarah says:

   Moikka ninni omat arvoni ovat TSH 4,56 ja T4 16,28 Lääkäri sanoi että minulla on alkava kilpirauhasen vajaatoiminta ja 6 kk kuluttua otetaan uudet labrat.

 • Päivi says:

  Kirjottelin tänne jo aikaisemmin mun kilppariarvoista, menin kontrollikokeisiin neljän viikon päästä (piti mennä vasta 6-8 viikon päästä edellisestä labrasta). Edelliset arvot oli tsh 3,4 ja t4v 13,5 ja nyt tosiaan muutamaa päivää vajaa neljä viikkoa tuosta edellisestä kokeesta arvot tsh 2,5 ja t4v 13,2. Eikö tsh:n laskiessa pitäisi t4v arvon nousta vai lähteekö se viiveellä nousemaan? kontrollikoe otetaan nyt ilmeisesti sitten vielä kuukauden päästä niinkuin se alunperinkin piti ottaa, mutta mietin itse että miksi tsh on laskenut mutta t4v ei juurikaan muuttunut mihinkään pari desimaalialaskenut.

  • kaisa says:

   Aikanaan sain Thyroxinin arvoilla TSH 2,5 ja T4V 12. Oma vointi kertoo parhaiten, ei pelkät veriarvot. Tämä mainitaan myös Kilpirauhasliiton sivuilla.

   Minulla TSH on laskenut lääkityksen aikana lähelle liikatoimintaa, mutta T4V ei ole noussut. Välillä laski vaarallisen vajaatoiminnan tasolle. Sentraalista vajaatoimintaa ei silti todettu MRI-testissä.

   • Päivi says:

    Itsellä ei ole mitään muita oireita kuin muutamalla päivällä heittävä kuukautiskierto (25-28 päivää). Olo on aivan normaali ollut koko ajan. Muuten näitä arvoja en edes miettis sen enempää kun oireitakaan ei ole, mutta toiveena vielä yksi lapsi, joten siksi kiinnostaa. Ihmettelen vain miksi tsh on laskenut ekasta labrasta ja t4v ei ole noussut, jostain muistan lukeneeni, että t4v lähtisi nousemaan pienellä viiveellä tsh:n laskun jälkeen, mutten löydä enää mitään juttua tähän viitaten. Siksi mietinkin että vaikuttaako se tulokseen kun tosiaan kävin tämän uusinta labran ottamassa 4 viikkoa ekasta vaikka piti käydä 6-8 viikon päästä ottamassa.

   • Ulla says:

    Mun arvot TSH 3,6 ja T4V 13,5 ja yleislääkäri ei Thyroxinia edes mulle harkinnut, vaikka olo on aivan järkyttävä terveistä elämäntavoista huolimatta. Passitti vaan sisätautilääkärille, katsotaan mikä tuomio sieltä tulee. Ja yksityisellä siis kävin. Toivottavasti saisin lääkkeen edes kokeeksi, ettei toimintakyky katoaisi kokonaan. Töitä olen pystynyt tekemään toistaiseksi, vaikka tuntuukin joskus tosi ylitsepääsemättömältä.

 • Henkka says:

  Moi!

  Olen 29-vuotias mies ja kaikki oireeni viittaisivat vajaatoimintaan, mutta lääkitystä ei viellä ole. Pari kuukautta sitten oli liikatoiminnan oireita, rytmihäiriöitä, vapinaa, hikoilua ja pakki sekasin. Nyt taas kauhea väsymys, palantunne kurkussa,palelua/alilämpöä aamuisin alle 36 pahimmillaan 35 pintaan . Työterveyden mukaan arvot viellä hyvät ja oireet eivät johdu vajaatoiminnasta. Kilppari on ultrattu maaliskuussa ja sieltä löytyi silloin tulehduksen jälkitila ja jotain tulehduksen jättämää kalkkeumaa. Mitä mieltä olette tällaisista arvoista?

  Ekalla kerralla maaliskuussa:
  T4V: 14
  TSH: 4,3
  TPOAb yli 1000
  ja nyt toukokuussa:
  T4V:15
  TSH:2,57
  TPOAb yli 500
  T3v:4,4

 • mika says:

  arvot maaliskuussa TSH 0,85,T4V 14,3,T3V 5,1 ja ionisoitu kalsium 1,32.Oireita valtavasti vapinasta,väsymykseen ja aivosumuun.Lääkärien mielestä kaikki ok,omasta mielestä ei.kommentteja kiitos.

 • Nipa says:

  Hei. Mitäs ootte mieltä mun arvoista: TSH 3,9 ja T4V 14? Olen 22-vuotias. Mitään viitearvoja ei opiskelijaterveyslääkäri kertonut, sanoi vain että tulokseni mahtuvat viitearvojen sisälle.

  • Kaisa says:

   TSH on sinulla koholla, mutta T4V normaalihko. Tarkka optimiarvo on mahdoton arvioida ulkopuolisena. Viitervot T4V:llä ovat yleensä noin 10-20 (+/- 2 laboratoriokohtaisesti). Yleensä -etenkin lääkityksen aikana- kehotetaan pitämään T4V ylimmässä kolmanneksessa (16-20), mutta joillakin tulee liikatoiminnan oireita, joillakin ei.

   Samalla Mikalle:
   TSH sinulla on vajaa (1-2), T3V upea (3,5-6,5) ja T4V keskitasoa (10-20). Ainakaan rT3-ongelmaa ei ole, koska T3V on parempi kuin T4V viitearvoihin suhteutettuna. Lieneekö TSH vajaalla stressistä?

 • Minni says:

  Hei,

  Mielenkiinnosta kysäisen täältä, että kannattaako vielä kysäistä työterveyslääkärin jälkeen toisen lääkärin mielipidettä, kun en itse ymmärrä näistä arvoista tuon taivaallista:

  Syksyllä otatin hemoglobiinin väsymyksen takia, joka osoittautui kuitenkin hyväksi. Lääkäri halusi tuolloin ottaa myös varuiksi kilpirauhas-arvot S-TSH, joka oli 0.73. Lääkärin mielestä oikein hyvät. Nyt kävin keväällä uudelleen lääkärillä kipeän kaulan vuoksi (säteilee kipua korvaan ja soliskuoppaan ja on palan tunne kaulassa, kilpisrauhasten kohdalla). Lääkäri löysi jonkin sortin kystan jota sitten ultrattiin, mutta ultra-lkri oli jokseenkin ylimielisen oloinen vaivoilleni ja meinasi, ettei kaulassa ole kystaa. Kilpisrauhaset olivat tosin tavanomaista kookkaammat sekä vasemmalla oli ja oikealla kolme 0,5cm mittaiset “pesäkkeet”. Työterveyslkri halusi vielä varuiksi ottaa verikokeet ja S-TSH oli 0.510.
  Onko tuo kilpirauhasarvo normaali? Oi, kun olisin kiitollinen vastauksista :)

  • Kaisa says:

   Veriarvosi kertoo enemmän liika- kuin vajaatoiminnan suuntaan. Aivojen kannalta paras TSH on 1-2 neurologien mukaan. Samoin kaulan “paisuminen” on merkki struumasta. Endokrinologi on oikea asiantuntija. Käske mitata myös T4V ja T3V. Pelkkä TSH ei kerro totuutta.

 • Minni says:

  Yllä olevaan tekstiin vielä lisään viiterajat: 0.3-4-5 ja 0.40-4.
  Miksi viiterajat ovat erit näillä testauskeroilla?

 • Kata says:

  Moikka! Päätin nyt kysyä viisaimilta omista arvoistani, jotka sain tänään.
  Oireitahan mulla on ja sen takia työterveyslääkäri passitti mut kilpirauhastesteihin. Eli verinäyte otettiin siinä vähän ysin aikaan ja olin itse herännyt jo hieman ennen seitsemän. Vein lapset tarhaan ja ryntäsin kaupunkiin lääkärille ja olin 12h syömättä.

  THS 2,83 ( 0,4- 4.0 )
  T4V 14,7 ( 10-21 )

  Mulla on LDL hieman koholla ja muutenkin kolesteroliarvo kohonnut viime kerralta viitearvojen rajalle :( Paino on noussut reilu vuoden sisällä yli 25kg. Nyt viimeisimmät oireet ovat olleet todella kova uupumus, silmien kirvely ja vuotaminen, turvotus nilkoissa, sormien ja ranteiden nivelet kipeitä ja jäykät sit hiukset ovat ohentuneet. Lääkärillä verenpaine oli 140/97 joka on siis korkea. Mutta lääkärihän sanoi mun arvojen olevan kunnossa tietysti.

  Olen opiskelija tällä hetkellä ja tällä hetkellä ei ole todellakaan varaa mennä mihinkään yksityisiin klinikoihin ottamaan selvää mikä mua vaivaa. En tunne oloani terveeksi mutta kaikki sanoo, että olen terve kaikkien arvojen perusteella.

  • Tiina says:

   ei nuo mitenkään järkyttävän huonot ole. Mutta testaamatta on vasta-aineet, T3V ja myös käänteisessä voi olla vikaa.

 • Mike says:

  Sain testattua arvoni, jotka ovat

  T3V 4,3 ( 2,6 – 6 ) ( > ½ välin
  T4V 16,3( 10 – 23 ) ½ väli
  TSH 1,8 ( 0,3 – 3) > ½ välin

  kaikki epävarmuustekijät tai muut muuttujat on pois suljettu ennen testiä, jotta vaikutus arvojen heittelyy olisi minimaalinen.

  pitäisikö seuraavia myös harkita,jotain näistä vai lähteekö selvittämään muita syitä oireille. ( Perusoireet siis esillä)
  S-T4, seeriumin tyroksiini
  S-T3r, käänteinen T3 seeriumista
  S-ferritiini, ferritiini seeriumista
  S -TPOAb, Tyreoideaperoksidaasi vasta-aineet
  S -TyglAb, Tyreoglobuliini
  B -La, Lasko

  Kiitos
  Mike

  • Kaisa says:

   Tietenkin voit mitata mainitsemasi. Tuskin rT3:a mitataan enää julkisella, ja MDD on Suomessa ainoa yksityinen laboratorio siihen. Vasta-aineet selvittävät mahdollisen kilpirauhastulehduksen. Jos sinulla ei vielä ole lääkitystä, mitatut kilpirauhasarvosi ovat erinomaiset. Jos on lääkitys, niin T4V on alakantissa. Genova Diagnostics:n mukaan T4V pitää olla ylimmässä kolmanneksessa.

 • Amaya says:

  Minulla on pitkään ollut epämääräisiä oireita, kuten palelua, uupumusta, mielialavaihtelua, ihon kuivumista, ongelmia painon kanssa, turvotusta jne. Hiukset ovat muuttuneet kuiviksi ja viime vuosien aikana niistä on lähtenyt yli puolet. 26-vuotiaana naisena tämä kaikki tuntuu kummalliselta.. Mittautin kilpirauhasarvot ja ne ovat:
  S-T4-V 10.1 pmol/
  S-TSH 1.6 mU/l
  Kannattaako mitkään jatkotutkimukset tällä saralla vai onkohan ongelma jossain muualla? Kiitos jo etukäteen.

  • Amaya says:

   Viitearvot ovat siis:
   S-TSH 1.6 mU/l ( 0.4 – 4.5 )
   S-T4-V 10.1 pmol/l ( 9 – 21 )

 • Jaana says:

  Minulta otettiin ties monennen kerran kilpirauhasarvot. Minulla on vaikka kuinka paljon oireita, jotka voisivat viitata vajaatoimintaan (hiustenlähtö, painonnousu, masennus, väsymys, vatsaongelmat yms.). Koskaan ei kuitenkaan mitään poikkeavaa löydy… Tässä viimeisimmät arvot, mitä olette mieltä…?

  S-T4-V 13,5 (viitearvot 10,2-21)
  S-TSH 0,61 (viitearvot 0,4-4,5 (aamunäyte))

 • Marika says:

  Minulla on ollut jo vuosia kausiluontoista tai jatkuvaa väsymystä, mielialanmuutoksia, alakuloa, lihomista, turvotusta ja lihaskipuja. Nyt reilun kuukauden olen taistellut erittäin vaikeaa sumuisuutta vastaan, lähimuisti on mennyt, pää ei toimi, nukun jatkuvasti, itkeä pillitän, sietokyky olematon, selkä on kipeä öisin ja herätessä muutaman tunnin. Epäilin kovan työ- ja opiskelutahdin aiheuttaneen burn outin sekä nopean kehon turpoamisen ja lihomisen ajattelin liittyvän stressiin. Lääkäri määräsi pari kertaa saikulle, kunnes sain pelottavan itsehillinnän menetyksen, menetin hermoni täysin ja ajattelin, että sekoan. Hakeuduin lääkäriin, että tarvitsen nyt psykologin apua. Lääkäri kuitenkin otti kilpparikokeet ja sain tulokset:
  TSH 1.84 (0.4-4.0) ja T4-V 10.04 (11.5-22)
  Sain koelääkityksenä tyroksiinikuurin. Koska olen todella lääkkeitä vastaan, toivoisin teiltä viisaammilta näkemyksen vaatiiko arvoni ehdottomasti lääkityksen ja viittaavatko arvoni vajaatoimintaan selkeästi?

  Kiitos paljon.

  • Tiina says:

   Kun T4V on selkeästi viitteiden alle niin kyllä,tarvitset lääkityksen ellet ole valmis ryhtymään todelliseen elämäntapamuutokseen,syömään L-tyrosiini lisäravinnetta + kaikkia muita mitkä kilpirauhasta voi tukea.¨
   siltikin voi olla että tarvitset loppuelämän lääkityksen.

   • Marika says:

    Kiitos vastauksesta. Kokeilin tuota kehonlämmön mittaamista ja lämpö huitelee yli 37(korvasta). Ei kai minulla ole lisämunuaisissa sittenkin vikaa? Selkäkipua ollut reilun kuukauden öisin ja aamuisin. Palelen silti koko ajan, omituista. Minulla oli muuten pari kuukautta sitten pissakokeessa punasolut kahdella plussalla, mutta asiaa ei ihmetelty sen enempää.
    Tyroksiinin aloituksen jälkeen ollut pää kipeä koko ajan ja voin todella pahoin. Ehkä mieli tekee vaan temppusia.

 • kata says:

  Heippa taas !

  Jos joku tosiaan ostaisi vastata ovatko arvoni kunnossa? Kun en tosiaan ymmärrä näistä asioista mitään.

  Kiitos

 • Siiri says:

  Pari vuotta sitten aloin moittia oloani, jotenkin liian moni asia tuntui olevan “väärin päin”, en enää tunnistanut itseäni samaksi energiseksi ja reipasotteiseksi, sosiaaliseksi itsekseni. Kartoin kaikkia menoja, valehtelin olevani sairaana, kun olisi ollut kokous tms. Iloisempiinkaan rientoihin ei kiinnostanut lähteä. En enää meikannut, pukeuduin helpoimman kautta, kun ennen olin tarkka ulkonäöstäni. Käsittämätön uupumus istui minuun kuin “tauti. Särkyä ja jäykkyyttä nivelissä ja lihaksissa, kuivat silmät, kuivat limakalvot. Mikään ei kiinnosta, itsensä pitää potkia liikkeelle. Painoni nousi 10kg ilman että ruokavalio olis muuttunut, onneksi ei enempää, mutta sekin jo ahdisti. Olen viluinen, talvella sisälämpötila kotona on +24 ja sittenkin makaan sovaperunana torkkupeitto päällä ja villatöppöset jaloissa.
  Seksi kuuluu EVVK osastoon, mikä rassaa jonkin verran muuten hyvää parisuhdettani. Sydämen tykytystä (tekee huono olon), lepopulssi välillä yli 100. Holtteri 24t mittauksessa vuorokauden keskisyke oli 84. Sydän tutkittu alan erikoislääkärin toimesta, ei vikaa. Tykytystä hoidetaan kahdella beetasalpaajalla (ei auta tykytykseen). Väsyttää koko ajan, toisinaan nukahdan istuvilleni läppäri sylissä, mikä on outoa, sillä olen kärsinyt nukahtamisvaikeuksista ja joutunut turvautumaan Tenoxiin, että saan edes joskus yhtäjaksoista unta. Jatkuvaa ripulia, enemmän tai vähemmän löysänä.. Suolisto hellänä, olen koettanut hoitaa “palovammoja” (siltä ne tuntuvat) peräpukamiin tarkoitetuilla peräpuikoilla ja voiteilla. Jaksan tehdä työni ja olemme mieheni kanssa päivätyömme ohella remontoineet 2v aikana kaksi isoa sijoituskiinteistöä, joissa työtä ja huolehdittavaa on riittänyt. Asun viikot yksin omakotitalossa (mieheni tö vie viikolla muualle), hoidan “talonmiehen” työt pääasiassa yksin.

  Olen yrittäjä/työnantaja. Ei taloudellisia huolia, lapsetkin jo maailmalla ja omillaan. Hyvä mies, joten ei stressin aiheita. Ikää 56v, vaihdevuosivaivoilta olen säästynyt toistaiseksi, vain pikkuisia kuumia aaltoja on ollut joskus.
  Huhtikuulla hakeuduin funktionaalisen lääketieteen lääkärille. Sylkitestit, verikokeet ja kaksi kassillista luontaistuotteita. Ruokavalio gluteenittomaksi ja vähälaktoosiseksi, myös peruna ja riisi kiellettiin (hiivaepäilykö?) Gluteenittoman aikana ripuli vain pahentunut.

  En tiedä vielä arvojani, syksyn verikokeissa oli S-TSH 0,84 (0,4-4,0) ja S-T4V 16 (10-21) eli viitearvojen sisällä.

  Ensi viikolla aika lääkärille ja kuulen verikokeiden tulokset ja ehkä saan tilanteeseeni hieman selvyyttä. Sylkitestissä kortisoli parissa kohdassa ihan rajoilla.
  Genova Diagnostics reserve Triiodothyronine (rT3 serum) tuloksessa (arvo palkissa oikealla punaisella 42,4) lukee näin:
  Reverse T3 (rT3) is measured to be above the reference range, indicating increased peribheral conversion of T4 into rT3. Increased rT3 levels are frequently observed in severe calorie restriction (fasting. etc.) in prolonged immune activation (e.g chronic viral infections) in severe stress. Increased produktion of rT3 is usually observed in conjuction with T3 production and indicates change in order to censerve energy.

  Oma englanninkielentaitoni ei riitä ymmärtämään (vain arvailemaan) ja Googlen kääntäjä antaa ihan hölmöä teksiä.

  Lukiessani muiden tekstejä, koen kuienkin olevani onnekas, vaikka oma olotila ei olekaan enää ennallaan.

 • Siiri says:

  Jäi edellisestä: minulla todettiin kyhmystruuma viime syksynä (2012). Ultrattiin ja koepala. Lääkärin mielestä struuma ei ole “mikään juttu”.

 • Satu says:

  Mulla todettu kilpirauhasen vajaatoiminta 2001, pitkään pysyi hyvänä Thyroxinilla. V.2008 heitti tsh 31, t4v en muista. Sitä alettiin rajusti korjaamaan, mentiin liikatoiminnalle ja pikku hiljaa vuoden kuluessa tasaantui viite arvoihin. Olo ei kuitenkaan ole palautunut hyväksi Thyroxinin nostoista huolimatta.Uusimmat tulokseni:
  S -TSH 1.27 mU/l 0.5-3.6/Aikuiset, yli 14 v
  S -T4-V 13 pmol/l 9-19/Aikuiset, yli 18 v

  Thyroxin menee tällä hetkellä 0, 175 mg x1 annoksella.Mitä mieltä?

  • Satu says:

   Uusimmat tulokset.

   S-TSH 0, 04 mU/l 0.5-3.6/Aikuiset, yli 14 v
   S -T4-V 14 pmol/l 9-19/Aikuiset, yli 18 v

   Lääkitykseen ei muutosta, eli menee 0,175 mg x 1 annoksella.Oireita on, pää on kuin pumpulia, ei tahdo muistaa asioita, kauhea väsy ja ahdistaa välillä oikein kunnolla. Lääkärinmielestä kaikki on kunnossa, kun ollaan viitearvoissa eikä tutki sen enempää. Onko vinkkejä mitä tehdä vai olenko ihan luulotautinen?

 • Ville says:

  Mulla täsmää oireet todella tarkasti mutta verikokeet kertoo toista.
  TSH = 3.3 Viitearvot: 0,4 – 4,0 mU/l
  T4-V = 21 Viitearvot: 9–19 pmol/l
  T3-V =5,9 Viitearvot: 2,6-6 pmol/l
  Myös testosteronivajetta epäiltiin testo-V arvo oli 212
  Olen 24Vuotias.

  • Tiina says:

   onko nuo tulokset ihan oikein?
   Koska noiden mukaanhan sinä olet liikatoiminnalla…

  • Ville says:

   jatkan tuohon vielä että oireita ovat mm. Alilämpöä ollut kahden vuoden ajan, aina kun mittaan lämpöä se on jotain 35,3-36. Jos olen todella kipeä on lämpö noin 37. 3-4 vuotta sitten minulla oli monolykneoosi ja siinä olin 40 asteen kuumeessa noin 1kk ajan, sitten tuli jälkitautia jälkitaudin perään (mm keuhkokuumetta,keuhkoputken tulehdusta jne.) oireita ovat, hiusten lähtö, väsymys, uupumus, lihonut kauheasti vaikka en ole muuttanut syömismääriä ja olen myös liikkunut, hikoilen älyttömästi, muistihäiriöitä, korvatulehduksia, silmätulehduksia yms koko ajan, ikenet alkanut vetäytymään, kuten hiusrajat, kulmakarvat vähentynyt, nielemisvaikeuksia, ihme rahina kun nielaisee, aina kolottaa niveliä ja lihaksia, en palaudu kovin nopeasti,tulee kuumia aaltoja välillä myös todella kylmä.

 • Ville says:

  voiko sillä olla merkitystä että noi tulokset eri verikokeista ? Esim TSH arvo – T4-v arvo olivat otettu helmikuussa ja t3v arvo otettiin viime viikolla.

  • Tiina says:

   ehdottomasti. silloin helmikuussa t4v arvo selkeästi liikatoiminnalla, nyt T3V siinä just rajalla.

 • Ville says:

  Eikö nuo arvot ole vähän ristiriidassa koska eikö TSH arvon pitäisi laskea jos on liikatoimintaa, Lääkäri sanoi että TSH arvon pitäisi olla aivan nollaa lähellä, että alkaa lääkitsemään tuota.
  Kuulma pitäisi olla T4V:n ja T3V huommattavasti korkeammalla.

  • Tiina says:

   No kyllähän se vähän näin on, että TSH laskee liikatoiminnalla. Ja varmasti liikatoiminnalla pitää T4V:n nousta tuosta paljon ylemmäs ennenkö lähtevät lääkitsemään,minulle endo sanoi kerran että ihmisen elimistö kestää pientä liikatoimintaan joten sen vuoksi tuskin helposti lähdetään “tukahduttamaan” kilpparin toimintaa.
   mutta joka tapauksessa, nuo arvot voi olla syypäät oireisiin. Itselläni ainakin heitti liikatoiminnan oireita kun T4V oli 20 (viitteet 9-19).

   • Ville says:

    Kiitoksia vastauksista :) toivottavasti selviää et mikä on, nyt katsotaan verikokeet vielä jos se johtuis lisämunuaisten uupumuksesta. Ja tarkistetaan 3kk jälkeen miten kilpirauhas arvot on.

 • Hippu says:

  Sain just verikokeen tulokset.

  T4-V 15 10-21
  T3-V 4.7 3.5-6.5
  TSH 2.1 0.3-4.5
  Kortisoli 350

  ja oli muitakin arvoja, mutta ei liene liity tähän asiaan (mm.folaatti ja b-vita). TSH on ainut mikä on mitattu n. vuosi sitte ja se oli sillon 1.5. Melkein kaikki kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet on olemassa, myös lisämunuaisen uupumuksen. Mulla on epäilty mm. ms-tautia ja fibromyalgiaa. Tietenkin on diagnosoitu masennusta ja ärtyvääsuolta ja kaikenlaista. Voisin kirjottaa tänne tarinani ja se ois aika samalainen kuin monella näyttää olevan. Osaako joku sanoa näihin jotain? Kannattaako varata aika lääkärille? Mulla on Kuopion YTHS aika, mutta lähdetään täältä kesälaitumille ennen sitä. Kiitos kovasti jos joku vihtii kommentoida :)

 • Omppu says:

  Samoja oireita kuin kaikilla muillakin täällä, päällimmäisenä jatkuva palelu, alakuloisuus ja mitäänsanomattomuus sekä vatsavaivat. Luulin jo löytäneeni itselleni diagnoosin kun tutkimukseni johtivat näille sivuille. Tässä kuitenkin labratuloksia:

  22.4.2005 n. klo 7:30
  TSH 2.74 (0.40 – 4.0)
  T4-V 18,7 (10-25)

  29.05.2013 n. klo 10
  TSH 1.60 (0.40 – 4.00)
  T4-V 14.44 (10-21)
  T3-V 4.69 (3.5-6.5)

  Tekisi mieli parahtaa itkuun kun taitavat ollakin normaali arvoja. Vai mitä olette mieltä?

  • Omppu says:

   Tässä vielä vähän taustoja edelliseen postaukseen, kun olen nyt saanut hieman koottua itseäni eilisen pettymyksen jälkeen. Eli olen 46v nainen ja oirelista on tässä parin vuoden aikana sisältänyt seuraavia asioita:
   - Jatkuva palelu (eilen menin saunaan viluissani ja kun tulin pois, vilu palasi välittömästi + kuume ei nouse)
   - Muisti pätkii (normaalit sanat unohtuvat, tulen kaupasta enkä heti pysty muistamaan mihin autoni jätin)
   - Koordinaatio(?)muutokset (esim. tavarat tippuvat käsistä, ojennettu käsi ei aina osu sinne minne oli tarkoitus)
   - Voimattomuus (on kuin jaloissa olisi betonipainot)
   - Hikoilun väheneminen (esim. saunassa vain pieniä pisaroita otsalla, muutoin kuiva iho)
   - Alakuloa + mikään ei oikein innosta/kiinnosta
   - Paino ei tipu vaikka olisi kuinka miinuskaloreilla (periaatteella syö vähemmän kuin kulutat)
   - Toisinaan taas levossa sydän hakkaa täysillä ja on kuuma. Tuollaisina päivinä vessassa saa juosta isommalla hädällä useamman kerran (normaalisti 1 krt/pv).
   Hakkaaminen jatkuu myös nukkumaan mennessä ja vaikeuttaa nukahtamista. Tällaista on kuitenkin harvemmin.
   - Ripuli ja vatsavaivat (tuntuu että mikään ruoka ei sovi enää vatsalle).

   Edellisten verikokeiden yhteydessä otettiin myös muita arvoja, esim:
   Kortisoli 269 (138-690)
   b12-vitamiini 250 (180-700)
   Tyreoideaperoksidaasi, v 39 (60)

   Olenko siis vain luulosairas?

 • Niina says:

  Hei!
  Olen kirjoittanut tänne aiemminkin, mutta en nyt löytänyt vanhaa viestiäni. Kyselisin taas kilpirauhasarvoistani. Syön litiumia, joka saattaa vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Aloitin litiumin syönnin vasta alkuvuodesta, ja se taitaakin näkyä TSH-arvon muutoksessa? Oireina minulla on ollut jo pitkään pääasiassa aika hankalat muistiongelmat, aloitekyvyttömyys/asioiden kiinnostamattomuus, hiustenlähtö ja väsymys. Muita oireita ei taida olla, tai sitten en ole tunnistanut.. :) Lääkärini on jokaisen laboratoriokokeen jälkeen vain kommentoinut, että arvot ovat normaalit. Mitä mieltä olette? Oireeni saattavat liittyä myös toiseen sairauteeni, mutta juuri nämä muistiongelmat alkoivat mietityttää.
  Tuolta löytyvät kuvaukset yleisistä oireista kuvaavat tilannettani mielestäni todella hyvin:
  http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/kilpirauhanen/mielenterveys-ja-vajaatoiminta/

  Arvoni olivat 29.11.-12 (otettu klo 9.17)
  TSH 1.06 (0.3-4.2)
  T4V 14 (12-22)

  7.3.-13 (otettu klo 8.49)
  TSH 4.40 (0.3-4.2)
  T4V 12 (12-22)

  ja nyt 24.5.-13 (otettu klo 9.21)
  TSH 4.10 (0.3-4.2)
  T4V 13 (12-22)

 • aakenus says:

  Hei!

  Onko raskausaikana viiterajat tiukemmat, kuin normaalisti? Millaiselta vaikuttaa raskaanaolevan TSH 2.59 ja T4V 13?

 • aakenus says:

  Hei!

  Onko raskausaikana viiterajat tiukemmat, kuin normaalisti? Millaiselta vaikuttaa raskaanaolevan TSH 2.59 ja T4V 13 jolla ei olet todettua kilpparisairautta eikä näin ollen lääke-/ korvaushoitoakaan?

 • j says:

  moro!
  suurin osa oireista mitä listalla ollu itellä jo vuosia ja nyt viimeisimpänä runsas hiusten huonontuminen.
  verikokeiden arvot;
  P-4TV 16.5 viitearvo 11-22
  P-TSH 3.68 viitearvo 0,3-4,2
  maanantaille ois yksityinen lääkäri varattu mut mietin rupeeko nuilla arvoilla tekemään mitään oireita kyllä on paljon ja tuntuu että pahenee koko ajan.

 • Jonna says:

  Hei!

  Sain verikokeiden tulokset tänään ja itse en näistä mitään ymmärrä. Hoitaja totesi (kuultuaan että minulta on lapsena struuma leikattu), että kilpirauhasarvojani tulisi tarkkailla. Onko nämä sitten jotenkin “oudot” arvot?

  P-T4-V 13pmol/l viitearvo 11-22 ja P-TSH 1.16 mU/l viitearvo 0.3-4.2

 • Sirp1 says:

  Hei! Vuonna 2011 testattiin arvot työterveyslääkärillä: P-TSH 7 ja P-T4-V 12. Mitäs tähän sanotte? Olen nyt lukenut tätä palstaa ja lähestulkoon kellään ei ole P-TSH -arvo ollut 7 eli reippaasti yli viitearvon 4.2. Minulle tehtiin vielä joitain lisätestejä, mutta silti en saanut lääkitystä vajaatoimintaan. Tämän sivuston oirelistalta tunnistin peräti 17 kohtaa, jotka sopivat omiin oireisiini. Tammikuussa 2013 vaihtui työterveyshuolto toiselle yrittäjälle ja pyysin työterveyslääkäriä nyt toukokuun virallisessa työterveystarkastuksessa tarkistamaan oireideni vuoksi nuo edellisessä työterveyshuollon yrityksessä otetut arvot. Nykyinen TTL totesi, että kilpirauhastestit on nyt otettava uudelleen ja ehdotti jopa, että voisimme testata lääkitystä, jotta saadaan oireeni kuriin. Viimeisimpiin oireisiini kuuluvat kuukautishäiriöt, vaikka en ole vielä vaihdevuosi-iässä ja sietämättömät muistihäiriöt sekä todella runsas hikoilu ja palelu. Lisäksi voisin nukkua klon ympäri, olen vihaisena todella aggressiivinen enkä saa kotona pienintäkään kotitehtävää tehtyä loppuun ja se rasittaa jo puolisoanikin. Suvussa on kilpirauhasen toimintahäiriöitä ollut äidillä (struuma, leikattu), äidin siskolla ja hänen tyttärellään eli naispuolisella serkullani (molemmilla muistaakseni vajaatoiminta) sekä äitini äidillä. Menen ensi vkolla uusiin testeihin, mutta eivätkö nämä oireet ja taustatiedot jo mielestänne anna vahvasti aihetta lääkityksen aloittamiseen? En jaksaisi tätä ainaista sumuista oloani enää hetkeäkään, kun keskittymiskykynikin on täysin mennyt. Suurin huoleni on se, että tilanteeni uhkaa jo töiden sujumista.

 • Nipsu says:

  Hei! Löytyisiköhän täältä apua… Olen miettinyt jo pidemmän aikaa, miksi olen jatkuvasti kärttyinen ja väsynyt. Noin kuukausi sitten löysin kaulaltani patin, jota tutkittiin ensin perusverikokeilla (tämän perusteella patti liittyi pitkittyneeseen flunssaan), ja käytyäni uudestaan lääkärissä 2vkon kuluttua sain lähetteen tarkempii